REAL MADRID – DEL BOSQUE A HIERRO KONČÍ!

24.06.2003, 00:38
Aktuality
Vyhrát titul a být propuštěn. Ne často se něco takového stává, existuje však jedna výjimka. Real Madrid, soudě podle nabité sestavy nejlepší klub světa, si nedělní výhrou nad Bilbaem zajistil titul a jediný den poté oznámil, že neprodlouží smlouvu s trenérem Vicentem del Bosquem. Podobný osud potkal kapitána a dlouholetou oporu Fernanda Hierra...

Otázka Del Bosqueho budoucnosti byla dlouho aktuální, už od květnového vyřazení z Ligy Mistrů. Real nyní sice získal španělský titul, už po 29. v historii, trenéra to však nezachránilo. Přestože prý jednání nebyla jednoduchá, vedení Realu se nakonec rozhodlo končící smlouvu s 52letým koučem neprodloužit. Na tiskové konferenci to oznámil sportovní ředitel Jorge Valdano. Dodal také, že klub Del Bosquemu nabídl post technického ředitele, jeho odpověď však neprozradil. Del Bosque později v rozhovoru pro jistou rozhlasovou stanici řekl, že nabídku odmítl.

"Je čas na nový cyklus, na novou organizaci," odůvodnil krok Valdano. "Naším úkolem je nyní najít nového trenéra, ale blíže to však nyní nebudu komentovat," dodal. Samotný Del Bosque tento verdikt očekával a dá se říci, že si ho i sám přál. "Neumím si představit, že bych v Realu zůstal i pro příští rok," řekl ještě předtím, než padlo definitivní rozhodnutí. "Real má takové hráče, že ani nepotřebuje trenéra," uvedl Del Bosque dále.

Španělská média už delší dobu živě spekulují o možném nástupci. Především byl zmiňován Švéd Sven Göran Eriksson, současný trenér anglické reprezentace. Ovšem jak on sám, tak i anglická asociace, spekulace odmítají. Další jména, která se v souvislosti s postem trenéra Bílého baletu objevují, jsou Jose Mourinho z FC Porto, nebo Carlos Queiroz, asistent Alexe Fergusona v Manchesteru United a bývalý kouč Sportingu Lisabon.

Společně s Del Bosquem se s dresem Realu musí rozloučit také dlouholetý kapitán Fernando Hierro. 35letý obránce je již dávno za svým výkonnostním vrcholem, mladším soupeřům již očividně nestačí, určitě si však zasloužil jiný konec, než prosté neprodloužení smlouvy. Vždyť za Real, kam přišel z Valladolidu a kde strávil dlouhých 14 sezón, odehrál přes 400 ligových zápasů, nastřílel v nich přes 100 gólů, k tomu přidal 16 branek v 99 utkáních evropských pohárů. S Realem vyhrál pět ligových titulů (1990,1995,1997,2001,2003), jednou španělský pohár (1993), čtyřikrát španělský superpohár (1990,1993,1997,2001), třikrát Ligu Mistrů (1998,2000,2002), jednou evropský superpohár (2002) a dvakrát pohár Interkontinentální (1998,2002). Za španělskou reprezentaci odehrál 91 utkání a nastřílel v nich 31 branek.

Autor: Petr Starý

Komentáře (32)

Přidat komentář
HOST*Amigo Barca

Tak mi připadá, že Peréz a Laporta se na něčem domlouvají. Oba později pochopí, že udělali chybu.

Reagovat
HOST*saviola7

S tim trenérem to fakt nevychytal, ale s propuštěním Hierra bych souhlasil. Je už starej a pomalej. V takovémhle klubu už nemůže hrát. Nemá na to.

Reagovat
HOST*Portillo

S tím bych nesouhlasil je sice starý a pomalí, ale je to symbol Realu.

Reagovat
HOST*

nevím co dodat. vyhazov si nezaslouřili. Odchod Hierra znamená jistý přestup nějakého obránce do Realu.

Reagovat
PJ

Že bude muset přijít obránce, to bylo jistý už dlouho. Když opomenu Roberta Carlose, tak má Real nejhorší obranu z evrpský špičky. Ale Hierro si takovej konec nezasloužil. Moh přece dostat novou smlouvu, leštit lavičku a občas nastoupit. Takhle ho jednoduše "vyhodit", to od nich fakt bylo sprostý.

Reagovat
HOST*

Bylo to jasný, že někoho koupí ale ted musi

Reagovat
smazaný uživatel

V Madridu se začínají dít divné věci, jakoby se skutečně chtěli "vyrovnat" Barce. Del Bosque toho udělal pro Real hodně, ale změně na trenérském postu se nebráním. Už byl okoukaný a sám dokonce přiznal ztrátu motivace. Dnes agentury vydaly zprávu, že by ho mohl nahradit Fabio Capello, to by bylo super. Ale co to proboha provedli s Hierrem?! To se mi snad zdá. Ještě v únoru prodlužoval o 2 roky, a teď tohle? Skutečně mohl leštit lavičku a občas zaskočit (jako to dělal Manu Sanchís). To je fakt vrchol! Začíná to tu něčím smrdět, Perez se teď potil 2 hodiny ve studiu Telemadrid a pálili to na něj ze všech stzran: "Na co Beckham? Bude sedět Ronaldinho na tribuně vedle vás? Co budete s Figem? Proč odmítáte Gutiho? Víte že Raúl stojí za Hierrem?" Měl toho plné zuby, ale spoustu lidí už vážně začíná štvát.

Reagovat
antimadrista

Pomalu, ale jistě se vám to začíná hroutit.

Reagovat
HOST*Adam

Hierro pro mne byl vždy symbol Realu. Za těch 14 sezon toho moc odehrál a bezesporu měl velké zásluhy. Je síce docela starý a pomalý, dělá spoustu chyb, ale takový odchod (spíš výházov) si určítě nezasloužíl.Vzpomínam si, jak ho ještě před několika týdny Perez bránil. A teď....Obránu je třeba posilit. Jen mám strach, aby se nám nahodou ten Real s těma hvězdama nezhroutil. A co Ronaldinho? Ten bude nosít dřezy a podavat miče, nebo co? Prostě Real je Real.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak máme nového trenéra a jeho jméno je pro mě do jisté míry velkým překvapením. Neměl to náhodou Beckham ve smlouvě? Začínám mít pocit, že nikdo, a to včetně pánů Pereze a Valdana, nemá ani páru o tom, na jakém postu by měl božský Becks nastupovat. "Však on to Queiroz nějak poskládá", řeklo by se, "vždyť on zná Davida nejlépe". Nemůžu soudit, já o C.Queirozovi vlastně sám nic nevím. Hlavní je, že máme trenéra včas a také by měl brzy přijít kýžený stoper, zřejmě "puro" Samuel. Ronaldinha možná Florentino pustí z hlavy, madridská fotbalová veřejnost by mu ho omlátila o hlavu.

Reagovat
smazaný uživatel

Beckham je hlavně dobrej obchodní artikl! Queiroz to má všechno ustát!

Reagovat
smazaný uživatel

Beckham je hlavně dobrej obchodní artikl! Queiroz to má všechno ustát!

Reagovat
antimadrista

Přesně tak, Ronaldinha hezky puste z hlavy.

Reagovat
PJ

Jo pusťte ho z hlavy, pusťte ho do Manchesteru :-)) Ale abych řek pravdu - nebude mi vadit když do United nepůjde, nemam ho moc rád...

Reagovat
smazaný uživatel

Jen ať tam jde. My o něj nestojíme. Je to jen další umělá "nike" hvězda.

Reagovat
antimadrista

Jako Beckham co :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Nebudu odpovídat, já si o něm myslím své. Queiroz včerejší Marce řekl, že Becks má talent na hru ve středu pole. Je to jasné jak facka: Tiburón - Becks - Claude - Zizou.

Reagovat
smazaný uživatel

O Hierrovi jsem se dozvěděl dost nepěkné věci a jeho vyhazov jenom schvaluji. A může být rád, že se tak nestalo už před rokem!!!!

Reagovat
PJ

Povídej, jaký pěkný věci?

Reagovat
smazaný uživatel

Madridistický deník As ho nazval rakovinou, která byla Realu konečně vyjmuta. Za všemi neúspěchy v poslední době stojí Hierro, který napáchal strašné škody. V kabině vládl neuvěřitelnou mocí a často to byl on, kdo určoval sestavu (na to možná dojel Del Bosque). Např. když lapal César místo Casiho, tak to bylo kvůli přátelství Hierra s Césarovým agentem Z.Vekičem. Před deseti měsíci v Grand Hotelu v Monte Carlu, při finále Superpoháru a před zraky několika svědků, začal řvát na Pereze, proč chce koupit Ronalda a prodat Mora do Barcelony. Možná největší potupa a úražka prezidentů Realu Madrid v historii. Perez se jen začervenal a neřekl ani slovo. Ale už tehdy to měl Hierro spočítané, zachránilo ho jen to, že byly 2 dny před koncem přestupního období a Madrid neměl čas sehnat kvalitní náhradu.

Reagovat
antimadrista

Hm, tak tohle je přesně tipický pro madristy, jenom se vymlouváte a utěšujete se!

Reagovat
PJ

Tohle sem nepochopil - jak se vymlouvaji a utěšujou? Ale to bys nebyl ty, abys podobnou věc nevyužil k napadení Realu, co? :-)

Reagovat
antimadrista

Utěšujou se tím, že začínají řikat, že hráč kterej od nich odchází zas tak stejně dobrej nebyl, a že je vlastně dobře, že odchází. To se nedělá! :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mi řekni, který bývalý hráč Realu se potom prosadil v jiném klubu? Pedja ve Fiorentině vyhořel, Šuker v Anglii taktéž, Anelka byl jen na obtíž, Redondo si v AC nekopl, Seedorf hraje nevyrovnaně - i když už šel zase nahoru, na výkony z Realu to ale nemá, chybující Campo, Illgner skončil s fotbalem, Savio, Panucci a Alkorta jsou čím dál horší. Takže jediný Canizares ještě za něco stojí.

Reagovat
antimadrista

No dobře, ale zbavit se jednoho ze symbolů klubu takovýmhle způsobem.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to trapný vyhazov, ale až jednou Florentino nebude prezidentem (tak za 15 let), tak se Hierro vrátí jako velký trenér.

Reagovat
antimadrista

Dýl než Josep Lluís Núňez ve funkci nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Zlaté Núňezovy časy ....... a hlavně tituly .......

Reagovat
antimadrista

Přesně.

Reagovat
smazaný uživatel

To je spíše vaše vlastnost, pořád se utěšovat. Hlavně s trenéry.

Reagovat
antimadrista

A vy zase s primadonama! :-)

Reagovat
PJ

Heh, tak to je hustý :-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele