Real Madrid a Liverpool: Osm finále Ligy mistrů za posledních 20 let, podaří se Reds odveta za Kyjev 2018?

27.05.2022, 15:34
Aktuality
Už v sobotu vyvrcholí aktuální ročník nejprestižnější a nejsledovanější klubové soutěže světa. Ve finále Ligy mistrů se na Stade de France střetnou Liverpool a Real Madrid. Vlastně je to trochu symbolické, protože oba kluby patří v Champions League v posledních dvou dekádách k vůbec nejúspěšnějším. "Bílý balet" byl za tu dobu ve finále pětkrát a "Reds" čtyřikrát, přičemž jednou, před čtyřmi lety v Kyjevě, na sebe v závěrečném zápase narazily navzájem. Čistě statisticky tak lze konstatovat, že v takřka každém druhém z uplynulých 20 finále LM hrál buď Real, nebo Liverpool. Jak jejich dosavadní bitvy o "ušatý" pohár vypadaly a čím se zapsaly do pamětí fanoušků?

2002, Glasgow
Leverkusen - Real Madrid 1:2
Góly:
13. Lúcio - 8. Raúl, 45. Zidane

Španělský gigant ovládl ročník, v němž se v jarní části potkal i s pražskou Spartou. Tu na Letné v nezapomenutelném zápase přetlačil 3:2, v play off pak svalil Bayern Mnichov i Barcelonu a ve finále jej čekal Leverkusen. Real poslal do vedení Raúl, ale německý klub záhy srovnal, když centr tehdy pětadvacetiletého Michaela Ballacka trknul hlavou za záda Césara Sáncheze brazilský stoper Lúcio. Před poločasem pak předvedl fotbalovou dokonalost Zinédine Zidane, který z hranice velkého vápna napálil míč levačkou z prvního dotyku do šibenice branky Hanse-Jörga Butta. Asistenci na jeden z nejkrásnějších gólů historie finále LM si připsal Roberto Carlos. Pro Bayer to byla první a dosud poslední účast ve finále Ligy mistrů.

2005, Istanbul
AC Milán - Liverpool 3:3, na penalty 2:3
Góly:
1. Mladini, 39. a 44. Crespo - 54. Gerrard, 56. Šmicer, 60. Xabi Alonso

V jednom z nejpamátnějších finále hráli roli výraznou i Češi. "Reds” byli po prvním poločase na ručník, stav 0:3 pro ně byl vlastně ještě milosrdný. Jenže ve druhé části jim AC Milán dovolil se nadechnout. Nejdříve snížil hlavou po centru Riiseho Steven Gerrard a dvě minuty po něm se zpoza vápna trefil k tyči Vladimír Šmicer, před jehož ranou na poslední chvíli uhnul a gólmana Didu tak zmátl Milan Baroš. Ani ne pět minut poté srovnal Xabi Alonso, když dorazil vlastní penaltu. Srovnáno během tří minut a na dně se rázem ocitl italský mistr. Oba týmy si vytvořily ještě řadu šancí, několik jich zahodil Andrej Ševčenko. Ukrajinskému útočníkovi pak Jerzy Dudek chytil v rozstřelu poslední penaltu a v Istanbulu propukla divoká červená radost.

2007, Athény
AC Milán - Liverpool 2:1
Góly:
45. a 82. F. Inzaghi - 89. Kuyt

Odveta za rok 2005 Milánu vyšla. A pohár opět zvedl nad hlavu Čech, na levé straně obrany AC odehrál 80 minut Marek Jankulovski. První gól dal před pauzou Filippo Inzaghi, který šikovně tečoval přímý kop Pirla. Italský útočník udělal před koncem utkání kličku Giuseppemu Reinovi a udeřil i podruhé, za Liverpool v samotném závěru už jen snížil Dirk Kuyt. Pro tehdejšího kouče Milána Carla Ancelottiho to byl druhý triumf v LM - poprvé se radoval v roce 2003, když jeho AC ve finále porazil na penalty Juventus, potřetí už coby trenér Realu Madrid po vítězství nad Atléticem (2014). Z trenérů dokázal třikrát vyhrát Ligu v její moderní éře už pouze Zinédine Zidane. Pokud Real uspěje i teď v sobotu, stane se Ancelotti rekordmanem.

2014, Lisabon
Real Madrid - Atlético Madrid 4:1 po prodloužení
Góly:
90+3 Ramos, 110. Bale, 118. Marcelo, 120. Ronaldo (pen) - 36. Godín

Atlético si po působivé pouti ročníkem, v němž pouze třikrát remizovalo (ve skupině se Zenitem a v play off s Barcelonou a s Chelsea) a ani jednou neprohrálo, věřilo ve finále i na největšího rivala. A bylo blizoučko historickému triumfu, když od 36. minuty vedlo po dalekonosné hlavičce Diega Godína. Jenže v 93. minutě posadil Luka Modrič rohový kop na hlavu Sergia Rámose, jenž se trefil dokonale "za háčky”. Gól z poslední možné akce srazil Atlético natolik, že v prodloužení kapitulovalo ještě třikrát. Mimochodem, šlo o sedmé finále Champions League, které se dostalo do prodloužení, ale historicky vůbec první a dosud poslední, jež se v něm rozhodlo. Všechny předchozí rozetnul až penaltový rozstřel.

2016, Milán
Real Madrid - Atlético Madrid 1:1, na penalty 5:3
Góly:
15. Ramos - 79. Carrasco

První kapitolu "zlatého hattricku” pod vedením Zidana napsal Real v Miláně, kde mu ve finále bylo po dvou letech soupeřem opět Atlético. Zápas se vyvíjel v podstatě opačně než v Lisabonu, od 15. minuty vedl Real po hlavičce Ramose. Branka ovšem neměla platit, španělský obránce stál v ofsajdu. Atlético nepoložil ani nespravedlivý gól, ani neproměněná penalta zkraje druhého poločasu - Griezman ji poslal jen do břevna svatyně Keylora Navase. Deset minut před koncem však srovnal Carrasco a "madridské” finále šlo opět do prodloužení. V tom se tentokrát netrefil nikdo, a tak o šampionovi rozhodl jediný kiks v penaltovém rozstřelu. Postaral se o něj Juanfran, který ve čtvrté sérii napálil tyč. Cristiano Ronaldo byl poté bezchybný a Real načal mimořádně úspěšnou "tříletku".

2017, Cardiff
Juventus - Real Madrid 1:4
Góly:
27. Mandžukič - 20. a 64. Ronaldo, 61. Casemiro, 90. Asensio

Společně s finále z Lisabonu patří tento duel o šampiona LM k nejvíce gólovým vůbec, víc branek padlo jen v Lisabonu 2005. V úvodní části se sice jako první prosadil Real díky Ronaldovi, víc ze hry měl ale Juventus. Na koně se dostal i díky fantastickému gólu Maria Mandžukiče. Chorvatský snajpr si prvním dotykem hrudí zpracoval přihrávku Higuaína a druhým střelou přes hlavu z 15 metrů přehodil Keylora Navase. Jenže do druhého poločasu nastoupil jiný Real, přesný a dominantní. Výsledkem byly slepené góly Casemira a Ronalda, v závěru přidal pojistku Asensio. Pro Juventus šlo o pátou porážku ve finále novodobé historie LM, jediný triumf v této éře zaznamenala "Stará dáma” v roce 1996, když byla v penaltovém rozstřelu šťastnější než Dortmund.

2018, Kyjev
Real Madrid - Liverpool 3:1
Góly:
51. Benzema, 64. a 83 Bale - 55. Mané

Smutným hrdinou finále v Kyjevě se stal Loris Karius. Gólman Liverpoolu dvakrát hrozivě chyboval a de facto si pohřbil kariéru. První kiks předvedl za bezbrankového stavu, nepochopitelně vyhodil míč přímo na nohu před sebou stojícímu Karimu Benzemovi, od něhož se balon odrazil do branky. Za "Reds” záhy srovnal Mané, pak ale ukázal fotbalovou dokonalost Gareth Bale, který nůžkami vymetl šibenici. Velšský záložník v 83. minutě využil druhé slabé chvilky Kariuse. Z úhlu a z dálky vyslal přímo doprostřed branky střelu, která německému nešťastníkovi propadla mezi rukavicemi. Real ovládl Ligu mistrů potřetí v řadě, Karius vypadl ze sestavy. Od té doby putuje po nevydařených hostováních a byť je mu jen 28 let, jeho budoucnost vypadá všelijak, jen ne růžově.

2019, Madrid
Tottenham - Liverpool 0:2
Góly:
2. Salah (pen.), 87. Origi

Anglické finále podle mnohých expertů i fanoušků pokazil slovinský rozhodčí Damir Skomina. Už ve 22. vteřině nařídil penaltu poté, co se míč odrazil od hrudi bránícího Sissoka a otřel se mu o nešikovně vystrčenou ruku. Pokutový kop se písknout bezpochyby dal, nicméně zároveň vlastně "zabil” celé finále. Liverpool začal bránit klidně i v devíti hráčích za balonem a londýnský celek úpornou defenzivu neprolomil. V závěru přidal druhý gól Origi a bylo rozhodnuto. Pro Jürgena Kloppa šlo o první triumf v jeho angažmá u "Reds” a odšpuntoval jím sérii dalších. Rok poté vyhrál Premier League, letos získal Anglický pohár i Ligový pohár, dokráčel těsně pod ligový vrchol a čeká jej druhý boj o trofej pro šampiona Champions League.

Počet účastí ve finále LM za posledních 20 let:
5 - Real Madrid
4 - Liverpool, Barcelona, Bayern
3 - Juventus, AC Milán, Manchester United, Chelsea
2 - Atlético
1 - PSG, Dortmund, Manchester City, Arsenal, Inter Milán, FC Porto, Monaco, Leverkusen, Tottenham

Autor: Livesport.cz / Štěpán Šimůnek

Komentáře (8)

Přidat komentář
JM

Ne

Reagovat
king23

Dostanou na prdel Karius nekarius...

Reagovat
eder

Ano.

Reagovat
Nickname 9

Ne

Reagovat
Pharrell

Prý Giuseppe Reina wtf omg taková chyba Eurofotbalu kdyžtak to byl Pepe Reina

Reagovat
Pharrell

V současnosti Pepe Reina stále chytá. (Seria A , za Lazio)

Reagovat
Pharrell

EF

Máte tam hodně chyb. Prý finále ‘96 Juve proti Dortmundu

Reagovat
Pharrell

To vím už i já.

96 Juve porazilo Ajax a v 97 prohráli s BVB

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele