SOUHRN KVALIFIKACE 15.11.

16.11.2006, 00:29
Komentáře a souhrny
Sedmi zápasy pokračovala kvalifikace o Euro 2008 a nechybělo mezi nimi překvapení. Postarali se o něj fotbalisté Kypru, kteří doma po remíze 1:1 obrali o body Němce. Jako nečekaná se dá označit i výhra Poláků v Belgii. Irové rozstříleli San Marino, Chorvatsko v přestřelce uspělo v Izraeli, vítězství si připsali Finové, Rusové a Portugalci.





Skupina A

Mizerné podzimní výkony dnes korunovala Belgie, když hostila Polsko. To neuspělo na mistrovství světa a v týmu nepanovala příliš dobrá atmosféra, dobře pro něj nezačala ani kvalifikace, když ze dvou domácích zápasů vytěžilo jen bod, ale další tři pak vyhrálo a dotáhlo se na týmy bojující o postup. Poslední vítězství přišlo právě dnes v Belgii. Utkání nepřineslo mnoho šancí a rozhodla jej už devatenáctá minuta, kdy chybujícímu Van Buytenovi utekl Radoslaw Matusiak a vstřelil jediný gól zápasu. Dvě šance na zvýšení měl Smolarek, po přestávce už Poláci pozorně bránili a když si v nastavení gólman Boruc poradil s pokusem Mpenzy, mohli se začít naplno radovat. Naopak domácí tým vyprovázel pískot ochozů.

Na čele skupiny se po dnešku vyhřívá překvapivě neporažené Finsko, když si doma poradilo s Arménií. V těžkých podmínkách, na umělé trávě a v teplotách pod bodem mrazu, se domácí dostali do vedení už v desáté minutě, kdy se trefil veterán Mika Nurmela. Finové bez zraněného kapitána Litmanena další gól přidat nedokázali, ale protože Arméni Jääskeläinena příliš nezahřáli, stačil domácím i jeden gól na očekávané vítězství.

Portugalci hostili Kazachstán a bez větších potíží dokráčeli k povinnému vítězství. Uklidnit se mohli už po devíti minutách, kdy Simao dostal míč od Deka a tvrdou ranou nedal brankáři Loriovi šanci. Ve 30. minutě pak svou typickou individuální akci předvedl Cristiano Ronaldo a zvýšil na 2:0. Kazaši se prakticky nedostali k ohrožení Ricardovy branky, mezi tyče mířila jediná jejich střela. Portugalci měli jednoznačně navrch, zahrávali 17 rohů a po jednom z nich se čtyři minuty před koncem trefil znovu Simao a pečetil na konečných 3:0. Portugalsko je sice v tabulce až čtvrté, čtyři body za prvním Finskem, ale má zápas k dobru.

Výsledky
10. Mika Nurmela
19. Radoslaw Matusiak
8. Sabrosa Simao, 30. Cristiano Ronaldo, 86. Sabrosa Simao

Tabulka:
1. Finsko53207:211
2. Srbsko43106:110
3. Polsko53116:510
4. Portugalsko42118:37
5. Belgie52124:27
6. Kazachstán50231:72
7. Arménie40130:51
8. Ázerbájdžán40131:81


Skupina D

Fotbalisté Kypru znovu potvrdili, že se ze středomořského ostrova nebudou body vozit snadno. Poté, co před měsícem zničili Iry, obrali i největší favority skupiny, Němce. Ti začali podle očekávání a po šestnácti minutách vedli - Michael Ballack, hrající svůj 75. reprezentační zápas, poslal za pomoci teče do sítě přímý kop z 25 metrů a dal tak svůj 35. gól v německém dresu. Blízko zvýšení náskoku byl Schweinsteiger, ale nakonec se do kabin šlo za nerozhodného stavu, dvě minuty před přestávkou se totiž krásným volejem trefil Giannis Okkas. Kypřané ožili a po přestávce byli Němcům vyrovnaným soupeřem, zapotil se i Timo Hildebrand zaskakující v brance za nemocného Lehmanna. Šance byly na obou stranách, domácím nebyl gól uznán pro ofsajd, konečná dělba bodů je asi spravedlivým výsledkem.

Podle očekávání naopak vypadalo utkání mezi Irskem a San Marinem. Irové, s nimiž čeští reprezentanti ztratili dva body, šli do vedení už v sedmé minutě po vlastní brance Simonciniho. Náskok do poločasu zvýraznili hlavou Doyle a svou první trefou Robbie Keane. Ten po změně stran ještě dvěma góly, jedním z penalty, završil hattrick a stanovil konečné skóre na 5:0. Pro Iry to je první kvalifikační vítězství, San Marino má po třech utkáních hrozivé skóre 0:25.

Výsledky
43. Giannakis Okkas - 16. Michael Ballack
7. Davide Simoncini (vl.), 7. Andy Reid, 24. Kevin Doyle, 31. Robbie Keane, 58. Robbie Keane (pen.), 85. Robbie Keane

Tabulka:
1. Německo431019:210
2. Česko431013:210
3. Slovensko420212:96
4. Irsko41128:74
5. Kypr41128:124
6. Wales31025:83
7. San Marino30030:250


Skupina E

V izraelském Tel-Avivu byla k vidění pěkná přestřelka. Domácí proti Chorvatům začali dobře, už v osmé minutě využil nedorozumění v hostující obraně Colautti. Jenže Chorvati pokračovali ve své hře, dostali se do tlaku a do přestávky otočili. Nejprve brankář Awat dostal špatnou malou domů, musel faulovat Petriče a Srna z penalty srovnal, za čtyři minuty pak naturalizovaný Brazilec Eduardo da Silva zužitkoval pěknou přihrávku za obranu. Do druhé půle šli domácí se snahou vyrovnat, jenže ani ne za deset minut je znovu zchladil Eduardo. V 68. minutě sice snížil Benayoun, chvilku nato však Eduardo zpracoval Babičův centr a překonal Awata potřetí. Izraelci ještě v závěru snížili Colauttim, na odvrácení porážky už jim ale nezbyl čas. Izrael tak přišel o dlouhou sérii neporazitelnosti, která čítala už 15 soutěžních zápasů a trvala od roku 2003.

Rusové se představili v Makedonii a potřebovali vyhrát, jestliže se chtěli po nevýrazném úvodu kvalifikace zařadit k týmům s ambicemi na postup. A nezaváhali, za vítězstvím šli rázně od samého začátku. Měli jasně navrch a v 18. minutě se ujali vedení, když Mitreski hlavou neodvrátil míč, k tomu se dostal Bystrov a z osmi metrů se nemýlil. Ve 32. minutě pak Rusové náskok zdvojnásobili, po Biljaletdinově centru se Aršavin zbavil obránce a přehodil Nikolskiho. Domácí po změně stran vyrovnali hru, ale na vyrovnání skóre neměli přes solidní obranu hostí šanci. Rusové se tak dostali na osm bodů a na druhé místo za Chorvatsko, o bod před favorita skupiny Anglii.

Výsledky
18. Vladimir Bystrov, 32. Andrei Aršavin
8. Roberto Colautti, 68. Yossi Benayoun, 89. Roberto Colautti - 35. Darijo Srna (pen.), 39. Da Silva Eduardo, 54. Da Silva Eduardo, 72. Da Silva Eduardo

Tabulka:
1. Chorvatsko431013:310
2. Rusko42205:18
3. Anglie42116:27
4. Izrael42119:67
5. Makedonie52124:37
6. Estonsko30030:40
7. Andorra40041:190


Autor: Petr Starý

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To Španělsko je fakt už vrchol. A ještě jim dá góla buz*rant

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel si Portugalce, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sansiro

Co z toho Španělska pořád děláš? To je lepší průměr.

Reagovat
Shevchenko

spíž horší ...

Reagovat
smazaný uživatel

Aragones ven!

Reagovat
smazaný uživatel

A.....tak by to malo byť, napínavé až do konca

D.....žeby sme ešte mali nejakú šancu?

E.....tak by to malo byť : čím viac gólov, tým spokojnejší divák, tým viac vypitého piva, tým viac zjedených párkov atď...

Reagovat
smazaný uživatel

to je spravny fanda...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele