Slovensko potká ve skupině Belgii i Rumunsko. Favorit je jasný, říká trenér Calzona

03.12.2023, 11:42
Aktuality
Francesco Calzona (© AFP)

Slovenští fotbalisté se na mistrovství Evropy 2024 v Německu utkají ve skupině E s Belgií, vítězem play off skupiny B a Rumunskem. Svěřenci trenéra Francesca Calzony (55) čeká na úvod souboj s Rudými ďábly, které italský kouč považuje za favority skupiny.

Trenér Slováků Francesco Calzona byl spokojen, že jeho svěřenci nenarazí na Italy, kterým se chtěl vyhnout: "Skupina mohla být lehčí nebo těžší, ale rozhodne se až na hřišti. Favorit je jasný a my musíme respektovat ostatní soupeře. Není však třeba se jich bát. Týmy v play off mají kvalitu, dva z nich dobře známe a viděli jsme, jak Ukrajina dělala Italům problémy až do poslední minuty. Věřím, že na mistrovství Evropy přijedeme připraveni."

Pro vedoucího týmu Marka Hamšíka to byla první taková zkušenost. "Celkově panuje spokojenost, bylo skvělé sledovat losování naživo. Těžko říct, jestli je výhoda začínat proti Belgii, která je favoritem. Necháme se překvapit a uvidíme, jak se ostatní týmy připraví," prozradil dlouholetý reprezentační záložník.

Na složení skupiny E reagovali i její ostatní aktéři. "Na první pohled jde o vyrovnanou skupinu, v níž mají všichni účastníci šanci postoupit. Důležité bude přistoupit ke každému zápasu sebevědomě a odvážně. Nebudeme nikoho podceňovat, chystáme se bojovat. Je to skupina, ze které chceme postoupit do osmifinále. Slováci mají dynamické hráče, kteří hodně běhají. S Patrikem Hrošovským jsem hrával v Genku, těším se, že si s ním zahraji na hřišti," komentoval los rumunský fotbalista Ianis Hagi.

Rumuni cítí šanci na postup, což prohlásil i trenér Edward Iordănescu: "Cílem je dostat se dál. Budeme dál pracovat jako doposud, máme svou cestu, svou šanci a společně, jednotní a sebevědomí, jsme ukázali, že můžeme dosáhnout mnoha krásných věcí. Nebude to snadné, bez ohledu na to, který tým postoupí z play off. Je to mistrovství Evropy a všechny týmy zde mají kvalitu."

"Jsou to docela silné týmy, ale ne ty nejsilnější. Před losem jsem doufal ve skupinu s Portugalskem a Itálií, s těmi jsme ještě nehráli. Jsme si vědomi toho, kde jsme, ale cílem je postoupit ze skupinové fáze," navázal rumunský kapitán Nicolae Stanciu.

K losu se vyjádřil i trenér Belgie Domenico Tedesco. "Na papíře bychom mohli být favority skupiny. Ale fotbal se hraje na hřišti, ne na papíře. Podívejte se například na Slovensko, které skončilo ve skupině druhé za Portugalskem a prohrálo jen s ním. V obou případech těsně," prozradil po losu Ital, který povede Rudé ďábly na prvním velkém turnaji.

Autor: Livesport.cz / TASR/Róbert Krupár

Komentáře (40)

Přidat komentář
Hasan Šáš

Jakože Belgie má být ten favorit, ja? Ten kdo viděl, jak si z nich dělala prdel Kanada a Maroko na MS, nemůže takovou hovězinu prohlásit. Favorit jednoznačně Slovensko s (možná) Ukrajinou, zbytek do počtu.

Reagovat
Modroočko

Nám pozícia outsidera len vyhovuje. Belgicko podľa mňa naznačilo, že sa z Kataru oklepalo, aj keď sa až príliš spolieha na formu starých ťahúňov, z čoho môžeme vychádzať. Rumuni sú Poľsko 2.0, jedna kvázi vydarená kvalifikácia a už sa vidia minimálne vo štvrťfinále, tento mindset nám vyhovuje. A aj keby z baráže postúpila Ukrajina, verím, že s nimi môžeme zohrať vyrovnaný zápas. Neskutočne talentované, technicky vyspelé mužstvo, ktoré je ale absolútne márne vo finálnej tretine ihriska. Taká slabá predfinálna a finálna fáza sa u takého talentovaného tímu vidí len málokedy.

Reagovat
Benfica

A nie su tie ocakavanie prehypovane aj pri Slovensku, vobec si nemyslim, ze by SR mala nieco viac ako Rumunsko, s Ukrajinou v skupine mozte byt radi za bod v skupine

Reagovat
Modroočko

Nemám žiadne prehnané očakávania, len hovorím, že s novým herným systémom - a keď budú mať naši formu - vieme zahrať na každého v skupine. Či už z toho bude bod, tri body alebo nešťastná prehra, zatiaľ neriešim.

Reagovat
Benfica

Tie ocakavania vysoke ocakavania som navnimal tak trochu celkovo.. ale aj napriklad zapas s Belgickom vobec nemusi byt ani tesny, a uz som videl viacero vyjadreni ako hore Hasan

Reagovat
Modroočko

Tak očakávania, že zahráme dobre, sú podľa mňa v poriadku...vzhľadom na to, ako sme zvládli zápasy s Portugalskom, Islandom a Bosnou, je normálne dúfať, že podobný pressing by mohol fungovať napr. aj na Belgičanov. Ja osobne čakám lepšie výkony než na poslednom Eure a pri troche šťastia aj postup, a pár trúbiek, čo hovoria, že postup z kvalifikácie bol samozrejmosť a rovnako to bude aj s touto skupinou, neriešim. Každopádne to sú asi bežné veci v širšej futbalovej verejnosti, taký bežný rumunský fanúšik už ráta s tromi bodmi proti nám.

Reagovat
Benfica

To jo, nadej umiera posledna

Reagovat
pistacik11

Môžte? Ty si čo? Nemec, či anglan alebo Portugalčan? Očakávania niesu vôbec prehypovane, skupina môže dopadnúť hocijako. Ja tam zatiaľ vidím 3 viacmenej vyrovnane tímy a o poradí rozhodne aktuálna forma a zranenia. Žiaden vyložený favorit.

Možno máme podľa mien tu súpisku slabšiu, ale ako je spomenuté, nám to celkom vyhovuje, a verím v postup zo skupiny. Rovnaké to bolo aj na ms2010 aj na eure vo Fr.

Reagovat
Seydou Doumbia

ne každý se musi ztotožnit se svou domácí repre...přece jen to jsou cizí hráči co hrají za narodak, tak nemusí každý člověk v zemi psát o slovenskem fotbalovém narodaku jako my a kdo píše my tak to taky vadí druhé skupině lidí, proč se identifikuje s nějakými fotbalisty se kterými nemá nic společného

Reagovat
pistacik11

Neriešim, že nepísal my, ale že napísal vy, ako keby šlo o úplne inu krajinu ako ma zapísanú v občianskom preukaze alebo pase

Reagovat
Seydou Doumbia

tak krajina stejná, jinak ale to jsou pořád cizinci, mimo stejné národnosti s těmi hráči nemá běžný člověk nic společného aby se s tím musel ztotožnit žejo ale chápu tvůj pohled

Reagovat
Benfica

ako vieš aký mám občianský preukaz? a čo keď mám 2? a čo keď ani jeden nie je slovenský?

btw nikdy som nefandil Slovenskej repre v žiadnom športe, preto to "vy" zápasy taktiež nepozerám.. videl som len proti Portugalsku (v Bratislave zo sektoru hostí) a dlho nič, a ak SK nepostúpi do osemfinále proti niekomu silnejšiemu ako Belgicko tak ešte asi dlho nebudem vidieť

Reagovat
pistacik11

Môže byt, ale aká je šanca, že ma niekto zo SVK dve občianske a ani jeden neni slovenský? Pravopis skôr vylučuje, aby si vyrastal mimo SVK.

Reagovat
Benfica

Poznam ukrajincov čo vedia perfetne po slovensky, aj písmom.

A iste nájdeš niekoho kto vyrastal na Slovensku, ale má iné občianstvo, taký Stan Mikiti nemal náhodou Kanadské aj Americké? Teraz si to nepamätám a na wiki nie je toto spomenuté

Reagovat
Marisic

ok, můžou takový lidi bejt určitě. Ale nejde o nějaký ukrajince co umí perfektně slovensky. Spíš ty jestli jsi slovák. To je asi ta otázka na kterou je bez vykrucování jen ano/ne odpověď

Reagovat
Benfica

áno je, a v podstate jednoduchá, ale nie pre každého, preto som nazačal písať o sebe, lebo na ďalšie dĺhe diskusie ktoré nevedú k ničomu nie je čas

Reagovat
mistr129

Reagovat
Benfica

záleží či postúpi UK.. to potom budú 2 vyrovnané na prvé 2 miesta.. a SK, RO so môžu pobiť o prípadne postupové 3 miesto.. Belgicko by som vôbec neodpisoval, to si skôr oni môžu povedať, že majú celkom v poho skupinu

Reagovat
pistacik11

Belgičania si to hovoria každý veľký turnaj a poväčšine vždy zhoria.

Reagovat
Neutron

Zhoria? V skupine?

Reagovat
saysaymatter

shoří ale vždy až na top týmu, rozhodně ne na Slovácích

Reagovat
Kucka

Reagovat
Uwe háže buly

Podle mě z té skupiny může postoupit kdokoliv.

Reagovat
Benfica

Môže, to môže z každej skupine, navyše ak je možnosť aj pre 3.

Reagovat
Hasan Šáš

Rumunsko vůbec neberu na vědomí, to je kvalitativně na úrovni Černé Hory. Ukrajina papírově silný tým, ale máš pravdu, je to hrozně neefektivní, chytrou hrou se s ní dá lehce bodovat. No a Belgie krom dvojky De Bruyne - Doku nemá absolutně co nabídnout, vůbec bych se nedivil kdyby ani nepostoupili z grupy.

Reagovat
Seydou Doumbia

na tomhle micky mouse cupu i už nepostupují týmy na 3 místech?

Reagovat
Hasan Šáš

Všichni ne, ale dá se třeba postoupit s dvěma body. Je to opravdu k uzívání nudné kontinentální mistrovství na úrovni Kirin Cupu.

Reagovat
Benfica

Stale je Belgie silnejsia ako Slovensko.. aj Kanada a Maroko.. Pre Belgicko lahky los, pokial sa tam nedostane UK

Reagovat
Zemun

UK sa tam určite nedostane,max UA

Reagovat
Benfica

Hej presne UA

Reagovat
Zemun

No UA ma ťažkého súpera,hoci teraz asi na fotbal nemyslia.Skor by som bral Bosnu,a možno si Island spomenie na rok 2016

Reagovat
Benfica

Tazko povedat, stat sa moze kadeco uz v Q, ale stale tam vidim prave UA ako favoritov. Maju celkom dobry tim

Reagovat
Neutron

Nespomenie, nema na to hracov

Reagovat
772jozef

bude nakladačka hned prvy den

Reagovat
Zemun

Snáď nechceš už teraz ľutovať Belgičanov

Reagovat
Raul=Real

3-4 body budú úspech

Reagovat
tofupust

Ukrajina>Belgie>Slovensko>Rumunsko

Reagovat
Salfovic

Ach jo, to zas bude ostuda, až Slováci postoupí a my ne

Reagovat
Marisic

proč by to byla ostuda

Reagovat
Jason_

postupime oba a stretneme sa v zaverečnej fáze play off

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele