SERIE A - 34. KOLO

02.05.2005, 22:17
Aktuality
V boji o Scudetto není nic nového, AC Milán i Juventus vyhráli a stále je od sebe dělí jediný gól. A aby bylo vyvrcholení co nejzajímavější, rozdají si to v příštím kole mezi sebou. Na čtvrté místo, zajišťující Ligu Mistrů, se vrátilo Udinese, Parma v nevídané přestřelce porazila Livorno a vyplula ze sestupových vod.


FC Turín - Inter Milán   0:0

Milán to neměl vůbec jednoduché, Fiorentina bojuje o ligové přežití a doma prohrála naposledy začátkem února. I v tomto utkání začali domácí lépe a po dvaceti minutách se poprvé vážně připomněli - Pazzini hlavou trefil břevno. Hráči AC působili unaveně, nevěděli si s organizovanou obranou Fiorentiny rady a ve 25. minutě zaslouženě prohrávali. Miccoli zahrával rohový kop a Enzo Maresca zblízka překonal Didu. Do poločasu mohla Fiorentina vést o dva góly, ale Pazzini se ani ve své druhé šanci neprosadil, hlavičkoval mimo.

V šatně si asi rossoneri vysvětlili, že si nemůžou dovolit ztrácet body a hned třicet vteřin po návratu bylo vyrovnáno. Na Serginhův centr sice nedosáhl Tomasson, ale u vzdálenější tyče byl připravený Andrej Ševčenko a pro něj už nebylo těžké dopravit míč do sítě. Za osm minut Ukrajinec strhl vedení na stranu AC a opět po podobné akci - do Serginhova centru se na zadní tyči tentokrát opřel hlavou a opět překonal Cejase. Domácí se nevzdávali a několikrát mohli vyrovnat, nezvykle děravá obrana AC jim poskytla dostatek příležitostí. Skórovat mohli Miccoli, Pazzini, Chiellini nebo střídající Bojinov, ale ani jednomu nepřálo štěstí. Hosté se ve zbytku zápasu ukázali už jen jednou, to když Cafu volejem zblízka vyzval Cejase k vytažení jednoho z nejlepších zákroků.

Vítězství AC se určitě dá označit za šťastné, Fiorentina si za bojovnost minimálně bod zasloužila. Doplatila však na nepřesnou koncovku a na efektivitu soupeře. Body potřebné k záchraně tedy bude muset sbírat jinde, třeba hned v příštím kole, kdy k "šestibodovému" utkání zajíždí na půdu Chieva.


ACF Fiorentina - Citta di Palermo   0:0

Juventus to měl mít v domácím utkání s Bolognou, která je od sestupových pozic v relativně bezpečné vzdálenosti a na poháry už také zřejmě nedosáhne, mnohem snazší. Hosté přijeli především bránit, postavili jediného útočníka, čáru přes rozpočet jim ale v 18. minutě udělal Fabio Cannavaro, když ve vedoucí gól proměnil Camoranesiho milimetrový centr. Bologna ani nestačila popadnout dech a po další hlavičce prohrávala o dvě branky, opět centroval Camoranesi a do listiny střelců se zapsal Marcelo Zalayeta.

Bologna sice vzápětí snížila, když Federico Giunti parádně zahraným přímým kopem udělal z Buffona diváka, ale Juve především díky pozorné obraně stále držel zápas pevně ve svých rukách. Po přestávce mohli domácí několikrát pojistit své vedení. Nejprve Nedvěd po skvělé individuální akci přesným centrem našel Del Piera, který zázračně minul, o něco později gólmana Pagliucu otestoval Nedvěd sám dalekonosnou bombou, kterou gólman Bologni vyrazil. Pagliuca vychytal i Zalayetu a hosté mohli vyrovnat, v ojedinělé šanci ale zklamal Bellucci.

Bianconeri tak odpověděli na sobotní vítězství AC stejnou mincí a v neděli tak může přijít ten pravý vrchol sezóny. Stejný počet bodů, téměř stejné skóre, vzájemný souboj čtyři kola před koncem. Favority budou domácí milánští, v takovýchto zápasech se však může stát cokoli. Čekat se dá taktická bitva, kterou rozhodne třeba i jediná chyba...


AS Řím - AS Livorno   0:0

Inter Milán drží třetí pozici a zdá se, že už se o ní nenechá připravit. V neděli hostil v záchranářských pracích namočenou Sienu a poradil si s ní bez větších problémů. Kouč Mancini sice trochu překvapivě nechal na lavičce Adriana, ale rozhodnutí postavit vedle sebe Cruze s Martinsem se mu vyplatilo už po třech minutách. Hostující gólman Manninger ve vápně fauloval Martinse a jeho kolega Julio Cruz se z penalty nemýlil.

I nadále byl Inter pánem na hřišti a zvýšit mohli Kily Gonzáles nebo opět Cruz. Druhou branku však přidal až Christian Vieri, který vystřídal zraněného Martinse. Na hřišti byl sedm minut, když si naskočil na Kilyho centr a zamířil přesně. Siena se probudila až po změně stran, ale dopřáno jí nebylo ani snížení. Neuspěli Tudor ani Maccarone, které vychytal Toldo, ani Cozza a Taddei, jejichž pokusy mířily mimo.


FC Parma - Neapol SSC   0:0

Souboj mezi Udinese a Bergamem byl velmi důležitý pro oba týmy, domácí bojovali o Ligu Mistrů, hosté o udržení. A odhodlání vytěžit co nejvíce předvedli hned v úvodní pětiminutovce, kdy padly dvě branky. Už ve druhé minutě hostující gólman Calderoni jen vyrazil Iaquintovu střelu a Stefano Mauri neměl s dorážkou problémy, vzápětí ale zblízka vyrovnal Andrea Lazzari a umlčel ochozy. Začalo se znovu a přestože v 18. minutě mohl vedení na stranu hostí strhnout opět Lazzari, postupem času bylo rozdílné postavení v tabulce znát. Domácí neúnavně útočili a ještě do poločasu se jim snaha vyplatila. Vincenzo Iaquinta obral nepozorného obránce Nataliho a z hranice vápna prostřelil Calderoniho. Iaquinta a Di Michele pak měli šance na přidání třetího gólu, ale neuspěli.

Po změně stran tempo značně opadlo a zajímavé věci přišly až v posledních minutách. Nejprve mohl pojistit Pizarro, ale Calderoni si s jeho lobem poradil, na druhé straně byli blízko k vyrovnání Mignazzini a Bernardini, ani oni však neuspěli. Udinese využilo zaváhání Sampdorie a vrátilo se na čtvrté místo, Bergamo zůstává poslední a na ostatní týmy bojující o záchranu mírně ztrácí.


Calcio Catania - Lazio Řím   0:0

Nováček z Messiny myslí svůj útok na poháry vážně a tentokrát obral o body další tým bojující o Ligu Mistrů, Sampdorii. Hosté se sice dostali do vedení, když ve 27. minutě dostal ve vápně příliš mnoho prostoru Francesco Flachi, ale o pár minut později bylo vyrovnáno. Zasloužil se o to Riccardo Zampagna, který se na hranici šestnáctky zbavil obránce a zamířil přesně. Těsně před přestávkou měli domácí velkou šanci na získání vedení, ale po rohovém kopu nejprve Donato a po něm z dorážky i Di Napoli trefili břevno.

I po přestávce byli domácí nebezpečnější a zasloužený gól přišel po hodině hry, kdy se po kombinaci Aronici a D'Agostina hlavou trefil opět Zampagna. V 75. minutě však hosté srovnali, to se ve skrumáži před brankou nejlépe zorientoval Sergio Volpi. Ani jeden tým se nechtěl spokojit s bodem a na obou stranách ještě zazněla branková konstrukce - domácí Di Napoli napálil břevno dalekonosným přímým kopem a na druhé straně si při střele z voleje stejně vedl Flachi.


AC Siena - FC Janov   0:0

Velké věci byly k vidění v Lecce. Po sedmi zápasech bez výhry přišlo pět gólů do sítě Lazia a v tabulce posun do klidného středu tabulky. Skóre otevřel už v páté minutě z penalty Samuele Dalla Bona. První poločas jinak nevypadal na gólovou přestřelku, vyrovnání přišlo až po půlhodině, kdy Tommaso Rocchi vyzrál na ofsajdovou past a překonal gólmana Sicignana. Už to vypadalo, že se do kabin půjde za nerozhodného stavu, ale ve druhé minutě nastavení překonal Peruzziho Mirko Vucinic.

Ambice Lazia krátce po změně stran zdánlivě poklesly, protože se Aparecido Cesar nechal vyloučit za protesty, ale oslabení hostům paradoxně pomohlo. Během následujících deseti minut totiž Tommaso Rocchi zkompletoval hattrick a Lazio vedlo. Domácí si vzali ponaučení, šli také do deseti, když se Dalla Bona odporoučel do sprch po faulu na Manfrediniho, a i oni dokázali otočit. O pět minut později totiž svým prvním gólem v Serii A vyrovnal Souleymane Diamoutene a v následujících minutách po Rocchim dosáhl hattricku i Vucinic. Nejprve těžil z Valdesovy přihrávky a na 5:3 završil parádně zahraným přímým kopem.


Sampdoria Janov - Udinese Calcio   0:0

Doslova o gólové hody se postarali fotbalisté Parmy a Livorna. Deset branek v jednom zápase, to se jen tak nevidí. Hvězdou v domácím dresu byl Antonio Gilardino, který svůj účet otevřel již ve třetí minutě. Po spolupráci Simplicia a Morfea už měl s dorážkou snadnou práci. I na druhé straně se však objevil hrdina. Stal se jím Christiano Lucarelli, který dvacet minut po Gilardinově zásahu dvěma slepenými góly otočil. Nejprve uspěl tváří v tvář Freyovi poté, co unikl z ofsajdové pasti, podruhé doklepával zblízka po Balleriho centru. Diváci neměli šanci vydechnout, o tři minuty později bylo vyrovnáno, Andrea Pisanu sice svou první střelu nasměroval jen do gólmana Amelii, z dorážky už ale mířil přesněji. Za dalších deset minut Parma opět vedla, Morfeo skvělou přihrávkou našel Gilardina, ten obešel gólmana a střílel už do prázdné brány.

Parádní podívaná pokračovala i po přestávce. Už za dvě minuty totiž domácí zvýšili své vedení, Pisanův centr proměnil Fabio Simplicio. Oddech pak netrval ani deset minut a slovo si vzal opět Lucarelli. Jinak výborně hrající Pisanu zahrál rukou ve vápně a Lucarelli z penalty nejenže snížil, ale také završil hattrick. To si však nechtěl nechat líbit Gilardino a po přihrávce od Morfea také on přidal třetí gól. Ovšem ani to ještě nebyl konec, už za dvě minuty byl Lucarelli opět včele tabulky střelců tohoto zápasu. Po hlavičkové spolupráci s Prottim snížil na 4:5 z pohledu Livorna. Poslední slovo měl ale opět Gilardino, na konečných 6:4 dával po další spolupráci s Morfeem.


Také ve zbývajících třech utkáních padalo hodně branek. Všechny skončily remízou a ve všech si bodem z venku pomohli v záchranářských bojích hostující týmy.

Atalanta Bergamo - Juventus Turín   0:0

Reggina v Cagliari dokonce po Colucciho brance ze 36. minuty dlouhou dobu vedla, velkou část druhé půle navíc hrála proti deseti, ale domácí se v samotném závěru zápasu, v němž určitě nebyli lepším týmem, dočkali vyrovnání. Blanchiho centr našel Massima Gobbiho a na jeho hlavičku neměl gólman Soviero nárok.

Cagliari Calcio - Empoli FC   0:0

Římské AS pokračuje ve volném pádu tabulkou, v posledních devíti zápasech získalo pouhé dva body. Proti Brescii sice domácí začali výborně, už v první minutě se z dorážky trefil Perrotta, ale chybami v obraně a nemohoucností v koncovce dovolili soupeři odvézt si bod. Po prvním vyrovnání, které zařídil z přímého kopu Pierre Wome, sice ještě odpověděl přesně mířenou hlavičkou Daniele De Rossi, ale na další srovnání skóre, o které se po chybě Ferrariho postaral Andrea Caracciolo, už domácí zareagovat nestihli. Sice měli šanci na zlatém podnose v podobě penalty, ale proti Montellově střele do středu branky se vyznamenal gólman Castellazzi.

AC Milán - Reggina Calcio   0:0

Už jen teoretickou naději na čtvrté místo a Ligu Mistrů má Palermo, doma totiž jen remizovalo s o udržení bojujícím Chievem. To se dostalo do vedení už po deseti minutách zásluhou Sergia Pellissiera, ale domácí dokázali otočit. Nejprve hlavou vyrovnal Luca Toni a po něm strhl vedení na stranu Palerma Lamberto Zauli, když se trefil z ostrého úhlu. Chievo ale po přestávce dokázalo vyrovnat a urvat tak cenný bod. Pellissierovu střelu sice ještě Gualdarben vyrazil, na dorážku Franca Semioliho už však nestačil.


Tabulka:
1. AC Milán34237457:2176
2. Juventus Turín34237458:2376
3. Inter Milán341517260:3762
4. Udinese Calcio341681052:3756
5. Sampdoria Janov341681038:2756
6. Citta di Palermo341213941:3749
7. Messina Peloro3411111239:4644
8. AS Livorno3411101343:5043
9. Cagliari Calcio3410121247:5342
10. US Lecce3410111359:6341
11. Lazio Řím341181544:4841
12. Bologna FC349131231:3240
13. AS Řím3410101453:5640
14. Reggina Calcio3410101432:4140
15. AC Parma349101543:5937
16. AC Siena347151236:5036
17. Chievo Verona34991629:4736
18. Brescia Calcio34981733:4635
19. AC Fiorentina347131436:4834
20. Atalanta Bergamo347101731:4131


Čtyři zápasy, to je 12 bodů. Teoreticky tak úplně v bezpečí ještě není ani sedmá Messina, která má 44 bodů a na prvním sestupovém místě sídlící Brescia jich má 35. Na všech frontách je ještě o co hrát, jak o titul, o poháry, tak i o záchranu. Italská liga slibuje napětí až do samého konce...

Autor: Petr Starý

Komentáře (9)

Přidat komentář
sansiro

Uz se tesim na nedeli, to musi AC uspet!!! FORZA MILAN FORZA CALCIO

Reagovat
smazaný uživatel

Pokiaľ viem,tak Galaxia to má v programe v sobotu večer o 20.30 priamo.Over si to.

Reagovat
HOST*ACM

AC MILAN - JUVENTUS sa hra v nedelu 8.5.2005 o 15:00.Dufam ze vyhraju nad JUVE!FORZA MILAN!

Reagovat
sansiro

Jo, jede to live na galaxii. Ale v nedeli v 15:00! FORZA MILAN

Reagovat
smazaný uživatel

Dobre vedieť.Už sa vidím,ako by som sedel v sobotu večer pred telkou nažhavený a nadával,čo je s tým priamym prenosom.

Reagovat
HOST*

juve vyhraje! grande pavel! fantasista alex!

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

scudetto jede do torina! ať žije Juve

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele