Sbohem, gentlemane aneb O Xabim bez slz i nenávisti

09.03.2017, 18:56
Názory a komentáře
Když končí kariéru světový šampion, dvojnásobný mistr Evropy a vítěz dvou ze tří nejlepších světových lig, je na místě uznalý potlesk. Úctyhodná kariéra a výčet úspěchů Xabiho Alonsa rozhodně zaslouží obdiv a pětatřicetiletý středopolař je určitě hráčem, kterého si už navždy budeme spojovat jak se zlatou érou španělské reprezentace, tak s legendárním vítězstvím Liverpoolu v Lize mistrů...

I přesto však kolem oznámení fotbalového konce zkušeného záložníka nezaznívají jen nadšená slova uznání nad bohatou kariérou, ale i více či méně posměšné poznámky ve stylu "Už bylo načase", v horším případě dokonce "Včera bylo pozdě."

Ač to může znít neuvěřitelně, nenápadný a na první pohled ničím nevybočující sympaťák je v posledních letech jednoznačně nejkontroverznější postavou mnichovského klubu.

Zatímco velká část fanoušků nesledujících pravidelně nejvyšší německou soutěž má jméno Xabi Alonso stále za záruku kvality, vzpomínaje na jeho výtečná představení v záložní řadě Liverpoolu a stabilní výkony v Madridu, bundesligoví fanoušci rostou nad výkony zkušeného záložníka a jeho neustálým nasazováním do základní jedenáctky už tak dlouho, že by i z Philippa Lahma byl po chvíli Jan Koller.

Faktem ale je, že Alonso jako takový není tím, na koho by se měli fanoušci Bayernu zlobit. Problém je jinde - Xabi je s 1 437 minutami v Bundeslize a dalšími 450 v Lize mistrů vedle Thiaga Alcântary nejvytíženějším hráčem mnichovské záložní řady. V pětatřiceti letech.

V konkurenci mladé naděje Kimmicha, který na podzim z pozice středního záložníka nasázel za 1250 minut dohromady v domácí soutěži i v LM sedm branek. V konkurenci Renata Sanchese, který přišel do Bayernu v létě s nálepkou dost možná největší mladé naděje světového fotbalu a s trofejí pro vítěze mistrovství Evropy v ruce.

A také na úkor Thomase Müllera. Právě usměvavý ofenzivní univerzál totiž Ancelottiho zálibu v Alonsovi odnesl fakticky. Nejprve naskakoval mnichovský odchovanec z křídla, po návratu Arjena Robbena z marodky se však z Müllera stal hráč na pomezí základní sestavy a lavičky - na jeho obvyklý post staženého útočníka pohybujícím se pod hlavním "hroťákem" totiž při Ancelottiho oblíbeném rozestavení 433 nezbylo místo. A pokud italský stratég v daném utkáním na tři středopolaře hrál, vždy byl jedním z nich pětatřicetiletý Xabi.

Zde už se dostáváme k hlavnímu problému, jenž způsobuje, že se fanouškům Bayernu při vyslovení Xabiho jména ježí vlasy na hlavě. Xabimu Alonsovi je pětatřicet let a už nejméně druhou sezonou (spíše však už od jara 2015) absolutně nemá výkonnost na to, aby hrál pravidelně v základu Bayernu Mnichov.

Xabi je pomalý (což je vzhledem k jeho věku pochopitelné), ale fotbal dnešní doby, který je založen bezvýhradně na rychlosti a i ti největší lenoši z každého týmu jsou nuceni v zápase naběhat mnoho kilometrů, není pro starší a méně dynamické hráče příjemnou věcí a hráčů Pirlova typu také ubývá.

Avšak i Andrea Pirlo, který vždy udivoval jinými věcmi než prudkým zrychlením, byl i ve své poslední sezoně na nejvyšší úrovni platný - pravidelně prokazoval své kvality svým přehledem a herní inteligencí a schopností založit zničehonic nebezpečnou útočnou akci. Ve středu hřiště s Pogbou a Marchisiem tak Juventus snadno došel až do finále Ligy mistrů, kde statečně vzdoroval Barceloně.

Xabi však Pirlovými schopnostmi neoplývá. Byť lze při procházení fotbalových statistik nalézt jeho výborná čísla přesnosti či počtu rozdaných přihrávek, není radno se nechat zmást - je třeba se spíše podívat na to, kolik z nich bylo dopředu a kolik z nich mířilo na dvojici středních obránců. Byť Xabi povětšinou nastupoval coby defenzivní záložník, na hřišti se pak choval spíše jako třetí stoper; stahoval se mezi oba klasické střední obránce a vypomáhal jim s rozehrávkou - což bylo pro mnichovský celek spíše dvojsečnou zbraní.

Zaprvé tím mezi mnichovské stopery pozičně vnášel zmatek, z čehož jen v letošní sezoně pramenilo několik gólů (nehledě už na samotný fakt, že jestliže v Bayernu hrají na stoperu Boateng s Hummelsem, případně přeučený defenzivní záložník Javi Martínez, tak opravdu nepotřebují s rozehrávkou pomoci), zadruhé pak chyběl na místě, kde se vyskytovat měl. Takovým způsobem skóroval například hoffenheimský Kerem Demirbay, proti němuž na hranici vápna nikdo na pozici defenzivního záložníka nevystoupil - hráč se totiž nacházel před Neuerem a za soupeřem spěchal levý bek Juan Bernat.

Bylo by nesmyslné snažit se z Alonsa dělat neumětela - hrát fotbal pochopitelně umí, což dokázal i v letošní sezoně. Problémem ovšem je, že se jedná o hráče spíše ze staré školy a jeho předností zkrátka už velkoklub typu Bayernu nemůže využít. Právě kvůli Alonsově pomalosti v rozehrávce pak dochází k tomu, že dostane míč, a než se rozmyslí, co s ním provede, jsou u něj tři protihráči. Alonso pak má veskrze dvě možnosti: buďto míč posune obligátně dozadu na stopery, nebo míč ztratí, z čehož pramení protiútok soupeře.

Své přednosti, tedy dobré čtení hry a technickou vybavenost, která mu umožňuje poslat nadýchaný centr nebo přesnou přihrávku po zemi, tak může využít pouze tehdy, není-li ohrožen agresivním presinkem hráčů soupeře. Pouze proti týmům, jež Bayern aktivně nepresují ve středu pole, ale spíše se zavřou ve vlastní šestnáctce či spoléhají na odvracení balonů vzduchem prostřednictvím vysokých stoperů/defenzivních záložníků, tak mohl Xabi zazářit.

Dobrý výkon tak podal před Vánoci proti nervóznímu Lipsku, ochromenému červenou kartou pro nejproduktivnějšího hráče Emila Forsberga a ve středu pole kvůli výkonu ten večer zcela marného Nabyho Keity dočista bezzubému. Tehdy se Xabimu dokonce podařilo i vstřelit branku. A výborně pak zahrál také v prvním utkání proti Arsenalu, kde po zranění Laurenta Koscielného obrana Gunners zcela rezignovala na defenzivní činnost a v tomto chaosu se Alonso blýskl dost možná nejlepším výkonem za poslední sezony.

Sympaťák Xabi ale jinak zkrátka na fotbal na nejvyšší úrovni dále nemá. Respektive, určitě by zvládl zahrát si v rodném Baskicku či nadprůměrném klubu Serie A (o hvězdy lákající MLS ani nemluvě), v žádném případě však nemá výkonnost na to, aby byl stabilním článkem základní sestavy velkoklubu, jehož cíle nemohou být menší než získat všechny trofeje, které se ve fotbalovém světě sesbírat dají.

A zatímco u konce kariéry Philippa Lahma mohou fanoušci kroutit hlavu a poohlížet se po vhodné náhradě, Xabi na hřišti chybět nebude. Bezpochyby bude v kabině Bayernu chybět lidsky - usměvavý elegán ze staré školy je mezi těmi všemi swaggery a nositeli, ivánkovským slovníkem, "komedií na hlavě" vždy vítaným osvěžením. Herně ho ovšem rozhodně nahradit dokáží - a při chabé minutáži, které letos právě kvůli Alonsovi dostávají Joshua Kimmich či Renato Sanches je otázkou, zda neměl pozvolný Xabiho odchod na lavičku náhradníků nastat už loni.

Ve svém dnešním vyjádření pro klubovou televizi Xabi velmi dobrou němčinou uvedl, že byť je pro něj opuštění fotbalového světa pochopitelně smutnou záležitostí, prostě cítí, že nastal ten správný moment. A za toto rozhodnutí mu patří můj obdiv. Paradoxně na to přišel dříve než lidé kolem něj - už v prosinci, kdy se zprávy o Alonsově plánovaném konci objevily v médiích poprvé, se totiž jak Ancelotti, tak klubový šéf Rummenigge vyjádřili ve smyslu, že udělají všechno pro to, aby hrál Xabi za Bayern i v další sezoně.

Kariéru končí hráč, který byl dost možná u nejfantastičtějšího příběhu, který fotbal minimálně v současném tisíciletí nabídl. Hráč, který vyhrál tři velké reprezentační turnaje po sobě. Hráč, jehož góly z dálky patřily vždy k těm nejhezčím. A především hráč, který i přesto, že stále patří dle Ancelottiho vyjádření i volby sestavy k nepostradatelným mužům jednoho ze tří největších světových velkoklubů, se sám rozhodl skončit.

A za to Xabimu patří velké uznání. Vědět, kdy odejít, a odhodlat se k tomu je totiž možná ještě těžší než vyhrát ty nejvýznamnější soutěže. A nedokáže to i leckterý držitel Řádu britského impéria.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (154)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Byl to můj oblíbenej hráč, ale je pravda, že jeho poslední rok v Realu už stál za nic a v Bayernu byl už pouze průměrnej.

Reagovat
adoxx

Podle těch vousů vypadá jak Chuck Norris za mlada

Reagovat
vladino10

súhlas úplne so všetkým

A najmä teda je naozaj paradox, ze on sám pochopil že už to nie je ono skôr ako ancelotti, pep a cele vedenie

Sympaťák, napriek tomu, že nám pije hlavne posledne 2 sezóny krv

Reagovat
Godwinson

Tak to budou fandové Bayernu bouchat šampus, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
adoxx

Jinak ovšem legenda Reálu

Reagovat
smazaný uživatel

legenda Liverpoolu...

Reagovat
Bayern +

Veľmi, veľmi pekne napísané. Autor v podstate vystihol všetko, za čo budeme hovoriť "Danke Xabi ♥" a za čo "konečne to prišlo".

Ja osobne som nikdy nebol ani zďaleka tak proti ako miestni Bavori. Pokiaľ sme v hre o všetky trofeje a ani jednu nám sám Alonso neodjebal, tak mi je u prdele či hraá tak alebo onak. Na druhú stranu mať na lavičke Kimmicha a Renata a Alonso druhý najvytaženejší hráč kádru... neviem no...

Reagovat
Kenneth

A proc se nevztekas na trenera? Xabi rozhoduje sam jestli bude hrat?

Reagovat
vladino10

presne no, kto by dobrovoľne povedal "nechcem hrať, daj ma na lavičku"

Reagovat
Bayern +

Samozrejme, že aj na trénera. Však si pozri BL sekciu, Carlo tam máva x-krát väčšiu sprchu ako Alonso.

Reagovat
Kenneth

Potom ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Xabi rozhoduje, jestli je ještě pro fotbal přínosem.. Xabi může za to, že odflákne zápas..

Reagovat
smazaný uživatel

Ale keď hrá zle niekolko zápasov, prečo ho tréner dáva do základu? Chyba je v trénerovi...

Reagovat
pobody's nerfect

Za posledních deset let lituju pouze dvou odchodů z anfieldu, suareze a právě xabiho

Reagovat
smazaný uživatel

tak nazdar no

Reagovat
Kenneth

Kral . Skoda ze nezustal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kenneth

Toniho bysme koupili ale i tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Toniho odchod s Alonsem nesouvisel. Ten přišel až později, kdy Guardiola začal zmatkovat. To spíš odchod Bastiho a ten mě mrzí víc.

Reagovat
vladino10

A to chcel pepek kúpiť ešte aj xaviho, pan boh zaplať, ze nas poslal doprdele

Reagovat
vladis271

v Liverpoole

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nani92

To by si mu doprial takú smutnú kariéru ako Gerrardovi?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pony Slaystation

Legenda Liverpoolu v legendarnim slozeni zalohy Xabi, Gerrard, Masherano a Luis Garcia

Reagovat
Hai

Garcia se snad ani nepotkal s mascheranem ne? jinak mas pravdu ta tri clena zaloha byla dokonala

Reagovat
Messiáš

Doufal jsem, že se ještě někdy vrátí do San Sebastianu.

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikajúci článok

Reagovat
dalu

souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

jo tak gentleman, jeho prasácké zákroky si dobře pamatuju

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Steven666

zrovna uňho mi prasácke zákroky nejak nejdú, skôr naňho, napr. vo finále proti Holandsku čo mu spravil De Jong bolo na zatykač..

Reagovat
smazaný uživatel

Xabi mohol byt svojho casu hracom Barcelony, ale uprednostnenie Deca vobec nelutujem.

Reagovat
Rudnevs

1x Weltmeister

2x Europameister

2x Champions League

2x Supercup

2x Bundesliga

1x DFB Pokal

1x La Liga

2x Copa del Rey

1x FA Cup

Tú kariéru má parádnu!

Reagovat
Hokaido

0x PL

Reagovat
smazaný uživatel

existuje vůbec hráč s titulem BL, PL i LL?

Reagovat
smazaný uživatel

Robben?

Reagovat
Hokaido

Z hlavy mě napadá Robben a myslím si, že bude jedinej...

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

dobra otazka....

aj mna napadol iba Robben

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, Arjeen, má i navrch titul z Holandska

Reagovat
andrew96

Reagovat
mistr129

divný, asi jeden z mála, co nevyhrál s Liverpoolem titul

Reagovat
Alons0

Dobře Xabi, já bych po té včerejší frašce v Barceloně, která už neměla s fotbalem vůbec nic společného, taky skončil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Heresy

Reagovat
smazaný uživatel

Ty seš panic fakt

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Všichni na eurofotbalu nemusí bejt jako ty. Oblíbený cirkus - hlavní u tebe mluví za vše.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za článek, i když je to asi boj proti větrným mlýnům.

Reagovat
smazaný uživatel

Akorát nesouhlasím s odstavcem o Lipsku a Arsenalu, ale nechám to být.

Reagovat
Jardman

Já myslím, že tam doopravdy zahrál dobře, když už ho někde vypíchnout, tak právě v těch dvou zápasech

Reagovat
smazaný uživatel

A přitom v obou zápasech byl stejně brzda a patřil k nejhorším. Hrát Thomas v klasickém rozestavení, tak by byly určitě výsledky výraznější.

Reagovat
Jardman

Tak 3:0 a 5:1 nejsou nejslabší výsledky, ale myslím, že autor ho aspoň někde chtěl pochválit a nikde jinde to bohužel nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
salaminoo

skvělá kariéra, odchází na vrcholu (bayern), žádná Čína, ty jeho dlouhé přihrávky do nohy zůstanou v paměti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
icka

Reagovat
dalu

Reagovat
vilp

Já jen tedy nesouhlasím s tím, že by byl nějak výrazně horší než Pirlo v jeho poslední sezoně za Juve, který v tom play-off LM vůbec nevěděl, která bije, hlavně proti Španělům.

Reagovat
kattos

Reagovat
stas87

Ak by ostal este jednu sezonu, tak by clovek hlavne v BL nepoznal rozdiel. Nema rychlost, pod tlakom supera sa zosype a chybuje a zopar golov uz Bayern po jeho chybach dostal. Lenze agresivne a natlakovo hra v BL len minimum mancaftov, cize on bude mat vzdy vynikajuce statistiky. Teraz len dufat, ze nestihne Bayernu pokazit CL...

Karieru mal skvelu, okrem Bayernu bol vsade klucovy hrac a vyhral toho vela. Bohuzial, zastavil progres u Kimmicha ale za to je zodpovedny hlavne trener, nie Xabi. Podakovat sa mu musi, jeho angazman bol v Bayerne uspesny a ak by vysla ta CL, tak sa podla mna nazory na neho prehodnoti a bude nakoniec honodteny kladne.

Reagovat
smazaný uživatel

Bude chýbať hlavne v kabíne... Kimmich má ešte kariéru pred sebou a myslím si že mu Xabi predal mnoho skúseností do budúcna.

Reagovat
cristiano.K.

dobrý článek a moc hezky se to čte

ale mám jednu výhradu - v prvních osmi odstavcích máš slovo pětatřicetiletý celkem 4x.

Reagovat
andrew96

Kariéru končí hráč, který byl dost možná u nejfantastičtějšího příběhu, který fotbal minimálně v současném tisíciletí nabídl.

Toto je fotbal, ne ta včerejší šaškárna.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
Rattlesnake

nevyrovnával tehdy liverpool taky z penalty?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

Nie, z dorazky

Reagovat
smazaný uživatel

Z nasimulovaný? Těžko

Reagovat
fenixLFC

noooooooo......

Reagovat
icka

Reagovat
Ed_Hazard

Juj, jak to chudáčik skúša S týmto nepochodíš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
havrys99

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spasitel

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
TheAdy

Reagovat
guzman

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
icka

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
Rich

Díky bohu, že už končíš.

Reagovat
manuelo neuero

hlavně aby neodešel müller, to by bylo nejhorší

Reagovat
Rich

Hele mě to přijde, že Ancelotti se ho chce zbavit, protože ho skoro vůbec nestaví. A je pravda v jedné věci, že Müller to jeho systému nezapadá.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý fotbalista a konec další legendy.

Reagovat
kattos

Jako nevím, není to nejlepší záložník současnosti, ale rozhodne mi nepřijde jako hráč, který tam je protlacovan, nebo na to nemá. Napsat " na světový fotbal nemá", když hraje v základu jednoho ze 3 nejlepších klubů světa....

Reagovat
OnderCZ

Nechci Xabiho hanit, sám jsem ho měl vždy rád. Ale sleduješ aspoň trochu pravidelně Bayern?

Reagovat
smazaný uživatel

to hrával svýho času i Fabio či další

Reagovat
smazaný uživatel

Skvely clanok, pochvala autorovi, viacmenej vsetko vystihol

AJ ked som tu Xabiho vela krat surovo skritizoval, je to legenda a zasluzi si ohromny respekt. jeden s mala sympatickych spanielskych futbalistov (uz ked hral v Reale). ziadny simulant, bojovnik, sice pomaly hrac ale stale platny. Vzdy ho budem mat v pamati. Viacmenej nenapadny, ziadne velke prusery v sukromnom zivote. Skratka Xabi

Reagovat
Mastný Chobot

Obrovsky skvelý hráč, v Liverpoole to býval môj najobľúbenejší hráč vôbec

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo taky postřehl tu Mega narážku na Wengera na konci článku? Taky má nějaký ten rad britský:-D

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší než Scholes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

tak to ani náhodou

Reagovat
smazaný uživatel

Ako DM o triedu.. Scholes bol zas lepší na CM.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
nani92

Upodozrievam autora, že tento článok mal napísaný už skôr a čakal už len na jeho vyhlásenie..

Reagovat
smazaný uživatel

iluminati confirmed

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi

Úžasná kariéra, ale taky zákeřné prase, takže o nějakém gentlemanství nemůže být řeč.

Reagovat
-Carles-

Reagovat
Xavi

Ještě si pamatuju, jak spadla Mallorca a Real tam pak hrál, tak se jim Xabi smál a imitoval je, jak všichni stáli a hleděli na tu obrazovku. Škoda, že to nemůžu nikde najít.

Reagovat
smazaný uživatel

říká někdo, kdo má ve svém středu největší svini busquetse

Reagovat
smazaný uživatel

taky o něm ale nikdo nemluví jako o gentlemanovi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
popltak

Super reakce, nikdo o Buskétcovi nepsal ale.

Reagovat
celeb

V com je preboha Busquets svina? Ze pred 5. rokmi zmurkal na zemi pri simulacii? Introvert, ktory nikoho neprovokuje, nevyjadruje sa do medii, hraci LaLigy ho beru ako bezkonfliktneho cloveka, karty ma akurat za recnenie, alebo zatahanie za dres, ked musi spusti rucnu brzdu. Za cele roky som od neho nepamatam zakerny faul, ani zo zlosti ako vie spravit napr. Neymar. Ak je toto svina, tak uz fakt netusim, akych svatcov by si chcel vidiet na travniku.

Reagovat
asskicker

Prečo potom komentujes simulácie Neymara a Suareza keď najviac simulujúcu buznu máte už niekoľko rokov vy v podobe delfína CR.

Reagovat
smazaný uživatel

,,Respektive, určitě by zvládl zahrát si v rodném Baskicku či nadprůměrném klubu Serie A "

Co to je za sračku. Na Serii absolutně nemá takticky.

Reagovat
nani92

Reagovat
Erdovec

no, ale fotbalista by tam byl nejlepší pořád

Reagovat
RMCF

Netvrdím jestli má nebo nemá na serii A, ale takticky je to jeden z nejvyspělejších fotbalistů...

Reagovat
smazaný uživatel

Sympoš

Reagovat
smazaný uživatel

Na to, že hrál s poloviční rychlostí ostatních, tak je to hráč na kterýho se nezapomíná. Především byl u toho slavnýho Španělskýho válce

Reagovat
smazaný uživatel

odejít před LM s Carlem v čele...tomu říkám, že rozhodně není oportunista

Reagovat
Jacks11

počkat?? a to končí jako teď hned nebo po sezone?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Busby babes

to rypnuti do drzitelu radu britskeho imperia je do koho?

Reagovat
Spalovač šancí

Gentleman tedy ani náhodou. To i Roy Keane byl proti němu slušňák

Reagovat
smazaný uživatel

Ta poslední věta je kopanec do Wengera ?

Reagovat
raduinho

To psal PV-majsta?. Neuvěřitelně zaujatý článek.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele