PROČ ZÍSKAL JUVENTUS 27. SCUDETTO?

20.05.2003, 23:19
Aktuality
Juventus Turín už dlouhou dobu kraluje italské kopané. Letos získal svůj druhý titul za sebou, pátý za posledních deset let. Mimo to skončil čtyřikrát druhý a jen jednou, v sezóně 1998/1999, se mu příliš nedařilo (7. místo). Navíc si třikrát zahrál finále Ligy Mistrů, jednou úspěšně. A letos jej čeká další finále. Proč je Juventus tam, kde je?

Za vším stojí pevná ruka majitele klubu - rodiny Agnelliových. Právně silné a schopné vedení klubu je v Itálii nezbytnou součástí úspěšného ligového mužstva. Prezident klubu je evidentně schopen zajistit dostatek finančních prostředků pro rodinný velkoklub. Není se co divit, Agnelliovi mají majetek v hodnotě několika miliard dolarů. Fiat, stáj formule 1 Ferrari - to jsou jen některé vybrané drahokamy z pokladnice tohoto rodinného impéria. Po smrti Giovanniho Angelliho se do čela Turínského velkoklubu postavil doktor Umberto Agnelli. Zůstává otázkou, zda Juventus dosáhne na ligový titul i v některé z příštích sezón, kdy už bude Umberto vést "Bianconeri" po celou sezónu.

Svůj díl má na úspěšné sezóně i staronový trenér staré dámy Lippi. Jeho kvalita postavila Juventus znovu na nohy, což dokumentuje i letošní obhajoba titulu v Italském Calciu. Dovedl to, co nedokázali mnozí před ním - porozumět vítěznému duchu svých hráčů a tuto obrovskou vlastnost i podstatně znásobit. Zvláště je pak třeba ocenit jeho čich na hráče. Například Mauro Camoranesi je příjemným překvapením letošního ročníku, ale kdo by to očekával od 27letého záložníka? Zřejmě pouze právě Lippi.

Tradiční oporou italských mužstev je obraná řada. Nestárnoucí Ferrara, vynikající Montero, neprostupný Thuram. Právě o tuto trojici se především opírala letošní nejlepší italská obrana. Ještě si přidejte nejlepšího brankáře světa Buffona a můžete si být jisti, že obdržíte minimum branek. Záložní řada doznala oproti minulému ročníku změnu herního stylu. Davids omezil svá zbytečná vyloučení, Nedvěd se vypracoval v duši týmu a s příchodem Camoranesiho dostal střed hřiště i špetku hravosti. Defenzivní Tacchinardi hraje v životní formě a Zambrotta skvěle působí jako poslední díl Lippiho záložní mozaiky. V útoku to stále skvěle střílí Trezeguetovi a Del Piero je skutečně bavičem,který dovede zasadit soupeři smrtelnou ránu s noblesou jemu vlastní. Di Vaio je schopen naskočit, pokud je potřeba soupeře dorazit rychlým brejkem.

Posledním faktorem, přestože se o tom moc nemluví, jsou bezesporu výkony rozhodčích. Hned v několika utkáních stáli výrazně na straně černobílých. Těžko říci, jestli jde o shodu náhod, nebo zda ani zde prezident Agnelli nenechává nic náhodě.

Autor: Jiří Brych ml.

Komentáře (21)

Přidat komentář
HOST*

je to Vyborny cllláááááááááneeeeeeeeeeeekkkkkkkkkkkk

Reagovat
HOST*

Juve jsou sračky! FORZA AC MILAN!

Reagovat
HOST*

Tak to se uvidí v Manchesteru.Juve vyhraje tak 2:0-Del Piero a Tacchinardi

Reagovat
HOST*Niki a Pepino

Umět kličky jak Alessandro Del Piero tak si pleskám. Umět chytat jak božský Buffon tak mi můžou všichni políbit zadnici. Umět hrát jako ,,božský Čech" (Méďa Pusík)

tak mi ČR postaví palác. AC Milan se může se svou defenzívou, zálohou a útokem vycpat. A ať se Schevchenko vysmrká, nebo poprská celý Juventus. A Inzaghi ať si nechá narůst fusy. A děda Pavel Maldini, ať si de na italskou poštu vyzvednout důchod.

Reagovat
HOST*

Juve je prostě nejlepší klub na světě!

Reagovat
HOST*

Jo jo,je to tak

Reagovat
HOST*Luk

Juventus je nejlepší a nad AC Milan vyhraje tak 3:1

Reagovat
HOST*

Tak si myslym,že JUVE to tenhle rok má docela v pohodě

Reagovat
HOST*Radim

S výbornou obranou souhlasím, ale Buffon má k nejlepšímu brankáři na světě hodně, hodně daleko...

Reagovat
PJ

A kdo je podle tebe nejlepší? Je těžký posuzovat kdo to doopravdy je, ale nejlepší pětka podle mně bude Buffon, Kahn, Casillas, Canizares a mozna Toldo...

Reagovat
smazaný uživatel

To je i můj názor. Je vidět, že jsi objektivní. 1.Buffon, 2.Canizares, 3.Kahn

Reagovat
smazaný uživatel

To je i můj názor. Je vidět, že jsi objektivní. 1.Buffon, 2.Canizares, 3.Kahn

Reagovat
HOST*

Nejlepsi je asi Casillas. shoduji se na tom i odbornici. Buffon ma svetle okamziky, ale celkovy dojem mi spis pripomina prumerne italske brankare. Na stary kolena jsou porad jeste lepsi i Pagliuca a Antoniolli. Kahn mezi nejlepsi brankare urcite patri, stejne tak napriklad David James nebo Recber Rustu. Nezapominal bych ani na Paula Robinsona....

Reagovat
smazaný uživatel

Borellovi se ten článek v novém PRO FOOTBALLU celkem povedl, ale je asi až moc velký idealista. Tacchinardi si takovou kritiku nezaslouží, Brighi je nezkušený a těžko by ho mohl rovnocenně zastoupit. Camoranesi hrál ve Veroně něco mezi zálohou a útokem, Nedvěd hraje zleva také dost ofenzivně. A výsledek je, že Juve má prostě hodně def. střed. Už je to tak dlouho a hodně dlouho ještě bude, protože si na tom Lippi zakládá. A co se týče Athirsona, byl to myslím právě on kdo prohlašoval, že je fantastický (s Juniorem nejlepší levý bek). Tak nevím proč tvrdí "údajně". Zambrotta hrál většinu sezony na tomto (pro Juventus citlivém) postu a myslím, že obstál velmi dobře.

Reagovat
HOST*martin Suchy- www.premierleagu

Jak sem se nedávno díval na Juve, chtělo se mi smát(nebo spíš brečet).

když sem zkoušel rozeznat formaci(nehledal sem jí u trenéra), nepoznal sem zda je útočník Del Piero, či Buffon!!!!

Rada pro Juve- nebraňte jenom a zkuste taky útočit(hlavně s AC Milán)

PPPPRRRRRROOOOSSSSIIIIIIIIIIIMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*Já

Ano-defenzivní pojetí hry italského mistra bylo jasně patrné v utkání s REALEM.Blahopřeji k totální demenci a ignoraci všeho z Apeninského poloostrova.

PS.:AAngláni udelali skutečný BOOOM v Lize Mistrů,nebejt Angličanů, asi bych se u Lm moc nezasmál totální kopytovosti.

Reagovat
PJ

Hele a kdo dal ve skupině dvakrát naprdel Juventusu? Nebyl to náhodou anglickej Manchester?

Reagovat
HOST*Juveman

jdi do hajzlu s Manch. na Juve nema nikdo jeste jednou sem napises tak ti natrhnem prdel Zdar spino.

Reagovat
PJ

Takovy mam nejradsi, co nejsou schopny priznat ze je nekdo porazil... Jak je mozny ze na Juve nikdo nema, kdyz ho Manchester dvakrat porazil?

Reagovat
HOST*TIMBERWOLF

To že Manchester porazil Juventus byla jenom pouhá náhoda jakých se dějí stovky.Ave Juve

Reagovat
HOST*

Juventus je prostě nejlepší!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele