SERIE A - PREVIEW 26. KOLA

27.02.2007, 20:27, aktualizováno 27.02.2007, 23:36
Previews
Italská nejvyšší soutěž nabírá pekelné tempo. Kluby si sotva stačily odpočinout po víkendovém kole a už je tady další. Největší pozornost ze všech zápasů 26. kola bude poutat souboj třetího Palerma s pátým AC Milán. Vedoucí Inter hostí doma Udinese, AS Řím hostuje na půdě Chieva...

Chievo - AS Řím (středa 15:00)
Chievo o víkendu jasně porazilo FC Turín, teď ho čeká o poznání tvrdší oříšek. "Je to druhý nejlepší tým v lize a stále žijí v Lize mistrů. Tenhle zápas je pro nás ale stejně důležitý jako všechny ostatní, které na nás ještě čekají," říká kouč Luigi Del Neri. "Musíme ze sebe vydat to nejlepší, nesmíme si proti nim dovolit žádné chyby," přidává se k trenérovi záložník Matteo Brighi. Mimo hru jsou distancovaní Lanna s Italianem, v základní sestavě tak dostanou příležitost náhradníci Marchese s Marcolinim.

Rovněž AS o víkendu vyhrálo 3:0, když si doma poradilo s Regginou. Svou první branku v novém dresu zaznamenal Francesco Tavano, naopak jeho jmenovec Totti nedal letos již šestou penaltu. "Totti bude i nadále naším penaltovým exekutorem. Ať už bude chtít, či ne, já ho k tomu přinutím," prohlásil trenér Luciano Spalletti. Hrát nemůže zraněný Mancici, naopak obrana je konečně kompletní a kouč zřejmě až na poslední chvíli rozhodne o tom, které čtveřici dá důvěru.

Tip EuroFotbalu: 2

Pravděpodobné sestavy - Chievo: Squizzi - Moro, Mandelli, D'Anna, Marchese - Sammarco, Marcolini, Brighi - Obinna, Bogdani, Semioli. AS Řím: Doni - Panucci, Chivu, Mexes, Tonetto - De Rossi, Pizarro, Perrotta, Wilhelmsson, Tavano - Totti.


Palermo - AC Milán (středa 15:00)
Magnet kola bude k vidění na Sicílii, kde tamní Palermo přivítá AC Milán. Domácí vyhlašují stupeň nejvyšší pohotovosti. Z posledních šesti zápasů vyhráli jenom jednou a náskok na čtvrté Lazio se ztenčil již na pouhých sedm bodů a na svém kontě mají o jeden odehraný zápas více. "Nesmíme se ohlížet dozadu," varuje trenér Francesco Guidolin. Současná špatná forma si vyžádala bezpečnostní opatření, prezident Maurizio Zamparini hráčům zakázal mluvit s tiskem. Proti AC Milán již opět mohou hrát Eugenio Corini a David Mi Michele, kteří museli vynechat sobotní zápas s Atalantou, nastoupit by měl i lídr obrany Barzagli.

Rossonerri pokračují ve spanilé stíhací jízdě, o víkendu vyhráli již počtvrté v řadě a propracovali se tak na pátou příčku s jednobodovým mankem na čtvrté Lazio. "Byl jsem s týmem spokojen, nebylo lehké udržet koncentraci po tak náročném týdnu," pochválil své svěřence trenér Carlo Ancelotti. AC o svém triumfu nad Sampdorií rozhodlo až v poslední minutě, kdy se hlavou prosadil Ambrosini. Hosté přijedou do Palerma bez posledně vyloučeného Odda, hrát nebude ani dopingový hříšník Borriello. Obrana je v troskách - na pravém beku bude muset zaskočit záložník Brocchi. Ronaldo se v neděli neprosadil a zřejmě v zahajovací sestavě nebude.

Tip EuroFotbalu: 10

Pravděpodobné sestavy - Palermo: Fontana - Zaccardo, Biava, Barzagli, Pisano - Guana, Corini, Simplicio - Bresciano, Di Michele, Caracciolo. AC Milán: Dida - Brocchi, Bonera, Šimič, Favalli - Gattuso, Pirlo, Ambrosini, Seedorf – Kaká – Gilardino.


Ascoli - Parma (středa 15:00)
Domácí Ascoli ubránilo nečekaný bod v Livornu a proti Parmě ho čeká zápas o bytí a nebytí v nejvyšší soutěži. Trenér Sonetti má ze základní sestavy vykartované hned tři muže – Foglia, Finiho a Boudianskiho - ještě větší oslabení ovšem pro tým znamenají zranění hráči. Klíčový útočník Bjelanovič už si letos nezahraje, chybět budou i Pagliuca a exekutoři trestných kopů Di Biagio s Fontanou. "Jsme ve velmi složité situaci, ale to jsme vlastně celou sezonu. Máme bojovné hráče a já jim věřím," prohlásil Sonetti.

Také Parma v neděli venku bodovala, ale přesto cítí zklamání. "V prvním poločase jsme byli jasně lepší, ale bohužel pořád dokola děláme ty samé chyby v obraně, musíme být důraznější," tvrdí nový šéf lavičky Claudio Ranieri, který ze dvou zápasů vydoloval pouhý bod. V Ascoli opět postaví hned pětici obránců a také nažhaveného kanonýra Budana, který nastoupí proti svému bývalému klubu.

Tip EuroFotbalu: 0

Pravděpodobné sestavy - Ascoli: Eleftheropoulos - Vastola, Melara, Corallo, Nastase - Perrulli, Zanetti, Bonanni, Pesce - Soncin, Paolucci. Parma: Bucci - Ferronetti, Paci, Fernando Couto, Contini - Castellini, Bolano, Grella, Cigarini - G. Rossi, Budan.


Empoli - Messina (středa 15:00)
Toskánci v minulém kole i přes dvougólovou porážku ve Fiorentině rozhodně nezklamali a v utkání proti osmnácté Messině berou jen vítězství. "Opět to bude velký boj, ale pokud dáme první branku, tak by nám tři body neměly uniknout," hýří domácí lodivod Cagni sebevědomím. Jeho spokojenost je umocněna tím, že se mu do sestavy vrací levý obránce Tosto i zakončovatel Saudati. Na marodce zůstávají stopeři Lucchini s Adanim.

Messina o víkendu nejenže konečně vyhrála, ale poprvé od konce listopadu představila i hlavní hvězdu Rigana. Ten však během půlhodiny na trávníku dostal čtvrtou žlutou kartu v sezoně a v Empoli tak bude opět chybět. Trenér Cavasin postaví velmi defenzivní sestavu a dá se tak očekávat, že mnoho branek nepadne. Šanci dostane střelec „zlaté“ nedělní branky Alvarez, který bude podporovat osamoceného hroťáka Floccariho. Stoper Iuliano a útočník Di Napoli jsou stále zranění.

Tip EuroFotbalu: 1

Pravděpodobné sestavy - Empoli: Balli - Raggi, Pratali, Vanigli, Tosto - Almiron, Moro, Buscè, Vannucchi, Matteini - Saudati. Messina: Caglioni - Lavecchia, Zoro, Zanchi, Parisi - Candela, D'Aversa, Pestrin - Masiello, liev - Floccari


Lazio - Catania (středa 15:00)
V tabulce čtvrté Lazio stále drží poslední příčku znamenající předkolo Ligu mistrů a po utkání s trápící se Catanií by tomu nemělo být jinak. Rossiho svěřenci už pětkrát v řadě neinkasovali a momentálně je vůbec netrápí, že je mimo hru tradiční gólmanská jednička Peruzzi. "Ballotta je zkušený brankář a my navíc konečně máme stabilizovanou obranu, která se velmi dobře vyrovnala s odchodem Massima Odda," má jasno kapitán Zauri. Laziu bude chybět jen zmiňovaný Peruzzi – Makinwa s Mudingayiem jsou již zdraví, ale začnou jen na lavičce.

Catania hraje po nešťastných událostech v derby s Palermem v křeči. Hráči jsou nesoustředění a podráždění a v tabulce klesli už o šest míst. Kanonýr Spinesi dlouhodobě chyběl z disciplinárních důvodů už v lednu, bohužel se však nepoučil a dostal další dvouzápasový „flastr“. "Víme, jak bez něho hrát, ale mnohem horší je fakt, že na čtvrtou žlutou kartu čekají Corona s Mascarou, nemáme tak široký kádr, abychom je všechny dokázali dobře nahradit," varuje kormidelník Marino, který má údajně u vedení klubu stále silnou pozici.

Tip EuroFotbalu: 1

Pravděpodobné sestavy - Lazio: Ballotta - Belleri, Siviglia, Cribari, Zauri - Behrami, Mutarelli, Ledesma, Mauri - Rocchi, Pandev. Catania: Pantanelli - Lucenti, Sottil, Stovini, Vargas - Baiocco, Edusei, Caserta - Colucci, Corona, Mascara.


Sampdoria - Atalanta (středa 15:00)
Sampdorii se po nešťastné porážce na San Siru zkomplikovaly pohárové plány a proti Atalantě musí zvítězit. "Potřebujeme tři body, abychom přeskočili našeho soupeře v tabulce, ale také si musíme zvednout sebevědomí, kterým dost otřásly problémy Francesca Flachiho," připomíná záložník Sergio Volpi známou kauzu rychlonohého útočníka. Kouč Novellino měl před sezonou hodně kvalitních křídel, přesto právě na tomto postu řeší největší problémy. Napravo tak bude opět řádit obránce Maggio, zatímco nalevo se konečně vrací ostřelovač Daniele Franceschini.

Cristiano Doni už stihl nasbírat osm žlutých karet a do Janova se tak se zbytkem týmu nevypraví. Jeho pozici na hřišti zaujme Bombardini, nebo defenzivnější Tissone. Stoper Loria je po nebezpečně vypadající srážce s gólmanem Palerma Fontanou v pořádku, takže stratég Colantuono bude kromě Doniho postrádat jen dlouhodobé marody Vieriho s Contehem. Atalanta vyhrála venku jen dvakrát, což je nejméně z týmů z horní poloviny tabulky.

Tip EuroFotbalu: 1

Pravděpodobné sestavy - Sampdoria: Castellazzi - Zenoni, Falcone, Accardi, Bastrini - Maggio, Palombo, Volpi, Ziegler - Bazzani, Quagliarella. Atalanta: Calderoni - Rivalta, Talamonti, Loria, Bellini - Ferreira Pinto, Migliaccio, Donati, Ariatti - Tissone - Zampagna


Reggina - Fiorentina (středa 15:00)
Sedmnáctá Reggina v minulém kole na stadiónu AS Řím úspěšně vzdorovala jen poločas, v tom druhém doplatila na zbytečné individuální chyby. "Pracovali jsme dobře - první gól byl bohužel velmi nešťastný, ale hodně mě mrzí ten druhý – branky z rohu prostě nesmíme dostávat," takto zhodnotil trenér Mazzarri neúspěšnou misi v hlavním městě. Doma je ovšem Reggina daleko silnější, zvlášť když může opět počítat se záložníkem Vigianim. Nenastoupí potrestaný křídelník Mesto.

Fiorentině se daří – obrana pracuje výborně a v útoku se spoléhá na centrované míče, se kterými si šutér Toni většinou ví rady. "Moc bychom chtěli do pohárů, ale na Ligu mistrů zatím opravdu nemyslíme," připomíná lodivod hostí Prandelli třináctibodovou ztrátu na Lazio, se kterým se předběžně na klíčovou čtvrtou příčku počítá. Zranění jsou záložníci Santana a Gobbi, ale o víkendu proti FC Turín by už mohli hrát. Naopak Donadel vyběhne k ligovému utkání nejdříve v dubnu.

Tip EuroFotbalu: 02

Pravděpodobné sestavy - Reggina: Campagnolo - Lanzaro, A. Lucarelli, Aronica - Nardini, Tognozzi, Tedesco, Modesto - Foggia, Amoruso - Bianchi. Fiorentina: Frey - Ujfaluši, Gamberini, Dainelli, Pasqual - Montolivo, Liverani, Blasi - Jorgensen, Toni, Mutu.


Siena - Livorno (středa 15:00)
Dva sousedé v tabulce ve středu odpoledne změří síly na stadiónku v Sieně. Domácí v minulém kole v Messině doplatili na opatrnou hru v závěru a inkasovali těsně před koncem. "Rozhodně jsme nebyli horším týmem, ale v závěru jsme zbytečně přenechali iniciativu soupeři, za což nás spravedlivě potrestal," lituje promarněného kroku k záchraně kouč Toskánců Beretta. O teprve třetí výhru v domácím prostředí se bude pokoušet i s navrátilci Rinaudem, Codreou a Locatellim. Chybět bude kapitán Chiesa a pravé křídlo Konko.

Livorno o víkendu proti poslednímu Ascoli doplatilo na mizernou koncovku i pořádný kopec smůly, když Lucarelli trefil lobem jen břevno. Sedmibodový náskok na sestupové příčky není zrovna přesvědčivý a trenér Arrigoni proto bije na poplach. "Kdo toto utkání prohraje, může mít ještě velké problémy," prohlásil. Těšit ho může výborná forma fantasisty Fioreho i kapitána Lucarelliho – ti dva si opravdu velmi dobře rozumí. Tři absence v obraně – Kuffour, Kneževič a Fanucci – by neměly být nijak důležité.

Tip EuroFotbalu: 02

Pravděpodobné sestavy - Siena: Manninger - Bertotto, Rinaudo, Portanova, Molinaro - Antonini, Codrea, Vergassola - Cozza - Maccarone, Corvia. Livorno: Amelia - Grandoni, Rezaei, Galante, Pasquale - Pfertzel, Coppola, Passoni, A.Filippini - Fiore - C.Lucarelli.


FC Turín - Cagliari (středa 15:00) FC Turín klesl až na šetnácté místo a pondělní výměna trenéra znamenala velkou úlevu pro hráče i fanoušky. Staronový kouč De Biasi se ihned pustil do práce a v rozestavení nezůstal kámen na kameni. Místo tří stoperů budou hrát jen dva a jedno místo navíc se naopak najde pro ofenzivní hráče, takže se snad konečně dočkáme atraktivnější podívané. De Biasi bude hodně spoléhat na záložníka Baroneho, kterého si v létě sám vybral – ovšem jeho start je proti Cagliari vyloučen.

Také v Cagliari po neděli měnili trenéra, a i tady se do práce vrací oblíbená osobnost – Marco Giampaolo chyběl na lavičce svého týmu přesně 72 dní. "Vždycky se mi tady pracovalo dobře, chlapci mi rozumí a já zase vím, co potřebují, chybí nám někteří klíčoví hráči a jiní zase nemají loňskou formu, ale to zvládneme," pronesl na úvodní tiskové konferenci. Musí vylepšit hlavně ofenzivní činnost týmu, který v jedenácti venkovních zápasech skóroval jen osmkrát. Langella dostal trest na dva zápasy, dlouhodobě mimo jsou Chimenti s Espositem.

Tip EuroFotbalu: 10

Pravděpodobné sestavy - FC Turín: Abbiati - Bovo, Cioffi, Franceschini - Comotto, De Ascentis, Ardito, Balestri - Rosina, Abbruscato, Muzzi. Cagliari: Fortin - Ferri, Lopez, Bianco, Agostini - Budel, Conti, Biondini, Capone - Pepe, Suazo.


Inter - Udinese (středa 20:30)
Inter se stále veze na vítězné vlně, výhra 5:2 proti Catanii byla již sedmnáctou v řadě. "Pokud tak budeme i nadále pokračovat, lidé se budou bavit o velkém Interu. V létě jsem slyšel jenom narážky typu, že bude velmi snadné obhájit titul. O takové řeči se ale nestarám, není to jednoduché," říká kouč Roberto Mancini. Kouč milánského týmu nemůže pro zápas s Udinese počítat s vykartovaným záložníkem Dejanem Stankovičem, zranění jsou i další středopolaři Esteban Cambiasso a Patrick Vieira. Do základní sestavy by se mohli vrátit Marco Materazzi, Luis Figo i rebel Adriano.

Barvy Udinese od zimy hájí dva čeští fotbalisté. Jeden z nich, Tomáš Zápotočný, si o víkendu odbyl premiéru v bíločerném dresu, příliš se mu však nedařilo. Pár minut před koncem utkání proti Parmě zavinil penaltu a Udinese tak nakonec přišlo o dva body. "Líbil se mi přístup, jaký hráči predvedli. Můj tým ale bohužel opět ukázal, že nedokáže kontrolovat hru, když vyhrává," postěžoval si trenér Alberto Malesani. Jeho tým proti Parmě neztratil jenom vítězství, ale také kapitána - Vincenzo Iaquinta si zlomil lícní kost a bez fotbalu bude tři týdny. Vedle něho je mimo hru také útočník Paulo Barreto. Špatné zprávy hlásí také obrana - důležitý obránce Felipe jde pod nůž a bude chybět dva měsíce.

Tip EuroFotbalu: 1

Pravděpodobné sestavy - Inter: Julio Cesar - Maicon, Burdisso, Materazzi, Maxwell - Figo, Zanetti, Dacourt, Solari - Adriano, Crespo. Udinese: De Sanctis - Zapata, Natali, Coda - Motta, Pinzi, Obodo, Muntari, Dossena - Asamoah, Di Natale.

Autor: Marek Velecký, Tomáš Pavlík / soccernet.com, gazzetta.it

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele