ROY KEANE ODCHÁZÍ...

13.06.2006, 13:01
Aktuality
Svět žije fotbalovým mistrovstvím, ale i mimo Německo se dějí zajímavé věci. Jednou z nich je i jedno smutné loučení - kvůli zdravotním potížím s fotbalem končí Roy Keane, bývalá hvězda Manchesteru United a kapitán irské reprezentace.

Roye Keana již dlouho trápí zranění kyčle a vážně poznamenalo i jeho poslední štaci v Celtiku Glasgow, kam v listopadu loňského roku odešel z Mancehsteru. "Mám jedinou možnost - skončit. Dám na rady svého operatéra a lékaře Celtiku," prohlásil smutně 34letý záložník. "Chtěl bych manažerovi, hráčům, realizačnímu týmu i fanouškům popřát to nejlepší do budoucnosti," vzkázal Keane těm, s nimiž spojil závěr své kariéry.

Manažera klubu Gordona Strachana zpráva rozesmutnila, ale i tak Keanovi poděkoval. "I když byl v klubu jen krátce, hrál Roy důležitou roli v úspěšné sezóně. Jsme moc rádi, že jsme mu mohli splnit sen, když k nám přišel, on zase pomohl splnit náš sen, získat titul." Keane prakticky celou kariéru strávil v Manchesteru United, ale nikdy se netajil svým obdivem k Celtiku a touhou si v jeho dresu jednou zahrát.

"Royův odchod je ztrátou nejen pro Celtic, ale i pro fotbal celkově. Všichni mu jeho rodině přejeme jen to nejlepší," uzavřel Strachan.

Roy Keane se narodil 10. října 1971 v irském městě Cork, kde také začal hrát fotbal. V roce 1989 se upsal poloprofesionálnímu klubu Cohh Ramblers, kde však dlouho nevydržel a za dvacet tisíc liber přestoupil do anglického Nottinghamu. Tam si udělal dobré jméno, zahrál si s týmem finále obou anglických pohárů, stal se vůdčí osobností mužstva. Proto bylo jasné, že v roce 1993, kdy Nottingham sestoupil z Premier League, odejde.

Soupeřily o něj dva týmy, Manchester United a Blackburn Rovers. Vyhrál prvně jmenovaný, zaplatil tři a třičtvrtě miliónu liber, což byl tehdejší britský rekord a udělal z Keana základní článek záložní řady. Po boku Paula Ince Keane ještě více vyrostl a po odchodu Erika Cantony v roce 1997 se stal kapitánem. Většinu sezóny 97/98 sice strávil léčením přetržených kolenních vazů, ale vrátil se a v roce 1999 pomohl týmu k památnému treble - triumfu v Premier League, FA Cupu a Lize mistrů. V roce 2000 byl anglickou hráčskou asociací zvolen fotbalistou roku. Za dvanáct let v klubu vyhrál sedmkrát ligu, čtyřikrát FA Cup a především Ligu mistrů, i když ve finále chyběl kvůli kartám. Odejít chtěl na konci sezóny, kdy mu měla vypršet smlouva, ale Keane v listopadu veřejně zkritizoval spoluhráče po prohraném utkání, to se nelíbilo Alexu Fergusonovi a Keane musel odejít.

Debut v národním týmu Irska přišel v květnu 1991 a následovalo ho dalších 65 zápasů. Keane byl zvolen nejlepším hráčem týmu na MS 1994, výraznou měrou pomohl k postupu na šampionát v roce 2002, ale v přípravném kempu před samotným turnajem se dostal do potyčky s manažerem Mickem McCarthym a byl z týmu vyhozen. Do reprezentace se v roce 2004, kdy byl u kormidla Brian Kerr, ještě vrátil, ale po nepostupu do Německa s reprezentací skončil definitivně.

Poslední utkání kariéry Keane sehrál tam, kde většinu svých fotbalových let strávil, tedy na Old Trafford. Na rozlučkovém zápase mezi Manchesterem a Celtikem mu aplaudovalo 70 tisíc fanoušků, i když tehdy ještě nevěděli, že jej na hřišti vidí definitivně naposledy...

Autor: Petr Starý

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*tominho

Býval to dobrý hráč tak před 6 lety, ale nelíbí se mi jeho hra.Hraje záměrně tvrdě až zákeřně.

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak. Veľký líder tímu, to je fakt, ale unfair. Každopádne mohol skončiť aj inak, vždycky je to také nijaké, keď musí hráč skončiť kvôli zraneniu, ako napr. niekedy Marco van Basten.

Reagovat
Mata

Ale Van Basten koncil v devetadvaceti, to je o dost smutnejsi

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt a navyše to bol elegantný gentleman - na rozdiel od Keana.

Reagovat
Shevchenko

sbohem magore! Kdyz si vzpomenu na ten slapak Pak mu jeste chlustnul do kxichtu a rekl ze to tak chtel

Reagovat
Mata

To bylo na pest. Tohle udelat memu spoluhraci, tak ho tam na miste utlucu

Reagovat
HOST*Expert

Já si myslím, že to byl jeden z nejlepších fotbalistů na přelomu soletí, kdo ví zda nebyl na svém postu vůbec nejlepší. Ve svých nejlepších letech byl pro tým důležitější než Beckham, Cantona, Sheringham

Reagovat
smazaný uživatel

jj urcite hral tvrdo a zakerne ale bol neocenitelny-..a urcite sa velkou mierou pricinil na uspechoch ManU v 90 rokoch

Reagovat
smazaný uživatel

Lidi jako on nepatří do fotbalu. Nepopíram, že je dobrej, to každopádně. V Man Utd. se každej hvězdou nestane. Ale hrou je to prase a buldok.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele