Souboj dvou hrotů

29.04.2014, 13:59
Názory a komentáře
Zápas mezi Bayerem 04 Leverkusen a Borussií Dortmund (2:2) lákal mimo jiné také na duel dvou ceněných hrotových útočníků. Jak se vedlo Kießlingovi, respektive Lewandowskému, ve 32. kole nejvyšší německé soutěže, hodnotil komentátor české verze Eurosportu Michal Šíma.

Jsou to hráči, kteří vás většinou napadnou jako první, když někde zaslechnete jméno fotbalového týmu. Bývají často považováni za největší hvězdy a rovněž částky za ně placené na přestupovém trhu stoupají do rekordních výšek. Řeč je o hrotových útočnících. Staré fotbalové rčení praví, že Útočník vám vyhraje zápas, ale ligu vám vyhraje obránce. O tom by se dalo jistě dlouho diskutovat, ale faktem zůstává, že Stefan Kießling i Robert Lewandowski jsou nejvýraznějšími postavami svých týmů. Jak dopadne jejich vzájemný souboj? Kdo z nich dá v utkání víc branek? Jejich chystané srovnání je zajímavé i tím, že oba dva jsou si v lecčems podobní. Zde je jejich bilance před zápasem:

Stefan Kießling
310 zápasů v BL, 126 gólů (průměr 0,40 gólu na zápas)
letos 31 zápasů, 78 střel, 15 gólů (z toho 7 hlavou), 3 asistence
faulován 93x / 66x fauloval, 3 žluté karty
Robert Lewandowski
128 zápasů v BL, 72 gólů (průměr 0,56 gólu na zápas)
letos 30 zápasů, 107 střel, 18 gólů (z toho 14 pravačkou), 6 asistencí
faulován 87x / 73x fauloval, 2 žluté karty

Kießling i Lewandowski nastoupili do utkání hned od začátku, ale ani jeden z nich nedohrál. Zraněného Kießlinga (natažený stehenní sval) střídal v 84. minutě Derdiyok a Lewandowski odešel pár sekund před koncem výměnou za Schiebera. Kdybych měl rozhodnout, kdo z nich ovlivnil výsledek zápasu víc, dal bych přednost Stefanovi. Hlavně proto, že jeho hlavička do břevna v úvodu zápasu byla vlastně gólovou nahrávkou, z níž skóroval Lars Bender. Forvard domácích se opět statečně bil, rány dostával i dával, je tím pověstný. Plnou třetinu (4/12) faulů Leverkusenu způsobil právě on. Zde se herní schopnosti obou sledovaných útočníků protínají nejvíc (pochopitelně kromě schopnosti dávat mnoho gólů). I Lewandowski je silovým typem hráče, i on je častým terčem nedovolených zákroků, které sám často využívá. V sobotu tak způsobil čtvrtinu faulů žlutočerných.

Právě první gól byl ukázkou Kießlingových schopností najít si ve vápně prostor, i když tam vůbec žádný není. Vyhlášený hlavičkář svou zbraň uplatnil i téměř v protipohybu a v metrové výšce od země. Oproti tomu Lewandowski, minimálně stejně skvělý zakončovatel, se o něco více hodí do kombinace a podle mého názoru se z jeho vyhraných soubojů rodí více útočných akcí. Alespoň opticky to tak může působit i proto, že se častěji pohybuje blíže ke svým spoluhráčům. Sobotní zápas ho ale nezastihl v nejlepší pohodě, působil trochu unaveně a jeho celkový příspěvek nesplnil očekávání. Vypadá to, že ve všech sledovaných kritériích odehrál Kießling lepší zápas než Lewandowski:

Stefan Kießling (15 gólů, z toho 7 hlavou)
známka Kickeru 3 (Toprak 2,0)
9,9 km a 32 sprintů (nejvíc z týmu)
5 střel (nejvíc z týmu)
vyhrál 42 % osobních soubojů
47 doteků s míčem (Bender 69), 74 % úspěšných přihrávek
Robert Lewandowski (18 gólů, z toho 14 pravačkou)
známka Kickeru 4,5 (Reus 2,0)
9,4 km a 21 sprintů (Jojič 41)
2 střely (Reus 6)
vyhrál 29 % osobních soubojů
34 doteků s míčem (Kirch 100), 57 % úspěšných přihrávek

Spokojenější po remízovém zápase ale musel být Lewandowski. Jednak, a to především, dohrál bez zranění. A i remíza 2:2, uhraná na hřišti soupeře a zejména poté, co bylo skóre dvakrát dotahováno, bude asi lépe přijata v Dortmundu. Vraťme se k úvodnímu fotbalovému rčení. Tenhle zápas svému týmu nevyhrál ani jeden z útočníků. Bundesligu nevyhrají taky, ale lepší postavení v tabulce zůstává BVB. A kdo by byl tedy hvězdou zápasu? Volil bych možná netradičně Olivera Kircha. Jeho působení na hřišti se mi líbilo, hrál aktivně a dokonce dal docela pěkný gól. Na rozdíl třeba od Reuse jsem od něj takový výkon nečekal.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tyhle srovnání.

Reagovat
bayern987

Jsou moc dobre...

Reagovat
bobis21

Kießlingovi bych stašně přál nějakou trofej, skvělý hroťák

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužiaľ, pravdepodobne sa jej už nedočká. Sám povedal, že je v Leverkusene spokojný a nemá problém tam hrať až do konca kariéry. Ja osobne Bayeru fandím, ale nevidím reálnu šancu na trofej v najbližšej dobe. Jedinou šancou je DFB- Pokal, ktorý Leverkusen naposledy bral v 93-ťom.

Reagovat
bobis21

škoda, že Leverkusen nemá dost široký kádr na to, aby mohl prohánět Bayern, ale i tak je to velmi sympatický tým a aspoň ten Pokal bych jim přál

Reagovat
Arne

Nejen naposledy, jedinkrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Správny dodatok

Reagovat
smazaný uživatel

Ináč neviem čo je pravdy na tých plánovaných letných nákupoch Leverkusenu za 40 miliónov. Veľmi tomu neverím, predsa len, je to až príliš veľký balík na jedno prestupové obdobie bez toho, aby odišiel niekto za väčšiu sumu. Ak by sa trebárs predal Lars za 20+ miliónov, tak by som tým 40 mega aj veril. Osobne by som bol úplne spokojný za 3 nových hráčov+ Wendel. Jung, ktorý má údajne dosť nízku výkupku (4 mega?) by vyriešil pravú stranu obrany, je o dosť lepší ako Donati s Hilbertom. V prípade zostupu Norimbergu aktivovať Drmičovu klauzulu. A kúpa ofenzívneho záložníka. Ja by som bol za Holtbyho, ktorého určite Tottenham bude chcieť predať, bude za dobrú cenu a v Nemecku už niečo ukázal. Tieto 3 nákupy (+Wendel) by dokopy nemuseli stáť ani 20 miliónov a vyriešili by všetko, čo je vyriešiť treba.

Reagovat
Arne

Souhlas asi se vším... 40 mega je na Leverkusen moc. Sice nějakými sliby museli Schmidta uchlácholit, ale tohle je přestřelený.

Reagovat
db18

těch 40 je myslim na dvě sezony dopředu

Reagovat
stas87
Reagovat
db18

Akorát ten Wiesenhof je tam strašný

Reagovat
stas87

casom zmizne..snad

Reagovat
bayern987

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele