Souhrn Ligue 1 (1.)

12.06.2011, 10:28, aktualizováno 12.06.2011, 18:13
Komentáře a souhrny
Sezona ve Francii je za námi a na řadu tak přichází první díl souhrnu toho nejdůležitějšího, co v jednotlivých týmech bylo k vidění. V prvním díle jsme se věnovali klubům, které se umístily v dolní polovině ligové tabulky.


FC Lorient Bretagne Sud


Nenápadný klub v podstatě bez větších ambicí, který každým dalším rokem v L1 překračuje svůj plán a jehož hlavním úkolem je vychovávat budoucí skvělé hráče pro věhlasnější kluby. Takový je Gourcuffův Lorient, tým, který za poslední tři roky ve Francii proslul svým atraktivním herním projevem, častým útočením a jasnou filozofií, která bretaňské i přes skromné prostředky drží dlouhodobě v klidných vodách středu tabulky.

Co se povedlo

Kévin Gameiro a Morgan Amalfitano. Tato dvojice táhne Lorient už tři roky a každý z nich se vždy s další sezonou posouvá ještě výš. Nicméně nebyly to pouze životní výkony ústřední ofenzivní dvojice (která nakonec tým po sezoně opustí, ale to už je jiný příběh...), které v Bretani zanechaly dobrou stopu; výrazným pozitivem je například zlepšení obranné činnosti, a to i přesto, že Gourcuff obranu před sezonou v součtu moc neposílil, spíše naopak.
Les Merlus přesto až na několik výpadků fungovali vzadu nečekaně spolehlivě a připsali si i poměrně hodně čistých kont. Loňská sezona zároveň udělala vycházející hvězdu z Bruna Écuelé Mangy, skvělého stopera, jehož styl věrně kopíruje věhlasnějšího Mamadou Sakha.

Co se nepovedlo

Lorient se umístil na horší pozici než předcházející sezonu, ale to se dá těžko označit za nějaký výraznější neúspěch, vzhledem k tomu, že ve středu tabulky jsou rozestupy každoročně minimální a skromný tým nemá ambice sahat po vyšších příčkách. I když - letos to bylo už podruhé za sebou, co v malém městečku žila šance na poháry, tentokrát šlo dokonce o šanci nesmírně reálnou a to ještě pár kol před koncem. Nehledě na to, jak by si (v létě pravidelně brakovaná) družina v Evropě vedla, se tedy nepovedený závěr sezony za negativum označit dá. Znatelný výkonnostní sestup potom zaznamenali Franco Sosa a v některých fázích roku i brankář Fabien Audard; ani největší zimní akvizice Kévin Monnet-Paquet nepředvedla prakticky nic.
Gourcuffovi navíc příliš nevyšel experiment se změnou rozestavení, kdy osvědčené 4-3-3 vyměnil za klasické 4-4-2 a do té doby šlapající mašina se povážlivě zadrhla; naštěstí se charismatický stratég včas vrátil zpátky ke svému trademarkovému pojetí fotbalu.

Osobnost sezony: Kévin Gameiro


Valenciennes FC


Nenápadné Valenciennes stálé platí za relativně neznámý a neokoukaný tým, v minulosti koneckonců pendlovalo spíše nižšími soutěžemi, poslední roky ale určitě mohou být v klubové kronice zaznamenávány zlatým písmem - letošní ročník byl již pátým v řadě, kdy příznivci klubu ze severu Francie mohli sledovat, kterak se jejich "koním” daří v Ligue 1. Hlavní cíl - udržet prvoligovou příslušnost - splnili bezezbytku; po lítých bojích mezi kluby ze spodní části tabulky ukořistili cennou dvanáctou příčku. Podařilo se jim tedy vyrovnat jejich historicky druhý nejlepší výsledek v nejvyšší soutěži (rekordní umístění bylo loňské desáté místo).

Co se povedlo

Pokud fanoušek "červenobílých” může být na něco pyšný, je to bezpochyby pohledný fotbal, které pod koučem Montanierem Va’nnes i přes omezené finanční prostředky pravidelně praktikovalo, a to povětšinou bez nějakého většího ohledu na sílu soupeře.
Ofenzivním oporám se navíc dařilo - nestárnoucí Grégory Pujol dal zapomenout na odchod kanonýra Audela a byl to právě on, kdo senzačními sedmnácti brankami vystřílel záchranu. Dvěma brankami do sítě tehdy ještě mistrovského Marseille ve druhém kole na sebe upozornil asi nejvýrazněji. Nejvíce s ním držel krok další zkušený borec, levonohý křídelník Gaël Danic, který zažil asi nejlepší sezonu ve své kariéře, šestnáct kanadských bodů (9 gólů a 7 asistencí) budiž tím nejpatrnějším důkazem.
Jak je dobře známo, v Ligue 1 bývá často nejdůležitějším postem sestavy střed zálohy, není tedy žádným překvapením, že stěžejními byly i výkony sehrané dvojice Renauda Cohadeho a Carlose Sáncheze; zatímco Sánchez se staral spíše o neviditelnou "černou práci” a střelbu ze střední vzdálenosti, Cohade jako správný playmaker promýšlel do detailu akce svého týmu a adresoval finální pasy.
Dalším trumfem Montaniera byla poctivá práce krajních beků, dvojice Gaëtan Bong a Rudy Mater, svojí prací podél autové čáry napříč celým hřištěm byla neocenitelná. Na chodu samotné defenzivy měl největší podíl Milan Biševac - srbský stoper spolu s gólmanem Nicolou Penneteauem působil jako tmel, který zachraňoval největší podíl nebezpečných akcí soupeře, do toho navíc přispíval, podobně jako ofenzivněji zaměřený spoluhráč Sánchez, i nebezpečnou střelbou ze střední a delší vzdálenosti.

Co se nepovedlo

Jak již bylo zmíněno, VA je tým, který sází, na poměry Ligue 1, na relativně ofenzivní styl, někoho tak asi může napadnout otázka, jestli při podobném projevu nemohou vznikat v obraně okénka? Odpověď je jednoduchá: ano, mohou a často tomu tak bylo, navíc vzhledem k zřejmému faktu, že Biševac doopravdy není Superman, těžko mohl zastavit do puntíku všechny ofenzivní vlny valící se na branku kolegy Penneteaua.
Po většinu sezony vedle Srba působící Benjamin Angoua navíc sice není špatný stoper, ale do kvalit svého kolegy mu něco stále chybí, otázkou je, jestli ještě jeho výkony porostou (je mu pořád teprve 24 let), nebo pouze ustrne na současné výkonnostní křivce. Z tohoto nám vychází, proč bleskové protiútoky (velká část celků Ligue 1 se pyšní rychlým přechodem do útoku) ostatních týmů mohly být právě pro Va’nnes často smrtící, jednoduše řečeno se ne vždy stihli úplně všichni vrátit po ofenzivním snažení.

Osobnost sezony: Grégory Pujol


AS Nancy-Lorraine


I Nancy patřilo mezi zhruba deset týmů, které se až do konce muselo obávat o udržení účasti v nejvyšší soutěži Francie, prakticky po celý rok na tom ale bylo lépe než někteří konkurenti; druholigový strašák sice byl stále blízko, nikoli však vyloženě na dosah, výsledné třinácté místo můžeme hodnotit jako úspěšné naplnění předsezónních ambicí.

Pozitiva sezony

AS nám svým taktickým zaměřením ukázkově prezentuje tradiční francouzský tým ze spodních pater tabulky: vzhledem k menším fotbalovým kvalitám hráčů sází spíše na fyzicky zaměřený fotbal s defenzivně orientovaným pojetím a zesíleným středem hřiště, i proto se obrana Západofrancouzů překonává opravdu těžko. Postavení několika urostlých hráčů někam poblíž vápna ale samo o sobě nezaručuje úspěch, každá obrana totiž potřebuje vůdce a toho Nancy k radosti všech tamních fanoušků ve svých řadách má, Brazilec André Luiz letos jako správný generál dirigoval své kolegy vstříc úspěšné záchraně, na stopera navíc vstřelil úctyhodných pět branek.
Hlavní penzum v ofenzivě obstarává taktéž jeden muž - Julien Féret i letos potvrdil výjimečné fotbalové kvality a právě na jeho přehledu a překvapivých pasech byl závislý celý útok, nezklamal ani několika cennými góly.

Negativa sezony

Pozitivum v podobě urputného bránění se dá zároveň brát i jako negativum - ne náhodou má AS přezdívku Bodláci, podobně jako pád do bodláčí totiž i kontakt s obranou Nancy může bolet a lze říci, že zuřivé bránění ničí šance na pohledné utkání. Zklamala i opora z let minulých Michaël Chrétien, nehrál sice vyloženě mizerně, ale už to nebyl ten skvělý krajní bek, který větral obrany, posílal do vápna jeden centr za druhým a občas i vstřelil nějaký ten pěkný gól. Palec dolů zaslouží i správce trávníku, bylo by totiž záhodné, aby v příštím roce byl na stánku Nancy konečně k dispozici pažit, na kterém půjde hrát pořádný fotbal...

Osobnost sezony: Julien Féret


Montpellier HSC


Sezonu jako na houpačce prožili fotbalisté v modrooranžových dresech. Girardova družina sice začala sezonu váhavě (dokonce vypadla v předkole Evropské ligy s maďarským Györem), ale brzy se dostala do optimální herní pohody a dlouho to vypadalo, že bude stejně jako předcházející rok atakovat pohárové příčky. Strašidelný finiš však katapultoval montpellierské do druhé poloviny tabulky, a kdyby se liga hrála ještě o něco déle, nejspíš by je namočil i do bojů o záchranu.

Co se povedlo

Olivier Giroud. Zřejmě nejlepší letní nákup v rámci celé ligy, což vyniklo zejména v ostrém kontrastu s ostatními posilami montpellierských. Giroud se na hrotu útoku bil jako lev, vybojoval spoustu míčů a především střílel góly, a to nezřídka góly hodně důležité. Kromě něj se na vyšší level posunuli i talentovaní obránci Mapou Yanga-M’Biwa s Garrym Bocalym, i když u obou to na podzim vypadalo ještě o hodně slavněji, ofenzivní univerzál Younés Belhanda, a také nenápadný střední záložník Romain Pitau, z něhož v jinak zpackané sezoně vyrostl výborný dispečer hry typicky francouzského střihu. Jinak se pozitiva v uplynulé sezoně hledají pro Girardův tým hodně, hodně těžko, ale můžeme říci, že MHSC nakonec vcelku bez problémů přežili druhou "nováčkovskou" sezonu. A to je často mnohem složitější, než by se bývalo zdálo.

Co se nepovedlo

Útok na poháry. Prakticky všechny posily až na Girouda. Trápení Emira Spahiće. Drtivá většina taktických kroků Reného Girarda. (Ne)Rozvinutí talentu Abdelhamida El Kaoutariho a Karima Aït-Fany. Evropská mise (která vlastně celou sezonu odstartovala). Snaha ustálit výkony a atmosféru v týmu na nějakém dlouhodobě udržitelném bodě. Coby výčet největších strastí montpellierské sezony to, myslíme, stačí; za největší problém bychom však označili právě bod poslední, totiž labilitu, jíž kádr modrooranžových vládne.
Montpellierští mají evidentně dostatečně kvalitní kádr na lepší střed tabulky (a v případě formy klíčových hráčů i na poháry), ale sráží je k zemi neskutečná nestabilita, jak herní, tak psychická. Jsou schopni prohrát i vyhrát s každým, prakticky neznají pojem forma (a tudíž ani úspěšné či neúspěšné šňůry) a žádná pozice v tabulce jim až do poslední chvíle nemůže vůbec nic zaručit. Pokud chce Girard ze svého týmu udělat etablovaného člena francouzské elity, čeká ho ještě notný kus práce.

Osobnost sezony: Olivier Giroud


SM Caen


Nejsilnější z předsezónních nováčků se nakonec i přes notně nahnuté období kolem zimní přestávky dokázal zachránit. Tým manažera Francka Dumase byl přitom nade vší pochybnost obrovským zpestřením sezony, o což se zapříčinilo několik výborných hráčů, celkově atraktivní herní pojetí i řada nečekaných výsledků. Caen v průběhu sezony nikdy nepůsobilo tak sevřeným a týmovým dojmem jako Brest, zato odhalilo mnohem více individualit, které můžou být pro francouzský fotbal velkým přínosem.

Co se povedlo

Mluvíme-li o individualitách, musíme zmínit především tři jména. Jsou to Youssef El-Arabi, skvělý mladý střelec, o jehož služby už projevili zájem v Anglii, hbité a technicky pravé křídlo Romain Hamouma, a nenápadný brankář Aléxis Thébaux, který za děravou obranou modročervených předváděl často doslova zázraky. Tahle trojice byla naprosto stěžejním důvodem, proč se Caen nakonec podařilo zachránit; El-Arabi střílel góly hlavně na podzim, Hamouma pak našel jedinečnou formu během ligového finiše.
Za pozitivum však můžeme označit především jednu věc: Dumasův tým bavil. Bavil fanoušky i nestranné diváky skvělými zápasy (jako hned ten první, vítězný, na věhlasném Vélodrome), gólovými přestřelkami a sympatickou bojovností i v dobách největší krize, kdy zkrátka nešlo vyhrát za žádnou cenu, ale Caen přitom nikdy nepůsobilo tak odevzdaným dojmem jako třeba Lens. A samozřejmě si tým splnil předsezonní cíl - udržet nejvyšší soutěž.

Co se nepovedlo

Kromě už zmíněné výsledkové krize, která nabyla skutečně obludných rozměrů, je na tomto místě třeba vyzdvihnout především hru obrany. Dumas se při své premiérové prvoligové štaci nakonec příliš nevytáhl; Caen celou sezonu táhly především skvělé individuality, ale co se taktiky a defenzivní organizace týče (což jsou elementy, které jsou ve spodních patrech L1 prakticky životně důležitými součástmi), nebylo kromě Lens a Arles v lize naivnějšího týmu.
Ne že by Heurtaux, Tafforeau, Leca nebo Proment byli vyloženě špatnými fotbalisty, ale chaotickou obrannou hru mužstva zorganizovat nedokázali, a kam nedosáhly imaginární ruce zkušeného kapitána Seubeho, tam vládla bez většího přehánění anarchie. Nakonec lze říci, že i tato skutečnost pomohla k oné atraktivitě zápasů zmíněné v předchozím odstavci; pro caenského stratéga se však nejedná o příliš lichotivé vysvědčení.

Osobnost sezony: Youssef El-Arabi


Stade Brestois 29


Poté, co se loni druhému týmu Ligue 2 podařil báječný vstup do sezony, okořeněný skvělou prací obrany a uctivou formou Nolana Rouxe na hrotu útoku, by se člověk neznalý francouzského fotbalu mohl domnívat, že je v silách Brestu zaútočit i na poháry. Nicméně nedostatečná kvalita nezkušeného týmu se nakonec přece jen projevila a Dupontovi svěřenci museli v závěru soutěže horko těžko zachraňovat holou kůži.

Co se povedlo

Záchrana. Víc si tým z nejzápadnějšího cípu Francie ani nepřál, a upřímně řečeno, málokdo mu před sezonou prorokoval něco jiného než okamžitý návrat zpátky do L2.. Brest však zaujal skvělou organizovaností, perfektně propracovaným systémem 4-2-3-1 (kde velkou práci odvedla i česká akvizice Mario Lička, který na důležité pozici středního záložníka podával solidní výkony) a zejména na podzim precizně fungující obranou, která pod vedením stopera Kantariho vytvořila nejdelší šňůru bez inkasovaného gólu v celé sezoně. Z individualit pak vedle snajpra Nolana Rouxe (který však měl také výrazně lepší podzim než jaro) nejvíce zaujal podceňovaný Bruno Grougi, výborný střední záložník s dělovou ránou ze střední vzdálenosti.

Co se nepovedlo

Poté, co Rouxovi přes zimu odešla forma, byl Brest v útoku prakticky neškodný. Zklamal i Omar Daf, který měl na levém beku předat týmu cenné zkušenosti, ale sezona se mu vůbec nevyvedla, a ke smutku českých fanoušků se hodně rychle vytratil i Tomáš Mičola, který se po slibném začátku nakonec ukázal jako příliš slabý konkurent pro zavedeného Benoïta Lesoimiera. Fanoušci Brestu by možná dodali, že by po fenomenální podzimní jízdě rádi vyšší umístění v tabulce, ale v porovnání s předsezónními prognózami by nakonec měli být spokojeni. Body nahrané na podzim nakonec červenobílé zachránily, stejně jako tomu nedávno bylo v případě anglické půlsezonní senzace - Hullu.

Osobnost sezony: Bruno Grougi


OGC Nice Côte d’Azur


Těžko hledat v Ligue 1 méně výrazný tým. Nijak nevyniká v útoku, nijak nevyniká v obraně, mezi hráči najdeme jednu, dvě osobnosti, jinak spíše dělníky, držící pospolu a fungující jako tým. Na záchranu s odřenýma ušima to přesto stačilo a klub z nádherného Azurového pobřeží se může těšit na boje v Ligue 1 i v následující sezoně.

Co se povedlo

Dle stručného výčtu výše si můžeme položit otázku - lze vlastně nalézt vůbec nějaké jiné pozitivum než samotné udržení ve francouzské nejvyšší soutěži? Pár jmen mezi hráči, kteří zaujali, se rozhodně našlo, na prvním místě tradičně skvělý gólman David Ospina, mladý Kolumbijec, jenž plnohodnotně nahradil Huga Llorise a letos nejspíš definitivně dorostl do brankářské ligové špičky. Dobře se uvedly i nové posily v obraně; Nemanja Pejčinović a Francois Clerc patřili k tomu lepšímu, co nám Nice v letošní sezoně vůbec nabídlo. Emerse Faé byl opět nejlepší středopolař týmu a můžeme spekulovat, jestli by neměl uvažovat o změně týmu, slušel by mu celek s většími ambicemi. Podobně je na tom i největší útočná hvězda týmu, Anthony Mounier, po odchodu z Lyonu si drží vysoký nadstandard (letošní bilance 3 góly a 11 asistencí je na křídlo vynikající) a pokud se chce v kariéře posunout, je na místě přestup za lepším.

Co se nepovedlo

Právě místy nezáživný, snad až nudný, projev rozhodně zaslouží ohodnocení "Negativum číslo jedna”, vše je ještě umocněné i mizernou návštěvností, která je dlouhodobě jednou z nejhorších v rámci Ligue 1 vůbec. Hráči sází spíše na bojovnost, zarputilost a fanoušek dobrého fotbalu si na své přijde opravdu málokdy, bohužel ale těžko můžeme čekat v budoucnu nějaké výrazné změny v projevu Royových svěřenců, klub z jihu Francie by jinak asi těžko mohl pomýšlet na každoroční udržení.
Ze samotných fotbalistů určitě zklamal nejvíce Chaouki Ben Saada, který se stále více profiluje jako fotbalista zasloužící si označení "věčný talent”, předpovídala se mu velká budoucnost, nicméně vše nasvědčuje tomu, že tento potenciál zůstane nevyužit.

Osobnost sezony: David Ospina


AS Monaco FC


Katastrofa! Jinak se sezona v Monacu ani hodnotit nedá, místo toho, aby knížecí klub bojoval dle předpokladů o pohárové příčky, tak zabředl v sestupových vodách, které jej ve finále i pohltily, původní úmysl zaútočit na pohárové příčky dnes vyznívá trochu úsměvně. Kluby Ligue 2 se tak mohou příští sezonu těšit na prestižního soupeře...

Co se povedlo

Těžko hledat ve světle šokujícího pádu o patro níže nějaká pozitiva, přesto se našly výjimky, jež si pochvalu zaslouží. Největší opora byl jednoznačně korejský šikula Park Chu-Young, který se ale musel smířit při trápení spoluhráčů z útoku s novou rolí dvorního střelce, a přestože vyniká spíše citem pro finální přihrávku než střílením jedné branky za druhou, nakonec se stal nejlepším střelcem klubu s dvanácti zásahy a asistenci nezaznamenal ani jednu! Kdo Parka zná, ví, že tato statistika je pro něj velmi netypická, letos jsme se ale mohli přesvědčit, že v Monacu je možné naprosto vše...
Druhým a posledním příslibem byla dobře pracující obrana, která příliš neinkasovala vzhledem k výrazné kvalitě jednotlivců - Peter Hansson, Sébastien Puygreier, Laurent Bonnart, do toho navíc opět čaroval i tradičně skvělý gólman Stéphane Ruffier.

Co se nepovedlo

Co že vlastně zapříčinilo tragédii v podobně sestupu? V první řadě je povinností zmínit jméno trenéra Guye Lacomba - místo, aby své svěřence dovedl na vrchní pozice tabulky, monacká družina působila všelijak, jen ne jako tým a na hřišti tak výkony velké většiny jednotlivců vypadaly jako když pejsek a kočička vařili dort. Jeho nástupce Laurent Banide už nestojí ani za kritiku, na sestupových strastech svých svěřenců nedokázal změnit vůbec nic.
Hrozivý byl především příspěvek ofenzivy - kromě zmíněného tahouna Parka zklamali naprosto všichni, ať už kvůli podivným rolím na hřišti (Aubameyang, Niculae) či prostě kvůli mizerným výkonům (Mbokani). Právě u Mbokaniho se dá hovořit o zřejmě největším provaru monackých, přišel za sedm milionů eur, což není málo, a přispěl všehovšudy jedním gólem, než se pakoval na hostování do Německa - ostuda.
Za nic nestála ani divácká podpora na Stade Louis II, v této statistice si totiž AS vedlo naprosto tristně, žádný tým v lize neměl horší bilanci průměrných návštěv. I z toho je vidět, že "ozdravný pobyt” v Ligue 2 možná nebude na škodu...

Osobnost sezony: Park Chu Young


Racing Club de Lens


Dobám, kdy se Lens pravidelně vyhřívalo na vrcholu tabulky, zřejmě definitivně odzvonilo, podruhé během čtyř let totiž pocítilo nepříjemnost v podobě sestupu z Ligue 1. Po loňském slibném jedenáctém místě tak přišlo kruté vystřízlivění... Tradiční klub ze severu tak opět čekají krušné časy v druhé lize, pozitivem je, že pokud nedopustí příliš masivní exodus hráčů, budou s Monacem jasnými kandidáty na opětovný návrat do nejvyšší soutěže.

Co se povedlo

Lens letos svým příznivcům bohužel příliš velkou porci pozitiv opravdu nepřineslo, z hráčů jen velmi málo jmen sneslo přísnější měřítko, nejvíce asi dvojka ze středu zálohy, Sébastien Roudet, Adil Hermach, jelikož právě jejich zásluhou mohli Les Sang et Or věřit v záchranu, byť teoretickou, až do posledních kol.
Ve zmaru lenských pak o to více vynikli před sezonou neznámí zadáci Raphael Varane a Serge Aurier, kteří se ale na severu Francie nijak dlouho neohřejí - po dobrých výkonech v obraně nyní stojí u dveří klubového ředitele celá řada zájemců, kteří by ať jednoho či druhého mladíka rádi viděli dozrát právě ve svém celku. Výraznou oporou bylo, jako již tradičně, i publikum, Stade Félix Bollaert je jeden z největších stadionů ve Francii a třetí nejvyšší návštěvnost v uplynulé sezoně rozhodně zaslouží respekt (lépe na tom byli v tomto ohledu pouze fandové gigantů Marseille a Lyonu).

Co se nepovedlo

Zde by se mohl negativista opravdu vyřádit; lenští si totiž letošní ročník těžko mohou dát za rámeček, na sestupových příčkách se drželi prakticky neustále, nevycházelo skoro nic, útok se trápil, obrana předváděla občas hrozivé hrubky, jindy se zase zdálo, že pro změnu vůbec neexistuje, podpora z krajních prostor byla mdlá, příliš nepodržel ani veterán v brance Vedran Runje.
Jako takové memento celoročních strastí pak posloužil záříjový duel, kdy byly ligové boje stále teprve na začátku - Lens na svém hřišti přivítalo arcirivala z Lille, proti kterým je přijatelná za jakýchkoliv okolností pouze výhra. Fandové žlutočervených ale místo radovánek museli spolknout hořkou pilulku; nenáviděné Dogy vyhrály drtivým rozdílem 4:1 a tento zápas už tehdy naznačil, kterým směrem se asi letošní ročník bude ubírat.

Osobnost sezony: Adil Hermach


AC Arles-Avignon


Podle očekávání se prvoligová pouť klubu z malebného městečka neprotáhla na více než jednu sezonu; tým vyznávající žlutomodré barvy se přitom hned zpočátku soutěže nebezpečně přiblížil neslavnému rekordu Grenoblu z předcházející sezony, takže se jen stěží dá mluvit o nějakém překvapení. Nováček nezaujal ani sympatickým herním pojetím, ani bůhvíjakou bojovností nebo týmovým duchem; sezonou se zkrátka protrápil jako leklá ryba na chvostu tabulky a po zásluze se vrací zpět tam, odkud v létě 2010 uprchl, totiž do Ligue 2.

Co se povedlo

Těžko, přetěžko lze ve zpackané sezoně nováčka hledat nějaké pozitivní body. Většina hráčů byla až na výjimky nevýrazná či podávala vyloženě špatné výkony; podzimní tahoun Franck Dja-Djédjé si svoji formu nedokázal udržet po celou sezonu a naopak jarní tahoun Rémy Cabella se vrací do Montpellieru. Jako pozitivum lze tudíž hodnotit snad jen to, že Arles získalo přece jen víc bodů, než se od nich před sezonou, případně po (očekávatelně) strašidelném začátku, očekávalo, přičemž vítězství nad (v té době stále o poháry bojujícím) Toulouse či remízy s Lyonem a na půdách Bordeaux nebo Auxerre (kde avignonští Lvi dokonce chvíli vedli) byly pro skromný tým skutečně příjemnými překvapeními. Nicméně ani několik takto získaných bodů nakonec neřešilo vůbec nic.

Co se nepovedlo

A stejně složitě se hledají i vyložená negativa, vzhledem k tomu, že od Arles skutečně málokdo očekával nějak dramaticky víc, než tým nakonec skutečně předvedl. Nicméně na otázku "co se nepovedlo" je přece jen jednoduchá odpověď: překvapit. Je otázka, jestli se dá říct, že nováček odehrál sezonu se ctí; vzhledem k prognózám snad i ano. Určitě se však nepovedlo pozvednout kariéru Alvára Mejíi, Kamela Ghilase či Angelose Charistease, druhdy talentovaných a slibných fotbalistů; nepovedlo se ani zalátat díru v útoku po André Ayewovi, bez nějž by se Arles do L1 nejspíš vůbec nepodívalo (také vás napadá analogie s Dijonem a odchodem Sébastiena Ribase?), a nepovedlo se ani dostatečně zpeněžit těch několik kmenových hráčů, kteří si našli místo v základní sestavě. Arles čeká krušná budoucnost.

Osobnost sezony: Franck Dja-Djédjé

Autor: David Dobrovolný, Dominik Zezula

Komentáře (140)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Lorient - co se povedlo, to bohužel odešlo

Reagovat
domingo

No, to asi u vic klubu Ale tak letni zmeny budou zahrnuty v predsezonnim review.

Reagovat
onze

To LENS je fakt škoda, už len kvôli ich fanúšikom a návštevám. Mohol spadnúť radšej niekto iný, škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Také Nice, napríklad. Alebo Brest.

Reagovat
domingo

Vsak Brest k tomu nemel daleko.. tak za rok.

Reagovat
smazaný uživatel

Heleď, nevíš jak to teď vypadá v PSG s fanoušky? Je to pořád tak na pendrek, jako od smrti Yanna? Já jsem teda žádný pohyb k lepšímu nezaznamenal.

Reagovat
onze

Ahoj, no je to tak BOYCOOT stále trval celú sezónu. Dokonca aj boycootovali fanále FRANCE poháru. LILLE:PSG. Stále sa nevie, ako to bude v novej sezóne. Ani to či si budú môcť Fans skupiny, teda aj Ultras PSG, kúpiť permanentky. O zájazdoch k súperom ani nehovoriac. Pravdepodobne, to bude ako práve skončená sezóna. A to že výjazdy bude organizovať klub. A to je o níčom. K vstupenkám, sa nijak nedostanú. ALLEZ ULTRAS PSG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Takže pořád na píču...nejhorší je, že díky těm francouzským zákonům už nebudou moct původní skupiny už nikdy existovat (pokud nedostanou milost). Takže Supras Auteuil v trapu, Boulogne Boys v trapu, Lutece Falco v trapu...

Reagovat
onze

Presne ako píšeš. To boli a podľa mňa aj keby fungovali ďalej jedne najlepšie Ultras a Boulogne hools skupiny. Snáď, sa to otočí k lepšiemu.

Reagovat
JIMMY-PO

má L1 nejaké video season review?

Reagovat
domingo

Hledal jsem to, ale ne zrovna peclive, nekde neco urcite bude.. podivam se jeste.

Reagovat
smazaný uživatel

někdy minulý týden bylo něco takového na Digi Sport, takže určitě někde bude

Reagovat
homeles8

aha, já po přečtení nadpisu myslel, že už se hrálo 1. kolo nový sezony

Reagovat
domingo

Jo no, asi jsme to sem meli dat trochu driv, ale jsme lini jak vsi a mame zkousky a maturitu

Reagovat
homeles8

prej zkoušky a maturitu...

Reagovat
domingo

Ticho tam

Reagovat
domingo

Palec Frankiemu za strucne a jasne shrnuti negativ Nancy

Reagovat
j_mrazik

Pěkné, pěkné.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pěkné počtení k večeři

frankie ,domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Monaco

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek. domingo a frankie smekám

Reagovat
domingo

Dik, pockej na druhy, tam bude Auxerre a Lyon :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Kdyby tu nahodou zabloudil Tomanatura..

..co je zac Schildenfeld z Grazu?

Reagovat
Arne

Absolutní opora Sturmu, prý bez něj budou úplně v řiti... Silný, ve vzduchu neprohraje souboj, na zemi ale dělá školácký chyby. Podle všeho má klauzuli na jeden milion a nějak vidí míň na jedno oko.

(nikdy jsem ho neviděl, jen jsme o něj měli asi před rokem zájem my a teď ho má chtít Köln, tak to mám načtený z diskusí)

Reagovat
domingo

Aha, tak toho nechci, do vzduchu je Coulibaly, spis by byl potreba nekdo, kdo dokaze rozehrat. Diky

Reagovat
Arne

To Köln bude taky potřebovat v případě odchodu Geromela, ne tohohle, no... Nemáš zač.

Reagovat
Godwinson

Pěkné shrnutí ...

Reagovat
honziss

Za dnešek tu jsou 4 nové články o Ligue 1, víc takových dnů! :-)

Reagovat
smazaný uživatel

nejvic ze vsech lig!

Reagovat
Godwinson

Chrétien to zatím vypadá do Toulouse a co mě dnes potěšilo, Varane se rozhodl, že pro jeho kariéru bude nejlepší, když setrvá ve Francii a chtěl by se jen posunout o krok výše, do L1. Pěkný přístup, snad mu to vydrží.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si myslím, že ani rok v L2 by mu neuškodil, základ by mal istejší. A ak by náhodou Lens nepostúpilo, tak by mohol potom prestúpiť. Sám sa vyjadril, že je pre neho najdôležitejšie hrávať.

Reagovat
Godwinson

To by bylo ideální. Bral jsem to spíš z toho pohledu, že ještě nedávno měl být jeho přestup do MU prakticky jistý, takže já jsem hrozně rád, že pravděpodobně zůstane. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám rád, keď veľkokluby skupujú talenty hneď v ich prvej seniorskej sezóne. Prvé roky v nich hrávajú za rezervy alebo hosťovačky po nižších súťažiach. A aj tak nakoniec 3/4 z nich potom prestúpia do nejakého menšieho klubu. A pritom v domácom, alebo v nejakom menšom týme by zrejme napredoval oveľa rýchlejšie ako v rezerve veľkoklubu alebo v prípade Anglicka na hosťovaní v 2 či 3 lige. Ale darmo, dajú výhodnú zmluvu, mladá hlava sa zatočí a uteká hneď. Aspoň že pár z nich sa to snaží riešiť racionálne.

Reagovat
smazaný uživatel

Celkom sa mi pozdáva pravidlo v niektorých ligách, že hráč mladší ako 18 rokov nemôže prestupovať do zahraničia.

Reagovat
Godwinson

Je to pravda. Když si vezmeš, Varane se ukázal zhruba v půli sezóny a hned do MU? Hloupost, řekl bych, že by ho to odrovnalo. Ono se stačí podívat na Obertana, z Francie odcházel jako jeden z největších talentů a dnes je to synonymum pro tragičnost, u fanoušků MU. Smutný. Jj, takové pravidlo by bylo nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Tých talentov z Francúzska, čo v Anglicku stagnuje sa nájde viacero. Mňa celkom teší napríklad Lukaku, ktorý sa nehrnie za každú cenu. Len škoda, že keď prestúpi, tak to s najväčšou pravdepodobnosťou bude Chelsea.

Reagovat
Godwinson

To je pravda, je jich více, on je jen zářný příklad. Lukaku se nehrne jen teď, tipuju, že do měsíce bude hráčem Chelsea. Ale on je přeci jen trochu jiný příklad, září už déle, talent je to ohromnej, typově se jim tam nehodí nikdo více za Drogbu než právě Lukaku.

Reagovat
smazaný uživatel

To je síce pravda, ale Paríž by mu sedel viac ako Londýn.

Reagovat
Godwinson

Jo takhle :) Je to možné. Teď s příchodem těch Katařanů se s vámi spekulace opravdu jenom hrnou, jednáte s Parkem, ptáte se na Sissoka, zájem máte o Payeta a Matuidiho, poslali jste nabídku za Martina. Je to síla.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snáď budú investovať rozumne, nie rozhadzovať ako napr. City. Z tých menovaných by som bral hlavne Payeta a Matuidiho, čo sa týka Martina, tam mám otáznik, lebo si neviem predstaviť, ako by potom vyzerala zostava. No a tréner. Keby o tom rozhodujem, tak mu na túto sezónu dám ešte šancu. Ak neuspeje, tak au revoir.

Reagovat
Godwinson

Mě by hrozně zajímalo, co s tím útokem plánují. Gameiro, Hoarau, Erding, teď tedy zájem o podhrota Parka, není mi to úplně jasné, protože pustit Erdinga by byla ohromná chyba. Martin by šel na pravé křídlo. Já si myslim, že na defenzivní záloze a na křídle posílí dobře, tam jsou ty spekulace pořád stejným směrem a dost jasné, otázka bude, co obrana. I tak, pokud se nestane nic neočekávaného, bude PSG pro mě osobně jedním z největších favoritů na titul pro příští sezónu. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Už by sa patrilo, od 94 ďaleko. A snáď MHSC nebude špekulovať ako na jar a nebude musieť bojovať o záchranu.

Reagovat
smazaný uživatel

park podle me neprijde, ten pujde do anglie. martin zustane v sochaux, preci jen ma pohary.

Reagovat
Godwinson

Park asi jo, i když PSG může nabídnout teď hodně peněz, na čem ostatně pohořela jeho předešlá jednání, tak uvidíme. Já bych řekl, že stoprocentně půjde, Sochaux má poháry, ale z nich půjdou nejspíš rychle ven a i v lize půjdou dost dolů, vábení těch velkých klubů neodolá

Reagovat
smazaný uživatel

Ako si sa k nim vlastne dostal?

Reagovat
Godwinson

Já s tím bojem o záchranu tak nějak počítám ... ještě uvidíme, co přivedou za posily, začali dobře.

Tak, spíš oni se dostali ke mně. Začal jsem sledovat více L1 na začátku minulé sezóny a tudíž bylo třeba vybrat si tým, který budu preferovat, nováček v soutěži, navíc se pěkně rozjížděli a hráli výborný fotbal, takže jsem začal preferovat je. Nějaká širší vazba na ně před tím nebyla, i když spolu s Nantes jsem měl o nich nejméně matnou "představu" :))

Reagovat
Langi

OT (ale potěšující): tak Puel s největší pravděpodobností končí, jeho nástupcem nejspíš Remi Garde

http://www.onsenfoot.com/2011/06/12/puel-licencie/

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně to je oficiální

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek, těším se na druhou část

Reagovat
Kepy_FCB

o GL nic takového

Reagovat
smazaný uživatel

akorát u Lyonu převáží spíš negativa...

Reagovat
smazaný uživatel

Jen jim dej, nic jiného si nezaslouží

Reagovat
smazaný uživatel

Miluju souhrny ligových soutěží

Reagovat
Godwinson

Ještě poslední poznámka k příběhu Toulalan. Málaga údajně zvýšila na 11 mil., přičemž si s ním už před tím dohodla podmínky smlouvy, takže by měl být celý transfer dotažen tento týden.

Opět, nechápu, proč do toho nevstoupí nějaký tým "adekvátní" schopnostem Toulalana.

Reagovat
smazaný uživatel

11 milionů je výsměch a facka do tváře všem fanouškům Lyonu, normální vedení by tuhle nabídku smetlo ze stolu

Reagovat
domingo

Super, prodaji Toulalana za 11 a privedou Matuidiho za 15, Aulas

Reagovat
Godwinson

To ne, toho jim vezme PSG, oni přivedou nějakýho Fernanda z Porta za 12,5

Reagovat
honziss

No jo, holt u Aulase jde znát celkem rapidní výkonnostní pokles. Větší už má jenom Cris, asi i proto mu Aulas prodloužil smlouvu, aby ho Cris kryl. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

prodáme Toulalana a v rámci úspor nepřijde nikdo a bude hrát Gonalons Aulas

Reagovat
Langi

ikdyby to bylo obráceně, Toulalan za 15 a Matuidi za 11 tak je to demence...Jeremy je hlavní pilíř celé defenzívy, tak proč ho prodávat a přivádět někoho kdo sice má potenciál, ale stejně se bude muset nejdřív sehrát

Reagovat
domingo

Tak minimalne by to podruhe v kratky dobe nasralo Stephanois

Reagovat
smazaný uživatel

tenhle tvůj zvrácený humor nemam rád

Reagovat
honziss

OT: Lille získalo z Nantes Rodelina

Asi o něm nikdo neví něco víc, co? :-)

Reagovat
Godwinson

Nic moc. Je hodně vysokej, atletickej, silnej ... prostě taková mladší verze Hoaraua, s větším potenciálem co se techniky týče. Slušně se ukázal v Nantes, kromě hrotu zahraje i na obou krajích, byť na hrotu je doma. Za tu cenu do budoucna slušný nákup.

Reagovat
honziss

Díky. Na oficiálních stránkách o něm píšou jako o technicky vyspělém útočníkovi s dobrým výskokem a výběrem místa. Takže to sedí. Předpokládám, že to je náhrada za P.-A. Fraua, jemu nebude vadit, když bude sedět a čekat na šanci, má potenciál, do budoucna se může vyšvihnout. Kdyby se vyšvihl jako Hoarau, zlobit se nebudu. Dobrá posila. :-)

Reagovat
domingo

Vzdyt hlavickare na lavce uz mate a Frau nema s Hoarauem spolecnyho prakticky nic ale prosadit se urcite muze, tenhle typ je do systemu Lille dobry..

Reagovat
honziss

Nemyslím náhrada ve smyslu stejný typ hráče, jako spíš kvantitativní doplnění kádru. ;-)

Reagovat
smazaný uživatel

dobra stranka maju prehlad ale ligue1 malo koho zaujima

Reagovat
JozkokozleJ

Nechapem, ze niekto ma potrebu pisat take posolstvo...

Reagovat
onze

A koľko zápasov si videl v Ligue 1 ? LIGUE 1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

tak v podstate mas pravdu, v porovnani s tema top 4 ligama, ale snazime se aspon poskytnout informace tem, kteri o nem zajem maji.. koneckoncu z L1 chodi kazdorocne 'do sveta' spousta kvalitnich hracu a dalsi spousta jich v L1 zatim hraje.. jako nejlepsi prestupni liga na svete si pozornost podle me zaslouzi.. i kdyz treba nezajima tolik lidi jako PL nebo PD.

Reagovat
vlastik

těžko říct, ja bych pod články o L1 nejspíš chodil i kdybych nebyl fanda PSG, libí se mi ,,kultura,, zdejších diskuzí, páč jsou tu většinou normální lidi a ne třináctiletí ,,odjakživaužskororokvícemeněvěrní,, drsní fanoušci, vyznačujicí se enormním množstvím smajlů na počet slov v komentáři.

Reagovat
JozkokozleJ

To je pravda. Diskusie pod PL a PD su take inaksie...kvantitne, ale uz menej kvalitne (obsahovo a informaciami).

Reagovat
honziss

A děláte to moc dobře, tahle vaše práce je pro francouzskou sekci neocenitelná. Sice to neděláte pro masy lidí, jako by tomu bylo v případě Premier League nebo Primera División, ale o to to je krásnější, protože tím, že tady chodí menší kvantum lidí, jsou diskuze tady nejlepší na celém EF. Hlavně díky nim jsem se rozhodl opět začít přispívat na eurofotbal.

Reagovat
domingo

Dekuju

Reagovat
smazaný uživatel

Říkal jsem si, co že jsi se po delší odmlce tak náhle vrátil, jestli jsme tomu napomohli i my, tak jsem moc rád. :)

Reagovat
honziss

Mi prostě chybělo to, že jsem si s nikým nemohl pokecat o Lille a francouzské lize jako takové. O West Hamu to šlo i na jiných webech, ale prostě o Francii nikde ani ťuk. Začal jsem tu zase chodit tak měsíc před tím, než jsem tady něco zase napsal a viděl ty vaše souhrny, což je fakt paráda. A diskuze pod Francií jakbysmet. Pak jsem si k tomu řekl, že je škoda, aby tady nejlepší francouzský tým neměl svého zástupce a začal tu zas psát. :-D Takže hoši, vydržte u toho, co děláte, protože to je vážně kvalitní práce. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Čím víc rozumných uživatelů v diskusích o francouzské lize, tím líp.

Píšeme sem už rok, pokud máš chuť a zájem, určitě mohu doporučit články Týden v Ligue 1, psali jsme je vcelku pravidelně do doby, než mě postihla maturitní horečka... Podzimní souhrn a pohled na účastníky před uplynulou sezonou byly podobně jako tento souhrn delšího rozsahu, tam si taky počteš.

Reagovat
honziss

Týden v Ligue 1 je super, to je fakt dobrý počtení. Doufám, že v tom budete pokračovat. :-) Stejně jako v dalších nápadech. Vše myslím všichni, co tady přispíváme, oceníme. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Moje řeč ...za chvíli ale Katařani nakoupí do PSG Rooneyho, Forlána, Agüera, Alonsa a spol. a máme po ptákách

Reagovat
onze

PL keby nemalo zahraničných hráčov tak . Mňa osobne nezaujíma celá PL.

Reagovat
miky10

super názor, takové si vždycky rád přečtu

Reagovat
domingo

A to me zas jo, bavi me, ze je relativne ruznoroda a navic je fakt nejkvalitnejsi na svete nejake deleni na domaci a zahranicni hrace jsem nikdy moc rad nemel, at si tam hrajou treba sami Hotentoti.. L1 mam ale samozrejme radsi.

Reagovat
smazaný uživatel

http://top-news.fr/nouveau-stade-velodrome-video-photos/

Pánové, Marseille ohromně závidím.. Snad si to tam fanoušci hned nezničej..

Reagovat
honziss
Reagovat
honziss

Btw, ten nový stadión Lyonu se bude otvírat taky za rok?

Reagovat
smazaný uživatel

často se ty informace různí, já jsem viděl u termínu dokončení i rok 2013

Reagovat
honziss

To nee, sakra, všechno špatně. Potřeboval bych, aby to otevřeli už za rok. :-D

Reagovat
smazaný uživatel

Chceš jet na Lyon - Lille, nebo proč?

Reagovat
honziss

Kamarád by měl příští rok v létě odjet na rok do Saint-Étienne, tak říkal, že počítá s tím že u něj budu častým hostem, tak už jsem ho v předstihu informoval, že budu chtít na fotbal. :-D Takže buď S-E nebo Lyon, případně Marseille. A kdyby Lyon hrál už na novým, tak bych si na něj zašel ikdyby hráli proti Évianu. :-) Ale vše budu směřovat do toho, kdy v některém z těchto měst bude hrát Lille samozřejmě. :-D

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud bys někdy na Lyon jel, určitě pamatuj i na mě...

Reagovat
honziss

Beru na vědomí. Plánuju, že tam pojedu za ten rok, co tam ten kámoš bude, víckrát. Takže se potom můžeme domluvit. Ale je to ještě moře času, než k tomu dojde. Nejdřív si ten kámoš musí zajistit, aby tam opravdu jel a já tam měl kde bydlet. :-D

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, já zatím byl na Lyonu pouze v Gelsenkirchenu proti Schalke, kdy jsem jel s kamarády, co přejí Schalke... U Lyonu je problém, že z fandů les Gones, co znám, má každý hluboko do kapsy (neříkám, že já ne, ale ten 1 výlet za rok bych utáhl) a samotnému se mi nechce, tak snad někdy zajdem, Lyon - Lille by byla paráda, to je vždy skvělý fotbal se vším všudy.

Reagovat
honziss

No já už teď šetřím, protože toho chci využít. To už víckrát nebude, abych tam měl takovou možnost tam jet a mít tam kamaráda, který mě ubytuje.

Kdyby to vyšlo na Lyon - Lille, tak by to bylo maso. To bych si užil neskutečně. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

To by byla hecovačka už od Česka...

Reagovat
honziss

No to každopádně. :-)

Reagovat
Godwinson

Nádhera, tedy všechny ty plánované stadióny vypadají parádně ...

Lyon by měl otevírat 2013, ale jistý si nejsem :)

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhle stadiony zase o trochu zvýší prestiž ligy.. Já za boha nemůžu najít fotky Chaban-Delmas Ale vím, že tam konečně nebudou zbytky atletický dráhy..

Reagovat
Godwinson

Víc jak tohle nikde není :)

http://tinyurl.com/6ddku39

Tady je utříděné vše i s doprovodným infem ..

http://tinyurl.com/69lun6v

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně.. Píšu Chaban-Delmas, když to má být úplně nový stadion To bude ještě zajímavý jak to pojmenujou, Chaban-Delmas je kvůli tomu dodneška kritizovaný a nevěřím, že Girondins nechá jméno jen tak pro sponzora..

Reagovat
Godwinson

Uvidíme, možná se vrátí 'v novém, ke starému', i když to asi ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako osobně se mi taky víc líbí Parc Lescure, ale to by byla úplná blbost, když to v Lescure neni

Reagovat
Godwinson

Jo, tak to je potom jasné.

Reagovat
honziss

Já se na to fakt těším, protože Stadium Lille Métropole, to je fakt otřesný stadión. Lille může hrát sebekrásněji, ale na tom stadiónu ta estetika prostě jde do háje. :-D Zlatej Grimonprez-Jooris...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to byl útulný stadionek, jak na to koukám.. Pro provinční klub typu Lille absolutně v pohodě

Reagovat
honziss

Jop, to byl. Takový akorát. Za rok to už bude jiný kafe. Teď ta hrůza, na který Lille hraje, je fakt k pláči. Už aby to bylo.

Reagovat
smazaný uživatel

Chu-Younga prý loví Paris SG

Paris Saint-Germain nedávno získalo z Lorientu ofenzivní hvězdu Kevina Gameira, do hlavního města Francie by mohl přicestovat i další věhlasný útočník - a to 25letý Korejec Park Chu-Young, jehož Monako letos sestoupilo do druhé nejvyšší soutěže.

Všechno co má ruce, nohy a umí kopnout do míče směr PSG!!!!

Reagovat
fantomas

Do p***, do p***, do p***! Co ten Bolton sakra???

Reagovat
smazaný uživatel

Měl by se radši probudit, než ho Katařani definitivně uloví, po sestupu Monaca bude k mání se slevou. V Boltonu chybí podhrot?

Reagovat
fantomas

Co chybí, zoufale mu schází už tak dva tři roky!

Reagovat
smazaný uživatel

V tom případě doporučuju spěchat, než ho katarská bažina definitivně pohltí (zrovna tobě jakožto znalci asijské kopané nemá smysl u Parka dvakrát vysvětlovat, že těžko Bolton sežene někoho lepšího)

Reagovat
fantomas

Nemá, přeju si ho jako do Boltonu ještě nikoho.

Reagovat
Godwinson

Moc nevím, jaké s ním mají úmysly, ale rozjeli to ve velkém :)

Reagovat
smazaný uživatel

Gameiro, Payet, Park, Erdinç, Nene, Giuly, Sankharé

šílenci

Reagovat
Godwinson

Jj, to by byl logický tah, kdyby odešli oba jejich útočníci. A to už se stihli i dotazovat na Moussu, byť tam máte náskok ..

Reagovat
smazaný uživatel

už aby jim někdo typu Wenger ukradl Sakha od Moussy ruce pryč

Reagovat
Godwinson

Sakho by se mi líbil jako nástupce Terryho.

Reagovat
smazaný uživatel

Oproti Terrymu pořádnej kvalitativní skok.

Reagovat
Godwinson

To teda, taková stoperská dvojka Sakho, Luiz ... jedna báseň.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečný potenciál....

Reagovat
fantomas

Ještě ke všemu takoví nesympaťáci, kdyby ho Boltonu přebrali, to bych se posral. Coyle zaber!!!

Reagovat
Godwinson

Třeba vyjde ten Thiago.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Snad nechceš, aby ještě vyhrávali..

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Pardon, ono jde o Bolton.. Jak vidím tebe, tak mám před očima Arsenal.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Godwinson

Noo, nechci .. i když, mají docela sympatický tým, byť jedni z těch největších sympaťáků je opustí či už opustili.

Reagovat
fantomas

Snad ne Elmander...?

Reagovat
Godwinson

Sturridge, Cahill

Reagovat
fantomas

Tak to ještě kvituju, hlavně toho Cahilla. Sturridge má (nejen) u mě vroubek za to neustálý válení se.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší hráč Monaka, to bylo jasný, že odejde.. Klidně mohl do Bordeaux, trubec.

Reagovat
smazaný uživatel

Zájem odejít mě nepřekvapuje vůbec, spíš zájemce o jeho služby... Vás zájem jsem čekal, ale víc odchod do ciziny.

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro OL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele