SOUHRN KVALIFIKACE - 24.3.

24.03.2007, 21:04, aktualizováno 25.03.2007, 00:04
Komentáře a souhrny
Dnešní kvalifikační boje přinesly několik překvapení - v Kazachstánu neuspělo Srbsko, Norsko doma podlehlo Bosně, znovu selhali Angličané a jen remizovali v Izraeli, Nizozemci nezdolali Rumuny. Poslední mistři Evropy Řekové doma utržili debakl od Turecka, ve skupině D kromě české prohry s Německem ještě Slováci vyhráli na Kypru a Irsko zdolalo Wales. Další favorité nezaváhali, tři body berou Frencie, Španělsko i Portugalsko.






Skupina A


Kazachstán - Srbsko   2:1
Branky:  47. Kairat Aširbekov, 61. Nurbol Žumaskaljev - 68. Nikola Žigič

Hned v prvním kvalifikačním utkání došlo k šoku - Kazachstán využil domácího prostředí a porazil favorizované Srby. Hostující tým tak přišel o možnost posunout se na první místo skupiny A. Tato nečekaná ztráta může Srbský celek v konečném zúčtovaní stát postup. Naopak Kazaši se můžou radovat z první výhry ve skupině.

První poločas byl takřka bez šancí, výjimku tvořily střely domácích hráčů Zhumaskaliyeho a Suyumagambetova, s kterými si poradil brankař Stojkovič. Nemohoucnost obou týmů v ofenzivě zlomil dvě minuty po přestávce Kairat Ashirbekov. Domácí obránce územní střelou mířil přesně k levé tyčce a Vladimir Stojkovič se za míčem natahoval marně. Odpovědět mohl ihned Miloš Krasič, ale záložník CSKA Moskva mířil je do připraveného náruče gólmana Davida Loriy. Stoper Manchesteru United Nemanja Vidič hlavičkoval po rohu Krasiče mimo. Domácí mužstvo hrálo to, co potřebovalo. Do útoku se nikdy nehrnulo ve větším množství hráčů a snažilo se co nejvíce kouskovat nebo zdržovat hru, jako třeba v 59. minutě brankař Loira, který za zdržování dostal žlutou kartu. Paradoxně však v 61. minutě poslal domácí do dvou brankového vedení Nurbol Zhumaskaliev, útočník si naskočil na roh Ruslana Baltiyeho a z malé vzdálenosti překonal bezmocného Stojkoviče. Sedm minut nato dal Srbům naději útočník Nikola Žigič, když si vyskočil nejvýš na roh Stepanova a mířil přesně k tyči. Srbové se hnali do útoku a chtěli vyrovnat, ale málem sami inkasovali, Skorykha však výborně vychytal Stojkovič. V nastaveném čase neunesl tíhu okamžiku střelec jediného gólu Srbů Nikola Žigič. Útočník Santanderu zbytečně a ošklivě fauloval Skorykha a byl poprávu vyloučen.


Polsko - Ázerbájdžán   5:0
Branky:  3. Jacek Bak, 6. Dariusz Dudka, 34. Wojciech Lobodzinski, 58. Jacek Krzynowek, 84. Przemyslaw Kazmierczak

Polsko podle předpokladů rozdrtilo Ázerbájdžán a posunulo se na první místo skupiny A před Finy, kteří ale mají o zápas méně. Stát pod pohořím Kavkaz zůstává s jedním jediným bodem na posledním místě skupiny.

Úlohu favorita začali naši sousedé plnit již od samého začátku utkání. Ve třetí minutě z přímého kopu centroval Lukasz Garnula, v pokutovém území vyskočil nejvýše obránce Jacek Bak a z malého vápna prudkou hlavičkou překonal Jahangira Hasanzadeho - 1:0. Tři minuty poté dodal patřičný klid do řad domácích Dariusz Dudka, znovu po centru, tentokráte Zewlakowa, hlavičkoval stoper Dudka přesně. Poláci byli o třídu lepší, než jejich soupeř, který za celý zápas vyslal na domácího brankaře jedinou střelu. Další příležitost ke zvýšení skóre měl Radoslav Matusiak, ale střela z hranice velkého vápna letěla nad.

Po více než půlhodince hry přidalo Polsko další gól a znovu po tradiční akci - výborný centr a přesná hlavička. Tentokráte byl v roli nahrávajícího Gargula a autorem branky záložník Wojciech Lobodzinski. Ve druhém, poklidném poločase, vstřelilo domácí mužstvo ještě dvě branky. V 58. minutě po pasu od Zurawskiho zachoval klidnou hlavu Jacek Krzynowek a podél Hasanzadeho zvýšil už na 4:0. Exhibici ukončil šest minut před koncem základní hrací doby Przemyslaw Kazmierczak.

Trenér polského mužstvo Leov Beenhakker po utkání řekl: "Vytvořili jsme si deset gólových šancí a využili jsme jich pět, jsem spokojený. Ázerbájdžán nás nemohl ničím překvapit, protože jsme o něm měli hodně informací"


Portugalsko - Belgie   4:0
Branky:  53. Miguel Nuno Gomes, 55. Cristiano Ronaldo, 69. Ricardo Quaresma, 75. Cristiano Ronaldo

Až zlepšení v koncovce ve druhém poločase přinesl Portugalsku takřka povinné tři body. Země z Pyrenejského poloostrova rozstřílela Belgii a získala hodně důležité tři body.

Portugalci od úvodních minut nenechávali nikoho na pochybách, kdo je na hřišti pánem. Ve čtvrté minutě v dobré pozici minul Quaresma, tentýž hráč pak o devět minut později spálil další vyloženou příležitost. Domácí byli pány na hřišti, ovšem v první půli nedokázali najít recept na brankáře Stijna Stijnena. Ten se v soubojích nejčastěji potkával s Cristianem Ronaldem, jemuž belgický brankář údajně vyhrožoval zraněním. Záložník Manchesteru United v úvodní pětačtyřicetiminutovce neproměnil tři vyložené příležitosti.

V ochozech to během poločasové přestávky bylo cítit nejistotou, tu ale domácí hodně rychle utnuli. Ve 47. minutě sice Nuno Gomes ještě neuspěl, v 53. minutě si však útočník Benfiky Lisabon spravil chuť a po spolupráci Ronalda a Moutinha již mířil přesně - 1:0.

Netrvalo to dlouho a bylo to již o dvě branky, parádní centr do šestnáctky poslal Quaresma a Ronaldo se hlavou nemýlil - 2:0.

Belgičané se mohli vrátit do zápasu, jejich šance však pohřbil debutant Chatelle, který při svém prvním kontaktu s míčem nedokázal trefit prázdnou svatyni. A domácí trestali. V 69. minutě se míč dostal se Quaresmovi, ten nasadil ke své typické střele šajtlí a střela záložníka FC Porto skončila přesně v horním rohu Stijnenovy svatyně - 3:0.

Stijnen pak zneškodnil pokusy Tiaga a Naniho, přesto ještě jednou inkasoval. V 75. minutě náladu domácích fanoušků svým druhým gólem v utkání ještě zlepšil Cristiano Ronaldo.


Tabulka:
1. Polsko961215:719
2. Finsko952211:617
3. Portugalsko843116:615
4. Srbsko842212:714
5. Belgie93158:1210
6. Arménie82244:88
7. Kazachstán91356:136
8. Ázerbájdžán81254:175




Skupina B


Skotsko - Gruzie   2:1
Branky:  11. Kris Boyd, 89. Craig Beattie - 41. Šota Arveladze

V Hampden Parku v Glasgow na sebe v sobotu v rámci kvalifikační skupiny B narazili domácí Skotové s hráči Gruzie. Skotsko bylo po podzimní části kvalifikace na druhém místě, pouze o skóre za Francií. Navíc je doma hodně silné, dokázalo porazit i již zmiňovanou Francii. Naopak Gruzie získala body pouze po vysoké výhře nad trpaslíkem z Faerských ostrovů, a proto se předpokládala výhra domácích. Ti vlétli na svého soupeře hodně zostra. Již od úvodních minut byli aktivní a v 11. minutě se ujali vedení. Kris Boyd si naskočil na centr a bylo to 1:0. V závěru poločasu ovšem přišla studená sprcha. Gruzie vyrovnala gólem, který vstřelil hlavou Arveladze. Domácí poté celou druhou půli usilovali o vedoucí branku. V 89. minutě to již vypadalo na pouhou remízu, ovšem Skotsko spasil náhradník Beattie. Levačkou vystřelil svému týmu výhru 2:1.


Faerské ostrovy - Ukrajina   0:2
Branky:  20. Volodimir Jezerskij, 57. Oleg Gusev

Ve Faerských ostrovech se i přes všechny debaty ohledně kvality stavu hrací plochy nakonec hrálo, z čehož neměl radost trenér Oleg Blochin. Ukrajinský kouč totiž nemohl využít služeb se zraněným kotníkem laborujícího kapitána Andreje Ševčenka.

I bez svého kapitána začali hosté dobře a poměrně brzy dali důležitý první gól. Ve 20. minutě napřáhl z hranice pokutového území Yezerskiy a jeho rána zapadla přesně do horního rohu - 0:1.

Ukrajina pokračovala v aktivitě, Mykhalyk trefil tyč, Tymoschuk po rohu Kalinichenka hlavičkoval nad. Mykhalyk měl ještě jednu dobrou příležitost, těsně před odchodem do kabin ale z několika kroků hlavičkoval nepřesně.

Shovkovskiy v hostující svatyni se nudil a k prvnímu zákroku ho až v 50. minutě přinutil dalekonosnou ranou Samuelsen. V 57. minutě přidal favorit pojistku. Nesmachniyho hlavička se dostala k nohám Guseva a na jeho přesnou zakončení byl Mikkelsen krátký - 0:2.

Stejně jako téměř celý zápas, i jeho závěrečná třetina se odehrávala na domácí polovině. Po dvou dobrých šancích neproměnili Byelik a Kalinichenko, hlavičku Tymoschuka pak zastavila tyč.


Litva - Francie   0:1
Branka:  73. Nicolas Anelka

Francie nastoupila od v Litvě k zápasu s domácím týmem v sestavě, která měla hodně daleko od ideální. Zranění kosila opory týmu, a proto příležitost dostali mladí hráči. V základní sestavě se poprvé v národním týmu objevil Lassana Diarra z Chelsea.

Na hodně špatném terénu se francouzští reprezentanté dlouho hledali. První střelu na branku Litvy vyslal až ve 21. minutě Florent Malouda. Navíc to byl pouze propagační pokus. Vážněji zahrozila Francie když si na dlouhý Sagnolův míč naběhl Govou, přihrál Anelkovi a ten donul brankáře Litvy Karcemarkase k parádnímu zákroku. Litva mohla v pozici outsidera hrát uvolněně, a proto se její hráči nebáli zaútočit. Arunas Klimavičius nebezpečně hlavičkoval a Deividas Šemberas mířil nad. Po šanci Robertas Poškuse mohli Francouzi děkovat Sagnolovi, který zblokoval střelu litevského útočníka.

Vše podstatné se událo ve druhém poločase. Malouda skvěle nacentroval před branku, ale Anelka nabídnutou šanci nevyužil. Francii teklo do bot, protože stále nemohla vstřelit gól. Navíc další příležitost nevyužil znovu Anelka. Sedmnáct minut před koncem ale francouzský forvard vše odčinil. U levé postraní čáry se dostal k míči. Připravil si ho do střelecké pozice a krásnou střelou z dvaceti metrů zajistil Francii nejtěsnější vítězství na půdě Litvy. Francouský národní tým se tak znovu dostal před Skotsko na první místo skupiny B. Litva ve středu zavítá na Ukrajinu, Francie má volno.


Tabulka:
1. Francie760115:218
2. Itálie751113:616
3. Skotsko750213:615
4. Ukrajina64028:612
5. Litva72144:77
6. Gruzie820613:146
7. Faerské ostrovy80082:270




Skupina C


Norsko - Bosna a Hercegovina   1:2
Branky:  50. John Carew (pen.) - 18. Zvjezdan Misimovič, 33. Zlatan Muslimovič

Sotva bylo utkání v Oslo zahájeno, musel jej sudí Mike Riley zase přerušit, fanoušci na hřiště naházeli světlice a dýmovnice, anglický rozhodčí poslal hráče do kabin a výtržníky musela zpacifikovat policie. Nečekané zpoždění více poznamenalo domácí, první šance si vypracovali hosté z Balkánu. Dvakrát během úvodních deseti minut zahrozil Hrgovič, ale Myhreho nepřekonal. Norové ve 13. minutě dostali míč do sítě, po Pedersenově autu hlavičkoval přesně Hagen, rozhodčí však už předtím odpískl faul na brankáře.

Další nepříjemnost na sebe nenechala dlouho čekat - za pět minut už Bosna vedla. Stromstad zavinil přímý kop, k tomu se postavil Misimovič a parádní ranou z 25 metrů otevřel skóre - 0:1. V šancích na vyrovnání si Carew a Riise vylámali zuby na výborném brankáři Gušovi, a tak přišla další ledová sprcha. Ve 33. minutě přidal druhou trefu Bosny Muslimovič a domácí byli zralí na ručník - 0:2.

Nevzdali se, pět minut po přestávce snížili na rozdíl jediné branky. Custovič ve vápně fauloval Pedersena a John Carew nařízenou penaltu proměnil nekompromisní ranou do středu branky - 1:2. Víc však už nebylo domácím přáno, největší šanci na vyrovnání nevyužil dvě minuty před koncem střídající Iversen.

Zrodilo se tak jedno z překvapení kola, Norové si zkomplikovali cestu za postupem. Ve středu je navíc čeká těžká zkouška, jedou do Turecka, které bude povzbuzeno vysokým vítězstvím na hřišti úřadujících mistrů Evropy a svých hlavních rivalů Řeků.


Řecko - Turecko   1:4
Branky:  5. Sotirios Kyrgiakos - 27. Tuncay Sanli, 55. Gokhan Unal, 70. Tumer Metin, 81. Gokdeniz Karadeniz

Souboj dvou neporažených týmů ve skupině C skončil jasnou výhrou hostujících Turků, kteří smetli domácí Řeky 4:1. Turci tak odskočili svému dnešnímu soupeři ve skupině na rozdíl tří bodů a se čtyřmi výhrami kráčí za postupem.

Do utkání vstoupilo lepé domácí mužstvo, které šlo v páté minutě do vedení, šťastným střelcem byl Sotirios Kyrgiakos. Stoper Řecka si naběhl na přihrávku záložníka Katsouranise a zblízka neměl problém se zakončením. Tři minuty nato Giorgos Karagounis mohl zvýšit vedení Řecka, ale brankař Volkan Demirel jeho střelu zlikvidoval. Ve 27. minutě začal obrat Tuncay Sanli. Sabri poslal záložníkovi Turecka výbornou přihrávku a Tuncay pravačkou nedal šanci Antonisovi Nikopolidisovi. Vítěznou branku si připsal Gokhan Unal, který prudkou ranou ze střední vzdálenosti překonal Nikipolidise. Dvacet minut před koncem Metin Tumer zvýšil střelou z okraje pokutového území vedení Turecka již na 3:1 a deset minut před koncem završil výborný výkon hostujícího mužstva náhradník Karedeniz.


Moldavsko - Malta   1:1
Branky:  85. Alexandru Epureanu - 73. George Mallia



Tabulka:
1. Řecko760112:518
2. Norsko741217:613
3. Turecko641116:613
4. Bosna a Hercegovina741214:1413
5. Maďarsko72057:146
6. Malta71155:154
7. Moldavsko70254:152




Skupina D


Česko - Německo   1:2
Branky:  77. Milan Baroš - 42. Kevin Kuranyi, 62. Kevin Kuranyi


Česká reprezentace utkání roku nezvládla, s dobře hrajícím Německem prohrála na Letné zaslouženě 1:2. Oba góly hostí vstřelil hlavou Kevin Kuranyi, o drama se pak šťastnou tečí postaral Milan Baroš.

Celý komentář k utkání najdete zde.


Irsko - Wales   1:0
Branka:  39. Stephen Ireland

Irsko potvrdilo roli favorita, v ostrovním derby přehrálo Wales a dotáhlo se na vedoucí tandem Česká republika, Německo. Jedinou branku zápasu dal trochu paradoxně Stephen Ireland.

Na první příležitost se čekalo do 15. minuty. Simon Davies v ní přistrčil míč Robbiemu Keaneovi a jeho rána z hranice šestnáctky šla těsně vedle pravého horního rohu velšské brány. V další a tentokráte mnohem výhodnější pozixci se útočník Tottenhamu ocitl o sedm minut později, po vysunutí od Irelanda šel Keane sám na Coyna, ovšem zakončil hodně nedůrazně.

Jedinou šanci Walesu v první půli měl ve 30. minutě Bellamy, který se protáhl až ke Givenovi a ten jeho průnik zastavil včasným pádem pod nohy. Domácí s blížícím se koncem první části hry přidávali pod kotlem, po Duffově rohovém kopu hlavičkoval Kilbane mimo, poté se do šance dostal i samotný Duff a Coyne měl plné ruce práce.

Hosté nakonec irskému tlaku odolávali jenom do 39. minuty. V ní našel Keane za výkony v národním týmu často kritizovaného Irelanda, který obešel brankáře a z úhlu poslal míč do prázdné svatyně - 1:0.

Wales po změně stran trochu otevřel hru a dostával se častěji před Givena, nějakou vážnější příležitost si však jeho fotbalisté nevypracovali a naopak to byli domácí, kdo byl blízko ke skórování. Doyle v obrovské příležitosti trefil tyč, Keana pak o možnost přidat pojistku na poslední chvíli obral Robinson.

Robbie Keane se nakonec stal smutným hrdinou zápasu, v 68. minutě dostal svou druhou žlutou kartu v probíhající kvalifikaci a na středeční duel se Slovenskem se tak bude dívat jenom z tribuny.


Kypr - Slovensko   1:3
Branky:  45. Stathis Aloneftis - 54. Róbert Vittek, 67. Martin Škrtel, 77. Martin Jakubko

Kypr byl blízko k dalšímu překvapení, po prvním poločase vedl nad Slovenskem 1:0, naši východní sousedé však po změně stran zabrali a nakonec vyhráli 3:1.

Slováci začali dobře a domácí brankář Morfis musel již ve druhé minutě likvidovat nebezpečný centr Šventa. V další šanci pálil těsně vedle levé tyče Jakubko, s trestným kopem Greška si poté poradil Morfis. Pro kyperského gólmana to byl poslední úspěšný zákrok v utkání, ve 42. minutě totiž mimo pokutové území srazil Šventa a po červené kartě se musel poroučet do kabin.

Domácí trenér obětoval Theodotoua a náhradní brankář Georgallides se měl ihned co ohánět, aby zlikvidoval pokus Sapary. V nastaveném čase přišel šok. Charalambidisovu střelu Čontofalský jenom vyrazil a dobíhající Aloneftis otevřel gólový účet - 1:0.

Hostující tým se inkasovanou brankou nenechal nijak deprimovat a i ve druhém poločase diktoval tempo hry. Brzy přišlo vyrovnání, v 54. minutě našel Sapara Vitteka a jeho rána se zastavila až v síti - 1:1.

O třináct minut později přišel další úder, když se trefil Škrtel a zaslouženou výhru slovenské reprezentace pak v 77. minutě po centru Kozáka korunoval Jakubko.

Hostující tým byl blízko k ještě jedné brance, střele Žofčáka z 88. minuty se ale do cesty postavila tyč.


Tabulka:
1. Německo761029:419
2. Česko742115:414
3. Irsko741212:813
4. Slovensko730416:139
5. Wales62138:97
6. Kypr721410:167
7. San Marino70071:370




Skupina E


Izrael - Anglie   0:0

Anglie si opět zkomplikovala cestu na evropský šampionát do Rakouska a Švýcarska. Bod z půdy Izraele je pro hrdý Albion rozhodně ztrátou, tím spíše, když Chorvatsko a Rusko dokázaly své zápasy vyhrát.

Trenér Anglie Steve McClaren musel řešit absence několika obránců, místo Garyho Nevilla se a pravý kraj defenzivní formace postavil Jamie Carragher, Ashleyho Colea na levé straně obrany zastoupil Phil Neville.

Anglie začala lépe, její první šanci měl ve 22. minutě po akci Johnsona s Rooneyem Franka Lampard, ovšem Aouate jeho ránu kryl. Chvíli poté se zapotil také Robinson, kterého zaměstnal Tamuz.

Albion sice měl více ze hry, z jeho tlaku ovšem v první půli žádné větší šance nerezultovaly a podobně tomu bylo i po změně stran. Jedinou výjimkou byla hlavička Carraghera, které se do cesty postavilo břevno.

Anglie s přibývajícím časem stupňovala tlak, k brance však ani jedna z jejích příležitostí nevedla. Střelu Rooneyho zablokoval Ben Haim, pokusy Lamparda a Defoea zneškodnil brankář Aouate.


Estonsko - Rusko   0:2
Branky:  66. Alexander Keržakov, 78. Alexander Keržakov

Rusové nastoupili v Estonsku kvůli zraněním jen se třemi obránci a tento krok se trenéru Hiddinkovi mohl brzy vymstít. Estonci začali dobře a zahrozili hlavičkou Opera, kterou s námahou zneškodnil ruský gólman Akinfejev. Ten se vytáhl i později proti střele Klavana, jehož do šance pustil obrovskou chybou jeden ze stoperů.

Hosté postupně přece jen převzali taktovku a v šancích se ocitli postupně Šiškin, Keržakov, Bystrov a Biljaletdinov. Akcie Estonska držel vysoko veterán mezi tyčemu Mart Poom, poradil si i ve druhé půli s jedním pokusem Keržakova, o pár chvil později už se však po dalším vzájemném souboji radoval útočník Sevilly. Do šance jej vyslal jeho bývalý spoluhráč ze Zenitu Petrohrad Ašavin, s Poomem si pak Keržakov poradil pěkným lobem.

Poslední hřebík do estonské rakve pak znovu Keržakov zatloukl v 78. minutě přízemní střelou. Jak se patří tak oslavil svůj návrat do základní sestavy, ke kterému mu pomohlo zranění Pavlučenka. Estonsko zůstává ve skupině v roli komparzu, je stále bez bodu a bez jediné vstřelené branky, Rusové si upevnili druhé místo za Chorvatskem.


Chorvatsko - Makedonie   2:1
Branky:  58. Darijo Srna, 88. Da Silva Eduardo - 38. Goče Sedloski

Diváci na stadionu Maksimir v Záhřebu se radují z vydřeného vítězství svého národního mužstva nad Makedonií. Chorvaté zatím vládnou skupině E s třinácti body, hostující celek zůstává na pátém místě se sedmi body.

Goce Sedloski otevřel překvapivě skóre pro Makedonií, k Sedloskimu se míč odrazil po volném kopu Naumoskiho a hostující obránce mířil přesně k tyči. Poté dvakrát střílel Niko Kranjčar, nebezpečnější první pokus zlikvidoval výborně Jane Nikolovski. O přestávce přišlo střídaní, Rapaice nahradil Srna a stal se hvězdou utkání. V 58 minutě si po faulu na Šimuniče postavil míč právě Srna a proměnil trestný kop z dvaceti metrů. Deset minut po vyrovnání šli hosté do deseti, Sedlovski dostal druhou žlutou kartu. Přesilovku zužitkovali Chorvaté v 88. minutě, kdy hrdina Srna skvěle nahrál Eduardovi, který už měl lehkou pozici a dokonal obrat na konečných 2:1.


Tabulka:
1. Chorvatsko752016:417
2. Izrael852117:717
3. Rusko743011:115
4. Anglie742112:214
5. Makedonie72146:77
6. Estonsko81072:153
7. Andorra80082:300




Skupina F


Španělsko - Dánsko   2:1
Branky:  34. Fernando Morientes, 45. David Villa - 49. Michael Gravgaard

Španělsko zvládlo zápas o bytí a nebytí a dokázalo porazit Dánsko. I bez distancovaných obránců Sergia Ramose a Carlese Puyola tým z Pyrenejského poloostrova svého soka zdolal 2:1 a nedovolil mu tak odskočit v tabulce již na sedm bodů.

Dánové začali na Santiago Bernabeu bez bázně a hany a v úvodních minutách se nebezpečnými pokusy prezentovali Rommedahl a Agger. Čáru přes rozpočet severoevropskému týmu udělal Niclas Jensen, který během 180 vteřin inkasoval dvě žluté karty a chtě, nechtě musel předčasně pod sprchy.

Hra proti oslabenému soupeři domácím vyhovovala a ještě do přestávky se prosadil celý valencijský útok. Ve 34. minutě se Morientes v pokutovém území obtočil okolo Aggera a přesnou střelou překonal Sorensena. Těsně před odchodem do kabin se prosadil také Morientesův klubový kolega David Villa a zdálo se být rozhodnuto, ovšem chyba lávky.

Dánové začali druhý poločas aktivně a již ve 49. minutě se dočkali snížení, když střelu Daniela Jensena do tyče dopravil na místo určení Gravgaard - 2:1.

Španělé se po změně stran uchýlili spíše k pozorné obraně a tato taktika nakonec přinesla své ovoce. Dánsko vyrovnat nedokázalo, jenom centry do šestnáctky na remízu nestačily.


Lichtenštejnsko - Severní Irsko   1:4
Branky:  90. Franz Burgmeier - 52. David Healy, 75. David Healy, 83. David Healy, 90. Grant McCann



Tabulka:
1. Švédsko760117:418
2. Severní Irsko751113:816
3. Španělsko750213:615
4. Dánsko63129:510
5. Island71155:154
6. Lichtenštejnsko81165:214
7. Lotyšsko61054:73




Skupina G


Lucembursko - Bělorusko   1:2
Branky:  68. Chris Sagramola - 25. Timofej Kalačev, 54. Vitalij Kutuzov

Bělorusko splnilo očekávání a z Lucemburska si podle očekávání odváží tři body. I nadále tak může pomýšlet na potrápení favoritů v boji o postup na ME 2008.

Hosté začali aktivněji, Strakhanovichovu střelu zablokoval obětavý Remy, v 19. minutě pálil ze slibné pozice nad Kutuzov. I přes dvě neproměněné šance šel favorit do vedení, ve 25. minutě našel Kutuzov Kalacheva a ten zachoval chladnou hlavu - 0:1.

O chvíli později to mohlo být již o dvě branky, Kulchy však nastřell jenom tyč. Domácí poprvé zahrozili dalekonosnou střelou Colletta, Zhevnova v běloruské bráně pak zaměstnal také Strasser.

Rovněž vstup do druhé půle zvládlo lépe Bělorusko. Kornilenko ve 47. minutě sice ještě nedal, jeho zaváhání ale napravil Kutuzov, který v 54. minutě uklidnil svůj tým - 0:2.

Favorit pokračoval v aktivní hře, z dálky mířil nepřesně Kalachev, Vjatscheslawa Hleba pak skvěle vychytal Joubert. Za domácí velel do útoku Sagramola. Jeho šanci ze 66. minuty Zhevnov zlikvidoval, o dvě minuty později však už z jejich vzájemného souboje vzešel vítězně lucemburský fotbalista - 2:1.

Závěrečná dvacetiminutovka přinesla napínavou podívanou. Domácí nejprve přežili velkou šanci Korytka a poté dvakrát sahali po vyrovnání, Strasser a po něm ani Peters ovšem neměli správně seřízená mířidla.


Albánie - Slovinsko   0:0

Utkání na těžkém terénu nakonec branku nepřineslo a ani jeden ze soupeřů tak nezaznamenal posun v tabulce. Albánie je stále předposlední, Slovinci zůstávají pátí.

Jako první z obou brankářů si na míč sáhl Beqaj, který v desáté minutě zastavil střelu Lavriče. Na druhé straně zahrával trestný kop Duro a Hamdanovič měl co dělat, aby jeho pokus spacifikoval. Domácí reprezentant se prvním neúspěchem nenechal odradit a jeho další rána šla jenom o několik centimetrů nad. O něco výše mířil v závěru poločasu hostující Žlogar.

Druhou půli otevřela hlavička Bogdaniho a další dobrý zákrok Bogdanoviče. O vzruch se poté staral střídající Bushi, jenomže nejprve rozvlnil pouze boční síť a následně ho vychytal Bogdanovič. Albánie byla lepším týmem, stejně jako Slovinsko ale nakonec branku nedala.


Nizozemsko - Rumunsko   0:0

Nizozemsko mohlo v utkání s Rumunskem učinit velký krok směrem k postupua jeho fanoušci si možnou bodovou ztrátu snad ani nepřipouštěli. O to větší bylo jejich překvapení. Hostující tým měl v úvodních minutách jasně navrch a jeho hráči mohli několikrát pohnout s ukazatelem skóre. V první šanci hlavičkoval Goian těsně mimo, jako další zkoušel střelecké štěstí Marica, jehož pokus jen tak tak vyrazil Stekelenburg na roh.

Brankář Ajaxu a nástupce zraněného Edwina van der Sara se znovu vyznamenal v 10. minutě, kdy si poradil s dalekonosnou ránou Mutua. Úvodní tlak Rumunska měl další pokračování, ve 20. minutě vystřelil Goian a Stekelenburg musel vytáhnout parádní zákrok.

Nizozemští fanoušci ani nadále nevycházeli z údivu, jejich miláčci byli hodně pasivní a Stekelenburg se jenom díval, jak kolem jeho tyčí prosvištěly rány Codrey a Maricy. Domácí v první půli propadli a za své vystoupení si nezasloužili vstřelit branku, o což se sedm minut před odchodem do kabin v jediné šanci Oranjes marně pokoušel Van der Vaart.

Ani začátek druhého poločasu nepřinesl nějakou změnu ve vývoji střetnutí a o vzruch se jako první postarali Rumuni - pokus Mutua proletěl nad. Tulipány po změně stran zahrozily Robbenem a Van Bronckhorstem, na rumunskou obranu však recept nenašly.


Tabulka:
1. Rumunsko752014:417
2. Bulharsko743011:415
3. Nizozemsko64208:214
4. Albánie72328:69
5. Bělorusko721410:157
6. Slovinsko71155:124
7. Lucembursko70071:140




Autor: Petr Starý

Komentáře (72)

Přidat komentář
HOST*milco

slovensko vyhralo len tak dalej chlapci nech sa nam podari zapas s irmi v dubline a prajem vela stastia cechom zasluzia si vyhrat

Reagovat
smazaný uživatel

Díky, to se vidi málo aby Slováci přáli Čechum, bohužel i naopak je to stejny.

Reagovat
Shevchenko

Tak alespoň je někdo na tom hůř než Španělsko, Anglie. Kura Ti Norové to serou... A jéje, prohráváme

Reagovat
smazaný uživatel

Rozehnal,Jiránek,Ujfaluši

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně Rozehnal, většího tragéda dnes nenajdeme.

Reagovat
HOST*

Hlavně rozehnal....

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Proč vůbec nehraje Grygera??

Reagovat
smazaný uživatel

Pořád jen na Kollera, na Kollera, na Kollera, jé, jé, jéé!

Pořád jen na Kollera, na Kollera, na Kollera, je to tak!

A vaše dresy vám posere pták!

výborně: Polák, Čech, Ujfaluši, Rosický

mizerně: Rozehnal, Galásek, Baroš

Nedá se na to dívat, pořád tam budou centrovat mezi Mertesackera a Metzeldera... Pořád.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

...Kazachstan dneska nesklamal...GO BORAT GO!!!...

Reagovat
HOST*

...škoda tých Gruzíncov...dúfal som že to bude 0:0, na remízu tam bol pekný kurz...Škoti mali šťastie...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlava mi k zemi padá

Fotbal ke zblití pěší

Usínám, noc je tak mladá

Lepší než prášky jsou Češi.

Reagovat
smazaný uživatel

kurva ty si Homér ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Skuste maknut...to otocite.

Reagovat
HOST*

Česká stoperská dvojice je na

Reagovat
smazaný uživatel

Plašil na hřišti, to už nemůžeme vyhrát.

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*-Kopy-

Milan Barošššš

Reagovat
HOST*

Jo to byl super gól...

Reagovat
HOST*-Kopy-

Zaslouženě jsme prohráli...Němci byly lepší...gratuluju

Reagovat
HOST*alegre

Ano, je to tak...

Reagovat
HOST*

byli lepsi, ale ten rozhodci, tomu bych rozbil hubu, hold ital, co od nich chceme, tam je to porad stejny

Reagovat
HOST*

Lepší sme nebyli...

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
HOST*

to sem myslel ze byli lepsi nemci

Reagovat
HOST*

to jo plasil, galas a rozehnal, to byly nase tri nejvetsi hvezdy

Reagovat
smazaný uživatel

Plašila bylo vidět leda když střídal. Nevim co dělá Brücknerovi, že mu dává zadarmo pernamentku na nejlepší místo na každej zápas repre...

Ale jednou z něj bude nejlepší rozhodčí na světě - podle hesla "nejlepší rozhodčí není na hřišti vidět" má ty nejlepší předpoklady.

Reagovat
HOST*Tavo

Reagovat
HOST*

to sem psal ze lepsi byli nemci

Reagovat
smazaný uživatel

Rosický

Reagovat
Jajinek

Presne tak, nevymyslel jednu koudnou akci. Nemci proste byli lepsi, zaslouzili si vyhrat. Ale neporazitelni teda rozhodne nebyli...kdybychom nehrali v prvni puli jak banda linejch lemer....

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z tragédů zápasu. To bezesporu.

Ale králem večera byl Rozehnal!

Nedůrazný, trapný, nejistý, pomalý, divný....Nedivím se, že PSG jsou na sestup.

Reagovat
HOST*-Kopy-

Nemůžež říct jednoho hráče... všichni hráli špatně...

Reagovat
smazaný uživatel

ale Rosický bojoval ze všech nejmíň, pan kapitán

Reagovat
HOST*

...Rosický je preceňovaný...jeden vydarený zápas FA Cupe proti Liverpoolu a to je všetko...moj názor je že Mintál je lepší než Rosický...

Reagovat
smazaný uživatel

To rozhodně není.

Reagovat
alegre

Na Čecha bylo spolehnutí, obrana snad bez výjimky děravá, nesehraná, stopeři nejistí, prostě a jednoduše slabota. Rosický je z formy, Nedvěda opravdu nenahradil, Sionko a Galásek na nic, Plašil by snad již definitivně měl opustit reprezentaci, Polák dřel, Kulič s Vlčkem se snad ani nepotkali s míčem, opět ta zázračná a nic neznamenající střídání mága na trenérské lavičce. Systém "vše na Kollera", kdysi snad vycházel, ale posledních pár zápasů je k ničemu. A zejména proti Němcům, kteří ho mají přečteného. Baroš dnes asi zahrál nad své minulé, současné a budoucí schopnosti. Ale jinak je třeba říci, že Němci, bez celé řady hráčů základu, na nás měli, vyhráli zaslouženě. Co se postupu na EURO 2008 se asi nic nezměnilo, na 2. místo by to mělo stačit, Slováky a Iry máme doma, ale co budem dělat na samotném turnaji, nevím, nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

S tou obranou, ale nejen s ní, se mělo něco dělat už dřív, ale Mr. Brückner je slabej, neudělal si širokej kádr, povolává svejch 18 stálejch jmen bez ohledu na formu a pak to takhle vypadá. A jména by tu byla - Latka a Hubník. Čeká nás generační výměna, která bude bolet a čím více jí odálíme, tím více bude bolet. Mám takovou obavu, že se to nejvíc ukáže v kvalifikaci na další MS, kam nepostoupíme.

Reagovat
HOST*

do obrany v současný době bohužel moc variant nemáme, nelíbí se mi stopeři, jiránek i rozehnal v každým zápase vymyslej nějakej kiks, s tim úspěchů nedosáhneme, do středu obrany bych stáhnul ujfalušiho, na kraji je sice lepší, ale my potřebujeme stopera, to je důležitější post a na tom je jistější než jiránek nebo rozehnal

Reagovat
smazaný uživatel

Máme dobré stopery. Co takhle duo Kováč - Grygera a náhradníci Zápotočný s Latkou? Rozehnal jen z reprezentace na vyhození, v zápasech, kdy je ČR pod tlakem to evidentně nezvládá. Jiránek nanejvýš alternativa na kraj obrany.

Reagovat
smazaný uživatel

V tomhle máš pravdu, vlastně cokoli sestaveného z téhle čtveřice. Jenže to si uvědomuje spousta lidí, až na jednoho... Ale že by Rozehnal v repre skončil asi nepřipadá v úvahu - když se tam drží Plašil, tak už opravdu každý.

Reagovat
HOST*

polák a cech dobrí.stejně postoupíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Viva Portugal!

Reagovat
HOST*-Kopy-

Moro Villa

Reagovat
HOST*-Kopy-

Valencia

Reagovat
HOST*-Kopy-

Spain

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
HOST*

::

Reagovat
Kily

Reagovat
Kily

Reagovat
HOST*vincent

tak to je hustý

Reagovat
HOST*-Kopy-

Se nám někdo vrátil ve 4 z flámu

Reagovat
smazaný uživatel

nebylo to až v 5?

Reagovat
HOST*-Kopy-

kua pěkný Kily

Se přiznám ta nepovedená je moje

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

POLÁK!!!

Reagovat
HOST*fd

Stoperská dvojice pro mě by byla jasná Kováč,Grygera.Grygera je daleko kvalitnější než Jiránek taky proč by ho kupoval Juventus Jiránek by se do Juve nikdy nedostal a Rozehnal Baroko to Kováč má aspoň důraz

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím. Stoperská dvojice Kováč - Grygera by mohla fungovat.

Reagovat
HOST*

presne tak,ted musim opravdu souhlasit. to neni vubec spatny napad tahle stoperska dvojice,mozna byste mohli posalt dopis panu brucknerovi ptze on jinak bude do nekonecna zkouset mistra baroko a pana kobzana zkuste to nejak prosadit treba do novin......jinak vcera me mile prekvapil pan polak a i pan baros zahral lepe nez drive...jenik koller to mel tezky,rosa ztraci formu coz ukazal uz zapas s evertonem a vcera to potvrdil moc dobre,v poslednich 20 min byl jednim ze tri nejhorsich na hristi. o obrane uz se toho reklo dost,to duo stredu je komedie ve vypjatych zapasech a mistr blondyn plasil,jeste jednou ho uvidim v nominaci na zapas i kdyby to bylo pratelske utkani a budou me hledat pod nuselakem....v monacu asi dela saska princi albertovi a nehraje tam fotbal...

Reagovat
HOST*

OOOOOOOOOOOOOOOOO

OOOOOOOOOOOOOOOOO

Reagovat
HOST*

OOOOOOOOOOOOOOOOO

OOOOOOOOOOOOOOOOO

Reagovat
HOST*

Reagovat
Shevchenko

no tak ta černá?

Reagovat
HOST*

...pomaly sa začína rysovať táto skupina...objektívne musím zhodnotiť v tejto skupine, že Nemci tu nemajú konkurenciu...za nimi budú Česi, ale ešte sa zapotia - Wales,Írsko...myslím si že Češi nemajú taký kvalitný káder ako Nemci...ten káder je už odohratá stará pesnička, hráči si už "odkukaní" /Koller, Rosický,Baroš.../, každý zo súperov vie čo od nich očakávať...Najme Rosický si myslím, že je nenormálne preceňovaný hráč...

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Shevchenko

trošku to zaniká, ale snad to přečtete

Reagovat
HOST*

Pěkné!

Reagovat
smazaný uživatel

Quaresma proti Belgii typická šajtle. Parádně umístěná rána k tyči. Great goal!

Reagovat
HOST*

www.ikercasillas.wbs.cz

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele