Rekordy, které můžou být překonány: Útočí na něj mladík Yamal, ale i veterán Pepe

11.06., 11:53
Aktuality
Pepe (© AFP)

Do začátku Eura zbývá už jen několik dní a všechny reprezentace tak už oznámily podoby svých nominací. Věkový rozdíl ve výběrech je letos obrovský a nejmladší hráč cestující do Německa je o 25 let mladší než nejstarší. Oba by navíc mohli v Německu překonat rekordy evropského šampionátu.

Teenageři

Na blížící se Euro bylo nominováno 11 teenagerů. Logicky nechybí největší talenti evropského fotbalu Yamal, Zaïre-Emery, Mainoo, Güler, Neves a Vermeeren, které čeká první velký mezinárodní turnaj. Ve slovenském týmu je i osmnáctiletý Leo Sauer z Feyenoordu.

Senzace Barcelony Yamal je nejmladším fotbalistou, který se mistrovství Evropy v Německu zúčastní. Sedmnácté narozeniny oslaví pouhý den před koncem ME a pokud nastoupí, stane se nejmladším hráčem, který kdy na Euru odehrál byť jen minutu.

Tento rekord v současnosti drží Kacper Kozlowski - Polák, který v posledních dvou sezonách hostoval z Brightonu ve Vitesse. V roce 2021 mu bylo 17 let a osm měsíců, když za svou rodnou zemi nastoupil proti Španělsku.

Yamal se může stát nejmladším hráčem v historii evropských šampionátů (©AFP)

Nejmladším střelcem Eura je Johan Vonlanthen, který v roce 2004 skóroval za Švýcarsko ve věku 18 let. O rekord ho letos v létě může připravit nejen Yamal, ale i Zaïre-Emery.

41 let

Překonán by mohl být taky historický zápis nejstaršího hráče Eura. Jediným fotbalistou nad 40 let na závěrečném turnaji v Německu je 136násobný reprezentant Pepe. Vítěz mistrovství Evropy z roku 2016 totiž v únoru oslavil 41. narozeniny a mohl by se stát prvním hráčem v tomto věku, který nastoupí do duelu na mistrovství Evropy.

Dosud nejstarším hráčem, který si na Euru připsal alespoň jednu minutu, je Gábor Király. Maďarský brankář v roce 2016 ve svých 40 letech udivoval nejen svými výkony, ale také šedými tepláky. Rekord mezi hráči v poli drží Lothar Matthäus, kterému bylo na přelomu století během mistrovství Evropy 39 let.

Király chytal v ikonické teplákové soupravě i v roce 2016 proti Pepemu (©AFP)

Pepe se dost možná stane i nejstarším střelcem v historii evropských šampionátů. Tento rekord v současnosti drží Ivica Vastic, kterému bylo 38 let, když v roce 2008 skóroval za Rakousko. Tento milník však může překonat nejen Pepe, ale také Luka Modrič a Cristiano Ronaldo.

Pepe s Ronaldem a Modričem v dresu Realu (©AFP)

Autor: Livesport.cz / Raphaël Bejczy

Komentáře (14)

Přidat komentář
kattos

Pepe se dost možná stane i nejstarším střelcem v historii evropských šampionátů.

Ty vole ale věříte mu dost

Reagovat
JeséRodriguez

Tak on je excelentní hlavičkář a dá se očekávat, že proti nám a Gruzii budou mít hodně standardek. Ono vlastně i s tím Tureckem. A v případě postupu, pokud jim nehrozí tým ze skupiny B, tak tam taky budou mít víc, než hratelnej tým, kde budou mít převahu.

Reagovat
8lampard8

Reagovat
meno

Taky by mohl na penaltu, ale to ho Ronaldo kopat nenechá

Reagovat
kilobyte

To dá spíš gól po sólu přes celé hřiště, než aby ho Ronaldo pustil na penaltu. Navíc když by mohlo jít o rekord.

Reagovat
vacin

Tak svuj první gól za repre dal na EURU proti Turecku, tak třeba i svuj posledni gól dá na EURU proti Turecku navíc ve skupině měli tehdy taky Česko

Reagovat
vacin

No v Pepeho případě bych se spíš zaměřil na rekord nejstaršího hráče se ŽK.

Reagovat
Seydou Doumbia

ČK když už, ŽK je nic...proč mít asistenci když můžeš vstřelit gol

Reagovat
pajka-juve

Tou barvou bych si nebyl úplně jistý.

Reagovat
eder

Božský Cristiano jistě přidá pár rekordů, ostatně také jak se na nejlepšího fotbalistu všech dob sluší a patří!

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Bakary3

Ten goat je tam navíc, no

Reagovat
kilobyte

Király a tepláky

Je vůbec v pravidlech nějak specifikovaný oděv hráčů?

Reagovat
Mass

V pravidlech normy na dresy nejsou. Ale v soutěžnim řádu nebo rozpisu soutěže být můžou, např. jednu dobu měla evropská liga za povinnost jednobarevnej podklad u zadních čísel, takže Slavia musela mít bílý záda. https://img.obrazky.cz/?url=63132b998ad6d1f3&size=2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele