SOBOTNÍ EVROPSKÁ KVALIFIKACE

28.03.2005, 00:54
Aktuality
První jarní kolo evropské kvalifikace o postup na MS do Německa přineslo kromě dramatu českých fotbalistů s Finskem i dalších 16 zápasů. Většina z nich dopadla podle očekávání, jen Francouzi opět zaváhali, když doma remizovali se Švýcarskem.


Skupina 1

Česko - Finsko   4:3
Branky:  7. Milan Baroš, 34. Tomáš Rosický, 58. Jan Polák, 87. Vratislav Lokvenc - 46. Jari Litmanen, 73. Aki Riihilahti, 79. Jonathan Johansson

Češi byli v Teplicích proti Finsku v roli jasných favoritů a v prvním poločase svou roli také splnili. Už v sedmé minutě se po přihrávce Tomáše Rosického trefil Milan Baroš a když pak z přímého kopu zvýšil sám záložník Dortmundu, zdálo se, že se nemůže nic stát. Jenže hned po přestávce Finové zásluhou Litmanena snížili. Pak nám sice po krásné akci Rosického vrátil klid Jan Polák, ale v předposlední desetiminutovce hosté dvěma brankami srovnali. Drama nakonec mělo přece jen šťastnější konec pro české reprezentanty, když vítězství tři minuty před koncem vystřelil Vratislav Lokvenc.

Arménie - Andorra   2:1
Branky:  30. Ara Hakobyan, 73. Romik Khachatryan - 56. Fernando Silva

Arménie si i bez Harutyuna Vardanyana a zraněného střelce Artura Petrosyana poradila s Andorrou a mohla se tak poprvé v této kvalifikaci radovat z výhry. Touto výhrou se Arménie dostala před svého dnešního soupeře na šesté místo. Arménie měla hru celý první poločas pevně pod kontrolou a tudíž nebylo žádné překvapení, že se v 32. minutě dostala do zcela zaslouženého vedení, když útočník FC Stal Alchevsk Ara Hakobyan propálil hostujícího brankáře Koldo Alvaréze. O devět minut později mohl domácí tým zvýšit svůj jednobrankový náskok, ale hlavička záložníka Artavadze Karamyana skončila na tyči. Andorra se zmohla v první půli jenom na jedinou střelu, ale v 57 minutě náhle udeřila. Justo Ruizův razantní přímý kop orazítkoval tyč a odrazil se zpět do pokutového území, kde se nejlépe zorientoval Fernando Silva a hlavičkou srovnal. Ale spravedlnost nakonec zvítězila díky záložníkovi Khachatryanovi, který v 73. minutě dalekonosnou střelou překonal Alvaréze a na republikánském stadionu v Jerevanu zavládla poprávu euforie.

Rumunsko - Nizozemsko   0:2
Branky:   1. Phillip Cocu, 84. Ryan Babel

Nizozemci v zápase proti Rumunům podali výborný výkon a snad jen jedinou kaňkou je opětovné zranění Robbena, který si v 22 minutě poranil lýtko. Van Basten jej okomentoval takto: "Vypadá vážně". Nizozemci od úvodu hráli útočně a hned v první minutě zápasu se jim podařilo skórovat, když se po rohovém kopu hlavou prosadil veterán Cocu. Největší šanci Rumunů v prvním poločase měl Pancu, ale Erwin van der Saar si s touto střelou poradil. Rumuni mohli v druhé půli dokonce srovnat, ale Adrian Illie hlavičkoval jen do břevna. Nicméně Oranjes měli taky slibné gólové momenty. Šance Kuijta a Nistelrooye zneškodnil Bogdan Lobont. Debutující mladíček z Ajaxu Babel nakonec pět minut před koncem zpečetil vítězství Holanďanů po pohledném protiútoku.

Tabulka:
1. Nizozemsko541012:313
2. Česko540110:512
3. Rumunsko631210:710
4. Finsko630313:109
5. Makedonie61236:75
6. Arménie61144:134
7. Andorra61143:134



Skupina 2

Gruzie - Řecko   1:3
Branky:  22. Malkhaz Asatiani - 43. Mihalis Kapsis, 44. Zizis Vryzas, 53. Stylianos Giannakopoulos

Druhá skupina je nesmírně vyrovnaná a tudíž byla řecká povinnost v zápase s Gruzií naplno bodovat, i když je nečekala žádná procházka růžovým sadem. Sebevědomě hrající Gruzínci od prvních minut dávali Řekům najevo, že svojí půdu jim určitě zadarmo nedají a hned v šesté minutě se z relativně velké dálky pokoušel Gogita Gogua překvapit Antoniose Nikopolidise, ten si ale s touto střelou snadno poradil. Řecku trvalo deset minut, než se probudilo k životu, a útočník Ajaxu Angelos Charisteas po přízemnímu centru svého útočného kolegy Vryzase řádně protáhl gólmana Giorgiho Lomaiu, který míč vytěsnil mimo tyče. Gruzie ovšem rozhodně nehrála jen defenzivně, a tak jen málokoho překvapilo, že ve 22. minutě otevřela skóre zásluhou Asatianiho. Blížil se konec poločasu a jinak dobře hrající Gruzínci kapitulovali. Ve 43. minutě Kapsis volejem vrátil Řeky do hry a o dvě minuty později se mistři Evropy dokonce dostali do vedení, když hlavou brankáře Lomaiu překonal Zysis Vryzas.Ve druhé půli už ovládli hru hosté a rozhodující třetí gól nakonec přišel už v 53. minutě zásluhou Giannakopoulose.

Turecko - Albánie   2:0
Branky:  3. (pen.) Necati Ates, 5. Yildiray Bastürk

Turecká reprezentace se po dlouhé době mohla opřít o tvůrčí schopnosti Yildiraya Bastürka, který se vrátil po zranění a jeho hlavním úkolem bylo do hry vložit jiskru a nápad, což Turci v minulých zápasech hodně postrádali. Jeho přítomnost měla pozitivní účinek a vedla domácí k vynikajícímu začátku. Hned ve druhé minutě se do vápna dostal Emre Belözoglu a byl faulován Armendem Dallkuou. Následovala penalta, kterou útočník Galatasaraye Necati proměnil a Turecko otevřelo skóre zápasu. Druhá branka na sebe nenechala dlouho čekat a už v páté minutě si slabou střelu Bastürka nešťastně zrazil do vlastní brány Elvin Beqiri. Igli Tare a Erjon Bohdan se snažili vrátit Albánii do hry, ale nedokázali se prosadit přes tureckou obranu. Basturk po celý zápas dělal Albánii velké problémy, ale jeho střely nebyly příliš dobře umístěné. Také náhradník Gokdeniz Karadeniz neúnavně testoval albánskou obranu, ale Elion Lika si třetí gól dát nenechal. Turecko tak zvítězilo 2:0 a uchovalo si naději na postup z druhé kvalifikační skupiny.

Dánsko - Kazachstán   3:0
Branky:  10. Peter Möller, 33. Christian Poulsen, 48. Peter Möller

Dánsko v tomto zápase potvrdilo pozici favorita a bez větších problémů si poradilo se slabým Kazachstánem. Hned v osmé minutě nacentroval Jorgensen přesně na hlavu veterána Mollera a ten vsítil branku po dvou letech půstu. Hosté mohli potom srovnat, ale přímý kop Ruslana Baltieva skončil na břevně. Ve 34. minutě ale zase udeřili domácí, když se po rohovém kopu hlavou prosadil Poulsen a dal vůbec svůj první reprezentační gól. Uplynuly tři minuty druhého poločasu, když Moller přidal svůj druhý gól a zvýšil pohodlné vedení na 3:0. Moller mohl dokonce dovršit hattrick, ale solidně chytající Novikov byl proti. Dánsko si tak připsalo do tabulky další tři body a zatím figuruje na třetím místě se ztrátou dvou bodů na Řecko.

Tabulka:
1. Ukrajina642011:314
2. Řecko632110:611
3. Dánsko623110:69
4. Turecko62318:59
5. Albánie62043:96
6. Gruzie51226:85
7. Kazachstán50052:130



Skupina 3

Estonsko - Slovensko   1:2
Branky:  57. Andres Oper - 58. Marek Mintál, 65. Lubomír Reiter

Slováci mají ve třetí kvalifikační skupině výborně rozehranou partii a bylo by pro ně určitě zklamáním, kdyby v zápase s Estonskem nebodovali naplno. Slovensko mělo hned v úvodu utkání tlak a Szilard Nemeth se málem mohl radovat, ale jeho pokus zneškodnil estonský brankář Jakub Kotenko, který nahradil zraněnou jedničku Pooma. Čontofalský a Kotenko se pak blýskli několika dobrými zákroky, více šancí na skórování ale mělo Estonsko. Domácí tým se dostal do vedení v 58 minutě, když zmatku obrany využil Oper, ale z vedení se domácí neradovali dlouho, protože na Mintálovou přesnou přízemní střelu, která přišla hned o minutu později, byl Kotenko krátký. Rozhodnutí pak přinesla 66. minuta, kdy Kotenko sice před Jakubkem odvrátil Hlinkův centr, ale jen k Petrášovi, který posadil další centr na hlavu Reitera a útočník Olomouce do odkryté brány skóroval - 1:2. V závěrečné čtvrthodině dělali domácí vše proto, aby neprohráli, ale s nebezpečným pokusem Reima si Čontofalský poradil.

Lichtenštejnsko - Rusko   1:2
Branky:  40. Thomas Beck - 23. Alexander Kerzhakov, 37. Andrei Karayka

Rusové byli zcela jasným papírovým favoritem, ale fotbalový trpaslík je dokázal pořádně potrápit. Ruská "sborná" se dostala v 23. minutě do vedení díky přesné střele Kerzhakova. Ve 37. minutě zpoza vápna vypálil Andrej Kariaka a Peter Jehle v domácí brance si nechal míč proklouznout pod tělem. Rusové tak vedli o dva góly, ale domácí záhy snížili, když Thomas Becks nedal úžasným přímým kopem Malafeevi šanci. Hostující tým se poté zatáhl do obrany a to se mu mohlo dokonce vymstít, ale Frick ve zcela vyložené šanci selhal. Svěřenci trenéra Yartseva tak byli rádi, že v miniaturním státě pod Alpami nedopadli jako na podzim Portugalci, kteří se tam museli spokojit s remízou.

Tabulka:
1. Portugalsko541020:313
2. Slovensko541017:413
3. Rusko531112:910
4. Lotyšsko521210:127
5. Estonsko62139:137
6. Lichtenštejnsko61149:164
7. Lucembursko60064:240



Skupina 4

Izrael - Irsko   1:1
Branky:  90. Abbas Souan - 43. Clinton Morrison

Trenér Izraele udělal jednu překvapivou změnu, jen na lavičce náhradníků začal jindy kapitán Avi Nimni. Hned v úvodu udeřili hosté. Agilní Duff skvěle přihrál Morrisnovi a ten dělovkou pod břevno vsítil první branku zápasu. Zápas byl vyrovnaný a slušela by mu spíše remíza a tak se také stalo. V úplném závěru nakonec Izrael vyrovnal. Dlouhý aut Yossiho Benayouna našel útočníka Katana, který přihrál Swanovi a ten zajistil konečný výsledek 1:1.

Francie - Švýcarsko   0:0

První poločas byl z obou stran na šance bohatý a hned v prvních minutách bylo rušno před oběma brankami. Nejprve na jedné straně byla mimo branku sražena střela Vieiry, o chvilku později musel na druhé straně Barthez likvidovat pokus Gygaxe a dalekonosnou ránu Degena. A pak opět Francouzi, tentokrát Giuly, který otestoval pozornost Zubarbühlera. I další šance prvního poločasu patřily domácím - Vieirovu hlavičku na čáře zastavil obránce Vogel, dvakrát branku ohrozil Trezeguet, gólmana prověřil i Wiltord. V první půli stačili ještě dvakrát bezvýsledně zahrozit i Švýcaři. Francie ve druhém poločase dominovala, Trezeguet se dostal do dvou gólových šancí, ale v obou případech selhal. Další velkou šanci si vytvořil Wiltord, který si po centru Pedrettiho zpracoval v pokutovém území balón na hrudi, ale Zuberbühler jeho střelu za svá záda nepustil. Tak dopadly i další šance Trezegueta a Vieiry. Francie tak překvapivě remizovala s papírovým outsiderem a zase zklamala domácí příznivce i tipující fanoušky v sázkových kancelářích. Reputaci si ale Francouzi můžou spravit hned ve středu v zápase s Izraelem.

Tabulka:
1. Irsko52307:29
2. Francie52304:09
3. Izrael52307:59
4. Švýcarsko41309:36
5. Kypr50144:111
6. Faerské ostrovy40132:121



Skupina 5

Itálie - Skotsko   2:0
Branky:  35. Andrea Pirlo, 85. Andrea Pirlo

Italům chyběl zraněný Nesta, kterého nahradil Marco Materazzi a suspendovaný Zambrotta, místo něhož nastoupil Giorgio Chiellini. Skotům chyběl Darren Fletcher, James McFadden a Paul Dickov. Italové měli od prvních minut více ze hry, ale branky se dočkali až ve 35. minutě po parádním přímém kopu Pirla. Ve druhé půli se do velké šance na vyrovnání dostal Nigel Quashie, ale jeho střelu parádně zneškodnil Gianluigi Buffon. Italové pět minut před koncem zvýšili na konečných 2:0 po dalším velkolepém přímém kopu Pirla z dvaceti metrů. Vítězství Italů v tomto zápase bylo zcela zasloužené a poprávu vedou pátou kvalifikační skupinu.

Tabulka:
1. Itálie54019:512
2. Norsko42116:37
3. Slovinsko42114:37
4. Bělorusko31118:54
5. Skotsko40221:42
6. Moldavsko40131:91



Skupina 6

Anglie - Severní Irsko   4:0
Branky:  47. Joe Cole, 52. Michael Owen, 54. Michael Owen, 62. Frank Lampard

Angličané byli v ostrovním derby se Severním Irskem jasnými favority a zápas také podle toho hned od začátku vypadal. První půle přinesla tyč Rooneyho, další šance Terryho, Owena, Rooneyho, Beckhama a Lamparda, ale ne kýžený gól. Ten padl až krátce po změně stran, kdy se z hranice vápna trefil záložník Chelsea Joe Cole. Během dalších sedmi minut Angličané rozhodli o svém vítězství. Nejprve po akci Lamparda zvýšil Michael Owen a o chvilku později si dal vlastní gól Baird, když za záda gólmana srazil centr od Rooneyho. Gólovou tečku za zápasem udělal Frank Lampard, když v síti za přispění teče jednoho z obránců skončila jeho střela z dálky. Záložník Chelsea pak ještě trefil břevno, ale radost z jasného vítězství to rozhodně nezkazilo.

Wales - Rakousko   0:2
Branky:   82. Vastic, 86. Stranzl

Ani ve třetím domácím kvalifikačním utkání se Wales nedočkal vítězství a šance navázat na poslední úspěch v podobě baráže o postup na Euro se pomalu ztrácí v nedohlednu. Wales přes zimu postihlo hotové zemětřesení, změna trenéra a ukončení reprezentační kariéry sedmi fotbalistů měly za následek téměř úplně nový tým. Velké problémy se sestavou měl i soupeř z Rakouska, zranění a karetní tresty vyřadily hned pět hráčů. Zápas byl vyrovnaný se šancemi na obou stranách, v dresu domácích byl hodně vidět kapitán Ryan Giggs, jednu velkou šanci měl John Hartson. Na druhé straně špatně mířili Haas, Stranzl a Ivanschitz. Rozhodnutí přišlo v poslední desetiminutovce. Giggs ve středu pole lacino ztratil míč, Mayrleb našel vpředu Ivicu Vastiče a ten se nemýlil. O pár minut později výhru Rakušanů po chybě Page pečetil Martin Stranzl.

Polsko - Ázerbájdžán   8:0
Branky:  12. Tomas Frankowski, 16. (vl.) Altandil Hajiyev, 40. Kamil Kosowski, 63. Tomas Frankowski, 66. Tomas Frankowski, 72. Jacek Krzynowek, 84. Marek Saganowski, 90. Marek Saganowski

Poláci si čtvrtou výhrou v pěti zápasech udrželi druhé místo ve skupině za Anglií. A výhra to byla stylová - Ázerbájdžánu nastříleli osm gólů, nejvíc od roku 1963, kdy si ještě o jednu branku více odvezli Norové. Dvě branky Poláci dali hned v úvodní čtvrthodině, nejprve se trefil Tomasz Frankowski a na 2:0 zvýšil vlastním gólem Hajiev. Po půlhodině Zurawski trefil spojnici břevna a tyče, hosté se pak do své první, ale i poslední šance dostali zásluhou Nabieva. Ještě před přestávkou dal další gól Kosowski a bylo rozhodnuto. Ve druhé půli pak domácí předvedli opravdový koncert. Dvě branky a završení hattricku od Frankowskiho, jedna trefa Krzynoweka a v závěru ještě dva zásahy střídajícího Marka Saganowskiho - to byla parádní vizitka do Severního Irska, které se na sever od našich hranic představí ve středu.

Tabulka:
1. Anglie541011:313
2. Polsko540118:512
3. Rakousko522110:88
4. Severní Irsko50325:123
5. Wales50235:102
6. Ázerbájdžán50231:122



Skupina 7

Belgie - Bosna a Hercegovina   4:1
Branky:  15. Emile Mpenza, 44. Koen Daerden, 54. Emile Mpenza, 77. Thomas Buffel - 1. Elvir Bolic

Belgie doposud vyhrála jenom jediné utkání a v zápase s Bosnou měla nůž na krku. Hosté se hned v úvodu zásluhou Zlatana Bajramovice dostali do vedení, ale domácí se dokázali z tohoto nepříznivého stavu vzpamatovat. Mpenzovi se podařilo po přihrávce od Pieroniho vyrovnat a v samém závěru poločasu se Belgie ujala vedení. Van Der Heyden našel Daerdena, ten si narazil s Mpenzou a pak trefil přesně. Fanoušky na stadiónu pak po změně stran opět rozjásal Mpenza, když po přihrávce Simonse zvýšil na 3:1. Kosmetickou úpravu pak v 76. minutě ještě krásnou střelou do šibenice provedl Buffel. Parádní výkon předvedl Emile Mpenza, který dva góly sám dal a na zbylé dva přihrál.

Tabulka:
1. Srbsko a Černá Hora431010:010
2. Španělsko42208:18
3. Litva42206:18
4. Belgie41125:64
5. Bosna a Hercegovina30212:52
6. San Marino50050:180



Skupina 8

Bulharsko - Švédsko   0:3
Branky:   17. Fredrik Ljungberg, 74. Erik Edman, 90+2. (pen.) Fredrik Ljungberg

Bulhaři chtěli oplatit Švédům vysokou porážku 0:5 z Eura 2004, ale museli se obejít bez zraněného kapitána Stiliana Petrova a suspendovaného Martina Petrova. Bulharsko neporazilo Švédsko od roku 1967 a nic na tom nezměnil ani dnešní zápas. Domácí měli více ze hry, ale první udeřili Švédové zásluhou Ljungberga. Ibrahimovič mohl přidat další branku, ale Ivankov jeho pokus zneškodnil. Bulhaři nemohli najít skulinku ve švédské obraně a snažili střílet z dálky, ale jejich pokusy v síti neskončily. Velkou ranou pro domácí bylo vyloučení Markova a nebylo žádné překvapení, že Edman zvýšil z přímého kopu na 2:0. Skóre zápasu potom uzavřel v devadesáté minutě Ljungberg z penalty.

Chorvatsko - Island   4:0
Branky:  38. Niko Kovac, 71. Josip Simunic, 75. Niko Kovac, 90+1. Dado Prso

Chorvaté si poradili s Islandem a jsou spolu se Švédskem hlavním favoritem skupiny. Hosté však dlouho drželi skóre v nadějných mezích, další góly dali domácí až v poslední dvacetiminutovce. Do vedení šli Chorvaté až na sklonku první půle. Darijo Srna pronikl po pravé straně, nacentroval Niko Kovačovi, a ten otevřel skóre. Druhý gól připravil taktéž Srna, tentokrát pro Simuniče, třetí dal opět Niko Kovač. V nastaveném čase pečetil výhru skvělou individuální akcí Dado Pršo. Ve středu hostí Chorvaté Maltu a vyhrají-li, mohou jít do čela skupiny. Šance Islandu na postup jsou už jen v teoretické rovině.

Tabulka:
1. Švédsko540117:212
2. Chorvatsko431010:210
3. Bulharsko42119:77
4. Maďarsko42025:86
5. Island50144:141
6. Malta40131:131



Autor: David Kubáň, Petr Starý, Radek Nosil

Komentáře (18)

Přidat komentář
HOST*LoCknAr

Teraz mozte diskutovat..mate tu kvalifikaciu..ked vas nebavia aj ine clanky..

Reagovat
HOST*Don Psycho

Tak to má být ale mohlo to být včera ale nevadí

Reagovat
HOST*Nawri

Co delaji v repre takovy "hraci" jako sou Sionko a Jun? Jun to je tipickej priklad jak nema vypadat utocnik a Sionko to radsi nebudu ani komentovat.

Reagovat
HOST*

Nejde jen o to bejt dobrej, ale musí se umět překvapit. A to Sionko vždycky uměl.

Reagovat
HOST*nawri

no sionko vzdycky prekvapil:tragickym vykonem a nedanim spoustu sanci ale vcera uz sem to aji cekal takze nezklamal...

Reagovat
PJ

Tragickym výkonem??? Sionko včera dvakrát zbytečně simuloval, to jo. Ale jinak dřel a lítal furt nahodu dolu. Hrál dobře a kdyby si odpustil ty pády, tak i perfektně.

Reagovat
HOST*Nawri

na litani nahoru a dolu tam muze bruckner dat aji mne to je tak jediny co on umi jinak videl si od neho nakou dobrou prihravku nebo strelu bo dokonce ze by obesel hrace?Dal jeden dobrej centr ty ostatni leteli kamsi do brna

Reagovat
HOST*nawri

no a tim tragickym vykonem to sem nemyslel tenhle zapas to bylo mysleno na ty jeho predtim pze tohle byl jeho nejlepsi zapas za repre

Reagovat
HOST*stam

DO TOHO ...Dufam ze postupime na MS 2006 a dostaneme Vas v skupine(Cechov)...to bude bratovrazedny suboj!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Máte velké šance, ale Portugalci ani Rusové se jen tak nevzdají...

Reagovat
HOST*Slovakia

máte větší šanci než my

Reagovat
HOST*Slovakia

slováci maj větší šanci

Reagovat
HOST*nawri

no maji to ted docela pekne rozehrany ale prvni skonci dle mne Portugalci takze hodne stesti v barazi

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci hraju vo velkej pohode a nemyslim si ze by sme s imi doma uhrali aspon bod. Budeme radi ak to nebude vysoka prehra Rusi, ti su coraz slabsi a tak si myslim ze druhe miesto je najpravdepodobnejsie a ak dostaneme Cechov tak dovidenia Slovaci P.S.: V barazi tiez ebudu slabi superi takze to ruzovo nevyzera

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*stam

podla mna mame druhe miesto iste..a prve asi fakt nie..Portugalci su proste lespi ...a druhe miesto je len barazove???

Reagovat
sansiro

aby jsme se nepotkali v barazi to by byl jeste vetsi souboj

Reagovat
HOST*stam

no to snad nie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele