Serie A - preview 18. kola: Juventus se přibližuje Interu

29.12.2023, 08:22, aktualizováno 30.12.2023, 08:48
Aktuality
Radost hráčů Juventusu (© AFP)

Juventus nastoupí proti AS Řím, a pokud vyhraje, posune se dva body za vedoucí Inter. Případného zaváhání může využít AC Milán, který narazí na Sassuolo. Atalanta hostí Lecce, Bologna se představí v Udine. Cagliari v záchranářském souboji poměří síly s Empoli...

Atalanta Bergamo - US Lecce

sobota 12:30

Fotbalisté Atalanty zůstávají po sedmnácti kolech mimo pohárové příčky, ale mohou se na ně vrátit, pokud zvládnou domácí duel s Lecce. Také hosté naposledy prohráli, což chtějí v závěru roku napravit.

Atalanta nenapodobila skvělá vítězství nad AC Milán, respektive Salernitanou a s Boloňou prohrála nejtěsnějším rozdílem. Znovu tak vypadla z pohárových pozic a aktuálně je až osmá. Pro Bergamaschi tím samozřejmě nic nekončí a cíl dostat se do evropských pohárů zůstává. Atalantu dělí od čtvrtého místa už pět bodů, ale ztráta na šestý AS Řím činí jen dva body.

Orobici si nechtějí závěr roku pokazit a až do zápasu s Boloňou byli ve slušné formě. V právě probíhajícím ročníku Serie A se jim stalo jen jednou, že by prohráli dvě kola v řadě.

Lecce minulé kolo také nezvládlo, ovšem na jeho obhajobu hrálo na půdě vedoucího Interu. Potenciální překvapení zhatili svými brankami Bisseck a Barella. Lecce v Serii A prohrálo poprvé od začátku listopadu, kdy nestačilo na AS Řím. O nějaké senzační formě ale těžko může být řeč, protože od stejné doby vyhrálo jen jeden duel. Lecce patří v tabulce dvanácté místo, ale na desátý FC Turín už ztrácí čtyři body.

Gasperiniho tým má svému soupeři co oplácet, neboť poslední dva duely skončily výhrou Lecce. Jihoitalové tím dokonale odčinili debakl 2:7, který utrpěli na vlastním stadionu v březnu 2020.

Atalanta bude bez trojice hráčů - Touré, Palomino a Toloi zůstávají na marodce. Podobně je na tom i Lecce, Almqvist s Dermakuem jsou zranění, zatímco Pongračić a Banda si odpykávají karetní trest.

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Musso - Scalvini, Djimsiti, De Roon - Zappacosta, Ederson, Pašalić, Ruggeri - Koopmeiners - Lookman, Muriel

US Lecce - pravděpodobná sestava:
Falcone - Gendrey, Baschirotto, Touba, Dorgu - Gonzalez, Ramadani, Rafia, Oudin - Piccoli, Strefezza

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.72 - 8.44

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Bologna FC

sobota 15:00

Girona ve Španělsku, Bayer Leverkusen v Německu, Aston Villa v Premier League. Italským černým koněm a velkým překvapením je Bologna, která bude senzační čtvrtou příčku hájit na půdě trápícího se Udinese.

A Zebry se opravdu nenacházejí v optimální formě na to, aby mohly překvapení z Bologně nějakým způsobem otestovat. Ostatně ani historicky se nemají o co opírat. Naposledy se jim povedlo nad soupeřem vyhrát v roce 2019, byť to tehdy bylo vítězství hodně razantní (4:0 v jejich prospěch). Velmi často se v soubojích těchto dvou konkurentů rodí remíza, kterou by domácí ekipa určitě brala všemi deseti i tentokrát.

Udinese se trápí a trenér Gabriele Cioffi na tom nic změnit nedokázal. Ta bilance je vážně tristní, neboť v prvních sedmnácti odehraných utkáních se Zebrám povedlo vyhrát jen jedinkrát! Udinese je ale odborníkem na remízy, neb se už v jedenácti případech dělily body s protivníky. Tomu se žádný jiný tým v Serii A ani neblíží. Nicméně veselé to není, protože si od zóny sestupu udržuje náskok pouhého jednoho bodu.

V tomto duelu domácím navíc nemůže pomoct k bodům poměrně dlouhý výčet jmen, mimo hru jsou Ebosse, Bijol, Vivaldo, Deulofeu, Brenner, Semedo a zřejmě i Zemura. Hostům stále schází trio Soumaoro, Karlsson a Ndoye.

I bez nich si ale svěřenci trenéra Thiaga Motty vedou nad očekávání dobře. Bologna se usadila na senzačním čtvrtém místě a už dávno to není jen náhoda způsobená laufem ze začátku sezony. Felsinei odklízejí z cesty jednu překážku za druhou. Jen dvě porážky v sedmnácti odehraných utkáních, pouhých dvanáct inkasovaných branek, v poslední době vítězství nad AS Řím, Atalantou a v poháru i vyřazení Interu Milán z Coppa Italia. Co víc si přát?

Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Ferreira, Kabasele, Pérez - Ebosele, Samardzić, Walace, Payero, Kamara - Pereyra - Lucca

Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Posch, Beukema, Calafiori, Kristiansen - Freuler, Moro - Orsolini, Ferguson, Saelemaekers - Zirkzee

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.72 - 3.09 - 2.29

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Empoli FC

sobota 15:00

Přímý souboj o záchranu svedou na konci kalendářního roku 2023 týmy Cagliari a Empoli. Oba celky se v tuto chvíli nacházejí v sestupovém pásmu, ale výhra toho či onoho katapultuje do bezpečnějších "vod".

Duel dvou smutných, i tak by se dalo nazvat sobotní střetnutí na Sardinii mezi domácím Cagliari a Empoli. Ranieriho svěřenci naposledy podlehli v přímém souboji o záchranu Hellasu a další podobný nezdar by byl nepříjemnou komplikací. Cagliari dělí od bezpečnějších pozic jen jeden bod a rozhodně má ještě šanci se v poklidu zachránit, potřebuje však kontinuálně sbírat body a to se zatím neděje.

Problémy s tím má i Empoli. To pro změnu naposledy prohrálo s Laziem 0:2 a zůstává v tabulce předposlední. Svěřencům trenéra Andreazzoliho se vůbec nedaří, pouhé tři výhry za sedmnáct kol, z toho jediná domácí. Zajímavé na tom všem je, že dvě venkovní výhry se podařilo urvat tam, kde se to vůbec nečekalo - na stadionu Artemia Franchiho ve Florencii a na půdě mistrovské Neapole. Empoli by ale potřebovalo vyhrávat zápasy proti přímým soupeřům jakým je i Cagliari.

Očekává se vyrovnané utkání, protože oběma jde o hodně. Navíc poslední vzájemný duel z února 2022 skončil plichtou. O trochu lépe však vychází ze vzájemných soubojích Empoli.

Ani jedna strana není momentálně kompletní. Pokud jde o Cagliari, to se musí obejít bez Roga, Capradossiho, Shomourodova a suspendovaného Makoumboua. Empoli zase chybí čtveřice Pezzella, Caputo, Bereszynski a Guarino.

Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Nandez, Goldaniga, Dossena, Augello - Sulemaná, Prati, Jankto - Viola, Luvumbo, Pavoletti

Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Berisha - Ebuehi, Ismajli, Luperto, Cacace - Fazzini, Grassi, Maleh - Baldanzi - Cambiaghi, Cancellieri

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.48 - 3.78

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AC Milán - US Sassuolo

sobota 18:00

Co vracet budou mít fotbalisté Milána provinčnímu Sassuolu. V lednu letošního roku brali Neroverdi na San Siru senzační výhru 5:2 a domácí dobře vědí, že nemohou zápas podcenit. Proti papírově slabším soupeřům mívá AC problémy, což znovu potvrdilo v minulém kole na hřišti poslední Salernitany.

Měly to být tři body, ale nebyly. AC Milán opět klopýtl, tentokrát na půdě posledního celku ze Salerna. A mohlo být ještě hůř, protože remízu zachraňoval až v samotném závěru Luka Jović. AC sice neprohrálo třetí soutěžní zápas v řadě, ale bod je málo a znovu se tak rozvířily spekulace ohledně budoucnosti trenéra Stefana Pioliho. Sám kouč si je svým postavením jist a rovněž věří v lepší výsledky v následujících kolech. "Potřebujeme vítězství, očekávám přesvědčivý výkon. Zítřejší zápas není můj poslední, sezona je ještě dlouhá. Sassuolo jsme studovali, je to tým, který hodně buduje a tvoří, ale zároveň také trpí a my musíme využít veškerá jejich zaváhání, zejména v obraně," nechal se slyšet Stefano Pioli.

AC Milán mívá s papírově slabšími týmy problémy a dobře ví, že Sassuolo nesmí podcenit, jakkoliv jde o patnáctý tým soutěže. "Porazili Inter a Juventus, což znamená, že mají kvalitu a vědí, jak přistupovat k některým zápasům," upozorňoval Pioli.

Sassuolo se sice může pyšnit dobrými výsledky proti velkým favoritům, nicméně v ostatních duelech a mnohdy důležitějších, nezáří. Například před Vánocemi Sassuolo doma prohrálo s Janovem 1:2 a sérii bez výhry natáhlo na celkem čtyři zápasy.

Dosavadní výkony Sassuola jsou pro fotbalovou veřejnost zklamáním. Svěřenci trenéra Dionisiho vyhráli v sedmnácti případech jen čtyřikrát a v tuhle chvíli jsou zapojeni do bojů o záchranu. Vždyť Neroverdi dělí od sestupového pásma jen tři body.

Oba celky budou chtít na závěr kalendářního roku vyhrát a papírovým favoritem jsou samozřejmě Rossoneri. Jenomže jejich domácí bilance proti Sassuolu není dobrá. Už tu byla řeč o lednovém propadáku, k tomu je potřeba přidat fakt, že AC doma na San Siru prohrálo se Sassuolem celkem třikrát v řadě! Milánští doma slavili výhru naposledy v březnu 2019.

Milánu i v závěru roku nepomůže celá řada hráčů. Chybějí Kalulu, Caldara, Thiaw, Musah, Pobega, Okafor a Tomor. Citelné ztráty má i Sassuolo a kouč Dionisi nemůže počítat s Alvarezem, Berardim, Vitim a Obiangem.

AC Milán - pravděpodobná sestava:
Maignan - Calabria, Kjaer, Simić, Theo Hernández - Loftus-Cheek, Bennacer, Reijnders - Pulišić, Giroud, Leao

US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Toljan, Erlić, Ferrari, Pedersen - Bolocxa, Henrique, Castillejo - Thorstvedt, Laurienté, Pinamonti

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.70 - 5.99

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Hellas Verona - Salernitana Calcio

sobota 18:00

O důležité tři body se bude bojovat na stadionu Bentegodi ve Veroně. Hellas se drží těsně nad sestupovou propastí a má možnost si přilepšit, pokud porazí poslední Salernitanu. Hosté se sice z "červených" příček na závěr roku 2023 nevymaní, ale mohou se záchraně přiblížit.

Boje o záchranu neutuchají ani v závěru kalendářního roku. Hellas i Salernitana mohou zaznamenat povedený konec, protože jejich předvánoční duely skončily bodovým ziskem. Veronský celek doma porazil v přímém souboji o záchranu Cagliari a Salernitana zase obrala o body slavný AC Milán.

Celkový pohled na tabulku už tak veselý není. Hellas si sice výhrou nad Cagliari polepšil, ale od sestupového pásma ho pořád dělí jeden bod. Salernitana je na tom ještě hůře a v tabulce je úplně poslední. To zvyšuje tlak na Filippa Inzaghiho, kterému se coby trenérovi v Serii A, moc nedaří.

V minulé sezoně slavil výhru vždy domácí celek. Ve Veroně padla jediná branka ve prospěch Hellasu, v Salernu se zase zrodil výsledek 2:1.

Pokud jde o absence, tak domácí nemohou počítat s Faraonim, Serdarem a potrestaným Dudou. Karetní trest si odpykává i hostující Fiorillo, kdežto Ochoa a Dia jsou na marodce.

Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Montipó - Tchatchoua, Hien, Dawidowicz, Terracciano - Suslov, Hongla - Ngonge, Folorunsho, Lazović - Djurić

Salernitana Calcio - pravděpodobná sestava:
Costil - Mazzocchi, Fazio, Pirola, Bradarić - Coulibaly, Legowski, Candreva -Kastanos, Tchaouna, Simy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.45 - 4.29

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Juventus FC - AS Řím

sobota 20:45

Velkolepý šlágr si Serie A nechala na sobotní večer. Tehdy se do sebe v turínské aréně pustí domácí Juventus a AS Řím. Vlci se potýkají s výpadky formy a mnoha absencemi, zatímco turínská strana hodlá přitvrdit a deklarovat jasnou touhu vyhrát mistrovské Scudetto.

K němu má nejblíž Inter, zdánlivě sebejistý tým, který nedělá moc chyb a objektivně má nejsilnější kádr v celé lize. Jenže Juventus má jednu nespornou výhodu a tou je volnější program. A míní ji bezesporu využít. Přidanou hodnotou je i domácí prostředí, a to zvlášť v případě bojů s AS Řím. Vlci z hlavního města mají oprávněně strach jezdit do Turína, protože si odtud body moc často nevozí. Naposledy se jim to povedlo v roce 2020, v tehdy posledním kole, když vyhráli 3:1.

Jinak se jedná o dominium domácího mužstva. Bianconeri mají navrch i nyní, vždyť v tabulce prozatím obsazují druhé místo. A rozhodně jim to nestačí. Před startem osmnáctého kola ztrácel Juventus na vedoucí Inter, svého historicky největšího rivala, čtyři body. Přičemž milánský klub má k dispozici ještě výhodu prvního duelu, v pátek večer hraje s Janovem. Stará dáma chce využít mírnější zápasového rytmu a znovu si vzít zpátky mistrovské Scudetto, které mu chybí ve sbírce už od sezony 2019/2020.

S Římany má Juve velmi dobré zkušenosti. Množství bitev s nimi svedli Bianconeri velmi úspěšně, dokonce do té míry, že AS neprohrálo s žádným jiným týmem v Serii A tak mockrát jako s tímto soupeřem. Ten na Vlky vyzrál už v pětaosmdesátkrát. V první lize existují už jen dvě mužstva, s nimiž má Juventus lepší bilanci (Lazio a Inter).

Doma se opírá mimo jiné o skvělou obranu. Ta dostala jen jedenáct branek, což je druhý nejlepší výkon v lize po Interu. V minulých dvou kolech ale turínský výběr čisté konto neudržel, dostal jednu branku od Janova a také posledně od Frosinone, nad ním ale nakonec dokázal zvítězit.

Juventusu budou tentokrát chybět zranění Kean, Alex Sandro a De Sciglio, k nimž tedy musíme připočíst obligátní absence Fagioliho s Pogbou. Hosté z Věčného města dorazí bez Smallinga, Abrahama a Kumbully, Paulo Dybala, někdejší tahoun domácích, by už měl být v pořádku.

Vlkům se povedlo porazit svého rivala v minulém vzájemném utkání, jenže kdybychom hledali dvě vítězství AS v řadě, museli bychom dokonce až do roku 1995! Tentokrát přijedou Giallorossi v dobrém rozmaru, protože se jim v minulém kole povedlo porazit dalšího konkurenta o Ligu mistrů. Díky trefám střídajícího kapitána Pellegriniho a střelce Lukakua AS doma zvítězilo nad oslabenou Neapolí. Tím snížilo své manko na vysněnou čtvrtou příčku jen na rozdíl tří bodů. Trenér Mourinho ale v rámci Serie A v Turíně proti Juventusu ještě nikdy nevyhrál.

Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Gatti, Bremer, Danilo - Weah, McKennie, Locatelli, Rabiot, Kostić - Vlahović, Chiesa

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Mancini, Llorente, Ndicka - Kristensen, Cristante, Paredes, Bove, Zalewski - Dybala, Lukaku

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 2.97 - 4.31

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SSC Neapol - AC Monza Brianza

pátek 18:30

Neapol má co napravovat, protože v posledních dvou soutěžních duelech prohrála. Partenopei rozhodně nezaujímají v tabulce takové místo, jaké by si jejich fanoušci přáli, což se trenér Walter Mazzarri pokusí změnit už v pátek proti Monze.

Do posledního zápasu tohoto roku půjde Neapol v hodně špatné náladě. Velmi negativní a emotivní reakce jejích fanoušků na zápas s AS Řím v minulém kole baví internet a je pravda, že tohle utkání se Neapoli absolutně nepovedlo. Jednak v Římě dvakrát inkasovala, herně to ani zdaleka nebylo ono a své obvyklé silné stránky vůbec neukázala. Domácí obránci dokonce dovolili dvojici Osimhen - Kvaracchelija ve vápně AS jen pouhé dva doteky s míčem!

Výsledek a výkon ale nebyl tou jedinou špatnou zprávou. Hráči Neapole totiž neudrželi svůj temperament na uzdě a dva z nich byli vyloučeni! Zápas s Monzou se proto nebude týkat dvojice Matteo Politano a Victor Osimhen, která dostala červené karty. Kromě nich se tohle utkání nebude týkat ani zraněných Olivery s Natanem a zdravotní problémy tíží i Slováka Lobotku, který byl v duelu s Vlky střídán.

Ve výsledku znamenala prohra už čtvrtou soutěžní ztrátu v šesti posledních utkáních a Neapol rozhodně neprožívá optimální sezonu. Ani trenér Mazzarri nedokázal tým nikam posunout, Neapol se usadila až na sedmém místě. O bod za AS Řím, které bude chtít znovu předskočit. A má k tomu velké naděje, protože Římané hrají s rozjetým Juventusem a tam už se tři body moc čekat nedají.

S Monzou má Neapol vesměs dobré zkušenosti, byť při poslední vzájemné konfrontaci s ní prohrála. V Neapoli nicméně Monza moc nevyhrává, naposledy se jí to povedlo v roce 1999, kdy ještě oba kluby hrály druhou nejvyšší soutěž.

Monza se do Neapolského zálivu vypraví bez zraněného Caprariho a vykartovaného obránce Marího, což bude velká ztráta. Monza je na tom dost podobně jako její páteční soupeř, jelikož také tenhle klub z blízkosti Milána prohrál dvě poslední dva duely. Minule si od něj všechny tři body odvezla Fiorentina díky trefě Lucase Beltrána. Další porážka nechala Monzu až na jedenáctém místě.

SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Di Lorenzo, Rrahmani, Juan Jesus, Mario Rui - Anguissa, Cajuste, Zieliński - Raspadori, Simeone, Kvaracchelija

AC Monza Brianza - pravděpodobná sestava:
Di Gregorio - D’Ambrosio, Caldirola, Izzo - Ciurria, Gagliardini, Pessina, Kyriakopoulos - Colpani, Mota - Colombo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.39 - 5.95

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Turín FC

pátek 18:30

"Fialky" letos překvapují velmi solidní kampaní a ambiciózní tým z Toskánska aspiruje na Ligu mistrů. K ní mu chybí ještě pár kroků, nicméně jeho konkurenti neoplývají zrovna jistou formou, takže před Fiorentinou se otevírá cesta k pohárům i díky duelu s Turínem.

Trenér Vincenzo Italiano je považován za progresivního zástupce mladší trenérské generace v Itálii, byť v jeho systému a herním projevu se dá najít několik chyb. Zdánlivě naivní hurá styl bez zabezpečené obrany, psychicky ne zcela odolný tým a tým, jenž je trochu náchylný na zbytečné chyby. To se ale "Fialky" snaží v tomto roce zlepšit jak na půdě evropských pohárů, tak v první italské lize. Konečně by se taky rády probojovaly do Ligy mistrů, což je dlouhodobý cíl Fiorentiny.

Tentokrát se zdá relativně dosažitelný, jak vinou slabší formy konkurence, tak poměrně dobrou a ustálenou formou toskánského klubu. Fiorentina se před utkáním s turínským FC usadila na pohodlném pátém místě s tím, že na čtvrtou příčku mu jí chybí jen jediný bod. Takže její sen o kvalifikaci do Ligy mistrů zůstává reálný. Fiorentině se povedlo vyhrát poslední dva ligové duely a ještě k tomu s čistým kontem, což trenéra Italiana muselo hodně potěšit.

Rozhodně víc než pohled na marodku, protože tentokrát má tři absence, obvykle tedy hráče základní sestavy. Pro duel s Turínem nebude moci spoléhat na Doda, Castrovilliho a taky na Nica Gonzáleze. Obdobně je na tom i Turín, který také není kompletní. Počítá jedinou, ale o to víc podstatnou absenci. Je jí obránce Perr Schuurs, základní stavební kámen obrany celé Granata.

Trenér Ivan Jurić asi nemůže být zcela spokojený s tím, jak se jeho tým prezentuje, jelikož vyhrál jen dva zápasy z posledních šesti soutěžních. Po vcelku utrápené výhře nad Empoli se jeho svěřenci trápili ještě víc, tentokrát s Udinese. V utkání se "Zebrami" jeho hráči dokázali vyválčit jenom bod za remízu 1:1 a ještě mohli být rádi. Protože vedení se v 81. minutě ujalo Udinese. Nakonec se ale Ivan Ilić prosadil a srovnal aspoň na 1:1.

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Kayode, Milenković, Ranieri, Biraghi - Arthur, Duncan - Ikoné, Bonaventura, Sottil - Beltrán

Turín FC - pravděpodobná sestava:
Milinković-Savić - Taméze, Buongiorno, Rodriguez - Bellanova, Ricci, Ilić, Vojvoda - Vlašić - Sanabria, Zapata

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.12 - 3.99

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SS Lazio - Frosinone Calcio

pátek 20:45

Římské Lazio po dvou soutěžních porážkách dokázalo opět vyhrát a druhou výhru v řadě by si rádo připsalo proti nováčkovi z Frosinone. Tomu se sice dlouhodobě zas tak nedaří, ale jednou za čas umí výběr trenéra Di Francesca překvapit.

Trenér Maurizio Sarri neprožívá ideální svátky, rozhodně to pro něj neoznačuje klid a pohodu. Jeho tým v posledních pěti duelech dokázal vyhrát jen ve dvou případech, což pro tým jako Lazio není zrovna optimální bilance. V Serii A se Lazio zmohlo jen na dvě výhry z posledních šesti utkání a v současné době mu patří až devátá příčka. Což je pro mužstvo, které jako jediné tak nějak drželo loni krok s vedoucí Neapolí, dost tristní bilance.

Pro tým, který ještě před pár měsíci (myslím samozřejmě v loňské sezoně) neměl problémy se střílením branek, je letošní schopnost sázet branky jak na běžícím páse skoro prokletá. Laziu se povedlo dosud dát jenom skromných 18 branek a v celé lize najdeme hned jedenáct mužstev, která to zvládla lépe!

Trenér Sarri si moc dobře uvědomuje, že pro jeho obvykle ofenzivně smýšlející týmy je tohle problém. A souvisí to i s tím, že na Cira Immobileho dolehla léta. Zkušený a spolehlivý kanonýr mívá častá zranění, letos se dokázal trefit v lize jen čtyřikrát a znovu bude mimo hru asi až měsíc! K němu musíme připočítat absenci Luise Alberta a Lazzariho.

Frosinone postrádá šestici Kalaj, Marchizza, Reinier, Mazzitelli, Oyono a Lirola. Což už je pořádný kus z obvyklé základní sestavy. Trenér Eusebio Di Francesco i kvůli tomu musel sledovat, jak jeho tým prohrává už čtyři z posledních šesti ligových klání. Nicméně pak dokáže vyřadit z poháru Neapol nebo si v lize rozdělit body s Turínem, takže ani před duelem s Laziem nejsou jeho svěřenci odepsaní.

SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Provedel - Marušić, Patric, Romagnoli, Pellegrini - Guendouzi, Rovella, Kamada - Felipe Anderson, Castellanos, Zaccagni

Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Turati - Monterisi, Romagnoli, Okoli, Garritano - Gelli, Barrenechea, Brescianini - Soulè, Kaio Jorge, Ibrahimović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.08 - 6.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Janov CFC - Inter Milán

pátek 20:45

Inter přečká rok 2023 na prvním místě Serie A, otázkou ale je, jaký náskok na čele tabulky bude mít. Před zápasem na Luigi Ferraris má čtyři body k dobru a v případě výhry nad Janovem může ještě odskočit.

Už tři měsíce neokusil Inter hořkost porážky, tedy alespoň co se ligové soutěže týče. Posledním přemožitelem byl koncem září tým Sassuola (1:2) a od té doby se to už nikomu nepodařilo. Skvělou sérii zaznamenali Nerazzurri i v Lize mistrů a jediné zklamání přišlo až s vyřazením v Coppa Italia od Boloni, ale ani tady Inter za devadesát minut neprohrál. Krátce před Štědrým dnem se Inzaghiho svěřencům podařilo skolit houževnaté Lecce a pojistit si vedoucí pozici.

Inter to má skvěle rozehrané a ve své formě touží pokračovat i na přes rok. Na závěr roku zavítá do Janova, kde se loni nedokázal střelecky prosadit. Pochopitelně Nerazzurri jsou co do vzájemné bilance výrazně lepší a v pátek se od nich očekávají tři body.

Janov se bude chtít vzepřít a před Vánocemi se posílil nejen výhrou na půdě Sassuola, ale také remízou s aktuálně druhým Juventusem. Čtyřbodový import pak posunul Grifony na třináctou příčku s šestibodovým náskokem na sestupové pozice.

Trenér domácích Alberto Gilardino bude mít o zvláštní motivaci postaráno, protože jako hráč oblékal dres konkurenčního AC Milán a porazit Inter jako trenér ve svém repertoáru ještě nemá.

Páteční zápas má jasného favorita, ovšem jednoduché to Inter mít nebude. V roce 2015 to bylo naposledy, co se v zápasech Janova s Interem prosadily oba celky. Je to zajímavé, ale pokud v zápase padl gól, bylo to vždycky jen do jedné sítě.

Janovu budou scházet dva hráči do ofenzívy, jmenovitě Messias s Reteguim. Pokud jde o Inter, ani ten nebude kompletní a k dispozici nebude mít Cuadrada, Dimarca ani střelce Lautara. Argentinský mistr světa přitom nasázel už patnáct ligových branek a suverénně vládne tabulce kanonýrů.

Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Martínez - Dragusin, Bani, De Winter - Sabelli, Malinovskyi, Badelj, Frendrup, Vasquez - Ekuban, Gudmundsson

Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Sommer - Bisseck, Acerbi, Bastoni - Darmian, Barella, Calhanoglu, Mchitarjan, Carlos Augusto - Thuram, Arnautović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.15 - 3.69 - 1.67

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
17
14
2
1
41 : 7
44
2
Juventus FC
17
12
4
1
26 : 11
40
3
AC Milán
17
10
3
4
31 : 20
33
4
Bologna FC
17
8
7
2
21 : 12
31
5
ACF Fiorentina
17
9
3
5
26 : 18
30
6
AS Řím
17
8
4
5
30 : 19
28
7
SSC Neapol
17
8
3
6
28 : 21
27
8
Atalanta Bergamo
17
8
2
7
28 : 20
26
9
SS Lazio
17
7
3
7
18 : 18
24
10
Turín FC
17
6
6
5
15 : 17
24
11
AC Monza Brianza
17
5
6
6
16 : 18
21
12
US Lecce
17
4
8
5
19 : 23
20
13
Janov CFC
17
5
4
8
18 : 22
19
14
Frosinone Calcio
17
5
4
8
22 : 28
19
15
US Sassuolo
17
4
4
9
25 : 32
16
16
Hellas Verona
17
3
5
9
15 : 23
14
17
Udinese Calcio
17
1
11
5
15 : 28
14
18
Cagliari Calcio
17
3
4
10
16 : 31
13
19
Empoli FC
17
3
3
11
10 : 30
12
20
Salernitana Calcio
17
1
6
10
14 : 36
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (58)

Přidat komentář
10

Nevím, jestli to tady proběhlo, ale od 1.1.2024 je v Itálii zrušen Decreto Crescita. Takže další vlastňáček přímo do koulí.

Týká se to hráčů podepsaných od 1.1.2024, ti s podepsanou smlouvou ty benefity můžou dát po dobu maximálně 5 let.

Snad to bude aspoň znamenat to, že se kluby zaměří na trošku udržitelnější řízení, primárně na vlastní a domácí hráče, ale ta atraktivita ligy a kvalita příchozích hráčů ze zahraničí tímhle dost výrazně utrpí.

Reagovat
Raffaello

Místo toho, aby víc šli naproti kvalitě, tak udělají krok k imigrantům z Afriky a levné pracovní síle z východu. Nevěřím, že kluby začnou přemýšlet tak, že by na vrub tohoto začaly prosazovat domácí kluky. Naopak to vidím jako další krok směrem k bramboračce, takže se bude ještě více šetřit tam, kde se šetřit nemá. Sorry, tady má být omezení na počet cizinců v týmu/základní sestavě a ne tyhle zhovadilosti, co vymýšlí. Všechno to jen nahrává odpadu z jihu a východu a kvalita jde dolů. Za chvíli z toho bude další "Ligue 1".

Reagovat
10

Taky si bohužel myslím, že je ta představa, že by to najednou začali dělat trošku jinak, naivní.

Kvalita ligy půjde ještě víc dolů. Třeba AC má na decretu 90% hráčů.

Všechny ligy jdou tak nějak nahoru, podnikají kroky k zlepšení a ochraně toho produktu, ale calcio pokračuje v sebedestrukci.

Reagovat
Raffaello

Pojmenoval si to dobře, ochrana produktu. On je to takový poslední hřebík do rakve italského fotbalu. Na jednu stranu můžeme nadávat, na druhou stranu kluby měly poměrně dost dlouhou dobu na to, aby se svým produktem něco dělaly. To, že jim do toho vláda teď totálně hodila vidle, je jen o jejich nepřipravenosti, jak nechávají fotbal hnít. A jako fakt mě sere, že tak významné značky jako AC a Inter dlouhodobě "bojují o přežití" a budou takto bojovat o to víc. Výstavní skříň italského fotbalu. A to jde na vrub jejich vlastnických struktur.

A tuhle naivitu o "více příležitostech pro domácí hráče" hlavně šíří hráčská asociace, která se staví za to, že ten dekret jen nahrává cizincům. Když se ale podívám do akademií, tak už tam je hromada cizinců a díky tomu statusu člena akademie klubu je brán jako "domácí hráč". Což je mimo jiné taky totální bullshit a zabíjí to italský fotbal na mezinárodní scéně. Reprezentace napříč kategoriemi strádají, kvalita šla dolů. A když tam někdo vystřelí, tak z něj děláme velkou hvězdu, ale ve srovnání s hráči minulosti je to co do fotbalovosti průměrný zboží. A když už ti vyleze někdo jako Tonali s Fagiolim, tak ti si sami načůrají do bot a pošlou se k šípku.

Calcio je šílený skanzen a je mi z toho fakt do breku.

Reagovat
10

Reagovat
Largo

Reagovat
Raffaello

Tohle je taky dobrý...

Pokud se některý italský klub připojí k Superlize, bude od sezóny 2024-2025 vyloučen ze Serie A.

V Itálii se dělá vše pro to, aby kluby nevydělávaly. Už takhle v Calciu nejsou peníze a bude jich ještě méně. Fakt klobouk dolů pánové, tohle je na metál.

Reagovat
Kaka14

Tak nech sa pripojí AC, Inter, Juve a Neapol, ktorí povodne aj chceli superligu …. AS to bojkotuje a Lazio neviem… uvidime koľko ľudí z talianska bude sledovať Sériu A namiesto superligy

Reagovat
Pospovič

Ani bych se nedivil, top týmy jsou finančně v prdeli a k tomu jim hážou vlastní klacky pod nohy

Reagovat
Raffaello

Jak připojí? Ty jsi evidentně nepochopil, jak má Superliga fungovat. Nemá nahradit domácí soutěže. Ty ligy by běžely souběžně. Superliga nikdy neměla nahradit nebo konkurovat národním ligám. Všechno bylo iniciované, aby šla UEFA do prdele a přestala s tím svým komunismem.

Reagovat
10

Reagovat
Truffaldino

Tipnul bych si, že to je jen Kaka špatně napsal. Na místě Graviny bych ale moc s vyloučením nešavloval, protože z dlouhodobé top7 nebo top8 je zásadně proti superlize jen AS a možná Atalanta s tím že Zhang je finančně zajištěný do dubna, stačí přidat Palermo s Bari a De Laurentisova představa soutěže bude z poloviny naplněna. A nikdo by těm klubům nemohl mít za zlé vytvoření nové nezávislé nejvyšší italské soutěže, kdyby je z té současné vyrazili.

Reagovat
Largo

Reagovat
10

oni regulérně věří tomu, že jsou nad EU a jejich zákony

Reagovat
mastakillah

Ta naše hra nemá absolutně nic. Většina hráčů čeká, že něco vymyslí Kvara. Tomu to navíc nijak extra nelepí. Raspa úplně mimo. Zerbin ani nevím co to bylo za výkřik, že byl v základu. Lindstrom asi zůstal v Německu, jinak si to jeho celkové počínání za půl roku nedokážu vysvětlit. A první střídání až v 71. minutě, když ta hra vypadala, jak vypadala a jako třešničku si “génius” Walter nechal to, že Tam dá Simeoneho až v 85. minutě.

Vážně jsem už nasranej. Nečekal jsem, že bychom hráli podobně jako loni, ale ten propad výkonů je extrémní. Zatím to vypadá, že to nebude ani na poháry …

Reagovat
Godblesss

V Janově super atmosféra

Reagovat
Deki

Tak Marko si odskrtl první gól (možná nejlehčí v životě) a v lednu snad někam daleko

Reagovat
cresposuper

Strasny vykon, velke sklamanie

Reagovat
Interista_4ever

Celkem to nasere, obzvlášť s vypíčeným Janovem...

Reagovat
Nuno čomes

V Janově jsou ty výkony téměř vždy takové o ničem. Tam neumíme zahrát.

Reagovat
Interista_4ever

v poslední době nám to tam moc nelepí..už by se hodilo, kdyby se uzdravil Lautaro a Dimarco

Reagovat
Juventus 14

Neodskočí...

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
Largo

Daje Roma!

Reagovat
Jason_

Ak dnes Salernitana prehra tak ma namierene do druhej ligy a to je škoda...

Reagovat
10

Yildiz má neskutečný zakončení, takovou kvalitu střely jsem v jeho věku ještě neviděl

Reagovat
Pharrell

Třeba v 2 pol. právě on rozhodne zápas s AS . Přeji mu to hodně .

Reagovat
10

škoda, že je tak daleko bráně a nedostává se tolik k možnostem zakončovat, protože v 18 letech má v zakončení fakt obrovskou kvalitu, trošku mi tou univerzálností a razancí zakončení připomíná Tottiho, byť to je samozřejmě přirovnání dost s rezervou

Reagovat
danko10

To je hnoj.

Reagovat
10

crème de la crème

Reagovat
danko10

Hlavne priestor, v ktorom sa stretávajú Zalewski s McKenniem. To by som sušil a draho predával.

Reagovat
10

mě fascinuje ten bermudský trojúhelník Danilo-Kostić-Kristensen, to je esence fotbalu

Reagovat
danko10

To neviem posúdiť. Vtedy mávam tmu pred očami a sucho v krku.

Reagovat
Pharrell

Vlahović se sice hodně snaží ale moc mu to nejde zatím . Ale třeba to prolomí v 2 pol. Makej Dušane

Reagovat
10

stejně v tom velice podobným stylu hry a nastavení vidím větší systémovou kvalitu u Mourinha/AS, těch 12 bodů strašně lže

Reagovat
Truffaldino

Tohle pro Juve nevyznívá moc dobře, AS se sice umí namotivovat, ale bilanci venku má úděsnou. A nechat Dybalu třikrát za poločas vypálit z dobré pozice nevypovídá zrovna o účinném bloku.

Reagovat
10

To je ale realita toho týmu, na kterou tady upozorňuju pořád dokola. To druhé místo a nějaký "boj" o Scudetto je chyba v matrixu.

Reagovat
pastal

Jsi blázen nee jaký systém má Mourek!!! On je posrany ikdyz prohrává dát tam útočníka vůbec nic v druhé půli neměli, hráči Juve s prstem v nose to ubránili!!! Čůrak to je ať už táhne a vezme to někdo jiný na to se nedá dívat

Reagovat
10

Přečti si to ještě jednou.

Jinak nevím, jestli si to uvědomujete, ale včera jste hráli se zálohou Kristensen - Bove, Paredes, Cristante, Zalewski...tam je trošku dynamickej jen Zalewski, jinak je to s přehledem nejstatičtější záloha v calciu. Váš největší problém je ten idiot, co ten kádr takhle postavil. To viděl každej už v létě.

K tomu Paulito, kterej hraje v chůzi jak nějakej dědek za starou gardu, takhle hrál Totti ve 41 letech. K tomu, aby tohle mohlo fungovat, by tam musely být jiný rakety kolem něj, kterým by to on jen rozdával.

Reagovat
10

Tím nechci říct, že by Paulo v lize i v chůzi nebyl pořád rozdílovým hráčem, zvlášť proti slabším týmům, ale ty zranění ho zdecimovaly...

Reagovat
Truffaldino

Bove je dynamický, jen se po hřišti pohybuje, jako by byl s týmem první den. Proto nenastupuje vedle Cristanteho, ale hraje výš pod útočníky. S Paulitem to víme všichni, v Římě by nebyl nebýt zranění, jakmile udělá trénink před zápasem, jde do základní sestavy. Ale i tak byl včera naším nejnebezpečnějším hráčem. Dynamika chybí, ale není to jen o ní.

Když se podíváš na pohyb našich hráčů (třeba sofascore), tak Paredes skvěle drží prostor, jenže se za celý zápas nedostane blíže než 30 m od brány. Cristante se tam dostane jen při standardních situacích, Kristensem se Zalewskim hráli asymetricky, Dán podporoval Dybalu zprava a Nicola se držel hodně vzadu, El Sha se po příchodu ani jednou nedostal za linii Bryana s Leandrem, čas strávil víc ve vlastním vápně. Zajištění tvořilo v každý moment utkání minimálně šest hráčů, při ztrátě se pod míč přesouvali i zbylí čtyři. Defenzivně je to paráda, jen by Llorente nesměl odpadnou od Vlaha jako jablko od stromu hned několikrát v zápase.

A v tomto se má ofenzivní Dybala pohybovat, jeho možnosti jsou "naraž si s Lukakem," "posuň míč Kristensenovi po lajně a sleduj centr na tribunu" a "udělej si sám." AS je strašně čitelné, musí se objevit individuální genialita, na kterou naštěstí alespoň jeho máme, nebo naivita soupeře. Od středních záložníků žádná nabídka nepřijde, nejdou do náběhu, nestáhnou protihráče z prostoru, veškerá útočná snaha stojí na Dybalovi a jeho třech možnostech a to ani nezmiňuju, že většinu ofenzivních akcích by mělo zahájit Lukakovo sklepnutí po odkopu jednoho z obránců.

Reagovat
10

Paredesovi s jeho pohybem nic jiného než "skvěle držet prostor" (aka prostor 5x5m před obranou) nezbývá Proto má 9 karet, proto ho včera po jednom výletu mimo tenhle prostor, kde to hasil za kartu, Mourinho radši sundal. Podle mě měl v létě přijít úplně jinej záložník. Tohle je prostě úplně špatně poskládaná záloha (nejen), zvlášť pro hru Mourinha.

Reagovat
Truffaldino

Tohle je ale samozřejmý, Paredes by měl být max. backup za Cristanteho, ale všichni víme, že si AS zrovna vybírat nemůže a dalším Coričem nebo VIllarem bychom situaci nezlepšili. Těsně před létem nám vypadl Abraham a tím se rozpadl i záložní plán při absenci LM, Pinto si za to může sám a měl by být první položkou na odchodu, ale taková je situace a ta vznikla dříve, než došel Paredes. Je třeba pracovat s tím, co je.

Já se ho snažím brát, jaký je, línej byl vždycky, Mourinho mu dává defenzivnější úkoly z obou štítů a v zásadě je jeho jediným úkolem držet prostor. A to splnit dokáže. Nikdo ale Mourinha nenutí, aby ho stavěl zápas co zápas, v létě se psalo, že se bude pracovat s Aouarem, aby mohl hrát níže, Pisilli radši žádnou šanci ani nedostane a Bove s Pellegem jsou i po dvou a půl letech s Mourinhem nezodpovědní. Miki to přitom pod Inzaghim zvládl rychle. To samé je náše pětiobráncové rozestavení, Mou ho před AS jako hlavní rozestavení nehrál, nemáme nacvičenou rozehrávku, zálohu překonáváme dlouhými pasy, to všechno tu bylo už před Paredesem, s Matičem fungovala záloha lépe, ale ve výsledku jsme hráli úplně stejně. A Miki, Matič a Zaniolo z toho radši utekli.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy neuváděj naše krajní beky v záloze, 3-5-2 jsme s Mourem nikdy nehráli. Pozičně i pohybově jsou to prostě krajní beci..

Reagovat
Truffaldino

Reagovat
pastal

Reagovat
10

včera určitě ne

Reagovat
smazaný uživatel

Par nabehu to nezmění, protože to přece dělají i klasičtí krajní beci.

Je to 5-3-2.

Reagovat
Truffaldino

Ať mi Mou už nikdy netvrdí, že AS není silné v zákulisí, Mancini tu žlutou dostane až proti Veroně, do té doby může faulovat dle libosti. Ndickův zákrok zaslouží jen obdiv, nejlepší moment nejen dosavadního zápasu.

Reagovat
Pharrell

Jako AS začalo fakt dobře . Šance Cristante (tyč) + ta šance Dybala . Ale potom se do toho začal více dostávat domácí Juve . Uvidíme 2 pol. ale čekám nejspíše větší zlepšení a snahu od domácího týmu .

Reagovat
Lech

Picus hloupej skandinavskej

Reagovat
danko10

Pochválil by som aj Ndicku, ktorý perfektne vypol ofsajd.

Reagovat
The Krupy

Človek ešte začne mať toho Rabiota rád

Reagovat
10

Takže teď odejde

Reagovat
M11

RABIOT !!!

Reagovat
10

Paredes 9. karta v sezóně...Mancini má 4

Reagovat
Vánoční owník

OT: Konečně jsem opravil efsearch, který od redesignu nefungoval

https://efsearch.owny.cz/

Reagovat
10

super, díky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele