Sapara: Oslavy byly velké!

26.10.2007, 10:51
Rozhovory
Zaujalo nás
Norský Rosenborg prožil ve středu báječný den, v Lize mistrů si vyšlápl na favorita, porazil španělskou Valencii 2:0. V týmu norského mistra nechyběl slovenský reprezentant Marek Sapara, který si na nás udělal čas a den po utkání nám poskytl zajímavý rozhovor.

Jak se slavilo včera v Trondheimu, když jste senzačně šokovali fotbalovou Evropu vítězstvím nad španělským velkoklubem FC Valencia?
No bylo to super. Rosenborg už delší dobu nevyhrál v LM, tak ty oslavy byly dost velké.

Pomýšleli jste na to, že zdoláte favorita 2:0?
Věřili jsme si, ze můžeme vyhrát a dobře jsme se připravili na zápas, ale před zápasem jsme nepřemýšleli, zda vyhrajeme anebo prohrajeme.

Mohl byste čtenářům přiblížit tak velice úspěšný zápas pro Rosenborg?
Změnili jsme náš tradiční systém, hráli jsme 4-3-1-2 a tím jsme přehustili střed pole a Valencia měla málo prostoru na kombinaci.. Hráli jsme kompaktně vzadu a vyráželi jsme do protiútoků...

Jaký cíl si dával klub před startem skupinové fáze LM? Byl cíl postoupit nebo skončit třetí?
Žádné konkrétní cíle jsme si nedávali. Samozřejmě, že máme velmi silnou skupinu a je to velmi těžké si dát nějaký cíl. Ale zatím se nám daří, jsme zatím druzí v tabulce a každý doufá a věří, že můžeme uspět.

Díky středečnímu úspěchu jste se tedy posunuli na druhou pozici ve skupině s tříbodovou ztrátou na vedoucí Chelsea. Ale za vás se s bodovým mankem dotírá duo Schalke04 a Valencia. Myslíte si tedy, že je reálné postoupit do další fáze Ligy mistrů na úkor dvou špičkových klubů?
To je fakt těžká otázka a nedá se na ni odpovědět. Věříme si, že můžeme postoupit, ale důležité zápasy máme před sebou a dva ze třech hrajeme venku, tam se uvidi, zda na to máme...

Vedení klubu i přes nečekanou výhru nad španělskými Netopýry odvolalo kouče Knuta Tøruma po oboustranné domluvě kvůli neuspokojivým výsledkům v domácí ligové soutěži. Jak se na tuto situaci díváte?
Pro mě to byl šok, ale to právě trenér se rozhodl ukončit spolupráci. Je to pro nás těžké a hlavně po takovémto super utkání plus před dalšími důležitými zápasy, které nás čekají. Ale takový je život a doufám, že mi půjdeme dále a nezanechá to na nás nějaké negativní stopy..

Pojďme nyní k norské lize. Tam jste po odehrání 24 kol šestí. Do konce sezony zbývají pouhé dva zápasy. Už je nyní jisté, že Rosenborg nenakoukne příští rok do pohárové Evropy, protože na pohárové příčky ztrácí nedosažitelných sedm bodů. Jak byste zhodnotil tuto nevydařenou ligovou sezonu.
Dalo by se říci, že je to neúspěšná sezona, i když mužstvo hrálo celkem dobře, tak jsme dostávali příliš jednoduše góly a naopak jsme se neuměli dostatečně prosadit v koncovce. Bylo hodně takovýchto zápasů, kdy jsme se vlastními chybami připravili o lepší výsledky. Ale každý se teď soustředí spíše na tu Ligu mistrů.

Na druhou stranu se právě budete moci plně soustředit na nadcházející zápasy Ligy mistrů.
Ano, to je pravda, i tak je to velká škoda, protože příští rok jsme bez poháru a to je pro Rosenborg dost zlé..

Čím si vysvětlujete to, že Rosenborg, dříve neomezený král v Norsku, který získal 14 titulů v řadě, najednou v roce 2005 skončil až sedmý, poté se stal mistrem a teď zase je až ve středu tabulky?
Je to toho více, spousta hráčů se vyměnilo, do toho jsme měli prioritu se dostat přes předkola Ligy mistrů do hlavní fáze a možná jsme se až příliš soustředili na LM...

V této ligové sezoně jste nastřílel pět gólů, jak jste spokojený se svým působením v Norsku?
Za cely rok jsem dal 10 branek a mám 17 asistencí, když počítám i LM a ligový pohár. Takže jsem spokojený, i když je stále co zlepšovat a hlavně mě mrzí, že to nešlo celému mužstvu.

Smlouvu v Trondheimu máte až do roku 2010. Věříte, že tam vydržíte do té doby?
Sám nevím, možná nějaké kluby se ozvou se zájmem a potom to už bude o dohodě mezi kluby a mnou. Ale zatím se cítím v Rosenborgu dobře.

Kde byste si ještě rád zahrál?
Nepřemýšlím se nad tím momentálně. Ale určitě by jsem rád hrál v nějakém klubu z Anglie anebo Německa.

A nebránil byste se případné nabídce Sparty nebo Slavie?
To už ne, přece jen už bych to považoval za krok zpět.

Pročpak?
Protože si nemyslím, že Sparta nebo Slavia mi mohou dát více než Rosenborg..

Kolik lidí chodí na fotbal v Norsku?
Každý zápas je skoro vyprodaný. My máme průměr přes 19 tisíc diváků na zápas.

Mohl byste srovnat kvalitu norské ligy s českou nebo slovenskou?
Českou ligu neznám, ale když se říká, že je o třídu lepší než slovenská, tak norská je lepší než obě dvě ligy.

Jste členem slovenské reprezentace, která je již ze hry o postup na šampionát venku. Kde hledat hlavní příčiny neúspěchu v kvalifikaci ME?
Po špatném začátku se vyměnil trenér a vlastně i celé mužstvo. Teď se slovenská reprezentace jen buduje a hlavně se celé mužstvo omladilo, takže potřebujeme trochu čas a pořádně se sehrát..

Těšíte se na listopadovou odvetu federálního derby v Česku?
Samozřejmě, toto jsou zápasy, které naše mužstvo potřebuje a zápasy Česka a Slovenska jsou stále napjaté a zajímavé.

Máte nějaký hráčský sen, kterého byste chtěl dosáhnout?
Předtím jsem se chtěl stát slovenským mistrem, podařilo se mi to. Potom jsem chtěl vyhrát norskou ligu, i to se mi podařilo a samozřejmě mým velkým snem bylo hrát Ligu mistrů, takže právě teď sním tenhle svůj sen. Potom se uvidí a dám si další sen, možná přestup do velkého evropského klubu.

Autor: David Křížka

Komentáře (20)

Přidat komentář
HOST*

Reagovat
HOST*tajfooooon

nemyslis, si ze je lepsia? ked spartu porazilo svajciarske muzstvo neni o com....skurveny je cely cesky aj slovensky futbal

Reagovat
HOST*

sebevedomi mu nechybi a hlavne si nemyslim, ze norska liga je lepsi nez ceska

Reagovat
HOST*

no neviem... podla mna ceska a slovenska to uz je jedno... svedcia o tom aj vysledky v lige majstrov a uefe nemyslis?

Reagovat
Slejdy

no slovenska je urcite niz nez ceska to si priznej

Reagovat
HOST*bistinko

Tak to asi ano,my sme 3 europska kategoria,vy dva a polta...Samozrejme repre je o inom...

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Tak ale je to pravda....Rosenborg by slavii porazil.je to zkuseny muzstvo co hraje ligu mistru kazdej rok....a hlavne vzdycky maji ve skupine silna muzstva...

Reagovat
Nazgúl

Trondheim neni jediný mužstvo v Norsku, podle toho kvalita ligy nejde posuzovat. Třeba Valerengu Boleslav z předkola LM vyřadila.

Reagovat
HOST*WikyM

Rosenborg by Slavii neporazil. To si musíme přiznat. Slavia vyřadila v předkolech, jak Žilinu tak Ajax Amsterodam. Takže si myslím, že by to bylo vyrovnaný, možná by Slavia vyhrála.

Reagovat
HOST*

ano bylo chelsea - rosenborg 1-1,arsenal - slavia 7-0

Reagovat
HOST*WikyM

Já bych se jenom zeptal, v jaký formě byla Chelsea a v jaký formě je nyní Arsenal.

Reagovat
HOST*henrich 16.

slavia ani sparta určite nemajú na rosenborg kolikkrat sa sparta a slavia prebojovali do LM A KOLIK ROSENBORG

Reagovat
HOST*

SPARTA - ZURYCH 1-2 ARSENAL - SLAVIA 7-0

Reagovat
HOST*lidak

Baník Ostrava - jo on vlastně v pohárech není a když byl tak to dopadlo podobně, tak drž pysk a neztrapňuj se.

Reagovat
Hiko

Ma pravdu, norska liga je mnohem vys nez ceska nebo slovenska. Posuzuji to nejen podle atmosfery v hledisti, ale taky podle atraktivity hry (malokdy se stane, ze zapas skonci 0:0). A jak rika Marek, prestup do Sparty nebo Slavie by byl krokem zpet, at o tom radsi ani nepremysli! Diky autorovi za pekny rozhovor

HEIA RBK!!!

Reagovat
Hiko

Taky jsem udelal rozhovor s Markem: www.rosenborg.estraky.cz

Reagovat
Hiko

opravna: www.rosenborg.estranky.cz

Reagovat
smazaný uživatel

podle mě je norská lepší než česká a o slovenský nemluvě.. opravdu tam chodí více lidí, je tam větší zájem o fotbal, to je velký plus....

Reagovat
HOST*

Podla mna medzi ceskou a slovenskou ligou nie je az taky rozdiel tak 5-6 muzstiev z oboch/Sparta,Slavia,Liberec,Zilina,Artmedia/ hraje nie velmi uspesne poharove sutaze...no cesky repre. futbal je dost dobry to treba uznat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele