Seznamte se: Adebayo Akinfenwa

07.01.2015, 12:44
Aktuality
Nejdál to dotáhl do League One, třetí anglické ligy. Přesto patří Adebayo Akinfenwa k známým fotbalistům a atrakcí je i pro fanoušky Premier League. Nejsilnější hráč světa, přezdívaný The Beast, skóroval v FA Cupu i proti Liverpoolu a v kariéře nastřílel přes 140 branek. Tento článek přináší několik zajímavostí z jeho života.

V AFC Wimbledon, klubu čtvrté nejvyšší anglické League Two, je Akinfenwa celebritou. Díky své rozložitosti a síle strhává většinu pozornosti a není divu, že klub tiskne kupříkladu kalendář čistě s jeho fotografiemi. V tradiční Vánoční dražbě se dokonce přihazovalo na jednohodinovou poukázku do posilovny s Adebayem Akinfenwou coby osobním trenérem.

32letý obr je zkrátka postavou, která nemůže být v anglickém fotbale přehlížena. I proto server BBC sestavil několik základních faktů i zajímavostí z jeho života.

Metrák. Nikoho nejspíš nepřekvapí, že tento zavalitý chlapík váží přes sto kilo. Při 180 centimetrech výšky je však jeho 102 kilogramů opravdovým počinem. Akinfenwa přiznal, že je "cvalíkem" od přírody a měl s tím ve fotbale problém. "Lidé říkali, že jsem na fotbal moc velký. O sto gólů později už nejsem... Neexistují žádné limity v tom, čeho chcete dosáhnout," nabádá.

180 na bench. Jako parťáka do posilovny byste ho nechtěli... Adebayo miluje zvedání těžkých vah a připustil, že někteří z jeho bývalých manažerů jej museli od činek vyhánět. Na bench zvládne robustní útočník 180 kilo, což ocenili i tvůrci FIFA, kteří ho se silovým hodnocením 97 ze 100 stanovili nejsilnějším hráčem světa.

V Litvě za opici. Ještě než mu bylo 20, vydal se Akinfenwa na zajímavé angažmá za Balt. V Litevském FK Altanas však neprožil dobré časy, rasistické pokřiky si dokonce neodpustili ani domácí příznivci. Přesto byl v zahraničí přes rok. "Nikdo mě odnikud nebude vyhánět," zdůraznil.

Zvířecí mód. Díky své postavě dostal přezdívku "The Beast". Wimbledonský forvard však tento pojem povýšil na nový level tím, že vytvořil tzv. Beast Mode. "Je to stav mysli. Beast Mode je o uplatnění sebe sama na úkor lidí, kteří se vám snaží nastavit určité limity," popsal Akinfenwa.

Král Twitteru. V průběhu pondělního zápasu FA Cupu mezi Wimbledonem a Liverpoolem inspiroval Adebayo Akinfenwa 39 tisíc příspěvků na Twitteru. Proti Liverpoolu dokonce skóroval, byť jeho trefa při výsledku 1:2 k postupu nepomohla.

Fandí Liverpoolu. Zápas třetího kola FA Cupu pro něj byl speciální ještě z jednoho důvodu. Celý život totiž fandí a podporuje právě Liverpool a už před utkáním avizoval své pohnutky. "Chci dres Stevena Gerrarda," vyhlásil. "Řekl jsem klukům, že jestli si někdo vezme jeho dres přede mnou, budeme mít problém." Dle očekávání dres dostal Akinfenwa.

Kočovník. V květnu mu bude třiatřicet, přesto už stihl procestovat četnou řádku míst. Profesionálně hrál už ve 14 klubech a s výjimkou Atlantas - kde hrál dokonce i Pohár UEFA - to nejdále dotáhl do třetí anglické ligy. Hrál ji kupříkladu v dresu Gillinghamu, Millwallu či Swansea.

Autor: Marek Ustohal / bbc.com

Komentáře (385)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele