ROONEY PŘEVÁLCOVAL FENERBAHCE

29.09.2004, 02:21
Aktuality
Fantastický večer v divadle snů. Hlavním hrdinou Wayne Rooney. Těmito dvěma krátkými větami by se dal popsat souboj mezi Manchesterem United a Fenerbahce Istanbul. Na Old Trafford padlo osm branek, šest z nich do sítě hostů a hattrick zaznamenal 18letý mladík Wayne Rooney. Nezapomenutelný debut v novém dresu...

V posledním týdnu to bylo každý den. Kdy nastoupí? Už je fit? Podaří se mu debut? 18letý reprezentant Wayne Rooney přestoupil do Manchesteru v samotném závěru letního přestupního termínu, Everton inkasoval 27 miliónů liber. Rooney přišel a hned ulehl na marodku, stále si totiž léčil nohu, kterou si poranil na Euro 2004 v Portugalsku.

Odpověď na otázku, zda nastoupí, nebo ne, dlouho nevěděl nikdo. Den před zápasem manažer UInited Sir Alex Ferguson prozradil, že Wayne určitě bude hrát, jen nebylo jisté, zda od začátku, nebo až v průběhu zápasu. Nakonec se Ferguson rozhodl jej zařadit do základní jedenáctky a udělal dobře...

Po počátečních problémech se zraněními se většina hráčů Rudých Ďáblů opět hlásí do hry, a tak kvůli zdravotním problémům chyběl jen Paul Scholes. Hostům chyběli suspendovaný Servet Cetin, který byl vyloučen v utkání se Spartou, a zraněný Kemal Arslan.

Hned od začátku bylo jasné, kdo bude na hřišti pánem. Trvalo to jen sedm minut, než se domácí dostali do tempa a také do vedení. Turci ztratili na polovině hřiště míč, Kléberson s ním utekl po levé straně a naservíroval přesný centr na hlavu Ryana Giggse, který trefil přesně ke vzdálenější tyči.

Pak už na sebe veškerou pozornost strhl Rooney. Pronikl do vápna, došel až k brankové čáře, kde míč zasekl a nechal brankáře Rüstüho kolem sebe projet do zámezí, zakončil ale z úhlu těsně nad. Vynahradil si to o tři minuty později. Přesnou uličkou jej vyslal van Nistelrooy a Rooney s míčem udělal to, co umí nejlíp – napálil ho do sítě, nad padajícím brankářem. K premiérovému gólu mu v dresu Manchesteru stačilo sedmnáct minut.

Deset minut nato mohlo hosté snížit, po rohovém kopu dopravil míč do sítě Nobre, ale centr už předtím opustil hrací plochu. O pár vteřin později už ale na ukazateli svítilo 3:0. Giggs před šestnáctkou přihrál Rooneymu, ten oklamal obránce a milimetrově přesnou a přitom prudkou přízemní střelou k tyči nedal Rüstümu šanci.

Fotbalisté Fenerbahce se ve druhé půli probudili a hned v první minutě snížili. Centr z rohového kopu se od Ferdinanda odrazil k Márciu Nobremu a ten propálil vše, co stálo mezi ním a brankou. Nebylo to ale nic platné – za osm minut totiž Rooney zkompletoval hattrick. Postavil se k přímému kopu a míč z jeho kopačky prošel chybující zdí do té části branky, kterou Rüstü zrovna nestřežil.

Gólové hody pokračovaly – jen pět minut trvalo hostům, než opět snížili na rozdíl dvou branek. Rooney si vybral slabší chvilku, když 35 metrů od vlastní branky napálil míč zpět a daroval soupeři roh. Po jeho rozehrání a zmatcích v pokutovém území se k míči dostal Tuncay Sanli a na jeho tečovanou střelu brankář Carroll nedosáhl.

Hosté se tlačili před branku United, ale ti už si vítězství vzít nenechali. Naopak, ještě dva góly přidali. V 78. minutě našel Fletcher pěkným centrem do vápna van Nistelrooye, který si míč zpracoval, zbavil se obránce a nechytatelnou ranou pod břevno dal svůj 31. gól v Lize Mistrů. O tři minuty později se trefil i třetí útočník v dresu domácích, francouzský mladík David Bellion. Brankáře Rüstüho prostřelil mezi nohama.

Právě turecký reprezentační brankář se před zápasem nechal slyšet, že Old Trafford už dávno není místem, kterého by se soupeři měli bát. Teď už to asi vidí jinak... Hrdinou večera byl bez pochyb Wayne Rooney. Škoda jen, že nebyl ke konci vystřídán, jistě by si rád vychutnal ovace zaplněného stadiónu. Jestliže už před zápasem byl kolem jeho postavy rozruch, co asi přijde teď?

Autor: Petr Starý

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*

Petr Stary = Tschurak

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele