Shrnutí jarní Bundesligy: O síle Bayernu, trápení Brém a prázdných tribunách

11.07.2020, 15:58
Názory a komentáře
Německá nejvyšší soutěž si oproti elitním ligám Španělska, Itálie či Anglie (kde vlastně nikdy nespí) dopřává delší zimní pauzu a její druhá polovina se tedy rozjíždí později. Přesto se jarní vydání Bundesligy na rozdíl od jmenovaných konkurentů uzavřelo jako první. Brzký konec byl v Německu možný především díky lepší epidemiologické situaci, která jinak celý starý kontinent nevídaně ochromila. Bundesligové vydání 2019/2020 je tedy již možné bilancovat - a právě do hodnocení se nyní pustíme.

Zatímco Premier League, La Liga nebo Serie A teprve míří do finiše, nejlidnatější země Evropské unie si již může od kopané odpočinout. Německá pečlivost a připravenost totiž zase jednou nesla ovoce a díky ní se fotbal v zemi nehrál "jen" něco přes dva měsíce. A jelikož ani v následujících týdnech nepřibyly nepřekonatelné komplikace a vše fungovalo jako na drátkách, dozvěděli jsme se jméno vítěze Bundesligy ještě před vypuknutím horkých letních dnů.

Cenný talíř "Meisterschale" nakonec zase zůstal v Mnichově, odkud se od roku 2013 nehnul. Letos ale jeho setrvání na Säbener Straße nebylo tak neochvějné jako v letech minulých. Do jarní Rückrunde totiž vstupovalo z první pozice RB Lipsko a mnichovský Bayern tak měl co dělat, aby nepřišel o trůn. Jenže Bavoři se dostali do snové formy a nakonec nikoho nenechali na pochybách, kdo je v Německu nadále králem. Lipsko nakonec finišovalo až třetí, neboť jej předstihla na jaře taktéž solidně hrající Borussia Dortmund. Zmíněná trojice se stejně jako čtvrtý Mönchengladbach kvalifikovala do příštího ročníku Ligy mistrů, na pátý Leverkusen zbyla pouze Evropská liga.

Zajímavé honičky se však nepořádaly jen na čelních pozicích. Také v dalších patrech bylo o zábavu postaráno. Mnohá mužstva střídala šňůry výher se samými nezdary a o kotrmelce v tabulce nebyla nouze. Nejdramatičtěji pak vypadala situace na samotném chvostu, kde se až v posledním kole rozhodlo o tom, že Fortuna Düsseldorf doprovodí Paderborn do druhé ligy. Werder Brémy, nejdéle sloužící účastník Bundesligy, pak své setrvání mezi německou elitou zachránil až v nevyzpytatelné baráži.

Pro lepší porozumění příčinám a důvodům, proč jednotlivé celky dopadly tak či onak, jsme oslovili tři příznivce Bundesligy, kteří na následujících řádcích přiblíží klíčové aspekty výrazně určující ráz Rückrunde. Oslovené trio můžete často vidět na EuroFotbalu v diskuzích. Prvním z nich je Radoslav Vagaský, jenž se na fóru skrývá pod přezdívkou JozkokozleJ, nicméně se rozhodně nestydí za svou náklonnost k berlínské Hertě. Jeho postřehy doplňuje Willi Schröckinger alias db18, který zase nejvíc straní Bayernu, tudíž měl letos opět důvod k juchání. A třetím do party je Dominik Husťak, jehož oblíbenec Rundevs, podle kterého si také zvolil nick, již v Německu nehraje, to však ani v nejmenším nebrání tomu, aby se o dění v Bundeslize zajímal s velkou vervou.

Podobně jako při hodnocení Hinrunde jsme i při souhrnu Rückrunde vsadili na formu rozhovoru, který reflektuje to nejdůležitější, co se v Bundeslize během jara událo. Na závěr nesmí chybět skladba nejlepší sestavy, vyhlášení nejlepšího hráče i trenéra a shrnutí momentů, jevů či faktorů, které oslovené respondenty nejvíce potěšily nebo naopak zklamaly.

Shrnutí Rückrunde


Šestnáct výher, jedna remíza, absence prohry. Bayern po rozpačitém podzimu jasně ukázal, že je stále neohroženým vládcem německé kopané. Jak je možné, že mnichovský velkoklub zase ovládl Bundesligu naprosto s přehledem, i když to tak ještě zkraje jara nevypadalo?

Rado: Všetci sa v dôvode zhodujú; je ním nový tréner Hansi Flick. Priznám, že som ho registroval z reprezentácie, avšak veľmi povrchne a i po úvodnom úspechu na jeseň som mal tendenciu ho podceňovať. Hráči potvrdzujú, že aj keď nie je veľký rétor, našiel si k ním cestu, necháva ich hrať ofenzívny futbal a idú za jeho pokynmi. Reprezentanti a teraz i hráči Bayernu potvrdzujú, že na zápasy máva Flick výbornú taktickú prípravu. Skvelým rozhodnutím sa ukázalo definitívne usadiť Kimmicha doprostred zálohy, ktorého by som na jar zaradil medzi troch najlepších hráčov ligy. Mníchovčania v ňom majú presne ten typ ctižiadostivého hráča, s ktorými si Bayern dlhodobo všetci fanúšikovia spájajú.

Willi: Nejzásadnější byla změna trenéra, Flick si mnohem více rozumí s hráči a je směrem k nim také více otevřený, navíc se mu podařilo znovu najít zásadní roli pro Müllera, který se na jaře opět stal naprosto klíčovým hráčem. Roli pak podle mne také sehrála koronapauza a následné rozhodnutí, že se liga bude dohrávat bez diváků, což Bayernu přinejmenším ve venkovních zápasech zajistilo výhodu (nebo spíše způsobilo nevýhodu pro domácí mužstvo - oproti normálnímu stavu).

Dominik: Bayern nakopla najmä zmena trénera. Hansi Flick je po taktickej stránke veľmi kvalitný tréner, nie nadarmo robil v nemeckej reprezentácii dlhoročného asistenta ďalšiemu taktickému mágovi Jogimu Löwovi. S Flickovou taktikou hráči presne vedia, čo majú na ihrisku robiť. Zmenil sa taktiež štýl hry, po zmene trénera hrá Bayern ofenzívnejší futbal. K lepšiemu sa navyše zmenila atmosféra v kabíne i forma jednotlivých hráčov. Najviac to vidno na Thomasovi Müllerovi, ktorý sa pod starým trenérom Nikom Kovaćom trápil, ale vďaka dôvere od Flicka je opäť vo forme a stal sa kráľom asistencii Bundesligy. Zmienku si zaslúži aj asistent Hermann Gerland, ktorý už v minulosti stál po boku mnohých úspešných trénerov Bayernu a spolu s príchodom Flicka sa vrátil do funkcie. Podľa 55-ročného trénera, ktorého často porovnávajú s legendárnym Juppom Heynckesom, má asistent Gerland veľký podiel na úspešnej Rückrunde.

Již pět druhých míst za posledních osm let posbírali fotbalisté Dortmundu. Letos si vzhledem k průběhu sezóny možná váží stříbrné medaile o něco více, ovšem z dlouhodobého hlediska Borussia potvrdila, že je "věčně druhá". Co musí Schwarzgelben udělat pro to, aby konečně vykročili ze svého stínu?

Rado: Predovšetkým by museli byť schopní udržať kľúčových hráčov. Vysoké investície do udržania tých najlepších by však so sebou prinieslo riziko dlhov, ktoré v minulosti priviedli Dortmund na pokraj bankrotu. Preto sa táto cesta v najbližších rokoch od Broussie očakávať nedá. Muselo by tak do seba zapadnúť niekoľko okolnosti ako kríza v Bayerne, životná forma dôležitých hráčov či nový trénerský mág na lavičke, ktorý by pobláznil mužstvo. Zdá sa, že súčasný tréner Lucien Favre toho schopný nie je a jeho predlženie kontraktu bolo pre mňa prekvapením. Aj keď rozhodne nemožno pôsobenie Favreho v Borussii považovať za neúspešné.

Willi: Klíčové bude udržení Erlinga Hålanda (což ale letos pro BVB ještě nebude tak namáhavé) a také Sancha (nebo jej případně dokázat správně nahradit) a posílit obranu, ze které má plno hráčů odejít (již odešel Hakimi, kterého zastoupí Meunier a na odchodu má být také několik stoperů), což by se ale mělo pozitivně odrazit na defenzivní práci Borussie, protože letos měla obrana v některých zápasech velké rezervy.

Dominik: Z pohľadu Dortmundu je trochu škoda, že Bayern pod Flickom nabral novú silu. Za čias Kovaća sa zdalo, že Bayern postupne slabne a že by proti ním mohli Schwarzgelben mať šance v boji o titul. Pokiaľ však Bayern naviaže na Rückrunde a bude naďalej pokračovať v plnej sile, obávam sa, že šance Dortmundu nebudú veľké. Predĺženie zmluvy pre trénera Favreho je zrejme dobrý krok. Favre je kvalitný tréner a verím, že má schopnosť postupne sa zlepšovať a pracovať na nedostatkoch. Nemyslím si, že by bol správny krok vyhodiť Favreho s cieľom vynútiť si vytúžený titul a nabúrať tak kontinuitu, rozhodne by som mu dal ešte čas. BVB sa musí postupne budovať a čakať, kým bude mať Bayern opäť slabšie obdobie, ktoré má občas každý jeden klub. Na to, aby mal Dortmund šancu proti Bayernu v plnej sile, je momentálne medzi týmito dvoma klubmi až moc veľký rozdiel v zázemí a finančných možnostiach.

Hinrunde měla poněkud překvapivého vládce v podobě Lipska. Svěřenci trenéra Juliana Nagelsmanna tedy vstupovali do jarní poloviny ligy v nejlepší výchozí pozici, jenže průběžné prvenství brzy opustili a nakonec finišovali jako třetí. Proč se Die Roten Bullen nepodařilo mistrovsky rozehraný ročník dotáhnout až do konce?

Rado: Chýba hráč, ktorý strhne manšaft pri nepriaznivom vývoji zápasu. Skúsení Kampl a Forsberg na jar často absentovali kvôli zraneniam a na ihrisku chýbal nejaký generál či hráč, ktorý zápas vyhecuje a nabudí spoluhráčov. Domáce straty bodov s Freiburgom, Paderbornom a Düsseldorfom (pri uvedomení si kvality Lipska) znejú neuveriteľne. Nagelsmannovi a vedeniu klubu verím natoľko, že očakávam, že dokážu zalepiť dieru po odchodoch Wernera so Schickom a v budúcej sezóne budú o stupeň silnejší.

Willi: Lipsku nevyšel už vstup do jara, kdy ze tří zápasů získalo jen dva body a celkově během jara ztrácelo body jednak s konkurenty v boji o poháry (Bayern, BVB, Gladbach, Leverkusen,...), ale zároveň si nepohlídalo zápasy proti slabším soupeřům. Někteří hráči měli možná problém s tlakem, RB v zápasech častokrát inkasovalo jako první a zároveň hodně poklesla produktivita před brankou soupeře - což v průběhu jara procentuálně vyjádřil i Nagelsmann, který zmínil pokles z 67 procent proměněných šancí na cca 30 procent. Špatná produktivita pak byla nejvíce vidět asi proti Freiburgu, proti kterému Lipsko vystřelilo na branku více než dvacetkrát, ale vstřelilo pouze jeden gól.

Dominik: Mierny pokles v Rückrunde očakával napriek perfektnej Hinrunde i samotný Nagelsmann. Tím z Leipzigu ešte stále len rastie a na našlapaný Bayern v tejto Rückrunde nemal zrejme nikto. V hre RB sa počas Rückrunde objavovali individuálne chyby a problémy so zakončením. Napriek tomu však Leipzig odohral výbornú sezónu a zaslúžene sa kvalifikoval do Ligy majstrov.

Už v rakouském Salcburku prokázal Marco Rose, že je kvalitním koučem, který umí své mužstvo takticky výborně připravit. Své zkušenosti následně mladý lodivod zužitkoval i v Mönchengladbachu. Díky jeho práci splnila Borussia předsezónní cíl a po čtyřech letech se vrací do Ligy mistrů. Která "Hříbata" v černo-bílé stáji vynikala na trávníku nejvíce?

Rado: Tipoval som, že Mönchengladbach bude ten, komu ostane v súboji o Ligu majstrov čierny Peter v rukách, zvlášť po domácej prehre s Leverkusenom, ktorý bol v zápase lepší. Veľkou ranou bolo zranenie Denisa Zakariu, ktorý po reštarte do Bundesligy nenastúpil. Zásadným sa nakoniec ukázal byť náskok, ktorý si Borussia vytvorila na Bayer počas jesene. Z hráčov zrejme najviac zaujal ľavý bek Ramy Bensebaini a po reštarte stredný záložník Florian Neuhaus, ktorý začína naberať skúsenosti, hrá s veľkým prehľadom a začal si veriť na zložitejšie riešenia situácii.

Willi: Na jaře se podle mne v nejlepším světle ukázali Jonas Hofmann a Lars Stindl (oproti podzimu, kde byli nejvýraznější nejspíše Bensebaini, Pléa a Thuram).

Dominik: Za mňa zaujal gladbachský "Capitano” Lars Stindl, ktorý sa po dvoch zraneniach vrátil opäť v starej sile. Výborne hral aj Florian Neuhaus, ten si počas Hinrunde ešte musel trochu zvykať na Roseho futbal, ale počas Rückrunde už žiaril naplno. Zaujal okrem iného aj januárovým gólom mesiaca proti Mainzu, keď skoro zo 40 metrov prekonal vybehnutého brankára Zentnera. Do tretice zaujal Matthias Ginter, ktorý podával konštantne kvalitné výkony počas celej sezóny.

O postup do Champions League svedla v závěru Rückrunde boj hned trojice týmů a na jeden z nich musel chtě nechtě z kola ven. Nešťastníkem se nakonec stal Leverkusen. Werkself v klíčových momentech zbytečně ztratili a skončili pátí, rozhodně ale během jara ukázali potenciál. Může Bayer v dalších letech atakovat i vyšší příčky?

Rado: Ak má Werkself svoj deň, hrá najkrajší futbal v Bundeslige. Verím tomu, že ak by Leverskusen dokázal v domácom zápase s Wolfsburgom potvrdiť výhru z Gladbachu, už by miestenku do Ligy majstrov nepustil. Okolo Havertza a Baileyho krúžia veľké kluby. Aj v prípade ich odchodov musí mať Bayer ambíciu atakovať pozície najvyššie pozície. Dobrou správou sa zdá byť, že Leverkusen našiel oporu na pozícii, s ktorou mával problém. Zimný príchod stopéra Edmonda Tapsobu z portugalskej ligy pôsobil nenápadne, jeho výkony na ihrisku však boli okamžite na vysokej úrovni. To ako sa dokázal rýchlo adaptovať v novej krajine, lige a tíme, je pre mňa jeden z najväčších príbehov jarnej časti Bundesligy. Tapsoba na pozícii stredného obrancu vyzeral od prvého zápasu suverénne a odvážne.

Willi: Bayer podle mne určitě může atakovat vyšší příčky, ale myslím si, že první dvě místa budou dlouho rezervovány pro Bayern a BVB. Nicméně boj o třetí a čtvrté místo bude jistě i příští rok hodně zamotaný a očekávám velký boj, který rozhodne především to, jak se kluby poperou s dodatečnou zátěží z evropských pohárů. Bayeru sice hrozí, že v létě ztratí Havertze (i když je ve hře pořád varianta, že si hráč vyřeší svou budoucnost již nyní v létě a ještě na další sezonu zůstane v klubu), za něj by ale měli dostat dobře zaplaceno, takže se nebojím toho, že by jej klub nedokázal nahradit.

Dominik: Káder Bayeru má určite potenciál, napriek tomu si však nemyslím, že by mali v blízkej dobe atakovať najvyššie priečky vzhľadom na to, že BVB a najmä Bayern sú stále o pár krokov vpred. Bayer však rozhodne môže byť hrdý na predvedené výkony v Rückrunde, keďže hrali dobrý futbal, mali víťaznú sériu a oproti Hinrunde, v ktorej možno trochu zaostal za očakávaniami, sa vo výbornom svetle ukázal aj Havertz.

Díru za první pěticí bylo třeba vyplnit dvěma budoucími účastníky Evropské ligy. Z účasti v mezinárodní soutěži se nakonec mohou radovat v Hoffenheimu a Wolfsburgu. Díky čemu oba koncernové kluby předčily konkurenci?

Rado: Tabuľka hodnoty kádrov na Transfermarkete takmer na chlp presne kopíruje konečné ligové poradie na európskych pozíciách. V tom sa ukrýva odpoveď. Stred tabuľky bol veľmi vyrovnaný a Hoffenheim si Európu uhral skvelou formou v závere sezóny. Napriek tomu je konečná šestá priečka pre TSG pre mňa trošku prekvapením, pretože na mňa Hoffenheim nepôsobil vôbec kompaktne. V hernom štýle bola vždy badateľná jasná snaha o kontrolu hry, ale takmer každý zápas nastúpila iná zostava v inom rozostavení a nie vždy si to na ihrisku sadlo. Naopak Wolfsburg odbremenený od európskych povinností ustálil základnú zostavu, ktorej motorom boli Maximilian Arnold a Xaver Schlager. Dobrou reprezentáciou Bundesligy v Európe si VfL miestenku pre ďalší ročník zaslúži.

Willi: U Hoffenheimu zahrál velkou roli fakt, že na poslední chvíli vyhodil kouče Schreudera. Týmu tak s novým trenérem dodal do závěrečných zápasů nový impuls a na poslední chvíli - mimo jiné díky demolici BVB - zvládl přeskočit i Wolfsburg a zajistil si tak lepší pozici v pohárech. Wolfsburg pak dokázal i přes změnu trenéra navázat na minulou sezonu a oproti konkurenci měl výhodu v útoku, kde si Weghorst udržel svou formu. Naopak Frankfurt celý svůj útok přes léto rozprodal (Haller, Rebić, Jović) a Freiburgu se v listopadu zranila kometa Luca Waldschmidt, což tyto dva konkurenční celky přibrzdilo.

Dominik: Wolfsburg sa vďaka pomerne stabilným výkonom počas celej sezóny zaslúžene dostal do Európy. V Hoffenheime si to pod trénerom Schreuderom nesadlo, ale aj napriek tomu pri jeho odchode štyri kolá pred koncom stál Hoffenheim na solídnom siedmom mieste, za čo môže dedinský klub ďakovať i mierne slabšej Rückrunde Freiburgu a katastrofálnej Rückrunde Schalke. Po odvolaní Schreudera si tím pod dočasným trénerom Marcelom Rappom prilepšil navyše ešte o jednu priečku.

Jedním z neúspěšných aspirantů o Evropu byl osmý Freiburg. I tak však nepříliš ambiciózní celek prožil úspěšnou sezonu, neboť se suverénně vyhnul záchranářským bojům. Může mužstvo z podhůří Černého lesa, které se brzy přestěhuje na zcela nový stadion, o Evropu bojovat i v budoucnu?

Rado: V prípade SCF musíme hovoriť o úspešnej sezóne. Dobrou správou pre udržanie ambícii je, že hráči z Freiburgu v poslednom období neutekajú. Veria filozofii charizmatického trénera Christiana Streicha, ktorého aura a povesť kouča, ktorý vie pracovať s hráčom, láka k návratu stratených synov (Jonathan Schmid či Vincenzo Grifo). Súčasne Streichovi nechýba guráž posielať do ťažkých zápasov nováčikov a neznáme tváre (viď naposledy neznámy dvadsaťročný Yannick Keitel v základe proti Bayernu). To dáva hráčom motiváciu, aby na tréningoch presvedčili trénera, že si zaslúžia šancu. Boj o Európu bude vždy vo Freiburgu sviatkom. Kým bude na lavičke Streich, dáva to záruku, že aspoň strach o záchranu by nemusel byť aktuálny.

Willi: S útokem na Evropu ze strany Freiburgu určitě počítám i v budoucích letech. Freiburg má sice výkony od sezony k sezoně jako na houpačce, nyní je ale opět čeká pouze Bundesliga a Německý pohár, takže si myslím, že s trochou štěstí a se zdravými hráči mohou skončit na šestém nebo sedmém místě.

Dominik: Freiburg ešte bude bojovať o Európu i v budúcnosti. Je to taký typický klub zo stredu tabuľky, ktorý občas vyletí vďaka dobrému tímovému duchu a víťaznej vlne až do bojov o Európu. Raz sú v tabuľke trochu vyššie, inokedy trochu nižšie, ale napriek tomu sú stále tak nejak v kľude a zachovávajú kontinuitu. Nemyslím si však, že by sa mohli etablovať na pohárových priečkach na dlhšiu dobu. Na to nemajú zázemie ani ambície.

První polovinu tabulky nakonec uzavřel Frankfurt. Přitom ještě šest kol před koncem ročníku sídlil Eintracht jen dva body nad baráží, nakonec však "Orli" roztáhli křídla a doplachtili do klidného středu. Jak je ale vůbec možné, že družině Adiho Hüttera místo útoku na evropské poháry hrozil reálně sestup?

Rado: Ako reálneho kandidáta na zostup som Eintracht nevnímal, a to napriek prepadu pozícii. Kvalita hráčov, prítomnosť skúsených bundesligistov a výborný tréner boli zárukou, že sa boju o záchranu vyhnú. Na jar Frankfurt nebol toľko vyťažený Európskou ligou a na bodovom zisku sa to hneď prejavilo. Pritom mi paradoxne prišlo, že jesenní ťahúni - Hinteregger, Kostič a Kamada - svoju formu neudržali.

Willi: Tady musím navázat na svou odpověď týkající se Wolfsburgu. Kromě již zmíněné ztráty v útoku je poznamenalo tak ézranění Trappa, během jehož absence klub zaznamenal nejdelší šňůru bez výhry. Před další krizí pak Frankfurt asi rovněž zachránila koronapauza, kdy Eintracht po dvou úvodních prohrách najel na vítězné tempo.

Dominik: Frankfurt prišiel v podstate o celý svoj útok odchodom Rebića, Jovića a Hallera, na tíme sa navyše prejavila aj únava zo zápasov Europa League. Dalo sa čakať, že túto sezónu bude Eintracht trochu nižšie. Aj napriek tomu sa do bojov o záchranu nijako moc nezapojili, boli síce v spodnej polovici tabuľky, ale stále boli nad pásmom zostupu a boli pomerne v pohode. Jarné vypadnutie z Europa League sa podľa očakávania na tíme pozitívne prejavilo v Bundeslige. Keby sa rátala len Rückrunde, tak by bol Eintracht v tabuľke na šiestej priečke.

Hertha BSC se pustila do smělých plánů, brzy však zjistila, že na postup vpřed tlačí až příliš. Teprve s příchodem Bruna Labbadii na trenérskou sesli se výsledky "Staré dámy" stabilizovaly. Lze tedy konstatovat, že na Olympiastadionu konečně našli správnou chemii?

Rado: Labbadiov vstup na lavičku budí optimizmus. Hráči si jeho metódy pochvaľujú a je to vidieť na hre Herthy. Bruno si získal veteránov a dlhoročných klubových hráčov, ktorých predošlí tréneri odpísali (Pekarík, Skjelbred a Ibiševič), čo malo pozitívny vplyv na atmosféru v kabíne. Aj keď môžeme oprávnene polemizovať nad niektorými poslednými krokmi vedenia Herthy, zimný príchod ofenzívneho Cunhu z Lipska sa javí byť klubovým kaufom desaťročia. Nielen, že je hráčom, na ktorého kúsky je radosť pozerať, ale je aj efektívny. Kostra mužstva má už teraz kvalitu a ďalšie citlivé doplnenie súpisky spolu s príchodmi Dudu a Tousarta, môžu z Herthy urobiť v blízkej budúcnosti ašpiranta na účasť v Lige majstrov. Je však potrebné sa poučiť z tohtoročných nezdarov na manažérskom poli.

Willi: S nějakým závěrem bych byl ještě opatrný. To nejhorší, co Klinsmann napáchal, bylo zažehnáno, v létě se ale chemie může narušit nanovo. Hertha má velké plány a jakýkoli velký přestup může způsobit rozruch, navíc se z hostování vrátí Duda, pro kterého trenér bude muset najít místo. Bruno s ním sice počítá, ale pokud se mu nepovede jej začlenit, může zde vzniknout (staro)nový problém, o odchodu pak každou chvíli mluví Maier a nově i Rekik. Myslím se, že pokud Labbadia (a Hertha) zvládne podzim stejně dobře, jako zvládl svůj úvodní půlrok v Berlíně, tak se domnívám, že pak můžeme mluvit o nalezení správné chemie.

Dominik: S celkovým hodnotením by som radšej ešte počkal, keďže vďaka osobe investora Windhorsta je okolo berlínskeho klubu pravidelne mnoho rozruchu. Minimálne si však myslím, že pozícia trénera je správne obsadená. Bruno Labbadia je tréner, ktorý dokáže tím stabilizovať a dostať z neho maximum. Po nedorozumení a nepríjemnom konci s možno až prehnane ambicióznym Klinsmannom je tu v osobe Labbadiu opäť niekto, kto dokáže tím vrátiť do kľudnejších vôd a hrať pritom pomerne zaujímavý futbal.

Zatímco modrá část Berlína aktivně zbrojí, ta červená je s aktuálním stavem spokojena. Union v nováčkovské sezoně rozhodně zaujal a vcelku bez potíží se v Bundeslize udržel. Nyní již ale na stadionu An der Alten Försterei spřádají plány na druhý ročník, který bývá často kritický. Kde především musí Union posílit?

Rado: Union nehral pohľadný futbal, ale účel v podobe hladkej záchrany zaistil. Skromný ľudový klub nemá prostriedky na nákupy kvalitných hráčov, preto neočakávam nástup novej futbalovej vízie a investície. Pre vývoj východoberlínskeho klubu je dôležité, aby sa usadil na niekoľko rokov medzi elitou, čo by vytvorilo ekonomické základy pre ďalší vývoj. Akýkoľvek vstup mecenáša s ambíciami mať v klube vplyv by totiž bol červeným súknom pre fanúšikov. V mužstve končia skúsení hráči, ktorí tvorili jadro kabíny (Parensen, Reichel, Schmiedebach alebo Polter) a s týmto sa bude musieť klub vysporidať. Berlínčanov čaká v nasledujúcej sezóne veľká skúška.

Willi: Ještě důležitější než nějaké posily si myslím, že pro Union bude okamžik, kdy na stadion budou opět smět fanoušci. Co se týče hráčů, tak bude nejdůležitější posílit zadní řady, do Augsburgu totiž zadarmo odchází brankář Gikiewicz a hostování končí stoperu Schlotterbeckovi (toho by ale Union rád udržel).

Dominik: Union zvládol prvú sezónu v Bundeslige aj vďaka nováčikovskému nadšeniu. Druhá sezóna môže odhaliť ich skutočné kvality. Bude to chcieť, aby Union prispôsoboval svoj káder postupne čoraz viac na bundesligové podmienky. Na budúcu sezónu to bude chcieť nahradiť i zopár odchádzajúcich hráčov, keďže Gikiewicz už podpísal v Augsburgu a špekuluje sa napríklad aj o odchode útočníka Anderssona. Verím však, že to kultový klub môže zvládnuť, keďže už v minulosti zodpovedné osoby ukázali, že robia skvelú koncepčnú prácu a klub sa postupne posúva ďalej.

Po nadějném vzestupu tvrdý pád. Schalke bylo v Rückrunde naprosto zoufalé. Zvítězilo jen jednou, a to v 18. kole. Od té doby hrůza, děs a propad z boje o poháry do druhé poloviny tabulky. Renesance Königsblauen rozhodně neprobíhá tak snadno, jak se ještě před Vánoci zdálo. Ukázal David Wagner, že právě on může hrdý klub pozvednout? Nebo by se v Gelsenkirchenu měli poohlížet po někom jiném?

Rado: Po jeseni vychvaľovaná stredová trojka Schalke (Serdar, Mascarell a Harit) sa vplyvom zranení rozpadla a preč zrazu boli aj takticky vyspelé výkony Wagnerovej družiny. Ofenzíva absolútne nefungovala. Za posledných 9 rokov sa žiadnemu klubu nestalo, aby v polsezóne strelil iba deväť gólov. Nedôstojná vizitka slávneho Schalke. Nad Wagnerom visí veľký otáznik. Nepodarený úvod ďalšej sezóny by určite neustál. Jesennou hrou však ukázal, že trénerské kvality má. Ak za tragickou jarnou časťou nie je nejaký hlbší problém vo vzťahu tréner - hráči, čomu nič nenasvedčuje, Wagnerovi by som šancu dal. Bez posíl a pri prípadnom odchode stopéra Kabaka by ma vôbec neprekvapilo pokračovanie trápenia.

Willi: Schalke má mnohem více problémů. Jako snad každý rok nastalo další malé zemětřesení ve vedení, které teď odnesl Clemens Tönnies a Wagner to má také nahnuté. Podle mne by ale z hlediska Schalke bylo dobré, kdyby mu vyjádřili podporu a ještě jednou to s ním zkusili, i když jarní část byla opravdu příšerná (neustálé střídání gólmanů, zranění klíčových hráčů - především Harita...).

Dominik: Schalke síce hralo v Rückrunde výrazne pod svoje možnosti, za zlú Rückrunde však netreba viniť len Wagnera. Už z beztak pomerne slabého kádra vypadla v Rückrunde kvôli zraneniam kostra tímu (hráči ako Mascarell, Serdar, Harit alebo Stambouli), čo Wagnera dostalo do ťažkej situácie. Schalke je momentálne skoro po všetkých stránkach v zlej situácii, v klube sú oveľa väčšie problémy než len post trénera. Osobne si zatiaľ nemyslím, že zmena trénera je nevyhnutná. Prikláňam sa skôr k tomu, aby 48-ročný Američan dostal šancu na lavičke Schalke i v ďalšej sezóne. Podobne to zrejme vidí aj generálny riaditeľ Schalke Jochen Schneider, ktorý vyjadril Wagnerovi dôveru.

Na 13. až 15. místě se umístily výběry, u nichž se takové postavení očekávalo. Všem třem prospěla změna kouče a díky následnému zlepšení je v Bundeslize uvidíme i nadále. Nejvíc namále měla Mohuč, ta však nakonec paradoxně dopadla lépe než kolínští "Kozli" i Augsburg. Který z uvedených celků vás na jaře zaujal nejvíce?

Rado: Zaujímavý jarný príbeh má za sebou Kolín. Gisdolovci s predkoronovou bilanciou 8 výhier z 10 zápasov po reštarte nevyhrali ani jeden duel. A z ospevovaného trénera sa stal zatracovaný. Základný cieľ však nováčik splnil. To Mainz je v ostatných sezónach zostupu čoraz bližšie. Súpiska po množstve akvizícii z cudziny pôsobí nehomogénne. V závere sezóny však predviedli niekoľko veľmi dobrých výkonov a na hráčoch ako Kunde Malong, Niakhaté a Boetius sa dá stavať. Najviac ma na jar v drese FSV zaujal odchovanec a reprezentant nemeckej U21 Ridle Baku, ktorý po presune zo stredu zálohy na pravú obranu po čiare priam lietal.

Willi: Tady si dovolím ještě jaro rozdělit na dvě části - před vynucenou pauzou a po ní. Po zimní přestávce to byl rozhodně kolínský klub, který dokázal vyhrát pět z osmi zápasů a mezi tím byly i drtivé výhry nad Freiburgem, Herthou a Schalke. Po pauze už se ale "Kozlům" vůbec nevedlo, ani jednou nevyhráli a na závěr soutěže prohráli s Werderem 1:6. V druhém jarním období mne naopak nejvíce zaujal Mainz, který sice zakusil těžkou prohru s Lipskem, ale pak senzačně porazil Dortmund.

Dominik: Najviac zaujal zrejme Köln, od ktorého som na začiatku sezóny nečakal, že si nakoniec takto v pohode zaistí záchranu. Zaujímavé bolo sledovať aj to, že po pauze sa Kölnu už nedarilo, čo môže byť aj ukazovateľ dôležitosti prítomnosti fanúšikov FC.

Děsivou sezónu za sebou mají Brémy. Když se zdálo, že se Werder po letech strádání probouzí, přišel tvrdý pád. Až v posledním kole si u Vezery vymodlili baráž, v níž nakonec proti Heidenheimu udrželi bundesligovou příslušnost. Kde shledáváte hlavní důvody brémské noční můry?

Rado: Odchod Maxa Kruseho bol pre Brémy väčšou ranou, než očakávali. A to aj vplyvom zranenia jeho náhrady Füllkruga. V súvislosti s avizovaným návratom Kruseho do Bundesligy, by som na mieste manažmentu Werderu urobil všetko pre jeho návrat. A som presvedčený, že i pre Kruseho by boli Brémy ideálnou destináciou. Nikde inde totiž nedostane tak voľnú pozíciu na ihrisku. A práve voľnosť robí z Kruseho rozdielovým hráčom. Som veľmi rád, že sa Werder zachránil, pretože kostra tímu má kvalitu a jej rozpustenie po páde do 2. Bundesligy som vnímal ako veľké riziko pre vývoj klubu.

Willi: Hlavní důvod vidím v tom, že Werder měl velké problémy se zraněními. Myslel jsem si, že s návratem zraněných hráčů se situace zlepší, ale na tým mezitím padla taková deka, že se nic moc nezměnilo a hráči jako Toprak nebo Augustinsson se dokonce stihli zranit i na jaře. Oproti podzimu pak produktivitu ztratil také Rashica a Werder se tak již nemohl upínat na jednoho spasitele.

Dominik: Werder poznamenal letný odchod dôležitého hráča Kruseho i mnohé zranenia. Kvôli týmto faktorom sa severský klub dostal do série prehier a následnej špirály, čo znamenalo krízu, stratu sebavedomia a hru výrazne pod svoje možnosti. Zo špirály sa Werder už do konca sezóny nedostal a zachránil sa až v hodine dvanástej.

Zatímco první sestupující byl znám již dlouho dopředu, o tom, kdo Paderborn vyprovodí do 2. Bundesligy přímo, se rozhodovalo v napínavé bitvě. Smutek nakonec zavládl v Düsseldorfu, který mezi německou elitou vydržel jen dva roky v kuse. V čem Fortuna nakonec zaostala?

Rado: Fortuna mala barážovú pozíciu vo vlastných rukách, no doplatila na celosezónnu bolesť, a to slabá produktivita. Chýbal zranený Poliak Kownacki a určite viac sa čakalo od zimnej posily z Lazia Valona Berishu, ktorý ukázal, že je výborný hráč, avšak mal až príliš veľa hluchých miest. Jediná výhra z posledných jedenástich zápasov nemohla na záchranu stačiť.

Willi: Andrea Stramaccioni by k jarní části nejspíše řekl "They didn't kill the game”. Fortuna si odnesla jenom po bodu z velkého množství zápasů, ve kterých šla do vedení. S Herthou dokonce ztratili vedení 3:0 a nakonec brala jen bod, proti Frankfurtu zase přišla o vedení až v nastaveném čase druhého poločasu.

Dominik: Zostup Fortuny je tak trochu smolný. V podstate sa väčšinu sezóny držali na barážovej priečke a neboli v takej kríze ako napríklad Werder, vzhľadom na to, že od Fortuny sa boj o záchranu dal čakať. Na svoje pomery nehrali vyslovene zlý futbal, akurát doplatili na príliš veľa remíz a nakoniec v poslednom kole padli na priečku znamenajúcu priamy zostup.

Přišel, viděl...a zase odešel. Paderborn zopakoval pět let starou anabázi a mezi německou elitou se ohřál jen na jeden ročník. Co však skromný celek Bundeslize nakonec přinesl?

Rado: Od Paderbornu sa nič veľké nečakalo a ničoho prevratného sme sa ani nedočkali. Paderborn je ďalší z rady klubov, ktoré dokumentujú rozdiel medzi 1. a 2. Bundesligou. V druhej najvyššej súťaži sa hráva fyzicky náročný a súbojový futbal, ktorý prináša tesné výsledky a malé rozostupy v tabuľke. Ak nejaký manšaft chytí sériu dobrých výsledkov, ktorá tmelí tímového ducha, neraz z toho býva prekvapivý postupujúci. Prvá liga však následne často nastavuje kvalitatívne zrkadlo. Paderborn, ktorý od 4. kola až do konca ligy okupoval zostupové pozície, ukázal niekoľko srdnatých výkonov a napriek pomerne jasnému zostupu zohrali dôstojnú rolu. Trebárs Bayern proti ním v 23. kole ratoval na domácej pôde tri body až v záverečných minútach.

Willi: Na jaře přinesl Paderborn potěšení z remízy v utkání s Lipskem, jinak je pro mne Paderborn takový nemastný, neslaný tým a pamatovat si budu spíše individuální výkon Klause Gjasuly, který ve 29 zápasech obdržel 17(!) žlutých karet, kvůli kterým tak chyběl hned tříkrát.

Dominik: Z postupu Paderbornu som od začiatku osobne nebol veľmi nadšený a som rád, že nakoniec spadnú späť do druhej ligy. Treba však uznať, že ich zápasy boli častokrát pomerne zaujímavé, vzhľadom na to, že sa snažili hrať futbal a nebetónovať. Za zmienku stojí samozrejme aj kartový rekordman Gjasula (v počte žltých kariet za jednu sezónu prekonal doterajší rekord bývalého hráča Schalke Tomasza Hajta).

Český divák Bundesligy si v uplynulém ročníku přišel na své, neboť měl opět na očích slušnou plejádu hráčů. Mezi nimi vynikal zejména útočník Lipska Patrik Schick, jenž nastřádal solidních deset branek. V Sasku ale český talent pouze hostoval, načež na něj Die Roten Bullen neuplatnili opci na odkup. Myslíte si, že v Lipsku udělali chybu?

Rado: Jednoznačne treba konštatovať, že Schick sa v Lipsku presadil. Potvrdilo sa, že vybrať si pre návrat futbalového sebavedomia pôsobenie pod Nagelsmannom, bola skvelá voľba. Ten presne zacielil na Patrikove pozitíva a nebál sa kvôli Schickovi v prípade potreby upraviť na ihrisku pozíciu najlepšieho hráča tímu Wernera. Zotrvanie Patrika v Lipsku by bolo obojstranne výhodné. Som však presvedčený, že ho červení býci dokážu nahradiť. Viac to mrzí z pohľadu ďalšej kariéry Schicka, pretože si Patrik bude musieť opäť budovať pozíciu v novom tíme a novom hernom systéme, čo je vždy riziko.

Willi: Opce na Schicka byla opravdu vysoká a vzhledem ke specifické jarní části sezony, kdy kluby přišly o velké sumy (a navíc se odložily příjmy z Ligy Mistrů) a produktivita nebyla taková, aby ospravedlnila vynaložené peníze. Místo toho si teď RB může koupit Hwanga a Hložka, kterými chce zalepit vzniklé díry v útoku.

Dominik: Nemyslím si, že urobili chybu. Schick je skvelý útočník a v RB sa presadil, ale suma v opcii bola celkom vysoká. Podľa mňa je správne, že nevyužili opciu, koniec koncov sa stále môžu snažiť potlačiť cenu vyjednávaním a Schicka priviesť aj napriek nevyužitej opcii. Prípadne vsadia na iné kone, hotovou vecou už je príchod Hwanga zo sesterského Salzburgu.

Vedle Schicka se na německých trávnících předváděla další sedmička Čechů. Který z nich vás zaujal nejvíce a naopak který z nich zůstal nejvíce za očekáváními?

Rado: Vladimír Darida. V Herthe je lídrom a má veľmi silnú pozíciu. Každý zo štyroch tohtoročných berlínskych trénerov s ním jednoznačne počítal. Testom dôvery u Labbadiu bola situácia po reštarte ligy. Hertha v prvom zápase bez vykartovaného Daridu zvíťazila na ihrisku Hoffenheimu 3:0 a predviedla výborný futbal. Napriek tomu pred ďalším duelom Labbadia siahol do zostavy, aby urobil miesto práve pre Daridu. Sklamaním je augsburské trio, konkrétne, že si pozície v zostave neudržali Koubek so Suchým a že Morávkovi opäť raz väčšiu minutáž zhatili zdravotné problémy.

Willi: Velmi mne potěšil Darida, který se dokázal vrátit do sestavy Herthy a také se tam udržet pod Brunem Labbadiou (pro kterého je dle některých fanoušků ideálním typem hráče) a za zmínku stojí především jeho běžecký výkon, kde na rekord Kimmicha zareagoval tím, že jej v dalším kole překonal (14,34 km proti Augsburgu) a vposléze svůj rekord dokonce ještě vylepšil (14,65 km proti BVB). Proti Augsburgu navíc v témže zápase sebral ve třetí minutě nastavení všechny zbývající síly a vyvinul sprint, na jehož konci stál Piątek, který pojistil výhru gólem na 2:0. Za očekáváním pak zůstal Koubek, který během jara zasedl na lavičku a do hry se podíval až v závěrečném kole, když byl Luthe zraněný.

Dominik: Zaujal spoľahlivý Darida, ktorý sa v tejto sezóne opäť dostal do základnej zostavy Herthy a patril medzi dôležitých hráčov berlínskeho tímu. Dokonca vytvoril aj rekord v počte 14,65 nabehaných kilometrov, čo sa doteraz od sezóny 2013/14, v ktorej sa tieto dáta začali zbierať, v jednom zápase nepodarilo žiadnemu inému hráčovi. Sklamal naopak Koubek, ktorý do Augsburgu prišiel za nemalé peniaze a napriek pár podareným zápasom sa rozhodne nedá povedať, že by bol istota v bráne FCA. Ku koncu sezóny prišiel i o miesto jednotky, keď ho vystriedala skúsenejšia dvojka Andreas Luthe. Augsburg má navyše pre ďalšiu sezónu už dohodnutý príchod ďalšieho brankára Gikiewicza.

Pozice slovenských hráčů tak slavná nebyla. László Bénes ztratil v Mönchengladbachu místo v základní sestavě, Ondrej Duda pak své trápení v Hertě přerušil hostováním v anglickém Norwichi. Alespoň Dudův spoluhráč Peter Pekarík začal po restartu Bundesligy v květnu nastupovat pravidelně. Může se postavení Slováků v Bundeslize zlepšit?

Rado: Tréner Herthy vsadil po nástupe do funkcie na veteránov, čo plnohodnotne využil Pekarík. Svojimi výkonmi, kedy neúnavne lietal po lajne, si oprávnene vyslúžil nový kontrakt. Očakávanej posile Herthy na pravej strane obrany bude Pekarík vážnym konkurentom. Pre Bénesa bude nasledujúca sezóna určujúca. Som presvedčený, že má na základnú zostavu Mönchengladbachu. Jeho herný štýl obsahuje prvky, ktoré robia rozdiely v zápase.

Willi: Minimálně Ondrej Duda by měl mít v příští sezoně mnohem lepší pozici, než jakou měl letos - a už bude na něm, jak se s tím popere. Pekarík oproti jarní části bude mít situaci poněkud horší, pokud se Herthě podaří sehnat pravého beka, kterého nyní hledá.

Dominik: Očakávam, že Bénes časom začne hrávať v Mönchengladbachu pravidelnejšie. Podľa mňa ukázal, že má na to, aby hrával na tejto úrovni, akurát to chce ešte trochu čas. Čo sa týka hráčov Herthy, verím, že sa pod Brunom Labbadiom môže postavenie Slovákov zlepšiť. Ondrej Duda na hosťovaní v Norwichi pravidelne hrával a svetlú budúcnosť by mohol mať i v Herthe, keďže s ním tréner Labbadia narozdiel od svojho predchodcu Klinsmanna ráta v plánoch na budúcu sezónu. Pekarík je "pán spoľahlivý”, v Herthe dlhšiu dobu i kvôli zraneniam a pokročilému veku nenastupoval, ale napriek tomu sa nesťažoval a neváhal párkrát nastúpiť ani za rezervu v Regionallige Nordost. Pod Labbadiom sa opäť dostal do základnej zostavy a podával dobré výkony. Niet divu, že u fanúšikov Herthy patrí za svoju dlhoročnú vzornosť a spoľahlivosť medzi obľúbencov. Je však zrejme jasné, že vo svojom veku už v budúcnosti nebude prvá voľba pre svoju pozíciu.

Při hodnocení Rückrunde nelze opomenout přerušení soutěže vlivem koronavirové pandemie. Po dvouměsíčním výpadku se Bundesliga jako první z evropských elitních soutěží probudila k životu, byť bez přítomnosti diváků. Jak zásadně vynucená pauza ovlivnila průběh ročníku? A co podle vás pandemie dala a co vzala?

Rado: Zápasy bez divákov ukázali, ako výrazne dokážu fanúšikovia ovplyvniť zápas. Domáce ihrisko zrazu nebolo takou výhodou, čoho dôkazom sú štatistiky úspešnosti hosťujúcich mužstiev. Čo sa týka samotnej hry, merania ukázali zaujímavú vec, a to, že po reštarte bola lopta čistého času viac v hre cca o 5 minút. A mne subjektívne prišlo, že sa hral kombinačnejší futbal s menším počtom nakopávaných lôpt. Možno skutočnosť, že hráči počuli seba navzájom i pokyny trénera, viedla k učesanejšiemu futbalu.

Willi: Bohužel virus vzal stadionům fanoušky. Ze sportovního hlediska jsem ale očekával pozitivní vliv na týmy jako Schalke nebo Werder, které tak dostaly další přestávku a čas na to, aby se kluby vzpamatovaly. Bohužel teda kluby před ostrým startem ligy nesměly sehrát žádný přípravný zápas, takže tomu pak odpovídala i úroveň zápasů (třeba Ruhrderby nebo zápas Wolfsburgu s Dortmundem měly hodně velký nádech přípravných zápasů). Pauza pak taky vzala vítr z plachet kolínským "Kozlům" a Schalke nakonec také nepomohla, Werderu zase jen v omezené míře. I když na Werderu šlo pozorovat asi největší pozitivum pauzy, kterým bylo, že se někteří hráči, kterým původně už na podzim skončila sezona, stihli uzdravit a střihli si ještě několik zápasů - konkrétně u Werderu je takovým hráčem Niclas Füllkrug.

Dominik: Bez fanúšikov a zápasového tempa pôsobili najmä spočiatku niektoré zápasy ako prípravné zápasy v letnom tréningovom kempe. Viacerým klubom taktiež kríza uškodila aj po finančnej stránke. Jedným z najviac poškodených klubov je práve Schalke, ktoré bolo už beztak v neľahkej finančnej situácii a kríza spojená s pandémiou to ešte umocnila.

Ideální sestava, nejlepší hráč a nejlepší trenér Rückrunde


Rado: Manuel Neuer (Bayern) - Benjamin Pavard (Bayern), Edmond Tapsoba (Leverkusen), Mats Hummels (Dortmund), Alphonso Davies (Bayern) - Thomas Müller (Bayern) Joshua Kimmich (Bayern), Florian Neuhaus (Mönchengladbach), Jadon Sancho (Dortmund) - Erling Håland (Dortmund), Robert Lewandowski (Bayern)
Nejlepší hráč: Robert Lewandowski (Bayern)
Nejlepší trenér: Hans-Dieter Flick (Bayern)

Willi: Alexander Schwolow (Freiburg) - Benjamin Pavard (Bayern), David Alaba (Bayern), Mats Hummels (Dortmund), Alphonso Davies (Bayern) - Joshua Kimmich (Bayern) - Thomas Müller (Bayern), Kai Havertz (Leverkusen), Jadon Sancho (Dortmund) - Erling Håland (Dortmund), Robert Lewandowski (Bayern)
Nejlepší hráč: Thomas Müller (Bayern)
Nejlepší trenér: Hans-Dieter Flick (Bayern)

Dominik: Lukáš Hrádecký (Leverkusen) - Benjamin Pavard (Bayern), David Alaba (Bayern), Mats Hummels (Dortmund), Alphonso Davies (Bayern) - Joshua Kimmich (Bayern), Leon Goretzka (Bayern) - Jadon Sancho (Dortmund), Kai Havertz (Leverkusen), Thomas Müller (Bayern) - Robert Lewandowski (Bayern)
Nejlepší hráč: Robert Lewandowski (Bayern)
Nejlepší trenér: Hans-Dieter Flick (Bayern)

Jarní překvapení


Rado:
1. Hansi Flick.
2. Edmund Tapsoba.
3. Brandt na pozícii špílmachra.

Willi:
1. Skvěle hrající Matheus Cunha.
2. Výkonnostní růst Müllera a Goretzky.
3. Záchrana Unionu.

Dominik:
1. Thomas Müller opäť v top forme.
2. Dobrá Rückrunde od Leverkusenu a Havertza.
3. Hansi Flick.

Zklamání Rückrunde


Rado:
1. Jürgen Klinsmann.
2. Schalke.
3. Mario Götze.

Willi:
1. Celkové angažmá Klinsmanna v Hertě, které vyvrcholilo jeho úprkem.
2. Bídné Schalke a Werder.
3. Davie Selke.

Dominik:
1. Rückrunde v podaní Schalke.
2. Nepodarené pôsobenie Klinsmanna v Herthe.
3. I napriek sľubne vyzerajúcej Hinrunde absencia boja o titul v Rückrunde.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ty Brémy byli teda mega marný

Reagovat
Gazdo

Dominik si toho Havertza proste neda ale celkovo super rozhovor dik za clanok

Reagovat
Andis

Po btivě každý generál

Reagovat
Andis

*bitvě

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, měli ten článek vydat v lednu

Reagovat
Pablos

Reagovat
LeonardoUžoa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Euphael

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
Vopi11

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Lewandowski si zaslouží Zlatý míč, ale zase se bude asi rozhodovat podle vítěze LM

Reagovat
Witcher

S tím týmem kde hraje a proti jakejm soupeřům bych ty goly dal i Lafata

Reagovat
Y.N.W.A

tak už stačí jen vyhrát LM, a na to Bayern má

Reagovat
smazaný uživatel

asio, aj bez LM

Reagovat
Kocour Klapuška

Ingolstadt

Reagovat
Kixi Syhimour

Z toho závěru bych se po*ral

Reagovat
Kocour Klapuška

Norimberk si to myslím i celkově zasloužil za ten dvojzápas, v prvním poločase byli asi lepší, byť laťka nebyla vůbec vysoko, to stejný platí i ze začátku druhýho. Ingolstadt vlastně kromě těch standartek neměl do tý doby nic.

Každopádně když padnul ten gól na 3:1, byl jsem za ně rád. Emoce byly vidět i po konci, kdy musela kapitána Ingolstadtu sebrat ochranka

Reagovat
db18

Reagovat
JozkokozleJ

Kutschke sa po po zapase slusne opustil. Aj by ma zaujimalo, co vycitali rozhodcovi. To, ze pridal k nadstavenemu casu minutu, bolo s ohladom na domace striedania a osetrovanie Gausa uplne na mieste. I trener Oral neusiel po poslednom hvizde zltej karte. Ale je pravda, ze inkasovat tak dolezity gol v 96. minute nie je nic pre slabe povahy

Reagovat
db18

Wow, neskutečný druhý poločas. Škoda, že se to muselo hrát bez fanoušků.

Reagovat
Kocour Klapuška

Nevím, jestli by security stačila po hvizdu Evidentně měli už dost práce s Kotzkem

Reagovat
berliner

Komentar ke clanku,Frankfurt z EL jeste nevypadl byt domaci prohru s Basileji bude asi tezko dohanet

Reagovat
andrew96

Ona spíš EL vypadla na jaře tak nějak celkově.

Reagovat
db18

Adrian Fein by měl být v příští sezoně už členem áčka Bayernu.

Reagovat
Gajdy38

Podľa mňa jedným z dôvodov jarnej horšej formy Lipska bol odchod Diega Demmeho do Neapola. A vo zvyšku časti im chýbal ten dispečer stredu poľa, ktorý by dirigoval celú hru.

Reagovat
JozkokozleJ

Suhlas. Ak by bol zdravy Kampl, myslim, ze odchod Demmeho by asi nebol az tak citelny; aj napriekt tomu, ze Kampl je o trochu iny hrac. Laimer i Adams maju do budcna na tento post dobre nakrocene. A mne sa velmi pozdava tiez Haidara. Ten vsak zatial nedostava tolko priestoru.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele