Rekordman ze školních lavic

31.10.2008, 10:03
Aktuality
Většina patnáctiletých fotbalistů teprve sní o tom, jak si jednou zahrají v profesionální soutěži. Reuben Noble-Lazarus si svou premiéru v dresu Barnsley už odbyl, a to navíc jako vůbec nejmladší fotbalista v Anglii.

Patnáct let a čtyřicet pět dní. Přesně tolik bylo Noble-Lazarusovi, když v utkání s Ipswichem nastoupil ve druhé lize na posledních pár minut v závěru. Jeho tým prohrával o tři branky a vítěz byl jasný, přesto toto střídání vyvolalo v Anglii velký poprask. "Černý blesk" se totiž stal novým rekordmanem země na Ostrovech.

Kouč Simon Davey byl ze svého svěřence nadšený, jelikož tento počin opět jen jasně dokazuje, že skromné Barnsley vlastní jednoho z nejnadanějších fotbalistů Anglie. "Trénoval s prvním týmem jen párkrát, ale starší hráči si ho už vzali pod křídla," uvedl Davey po zápase. S žertem navíc prohlásil, že za svůj výkon si vysloužil šunkový sendvič a kousek pizzy, jelikož na plat je ještě velmi mladý.

Noble-Lazarusovi to určitě zatím nijak nevadí, na žádnou hvězdu si totiž nehraje a už dvanáct hodin po svém debutu seděl ve škole. Ovšem klub ví, že takto mladý hráč musí co nejvíce trénovat, a tak vyjednal pro Noble-Lazaruse velmi zajímavou možnost – každé úterý a středu se může připravovat s A-týmem.

"Je to schopný kluk, velký talent, a tak jej musíme držet na správné cestě," pokračoval Davey, jenž se svému miliónovému svěřenci rozhodnul dát šanci i v dalším zápase proti Doncasteru. Levonohý hrotový útočník, případný křídelní záložník, odehrál deset minut a ani tentokrát gól nevstřelil. Svému soupeři ovšem dělal očividné problémy svou rychlostí.

Noble-Lazarus je prostě předurčen k hvězdné kariéře a už od útlých let je mu to vštěpováno do mysli. "Když jsem před dvěma lety dělal manažera v akademii klubu, hrál zápasy už ve výběru osmnáctiletých kluků," vzpomíná Davey. "Vedl si ovšem dobře, skoro nikomu nechtěl půjčit míč," pokračoval manažer.

"Musíme o něj pečovat," dodal na závěr Davey. Ten si moc dobře uvědomuje, že má ve svém kádru skutečnou hvězdu, kterou může za pár let prodat velmi výhodně do prvoligového celku, jelikož s Barnsley se postupu dočká jen stěží.

Autor: Tomáš Honajzer / bbc.co.uk, wikipedia.com

Komentáře (46)

Přidat komentář
smazaný uživatel

a pak ze nema Anglie talenty nicmene se nemusi prosadit...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono tam těch talentů je dost, jen nedostávají šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

talentů jsou mraky, jenomže se přes ten průměrný odpad z ciziny nedostanou do A týmů, takže pak zakrní v nižších ligách......a proto Platini Rulezzz!

Reagovat
smazaný uživatel

tak ten tvuj odpad z ciziny asi neni tak k zahozeni kdyz dostavaji vic sanci nez mladi anglicani ne?

Reagovat
smazaný uživatel

vím, že na tomto webu nemá význam vysvětllovat jasná fakta, místní laikové stejně nic neůpochopí, ale zkusím to.....

hráč - 25 let - hrající průměrně několik sezón za průměrný evropský klub bude vždy výkonostně výše než 17-18 letý anglický dorostenec hrající za rezervu, navíc je tam jistota nějaké stabilní výkonosti (průměrné) a díky zkušenostem to vždy na nějaké úrovni ukope (průměrné) - 18 letému dorostenci musíš dát čas, semtam se mu něco nepovede, chce to trpělivost - která nakonec přinese plody - ale bohužel dnes je rychlejší, pohodlnější a levnější přitáhnout průměrného cizince - proto dnes by už žádní noví Carragherové nikdy nedostali šanci aby mohli výkonostně vyrůst v klubovou legendu, ti se dnes ve 20 létech vykopnou do League One, kde už zakrní a zapadnou

Reagovat
smazaný uživatel

bla bla bla, di do Brna místo Uličnýho

Reagovat
Oxbow

to je ale presne ono viz prvni odstavec Buce

Reagovat
smazaný uživatel

s takovým "materiálem" to tady opravdu nemá žádný smysl....

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme,ze mas pravdu. Ale to hned neznamena,ze musis delat machra a hned nekoho poucovat,ne-li spise snizovat .

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ksindl se shazuje sám.

Reagovat
matZz

ale sou tady i tací, kteří se rádi dozví něco zajímavého

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jo presne "myslenky" toho co tomu nerozumi, dalsi z tech co se nese na vlne

Reagovat
smazaný uživatel

ale ktery trener si muze dovolit takovy luxus, davat cas mladikum ? mozna tak wenger

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze ten jich ma plnej tym ...

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu, ja to pochopil jakoze tim odpadem myslis stejne mlade cizince... proto jsem se ptal, aby jsi mi to osvetlil jak to myslis ty

Reagovat
smazaný uživatel

V tomhle s Brucem souhlasim. Vidim to i v Liverpoolu, misto aby dostal sanci nadejnej Darby (kapitan rezervy), tak hraje na jeho miste Arbeola, kteryho vystihuje slovo Brucovo slovo "prumerny". To samy treba Anderson, pravy kridlo, ktery nedostalo sanci a potuluju se po Swansea a podobne.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Výjimečně naprostý souhlas

Reagovat
r.mrazik

opravdu si myslis,ze platiniho pravidlo pomuze? ano...domaci hraci hrat budou,ale oni nejsou kvalitni...myslim,ze to je v anglii o necem jinym....je to dano tim,ze mladi anglicky hraci nejdou hrat ven...vem si italy,spanely...a ostatni narody...chteji hrat,zkusi stesti venku...kdezto u anglicanu to neni..

Reagovat
smazaný uživatel

angličan nemá jediný rozumný důvod aby šel hrát do horších lig, navíc kde je oproti Anglii pro fotbal "barbarské" prostředí......to je jako bys po mladém Čechovi chtěl ať se jde prosadit někam do Bulharska nebo Makedonie

Reagovat
smazaný uživatel

Ono uz tady v Cechach to neni moc slavny

Reagovat
r.mrazik

v tom pripade na to ale jednoduse nema...hele,je to vsude stejny...bud jsi talent a prosadis se kdekoli,a nebo musis jit jinou cestou...i treba pres horsi ligy (norsko,holandsko,belgie...cokoli)...a pokud nema anglican rozumny duvod aby sel do horsich lig??? ...tak kdyz na to nema,tak nic nezbyva...jinak at si shnije v nizsich soutezich no...

Reagovat
r.mrazik

a jeste...i nasi hraci chodi treba na slovensko a podobne...kdyz nemam (zatim) na domaci ligu...tak karieru rozjedu jinde ne? ale znas nejakyho anglickyho hrace co sel rozjet karieru do zahranici?ja teda ani ne...

Reagovat
smazaný uživatel

asi to nemá cenu, ale zkus se na to podívat v nějakých souvislostech......anglický hráč chce hrát ze Everton, Southampton, Villu a hrát anglickku ligu, ne skončit v nějaké fotbalové evropské periférii v klubu, ke kterému nic necítí , v prostředí, které mu kulturně nevyhovuje a hrát ligu, která ho upřímně nebaví - to už má mnohem lepši, hrát Championship......navíc normální život v Anglii je o něčem jiném, takže může prožít velmi slušný život i bez toho fotbalu, než hrát celý život třeba za Utrecht

Jediná rozumná cesta jak z toho ven je Platiniho cesta

Reagovat
smazaný uživatel

Takže je možná spíš větší problém v tom, že angličtí hráči mají tyhle pocity - "ne skončit v nějaké fotbalové evropské periférii v klubu, ke kterému nic necítí , v prostředí, které mu kulturně nevyhovuje a hrát ligu, která ho upřímně nebaví" NE?

Vždyť španělská, italská, německá, holandská liga to nejsou periferie. A život se tam dá žít uplně stejně slušný jako v Anglii.

Navíc to že by hrál Championship přece neznamená, že se do PL neprosadí když na to bude mít.

Reagovat
j_mrazik

Tady si dovolím souhlasit s bráchou. Když na to ten hráč nemá, tak ať si najde něco jiného. Je to prostě pracovní trh jako v jakémkoli jiném odvětví.

Platiniho pravidlo mi přijde jako pozitivní diskriminace.

Reagovat
r.mrazik

a vo tom to je :) ...anglicky hrac radeji nic nezkusi...dostat se do evertonu treba pres utrecht..radeji bude hrat nizsi ligu a zakope se...kazdy ma sny...cech slavie/sparta...spanel real/barca...nakonec se dockame toho,ze domaci prumerny hraci budou nehorazne predrazeny kvuli tomu posahanymu pravidlu...

Reagovat
r.mrazik

a jeste...jasne,je to pravda...ale to by zadny spanele a italove nikam nechodili...anglicani jsou proste v tomhle divny a radeji jsou zavreny na tom svym ostrove...hrozna banda :)

Reagovat
smazaný uživatel

mrazici maji pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

ano,tak sem to myslel

Reagovat
smazaný uživatel

sry za ,,nereakci"

Reagovat
smazaný uživatel

stejně to beztak byl jen obchodní krok jak se zviditelnit ne-jen v Anglii ... To ,že dám do sestavy 10letého kluka neznamená jaký to není talent

Reagovat
j_mrazik

Ono, když hrál s 18letýma ve 14 letech, to už něco znamená, ne?

Reagovat
zlatan-legend

Klasika NO NAME týpek teď

Reagovat
smazaný uživatel

Několik hráčů již hrálo v mládežnických soutěžích o několik roků více než by měli a přesto to neznamená, že se úplně prosadí...Tomáš Jůn hrál v 17letech proti Arsenalu a kde hraje teď? Ale zase naopak Teo Wallcot, neměl jediný ligový start, když se dostal do anglické "A" reprezentace a teď stabilně nastupuje v Arsenalu. No uvidíme... Hodně lidí mělo talent hrát ligu, ale neměli možnost trénovat v lepších klubech a proto teď hraji B-třídu...Je to také hodně o štěstí! Je celkem brzto u tomhle spekulovat...

Reagovat
j_mrazik

Ale nelze mu upírat, že by to nebyl talent. Je jasný, že ukáže čas, jak dokáže naplnit potenciál a jakou má vůli....

Reagovat
smazaný uživatel

Všeci tady melete o tom, že zakrní, přičemž to vůbec nemusí být pravda. Si myslíte, že třeba Wallcot hrává za Arsenal jenom náhodou? Ten kdo je kvalitní, tak se vždycky vystříbří.. A vždycky má možnost jít někam jinam do zahraničí. I když i Skotsko je kousek a těmto mladíkům bohatě stačí tato liga k prosazení bohatě a můžou si zahrát i evropské poháry, díky nimž pak můžou jít dál. A pak že ty možnosti nejsou...

Kdyby se zavedlo to, co myslí Platini, tak jde náš fotbal úplně do ***, tak se nad tím trochu zamyslete vy "odborníci".

Reagovat
j_mrazik

Náš fotbal? A vy jste na odporník na co, pane??

Reagovat
honziss

Ty jo tak dneska asi rezignuju tady, protože co je moc to je příliš. První 4 řádky jsem si říkal no dobrý, ale ty poslední dva..

Reagovat
smazaný uživatel

když mi vysvětlíš proč půjde český fotbal do sraček, když tady hráči jako Kalouda, Mazuch či Necid budou překážet o 3-4 roky déle, tak si přestanu myslet, že jsi debil

Reagovat
smazaný uživatel

typicky ostrvní jméno

Reagovat
smazaný uživatel

doba jde dopredu, typicky anglican a francouz uz je cernoch

Reagovat
smazaný uživatel

ten se nemuze prosadit budou ho davat do dorostu a do bečka

Reagovat
j_mrazik

Nene.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajd se mu moc daří ale závidím mu .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele