Rozhodčí mají více trestat zdržování, za nepatrný dotek ruky nebude penalta

08.02., 13:12
Aktuality

Rozhodčí budou v jarní části ligové sezony důrazněji trestat zdržování hry a nesportovní chování. Sudí a videorozhodčí (VAR) rovněž nebudou hledat nepatrné doteky míče rukou v pokutovém území vedoucí k penaltám. Uvedl to předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Libor Kovařík na tiskové konferenci.

Komise po sudích žádá, aby prostoje během zápasu byly co nejmenší, což ale mohou ovlivnit pouze částečně. "Pokud mužstva nechtějí hrát, je hodně faulů v utkání, tak se samozřejmě hraje míň. Ale rozhodčí to mohou ovlivnit svým managementem, že například postavení zdi netrvá minutu," řekl Kovařík. "Chceme, aby rozhodčí byli důslednější při zdržování hráčů," doplnil bývalý ligový arbitr.

Velkým tématem je pro komisi nesportovní a často urážlivé chování hráčů i osob na lavičkách směrem k sudím. Ti by měli být na jaře přísnější. "Je to o osobnosti rozhodčího. Někdy si nechávají líbit to, co by si neměli nechat líbit. Poslali jsme klipy i do klubů. Rozhodčí mají od nás pokyn to trestat. Chceme chránit obraz soutěže," prohlásil Kovařík.

Sudí budou na jaře citlivěji posuzovat hru rukou v šestnáctce. "VAR nebude hledat nepatrné dotyky ruky s míčem, když to nemá žádný vliv na hru," podotkl Kovařík. "Dříve byl pokyn, že rozhodčí to má hledat a když to našel, měl být pokutový kop. Dneska to nechceme a myslím, že je to dobře pro fotbal," dodal sedmačtyřicetiletý funkcionář.

Komise rozhodčích v zimě přišla o dva hlavní sudí. Josef Krejsa, jenž pískal ve druhé lize, ukončil kariéru a bude se naplno věnovat advokacii. Tomáš Klíma si přetrhnul vazy v kolenu a na jaře do zápasů nezasáhne.

Autor: ČTK

Komentáře (28)

Přidat komentář
Pablos

Jestli to budou dodržovat tak

Reagovat
O.Giroud

3-4 kola a potom vsetko po starom

Reagovat
Kryptos_

Pane, vy jste optimista

Reagovat
ratusek

Reagovat
O.Giroud

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Grupma

Podstatná by měla být i změna směru letu míče. A nejen u penalt - například několikaminutové zkoumání jestli míč líznul obráncovy vlasy (ne-ofsajd). To bych pouštěl.

Hlavně by se mělo trestat zdržování hry VARem

Do minuty nevíš, platí rozhodnutí na hřišti.

Reagovat
ratusek

Ta statistika od Kovaříka, že ten čistý hrací čas je jen cca polovina celých 90 minut věděl jsem, že je to hrozné, ale že až takhle?

Reagovat
Pablos

to bylo ale to derby né ? Normálně se to pohybuje tak někde 60-70 min né ?

Reagovat
Salfovic

Obecně je to průměrně mezi 55 - 60.

Reagovat
ratusek

V 19. kole F:L byl jeden zápas (Pardubice – Liberec), kdy byl promeškaný čas zápasu delší než samotný hrací čas. Balon byl ve hře 48 minut a 30 vteřin, mimo hru byl 49 minut a 30 vteřin. V ostatních zápasech se více hrálo než nehrálo. Nejvíce se hrálo v zápase Bohemians – České Budějovice, kdy byl balon ve hře 58 minut a 41 vteřin.

Reagovat
ratusek

Ten zápas jsem zrovna viděl a člověku to nepřijde tak hrozné to bylo myslím to, jak dostali domácí červenou doslova za nic

Reagovat
Pablos

hustý já bych to čekal, že se toho nahraje víc teda

Reagovat
kilobyte

60-70 min je většinou na té nejvyšší úrovni, když ani jeden tým nikam nezdržuje a hra je plynulá.

Reagovat
Pablos

Ale prdel by byla... rozhodčí se rozhodl nastavit 67minut (45 + 22 rovnou v nastavení pročekaný)

Reagovat
naheCZ

Směrem k tomu chování laviček, nepřehání se to tady trošku? Furt čtu, jak je to tady super buranské, že to jinde nevidíš, ale pak člověk vidí záběry z nejlepších lig, kde se oslavování trenéři jako Klopp a Guardiola chovají stejně, možná i hůř. To nemluvím ani třeba o Simeonem či Mourinhovi.

Reagovat
ACSeRw!n

je to o mentalite naroda.. my sme takovy spis klidasove.. totalni opak jizanu, ale i tech anglanu

Reagovat
Pony Slaystation

Za nepatrný dotek ruky nebude penalta - tak to je ovšem krásné pravidlo, kde je jednoznačné, jak ho vyložit

Reagovat
dave30

Bohužel, je to tak. Když někdo bude chtít, tak to bude nepatrný dotyk, když nebude...

Reagovat
kilobyte

Tak ono tohle není pravidlo, ale jeho výklad. Já doufám, že to prostě budou brát tak, že když to nebude vidět na první dobrou a trajektorie míče se skoro nezmění, tak prostě nemá smysl to zkoumat pod lupou.

Docela by mě zajímalo, jestli s tím přišli jen tak a nebo to je reakce na některé penalty.

Reagovat
Bex5

Taky me to sere

Reagovat
Rimmer77

Pravidlo o hraní rukou by mohlo být tak jednoduché a oni z toho budou pořád dělat kočkopes. Za zmaření střely na bránu, popřípadě zabránění přihrávky do gólové šance penalta, při všech ostatních případech hraní rukou nepřímý volný kop.

Reagovat
Rimmer77

To samé bych dal i při faulech, penalta pouze v případě zmaření gólové šance, ostatní fauly ve vápně přímák

Reagovat
Neri04

Hm, uprimne mi neprijde moc oukej takhle menit pravidla uprostred sezony...

Co se tyce te ruky, tak jde preci o to, ze to zmeni drahu letu mice, ktera muze pak ovlivnit dalsi prubeh.

Zmena veci k nesportovnimu chovani a zdrzovani hry.

Reagovat
Sigma Olomouc

No jo, ale co je nepatrný dotyk ruky?

Reagovat
Pablos

že si ho nevšimne ani rozhodčí ani VAR ....maj to jen jako alibi po zápase kdyžtak kdyby to někdo vytáhl

Reagovat
letitfly

Za mě ok, kluci si vzali s volno v práci, zajeli zadarmo na školení. Udělal bych to asi úplně stejně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele