Retegui je poprvé v italské nominaci, jaký je příběh posily z Argentiny?

23.03.2023, 16:07
Aktuality

Itálie dnes večer hostí Anglii a minimálně na lavičce se objeví i její posila Mateo Retegui. Třiadvacetiletý útočník vyrůstal v Argentině a loni se stal nejlepším střelcem tamní nejvyšší soutěže, nyní je v nominaci evropské země...

Ten příběh má ještě další krásné souvislosti. Retegui vyrostl v klubu Boca Juniors, ze kterého se vydal do světa slavný Diego Maradona. A zápas, na který ho povolal italský trenér Roberto Mancini, se hraje v Neapoli - tedy tam, kde více než 40 let vzpomínají na umění fotbalového bohéma. Navíc se hraje proti Anglii, kterou sám Maradona v roce 1986 setnul na mistrovství světa a pro Argentinu to tehdy byla i odveta za válečný konflikt, týkající se Falkland.

"Je to debut jako stvořený do filmu, nedej Bože, kdyby ještě dal gól," myslí si Gastón Fernández, bývalý argentinský útočník, který s Reteguim hrával za Estudiantes a společné angažmá z nich udělalo dobré přátele.

Fernández, který je o 16 let starší než Retegui, vzal v sezoně 2019/2020 hrotového útočníka pod svá křídla. "Hned jsem pochopil, že by se mohl stát naším klíčovým hráčem. Měl neuvěřitelnou schopnost dělat ta správná rozhodnutí hlavně v malém vápně," vzpomínal na začátky Reteguiho ve velkém fotbalu.

Čerstvě dvacetiletého mladíka držel v opratích tehdejší trenér Gabi Milito a Retegui bojoval o každou minutu na hřišti. "Jednoho dne Mateo dorazil na trénink a byl strašně naštvaný. Nechápal, že dostává tak málo prostoru. Tak jsem si ho vzal stranou a řekl jsem mu: 'Jestli budeš mít dobrý přístup, uvidíš, že za chvíli budeš hrát v základu.' A to jsem byl jedním z těch, kterého klidně mohl připravit o místo," dodává Fernández.

Větší prostor sice Retegui dostal až v Tigre, kam ho Boca poslala na další hostování, ale to už bylo jasné, jak výjimečný hráč vyrůstá. Aktuální pozvánka do italského národního týmu se stala potvrzením a jistým certifikátem Reteguiho vyspělosti. Argentinská liga není v Evropě až tak podrobně sledovaná a mnozí možná netušili, že borec z Tigre se loni stal s 19 góly nejlepším kanonýrem ligy a i letos vede pořadí se šesti brankami v devíti zápasech. Informace o 25 gólech ve 35 zápasech v průměrném klubu argentinské ligy doletěla až do Evropy.

Není pouze záplatou

Retegui prý není jen nějaká dočasná záplata. Ač vzhledem ke své postavě vypadá jako tank a všichni ho vnímají jako hrotového útočníka, tak se skvěle dokáže zapojovat do hry i mimo pokutové území. Také zdokonalil svou techniku. "Mateo se rozhodl, že nebude hrát za svou zemi, za Argentinu. A to je hodně těžká volba. Ale je třeba říci, že i Itálie má skvělý národní tým, který touží po úspěchu a byla by škoda té příležitosti nevyužít," přemítá Mateův blízký kamarád Fernández.

Itálie možná Argentině vyfoukla budoucí hvězdu a nikdy se nedozvíme, zda by Reteguiho někdy povolal trenér mistrů světa Lionel Scaloni a jestli by se vůbec v dresu Albicelestes prosadil. "Každý je chytrý, když čte pondělní noviny," usmál se s citací argentinského přísloví Fernández. "Teď má Mateo úžasnou příležitost v Itálií a jsem si jistý, že ho ještě čeká dlouhá cesta a stane se jedním z nejlepších útočníků v Evropě."

Mezitím se Retegui objevil v týmu s novými spoluhráči, vypadal velmi spokojeně a měl úsměv na tváři. Ač jeho prarodiče pochází ze Sicílie, on se italsky teprve učit bude. "Trochu jsme na to téma vtipkovali, o té jeho adaptaci na novou kulturu a nový jazyk. Ale Mateo není jen důležitý fotbalista, ale také inteligentní kluk. Jsem si jistý, že za krátkou dobu bude mluvit i italsky a nebude mít problémy s dorozumíváním," myslí si Fernández.

Autor: Livesport.cz / Antonio Moschella

Komentáře (17)

Přidat komentář
Furia Ceca

Jsem si ho všiml asi pár dní dozadu na soupisce a nestačil se divit.

Tahle cesta se mi vůbec nelíbí, brát nějakýho kluka, co je prostě Argentinec, neumí italsky, ani v Itálii nehraje a otázka je, jestli doteď vůbec v Itálii byl aspoň na prázdninách... Tahle naturalizace cizinců je v Itálii v kurzu, ale za mě se teda vůbec nedaří – snad až na Camoranesiho a Sívoriho, což je ale 100 let dozadu. Všichni áčkoví Italo-argentinci typu Messi, Di Maria nebo Dybala o tom, že by reprezentovali Itálii, ani neuvažovali, přestože poslední dva zmínění mají italský pasy a Paulita dokonce Conte do Itálie lámal. Takže místo toho hrajou za Itálii naturalizovaní Italové typu Emersona, Tóloie, Jorginga nebo donedávna Édera. To vážně Italové nemají na jejich místa minimálně stejně dobrý hráče? Já bych řek že jo, že si opravdu nepotřebují pomáhat cizincema – zvlášť když se Mancini ani neobtěžoval na poslední sraz povolat Locatelliho s Fagiolim, dokonce nepovolal ani Bastoniho, který je sice zraněný, ale to v době nominace ještě nebyl.

Mimochodem: 50 % Argentinců a asi až 65 % Brazilců je italskýho původu... To můžou rovnou Italové rozbít v latinský Americe náborový tábory a jakmile se jim někdo bude líbit, můžou zkoumat, přes jakýho prapradědu nebo prapraprababičku z něj udělaj Itala

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bakary3

Přijde mi neuvěřitelný, že na tohle tak fotbalová země jako Itálie zapotřebí.

A ještě kdyby ti hráči byli nějak famózní, ale to mi moc nepřijde...

Celkově je to prasarna a sere mě, že to FIFA nereguluje.

Vždyť jsou i případy hráčů - teď to byl někdo nedávno, aouar? A ještě někdo takový... Kdo odehrál dokonce přátelak za acko za jednu zem a stejně mu povolí hrát za další.

Tu hranu bych klidně posunul na U19, jak nastoupis za jednu repre, klidně v přátelaku, tak pešek.

Reagovat
Truffaldino

Mě se to taky nelíbí, Joao Pedro byl taky pěkný příběh a jak správně píšeš, ti kteří mají na ARG, BRA si Itálii nezvolí, jinak těch 65 % Brazilců se mi nějak nezdá, ale budiž.

Problém je ale, že Manciní nemá kde brát, nyní mohl být místo Reteguiho tak akorát Pinamonti, Belotti nebo Colombo, v baráži o MS byl zvažován Balotelli, nedávno byl v repre Gabbiadini, který na mezinárodní úroveň opravdu nemá, celkově, když se člověk podívá na Manciniho kempy pro mladé, jaké tam bere hráče a vlastně musí brát, tak je to ubohost. Úžasná je situace na stoperu, pokud odečteme důchodce, tak zbydou jen Bastoni, Mancini, Scalvini a třeba tebou zmíněný Bastoni hrál v repre otřesně. A ještě, jak je to s Grifem, narodil se v Německu a fotbalově se z něho nikdy nehnul, nicméně reprezentoval Itálii už v U20.

Nejlíp to ale vystihují různé statistiky mladých, když se třeba podíváš na hráče, kterým je k dnešnímu dni pod dvacet let a vybereš z nich ty, kteří mají v Serii A nebo Serii B odehráno alespoň 1000 minut (což teda není zrovna vysoko nastavená laťka) v letošním ročníku, tak jsou ... ehm tři, přičemž mezi ty tři počítám i Baldanziho který včera slavil dvacáté narozeníny, takže jsou vlastně jen dva...

Manciniho bych v tomto nekritizoval, on hledá kde může, aby rozšířil už tak malou základnu, všichni asi chápeme, že Retegui dostal pozvánku taky proto, aby se upsal Itálii pro případ, že by se z něho v budoucnu stala hvězda.

Reagovat
Truffaldino

JInak ještě dodám, že v Serii A započetlo letos alespoň jednu minutu 572 hráčů, Italů je z toho 203. alespoň 1000 minut jich má 78 z 252, 2000 a více minut pak 22 z 54.

Reagovat
Truffaldino

Jinak do těch počtů se mi bohužel započítali hráči, kteří v zimě přestoupili, dvakrát, a já si toho nevšiml, takže první údaj o celkovém počtu je ve skutečnosti nižší, nicméně hlavní pointa je v poměru Italů ku zbytku.

Reagovat
Largo

A zase se tim vracime k tomu, jak spatne Italove pracujou s mladezi. Alfa a omega.

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Furia Ceca

Hele, mně to taky překvapilo když jsem to zjistil, ale největší italská diaspora je skutečně v Brazílii, ještě větší než v USA. A když jsme u USA... věděl jsi třeba, že třetina Američanů je německýho původu?

Jinak je fakt, že ten italskej útok je dost tristní, překvapilo mě, že Mancini už opakovaně třeba povolal 16letýho Pafundiho, který je sice (údajně) generační talent typu Tottiho nebo Del Piera, ale já bych si rád nejdřív počkal, až tyhle snový prognózy naplní a do tý doby může hrát třeba za dvacítku, jedenadvacítku. V áčku nemá za mě co dělat, když má za sebou 4 starty za áčko Udinese, to ať se na mě Mancini nezlobí.

Já vím, že je Mancini zoufalej, kór když je zraněnej Immobile, brutálně chybí Chiesa, jehož absence za mě může za neúčast Itálie na posledním MS, chybí třeba Bernardeschi, od kterýho se čekalo, že to potáhne, a on místo toho dal přednost předčasnýmu důchodu v Kanadě. Tohle všechno souvisí s tím, že Itálie má problém s přerodem mladých talentů na dospělý hráče – ale to už je zase jiný téma, který jsme nedávno řešili v souvislosti s Juve Next Gen.

Pokud jde o stopera, mohl Mancini povolat třeba Gattiho – chápu, že Gatti třeba odehrál dva super zápasy až po oznámení nominace, ale i tak si myslím, že ho Mancini mohl dopovolat, pořád lepší než se dožít potupy, že Italové vyrukujou v kvalifikaci na Anglány se stoperskou dvojicí Tóloi-Acerbi

Mancini podle tebe dělá co může, ale jestli je skutečně tak v píči, tak prostě měl vzít minimálně Belottiho, který pokud je zdravý, tak za mě nemá během repre pauzy co dělat u televize, a třeba i Keana. Je mi samozřejmě jasný, že se Retegui znaturalizoval pro případ, že by to dělo, ale pokud ve 23 letech nehraje ani za Bocu, jejímž je kmenovým hráčem, tak si spíš myslím, že to bude spíš další Amauri než Camoranesi.

A když už jsme u tý naturalizace: pokud ji Mancini tak hrozně chtěl, tak se měl pokusit zlomit Soulého, který disponuje italským pasem Něco mi ale říká, že zrovna on bude chtít reprezentovat Argentinu...

Reagovat
Truffaldino

Vysoká německá populace v USA by mě teda nepřekvapila, ale u těch Brazilců to působí trošku zvláštně třeba z toho pohledu, že se víc jak polovina identifikuje, co se odstínu pleti týče, jako smíšení nebo černí a s Italy mám hlavně spojenou Argentinu. Na druhou stranu, právě velká mixed-race populace naznačuje velké národnostní prolínání a ve výsledku, pokud se Brazilci přímo hlásí k nějakým předkům, tak jde hlavně o Portugalce a Italy, takže po kratší úvaze to tak může klidně být, že se u většiny nějaký ten italský předek někde najde.

Třeba Belotti toho v repre odehrál dost a nějak si nevzpomenu, že by byl za ty výkony někdy chválen, Scamacca má deset zápasů a svýmy výkony taky neoslnil, o Zaccagnim v repre už bylo taky něco nepsáno, byť v současné době mi tam chybí asi ještě víc než Loca, Kean se někdy chová dost neřízeně. Pokud se vynechá pár hráčů, tak možnosti rychle ubývají a na bývalé supertalenty jako je Kean se Zaniolem není zrovna spolehnutí. A jestli chce Mancini najít novou klasickou devítku, tak jeho krok chápu.

Gatti tam být mohl, stejně jako tam mohl být G. Mancini a vůbec bych se nedivil, kdyby spolu zápas zvládli líp, už jen z toho pohledu, že Acerbiho výlety s míčem byly samý průšvih. Mancini má pokaždé širokou nominaci a někdy dost nečekanou, nicméně místo pro tyhle mladíky ve stylu Pafundiho tam je vždy, obvlášť, když na dva zápasy vezme třicet hráčů.

Reagovat
Y.N.W.A

65 % Brazilců je italskýho původu? ...v tom případě má 130 % Brazilců portugalskej původ, ne? A 200 % všech Latinoameričanů původ španělskej

Reagovat
Furia Ceca

Tak to ni na procenta asi nevychází, že? Musíš vzít v potaz, že v době, kdy Portugalci a Španělé kolonizovali latinskou Ameriku, na světě nežilo ani zdaleka tolik lidí co třeba v 18. a 19. století, kdy Italové začali masově emigrovat do Ameriky – ale nejen do jižní, o který se teď bavíme, ale i do severní. To máš vyšší desítky miliónů lidí. Když se o to trochu víc začneš zajímat, tak se dozvíš, že Italové jsou snad nejvíc rozlezlej národ na světě. Ale druhej jsou určitě Němci. Oni taky Italové a Němci mají podobný historie – v novověku byly obě říše rozbitý na desítky malých států, kde byla příšerná byrokracie a s ní spojená buzerace a korupce. V těch zemích se nedalo žít a tak většina lidí šla hledat štěstí do Ameriky.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Hasan Šáš

Talijáni tohle dělali už ve 30. letech, valloire by mohl vyprávět! vlastně tyhle podvody vynalezli. a v momentální situaci není divu, že sháněj útočníky jak nepříčetný - Ímobajl má už asi čtyřicet a Belloti je jenom trochu lepší Jurečka.

Reagovat
ian.rush

No ale dal gól :) Bohužel Anglie 2, tak třeba příště :)

Reagovat
Keeper117

Aj my máme takto naturalizovaných zopár hráčov veľké mínus je že nevie jazyk u nás ho takto naturalizovaní minimálne v seniorskom tíme vedia všetci, dokonca by som povedal že taký Vernon bojuje za Slovensko viac než niektorí slováci.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele