Při finále Konferenční ligy budou v Praze dvě fanouškovské zóny

25.05.2023, 11:58, aktualizováno 25.05.2023, 12:59
Aktuality
(© AFP)

Při finále fotbalové Evropské konferenční ligy, které se uskuteční 7. června v Edenu, budou v Praze dvě fanouškovské zóny, pro každý z týmů jedna. Příznivci West Hamu ji budou mít na Letenské pláni, Fiorentina na Výstavišti. Stadion v Edenu projde před finále drobnými úpravami, zápas bude vysílat 120 televizních stanic. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali zástupci Fotbalové asociace ČR (FAČR).

Kapacita stadionu na finále byla z 19.370 míst snížena na 18 tisíc. Oba kluby pro své fanoušky dostaly přes pět tisícovek vstupenek. Do volného prodeje šly necelé tři tisíce lístků, o jejich držitelích rozhodl los. Zbytek z kapacity využije pro své potřeby pořadatel UEFA.

Do Prahy se chystají i příznivci, kteří nebudou mít vstupenky. Z velké části pro ně budou připraveny dvě fanouškové zóny. Kolik příznivců z Anglie a Itálie do české metropole dorazí, zatím FAČR nechtěla odhadovat.

"Vize je taková, aby se ve fanzónách shromáždili fanoušci bez vstupenek a mohli se tam zabavit. Zároveň to bude sloužit i jako shromaždiště pro fanoušky, kteří vstupenky mají. Fanzóny budou dvě - fanoušci West Hamu budou na Letenské pláni a fanoušci Fiorentiny na Výstavišti. Lokality byly vybrány záměrně, obě mají dobrou dopravní obslužnost," uvedl projektový manažer FAČR Michal Zajac, který má na starosti organizaci finále.

"V dosahu Letenské pláně je metro Hradčanská, Výstaviště je také dobře dostupné. Blízko je metro Nádraží Holešovice a také vlakové nádraží. Máme připravené speciální vlaky, které fanoušky se vstupenkou dovezou až před stadion do stanice Praha-Eden," dodal. Všichni fanoušci se vstupenkou budou mít v den zápasu hromadnou dopravu zdarma.

FAČR se v tomto týdnu sešla se zástupci obou klubů, kteří navštívili lokality fanzón. Na pořádek v nich bude dohlížet policie. "Jak s kluby, tak s UEFA a místními autoritami řešíme celkovou skladbu a kapacitu fanzón. Jsme připraveni na všechny varianty. Na Letenské pláni je prostor větší, proto je týmu West Ham. Ale i prostor na Výstavišti bude kapacitně naprosto dostatečný pro Fiorentinu. Samozřejmě tam bude občerstvení, jídlo, pivo," řekl Zajac.

Ve finále druhého ročníku Konferenční ligy se mohou představit tři čeští hráči. Barvy West Hamu hájí reprezentační kapitán Tomáš Souček a obránce Vladimír Coufal, za Fiorentinu nastupuje záložník Antonín Barák. "Jde o největší akci letošního roku z pohledu českého fotbalu. Akce je propagací Česka, hlavního města Prahy. Že se do finále probojovali čeští fotbalisté, to je šlehačka na dortu a velké lákadlo," řekl předseda FAČR Petr Fousek.

"Byl bych rád, kdybychom se zhostili pořadatelství tak, aby UEFA byla spokojená a otevřelo nám to dveře k získávání dalších akcí. Doufám, že tohle není naše poslední akce," dodal Fousek. FAČR v roce 2013 hostila v Edenu evropský Superpohár, poté se v Česku konalo i mistrovství Evropy do 21 let.

Eden, kde sídlí Slavia, čeká řada úprav. V okolí stadionu budou v den zápasu uzavřené některé ulice. "UEFA přebere s námi Eden hned po skončení ligy, tedy v neděli ráno. Začínají tam fungovat nějaké demontážní a instalační práce. Vyroste tam veliký VIP stan, vybudovala se také speciální mobilní trafo stanice. Celý stadion bude v barvách Konferenční ligy, v šatně hostů budou nové skříňky pro hráče," přiblížil Zajac. Na místě bude více než 30 televizních společností, oproti běžným zápasům bude přenos z opačné strany.

V Praze před Rudolfinem bude den před zápasem a v den utkání vystavena vítězná trofej, s níž se budou moci fanoušci vyfotit. Ambasadorem finále je bývalý český reprezentant Vladimír Šmicer. Na organizaci zápasu se bude podílet přes 300 dobrovolníků, z toho 250 z Česka. FAČR pro UEFA a účastníky finále vyhradila 15 pražských hotelů.

Autor: ČTK

Komentáře (35)

Přidat komentář
Salfovic

Jedna Součkova a druhá Coufalova.

Reagovat
Mass

Reagovat
kilobyte

Počkej, já myslel, že všichni máme fandit Součkovi.

Reagovat
inferno08

Taky ta Coufalova zóna bude liduprázdná.

Reagovat
Neon

Reagovat
ratusek

Reagovat
ACSeRw!n

18k na finale Ev. poharu.. to je fakt vysmech

Reagovat
Salfovic

Kapacita nebo cena ?

Reagovat
Greny

To bude beztak oboji

Reagovat
OnlyWHU

Reagovat
fenixLFC

vlani to bolo podobne

Reagovat
smazaný uživatel

Měli to hrát radši na stadionu Bohemky, s VZV tribunou by možná byla kapacita větší.

Reagovat
Salfovic

Přesně, ekl by se do Ďolíčku perfektně hodil.

Reagovat
inferno08

VZV tribuna je ta na těch štaflích?

Reagovat
kilobyte

Tohle je pro českou ligu fakt ostuda.

Seznam zemí v Evropě bez stadionu 25k+ (Mělo by to být z roku 2022)

Albánie, Andorra, Česko, Estonsko, Faerské ostrovy, Gibraltar, Island, Kosovo, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Malta, Moldavsko, Monako, Černá Hora, Norsko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Vatikán.

Nejvíce obyvatel máme my 10,5 mega. Druzí a třetí jsou Slovensko a Norsko s 5,5 a 5 mega.

Státy s podobným počtem obyvatel (5,5 - 11,5 mega) :

Belgie 50k, 30k

Řecko 70k, 45k, 33k

Portugalsko 65k, 52k, 50k, 37k, 31k, 30k, 30k, 30k, 30k

Švédsko 50k, 43k, 36k, 30k

Maďarsko 67k,

Bělorusko 41k,

Rakousko 50k, 32k, 31k

Švýcarsko 38k, 32k, 30k, 25k

Bulharsko 43k, 32k, 32k

Srbsko 55k, 32k

Dánsko 38k

Finsko 40k

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
ratusek

Bulharsko tolik? I ti Švédi mě překvapili

Reagovat
kilobyte

Čerpal jsem v wiki, takže jsou možné nějaké chyby. Ale spíše mi šlo o to, že v ostatních zemích (se kterými jsme populačně srovnatelný) mají aspoň jeden stadion, který má vhodnou kapacitu na repre zápasy a případně finálový zápas nějakého evropského poháru.

Tak u Švédska ten 36k už je zbouraný a ten 30k má na fotbal kapacitu 28k.

U Bulharka to bude asi 43k, 25k a 25k (s možností rozšíření).

Špatně se to kontroluje, jestli ty stadiony mají opravdu takovou kapacitu. Často píšou všude něco jiného.

Reagovat
Furia Ceca

Nevím, co je na tom za ostudu... Velkej stadion se v Čechách prostě nezaplatí. To je fakt, kterej tady každej ví za posledních 35 let. Když to nedává smysl po ekonomický stránce, nemá smysl honit nějakou samoúčelnou prestiž.

Koncept EKL je, že se – na rozdíl od LM a EL – finále dávaj na menší stadiony. Jestli to někoho sere, tak ať si to UEFA změní.

Reagovat
ratusek

Zaplatil by se, kdyby na něm hrál nějaký klub. Ne národní stadion jen pro repre. To je u nás nesmysl.

Reagovat
fenixLFC

A ktory klub to bude tahat? Ani sparta ani slavia bu nevyplnili 40-50 tisicovy stadion tak aby z toho neklakli

Reagovat
Kiss Me Polka!

Tak samozřejmě sparta, která o tom i mluví, jak chtějí stavět. Ale hlavně ať si vše zaplati ze svého kretinsky (pozemek i stadion).

Nemá cenu stavit 50 k stadion, neverim že ani na 30k by chodlo pravidelně 75 % kapacity a na repre by lidi přišli stejně jen na silný tým, na průměrné by tam bylo zase těch 15-20..

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
kilobyte

Když pominu opravdu malé země, tak velký stadiony mají všude v Evropě. Jen u nás se to nezaplatí.

A jestli to u nás nemá smysl po ekonomický stránce, tak se nemáme snažit o finále. Když někdo hostí turnaj a nebo finálový zápas, tak se chce ukázat v co nejlepším světle. My jsme ještě nezačali a už jsou negativní odezvy kvůli malému stadionu. To není moc dobrá reklama pro český fotbal.

Loni to bylo v Albánii (2,8 mega obyvatel) a stejně měli větší stadion. Ne o moc, ale měli. A i to bylo málo. Jsme na tom po ekonomický stránce o tolik hůř než Albánie?

Reagovat
Furia Ceca

Takovej je prostě koncept. Finále LM se standardně hraje na stadionech s kapacitou + 60 000, EF cca 40 000 a EKL okolo 20 000. Takže jak jsem psal... jestli to někoho sere, tak ať si stěžujou na Uefě, Praha je v tom nevinně. Ale myslím si, že po těhle sračkách začnou i finále EKL dávat na stadiony s kapacitou okolo 40 000.

Reagovat
ratusek

No jo, ale za to můžou ti kokoti z West Hamu

Reagovat
Jardin

proč se nesnažit o finále, když splňujeme podmínky dané pořádající institucí?

Reagovat
kilobyte

Protože pořádání se dělá kvůli prestiži. Co je prestižního na tom, že se tvoje pořádání kritizuje už předem.

Tím, že splňují podmínky, bych si nebyl tak jistý. Třeba při pořádání superpoháru dostali snad výjimku. Nedivil bych se, kdyby tu výjimku dostali i tady.

Reagovat
xjert02

Reagovat
Lemond Laws

Díky.. To je šílenost a ostuda

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
kolouch

Blíž k sobě už ty fanzóny být nemohly? Pozápasový fight bude u Bio Oka?

Reagovat
xjert02

Reagovat
smazaný uživatel

West Ham aj Fiorentina po dlhych rokoch vo finale europskeho pohara a dostanu po 5k listkoch. Keby bolo finale Alkmaar - Bazilej budiž (samozrejme aj tam by to bolo malo)

Reagovat
eder

Možná tam bude i víc diváků než na EmptyHad na domácí zápasy...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele