Rozhovor s Markem Matějovským

17.03.2008, 18:33
Rozhovory
Zajímavý rozhovor Eurofotbalu poskytl záložník anglického Readingu Marek Matějovský. Jak vypadal jeho první gól v Premier League z pohledu střelce, jaké šance dává české reprezentaci na blížícím se evropském šampionátu, nebo kdo podle něj vyhraje českou nejvyšší soutěž, to vše se dozvíte uvnitř článku.

V uplynulém kole jste vstřelil svůj první gól v anglické Premier League a i když nepomohl k bodovému zisku, tak určitě stál za to. Mohl byste nám popsat, jak jste gól dal?
Bylo to po naší standardní situaci ze strany, kdy jsem jako obvykle čekal na odražený míč za hranicí velkého vápna a spoluhráč John Oster si všimnul,že všichni hráči jsou natlačení uvnitř šestnáctky a poslal mi míč podél vápna, kde jsem ho z jedné trefil a spadlo to tam.

Co se vám promítlo v hlavě, když jste viděl míč za zády brankáře Liverpoolu?
Samozřejmě jsem byl rád, běžel jsem se radovat k našim fanouškům a doufal jsem, že nám to přinese dobrý výsledek.

Nyní se v tabulce pohybujete na čtrnáctém místě a na sestupové pozice máte náskok tří bodů, což znamená, že jste stále v ohrožení. V dalším kole hostíte o tři místa horší Birmingham, takže povinnost vám velí vyhrát. Co bude podle vás platit na příštího soupeře?
Tak jako na každého poctivý, kolektivní výkon s dobrou defenzivou a nebezpečnou útočnou fází, tak jako se nám to povedlo v posledním domácím zápase s Manchesterem City.

Co bude podle vás klíčem k tomu, aby Reading hrál první ligu i v příští sezóně?
Každopádně zvládat právě domácí zápasy a přidat k tomu nějaké body z venku. Věřím a cítím, že tenhle tým na první ligu má.

Jak si rozumíte se Stephenem Huntem, jenž ošklivě zranil reprezentačního brankáře Petra Čecha?
Už jsem to v médiích zmiňoval, že Stephen je fajn kluk, který pomáhá ostatním a je stále pozitivně naladěn, takže ani já nemám problém s ním vycházet v pořádku. Jak jsem ho zatím poznal, tak to s Čechínem musela být nešťastná náhoda.

Máte už mezi spoluhráči nějakého kamaráda? Pokud ano, v čem vám nejvíce pomáhá?
Tak zatím si nejvíce rozumím s Kalifou Cissém, se kterým jsem ze začátku jezdil, ještě když jsem neměl vůz a s Liamem Roseniorem, se kterým jsem na pokoji na soustředěních. Jinak ale musím říct, že všichni jsou tu příjemní a nemám s nikým problém.

Býváte v kontaktu v Anglii s nějakým dalším českým fotbalistou?
V kontaktu jsem s Romanem Bednářem, kterému se teď střelecky daří a občas si napíši s Petrem Čechem. Samozřejmě většinu času se snažím věnovat rodině a také učení angličtiny.

Jak jste se zabydlel v Readingu a jak se vám líbí toto město?
Vybral jsem zde pěkný zařízený byt a proto mohla jet rodina hned se mnou a dá se říct, že to tu ještě poznáváme, ale centrum a okolí našeho bytu se nám líbí.

Vy a rodina už jste si zvykli na tamní život?
Jak jsem řekl, poznáváme to tu, ale větší problémy tu nemáme, a tak se dá říct, že jsme si zvykli dobře.

Jak budete slavit Velikonoce na britských ostrovech?
Určitě nic velkého nechystáme, maximálně vyšlehám manželku a to bude vše.

Už vás poznávají lidé v ulicích města?
Naštěstí můžeme v klidu jít na procházku a máme klid, ale před a po utkání je to vždy na dlouhou dobu, když mě obklopí fanoušci a chtějí podpisy nebo fotky, ale s tímto nemám problém a snažím se vyhovět všem.

Mohl byste nám popsat, jak probíhá váš všední den v Anglii?
Vstávám okolo 8. hodiny, většinou už je vzhůru Domča. V 9 hodin odjíždím na trénink do tréninkového centra FC Reading kam to mám zhruba 25 až 30 minut autem. Máme tam snídani, v 10:30 trénink obvykle tak 2 hodiny, poté oběd a okolo 14:00 přijíždím domů k rodině. Většinou si pak hrajeme s malým nebo jdeme na procházku nebo nákup. K večeru nějaké to učení a pak spát.

Kolik volného času máte nyní narozdíl od působení v Čechách?
Řekl bych, že je to tak nastejno. Každopádně jsem zde velice spokojen.

Mohl byste srovnat, jaké rozdíly jsou v trénincích mezi prvoligovým anglickým a českým klubem?
Největší rozdíl pro mě byl v délce tréninků. Tady jsou obvykle 2 hodiny a delší. A hlavně je tu víc hráčů na tréninku než v Čechách. Jinak je to podobné, jen bývají tréninky ve velkém tempu a nasazení, pak to tak také vypadá i v zápasech.

Pojďme k reprezentaci. Blíží se Euro 2008 a pozvánka by vám neměla nejspíš uniknout. Jak se těšíte na tento fotbalový svátek?
Tak já se především snažím podávat co nejlepší výkony v Readingu, aby byl klub úspěšný a budu čekat, jak bude vypadat nominace, tak jako čekám teď před každým srazem národního týmu. Samozřejmě se na Euro těším, ať už jako hráč či divák.

Kam daleko podle vás český tým dojde? Jaké bude složení finále a kdo vyhraje?
Samozřejmě věřím a doufám, že český tým dojde co nejdál, tím pádem do finále a vyhraje.

Určitě sledujete dění v Gambrinus lize. Co říkáte na výsledky Mladé Boleslavi?
Jak to jde, tak sleduji, začátek se jim povedl a bodově si pomohli. Škoda teď toho nepovedeného utkání s Mostem, ale fandím jim a věřím, že půjdou tabulkou vzhůru. Přeji jim hodně štěstí.

Kdo podle vás získá mistrovský titul, komu byste to případně přál?
Tak nějak si myslím, že to bude Sparta. Samozřejmě bych titul přál Mladé Boleslavi, ale to už asi nevyjde (smích).

Na jaký okamžik během hráčské kariéry nejraději vzpomínáte a na co byste naopak nejraději zapomenul?
Těch okamžiků je několik, postup do ligy, evropské poháry, skvělou partu v Boleslavi, ale nejraději vzpomínám na dva momenty: vyřazení Marseille v Mladé Boleslavi, kde byla úžasná atmosféra a především to nikdo nečekal. A samozřejmě utkání v Mnichově za národní tým, kde jsem hrál na nádherném stadionu, reprezentoval Českou republiku a bylo to pro nás povedené a také důležité utkání. A na co bych nejraději zapomněl? Asi bych klidně zapomněl na mé působení v Jablonci za trenéra Paličky.

Autor: David Křížka

Komentáře (26)

Přidat komentář
One-Real

Pěknej fík ted jsem na něj koukal

Reagovat
smazaný uživatel

Přeju markovi jen to nejlepší, je to poctivý hráč a tak to má být. A ten gól, no to byl výstavní kousek !!! Nedivil bych se, kdyby byl v anglickém TOP 10!!! MATEJOVSKYYYYYYYYY

Reagovat
fantomas

sympaták

Reagovat
terry

Tak mi to nedalo a na ten gol sem se musel taky podivat - a je pravda, ze se mu ta rana opravdu povedla.. Jen aby mu forma vydrzela ;)

Reagovat
smazaný uživatel

To že dal takový góóóól nemá nic společného s jeho formou

Reagovat
terry

No jasny, ale tak nejakou formu ma - nehraje spatne (jako vetsina repre hracu) ;) A navic bych rekl, ze v repre podobnej tym hrace jako je on trochu chybi - pracovitej, technickej..

Reagovat
fantomas

jo, rozhodně nehraje špatně!

Reagovat
smazaný uživatel

Rosicky?

Reagovat
terry

No jasne, ale neni to takovej pracant pro tym - tim nechci Rosu nijak schazovat, ale tak nemaka tak jako treba Nedved (ten neni zas takovej technik)..

Reagovat
fantomas

ale ano, on maká

Reagovat
fantomas

v tom se v arsenalu, kde AW sází na vitální fotbal, krom toho technického a kombinačního, hodně zlepšil, věř mi

Reagovat
terry

Jasny - uz je to lepsi, nez to bejvavalo..

Reagovat
fantomas

a bude ještě líp

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
MiraM

Marek je Marek a i když mě někdy štval tak je to sympaťák !

Reagovat
smazaný uživatel

no nevím, jestli nevezme bruckner marka matějovskýho na Euro tak nevím jakej lepší hráč by tam šel (myslím aktuální formu), jinak Marek je borec

Reagovat
smazaný uživatel

jestli neveme bednáře tak nevim jakej lepší hráč by tam šel...

Reagovat
terry

Rad bych ho tam videl, ale pochybuju, ze Bruckner vsadi na "neosvedceny" hrace..

Reagovat
smazaný uživatel

Bruckner v jednom rozhovoru říkal, že udělá maximálně dva překvapení v nominaci, což je dobrá zpráva. Moc změn by bylo jen a jen na škodu, reprezentace není klub, tam to tak nefunguje.

Reagovat
fantomas

škoda jen toho "maximálně" tři změny by myslim taky neuškodili

Reagovat
smazaný uživatel

Chtělo by to tak 5-6 změn.

Reagovat
smazaný uživatel

15-16

Reagovat
smazaný uživatel

jj,kompletně rozhodit kádr před Eurem je vždycky na dobrotu

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec. Není to klubový fotbal, v reprezentaci přeci nejde o to, aby kouč vzal co nejvíce hráčů s aktuální formou. Je několik měsíců před Eurem, kdyby udělal 5-6 změn, můžeme se smířit s posledním místem, tam musí jet v drtivé většině hráči, kteří jsou spolu sehraní a mají taky zažitý systém Brucknerovy hry. Tak trochu mi to připomíná bývalého kouče Anzo Bearzota, toho taky Italové kritizovali, že si pořád staví svoje hráče, pak vyhrál MS 82 a všichni drželi hubu.

Reagovat
smazaný uživatel

Matejovsky hra dobre trochu mi ho pripomina Sidwella ktory odiesiel do chelsea skoda keby hral aj sidwell s matejosvkym to by bolo ale prajem matejovskemu nak dava goly on hra najlepsie s readingu este aj harper on vypali na branu njie ako Doyle

Reagovat
smazaný uživatel

Marek borec.BUde jeste tahoun na euru

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele