Slávu věhlasného Torpéda má oprášit FK Moskva

11.10.2008, 18:43
Aktuality
Zaujalo nás
Slavný ruský klub Torpédo Moskva zažívá největší krizi v historii klubu, potácí se v druhé lize a tíží ho finanční problémy. Nyní mu svitla naděje na lepší zítřky, spasit ho má FK Moskva. Sloučení však předchází řada otazníků.

První zmínka o možném sloučení moskevských klubů padla v sezóně 2006, kdy Torpédo poprvé v historii opustilo nejvyšší soutěž. Nebylo tajemstvím, že slavný ruský klub vykazoval vážné herní i finanční nedostatky. V dubnu 2008 se nahlas hovořilo o tom, že mu hrozí zánik v případě, že se v Pervyj Divizion nedostane do sedmičky nejlepších. V květnu se klub zbavil dvou největších opor Andreje Lavrika a Alexandra Švecova. Bylo očividné, že Torpédo tím chce naplnit prázdnou klubovou kasu.

Není divu, že fanoušci Torpéda nejsou ze stávající situace nikterak nadšeni a proto v minulosti zorganizovali protestní akci "Zachraňte legendu! Zachraňte Torpédo!", od které si mimojiné slibovali, že si jich všimne bohatý vlastník. Nakonec se dočkali, ale zrovna takového "nápadníka" si nepředstavovali. "Jednání mezi oběma kluby o sloučení mají reálné obrysy. Toto řešení zřejmě bude přijato jako pokračování práce na úspěchu. První s touto iniciativou přišel Michail Prochorov (vlastník FK Moskva, pozn.redakce), který mě pořídil, abych si promluvil s majitelem Torpéda Vladimirem Alešinem. Byly navrženy tři verze koupi Torpéda a následnému sloučení s FK Moskva. S nimi se už Prochorov i Alešin obeznámili," prohlásil výkonný ředitel FK Moskva pro televizní kanál Sport.

"U Torpéda, jako každé jiné organizace, existuje vlastní historie a závazky, zejména vůči fotbalistům a funkcionářům. Vezmeme si dva, tři hráče. Ostatních se budeme zbavovat. Také se domnívám, že v oficiálním názvu sjednoceného klubu by nemělo chybět slovo Torpédo. Doufám, že fanoušek červenobílých si zamiluje naší iniciativu," dodal.

Pravým fanouškům Torpéda je však spojení s nenáviděným FK Moskva proti srsti. Na klubovém fóru se můžete dočíst: "Nebude to záchrana, ale smrt mého milovaného Torpéda! A pro mě s jeho zánikem zahyne i fotbal!. "Nejsou informace. A co je nejdůležitější, jestli ke spojení dojde, jaké budou symboly nového klubu? Název, klubové barvy i historie klubu, je také důležité aby lužnikovská etapa historie Torpéda byla správně zaznamenána." Spojení nekvitují ani příznivci FK Moskva. "Opakuji, že si to nedokážu představit. Podíval jsem se na internetové stránky Torpéda a všichni jsou proti spojení. My taky a začali jsme tvořit bannery: Pět let a vše nadarmo?"

Proč vlastně ta rivalita mezi fanoušky Torpéda a FK Moskva? Důvod je prostý...

Předzvěstí krize Torpéda byl úbytek fanoušků v devadesátých letech. V roce 1997 slavná automobilka ZIL prodala slavný klub šéfovi OAO Lužniki Alešinovi. Torpédo tak opustilo svůj tradiční stadion a přestěhovalo se do hlavní sportovní arény země, což odradilo mnoho fanoušků a návštěvnost na zápasy Torpéda prudce klesla.

Automobilka ZIL o rok později založila nový klub FC Torpédo-ZIL, který z třetí ligy pronikl v roce 2000 až do ruské Premier Ligy. O dva roky později automobilka prodala akcie firmě MMC Norilsk Nickel, která následně klub přejmenovala nejprve na Torpédo-Metallurg a poté na FK Moskva. Zajímavostí je, že "Měšťané", jak se klubu FK Moskva přezdívá, hrají své domácí zápasy na stadionu ikony Torpéda Moskva Eduarda Strelcova. Slavné Torpédo se tak ocitlo ve stínu mladšího bratříčka, který jej navíc poslal do vyhnanství v Lužnikách...

Přitom úpadek Torpéda se mohl zastavit už několik let zpátky. V roce 2003 Alešin odmítl nabídku slavného podnikatele Alexandra Mamuta. Mamut nabízel během tří let 30 milionů dolarů, Alešin nesouhlasil, protože chtěl dostat celou částku jednorázově. Soudě podle odhadů nynější ceny klubu, už tolik peněz za klub nikdo nenabídne. 8. července napsal list Sovětskij Sport, že Torpédu hledá nového majitele poradce prezidenta Zenitu Petrohrad Konstantin Sarsanija. Sarsanija údajně vedl jednání s nejmenovaným ropným gigantem, hovořilo se o společnosti SIBUR, která by Torpédu zajistil rozpočet ve výši 30 milionů dolarů nebo Nafta Moskva, kterou vlastní miliardář Sulejman Kerimov.

Nic z toho se nakonec nekonalo, nyní je na spadnutí sloučení s FK Moskva, což je v součastnosti jediné východisko pro Torpédo Moskva ven z postupné cesty k zániku. S tím souhlasí i bývalý trenér Torpéda Ravil Sabitov. "Domnívám se, že v současné situaci to je nejlepší možný scénář. Upozorňuji na jednu věc, pokud vím, v názvu sjednoceného klubu bude slovo "Torpédo" za Moskvou. Jsem si jist, že je to nesprávné." Právě polemika kolem názvu klubu a ostatních věcí kolem historie, vyhazovu drtivé většiny zaměstnanců Torpéda a částka dvou miliónů dolarů jako kompenzaci jsou zatím největšími zábranami pro sloučeních obou moskevských klubů.

Autor: David Kubáň

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

pěkný článek

Reagovat
smazaný uživatel

jj musím pochválit redaktory za pěkný článek, jen kdyby tu bylo víc takových článků.

Reagovat
Zajda

FK Torpédo Moskva no kdo ví

Reagovat
smazaný uživatel

Nebojte Torpédo, já vám pomůžu......

Reagovat
smazaný uživatel

Ani jeden klub nemusim, jsou mi spis nesympaticky, ale fanousky v tomhle lituju... to uz opravdu radsi at klub hraje treba treti ligu, nez takhle nadobro skoncit....

Reagovat
fantomas

"V roce 2003 Alešin odmítl nabídku slavného podnikatele Alexandra Mamutova. Mamut nabízel..."

To se tomu pánovi opravdu přezdívá Mamut?

Jinak povedený článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

...jj, tohle me taky pobavilo, ale uz sem autora upozornil a je to opraveno - chyba, stane se

Reagovat
fantomas

No ne, tak proč by nemohl mít takovou přezdívku, že jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Byl to preklep

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nakonec Alexandr Mamut.

Reagovat
fantomas

Ahaaa.

Reagovat
smazaný uživatel

Alexandra Mamuta

Reagovat
fantomas

Ted už je to samo sebou opraveno. Podivej se na čas příspěvku.

Reagovat
smazaný uživatel

....do hrobu

Reagovat
smazaný uživatel

s Chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

nenee

Reagovat
smazaný uživatel

dost trapne

Reagovat
smazaný uživatel

Moc nechápu FK Moskva, proč se chtějí s Torpédem spojit. Torpédo sice má v Rusku jméno, ale v Evropě už nic neznamenají a fanoušků mají poskromnu...

Reagovat
smazaný uživatel

Moc spojení nechápu,ale pokud to dopadne sloučením nebude už to Torpedo Moskva,ale nějaký paskvil FK Moskva Torpedo nebo podobně.Chce to najít nějakého mecanáše který vloží do Torpeda peníze a vrátí se na svůj stadión Eduarda Strelcova

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi dobrý článek...Torpedo nemá v lužnikách co dělat....kdyby to viděl Streltsov ze svého panelového domu.....sloučení klubů většinou nedopadne dobře.....na slučování jsou experti v Polsku......kde je Amica Wronki, Dyskobolia Grodzisk.....z našich lig si pamatuju sloučení Karviné a Vítkovic....

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak není to to správné sloučit kluby u nás se to taky stalo Příbram a Dukla a teď všechny trofeje a úspěchy má Příbram.Jak už bylo řečeno Groclin Dyskobolia Grodzisk dělal skvělý fotbal,ale je vidět že v dnešním fotbale se to nedá utáhnout jedním člověkem můj nejoblíbenější klub a s tak hezkým stadiónem a všechna dlouhodobá práce přišla v niveč...Teď všchny jejich úspěchy přebrala Polonia Varšava....Řekl bych že zanedlouho se dočkáme u nás zániku nebo sloučení s někým jiným s mužstvem Fulneku...

Reagovat
honziss

Tak Fulnek se s nikým nesloučí? Proč tě napadl zrovna on?

Reagovat
honziss

Za nesloučí ten otazník být neměl.

Reagovat
smazaný uživatel

No jak je mi známo nějak se přiškrtily peníze a Mroček to sám neutáhne dlouho buď se sloučí,ale spíš bych řekl že to převede do jiného města jako to udělal Hájek s Jakubčovicema.Myslím,že to nebude hned ale výhledově.Není to tam zase tak růžové jak to vypadá.Hráli jsme teď s jejich "B" týmem a dostali 5:1

Reagovat
honziss

Ty jsi z Fulneku?

No mluví se o stěhování do Nového Jičína, což by ale myslím byla škoda. Ale s tím sloučením s nějakým klubem, to je si myslím blbost. Mroček bych i řekl, že na to peníze má, jenom chce trochu skřípnout město, aby více spolupracovalo, protože co vím, moc se k tomu nemají.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Mroček zase nebude tak bohatý a pokud Fulnek letos nesestoupí, tak tu licenci podle mě někomu prodají...

Reagovat
honziss

Na to bych si nevsadil. Ikdyž je pravda, že ta finanční pomoc od města by byla potřeba.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem z Fulneku jen jsme s nimi hráli.Ale bydlím poblíž.Uvidíme jak to dopadne ale co mám za informace nedává jim prémie a zase tak růžové to fakt není.Jeden člověk to nemůže utáhnout a myslím se že i Mroček nedá všechny své peníze do fotbalu,když se mu to nevrátí....

Reagovat
Kapřík

Výbornej článek . Docela fanoušky lituju, protože tak jako tak ztratí část ze své identity .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele