Preview středečních zápasů evropské kvalifikace MS 2010

10.06.2009, 09:06, aktualizováno 10.06.2009, 09:06
Previews
Evropská kvalifikace MS má dnes na programu sedm zápasů, poslední v končící sezóně. Blízko postupu na šampionát jsou Anglie a Srbsko, které navíc hrají proti outsiderům Andoře a Faerským ostrovům. Proti Maltě, dalšímu otloukánkovi, bude chtít zabrat trápící se Švédsko. Týmy "české" skupiny mají volno.
Skupina 1
Švédsko - Malta  (středa 19:00)
Švédsko si zadělalo v posledním zápase s Dánskem na velké problémy. Jeho šance na postup jsou nyní skutečně mizivé a fanoušci se již začínají smiřovat se skutečností, že se jejich tým na mistrovství světa nepodívá. Alespoň z části si mohou vylepšit náladu v duelu s Maltou, kterou se budou Švédové dozajista snažit rozstřílet tím nejvyšším možný rozdílem.

Že na tom budou seveřané po pěti zápasech tak špatně, s tím určitě nepočítal žádný odborník. Švédsko již v prvním duelu s Albánií ukázalo, že jej nebude čekat nic snadného, když uhrálo jen bezgólovou remízu. Poté sice zvítězilo nad Maďarskem 2:1, jenže od tohoto zápasu to s ním šlo z kopce dolů. Následovaly další dvě bezbrankové remízy s Portugalskem a již zmíněné klání proti Dánsku, ve kterém Švédové prohráli 0:1. Již tři zápasy tak čekají na vstřelení gólu a pokud by to nevyšlo ani tentokrát, bylo by to zcela jistě velkým překvapením.

Také Malta řeší problém s neefektivním útokem. Společně s Ázerbájdážem je to jediná země, která dosud nevstřelila v této kvalifikaci jediný gól, a to k tomu měla už sedm pokusů. I přesto již má ale na svém kontě alespoň bod, který uhrála s Albánií. Dosud však obdržela nepěkných sedmnáct branek. V přátelském utkání s výběrem Česka ovšem dokázala dlouhou dobu vzdorovat a nakonec podlehla jen 0:1. Podobný výkon se bude snažit předvést i se Švédskem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.02 - 12.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dánsko651013:216
2.Maďarsko64118:213
3.Portugalsko62318:49
4.Švédsko51312:26
5.Albánie81344:86
6.Malta70160:171
Skupina 4
Finsko - Rusko  (středa 19:30)
V Helsinkách se ve středečním kvalifikačním duelu o postup na mistrovství světa 2010 střetnou domácí Finové s Ruskem a půjde o zajímavý duel, když oba výběry touží po vítězství.

Situace ve čtvrté skupině je totiž následující. Tabulce vévodí neporažené Německo, které má čtyřbodový náskok na Rusko a šest bodů na Finy. Výhra tak může jednoho či druhého nasměrovat blíže první místu a možná celkovému postupu.

Finové půjdou sice do utkání s dvoubodovou ztrátou na ruskou sbornou, jenže s vědomím, že na domácí půdě ještě v této kvalifikaci neprohráli. Jediní Němci si dokázali odvést z finské půdy bod, Ázerbájdžán i Lichtenštejnsko prohrálo. Právě dobrá domácí bilance stále Finy drží v boji o postup na závěrečný šampionát.

Finové budou potřebovat ve středu vyhrát, protože ještě je na podzim čeká zápas na horké německé půdě. V prvním zápase s Rusy Finové hladce prohráli v Moskvě a pokud chtějí ještě myslet na postup, nesmí se tento výsledek opakovat. Pětibodová ztráta na druhé místo by totiž již byla nedosažitelná.

V podobné situaci je i Rusko, které odehrálo většinu zápasů doma a i ono je před vlastními diváky neporaženo. Výhry nad Ázerbájdžánem, Walesem a Finskem zajistili výběru Guuse Hiddinka dobrou výchozí pozici, kterou mohou další výhrou ve středu stvrdit. Právě Hiddink se k ruské reprezentaci vrací po krátkém působení u kormidla londýnské Chelsea, kde však udělal velký dojem.
Finsko - pravděpodobná sestava:
Jaaskelainen - Pasanen, Tihinen, Hyypia, Kallio - Eremenko, Tainio - Johansson, Litmanen, Heikkinen - Forssell
Rusko - pravděpodobná sestava:
Akinfeev - V. Berezutskiy, Ignashevich, A. Berezutskiy, Zhirkov - Denisov - Zyryanov, Semshov, Semak, Arshavin - Pavlyuchenko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 3.65 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo651018:416
2.Rusko54019:312
3.Finsko53118:710
4.Wales73045:79
5.Ázerbájdžán50140:51
6.Lichtenštejnsko60151:151
Skupina 6
Ukrajina - Kazachstán  (středa 19:00)
Všemi favorizovaná Ukrajina nastoupí na domácím hřišti proti reprezentaci Kazachstánu a všichni fanoušci doufají, že domácí výběr splní svou povinnost, vyhraje a bodově se dotáhne na druhé Chorvatsko.

Momentálně jsou svěřenci trenéra Mychajličenka na čtvrtém místě, ale oproti prvním dvěma mužstvům, kterými jsou Anglie a Chorvatsko, mají zápas k dobru. Ukrajinci zatím prohráli jen v Anglii a o víkendu ukořistili velice důležitý bod na půdě Chorvatska, hlavně díky tomu mají díky eventuelní výhře nad Kazachstánem možnost dotáhnout se na Biličův výběr. Hra domácích bude určitě opět stát na výkonech brankáře Pjatova, záložníka Tymoščuka a Andrije Ševčenka. Mimo hru budou Alijev a Kravec.

Zato Kazachstán má zatím na svém kontě jednu jedinou výhru a už obdržel v pěti zápasech dvacet branek, což stojí určitě za zamyšlení. Hostující fotbalisté v posledních zápasech prohráli s Anglií 0:4 a poté proti Bělorusku 1:5. Přičemž kazašská média psala, že jejich reprezentace hraje hůř než dětský výběr.

Hostujícímu kouči bude chybět Ostapenko a Ibrajev.

Je tedy jasné, že zápas bude napínavé do té chvíle, než se podaří domácím vsítit první branku, poté už bude prakticky rozhodnutý. Jediná šance na napínavý duel spočívá v tom, že se hostům povede jako prvním skórovat a poté budou vzorně bránit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.08 - 8.00 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Anglie - Andorra  (středa 21:15)
Na Anglii čeká další z tzv. "předem rozhodnutých zápasů." V utkání s Andorrou se její hráči určitě ani pořádně nezapotí a bez nějakých větších problémů dokráčí k povinným třem bodům. Tedy to by si přáli alespoň fanoušci...

A daleko od reality zřejmě po devadesáti minutách nebudou. Amatéři z jedné z nejslabších fotbalových reprezentací asi jen stěží dokáží konkurovat hvězdám z Premier League, navíc před několika tisíci příznivců, kteří i na tento nepříliš atraktivní zápas dorazí do Wembley v hojném počtu.

Angličané stále procházejí skupinou bez jediné ztráty bodů, náskok na druhé Chrovatsko navíc již navýšili na vysokých sedm bodů a dá se tedy říci, že jejich pouť na mistrovství světa už nikdo nezastaví. Naposledy tvrdě narazili Kazaši, se kterým si Albion pohrál na jeho hřišti v poměru 0:4 a nedopustil vyslat na bránu svého gólmana Roberta Greena jedinou přesnou střelu.

Tentokrát se dá očekávat něco podobného, možná ještě jednoznačnější bitvu. Andorra už ale ví, co od Anglie očekávat. Utkala se s ní také v minulé kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Ovšem jen těžko očekávat, že jí tato skutečnost nějak pomůže k tomu, aby uhrála bodový výsledek. Za takovou malou výhru bude považována neprohra o více jak tři branky.

Že to jde, se hráči ze země ležící v Pyrenejích přesvědčili na podzim, kdy doma uhráli proti Anglii hodně přijatelný výsledek 0:2. Favoritovi navíc dokázali vzdorovat celý první poločas, po kterém svítil na tabuli bezbrankový stav. Pokud by tentokrát senzačně Andorra vyhrála, bylo by to její teprve čtvrté reprezentační vítězství. Ve všech kvalifikacích navíc skončila na posledním místě.

Andorra o víkendu prohrála s Běloruskem 1:5 a kouč David Rodrigo byl z výkonů svých svěřenců poměrně zklamaný. Proti silné Anglii chce vidět zlepšení, podle očekávání ale potvrdil, že jeho hráči budou pouze bránit a o nějakých ofenzivních výletech přemýšlet moc nemají.

To trenér Fabio Capello sice opět musí řešit další absence, nějaké vrásky na čele mu to ale určitě nepřidá. Nově je mimo hru vykartovaný Gareth Barry, který tak na tribuně doplní řadu reprezentantů, kteří z různých důvodů nebyli nominováni, nebo nemohou hrát jako Rio Ferdinand, jehož v základní sestavě opět zřejmě nahradí Matthew Upson.
Anglie - pravděpodobná sestava:
Robert Green; Glen Johnson, John Terry, Matthew Upson, Ashley Cole; Theo Walcott, Steven Gerrard, Frank Lampard, Shaun Wright-Phillips; Peter Crouch, Wayne Rooney
Andorra - pravděpodobná sestava:
Jesus Alvarez; Jordi Escura, Oscar Sonejee, Antoni Lima, Ildefons Lima, Josep Ayala; Marc Vales, Sergi Moreno, Marcio Vieira, Victor Moreira; Fernando Silva
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 13.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie660020:418
2.Chorvatsko632112:611
3.Bělorusko530214:79
4.Ukrajina52217:58
5.Kazachstán61056:203
6.Andorra60062:190
Skupina 7
Faerské ostrovy - Srbsko  (středa 20:15)
Srbové jedou na Faerské ostrovy s jasným cílem - zvítězit a dostat se do trháku. Pokud mužstvo trenéra Radomira Antiče opravdu vyhraje, bude mít před druhou Francií náskok osmi bodů.

Domácí tým se neustále zlepšuje, přesto je stále vítaným protivníkem. V hodnocení UEFA je na padesátém místě z třiapadesáti evropských reprezentací. Faeřany by ale mohl povzbudit včerejší úspěch jednadvacítky, která v kvalifikaci mistrovství Evropy senzačně porazila Rusko 1:0.

Jasnými favority ale jsou Srbové. Zvlášť když sedmou skupinu vedou se sedmibodovým náskokem před druhou Francií. Cokoliv jiného než výhra by znamenalo obrovskou senzaci a pro hosty zbytečnou ztrátu v nadějně rozehrané kvalifikaci mistrovství světa.

Ve středu vyhrálo Srbsko 1:0 nad Rakouskem díky úspěšné penaltě Milijaše. Trenéru Antičovi budou scházet dva důležití hráči. Obránce Nemanja Vidič je zraněný, záložníka Dejana Stankoviče do zápasu nepustí karetní trest.
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
Mikkelsen - J. Jacobsen, Benjaminsen, Danielsen, Bo - Tor Naes, Davidsen, Lokin, C. Jacobsen, Holst - Samuelsen
Srbsko - pravděpodobná sestava:
Stojkovič, Manič, Dragutinovič, Ivanovič, Subotič, Krasič, Milijaš, Jovanovič, Lazovič, Pantelič, Žigič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 20.00 - 9.00 - 1.06
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko650113:515
2.Francie53117:610
3.Litva73046:69
4.Rakousko62137:97
5.Rumunsko62137:107
6.Faerské ostrovy40131:51
Skupina 9
Makedonie - Island  (středa 17:45)
Utkání Makedonie s Islandem postrádá favorita, o to ale větší bude mít náboj. Oba týmy totiž stále mají šanci zasáhnout do postupových bojů v deváté skupině evropské kvalifikace mistrovství světa.

Domácí jsou zatím na čtvrté příčce. Ve středu dokázali neprohrát s Norskem a tento výsledek udržel postupovou tajenku zcela otevřenou. Norsko je totiž v tabulce poslední. Pouze o prvním místu je rozhodnuto, suverénní Nizozemci si už zajistili první místo.

I ze druhé příčky se ale dá postoupit na šampionát. Hostující Island má v tuto chvíli horší pozici než Makedonie. Oba týmy mají stejně bodů, ale Seveřané o zápas víc. Pokud dned některý z týmů zvítězí, bodově se dotáhne na průběžně druhé Skotsko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.35 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Nizozemsko - Norsko  (středa 20:45)
Nizozemci mají po minulých zápasech již jistý postup na závěrečný šampionát do Jihoafrické republiky a ve zbývajících zápasech již nemají o co hrát. Toho se bude snažit využít Norsko.

Norové si v minulém zápase značně zkomplikovali situaci, když nedokázali vyhrát v Makedonii a domů se vrátili s pouhým bodem za bezbrankovou remízu. Nyní budou doufat proti Nizozemsku v zisk tří bodů a uchování naděje na druhé místo. Trenér Egil Olsen bude sázet především na ostřílené borce v čele s Johnem Carewem, Johnem Arnem Riisem a Mortenem Gamstem Pedersenem.

Výběr ze země Tulipánů naposledy porazil Island a po šesti zápasech má v deváté skupině plný počet bodů, což znamená s předstihem postup. Kouč Bert van Marwijk tak již bude moci trochu obměnit sestavu a dát šanci méně zkušeným hráčům. Debut by si mohl odbýt mladíček Eljero Elia z Twente, do základní sestavy by se mohl podívat také Stijn Schaars.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Braafheid, Van Bommel, Schaars, Kuyt, Van der Vaart, Elia, Huntelaar
Norsko - pravděpodobná sestava:
Knudsen; Hoiland, Waehler, Reginiussen, J. Riise; Grindheim, Gamst Pedersen, F. Winsnes, Skjelbred, Braaten; Carew
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.20 - 8.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko660014:218
2.Skotsko52124:67
3.Island61146:104
4.Makedonie51132:74
5.Norsko40312:33

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (44)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Norsko2

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že redaktor si může tipnout co chce, od toho se to jmenuje TIP.

Reagovat
smazaný uživatel

Já neřikám, že nemůže, ale tak moc tý 2 nevěřim no!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si vsaď u fortuny jedničku za 1,3, vyhraj 10 korun a nekomentuj to palcem dolů.

Reagovat
smazaný uživatel

viděl si hrát Holanďany v poslední době? Fakt si myslíš, že tam Norové vyhrájí?

Reagovat
smazaný uživatel

Já přece netvrdím, že vyhrají. Přečti si můj první příspěvek.

Reagovat
smazaný uživatel

každej at si tipuje co chce, ale rozhodně je lepší vsadit a vyhrát, než mít kurz 8 a nevyhrát, to je můj názor

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec si to nepochopil.

Reagovat
smazaný uživatel

ale pochopil, jako Hajefr na ten tip reaguje palcem dolu zcela po právu páč je nesmyslnej, ty tady akorat děláš chytrýho, že kurz 1,3 je ničem, v čemž máš sice pravdu, ale ta dvojka je daleko větší nesmysl

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyby to byl nesmysl, tak autor článku má snad právo tipovat jak chce ne? Nikdy nenajdeš zápas na kterej by měli všichni stejnej tip. A nějakej hajefr nemusí hned reagovat palcem dolů, kdyby použil mozek, stačí napsat: Myslím si, že Norsko nevyhaje.

Reagovat
smazaný uživatel

Já používám mozek ::evil:!!Prostě mě to rozesmálo a dal jsem tam i palec dolů,protože ta 2 je celkem nereálná,pochop to nějakej hrubasi

Reagovat
Shevchenko

A proč by to jako nemohlo vyjít? Norové nutně potřebujou výhru a Holanďané mají jístý postup, navíc ten nádherný kurz...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, navíc je to přece jen TIP eurofotbalu, každej si může tipnout co chce.

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno může vyjít,ale Norsko dneska nevyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

A just si dám 0na Nory a 2 na Argentinu.....

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za radu taky,že to mám, ale i s ostatními zápasy

Reagovat
smazaný uživatel

jako proč ?? Nizozemců již o nic nejde....jinak některý ty sestavy asi odpovídat nebudou. Např: podle mě nebude hrát Crouch, ale Heskey

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě má stejně Nizozemská "lavička" na výhru a v nejhorším případě remíza

Reagovat
smazaný uživatel

vždyť je to nesmysl, Nizozemci do toho půjdou, hrají doma a eště k tomu můžou hrát bezstarostně, Norové si tam neškrtnou

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak nějak

Reagovat
smazaný uživatel

sa cudujete,ako keby ste vo futbale nezazili vela prekvapeni ...cize vyhra norska je ovela pravdepodobnejsia ked Holandanov v podstate o nic nejde,jedine ak to,ze hraju doma pred svojimi fanusikmi,ale aj prehra s Norskom sa im odpusti,lebo su uz tam kde chceli byt

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak tipy teda:Švédsko1,Rusko2,Anglie1,Ukrajina1,Nizozemsko1,Srbsko2,Makedonie 10(0)takže až na to Nizozemsko souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

A viděli ste sestavu Finů? Vůbec není špatná....za 1.5 na Rusy? No nevím....

Reagovat
smazaný uživatel

Na Rusko 1,5? ...to je teda dost malo, na to bych nesazel.

Reagovat
smazaný uživatel

No v tipu 1,7,ale i tak.....

Reagovat
smazaný uživatel

lepší je dát 3 a více golů

Reagovat
domingo

Ta sestava je skvělá, navíc na lávce bude ještě Kuqi...jasná 0

Reagovat
smazaný uživatel

No právě.....

Reagovat
hodjohn

nechci tě odsuzovat, ale takové tipy favoritů, co mají povětšinou nevsaditelné kurzy je k smíchu

Reagovat
smazaný uživatel

No a co tím myslíš....???????

Reagovat
hodjohn

no, že sázet na kurz 1,02 a podobného typu mi příjde zbytečné...je to jen tip, taky to tak beru a nic víc nenamítám

Reagovat
smazaný uživatel

A co to má semnou znamenat? Já jestli vsadím tak určitě plichtu!

Reagovat
hodjohn

stebou nic, sem nereagoval totiž na tvůj komentář...musíš sledovat v jaké odsazení text je víš? jinak plichtu fin-rus bych dal taky, ale už nemám co jiného dát, takže asi nedám

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co máš?

Reagovat
hodjohn

no jediné co by dal by byli fin-rus a mak-isl oba kříž, ale není co jiného bych vsadil, takže to dnes oželím

Reagovat
smazaný uživatel

Ty anglicky prepisy ruskejch jmen jsou na ceskym serveru pomerne dost hruza .... jinak jestli Hiddink opravdu postavi Alexeje Berezuckeho, tak to bude opravdu vtip vzhledem k tomu, ze ani v klubu nehraje - uz samotna nominace je ulet...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokud by hrál Alexej byl by to trošku výsměch

Reagovat
hodjohn

no, že sázet na kurz 1,02 a podobného typu mi příjde zbytečné...je to jen tip, taky to tak beru a nic víc nenamítám

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že si dnes zase vezme Aršavin Hyypiu na kolotoč.

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám jasno, SUOMI!

Reagovat
smazaný uživatel

taky jeden názor do fóra ...holanďani a angličani, jako "bývali vládci" jížní afriky, tam přece nesmějí chybět, taky to dokazují suverením postupem... a když už budou pro"někoho hrát", tak holanďani určitě pro skoty a angláni(později asi pro ukrajince)...

Reagovat
smazaný uživatel

Těšim se na Albion večer Steven Gerrard

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie,Rusko a Srbsko musí vyhrát a postoupit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele