SOUHRN KVALIFIKACE - 2.6.

03.06.2007, 00:29
Komentáře a souhrny
Sobotní kvalifikační boje žádné výraznější překvapení nepřinesly. Nečekala se snad jen prohra Turecka v Bosně, Itálie vyhrála jen o gól na Faerských ostrovech. Francie doma přehrála Ukrajinu, Srbsko veze body z Finska, stejně jako Portugalsko z Belgie nebo Španělsko z Lotyšska. Utkání Dánska se Švédskem zůstal kvůli útoku fanouška na rozhodčího nedohrán. Němci nasázeli San Marinu šest branek.






Skupina A


Kazachstán - Arménie   1:2
Branky:  88. Ruslan Baltijev (pen.) - 31. Robert Arzumanjan, 39. Sargis Hovsepjan (pen.)

Kazachstán nedokázal navázat na senzační výhru nad Srbskem a doma podlehl Arménii. Hosté učinili rozhodující krok ke tříbodovému zisku v první půli. Ve 31. minutě se nejprve po centru Mkhitarjana nemýlil Arzumanjan. Ve 39. minutě pak v pokutovém území fauloval Kuchma a z nařízené penalty se nemýlil Hovsepjan.

Domácí útok začal existovat až v 70. minutě, v níž se k zakončení dostal Tlešev. Český rozhodčí Pavel Královec odpískal nakonec dvě penalty, chvíli před koncem ze značky pokurového kopu už jenom snížil Baltijev.


Ázerbájdžán - Polsko   1:3
Branky:  6. Branimir Subashic - 63. Ebi Smolarek, 66. Jacek Krzynowek, 90. Jacek Krzynowek

Domácí začali překvapivě lépe a již v šesté minutě šli do vedení, když měl v pokutovém území až příliš prostoru Subashic. Polský brankář Boruc musel být i nadále v pozoru, o chvíli později ho totiž prověřil Mamedov. Hosté se do zápasu dostávali pomaleji, první dvě střely Smolareka zblokovala zeď, respektive Imamaliev, následně to dvakrát marně zkoušel také Rasiak.

Ázerbájdžán se nezatáhl jenom do obrany a i nadále hrozil. Gurbanov mířil z trestného kopu nad a Subashic poté nedokázal přesně nasměrovat svou hlavičku. Těsně před odchodem do kabin našel Zurawski centrem Blaszczykowského a proti jeho gólové střele vytáhl Veliyev fantastický zákrok.

V polské kabině o přestávce došlo k menšímu zemětřesení a slova trenéra Beenhakkera padla na úrovnou půdu. Druhý poločas již byl jasnou záležitostí Poláků, jejich hru dirigoval Krzynowek. Ten se do análů zápasu poprvé zapsal v 63. minutě, když jeho centr přetavil ve vyrovnání Smolarek.

Hosté využili drobné ztráty koncentrace domácího týmu a o tři minuty později udeřili znovu, když přesně mířila Krzynowekova levačka. Ázerbájdžán vrhl všechny síly do útoku a měl i šance, jenomže Abbasov a Gurbanov se neprosadili. V poslední minutě udělal tečku za zápasem znovu Krzynowek, který proměnil v gól centr Saganowského.


Finsko - Srbsko   0:2
Branky:  3. Bosko Jankovic, 86. Milan Jovanovic

Finové podlehli na Olympiastadion v Helsinkách Srbům, kteří se výhrou vyhoupli na druhou příčku skupiny A. Naopak finský tým si druhou porážkou za sebou značně pohoršil svoji pozici v tabulce a sen o postupu na evropský šampionát se začíná Seveřanům rozplývat.

Srbskému mužstvu značně pomohla branka hned v úvodu utkání. Ve třetí minutě dostal ideální přihrávku od Ivici Dragutinoviče mladý záložník Boško Jankovič a přízemní střelou uvnitř pokutového území překonal brankaře Jaaskelainena. Domácí se celý první poločas nemohli dostat do správného rytmu a nebyli si schopni vytvořit žádnou brankovou příležitost. Zatímco hostující mužstvo hrálo to co, potřebovalo.

Situace z úvodu prvního poločasu se mohla opakovat i na začátku druhé půle, to by ovšem musel proměnit svoji šanci Zdravko Kuzmanovič, který si pohrál s obráncem, ale poté vyhořel na Jaaskelainenovi. Po více než hodině hry našel rohovým kopem Joonas Kolkka Tihinena, kterého vychytal Vladimír Stojkovič. Finsko zvyšovalo obrátky, ale Stojkovič kryl i střelu Janatana Johanssona z dvanácti metrů. V 87. minutě Srbové definitivně rozhodli, střídající útočník Milan Jovanovič si našel místo v pokutovém území a nikým neatakován zvýšil střelou podél Jaskelainena na - 0:2.


Belgie - Portugalsko   1:2
Branky:  55. Marouane Fellaini - 43. Luis Nani, 64. Helder Postiga

Zápas plný šancí byl k vidění v Belgii, kam zavítalo Portugalsko. Celek z Pyrenejského poloostrova sice nezopakoval domácí vysokou výhru 4:0, přesto může být spokojen, výhra 2:1 znamená udržení druhého místa.

Hosté nastoupili bez své největší hvězdy Cristiana Ronalda, přesto si od úvodu vytvářeli šance. V té první neuspěl po centru Naniho Postiga, jehož fantasticky vychytal Stijnen. Recept na domácího brankáře poté nenašli ani Armando Petit, Nani, Ricardo Quaresma a znovu Postiga, na druhé straně se podobně vedlo Mpenzovi.

Belgičané postupem času překvapivě převzali iniciativu a Ricardo se měl co ohánět. Ve 30. minutě dobře zlikvidoval střelu Defoura, tentýž hráč vyzkoušel pozornost portugalského gólmana i o chvíli později. Když už se zdálo, že se do kabin půjde za bezbrankového stavu, opřela se ve 43. minutě do míče čerstvá posila Manchesteru United Nani a jeho dělovka skončila v síti - 0:1.

Domácím se poměrně brzy podařilo vyrovnat. Sterchele po změně stran sice ještě neuspěl, Fellaini ale již ano, v 55. minutě hlavičkoval přesně po centru Defoura a rázem bylo srovnáno.

Radost ale Belgičanům příliš dlouho nevydržela. Devět minut po jejich brance se totiž k míči dostal Postiga a přesnou ranou nedal Stijnenovi šanci - 1:2.

V závěru utkání již další branka nepadla a upozornil na sebe pouze Hugo Almeida - po faulu na Vertonghena viděl rovnou červenou kartu.


Tabulka:
1. Polsko861115:619
2. Portugalsko742115:514
3. Srbsko742110:414
4. Finsko73227:511
5. Belgie72145:87
6. Kazachstán71244:105
7. Arménie61142:74
8. Ázerbájdžán71153:164



Skupina B


Faerské ostrovy - Itálie   1:2
Branky:  77. Rogvi Jacobsen - 12. Filippo Inzaghi, 48. Filippo Inzaghi

Na Faerských ostrovech nebylo zase tak daleko od senzace. Mistři světa z Itálie sice kontrolovali zápas, spalovali ale šance a nakonec si odvážejí pouze hubenou výhru 2:1.

Favorit dal hodně brzy uklidňující branku. Již ve 12. minutě našel Pirlo dlouhým pasem svého klubového spoluhráče Inzaghiho, který se zbavil Jona Roie Jacobsena a dokázal překonal Mikkelsena - 0:1.

Itálie kontrolovala vývoj zápasu a o dvě minuty později mohl zvýšit Rocchi, jehož ráně se do cesty postavilo břevno. Buffona v hostující bráně vyvedl z klidu jenom Olsen, jinak se gólman Juventusu spíše nudil.

Vstup do druhé půle znamenal druhou branku v síti Mikkelsena a do listiny střelců se znovu zapsal Inzaghi - po centru Diany nedal přesnou hlavičkou domácímu gólmanovi šanci - 0:2.

Druhý gól Italy uspokojil a dostalo se i na domácí hráče. V 77. minutě přišel šok, na centr Olsena si totiž naskočil Rogvi Jacobsen a jeho hlavička znamenala senzační snížení - 1:2.

Itálie se místo strachování o výsledek vydala do útoku a jistotu jí mohl dát Del Piero. Ani jedna z jeho dvou střel si sice místo v domácí síti nenašla, i tak si ale tým z Apeninského poloostrova veze domů tři body. Čekalo se však více.


Francie - Ukrajina   2:0
Branky:  57. Franck Ribery, 71. Nicolas Anelka

Francie v důležitém utkání zdolala Ukrajinu a drží se na první příčce vyrovnané kvalifikační skupiny B.

První poločas na zaplněném Stade de France toho příliš zajímavého nenabídl, za domácí zahrozili pouze mladíci Toulalan s Nasrim a Coupet si na míč výrazněji sáhl jenom v 19. minutě po hlavičce Mikhalika.

Druhý poločas již byl daleko záživnější. Ihned po návratu z kabin našel Nasri Anelku a ten řádně protáhl Šovkovského. V 53. minutě se znovu vytáhl ukrajinský brankář, když zneškodnil Anelkův pokus po centru Maloudy.

Na první branku se čekalo do 57. minuty a jejím hrdinou se stal Ribery. Záložník Marseille si naběhl na dlouhý pas od Makeleleho a Šovkovskému nedal šanci.

Pojistku pak přidal Anelka, v 71. minutě si chytře přehodil Rusola a zamířil přesně k bližší tyči.


Litva - Gruzie   1:0
Branka:  78. Saulius Mikoliunas



Tabulka:
1. Francie650114:215
2. Itálie641111:613
3. Skotsko640211:612
4. Ukrajina64028:612
5. Litva62134:57
6. Gruzie720513:136
7. Faerské ostrovy70072:250



Skupina C


Bosna a Hercegovina - Turecko   3:2
Branky:  27. Zlatan Muslimovic, 45. Edin Dzeko, 90. Adnan Custovic - 13. Hakan Sukur, 39. Sabri Sarioglu

Skupina C přinesla dramatickou zápletku. Všechno to spískala Bosna a Hercegovina, která doma porazila dosavadního lídra Turecko. Hosté byli v úvodu zápasu aktivnější a ve 13. minutě šli také do vedení, když se svým typickým způsobem prosadil nestárnoucí Hakan Sükür.

Bosně se podařilo vyrovnat, ve 27. minutě našel Misimovič Muslomoviče a ten se proti Rustumu nemýlil. Favorit šel znovu do vedení ve 39. minutě, kdy se po přihrávce Turana prosadil Sarioglu, to však bylo z turecké strany co se branek týče vše.

V poslední minutě první půle se do střelecké listiny zapsal Edin Džeko. Teplický kanonýr si našel pas od Musice a bylo znovu vyrovnáno.

Turecko branka do šatny nesrazila a po změně strany se tlačilo dopředu. Domácí se mohli opřít o brankáře Gusa, který nejprve vychytal Turana a poté si poradil i s hlavičkou Tuncaye.

Rozuzlení nakonec přinesla až poslední minuta, Turci ve snaze o vítěznou branku zapomněli na zadní vrátka a Custovič jim zasadil smrtící úder. Bosna a Hercegovina se tak i nadále drží ve hře o postup, na druhé Turecko nyní ztrácí pouze tři body.


Norsko - Malta   4:0
Branky:  31. Kristofer Haestad, 73. Thorstein Helstad, 79. Steffen Iversen, 90. John Arne Riise


Řecko - Maďarsko   2:0
Branky:  16. Theofanis Gekas, 29. Giorgos Seitaridis



Tabulka:
1. Øecko650110:415
2. Turecko641116:613
3. Norsko631213:610
4. Bosna a Hercegovina631213:1410
5. Maïarsko62047:106
6. Malta61145:144
7. Moldavsko60243:132



Skupina D


Wales - Česko   0:0


Česká reprezentace podruhé za sebou neinkasovala, tentokráte to ale na vítězství nestačilo. V souboji zatažených obran uhrál výběr Karla Brücknera pouze bezbrankovou remízu ve Walesu, která nás alespoň na chvilku posunula na první příčku tabulky kvalifikační skupiny D...

Celý komentář k utkání najdete zde.


Německo - San Marino   6:0
Branky:  45. Kevin Kuranyi, 52. Marcell Jansen, 56. Torsten Frings (pen.), 63. Mario Gomez, 65. Mario Gomez, 67. Clemens Fritz

V Norimberku se celý první poločas schylovalo k senzaci. Německo sice bylo jasně lepším týmem a svého soupeře přehrávalo, dlouho se mu ale nedařilo vstřelit branku. Hrdinou byl dlouho brankář Aldo Simoncini, který přwedvedl skvělé zákroky proti střelám Hitzlspergera, Kloseho, Jansena a Schneidera. Recept na něho našel až Kuranyi, jeho první branku rozhodčí neuznali kvůli ofsajdu, po centru Lahma v samém závěru se však útočník Schalke již mohl radovat. Domácím o několik minut dříve řádně zatrnulo. Lehmann u pravé postranní čáry nezvládl rozehrávku a jenom nabídl míč Maraninimu, který však z těžkého úhlu nedokázal zamířit přesně.

Branka do šatny domácí uklidnila a po změně stran se již hrálo podle jejich not. V 52. minutě sice Simoncini dokázal vyrazit střelu Fringse, na dorážku Jansena však již byl krátký. O dvě minuty později fauloval v pokutovém území Davide Simoncini, viděl druhou žlutou kartu a z nařízené penalty se nemýlil Frings.

Na další tři branky pak Němcům stačilo pouhých pět minut a všechny obstarali střídající hráči. Dvakrát se trefil kanonýr Gomez, který zúročil centry Fringse a Jansena, poslední branku pak dal po narážečce s klubovým spoluhráčem Frinsgem další novic Fritz.


Tabulka:
1. Nìmecko651027:316
2. Èesko742115:414
3. Irsko741212:813
4. Slovensko630315:119
5. Wales62138:97
6. Kypr61149:164
7. San Marino60061:360



Skupina E


Rusko - Andorra   4:0
Branky:  8. Alexander Keržakov, 16. Alexander Keržakov, 49. Alexander Keržakov, 71. Dmitri Syčev

Rusko si podle očekávání poradilo s Andorrou a alespoň na chvíli předskočilo na čele skupiny Chorvatsko. Hrdinou zápasu se stal Keržakov, jemuž k hattricku výrazně pomohla zmatkující obrana hostí.

Rusové se příliš dlouho netrápili s první brankou, již v osmé minutě se nedohodl brankář Alvarez s obráncem Bernausem a Keržakov pohodlně skóroval. O šest minut pozsději vyrobil hrubku tentokráte Vieira a Keržakov opět neměl problém.

Domácí byli jasnými pány na hřišti a pevně se usadili na polovině svého soupeře. Jeho obranu trápila především dvojice Aršavin, Keržakov, která neproměnila několik slibných příležitostí. Před koncem poločasu pak nezahřmělo ani po hlavičce Vasilije Berezutského.

Potřetí se skóre změnilo ve 49. minutě a trefil se opět Keržakov, útočník Sevilly tentokráte dopravil do sítě střelu Zurianova. Blízko ke čtvrté brance poté byli Torbinskij, Boudianski a Aršavin, prosadil se však až náhradník za Keržakova Syčev, jemuž gólovou pozici vypracoval Aršavin.

Andorra vyslala za celý zápas jenom jednu střelu, v 77. minutě mířil mimo střídající Juli Sanchez.


Makedonie - Izrael   1:2
Branky:  13. Aco Stojkov - 11. Barach Itzhaki, 44. Roberto Colautti


Estonsko - Chorvatsko   0:1
Branka:  32. Da Silva Eduardo



Tabulka:
1. Chorvatsko651016:416
2. Rusko642011:114
3. Izrael742115:714
4. Anglie63219:211
5. Makedonie72146:77
6. Estonsko60060:110
7. Andorra60061:260



Skupina F


Lotyšsko - Španělsko   0:2
Branky:  45. David Villa, 60. Hernandez Xavi

Španělé se po slabším úvodu dostali do tempa, vyhráli potřetí v řadě a vyhoupli se již na druhou, tedy postupovou příčku.

Hosté byli od úvodních minut aktivnější. Hned v první minutě se ke střele dostal debutant a náhradník za zraněného Fernanda Torrese Luis Garcia a Kolinko musel předvést první zákrok. Lotyšsko již dávno není tím týmem, který si proklestil cestu na šampionát do Portugalska, a utkání se Španělskem to jenom potvrdilo. V ofenzivě bezradní domácí se soustředili spíše na obranu a měli blízko k tomu, aby z první půle odešeli s čistým štítem. Nakonec se jim to ale nepodařilo, v poslední minutě defenzíva zaváhala, Angulův centr se dostal až k Villovi a ten se nemýlil.

Druhý poločas začali Lotyši aktivněji a ke dvěma střeleckým pokusům se dostal Verpakovskis. Neproměněné šance mohli domácí mrzet dvojnásob, po hodině hry nabil střídající Soldado Xavimu a po teči Iniesty to bylo již 0:2.

Debutant Soldado byl při chuti a v 64. minutě měl Kolinko co dělat, aby jeho střelu vyrazil. O chvíli později si oba svůj vzájemný duel zopakovali a i tentokráte měl navrch domácí brankář. Celkově se ale radoval Soldado a s ním celé Španělsko, které získalo další důležité tři body.


Island - Lichtenštejnsko   1:1
Branky:  27. Brynjar Gunnarsson - 69. Raphael Rohrer


Dánsko - Švédsko   0:3



Tabulka:
1. Severní Irsko641110:713
2. Španìlsko640211:612
3. Švédsko54019:412
4. Dánsko42117:27
5. Island61145:104
6. Lichtenštejnsko61144:164
7. Lotyšsko51044:53



Skupina G


Bělorusko - Bulharsko   0:2
Branky:  28. Dimitar Berbatov, 46. Dimitar Berbatov

Albánie - Lucembursko   2:0
Branky:  38. Edmond Kapllani, 57. Altin Haxhi

Slovinsko - Rumunsko   1:2
Branky:  90. Dare Vrsic - 52. Gabriel Sebastian Tamas, 69. Banel Nicolita

Tabulka:
1. Rumunsko642012:414
2. Nizozemsko64208:214
3. Bulharsko63309:312
4. Bìlorusko62139:137
5. Albánie61325:66
6. Slovinsko61145:104
7. Lucembursko60061:110



Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (11)

Přidat komentář
HOST*Amanatidis

Island Lichtenštejnsko překvapení Estonsko Chorvatsko gola chorvat jako je Klose němec Blahopřeju Keržakovovi za hattrick Gekas z Bochumi ukázal že je ve formě Edin Džeko asi chce taky změnit působiště Frajerský ostrovy doma alespon bojovali no a Belgičini ty jsou na tom jako mi hrajou tužku i když alespon gola dali

Reagovat
HOST*

jankulovski,ujfaluši..to jsou taky český jména jak poleno..da Silva se do Chorvatska přestěhoval hodně mladej jestli se tam i nenarodil takže si myslim že je to uplně normální Chorvat

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

Co to tam ten Královec pískal? Poláci zabrali, Srbové dali hezké goaly, Nani je ohebný jak proutek , Helder Postiga do toho práskl , Inzaghi má formu jako hrom, Anelka si pohrál s obráncem (talent Rusol) docela na pohodu, Edin Džejk je král, takovou šlupku, to je Bosňan , Giourkas , Gekas je v pokutovém území jak tank, Koumas naštěstí svůj přímák napral do spojů, Mario Gomez Rusové suverénně, Soldado Berbatov vs Bělorusko a to doslova, ten mohl dát tak 7 golů.. úžasný striker, v sezoně skvělý, je radost se na něho dívat , dřív jsem ho nějak nemusel, možná že i proto, že hrál za "hnusný" Leverkusen, ale je to borec

Reagovat
HOST*

zapomel si dodat opet trapni cesi

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

stačí zmínka:"Koumas naštěstí svůj přímák napral do spojů"

Reagovat
Slejdy

kdyby turci nedostali v 90* gola tak mam 6litru

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

standartka ti to prosrala, a hlavně ten výmaz Recber

Reagovat
HOST*Arne

Portugalsko - celek z Apeninského poloostrova

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

no, to je docela zásadní chyba.. tohle by se nemělo stávat, ale co už.. každopádně jsi pozorný čtenář, já bych si toho nevšiml

Reagovat
HOST*Arne

pozorný čtenář...... óóóó děkuji

Reagovat
Shevchenko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele