RUSKO KONČÍ – S PORTUGALSKEM PROHRÁLO 0:2

17.06.2004, 09:38
Aktuality
Rusové svrhli cara Mostovoje, ale ruskému lidu to radost nepřineslo. Ruský tým svůj druhý zápas na Euru 2004 opět prohrál a bez vstřelené branky je první, kdo najisto opustí turnaj po dohrání základních skupin. Domácím utkání přineslo úlevu, ale k postupu ze skupiny A mají blíže jen o kousek – čekají je Španělé.

Trenér Scolari udělal oproti zápasu s Řeckem několik základních změn v sestavě – v obraně zůstal z prvního zápasu proti Řecku jen stoper Jorge Andrade, kterého doplnili Monteiro, Carvalho a Nuňo Valente. Uprostřed od začátku nastoupil Deco, na místo Ruie Costy, ale další změny se nekonaly a vpředu zůstal opět jen osamocený Pauleta.

Také Rusové museli provést změny: v obranné čtveřici nastoupil mladíček Bugajev se záložníkem Smertinem a osamoceného Keržakova na hrotu místo Mostovoje doplnil Loskov. Utkání na Estádio da Luz se od počátku vyvíjelo ve prospěch domácích a povedl se jim zrealizovat sen každého trenéra favorizovaného týmu – vstřelili rychle úvodní gól. Střílenou nahrávku Deca si zpracoval Maniche a pravačkou už v sedmé minutě skóroval.

Portugalci ani potom míč soupeři příliš nepůjčovali a jejich středová řada tu ruskou jasně přehrávala. Figo, Deco, Simao a Maniche si často měnili své posty, čímž mátli své protivníky, ale vyslat kloudnou přihrávku na Pauletu v šestnáctce se jim nedařilo. To se po povedlo až těsně před koncem poločasu samotným Rusům – Senikov slabě poslal malou domů na Ovčinikova a ten zahrál rukou mimo velké vápno, za což si vysloužil červenou kartu.

Po poločase začali Rusové o poznání aktivněji, přestože v záloze chyběl Aldonin, který musel uvolnit místo druhému brankáři Malafejevovi. Z dálky to zkoušeli Karjaka i Keržakov, pak ale udeřilo na druhé straně – Figo se z pravé strany pokoušel obstřelit Malafejeva, ale jeho rána skončila na tyči. Dorážku do odkryté branky potom nezvládl Deco.

Nakonec se na hřiště dostali Nuňo Goméz, Rui Costa i střelec jediné branky Portugalců v zápase proti Řecku Ronaldo a Portugalci tak konečně hráli v rozestavení 4-4-2, což se projevilo dalšími šancemi, z nichž tu z 89. minuty, po akci Ronalda, pohodlně doklepl do sítě Rui Costa a Portugalci vedli 2:0.

Portugalci sympatickým výkonem konečně ukázali, že o postup ze základní skupiny opravdu stojí, naopak Rusové se s šampionátem po zápase s Řeckem rozloučí a mohou zpytovat svědomí, zda za jejich neúspěchem není něco víc, než jen nedostatek onoho "fotbalového štěstíčka".

Portugalci mají před posledním kolem jasno – musí porazit Španělsko, jinak končí. Rusové už budou hrát jen o napravení reputace...

Autor: Petr Táborský

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*007

Jo ten chlap nemá chybu hru Potrugalců rozhýbal. Je to plná náhrada stařičkého důchodce Figa.Sice nehrají to samý ale je lepší

Reagovat
HOST*IwwI

tagh to každopádně--Figo to akorát kurví......ani se nedivim že ho coach posadil na lavičku.......

Reagovat
PJ

Mno... včera byl Figo nejlepší na hřišti...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele