ŘEKOVÉ PROHRÁLI, ALE JDOU DÁL

21.06.2004, 02:26
Aktuality
Reprezentanti Řecka byli před posledním zápasem ve skupině hodně blízko k postupu. Všechno jim hrálo do karet. Přesto se až do konce báli o výsledek. Již vyřazení Rusové totiž ani zdaleka nebyli odevzdaným soupeřem a i když oproti utkání s Portugalskem udělali sedm změn, dostali se rychle do dvougólového vedení. Výhru nakonec uhájili, ale Řekové snížili – a dali tak klíčový, postupový gól...

V ruském týmu, dá se říci, nezůstal kámen na kameni. Až na třetího gólmana Akinfejeva si totiž na EURO zahráli všichni, kteří do Portugalska přijeli. Oproti zápasu s domácím týmem se v obraně objevila dvě jiná jména – poprvé nastoupil Anyukov a po trestu za červenou kartu se vrátil Sharonov. V záloze zůstal na svém místě jen nalevo Kariaka, zprava se na post tvůrce hry přesunul Alenitchev a spolu s nimi nastoupili Gusev a Radimov. Také útok byl nový – poprvé se objevil Kiričenko a do základu se vrátil Bulykin. Sedmičku pak doplnil gólman Malafejev, který vystřídal suspendovaného Ovčinnikova.

U Řeků bylo změn méně – do obrany místo Fyssase nastoupil Venetidis a v záloze se místo zraněného Giannakopoulose a potrestaného Karagounise objevili Basinas a Papadopoulos. Druhý jmenovaný však spíše spolu s Charisteasem doplňovali Vryzase vpředu, takže Řekové hráli na tři útočníky.

Taktika to ale asi nebyla ideální. Středem nepozorné obrany totiž už ve druhé minutě pronikl turnajový debutant Dmitrij Kiričenko a při svém teprve pátém reprezentačním startu propálil Nikopolidise. Zaznamenal tak nejrychlejší gól v historii evropských šampionátů.

Nervozita, která na Řeky padla, byla evidentní. Sice se hnali dopředu za vyrovnáním, ale v pohodě hrající soupeř vyrážel k brejkům a už v sedmnácté minutě zvýšil svůj náskok. Do Gusevova centru z rohového kopu se totiž položil nikým nehlídaný Dmitrij Bulykin a brankář Nikopolidis na jeho hlavičku neměl šanci dosáhnout.

To byla pro Řeky pořádná sprcha. Věděli, že tento výsledek a případná jednogólová porážka Španělů je pošle domů. Ve 25. minutě měl ještě dobrou příležitost přidat další gól Kariaka, když zblízka přestřelil, pak už se blýsklo také na druhé straně. Charisteas ovšem po Venetidisově centru dopadl podobně jako Kariaka – ani z malého vápna nedokázal svou střelu dostatečně zkrotit.

Řekové ale zjistili, že to jde, a ještě do poločasu dali ten důležitý gól. Papadopoulos sklepl na Vryzase, ten se už při zpracování zbavil Sharonova a obloučkem á-la Poborský přehodil Malafejeva. Také po přestávce měli svěřenci trenéra Rehhagea navrch, Tsiartas ze 20 metrů pěkně prověřil Malafejeva a po následném rohu přestřelil Charisteas.

Na stadión Algarve doputovala zpráva o vedení Portugalců a na kopačky Řeků se opět vkradla nervozita. Domů je mohli poslat Kiričenko, když akrobatickým volejem zamířil příliš vysoko, nebo Syčev, který vyprášil rukavice Nikopolidise. To ale naštěstí pro Řecko bylo vše, jednogólový rozdíl zůstal i po závěrečném hvizdu a vlastně všichni na hřišti mohli slavit – Rusové své první vítězství a důstojnou rozlučku, Řekové překvapivý postup mezi nejlepších osm...

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Autor: Petr Starý

Komentáře (3)

Přidat komentář
alegre

Mám radost z jejich postupu!

Reagovat
HOST*jiji

...raději bych jel do ŘECKA na dovolenou,než s nima hrat o vítězství!

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že Řekové vyhrajou celej turnaj

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele