Shrnutí LaLigy 2018/2019

30.05.2019, 23:18
Komentáře a souhrny
Uplynuly bezmála dva týdny od závěrečného kola španělské nejvyšší soutěže, které zodpovědělo všechny zbývající otázky a je tak na čase bilancovat a hodnotit. Eurofotbal.cz přináší stručné ohlédnutí za nedávno skončeným ročníkem včetně all-stars výběru...

Barcelona obhájila titul, na Ligu mistrů se těší Atlético, Real Madrid a Valencia. Z ligy sestupující Rayo, Huesca a Girona.

Šampionem sezony 2018/2019 se stala FC Barcelona, která ve 38 kolech nasbírala 87 bodů, tedy o jedenáct bodů více než druhé Atlético Madrid. Katalánci našli přemožitele pouze ve třech případech a zaslouženě získávají svůj šestadvacátý titul mistra Španělska. Barcelona navíc dokráčela k obhajobě titulu s tříkolovým předstihem. Přesto mají fanoušci Blaugranas z konce sezony smíšené pocity, radost ze zisku ligového prvenství poněkud narušilo ostudné vyřazení z Ligy mistrů i finálová porážka v Copa del Rey.

Druhé místo obsadilo Atlético Madrid, které se pod vedením Diega Simeoneho tradičně umisťuje vysoko. Atleti se mohli spolehnout na domácí prostředí stadionu Wanda Metropolitano, kde dokázal vyhrát jen městský konkurent Real Madrid. Domácí bilanci měli Los Colchoneros stejnou jako Barcelona, tedy patnáct výher, tři remízy a jedna porážka.

Až na třetím místě se umístil Real Madrid a není potřeba nijak zvlášť zdůrazňovat, o jak velké zklamání se jednalo. Real se po letech musel obejít bez Cristiana Ronalda i úspěšného trenéra Zinédina Zidanea. Julen Lopetegui ani Santiago Solari nedokázali klopýtající tým pozvednout a série katastrofálních výsledků, zejména na domácím hřišti, vyústila k přemlouvání návratu Zidanea, kterýžto nakonec prosby vyslyšel, byť sezonu už zachránit nedokázal.

Velký boj se strhl o čtvrté místo a tím pádem i přímý postup do Ligy mistrů. Až v posledním kole si ho zajistila Valencia. Netopýři prožili příšerný začátek sezony, ale postupně jejich výkony rostly a i díky rekordní sérii dvanácti zápasů bez porážky v řadě se povedlo předsezonních cílů dosáhnout. Valencia si navíc osladila závěr sezony vítězstvím v Copa del Rey.

Na pátém, šestém a sedmém místě se umístily celky Getafe, Sevilla a Espanyol, jejichž příznivci se mohou těšit na Evropskou ligu. Minimálně pro dvojici Getafe, Sevilla je to zklamání. Getafe do poslední chvíle drželo onu čtvrtou příčku, ale závěr sezony nezvládlo dle svých představ. Podobně je na tom i Sevilla, která dokonce v první polovině soutěže celou tabulku vedla. Nezaujatého českého fanouška může těšit alespoň fakt, že náš jediný zástupce v soutěži brankář Tomáš Vaclík pravidelně chytal a patřil mezi největší opory andaluského klubu.

LaLigu minimálně na rok opouští Rayo Vallecano, Huesca a Girona, která po velice povedeném podzimu prožila hrůzostrašné jaro, přičemž jí nepomohlo ani úctyhodných devatenáct branek dvaatřicetiletého Cristhiana Stuaniho. To je víc jak polovina všech vstřelených gólů Girony.

Hráč sezony: Lionel Messi

Mohl to být snad někdo jiný? Lionel Messi prožil další fantastickou sezonu, po letech hodně specifickou tím, že mu ubyl největší konkurent Cristiano Ronaldo. Messi byl jednoznačně největším tahounem Barcelony a jen v LaLize nastřílel 36 gólů, což mu potřetí v řadě vyneslo Zlatou kopačku.

Trenér sezony: José Bordalás

José "Pepe" Bordalás Jiménez, tak zní celé jméno pětapadesátiletého rodáka z Alicante. Kormidla Getafe se ujal v roce 2016, ale až v této sezoně s ním dosáhl největšího úspěchu v podobě pátého místa. S trochou štěstí to mohlo být ještě lepší, ale na Ligu mistrů madridský celek nakonec těsně nedosáhl. Bordalás má u Getafe smlouvu do roku 2020, takže se na jeho účinkování můžeme těšit i příští rok.

Zklamání sezony: Real Madrid, Betis, Villarreal

O Realu Madrid již šla řeč. Madridský gigant se nedokázal vypořádat s odchody Cristiana Ronalda a Zinédina Zidanea a výsledkově i herně paběrkoval. Boj o titul se ho letos vůbec netýkal. Zklamala drtivá většina hráčů i trenérů. Velké zklamání představují i další týmy, které dle papírových předpokladů měly usilovat o evropské poháry. Betis se navzdory kvalitnímu kádru dlouho plácal ve středu tabulky a nakonec obsadil až desáté místo. Ještě hůře dopadl Villarreal - jen povedený závěr sezony ho nakonec zachránil před sestupem.

Překvapení sezony: Getafe

Je to jistý paradox. Před sezonou by páté místo bylo velkým úspěchem, Getafe ale cítí, že mělo na víc a mohlo udržet čtvrtou pozici znamenající Ligu mistrů. Svěřenci Josého Bordaláse prošli sezonu bez větších výkyvů, snad jen s výjimkou začátku a v popředí tabulky se umístili naprosto zaslouženě. Skvělé výkony v dresu Getafe předváděli obránce Djené či útočníci Jaime Mata a Jorge Molina, kteří dohromady nastříleli 28 branek.

Nejlepší momenty LaLigy:

Výhra Barcelony v EL Clásicu nad Realem Madrid 5:1.

Remíza Villarrealu s Barcelonou 4:4.

Messiho hattrick na stadionu Betisu.

Obrat Celty Vigo v zápase s Villarrealem.

Nejlepší jedenáctka LaLigy 2018/2019:

Jan Oblak (Atlético) - Djené (Getafe), Diego Godín (Atlético), Gerard Piqué, Jordi Alba (oba Barcelona) - Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Dani Parejo (Valencia), José Luis Morales (Levante) - Cristhian Stuani (Girona), Lionel Messi, Luis Suárez (oba Barcelona).

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (69)

Přidat komentář
Benzema

Dobrú noc. Idem spať

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší momenty LaLigy:

Výhra Barcelony v EL Clásicu nad Realem Madrid 5:1.

Reagovat
Phillipinho

Oblak- Djene Pique Alba- Sarabia Parejo Rodri Lo Celso-Messi Benzema Suarez

Reagovat
cink

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ADM

Bez Coutinha??? V zalohe by hviezdil

Reagovat
Visca el barca

A už dost. Je to pořád dokola. To není tvůj styl.

Reagovat
ADM

Šak ale idem do poobednej, nemam čo teraz na robote

Reagovat
Visca el barca

Dobře.

Reagovat
valloire

Reagovat
Eichel

Neviem môžme kúpiť williana a postaviť ho do stredu zálohy alebo griezmanna a postaviť ho na stopéra, síce tam nahrávajú, ale tak stali by veľa, takze by im to tam aspoň nejak malo ísť...

Kritizovať Coutinha za to, že vedenie očividne ani netušilo, kde hráva a valverde si ho pomýlil s Manem? Ten chalan hra najlepšie v trojčlennej záloha a tam patril k najlepším na svete, ale prečo ho tam dávať asi nám tam Rakitic stačí

Reagovat
ADM

Ale hej, kľudne tam môže byť najlepší na svete, ale nech si nezapcháva uši pred fanúšikmi po jednom góle, čo dá raz za štvrťrok Potom príde dvojzápas s Poolom a jeho snaha (snaha, nie výkon) v zápase je dokonca ešte slabšia než v predchádzajúcich zápasoch sezóny. Taký hráč nech mi ide z očí, aj keby budúcu sezónu mal byť náš najlepší záložník

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gazdo

Reagovat
smazaný uživatel

Videli sme aky je uzasny v tej trojclennej barcelonskej zalohe. Pozicne zle, defenzivne este horsie a prepadavli sme v zalohe jak prasa, lebo chlapec sa snad nebude vracat, ked strati loptu.

On je mozno idealny na klasicku 10 do 4231, lenze barcelona tak nehra a aj keby, tak to je Messiho ihrisko posobenia. Mozno by mu prospela zmena trenera a hry, ale to je jeden velky otaznik, s jeho pristupom. Pre vsetkych bude najlepsie, ked si potrasu rukami a pojde o dum dal.

Reagovat
sylarko

a kolko zapasov hral v tej zalohe? 1 z 10? nemozes po nom chciet aby tam hraval bohvie jak ked tam hra raz za uhorsky rok

Reagovat
fenixLFC

okej nechcem byt zly a podobne nikdy nekomentujem, ale tentokrat to musim napisat- aky zmysel mal tento clanok? bol som zvedavy na analyzu sezony v PD ale kde nic tu nic. nic v zlom, ale 95% (okrem polky zostavy a momentov) by som napisal aj ja bez toho aby som to nejak prehnane sledoval. kde nic tu nic, de facto je iba rozpisana tabulka a to aj pri prekvpaeniach a sklamaniach. A aj tie dve veci ktore by som asi nedal by stacilo nahradit tym, ze tam napisem hocico. ziadne zdovodnenie preco prave ten a ten hrac, preco ten a ten moment, ziadne video, nic. sorry ale toto je clanok o nicom...

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
ttopi

A proč Ti to tak vadí? Může tu být článků třeba milion, tebe to nic nestojí a nijak ti to v životě nepřekáží

Reagovat
fenixLFC

nejde o to co vadi/nevadi, ako skor o sklamanie ze ten clanok nic nove neprinasa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mercury

taky bych od redakce EF čekal trochu zevrubnější analýzu, tohle je kvalitou a rozsahem spíš článek běžného sportovního novináře, který se nijak na (španělský) fotbal nezaměřuje

Reagovat
Largo

Ses moh' nabídnout a pomoct nám s článkem vlastní verzí...

Reagovat
fenixLFC

a o tom to je! comu by prospelo keby niekto kto tu ligu nesleduje napise uplne to iste ako tu je? presne preto nic pdoobne nepisem pretoze mi pride ze to citatelovi nic nove nepovie. a presne to tu teraz kritizujem

Reagovat
patas92

Není to analýza, protože je to shrnutí (jak se můžeš dočíct už v nadpisu).

Reagovat
Largo

Jestli to nebude ten problém. To slovo "dočíst"...

Reagovat
fenixLFC

mozno som rozmaznany z ostatnych sekcii ale ked sa povie zhrnutie tak to neznamena iba rozpisat tabulku...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jen stručný souhrn. Na analýzu bych potřeboval pomoc více lidí i více časů. Tímhle jsem jen vyplnil díru, protože původně tu být nic nemělo, což mi přišlo škoda. Jedenáctku sezóny jsem ponechal schválně bez odůvodnění. Rozumím ale kritice a do budoucna to snad bude lepší a někdo se toho ujme a tu podrobnou analýzu udělá.

Reagovat
R22

Reagovat
misinho7

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
pospech11

Celou dobu tvrdím, že pokud Zidane chce nějaké perspektivní křídlo za dobrý peníz, měl by jít po Oyartabalovi. A to že už dávno nekoupili zpět Pareja je mi taky záhadou.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohuzel, pristi rok bude hracem sezony Eden Hazard

Reagovat
HandPump

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
valloire

jasná věc

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
CHONG

Bordalás

Reagovat
Largo

Reagovat
santini

tak trochu ( trochu dosť ) mi tam chýba čo i len zmienka o Iagovi Aspasovi... Vplyv na tím má porovnateľný s Messim a Ronaldom, a niekoľko rokov po sebe si drží fantastické čísla - dosť na tom, že je asi jednoduchšie zbierať góliky v drese Barcy alebo Realu, ako za tento rok tragickú Celtu

Reagovat
CHONG

Reagovat
valloire

Reagovat
Visca el barca

Tak Griezmann se dohodl s Barcou už v březnu? Prý o tom bude zas dokument. On žije taky trochu v jinym světě

Reagovat
Jordi Alba

Tak on to má od vedení Atlética zakázaný, ne? A že by přestoupil a pak to natočil.., taková špína asi není.

Reagovat
Visca el barca

Nevím, vycházím z toho co publikuje Cadena Ser

Reagovat
ttopi

30.05. Griezmann není prioritou Barcelony

Přestože Antoine Griezmann už oznámil Atléticu Madrid své rozhodnutí odejít po sezoně z klubu a zároveň se bralo jako hotová věc, že zamíří do Barcelony, nemusí to být zase tak jisté. Podle Deníku Marca není Griezmann přestupovou prioritou Barcy. Není proto vyloučeno, že se do hry může dostat i jiný klub, nejčastěji se hovoří o Manchesteru United. (dailymail.co.uk)

Reagovat
Visca el barca

To tady bylo včera. Dnes ser přišlo s něčím jiným.

Reagovat
ttopi

Aha. Nikde tu nic nového nevidím.

Reagovat
ADM

Predvčerom išli Ernesta odvolať, dnes je naším trénerom

Reagovat
smazaný uživatel

Vraj to bolo tak, ze vela ludi z vedenia chce aby trenersky stuff odvolali, ale barto sa ich zastava, aby potesil zase raz hracov, pretoze ho o to poziadali kapitani, club de amigos. Takze tito pozachrbat volali martinezovi a potom to pustili do medii. Komedia jak prasa.

Reagovat
smazaný uživatel

Sranda je, že o Barceloně jako o jednom z mála klubů můžou rozhodovat i fanoušci díky socios. Bohužel jedinou možností by bylo sehnad podpisy pro dřívější volby. Snaha už byla a nedopadlo to dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

ono povravalo sa, ze ci by to Benedito nemal skusit znova, aj on sam sa s tou myslienkou zahraval na twitteri. Ale na druhej strane sa hovori aj to, ze Barto si dokaze Socios osefovat a povymyvat v dennej tlaci v ramci mesta, ktoru sleduju ovela viac ako socialne siete, takze by sa to velmi pravdepodobne aj tak cele stretlo opat s neuspechom.

Celkovo je to zaujimave. Socios odpalkovali do prec zmenu loga, ktora pritom vobec nebola tak zlym napadom, aj ked nepotrebnym, ale ked prislo na dogabanie domacich dresov, to uz je zrazu vsetko okej. A ocividne su okej a s tym, ako zle je klub vedeny a kam to vsetko speje.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak s myšlenkou znovu kandidovat si pohrává i Laporte. Tam by nejspíš už šance byla.

Barto má pod palcem ultras. Ten to má dobře ošéfované.

Reagovat
smazaný uživatel

po tej jeho poslednej prezidentskej kampani by sa na to mohol radsej vytoto. Idealne by bola nova krv, ktora by ten klub okyslicila a prisla s poriadnym sportovym planom a stabilnou a udrzatelnou financnou strategiou, pretoze po prestavbe stadiona to nebude med lizat.

Lebo momentalne to je len generovanie co najvacsich prijmov, pritom zisky su minimalne lebo prachy lietaju oknom a barto si ide styl po mne potopa.

Reagovat
smazaný uživatel

posledni dobou ticho kolem odchodu coutse, rakety a valverdebileho

Reagovat
Reggie

Co ten Oyarzabal? Nemel uz by taky nekam prestoupit? Cisla nema spatny nebo je rekneme typ jako Iago Aspas, ze bude hrat spoustu let "doma" Ja o nem mo nevim..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Fijado

Reagovat
valloire

Reagovat
ADM

Tak Migueli bol samozrejme na finale Copy

Reagovat
LAM

Dle mě musel bejt i na Live

Reagovat
valloire

sympaťák

Reagovat
Billy McClane

Reagovat
technecium

Co Valverde out? Migueli out

Reagovat
Visca el barca

On by fakt neměl jezdit ven

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele