Sahin je posilou i na lavičce

29.01.2013, 19:55
Názory a komentáře
Přiveď do klubu hvězdu, posaď ji na lavičku náhradníků a máš ten nejlepší způsob, jak posílit tým. Je to trochu nadsázka, ale zdá se, že tenhle trik může fungovat. Ti na hřišti se totiž přetrhnou, aby nevypadli ze sestavy. Alespoň tak vypadá realita v Dortmundu. Za situací u úřadujícího mistra na počátku odvetné části Bundesligy i pozoruhodnými momenty 19. kola se ohlíží Václav Procházka.

Trenér Jürgen Klopp uvítal návrat Nuriho Sahina po jeho neúspěšných pokusech v Realu Madrid a Liverpoolu. Tureckého záložníka ale na úvod hostování posadil jen na lavičku. A dějí se divy. Sahinovi konkurenti v záloze dřou jak stachanovci, trhají rekordy, předvádějí excelentní výkony a celá Borussia frčí jako ve svých nejlepších časech. Skóre 8:0 za dva zápasy hovoří za vše. Takový Ilkay Gündogan zažíval vydařené chvíle už na podzim i před tím, ale teď zjevně nasadil další rychlostní stupeň. "Nuri je jako můj bratr, ale samozřejmě hrát chce každý," potvrzuje pohodové, ale zároveň i vysoce konkurenční prostředí v Borussii.

Neuvěřitelných jednadevadesát kontaktů s míčem za první poločas utkání s Norimberkem (3:0) stačil nasbírat právě Gündogan. V průměru každou půlminut jeden! Skoro se tomu číslu nechce věřit, ale přepočítávat to rozhodně nebudu, vždyť bundesligové statistiky bývají precizní. V součtu pak dortmundský středopolař potkal míč 147x za zápas, což je rekord sezony. Po pauze už přece jen Dortmund polevil, ale i tak dál platilo: Nikdo ze záložníků nechce zůstat ve stínu. Návrat do sestavy přes Sahina, který stačil při epizodní účasti na hřišti v závěru obou dosavadních zápasů nabídnout pár povedených kousků, by mohl být neřešitelným problémem. S Gündoganem zejména Kehl aby se bál, že bude vystrnaděn ze základní jedenáctky. Mezi záložníky druhé (zdráhám se v tomto případě napsat defenzivnější) linie je v Dortmundu konkurence taková jako nikde jinde: Vedle Gündogana a Kehla jsou k dispozici i Bender, Leitner a teď Sahin. Celkem pět adeptů s excelentní výkonností má Klopp na pouhé dva posty. A před nimi je také pořádně plno - Blaszczykowski, Götze, Reus. Mimo hru zůstává Grosskreutz. Perišič na něco takového už neměl nervy a vyklidil v zimě pozice... "Je opravdu luxus, když takové hráče jako jsou Bender a Sahin máte mezi náhradníky a můžete je poslat do hry," liboval si oprávněně Klopp.

A ještě pár zmínek o dalších momentech kola. Bayernu při trápení vydatně pomohl Molinaro. Od žádného ze svých spoluhráčů za celý zápas nedostal Mandžukič tak báječnou přihrávku jako právě od stuttgartského beka, který chorvatského kanonýra neomylně vyslal do gólového sóla.

Připomeňme si také rekordmana - smolaře. Andre Schürrle z Leverkusenu pošesté v tomto ročníku trefil tyč či břevno. Nemá v tomto směru konkurenci zřejmě nejen v Bundeslize, ale radost z tohoto primátu mít nemůže stejně tak jako z pouhé remízy proti Freiburgu.

Ještě se zastavím u brémského Werderu. Ač je leden a ve střední Evropě vládne zima, jeho hráči zápasy pojímají poněkud plážově. Debakl s Dortmundem lze dejme tomu vysvětlit tím, jak dobře hrál soupeř. Ale derby s Hamburkem? V poměrech, kde vládne německá disciplína, to od Brém byla úplná katastrofa. Kreativita dopředu, to ano. Dívá se na to pěkně, když se taktovky zkouší chopit třeba Mehmet Ekici. Ale to bránění. Chaotické nebo žádné zajištění... Jedinci - včetně českého reprezentanta Thea Gebre Selassieho - z toho pak vycházejí jako naivní žáčci. Výsledkem je i osm inkasovaných gólů za dva zápasy. S frustrací a nouzovým řešením situací přicházejí i vyloučení, jak se o tom přesvědčili Clemens Fritz, který červenou kartu uviděl vůbec poprvé v kariéře, a Marko Arnautovic. "Žádná karta to být neměla, nic jsem přece neudělal," namítl Rakušan stroze, ač už jen pouhé naznačení nákopu směrem k sudímu nevypadalo nijak gentlemansky. "Hráč by se měl kontrolovat, zvláště v takovém derby," reagoval gólman Brém Sebastian Mielitz snad pod vlivem toho, že z Arnatovice se stává recidivista. Jde o jeho druhé vyloučení v krátké době.

Samozřejmě můžou znít i vcelku oprávněné námitky, že Hamburku pomohl rozhodčí Kinhöfer. Však také nedostal dobré vysvědčení. V Bildu i v Kickeru to pořádně schytal. Nejen za spornou červenou, ale hlavně proto, že Aogo balon před druhou brankou HSV zřejmě přistrčil do střelecké pozice rukou. Ale jak to tak bývá, historie se na to už neptá. Klíčový je výsledek. A na závěr ještě odbočka. Připomínám rozjezd druhé bundesligy. Znovu si tedy můžete vyhradit čas v pondělních večerech, ale i v dalších termínech. Až tři zápasy z každého dějství (také v pátek večer a v neděli odpoledne) bude nabízet česká verze Eurosportu. A to už v tomto týdnu. Začínáme v pátek v 18 hodin duelem Union Berlín vs. Sandhausen.

Zajímavé věci se dějí už před startem. Daniel Bierofka, jedna z nejvěhlasnějších postav soutěže, by mohl vyprávět. Je snad historicky první hráčem, kterému sudí zlomil nos. Samozřejmě to byla nešťastná náhoda, když loket arbitra Roberta Hartmanna skončil v obličeji hvězdy Mnichova 1860 při přípravném utkání s Aalenem. "Je mi to líto, byla to nešťastná srážka," omlouval se Hartmann. V pondělí proti Kaiserslauternu by s maskou na obličeji (v přímém přenosu na Eurosportu) měl bývalý německý reprezentant nastoupit. A nakonec ještě informace, kterou naše média zatím nezaznamenala. Bývalý známý gólman Oliver Reck (47) urychleně musel s infarktem do péče lékařů. Loni v srpnu skončené nepříliš vydařené angažmá v Duisburgu přestál ještě ve zdraví. Kolaps mistra Evropy z roku 1996 postihl ve chvíli, kdy si dopřával lyžařských radovánek v Alpách, ale měl štěstí, takže snad zažije ještě spoustu dramatických až infarktových momentů u fotbalových trávníků.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (43)

Přidat komentář
Han střelil první

To je ale blbost..

Reagovat
smazaný uživatel

Proc by to byla blbost? Nahodou to je nejlepsi motivace pro hrace, ale jen do ty doby nez se to tam zacne hadat ze nehrajou

Reagovat
C-M@ster

Ne.

Reagovat
JackDaniels.

Jurgen Klopp sympatak a fantasticky trener... z Dortmundu sa stava gigant

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
suldik

*znovu stáva gigant

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hafna

Ten tým Dortmundu... to je něco skvostného tak mladý a dokonale poskládaný tým takřka z ničeho, no klobouk dolů před všema kdo se na tom podíleli

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Řekněme to takhle, je to nejlepší krátkodobé vzpružení pro hráče. Potom to ale dělá neplechu a týmu to uškodí, takže je to vlastně blbost dělat to

Reagovat
smazaný uživatel

Když už je tu zmínka o druhé lize, tak z SGD odchází zpět Sliškovič do Mainzu a na odchodu (nejspíš do Athen ale jaký klub, to ví bůh) Papadopoulos.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak na to, že Liverpoolu skoro nehrál, odejít do lepšího klubu, klobouk dolu.

Reagovat
REPLIKATOR

Specifická situace. Udělal si tam jméno, je tam jenom na hostování a stejně bude jenom na lavičce.

Reagovat
smazaný uživatel

Kravina

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl někdo včerejší zápas?.. Sarr hrál teda převelice zkušeně. Na to, že je mu pořád teprve 17 let, tak to bylo parádní...

Reagovat
ian.rush

Zahoď tužku a papír, vůbec tomu neroumíš kamaráde.

Na tvém místě bych už nic nepublikoval VP.

Reagovat
Darren Fletcher

dortmund je sympaticky a nemam nanho zleho slova, buduci gigant atd... ale teraz vypadne. so sachtorom.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

kinnhöfer...ta ruka sice bola ale to on nemohol vidiet vycitat sa mu da len to ze nasim daval karty za chujoviny,hracom hsv dal len na konci len preto ze mu to muselo byt uz trapne ked na jednej strane da 4 zlte a na druhej strane za podobne zakroky nic

cim dalej viac mi pride ze v kabine su skupinky a mozno aj oblubenci schaafa ktory proste hrat budu aj keby boli z formy,dost ma prekvapilo nasadenie ekiciho ktory nesklamal dufam ze aj o tyzden sancu dostane

Reagovat
db18

Taky se mi líbil výkon Ekiciho, jen jsem nevěděl, jestli nemám zkreslený pohled, protože se mi líbil už pod Klinsmannem v Bayernu

...a u Kinhöfera jsem si zezačátku řikal, že to utkání zvládá dobře (když si vzpomenu na Fandela, který hodne pos*al zápas BVCB s Brémama) a ke konci to tak zmrvil (a od kickeru dostal 5, jsem si předtím ani nevšiml, že hodnotí i rozhodčí - hlavně ještě po tom, co se Rafati pokusil o sebevraždu)

Reagovat
jv

Ekici zahrál dobře, jak už jsem někde psal, určitě jeden z jeho nejlepších zápasů za Werder.

Reagovat
stas87

de camargo v hoffe to by aj sedelo...

Reagovat
smazaný uživatel

jako pěst na oko..

Reagovat
stas87

ja ho nemam rad od pokalu s herthou v berline...tam sa spraval ako supak

Reagovat
db18

(a to by člověk čekal, že když se mu to stalo předtím, že se od toho bude spíš distancovat )

Reagovat
Arne

To na něj kladeš velký nároky, zvlášť na brazilskýho přeběhlíka k Belgii... To, že mu to samé udělal rok předtím Lehmann a DFB dělala, že nic nevidí a ještě mu dala klasickou stopku, ho v mých očích spíš omlouvá. Od něj člověk nemohl čekat opačnou reakci.

Každopádně sympaťák to zrovna není a je to další část do mozaiky nesympatických vidláků.

Reagovat
db18

to máš asi pravdu

Reagovat
db18

tím se vyrovná příchod Polanskiho a můžu jim v klidu zas přát sestup (jen to s těmato posilama bude těžší je udržet dole)

Reagovat
smazaný uživatel

To jim pomůže se vrátit k bundesligovým prosimulovaným začátkům...

Reagovat
jv

...hlavně pak ale nejspíš i vybojovat záchranu.

Reagovat
JozkokozleJ

Priznam sa, ze ma doteraz vnutorne trosku stvalo, ze mi Hoffenheim nejak nevadi. Tymto sa to zmenilo! Paradny prestup po kazdej stranke

Reagovat
Arne

S kreativitou dopředu od Brém bych brzdil, zas tak něco výjimečnýho nepředvedly...

Jinak Kloppo nový sestřih a docela to jde

Reagovat
smazaný uživatel

má to rozhodně lepší než předtím

Reagovat
jv

Reagovat
stas87

prislo ti to?

Reagovat
smazaný uživatel

No a do SGD má namířeno do konce sezony tento hráč : http://www.eurofotbal.cz/hraci/denis-streker-44589/

Reagovat
Tuxedo

ten Şahin je feták a traged v jednom , to ma zato že chcel ist do Realu nosiť vodu Ronaldovy

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele