ROZPŮLENÉ SRDCE

17.03.2006, 09:51
Aktuality
Demetrio Albertini. AC Milán a Barcelona FC. 37 tisíc diváků se přišlo na San Siro rozloučit s touto legendou světového fotbalu. O celou tisícovku více, než na ligu AC Milán - Juventus...

Byla to noc, které se bojí každý fotbalista. Byla to noc o které sní každý fotbalista. Demetrio Albertini naposledy obul kopačky ve společenství těch, kteří po dlouhá léta byli jeho spoluhráči a protivníci. Ale především kamarádi. A jaká jména se objevila na soupiskách obou velkých a slavných! V dresu AC Milán nastoupili: Rossi, Tassotti, Baressi, Maldini, Simone, Desailly, Donadoni, Gullit, Van Basten, Massaro, Weah, Papin, Dida, Simič, Nesta, Kaladze, Serginho, Gattuso, Pirlo a Seedorf. Za Barcelona FC to byli: Zubi, Goiko, Nadal, Sergi, Alexanko, Rijkaard, Amor, Stojčkov, Eusebio, Laudrup, Salinas, Valdés, Oleguer, Puyol, Márquez, Gio, Deco, Iniesta, Ronaldinho, Etoo, Ezquerro, Larsson, Maxi.

Někdo vám chybí? Ano, máte pravdu. V barvách obou celků se nadšeným divákům představil ON, Demetrio Albertini. Nejprve se na trávníku objevili ti, kteří patří do síně slávy a jejichž hvězda zářila v letech osmdesátých a na začátku posledního desetiletí minulého století. Po přestávce vyběhly na hrací plochu hvězdy současnosti. Hrálo se 2 x 40 minut, snad aby se staří páni příliš nezadýchali, či právě naopak, cítili se jako dorostenci.

Na lavičku "culé" se posadil Johan Cruyff, z jednoho prostého důvodu. Frank Rijkaard si oblékl triko a trenky a šel hrát. To Fabio Capello zůstal věrný řemeslu a důstojně, jak je to u něj zvykem, popocházel okolo lavičky. Albertini nastoupil od úvodního hvizdu za AC Milán a již v 6. minutě rozjásal tribuny. Z trestného kopu dostal jím tolik milovaný tým do vedení. O pět minut později Marco van Basten, současný trenér našeho věčného rivala Nizozemska, přidal hlavou druhou branku a byl to opravdový GÓL! Začalo se za chodu střídat, zejména v dresu Barcy se objevilo několik mladíků, ale Milán válel dál. Nadal si dal parádního vlastence a ve 14. minutě to bylo 3:0 pro domácí. Santi Ezquerro pak dal gól do šatny a šlo se na párek...

Barcelona do druhého poločasu poslala na trávník kombinovaný celek současného kádru, trojice Ronaldinho, Deco, Eto'o se do hry zapojila v 64. minutě a byl to posledně jmenovaný, kdo z penalty snížil na konečných 2:3. Albertini si užil poslední minuty svého aktivního fotbalového života v dresu barev "azulgrana", ten "rossoneri" si schoval na památku již po prvních 40 minutách. Zajímavostí tohoto zápasu je také fakt, že se vlastně jednalo o neoficiální generálku na souboj obou těchto celků ve čtvrtfinále LM. Ale tam to bude opravdu o něčem jiném.

Demetrio Albertini se narodil 23. srpna 1971 v Besana, Brianza. Měří 180 cm a váží 75 kg. První zápas jako profesionální fotbalista odehrál 15. ledna 1989 v dresu Milána proti Como (4:0). Za svou kariéru nastupoval v dresech AC Milán (1988 - 2002), Atlético Madrid (2002- 03), Lazio Řím (2003-04), Atalanta Bergamo (2004 - leden 2005), Barcelona FC (2005).

Za svého působení v AC Milán vyhrál LM 1994 a ve stejném roce také evropský Superpohár. Mistrem Itálie se stal v letech 1992 - 1994, 1996 a 1999, vítězství v italském Superpoháru si připsal v sezonách 1992 - 1994. V roce 2005 vybojoval v dresu Barcelony španělský titul. Byl hráčem Itálie (2. místo) na EURO 2000.



Autor: Vilém Hodr

Komentáře (8)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hmmm, generálka spíš na semifinále LM, ne? Navíc k tomu bude mít určitě co říct Lyon A velmi teoreticky i Benfica

Reagovat
sansiro

O celou tisícovku více, než na ligu Juventus - AC Milán

Reagovat
HOST*

sigma je v ....li

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článek, hráč jako Albertini si to určitě zaslóži, díky Demetrio.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
smazaný uživatel

nebylo tam spíš 73 tisíc lidí???

Reagovat
smazaný uživatel

Musíme poděkovat Demetriu za práci v Barce, i když tam moc dlouho nepůsobil. Musel to být krasný večer a nejvíc mě zahřálo u mého Barcelonsko- katalánského srdce, že nás vedl na lavičce sám velký Johan Cruyff. Je opravdu hráčská i trenérská legenda Barcy. Hlavně jemu musíme poděkovat co pro Barcu udělal. Díky Demetrio i Johane!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

jj, super článek.

Je opravdu skvělé, za jak krátkou dobu náš klub na Demetria zapůsobil do tak velké míry.

Reagovat
smazaný uživatel

albertini byl jednoho casu mym nejoblibenejsin hracem na svete..i kdyz sem byl toho casu hodne mladej..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele