Preview zápasů Ligy národů - úterý 13.10.

13.10.2020, 08:34, aktualizováno 13.10.2020, 08:34
Previews
Německá reprezentace (© AFP)
Pro čtrnáct národních týmů dnes skončí říjnové reprezentační srazy a v rámci ligy A jsou na programu dvě utkání - Německo hostí Švýcarsko, Španělsko zase cestuje na Ukrajinu. Kypr se své trápení pokusí ukončit v Ázerbájdžánu...
Liga A - skupina 4
Německo - Švýcarsko  (úterý 20:45)
Devětkrát v řadě napříč všemi soutěžemi Německo neprohrálo. Přesto vládne u evropského giganta celková nespokojenost, kritiku přitom schytává především kouč Joachim Löw. Ten chce se svým mužstvem ještě zabojovat o prvenství v Lize národů, ve skupině zaostává o dva body za vedoucím Španělskem a teď vyrukuje na vždy nepříjemně působící Švýcarsko.

I když Němci v roce 2018 na světovém šampionátu nečekaně vypadli už v počáteční fázi a dokonce skončili v tabulce na poslední pozici za Švédskem, Mexikem i Jižní Koreou, rozhodlo se vedení německé reprezentace ponechat ve funkci Löwa. Ten od té doby tvoří prakticky nové mužstvo, pracuje s novou generací. Je však za svou práci spíše haněn.

Až EURO 2020 zřejmě definitivně naznačí, jestli šedesátiletý lodivod zůstane u německého nároďáku i nadále. U něj mimochodem působí nepřetržitě už od roku 2006. "Na základě nedávných vystoupení není příliš pravděpodobné, že by se Německo mělo ucházet na turnaji, konaném za pár měsíců, o nejvyšší příčky," uvedla například televize Deutsche Welle.

Často měněné sestavy či nesourodé herní plány údajně naznačují, že přestavba družstva je pozadu, že pokrok není vidět. Alespoň to si myslí někteří experti. "Vůbec mě nezajímá, kdo si co myslí," odvětil domácí stratég. "Také jsem upustil od pokynů přijmout cokoliv, co jsem prý musel změnit," dodával kouč, jenž od MS z roku 2018 vyzkoušel celkem už 41 hráčů.

Byť v minulém střetnutí Ligy národů domácí urvali tři body z půdy Ukrajiny, herní projev vyloženě nekorespondoval s vysokými ambicemi Nationalelf. Soupeř vlastně jen netrestal chyby, klidně mohl uhrát i remízu. A třeba Turecko zkraje tohoto reprezentačního srazu v rámci přátelského měření sil s Německem plichtilo, přitom vsítilo hned tři branky.

Duel se Švýcarskem vážně může ukázat, jestli Löw je tím správným mužem na svém místě. "Jedeme podle nějaké linie, máme svůj plán. A věříme mu," mínil německý lodivod. "Takové přesvědčení bylo na hrací ploše vidět jen zřídka. Buď hráči dobře neporozuměli, co po nich Löw chtěl, nebo zkrátka na reprezentaci nemají," pokračovali ve svých argumentech v DW.

Třeba negativní jsou vůči Löwovi rovněž Bastian Schweinsteiger či Lothar Matthäus, bývalé opory Die Mannschaft. "Myslím si, že by bylo dobré, kdyby tým hrál častěji v jedné formaci, v jednom složení," uvedl prvně jmenovaný. "Když máte pořádné cíle a chcete být mezi nejlepšími v Evropě, musíte mít na hřišti vytvořenou osu, mít jakési automatizmy," dodal.

Švýcarům se zatím v Lize národů vůbec nedaří, v uplynulých třech zápasech získali jen bod, nacházejí se na poslední pozici a reálně jim hrozí pád do nižší výkonnostní ligy. Právě onen jeden nerozhodný rezultát každopádně uhráli právě proti Německu. Mužstvo vedené trenérem Vladimirem Petkovicem potřebuje vážně zabrat, aby se přibližovalo aspoň třetímu místu.
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Can, Süle, Rüdiger - Klostermann, Kimmich, Kroos, Halstenberg - Gnabry, Werner, Havertz
Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Sommer - Benito, Rodriguez, Schär, Elvedi, Widmer - Sow, Xhaka, Freuler - Seferovic, Shaqiri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.58 - 6.31
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ukrajina - Španělsko  (úterý 20:45)
Na Ukrajině si už brzy budou moci oddychnout po zdaleka nejnáročnější reprezentační pauze v nedávné minulosti. Začalo to krutou porážkou 1:7 v přátelském utkání s Francií, pokračovalo to nervydrásající bitvou s Německem (1:2), a teď na Ševčenkovy vyčerpané ovečky čeká tradičně nelítostné Španělsko...

S Ukrajinou a jejím zjevným fyzickým fondem je to tak špatné, že se dokonce trenéra Ševčenka na tiskové konferenci před zápasem vyloženě doptávali, zda nezvažoval dodatečné povolání nějakých posil. Prý nikoliv, protože by stejně nesehnal adekvátní kvalitu, a tak si jeho stávající svěřenci doopravdy budou muset sáhnout na dno.

Je fakt, že málokdy byla šířka ukrajinské hráčské základny prověřena natolik jako během letošního října. Nejprve musel kvůli několika pozitiviním testům na Covid do izolace praktický celý doněcký kontingent v čele s tahouny Šachtaru Stepanenkem, Matvijenkem, Kovalenkem, Marlosem a Juniorem Moraesem. A později kvůli zraněním vypadli také jiné tradiční opory jako Zinčenko a Konopljanka, v trestu je nyní navíc Ruslan Malinovskij. Pětačtyřicetiletý asistent trenéra Šovkovskij dokonce musel pro účely této přestávky oprášit rukavice a stát se opět součástí nominace.

Už jenom kvůli těmto starostem, a také zářijovému výsledku prvního vzájemného duelu (jasná výhra 4:0), budou Španělé favority také tohoto měření sil. Ale ani oni neprožívají zrovna jednoduchý říjen, když napříč dvěma zápasy rozvlnili síť jen jednou. Na druhou stranu, dvě kompletně odlišné obranné čtveřice neinkasovali jak od Portugalců, tak od Švýcarů, takže rozhodně je o co se opřít. Nyní se dá čekat pokračování kvarteta Jesús Navas, Sergio Ramos, Pau Torres, José Luis Gayá, které naposledy v Lize národů vymazalo Švýcary.

Od nevydařeného minulého ročníku Ligy národů tak Španělé opět vypadají dominantně a ve všech soutěžích od prohry s Chorvatskem 15.11.2018 zůstávají neporaženi už 15 zápasů v řadě. S Ukrajinou navíc na mezinárodní půdě ještě nikdy neprohráli a pětkrát z posledních šesti pokusů je taky předčili. Ať už teď vpředu nastoupí Olmo, Fati nebo Oyarzábal, dá se očekávat jejich vytrvalé řádění a pořádný kolotoč pro poslepované zadní řady Ukrajiny.

Ovšem ani Ukrajinu se nevyplácí podcenit a určitě nelze vyloučit nějaké kousání. Není to přece až tak dávno, co Východoevropané finišovali na čele své kvalifikační skupiny před Portugalskem, s parádním ziskem 20 bodů z osmi zápasů, které odehráli zcela bez porážky. Liga národů sice pro Ukrajince nemá takovou hodnotu, ale na favorita se vytáhnout určitě umí, a ani hlavním adeptem na sestup do Ligy B v tuto chvíli nejsou (to platí spíše pro Švýcary, kteří mají po třech kolech na kontě jediný bod).
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Bushchan; Karavaev, Zabarnyi, Mykolenko, Sobol; Yarmolenko, Malinovskyi, Sydorchuk, Kovalenko, Tsygankov; Yaremchuk
Španělsko - pravděpodobná sestava:
De Gea; Navas, Ramos, Torres, Gaya; Merino, Busquets, Ceballos; Fati, Gerard Moreno, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.31 - 5.25 - 1.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko32106:17
2.Německo31204:35
3.Ukrajina31023:73
4.Švýcarsko30122:41
Liga C - skupina 1
Ázerbájdžán - Kypr  (úterý 18:00)
Pod hostujícím koučem Johanem Walemem se údajně výrazně kýve trenérská židle. V Lize národů se totiž jeho týmu hrubě nedaří a reálně mu hrozí, že v příštím ročníku si tuhle soutěž zahraje jen s evropskými fotbalovými trpaslíky. Zabrat na půdě Ázerbájdžánu, se kterým se pravděpodobně bude rvát o záchranu céčkové ligy, bude pro Kypr jednoznačnou povinností.

Belgický rodák Walem v minulosti na reprezentační úrovni vedl jen belgickou jednadvacítku, k áčkové reprezentaci se v lednu letošního roku dostal vůbec poprvé ve své kariéře. Možná že jeho angažmá na Kypru však bude mít krátkého trvání. Pokud totiž jeho svěřenci padnou i na neutrální půdě v albánském Elbasanu, šance na záchranu ve skupině bude vážně minimální.

Hosté vážně nejsou v dobrém rozpoložení. Prohráli včetně přátelských měření sil sedmkrát za sebou, v Lize národů neuhráli ani bod a dokonce nevstřelili jedinou branku. "Věřím ve své hráče jako nikdy jindy. Čeká nás kvalitní protivník. Všichni společně, hráči a celá federace, chceme bojovat za jednu skutečnost. A to, aby byl tým lepší a lepší," burcoval Walem.

Aktuálně ztrácí Kypr na třetí nesestupovou pozici, kterou okupuje Ázerbájdžán, tři body, na druhou pak šest. Tenhle souboj tak může znamenat absolutní se přiblížení nynějšímu sokovi. Nebo naopak navýšení ztráty na v podstatě nestažitelné hodnoty. "Musíme se pokusit co nejdříve získat nějaký pozitivní výsledek. Už ho opravdu nutně potřebujeme," říkal Walem.

Ne že by domácí vykazovali nějakou perfektní formu, v uplynulých šesti duelech skolili právě jenom Kypr, v ostatních případech prohráli. Nutno ale říci, že oproti svému soupeři nikdy ne víc jak o dvě branky. "Není čas na litování se. Musíme zvednout hlavy a pokusit se vydat ze sebe ještě víc než dosud. Očekáváme obtížný zápas," uvedl hostující forvard Pieros Sotiriou.

Mužstvo kouče Gianniho De Biasiho naposledy nestačilo venku na lídra z Černé Hory, a pokud se chce ještě poprat o první příčku, bude muset ve druhé polovině Ligy národů výrazně zabrat. Papírově je v tomto mači mírným favoritem. "Myslím si, že jsme připraveni na svou misi, takto musíme zaručeně působit. Vždy se snažíme myslet pozitivně," zakončil Walem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 2.99 - 3.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Černá Hora - Lucembursko  (úterý 20:45)
Černohorci zatím působí v tomto ročníku Ligy národů naprosto suverénním dojmem a v tuto chvíli mají velkou šanci se přiblížit k vytouženému postupu do druhé výkonnostní skupiny. V dosavadních třech zápasech získali plný počet devíti body a hřejí se na vedoucí pozici tři body právě před svým úterním rivalem. Lucembursko může být se svým dosavadním působením taktéž velmi spokojeno a posun do Ligy B by pro něj byl historický úspěch.

Domácí výběr sice naprosto vyhořel v kvalifikaci o EURO a ve skupině A skončil úplně poslední pátý se ziskem tří bodů, příliš se mu nepovedl ani premiérový ročník LN. Do toho druhého však vstoupil nadmíru dobře a z Kypru si odvezl cenné vítězství po výsledku 2:0. Následně zavítal do Lucemburska a po velkém boji ho udolal těsně 1:0, v sobotu neinkasoval ani s Ázerbájdžánem a po koncentrovaném výkonu ho přehrál 2:0.

Momentálně tak dominuje se skóre 5:0 a už po tomto kole si může zajistit kýžený postup. Pokud totiž porazí Lucembursko a Ázerbájdžán nedokáže vyhrát na Kypru, tak mu vedoucí pozici již nikdo nevezme. Národní výběr z Balkánského poloostrova zaváhal jen v přípravném střetnutí s podceňovaným Lotyšskem a remizoval s ním 1:1, ovšem na druhou stranu své největší hvězdy nechal odpočívat.

"Rozhodně jsme se chtěli předvést v co nejlepším světle a jsem moc rád, že plníme plán. Na kontě máme 9 bodů a především naše defenzíva funguje perfektně, nyní je před námi asi nejdůležitější utkání. Lucembursko určitě nemůžeme podcenit, na vlastním stadionu ukázalo velké kvality a jsem si jistý, že bude bojovat od samého začátku. Když ho porazíme, tak věřím v udržení prvního místa," uvedl optimisticky trenér Černé Hory Faruk Hadžibegić.

Lucembursko bylo před startem skupiny 1 považováno za jednoho z největších outsiderů, momentálně to ale vypadá, že o záchranu bojovat nebude. Na poslední Kypr má náskok šesti bodů, jelikož ho před pár dny porazilo v poměru 2:0. Před neúspěchem s následujícím rivalem zaskočilo konkurenční Ázerbájdžán, neboť otočilo nepříznivý vývoj a v Baku vyhrálo po výsledku 2:1. Teď v Podgorici může pouze překvapit.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.25 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Černá Hora33005:09
2.Lucembursko32014:26
3.Ázerbájdžán31022:43
4.Kypr30030:50
Liga D - skupina 1
Lotyšsko - Malta  (úterý 18:00)
Lotyšsko by se v Lize národů rádo objevilo na první příčce, aby mohlo v příštím ročníku působit v lepší výkonnostní céčkové lize, jenže k téhle metě má díky svým nepřesvědčivým výkonům stále daleko. Dosud sice ještě neprohrálo, ovšem ani jednou nevyhrálo. A proti Maltě se bude snažit jakkoli stáhnout čtyřbodové manko na vedoucí Faerské ostrovy.

Ani Andorru, ani Maltu se nepodařilo v úvodních dvou kolech Ligy národů svěřencům trenéra Dainise Kazakevičse porazit. A výhra na řadu nepřišla ani před pár dny na severu Evropy, kde Lotyši opět jen remizovali. "Proti Maltě musíme být schopni určovat průběh utkání my sami. Pokusíme se být iniciativní a více pracovat s míčem," nastínil taktické faktory domácí kouč.

Na Maltu domácí narazí od roku 2010 celkově počtvrté. Doteď nad ní dvakrát zvítězili a jednou s ní remizovali, a to právě v září v rámci letošního ročníku. V nynějším případě budou plnit roli favorita. A nutno říci, že pokud nechtějí, aby Faerské ostrovy, které doma přivítají poslední Andorru, poodskočily v průběžném pořadí ještě více, tři body budou vážně potřeba.

Kazakevičs by měl mít k dispozici kompletní kádr, tedy až na Kasparse Dubru, jehož už pro tento reprezentační sraz zastavila nemoc COVID-19, a zraněného Antonijse Černomordijse. "Pro nás je novou zkušeností hrát tři zápasy během takto krátké chvíle," podotýkal domácí stratég. "Ale všichni jsme připraveni. Myslíme pozitivně. Žádná zranění nás vážně netrápí."

Hostující lodivod Devis Mangia přišel k týmu relativně nedávno, smlouvu s maltským nároďákem podepsal teprve v prosinci roku 2019. Jeho příchod se ale zatím zdá být dobrou volbou. Ve čtyřech utkáních, ve kterých doposud vedl Falcons do boje, padl jen jednou, aktuálně přitom zcela nově se tvořící mužstvo drží slušnou sérii tří duelů bez porážky.

Opět přitom italský šéf lavičky nenominoval Michaela Mifsuda, historicky nejlepšího střelce a rekordmana v počtu reprezentačních startů. Mangia evidentně hodlá spoléhat výhradně jen na mladší hráče. Naposledy Malta plichtila v Andoře. "Musíme být v některých ohledech přesvědčivější než v prvním vzájemném zápase, pokud chceme vyhrát," dodal Kazakevičs.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.49 - 6.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Faerské ostrovy - Andorra  (úterý 20:45)
Když se řekne "souboj dvou trpaslíků”, leckomu se vybaví právě zápas jako Faerské ostrovy - Andorra. Historická bilance hovoří jasně: tohle jsou dva týmy, které obvykle góly neslaví, a výjimku nepředstavují ani vzájemné souboje, které zatím nemířily výše než na výhru 1:0. Tu už dvakrát oslavily Faery, naposledy před měsícem, a favorizované budou i teď doma...

Zejména v konkurenci Lotyšska se to asi úplně nečekalo, ale Faerské ostrovy po třech zápasech vypadají jako jasný favorit na postup. Po 100% září přišla domácí plichta s Lotyši, která dává ostrovanům na čele skupiny poměrně pohodlný čtyřbodový náskok. Pokud se teď Andorra nějak nečekaně nepochlapí, Faeřané již budou nejspíš zcela nedostižní.

A že na pochlapení to jako obvykle příliš nevypadá. Andořané sice loni v říjnu slavně zaskočili v kvalifikaci na Euro Moldavany a připsali si po nesmírně dlouhé době soutěžní vítězství, ale od té doby se už zmohli akorát na tři remízy, z toho dvě bezbrankové, jinak jsou zase zpátky na vlně samých porážek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.01 - 10.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Faerské ostrovy32105:37
2.Lotyšsko30302:23
3.Malta30213:42
4.Andorra30210:12
Liga D - skupina 2
Lichtenštejnsko - San Marino  (úterý 20:45)
Lichtenštejnsko bylo před zahájením skupiny 2 v Lize D považováno za hlavního kandidáta na postup do třetí výkonnostní kategorie, jenomže v sobotu si svou situaci výrazně zkomplikovalo a nyní tak bude bojovat o udržení naděje. V tabulce se nachází na druhém místě se třemi body o tři body za stoprocentním Gibraltarem, a jestli ještě chce myslet na možný postup do Ligy C, tak teď bezpodmínečně musí zvítězit nad San Marinem.

Největší trpaslík evropské části dlouhodobě usiluje o jakýkoliv bod a úspěchem pro něj je i vstřelená branka, ve dvou utkáních se mu ani jednu metu překonat nepodařilo. Nejprve zavítal do Gibraltaru a se svým konkurentem držel krok, avšak na inkasovanou branku z konce prvního poločasu zareagovat nedokázal a podlehl mu 0:1. Vzápětí přivítal právě úterního rivala a po velmi špatném vstupu prohrál v poměru 0:2.

Hosté mají poslední šanci opustit ve skupině poslední třetí příčku, nicméně příliš šanci na úspěch se jim nedává. Před necelým týdnem sehráli přátelské utkání ve Slovinsku a domů odjížděli s porážkou 0:4. Na Lichtenštejnsko se jim z dlouhodobého pohledu vůbec nedaří, jelikož s ním prohráli ve všech třech vzájemných soubojích, v roce 2011 a 2015 mu podlehli nejtěsnějším poměrem 0:1 a v tuto chvíli to určitě chtějí změny.

"S Gibraltarem jsme si věřili, ovšem na kolena nás srazil rychlý gól soupeře a pak jsme se psychicky již nezvedli. Všichni jsme samozřejmě zklamaní, prvenství ve skupině se nám logicky vzdálilo. Ovšem situaci stále máme ve svých rukách, momentálně se soustředíme pouze na zápas se San Marinem a jsem přesvědčen, že hráči v žádném případě nic nepodcení," vyjádřil se s odhodláním v hlase domácí manažer s islandskými kořeny Helgi Kolviðsson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 5.38 - 21.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Gibraltar22002:06
2.Lichtenštejnsko21012:13
3.San Marino20020:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
fabec1222

Němci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele