REAL MADRID JE NEJ...

30.03.2006, 14:47
Aktuality
Real Madrid sice v posledních třech letech nedosahuje výsledků hodných miliardových investic, ale v jednom mu primát zcela jistě patří. Ciudad Real, aneb Královské město, není snem, ale skutečností. Zveme vás na procházku tímto luxusním sportovním střediskem.

12. května roku 2004, pane Leška, prosím Vás, přečtěte si tento datum několikrát a uložte ho hluboko do své "sešívané" paměti, byl položen základní kámen. Dnes je tento komplex na světě! Jsou zde ty nejlepší podmínky k přípravě fotbalistů všech kategorií a každého věku. Ti nejmenší, sotva sedmiletí špunti, vcházejí do tohoto fotbalového snu bok po boku s hvězdami "áčka". Všichni jsou Real a všichni jsou na příslušnost k tomu klubu patřičně hrdi. Byť se mnohdy zdá, že ti nejmenší si sněhobílého dresu váží mnohem více...

Každý ze tří stovek fotbalistů zde má své místo. Je to stavba tisíciletí, ekologická, moderní, pokroková, měla by sloužit jako příklad všem ostatním. Slavnostní otevření první etapy se uskutečnilo, a zde prosím znovu o pozornost pánů a dam z vedení pražské Slavie, 30. září 2005, tedy 507 dní od zahájení stavby! Cílem není jen výstavba největšího a nejmodernějšího sportovního střediska na světě. Jednou zde bude stát opravdové město, na které budou hrdi všichni, kteří si říkají Real Madrid!

Sportovní město, Ciudad deportiva, je dnes na 20% pozemku, který Real vlastní. Oněch 20% znamená 220 tisíc metrů čtverečních. Jen pro zajímavost, je to rozloha, na kterou by se v klidu vešlo 35 fotbalových hřišť. 120 tisíc metrů slouží právě tomuto účelu, travnatá jsou čtyři hřiště, pět jich má umělý koberec, dvě jsou na fotbal v "7". Zbytek plochy patří přístupovým cestám, zahradám a parkové úpravě, tribunám a hlavní budově. V té nalezneme šatny, každé mužstvo má vlastní, malou nemocnici, posilovny, solária, odpočinkové místnosti, restaurace, kanceláře. tiskové středisko, projekční sál... V budoucnosti zde bude sídlo Realu Madrid a Santiago Bernabéu bude sloužit jen a jen zápasům A týmu.

Architekt Carlos Lamela tuto budovu navrhl postavit ve tvaru písmene T a má několik samostatných celků, oddělení, postupně stoupajících. Do toho nejnižšího umístil přípravku, o něco výše nacházíme šatny žáčků a postupně přicházejí další kategorie, až v bodě nejvyšším nalezneme hráče prvního týmu tohoto slavného klubu. Je v tom určitá symbolika. Ti nejmenší by měli mít za cíl, postupně vystoupat až na vrchol, do "Áčka"!

Každé "patro", nejedná se o podlaží klasická, jednotlivé buňky dělí několik centimetrů, dva, tři, schody, nebo mírně stoupající chodba, je perfektně vybavené, šatny jakoby vyčnívají, vystupují, ven z pláště budovy, aby byl co nejvíce využit sluneční svit a denní světlo. Každé má také svou charakteristickou barvu, která rozlišuje jednotlivé týmy.

Ekologicky se jedná o pokrokovou stavbu v tom slova smyslu, že systém sběračů vody, jak té dešťové, dokonce i stékající z okapů, tak odpadní, čištěné prostřednictvím filtrů, umožňuje její použití při zavlažování travnatých ploch, k úklidu, atd. Sluneční panely zajišťují 60% ohřevu vody. Zajímavostí je také to, že na přípravě chodu tohoto komplexu se spolupodíleli návrháři a architekti několika amerických zábavních parků, kteří přesně spočítali, kdy a kolik osob může vstoupit do areálu, aby nedošlo k zácpám na příjezdové komunikaci, u vstupní brány, v recepci a podobně.

Všichni zde najdou pohodlí. A to nejen hráči, ale také rodiče těch nejmenších, kteří zejména v chladných dnech ocení možnost sledovat trénink a přípravné zápasy svých potomků v teple restaurací. Studenti zde mají vlastní učebny, kde za pedagogického dozoru mohou dělat školní úkoly, připravovat se na následující den. V chladných dnech se hráči rozcvičují ve speciálních tělocvičnách ve formě minihřiště, na umělé trávě.

Návštěva "svatostánku", santuaria, jak se zde přezdívá nejvýše položenému modulu, stojí opravdu zato. Zde se na zápasy připravují idoly milionů příznivců Realu Madrid. Raúl González, Guti, Roberto Carlos, Zinédine Zidane a další, začínají nový den tréninkového procesu ve společenské místnosti, kde je podávána snídaně, mají k dispozici všechen dostupný denní tisk, časopisy, plazmové televizory se satelitním příjmem, přístup na internet a další vymoženosti moderní techniky. Přímo ze šatny mají vstup na tréninková hřiště, ale také do tělocvičny, posilovny, bazénu, na vodní masáže, zdravotního střediska, vybaveného lépe než mnohé soukromé nemocnice. První tým má k dispozici tři travnatá hřiště, areál k přípravě brankářů, posilovací pískoviště a hřiště-klec, odkud míč nezmizí ani na chvíli.

Ale to je jen první etapa. Dnes a denně se na rozšíření tohoto Sportovního města pracuje. 26. března bude otevřen Stadion Alfreda Di Stéfana s kapacitou pro 6 tisíc diváků. Tribuny, v případě nutnosti, mohou pojmout až 27 tisíc lidí... Tento stadion bude místem konání zápasů týmu Real Madrid Castilla, tedy "béčka". Ve výstavbě je rezidenční část, kde v klidu a daleko od ruchu města budou bydlet hráči a jejich rodiny.

Muzeum, trofejní sál, vysílací studia soukromé stanice Real Madrid Televisión, tématický park pro fanoušky, amfiteátr pro různé akce, koncerty, představení, to vše a ještě mnohem víc bude jednoho dne součástí této chlouby nejslavnějšího klubu fotbalové historie.

Co chybí? Snad nic. Nebo jen maličko. Navázat na onu slavnou minulost a přidat nějaký ten nový titul. Letos to již asi nepůjde. Tak snad v roce 2007...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (81)

Přidat komentář
antimadrista

co sem řikal? Opět článek o Realu

Reagovat
PJ

Reagovat
HOST*RM

závist

Reagovat
HOST*yarda

Antimadristo, tak napiš něco sám a nekrafej!

Reagovat
smazaný uživatel

A o co ti jako jde ty chudáku...když jseš tak pomatenej z té tvé Barcy tak si to nečti a nebo napiš sám nějakej článek, ale nedávej tady ty tvý přiblblý poznámky

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak článek moc hezký...jen tak dále

Reagovat
HOST*rominho

na barcefore mame taki blvaci smilik . . . .

Reagovat
HOST*yarda

Tak hoď šavli do koše nebo do zásuvky, ať si nezasviníš monitor

Reagovat
HOST*yarda

Alegre, ty mě nepřestaneš překvapovat Nejvíc se mí líbil, bohužel, ten poslední odstavec. Ale kdo ztratí víru, ten jakoby nebyl, takže Hala Madrid!

Reagovat
HOST*2 pac

to psal fanoušek Realu??

Reagovat
HOST*yarda

Právě, že ne...

Reagovat
smazaný uživatel

Jakožto demokraticky zaměřný člověk doufám, že na tu "slavnou" minulost úplně nenavážou...(a nemluvím o titulech).

Ehm...odkuďže se vzaly ty peníze na tu výstavbu?

PS: moc hezký článek, pro mě jakožto barcelonisty špatné téma.

Reagovat
HOST*yarda

Každý normální člověk ví, že Alegre myslel sportovní (třeba ty tři LM z posledních deseti let), to jen ty zasíváš zárodky svárů, ve snaze očernit Real co nejvíc. Že ti to vždycky nevyjde a snažíš se to zakecat, je věc druhá.

Reagovat
smazaný uživatel

"ona slavná minulost" nejsou jen posledních 9 let. Nebo že by se konečně ujalo v tvé hlavě svědomí a "slavné úspěchy" z dob Franca už jsi nebral tak moc vážně? V tom případě gratuluju a tohl téma nechám na čas být, v případě druhém to budu připomínat i dál.

Reagovat
HOST*xx

si obyčajný zakomplexovaný barcelonsky hňup, ktorý nikdy nepochopí, že Real mal tie tituly nie zásluhou Franca. Závidiš Realu, je to tak...presne ako vačšina fandov Barceloni, ktorý sa nemožu zmiesriť s tým, že Real bol, je a bude. a bude znova najlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že zakomponování slovesa "je" jsi ukázal, kdo je tady nechápavý.

Reagovat
HOST*madrid

No tos nepochopil spíš ty, on napsal že Real byl, je a bude (což je pravda). A potom že BUDE nejlepší, ne že je...

Reagovat
PJ

Byl jsi rychlejší

Reagovat
HOST*madrid

Reagovat
PJ

Ehm, sorry, ale jsi to ty, kdo nechápe. On napsal "Real byl, je a bude." A on snad Real neni? To slovo "nejlepší" je až v další větě ve spojení se slovesem "bude". Tak a teď se omluv

Reagovat
smazaný uživatel

hmmm, tak v tom případě ta věta jaksi nedává smysl, smířit se s tím, že Real je? Co tím jako chtěl básník říci? Zrovna dole píšu o tom, jak se projevují Realsiti a jak Barcelonisté a rozhodně z toho nevyplývá, že by se nedokázali smířit s tím, že Real...ehm..."je"? Proto jsem na tuhle možnsot nebral vůbec zřetel...

Reagovat
HOST*xx

Real je najvačší, najslávnejší, najbohatší klub a bude najlepší. Vidno, že ti chýba vyššia inteligencia, aby si na niečo také došiel. Ale veľakrát som sa presvedčil, že IQ ohladom futbalu máš daleko pod priemerom.

Reagovat
smazaný uživatel

"IQ ohladom fotbalu" No...ehm...tak pokud bych měl mluvit řečí tvého kmene, tak ty bys musel mít podprůměrné "IQ ohladom fotbalu i všeho ostatního"

Jen taková otázka, co je podle tebe IQ?

A největším klubem je FC Barcelona se 130 tisíci členy, takřka dvakrát více než má Real, to jsou fakta.

Reagovat
smazaný uživatel

Som rád, že si stále nevytiahol svoj najväčší tromf - a to, že vašim členom bol aj zosnulý pápež. Doteraz neviem, ako ste ho ukecali...

Reagovat
HOST*yarda

Největší klub se počítá podle členů? To se ti hodilo do krámu... Ono to přídavné jméno má mnohem více významů

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud k tomu přidá i sotatní jako "nejslavnějšía nejbohatší", tak je jasné, že je tím myšlena velikost...a ta se počítá podle členů.

Reagovat
HOST*yarda

O tom by se dalo s úspěchem polemizovat

Reagovat
sansiro

Zajímavý článek. Škoda, že nejsou nějaké fota, na tohle bych se rád podíval. Ale jaký to má smysl, když je Real velkoklub a kupuje "hotovky"

Reagovat
smazaný uživatel

Smysl to má jen jeden: aby se mohl říkat, že královský klub má takové králosvské prostředí. A pak to stejně skončí jak s Portillem a dalšími...

Ale podle mě to nemá na vzestup takový vliv, prvořadé jsou správné učební techniky a schopní trenéři.

Reagovat
sansiro

Souhlasím. Tohle je spíš otázka psychologie a dobrého pocitu.

Reagovat
HOST*yarda

Podle výsledků našeho béčka na tak špatné cestě zase nejsme...

Reagovat
smazaný uživatel

Mně jde o využití pro A tým.

Reagovat
HOST*yarda

Ale Ciudad Deportiva neslouží jen pro áčko, ale pro všechny týmy Realu, které si mimochodem v nižších kategoriích vedou více než dobře. A áčko si povede dobře znovu Někdy... letos...kalendářně...

Reagovat
smazaný uživatel

Áčko si jistě dobře povede, tady jde ale o to, jak k tomu pomůžou hráči, kteří prošli tímhle...ehm..."zázrakem".

a neslouží sice jen pro áčko, ale nebýt áčka, tak by to asi nestálo, že?

Reagovat
smazaný uživatel

No ono to zase není tak špatnej nápad postavit tento gigantický areál...mladí talenti se sem budou chtít dostat (podle mého názoru)

Reagovat
smazaný uživatel

Řečeno tak jednodušše, pač se mi to nechce rozepisovat

Reagovat
HOST*RM

Skvělý článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen tak pro zajímavost...hráči Realu mají před clásicem velké řeči, jak si vždy přejí, ať Barca prohraje vždy a v každém zápase. Hráči Barcelony, že jim jde jen o svůj tým a o ostatní se nestarají...až se tady zas bude vykládat, že Barcelonisté mají z Madridu komplex a podobně.

Reagovat
HOST*yarda

HráčI? To řekl maximálně Guti, tak opět nezobecňuj na všechny. Prostě je to strategie, hráči Realu se takhle nabuzují před zápasem, každý to dělá jinak, někdo mlčí, někdo kecá, vliv na zápas to beztak mít nebude, páč se rozhodne na hřišti

Reagovat
HOST*yarda

Tady něco na téma postoje hráčů Realu k Barceloně. Od Raúla. Přečti si to...

¿Quiere que gane el Barça en Europa?

Sí, sí. Quiero que el Barça pierda el sábado, pero en una cosa en la que no hemos hecho méritos para seguir, porque ellos no tuvieron que ver en que nos eliminara el Arsenal, como equipo español disfruto viéndolos en la televisión. Ahora que el Madrid está fuera, apoyaré a los españoles.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, to říká Raul. Guti říká, jak chce, aby vždy Barca prohrála, další řeči měl i omezenec Ramos (se nám az ten půlrok hezky vybarvil, připonmněl bych třeba ještě jeho vztah k bývalému klubu a řeči na něj). Z Barcy nikdo.

Reagovat
HOST*yarda

Až na Deca. Omezenec Ramos? To říká fanoušek klubu s Eto´em?

Reagovat
smazaný uživatel

A proč bych to nemohl říkat, když je to pravda? JEn proto, že ty za omezence považuejš někoho z barcy?

Reagovat
HOST*yarda

Tak jsem si hodně rozhovorů s Ramosem přečetl a z čeho usuzuješ, že Ramos je omezenec? Nějaký citát?

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže to je jako na RealMadrid TV. Taky celý týden budou ukazovat zápasy s Barcelonou. Ale pouze ty, ve kterých uspěl Real. Sice se to krásně čte, že Real je nej...

Jenže po sportovní stránce (a o tu hlavně fanouškům a všem jde) jsme v poslední době ve stínu Barcelony. Je potřeba si přiznat chyby. To nemyslím ani tak na tento článek (ten je stejně bezvýznamný k našim úspěchům) ale hlavně na vedení klubu. Pokud pořád budou ukazovat svoje finanční úspěchy, tak titul nikdy neuděláme. Nemůžeme hledat jen to nejlepší, ale musíme vidět vše...

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže v tom článku nešlo o to že je Real nejlepší... ...a to že nemáme tituly mě bohužel sice mrzí ale je to zkrátka takový fotbalový "koloběh"...máme teď zrovna ne zcela dobré sportovní výsledky ale jsem pevně přesvědčen že je to jen otázka času kdy budeme zase okupovat ty nejlepší evropské příčky teď jen záleží jak dlouho to bude trvat

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz sem si precetl nadpis, tak sem si myslel, ze v clanku pro me nebude zajimava a relevantni informace. je to dobry clanek a svedci o tom ze Real prachy ma, ale je jim to naprd, pokud talenty, kteri zde vyrostou do acka nepustej.. jinak komu by se nelibilo tam hrat, tedy az na ten pedagogickej dozor...

Reagovat
Shevchenko

no ten nadpis sedí

Reagovat
antimadrista

Jako je to dobře napsaný, nicméně pokud budou články pokračovat v tomhle duchu, tak se to tu může rovnou přejmenovat na realfotbal.com

Reagovat
HOST*ForcaBarca

To je sice krasne ze Real ma novy komplex, ale Milanello je aj tak lepsie. Odporucam radsej zacat hrat poriadny futbal, miesto stavania komplexov. To bol Perez hrdy, ze ma Figa, Zidana, Carlosa, Ronalda, Beckhama. A dneska ma Real domov dochodcov FORCA BARCA

Reagovat
HOST*yarda

Sice máš nick odkazující na Barcelonu, ale zmiňuješ Milanello a jedním dechem zmiňuješ klub důchodců v Madridu? Zkus si spočítat věkový průměr Realu a pak to zkus u AC a pak se chytni za nos

Reagovat
smazaný uživatel

Kloubouk dolu,ale jak uz tady nekdo napsal neco tady chybi a to jsou uspechy nekdo si asi mysli ,ze kdyz se nedari,tak se koupi naka hvezda a vsechno bude v pohode ,ale tak to neni.Nebo nakupy dalsich utocniku napr. Cassano ,Baptista).No a Beckham ten by mel sedet na lavicce a meli by bejt radi ze se prodavaj jeho suvenyry.

Tedka,jak hledaj novyho trenera meli by to nabidnout Hierovi za neho tam byl poradek ten tam ty hvezdy srovnal a kalpalo to tam to je muj nazor.Hiero byl jedinej harc,kteryhos em obdivoval.

Reagovat
HOST*yarda

Hierro jako trenér? Beckham na lavičce jen pro prodej suvenýrů? Viděl jsi nějaký zápas Realu v poslední době? Evidentně ne, jen se zase ztrapňuješ

Reagovat
Mr.Jindros

nějaké fotky?

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek...a pro ty rejpaly - měl by to být přínos hlavně do budoucnosti, je jasné, že to v příštích 3-4 letch hru áčka moc neovlivní. Jeden z hlavních smyslů tohohle komplexu je přilákat co nejvíc mladých hráčů, tudíž čím víc hráčů, tím větší šance, že se narazí na nějakej velkej talent. A když se bude ten hráč ukazovat v dobrym světle už od takovejch 15 let v mládežnickejch kategoriích, nevidim důvod, proč by opakovalo v té době (doufám) pučené vedení chyby a kupovali někoho zbytečnýho za těžký prachy...

Reagovat
smazaný uživatel

*poučené

Reagovat
HOST*yarda

Talenty už máme: Jak v žácích, tak v juniorkách, třeba takový Esteban Granero

Reagovat
HOST*RM

Co je zač???

V létě bych do áčka vzal nejlepšího střelce 2. ligy.

Nebo bych ho poslal na nějáké prvoligové hostování. Např. do Getafe.

Reagovat
HOST*yarda

Střední záložník

Reagovat
HOST*RM

A kolik mu je?

Reagovat
HOST*RM

Asi 19.

Reagovat
HOST*yarda

Hezky sis odpověděl

Reagovat
HOST*RM

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, ale myslel jsem tim, že do budoucna by mohlo být hráčů aspirujících na místo v áčku třeba 3-4 krát víc než teď

Reagovat
smazaný uživatel

Okrem toho, čo už bolo napísané len pridávam, že je to taký ten prvý krok novým časom, t. j. časom, keď Real bude znova jedna súdržná veľká a slávna rodina a bude česť povedať, že patrím k Realu Madrid. Je dobré, že už mladí chlapci môžu v nádherných podmienkach začať prežívať spolupatričnosť k niečomu alebo niekomu, čo dáva veľa ľuďom do života zmysel a radosť a konieckoncov aj uznanie. Vždy tvrdím, že o mládež sa treba starť dvojnásob dobre a potom to prinesie ovocie jak pre nich, tak pre klub. A takisto je dobré / hlavne pre mládež / , že má pocit, že nie je odstrčená, že aj ona je dôležitá a že si to cenia sami veľkí šéfi klubu. Och, aký to rozdiel oproti stavu v Čechách alebo na Slovensku.

Reagovat
Radin

No je zajímavé jak se mluví o kritickém období Realu a přitom jsme na druhém místě.Co by za to dala Barcelóna ještě v době kdy vyhrála titul Valencia a Barca se plácala za Realem aji Valencií a z CHL vypadávala velmi brzo

Reagovat
HOST*yarda

Na to ti culos řeknou, že minulost je nezajímá a "by" taky ne

Reagovat
Radin

Taky se raději dívám do budoucna:-)).Jinak proti Barce sem nic neměl,dokud sem nezačal chodit jsem a nepoznal sem jejich fanoušky a taky proto že tam hraje Deco a toho nesnáším,jen tak mu nezapomenu jak v Lize Mistrů za Porto hrál proti Deportivu La Coruńa a jeho spoluhráč z repre Andrade ho obyčejným faloum zastavil,ale omluvil se,Deco to nepřijal,začal mávat rukama a šel za rozhodčím žadonit,Andrade nechápal

Reagovat
smazaný uživatel

No ty si pěkný vůl, Andrade do něj kopl když ležel na zemi, sice to myslel přátelsky, ale rozhodčí to nemohl vědět a proto mu dal kartu. A vůbec něco jako že Deco šel za rozhodčím žadonit , kdes to vzal? Jeatli někdy přeju Barceloně, tak jen proto že tam hraje DECO

Reagovat
HOST*yarda

Deco to jako poslední mrzák nevysvětlil, to byl spíš ten problém a mám pocit, že taky trocha simulace tam bylo. Kariéra nad kamarádství, co se dá taky čekat od odrodilce, který místo, aby se snažil vydobýt si reprezentační dres vlastní země, tak radši hraje za jinou

Reagovat
Votrok

Taky nemám moc v lásce tyto druhy "zaprodanců". Ale co takhle Di Stefano?

Reagovat
smazaný uživatel

Jono, Deco, Di Stéfano...Di Stéfano se pěkně zbaběle zaprodal.

Reagovat
HOST*yarda

Nebe (Di Stéfano) a dudy (Deco). A "Saeta rubia" se choval na hřišti sportovně...

Reagovat
smazaný uživatel

Žádné nebe a dudy, v tomhle to je to stejné...Di Stéfano je normální žoldák...

Reagovat
smazaný uživatel

Každý profesionální fotbalista je žoldák. A Di Stéfanovi neplatili v River Plate, tak šel jinam, tak jaképak zaprodávání. To Deco

Reagovat
smazaný uživatel

Jak naposledy vyhrála ligu Valencia, tak byla Barca druhá, Real čtvrtý.

Reagovat
smazaný uživatel

IMHO u Barcy a Realu je úplně jedno, jestli druhej, čtvrtej nebo desátej - tam se bere titul nebo nic. A Real je v krizi, na tom ti 2. místo v tabulce nic nezmění. Podívej se na jeho hru, podívej se jak vychází z porovnání s nejlepšíma. Viděl si vůbec zápas s Arsenalem?

Reagovat
Radin

faulem*

Reagovat
Radin
Reagovat
Radin

hezké obrázky z trénování Realu v ciudad deportiva http://www.edukick.com/soccercamps.asp?cat=119

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele