SKOTSKÝ TITUL PRO CELTIC

19.04.2004, 12:54
Aktuality
První evropskou zemí, která zná jméno svého fotbalového šampiona, je Skotsko. Po roční odmlce se z titulu mohou opět radovat fotbalisté Celtiku Glasgow. O zisku 39. ligového primátu pro tento klub definitivně rozhodlo 33. kolo, v němž svěřenci Martina O´Neilla zvítězili 1:0 na půdě Kilmarnocku. Na svého městského rivala, Rangers, tak mají pět kol před koncem soutěže již šestnáctibodový náskok.

Zelenobílí sice nepodali na půdě desátého týmu tabulky přesvědčivý výkon, přesto si díky brance bulharského záložníka Stiliana Petrova ze 32. minuty připsali rozhodující tři body. O ty je mohl připravit domácí útočník Kris Boyd, ale jeho branku ze závěru první půle sudí neuznali pro faul Skory na Baldeho. Bývalý fotbalista Glasgow Rangers se po změně stran dostal ještě do jedné příležitosti, nedokázal však trefit odkrytou hostující bránu.

Celtic prošel letošním ročníkem skotské ligy naprosto suverénně. Ve 32 zápasech získal neuvěřitelných 90 bodů při skóre 98:18. Navíc ani jednou nepoznal hořkost porážky a ve vzájemném srovnání naprosto deklasoval Rangers. Loňský šampion totiž nasázel svým soupeřům o 32 branek méně a ztráta šestnácti bodů zřejmě ještě naroste, protože Celtic má odložený zápas s Aberdeenem k dobru.

Skotský klub se neztratil ani na evropské scéně. Od postupu do osmifinále Ligy mistrů ho dělily pouhé čtyři minuty, než se v závěrečném duelu úvodní fáze na hřišti Lyonu trefil z pokutového kopu Brazilec Juninho a zařídil tak vítězství a zároveň postup francouzského týmu. V Poháru UEFA poté Celtic dokráčel až do čtvrtfinále, kde ztroskotal na španělském Villarrealu. Třešničkou na dortu je pak překonání britského rekordu v počtu vyhraných ligových zápasů v řadě. Hráči s nejlepšími fanoušky na světě postupně na šňůru navlékli 25 korálků a obdivuhodnou sérii přerušila až 14. března remíza 1:1 s Motherwellem.

Velkou zásluhu na triumfu Celticu má manažer Martin O´Neill. Za čtyři roky u týmu, během nichž odešel ve 146 ligových duelech pouze sedmkrát poražen, získal již třetí titul. Tento je však s přihlédnutím k loňské sezoně ze všech nějcennější. Před rokem si totiž Celtic brousil zuby na triumf ve dvou velkých soutěžích - Poháru UEFA a skotské Premier League. Sen o double se mu však rozplynul během několika dní. Nejprve totiž ve finále evropského Poháru UEFA podlehl v prodloužení Portu a o pouhé čtyři dny později prohrál historicky nejvyrovnanější bitvu o skotský titul. Tehdy měli Celtic i Rangers na svém kole shodný počet bodů a o celkovém vítězi tak rozhodovalo skóre, které nakonec díky jedné brance vyznělo pro tým z Ibrox Parku.

Samotná skotská liga je jednou z nejstarších v Evropě, letos se hrál její již 106. ročník. Nejúspěšnějším týmem jsou Glasgow Rangers, kteří se mistrem země stali padesátkrát. Fanoušci Celticu se nyní radují po 39. a o zbylých 17 primátů se podělili Hearts, Hibernian, Aberdeen (všichni 4x), Dumbarton (2x), Dundee FC, Dundee United a Kilmarnock. Do Glasgowa se pak trofej stěhuje již po devatenácté v řadě. Nadvládu celků z tohoto města naposledy narušili v sezoně 1984/1985 hráči Aberdeenu.

Letošní sezona však může být pro klub s nejlepšími fanoušky ještě úspěšnější. Příští měsíc je totiž čeká finále ligového poháru proti Dunfermline Athletic nebo Inverness Caledonian Thistle. To bude posledním utkáním Henrika Larssona v zelenobílých barvách. Švédský útočník, který je s 236 zásahy v 308 zápasech historicky třetím nejlepším střelcem Celticu, totiž po sedmi letech odejde z klubu.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele