SERIE A - SOUHRN 2. KOLA

16.09.2003, 23:12
Aktuality
Ani druhé kolo italské Serie A nepřineslo žádné větší překvapení. V čele tabulky se s plným bodovým ziskem seřadili AS Řím, Juventus, Lazio, AC Milán a jeho městský rival Inter. Naopak bez bodu zatím zůstávají Ancona a Modena.

Sampdoria – Lazio 1:2 (0:1). Ještě před úvodním výkopem sklidil velký potlesk trenér hostujícího týmu Roberto Mancini, který během své aktivní kariéry oblékal dres Sampdorie a dokonce s ní získal i mistrovský titul. Samotné utkání začali lépe fotbalisté Lazia a Mihajlovicův trestný kop jen těsně minul pravou tyč. V 9. minutě si postavil míč opět bývalý hráč Sampdorie, jeho centr přiťukl Stankovic hlavou k Simone Inzaghimu a ten pohotově otevřel brankový účet. Domácí mohli vyrovnat o sedm minut později, ale po zákroku Mihajlovice na Bazzaniho neproměnil přísně nařízený pokutový kop Doni. Poté se do dvou slibných příležitostí dostal Fiore, nejprve však mířil nad a chvíli poté vedle. Zvýšit svůj náskok se tak Laziu podařilo až v 64. minutě, kdy Domizzi srazil ve vápně Corradiho. Míč na penaltový puntík si postavil Demetrio Albertini a střelou z kroku překonal Antonioliho. Sampdoria se však nevzdala a v 73. minutě vykřesal jiskřičku naděje po Bettariniho centru pěknou hlavičkou Bazzani, nejaktivnější hráč domácích. Těm se ale nakonec nepodařilo napodobit kousek z prvního kola, kdy v Reggině smazali dvoubrankový náskok soupeře, protože Lazio si závěr zkušeně pohlídalo.

AC Milán – Bologna 2:1 (1:1). Domácí začali na San Siru dobře a už v 10. minutě je po centru Pirla poslal do vedení Shevchenko. I nadále bylo AC aktivnější, jenomže téměř všechny přítomné zmrazil ve 32. minutě parádní ránou Nervo, k němuž se odrazil Signoriho trestný kop. Strhnout vedení zpět na domácí stranu mohl o chvíli později opět Shevchenko, jenomže ve výborné pozici hlavičkoval slabě pouze do Pagliucovi náruče. Druhý poločas sice začal nebezpečnou střelou z dálky Dalla Bona, poté ale opět přebrali taktovku Milánští. Hodně byli vidět především útočníci Shevchenko s Inzaghim, jenomže ani jeden nemohl najít přesnou mušku. Pár minut nato zastavilo Serginhův centr břevno. Vysvobození pro “rossoneri“ tak přinesla až 85. minuta, v níž našel Cafú v šestnáctce Inzaghiho, který se nádherně obtočil okolo Zaccarda a Nataliho a překonal Pagliucu.

Siena – Inter 0:1 (0:1). Nováček nejvyšší italské soutěže přivítal věhlasný Inter, jemuž scházeli zranění útočníci Recoba s Vierim. Domácím vyšel vstup do utkání a až před Tolda se prodral Chiesa, ale přestřelil. Na druhé straně pálil po rohu nad Zanetti a chvíli poté se Rossi vyznamenal při pokusu Luciana. Rozhodující okamžik přinesla 29. minuta, kdy van der Meyde našel ve vápně Materazziho, jehož hlavičku ještě tečoval Cufré. Vyrovnat mohl chvíli na to Chiesa, ale před Toldem se mu nepodařilo zpracovat si dobře míč. Hostující brankář pak podržel svůj tým při hlavičce Brazilce Taddeie a následném Chiesově trestném kopu. Domácí pokračovali v tlaku a pěkný volej předvedl střídající Rubino, ale opět bez efektu. Největší příležitost ke srovnání stavu měl v závěru po rohovém kopu Delli Carri, jenomže z malého vápna rozezvučel hlavou pouze břevno a následnou D´Aversovu dorážku zblokovala obrana Interu.

AS Řím – Brescia 5:0 (3:0). Po zranění se do sestavy domácích vrátil kapitán Totti, poprvé se představil Chivu a na lavičce už seděl Carew. Zápas sice začal nebezpečnou křížnou střelou Mauri, ale Římané brzy zcela ovládli hru. Už v 11. minutě je navíc uklidnil Montella, který přetavil v úvodní branku přihrávku od Manciniho. O čtyři minuty později to už bylo o dvě branky. To byl za pokutovým územím faulován Totti, exekuci ale trochu překvapivě přenechal Chivuovi a ten nemohl namířit přesněji. Třetí ránu mohl Brescii zasadit o chvíli později Montella, ale jeho pokus vykopl z prázdné brány jeden z fotbalistů Brescie. Ve 23. minutě však Cassano vymyslel šanci pro Tottiho, jehož střela zamířila přesně k tyči. Domácí kapitán pak v 57. minutě předvedl svoji genialitu, když si zpracoval Manciniho přihrávku a z hranice šestnáctky nádherně přehodil Castellazziho. Dvě minuty před koncem ještě fauloval Mauri ve vápně pronikajícího Manciniho a nařízenou penaltu nekompromisně proměnil John Carew, posila z Valencie.

Parma – Perugia 3:0 (1:0). V souboji dvou týmů z centrální části Itálie nejprve zahrozil hlavou hostující Di Loreto, zahřmělo však na druhé straně. Ve 27. minutě totiž prošel obranou Australan Bresciano a s přehledem zavěsil. Na začátku druhé půle pěkně vypálil Barone, gólman Kalač ale jeho přesnou ránu skvěle vyrazil na roh. Jenomže o chvíli později zahrál ve vápně nešťastně rukou Francouz Alioui a kopala se penalta. Její exekuce se ujal Adriano a s přehledem vstřelil svou třetí branku sezony. Brazilský útočník Parmy pak vybídl ke skórování Bresciana, ale ten svůj druhý zásah nepřidal. Potřetí se tak stav utkání měnil osm minut před koncem, kdy Adriano přiťukl míč Gilardinovi, který mezi nohama prostřelil Kalače.

Modena – Udinese 0:1 (0:0). Loňský nováček Serie A měl většinu zápasu více ze hry, k čemuž výrazně přispěl i hostující Alberto. Ten totiž během šesti minut inkasoval dvě zbytečné žluté karty a předčasně se tak šel sprchovat. Domácí si sice vytvořili územní převahu, nějaké větší příležitosti si ale nevypracovali. První varování jim po změně stran poslal Iaquinta, brankář Ballotta však jeho pokus kryl. Rozhodující moment přinesla 82. minuta, kdy Jankulovski uvolnil v šestnáctce Pizarra, kterého nedovoleně zastavil Milanetto. Chilský záložník si pak sám postavil míč na penaltový puntík a nezaváhal. Domácím na nekvalitním terénu poté nepomohlo ani pětiminutové nastavení.

Lecce – Ancona 3:1 (1:0). V utkání dvou nováčků a aspirantů na sestup nejprve dvakrát zahrozil hostující Poggi, ale jeho první pokus bravurně vyrazil Amelia a poté hlavičkoval útočník Ancony nad. Na druhé straně se ve stoprocentní šanci ocitl Chevanton, který sice přehodil brankáře, jenomže zamířil mimo. Ve 34. minutě zahrávali domácí trestný kop, na který si naskočil stoper Siviglia a s pomocí gólmana Scarpiho otevřel skóre. Před touto situací ho varoval trenér Delio Rossi, aby se nikam daleko nepouštěl. Obránce Lecce ho však neuposlechl a dobře udělal. Ancona srovnala krok v 69. minutě, kdy se v šestnáctce zřítil k zemi Hubner a nařízenou penaltu proměnil další veterán Ganz. Domácí neztratili hlavu a o deset minut později šli znovu do vedení, když se do vápna vřítil Vucinic a prostřelil Scarpiho. Tentýž hráč pak v 84. minutě narýsoval kolmici za obranu na Cassettiho, který obešel Sussiho i brankáře Scarpiho a střelou do prázdné brány stanovil konečný rezultát.

Empoli – Reggina 1:1 (1:1). Na startu utkání sice pohrozil domácí Rocchi, ale do vedení šli aktivnější hosté. Ve 24. minutě se totiž k trestnému kopu postavil Brazilec Mozart a s pomocí teče Giampierettiho otevřel skóre. Radost hostům však dlouho nevydržela, protože pět minut před poločasovou přestávkou se podél brankové čáry protáhl Di Natale a střelou z úhlu překvapil českého brankáře Martina Lejsala. Ani po obrátce se nehrál nějaký oslnivý fotbal. Možnost pohnout se stavem měl pouze Mozart, jehož tečovaná střela ale skončila mimo.

Chievo – Juventus 1:2 (1:1). Domácí začali proti obhájci titulu dobře a po hlavičce Amauriho a několika nepřesných střelách ze střední vzdálenosti šli také zaslouženě do vedení. Ve 22. minutě totiž padl po souboji s Camoranesim ve vápně Sculli a z nařízené penalty mířil přesně kapitán D´Anna. O čtyři minuty později se ale začínalo od začátku. To si Sculli s Camoranesim vyměnili role, hostující záložník poté našel z trestného kopu přesně hlavu loni ještě obránce Chieva Legrottaglieho, který pěknou hlavičkou překonal Marchegianiho. Ještě do poločasu se mohlo skóre měnit na obou stranách, jenomže po nádherném průniku Santany pálil nad Sculli a na druhé straně mířil z hranice šestnáctky nad Nedvěd. Chvíli po návratu z kabin přišel rozhodující okamžik, když se Zambrottův centr snesl k Trezeguetovi, který si míč zpracoval na prsa a rozvlnil síť. Definitivně rozhodnout pak mohl Nedvěd, jeho pokusu se však do cesty postavila tyč. Největší příležitost k vyrovnání měl střídající Pinilla, jehož samostatný únik skvěle zneškodnil Buffon. Velký potlesk turínských fanoušků sklidil v 69. minutě při svém příchodu na hřiště Davids. V závěru zápasu ještě vyzkoušel Marchegianiho pozornost střelou z dálky Zambrotta.



KRONIKA SERIE A – 2003/2004 BILANCE: 4-1-4, skóre: 16:9, celkem 7-5-6, skóre 35:22
BRANKY: 57, průměr 3,16 na zápas
DIVÁCI: 241980, nejvíce AC Milán - Bologna (55000), nejméně Empoli - Reggina (4500), celkem 488980, průměr 27166 na zápas
ŽLUTÉ KARTY: 14:17, celkem 25:36, průměr 3,38 na zápas
ČERVENÉ KARTY: 0:1, celkem 2:3
BRANKÁŘI S ČISTÝM KONTEM: 2 - Toldo (Inter). 1 - Dida (AC Milán), De Sanctis (Udinese), Frey (Parma), Pelizzoli (AS Řím)

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele