Preview sobotních zápasů kvalifikace o postup na MS 2010

06.06.2009, 10:08
Previews
Čtrnácti zápasy dnes pokračuje evropská část kvalifikace na MS 2010. Švédsko hostí ve skandinávském derby Dánsko a musí bodovat. Až do konce asi bude mimo jiné dramatická situace v sedmé skupině, kde dnes Litva hraje s Rumunskem a Srbsko přivítá Rakousko. V "české" skupině hraje pouze Slovensko se San Marinem.
Skupina 1
Švédsko - Dánsko  (sobota 20:00)
Severské derby mezi Dánskem a Švédskem má tentokrát o náboj skutečně postaráno. Výsledek tohoto utkání hodně napoví o tom, kdo se nakonec podívá příští rok do Jižní Afriky.

Švédové nejsou v současné době zrovna v ideálním rozpoložení. Po čtyřech utkáních mají totiž na svém kontě jen šest bodů, což je při vyrovnanosti první skupiny poměrně málo. Jediným pozitivem zůstává fakt, že ještě ani jednou neprohráli a inkasovali jedinou branku. Na druhou stranu by se ale nemělo zapomínat na neefektivní ofenzívu v čele s kanonýrem Zlatanem Ibrahimovičem. Ta se prozatím trefila pouze dvakrát.

Proti Dánsku se už ale bude muset činit, protože další ztráta bodů by byla pro Švédy hodně nepříjemná komplikace. "Je to nesmírně důležité utkání. Čelit Dánsku je vždycky zajímavé, protože to jsou naší sousedé a my budeme chtít ukázat, kdo je nejlepší ve Skandinávii," prohlásil Ibrahimovič, jenž se v této kvalifikaci ještě netrefil.

Pokud by tentokrát Dánové vyhráli, budou už v podstatě jednou nohou na mistrovství světa. Jejich současná pozice je skutečně radostná. Z pěti zápasů již vytěžili třináct bodů. Na půdě hlavního favorita z Portugalska dokázali vyhrát, s druhým Maďarskem uhráli bezbrankovou remízu. Podobný výsledek by se jim bezpochyby hodil i tentokrát, je však málo pravděpodobný. Vždyť v posledních čtyřech utkáních pokaždé nastříleli tři branky.

Nadcházející dvě klání budou pro Dánsko klíčové. Po Švédsku totiž hrají v září doma s Portugalskem. Tentokráte se ale musí vypořádat s nepříjemnými absencemi. Zapomenout mohou například na výpomoc zkušeného kanonýra Jona Dahla Tomassona. Kromě něj nemůže hrát ani obránce Per Kroldrup. Kariéru navíc již ukončil stoper Martin Laursen.
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Andreas Isaksson; Adam Johansson, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Mikael Nilsson; Daniel Andersson, Christian Wilhelmsson, Kim Kallstrom, Sebastian Larsson; Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic
Dánsko - pravděpodobná sestava:
Thomas Sorensen; Lars Jacobsen, Daniel Agger, Simon Kjaer, William Kvist; Christian Poulsen, Jakob Poulsen, Thomas Kahlenberg; Jesper Gronkjaer, Dennis Rommedahl, Nicklas Bendtner
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Albánie - Portugalsko  (sobota 20:45)
Ve skupině až třetí Portugalci cestuji do Albánie a potřebují nutně zvítězit. Cristiano Ronaldo a spol. ztrácejí na příčky zajišťující postup do Afriky sedm bodů a do konce kvalifikace je čeká velmi těžká práce.

Albánie má tak trošku překvapivě stejný počet bodů jako Portugalci a zatím patří k největším překvapení nejen skupiny, ale také celé kvalifikace. Jedna z nejzaostalejších zemí Evropy vyválčila čtyři body v zápasech s Maltou, po jednom bodu pak se Švédskem a Portugalskem. Právě poslední dva zápasy byli obrovským překvapením, Albánci se prezentují skvělou defenzívou, vždyť dohromady inkasovali pouhé tři branky, a recept jak překonat skvělou obranu nenašli ani Portugalci v domácím prostředí, tak ani Švédové. Nyní čeká balkánský celek domácí střetnutí s Portugalskem a Albánci se rozhodně nebojí, rádi by navázali na výkon z Bragy, kde remizovali 0:0.

Hvězdní Portugalci mají tedy svým soupeřům co oplácet, ale spíš než pomstu čeká Portugalce tuhý boj o tři body. Vždyť hosté ztrácejí na postupové příčky sedm bodů a v případě další ztráty, by se mohlo klidně stát, že budou Portugalci na MS 2010 v Jihoafrické republice chybět. První kvalifikační skupina je totiž jedna z nejtěžších, na postup si brousí zuby, jak Dánové, tak i Švédové, Maďaři nebo Portugalci. Nejlepší vyhlídky má zatím Dánsko s Maďarskem, oba celky mají po třinácti bodech. Svěřenci trenéra Carlose Queiroze musí bezpodmínečně zvítězit, a zároveň se ohlížet i na další zápasy. Zejména na severské derby mezi Švédskem a Dánskem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.50 - 4.65 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dánsko541012:213
2.Maďarsko64118:213
3.Portugalsko51316:36
4.Švédsko41302:16
5.Albánie71333:66
6.Malta70160:171
Skupina 3
Slovensko - San Marino  (sobota 17:30)
Nic jiného než vítězství si nepřipouštějí slovenští fotbalisté a jakékoliv jejich zaváhání se San Marinem by se rovnalo prvořadé senzaci.

Slovensko figuruje v tabulce kvalifikační skupiny číslo 3 na druhém místě s bodovou ztrátou na vedoucí Severní Iry a stále tak živí své šance na historický postup na mistrovství světa v Jihoafrické republice. Zato tým ze San Marina je bez bodu poslední a na samotném chvostu tabulky nejspíš zůstane do konce kvalifikace, když na nejbližší týmy ztrácí hrozivých osm bodů.

Nikdo nepochybuje, že by Slováci na domácí půdě ztratili tři body s fotbalovým trpaslíkem. V táboře našich východních sousedů se spíše rozebírá, jaký gólový příděl si s sebou odvezou hosté. Slovenský kouč Vladimír Weiss se podle svých slov uspokojí s jakýmkoliv triumfem, ale zároveň si přeje. aby jeho svěřenci vyhráli s výraznějším rozdílem. "Fotbalisté San Marina se budou určitě bránit do poslední minuty, musíme je však zlomit svojí kvalitou. Chceme hrát atraktivně pro diváky, ale zároveň i agresivně a tak, abychom si vytvořili dostatečný tlak. Budeme se muset dobře pohybovat a předvést své individuální umění, když bez podcenění soupeře jsou naši hráči o dvě třídy lepší než San Maríno," nastínil recept na vítězství Weiss, jehož tým se v případě tříbodového úspěchu posune do čela kvalifikační tabulky.

San Marino odcestovalo na Slovensko s cílem pobavit diváky a aby herně či výsledkově nezklamalo. "Bude to velice těžké. Slováci v prvním zápase u nás ukázali svou silu. Domácí budou chtít za každou cenu bodovat naplno, protože potřebují body v boji o mistrovství světa," řekl na předzápasové tiskové konferenci trenér hostí Giampaolo Mazza, jehož tým vstřelil doposud jediný gól v kvalifikaci právě Slovákům.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
J. Mucha ml. - Pekarík, Čišovský, J. Ďurica, Ľ. Hanzel - Stoch, Karhan, Hamšík, M. Čech - Hološko, Vittek
San Marino - pravděpodobná sestava:
Aldo Simoncini ml. - Michele Marani, Simone Bacciocchi, Davide Simoncini, Nicola Albani, Mauro Marani - Matteo Bugli, Maicol Berretti, Damiano Vannucci - Manuel Marani (Danilo Ezequiel Rinaldi) - Andy Selva
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 12.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Severní Irsko741212:613
2.Slovensko540110:612
3.Polsko631218:710
4.Česko62226:48
5.Slovinsko62225:48
6.San Marino60061:250
Skupina 4
Ázerbájdžán - Wales  (sobota 17:00)
Wales zatím hraje ve čtvrté kvalifikační skupině druhé housle. Protože už ze šesti zápasů utrpěl čtyři porážky, jsou jeho šance na postup do Afriky mizivé. Přesto stále žijí. K tomu, aby však převládaly i nadále, je nutnost zisku v pořadí třetí výhry ze hřiště předposledního Ázerbajdžánu.

Obě reprezentační družstva se střetla na samotném začátku kvalifikačního celku a jediná branka Vokese z 83. minuty zachránila domácímu Walesu těsnou výhru 1:0. Že je odveta v Baku klíčovým zápasem, ví i princ Andrew, jenž si během ropných jednání v kavkazské zemi našel čas a přivítal se s waleským týmem. "Setkání bylo podnětem z jeho strany," prozradil Phil Pritchard, viceprezident waleského mužstva. "Je velice přívětivý a ctí nás. Ale nás čeká těžká práce a ani jsme jeho přítomnost na hotelu tolik nevnímali."

Britové už odehráli celkem šest utkání a se ziskem šesti bodů nemohou už příliš pomýšlet na postupové příčky. Přesto jsou v Ázerbajdžánu, jenž získal bod za domácí remízu s Lichtenštejnskem a doposud nevstřelil ani branku, mírným favoritem. Hosty však trápí velká marodka, a tak do Asie odcestoval velmi mladý tým. "Lidé si myslí, že když je mužstvo mladé a nezkušené, prohraje. Ale my si jedeme pro výhru," burcoval teprve devatenáctiletý záložník Tottenhamu Chris Gunter. "Jako hráč se nikdy nesmíte na nic vymlouvat. Ignorujeme naše problémy a jdeme hrát fotbal."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.15 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Finsko - Lichtenštejnsko  (sobota 18:00)
Finsko přivítá ve 4.kvalifikační skupině fotbalového trpaslíka z Lichtenštejnska a nic jiného než zisk tří bodů si nepřipouští. Seveřané potřebují nutně tři body, aby zůstali v kontaktu se druhý postupovým místem, které prozatím drží Rusko.

Domácí celek neprožívá nejšťastnější období, v kvalifikační skupině mu patří až třetí příčka s pětibodovou ztrátou na druhé Rusko, nicméně Finové mají jeden zápas k dobru. Co ale Finům vůbec nejde, jsou přátelská mezistátní utkání. Finové prohráli se Švýcarskem, Japonskem, Portugalskem i s Norskem. V těchto zápasech ale seveřanům o nic nejde, Finsko také předvedlo, že umí zvládnout důležitá utkání, nejzářivějším případem je kvalifikační výhra na půdě Walesu 0:2. Domácí teď čeká utkání s Lichtenštejnskem, tedy s jasným outsiderem této skupiny, jenomže vzhledem k tomu, jak dopadlo utkání Finsko - Ázerbájdžán nelze nic podcenit.

Lichtenštejnci by se rádi pokusili o stejný výkon, jaký předvedli Ázerbájdžánci na půdě Finska v říjnu minulého roku. Finové vyhráli díky jediné brance Mikaela Forssella 1:0, který se navíc trefil z pokutového kopu. Fotbalový trpaslík má na svém kontě jeden bod, za remízu s Ázerbájdžánem, další přísun bodů se příliš neočekává.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.08 - 9.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo651018:416
2.Rusko54019:312
3.Finsko42116:67
4.Wales62044:76
5.Ázerbájdžán40130:41
6.Lichtenštejnsko50140:131
Skupina 6
Kazachstán - Anglie  (sobota 17:00)
Anglie zatím prochází svou kvalifikační skupinou jako nůž máslem. Nyní na ní čeká další outsider - Kazachstán. Bude její spanilá jízda pokračovat i nadále?

Všechno ostatní, než výhra hrdého Albionu, se bude pochopitelně rovnat velkému překvapení. Když už Anglie neztratila body v Chorvatsku nebo proti Ukrajině, asi jen stěží jí zastaví Kazachstán, který prozatím porazil jen poslední Andorru.

Po pouhých pěti kolech mají již Capellovi hoši na čele tabulky pětibodový náskok a míří tak mílovými kroky za postupem na mistrovství světa. Naposledy ale měli Angličané menší problémy. V utkání s Ukrajinou zažili pěkné nervy. Až do 85. minuty se totiž hrálo 1:1 a zdálo se, že přijde první bodová ztráta. Nakonec však udeřil John Terry a zařídil cenné vítězství 2:1.

Angličtí reprezentanti si "užili" celkem devítihodinový let do Kazachstánu, kde ovšem budou postrádat řadu svých hráčů. Mimo hru je například David James, Rio Ferdinand, Phil Jagielka nebo Michael Carrick. To ale není ani zdaleka vše. Fabio Capello nemůže využít služeb ani záložníků Downinga, Lennona a Wright-Phllipse.

Italský kouč ale rozhodně nemusí být v nějakém stresu. K dispozici má řadu dalších velmi kvalitních hráčů. Jediné dilema řeší s obsazením postu gólmana. Zápas podle všeho odchytá Robert Green z West Hamu United. "Jestliže dostanu šanci, jsem připraven," nechal se slyšet Green, jenž by si za reprezentaci připsal teprve svůj třetí start.

V kazachstánském národním týmu na podzimní duel s Anglii určitě nevzpomínají v tom nejlepším. Není se ani co divit. Po přestávce sice svítil na ukazateli bezbrankový stav, po změně stran ale utržili debakl 1:5 a odjeli se smutkem.

Stejný výsledek Kazachstán uhrál také v posledním zápase s Běloruskem. Přitom toužil v tomto utkání získat minimálně bod a již od 10. minuty také vedl, poté se ale rozjel běloruský gólostroj a stav neustále narůstal. Kazachstán doplácí především na špatnou obranu, vždyť dostal více gólů než fotbalový trpaslík se jménem Andorra.
Kazachstán - pravděpodobná sestava:
David Loriya; Renat Abdulin, Alexandr Kislitsyn, Yuriy Logvinenko, Farkhadbek Irismetov, Samat Smakov; Andrey Karpovich, Ruslan Baltiyev; Zhambyl Kukeyev; Tanat Nusserbayev, Sergey Ostapenko
Anglie - pravděpodobná sestava:
Robert Green; Ashley Cole, Matthew Upson, John Terry, Glen Johnson; Gareth Barry, Frank Lampard, Steven Gerrard, Ashley Young; Wayne Rooney, Peter Crouch
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 21.00 - 7.00 - 1.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bělorusko - Andorra  (sobota 18:00)
Jestli chce Bělorusko nadále živit naděje o druhé příčce, musí bezpodmínečně splnit úlohu favorita a svého sobotního soupeře přejet. Outsider z Andorry během pěti zápasů zatím nezískal ani bod, proto se tato úloha nezdá být tak těžká.

Obě reprezentační mužstva od poslední kvalifikace na mistrovství světa ušly jinou vzdálenost. Zatímco domácí Bělorusové se před čtyřmi roky krčili na samém chvostu tabulky a horší už bylo pouze Moldavsko, letos může po polovině kvalifikace klidně pomýšlet na druhou příčku. Svůj vzestup ukázala už při boji o poslední EURO, kdy za sebou nechali například Slovince. To Andorra zažívá naprostou stagnaci. Před čtyřmi lety získala z dvanácti zápasů pět bodů, před dvěma lety už prohrála vše a momentálně směřuje k tomu samému. Za prvních pět zápasů navíc vsítila jedinou branku.

Ta patřila právě do sítě Běloruska, nicméně při domácím zápase přesto inkasovala třikrát. Přitom remízový stav trval i jedenáct minut před koncem utkání. Tím také Andoře vrátilo Bělorusko osm let starou porážku 2:0. Poslední dvě kvalifikační utkání pak Andorra prohrála s favorizovaným Chorvatskem, mezi něž stačila ještě vložit prohru z přátelského utkání s Litvou.

Bělorusko před samotným začátkem kvalifikace senzačně remizovalo s Německem a Argentinou, ale v samotných bojích o finálový turnaj zatím s těžšími týmy ztrácí. Prohry totiž přišly s Ukrajinou a Anglií, naopak tři body si odvážely právě z Andory a Kazachstánu. Tam se jim povedlo neskonale zarmoutit domácí fanoušky, kteří se po poločasové přestávce vraceli s vědomím jednogólového vedení. Jenže hned ve druhé minutě druhé půle zavelel k obratu Alexander Hleb a výsledná tabule nakonec ukazovala tragických 1:5. Bělorusové tak musí přidat na plynu v zápase se svými přímými rivaly, zapomenout však nesmí ani na outsidery, kterými sami před několika lety byli.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.03 - 11.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chorvatsko - Ukrajina  (sobota 20:15)
Jeden z nejočekávanějších zápasů se bude hrát v Chorvatsku, kam přijede Ukrajina. Oba celky mají v plánu získat tři body, ovšem jen jednomu z nich se to může podařit.

Trenér Chorvatska, Slaven Bilič hází za hlavu tvrdé mediální útoky v právě probíhající kvalifikaci a soustředí se jen na utkání proti Ukrajině. Jeho tým se nachází pět bodů za Anglií a tři před dalším soupeřem, Ukrajinou.

"Máme dost silný tým na to, aby získal velmi potřebné body a ukázali, že nejsme v tak hrozné situaci, jak je momentálně ukazována. Nemám příliš mnoho pochybností o základní sestavě, ale ještě se musíme rozhodnout, v jaké formaci nastoupíme," prozradil Bilič.

Ukrajina si za cíl stanovila získat v Chorvatsku tři body, čímž by svému soupeři znepříjemnila cestu na mistrovství světa 2010. Ukrajina pravděpodobně nastoupí bez útočníka Andreje Ševčenka, jehož výkony poslední dobou velice klesaly.
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Vedran Runje - Danijel Pranjič, Josip Šimunič, Robert Kovač, Vedran Čorluka - Luka Modrič, Ivan Jurič, Ognjen Vukojevič, Darijo Srna - Ivica Olič, Mladen Petrič
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Andriy Pyatov - Dmytro Chygrynskiy, Oleksander Kucher, Vyacheslav Shevchuk, Hrihoriy Yarmash - Anatoly Tymoshchuk, Evgen Levchenko, Oleksandr Aliev, Serhiy Nazarenko - Andriy Voronin, Artem Milevskiy
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie550016:415
2.Chorvatsko531110:410
3.Ukrajina42115:37
4.Bělorusko42029:66
5.Kazachstán51046:163
6.Andorra50051:140
Skupina 7
Litva - Rumunsko  (sobota 20:00)
Možná klíčový duel celé sedmé kvalifikační skupiny. Fotbalisté Litvy přivítají na stadionu Sūduva v Marijampolė trápící se Rumunsko. Pro hosty to bude zápas o bytí či nebytí, protože jakýkoliv další neúspěch by výrazně ohrozil účinkování na MS 2010 v Jihoafrické republice.

Litva tak trošku překvapivě bojuje o postup do Jihoafrické republiky, už v tak těžké skupině přibyla další konkurence, právě v podobě Litvy. Domácí posbírali velice cenné a důležité body na začátku kvalifikace, Litva vyhrála v Rumunsku senzačně 3:0, pak porazili rakouský výběr Karla Brücknera 2:0 a všechny tři body si připsala i v zápase s Farskými ostrovy. Jediným tmavším okamžikem kvalifikace byla prohra 1:0 v Srbsku, stejným výsledkem, tedy prohrou, pak skončili i dva zápasy s Francií, i když prohrát dvakrát 1:0 s vicemistry světa není vůbec žádná ostuda. Litevci jsou momentálně třetí, ale pokud zvládnou utkání s Rumunskem mohou pomýšlet i na lepší umístění.

Právě na výkony Litvy nejvíce doplatilo Rumunsko, které s Litvou prohrálo v domácím utkání překvapivě 0:3. Rumuni ale nezvládli i další zápasy a s postupem na MS v Africe to vypadá velice špatně. Rumuny dostane zpět do hry pouze výhra v Litvě, jakýkoliv další výsledek oddálí MS v Jihoafrické republice na nedosažitelnou metu. Účastník Eura 2008, tak nic jiného než tři body z Litvy nebere.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Srbsko - Rakousko  (sobota 20:30)
První Srbsko tentokrát poměří své síly s Rakouskem, které stále sní o postupu a do Bělehradu rozhodně nepojede jen na výlet.

Srbové mají svou kvalifikační skupinu rozehranou skutečně na jedničku. V pouhých pěti zápasech již získali dvanáct bodů a potvrzují, že rok od roku jde jejich výkonnost stále vzhůru. Na svém kontě už mají navíc všechny venkovní zápasy s největšími rivaly (Rumunsko, Francie, Rakousko). Nestačili pouze na hráče ze země Galského kohouta, mrzet je to ale zase tolik nemusí, jelikož se stále drží před nimi. Naposledy si navíc dodali sebevědomí hodně důležitou výhrou 2:3 nad Rumunskem. Srbové mají tudíž vše ve svých rukou a je jen na nich, jak s tím naloží.

To Rakušané takové štěstí nemají. Po senzační výhře nad Francií to šlo s nimi značně z kopce, což odnesl kouč Bruckner. Stále však mohou věřit, že jejich přání bude mít šťastný konec. Na druhé místo totiž ztrácí pouhé tři body. Pokud ale chtějí stále přemýšlet o postupu, měli by v Srbsku minimálně vybojovat bod, ideálně pochopitelně tři. To, že Rakousko na silné celky umí, ukázalo také minule, kdy otočilo zápas s Rumunskem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko540112:512
2.Francie53117:610
3.Litva63036:59
4.Rakousko52127:87
5.Rumunsko51136:104
6.Faerské ostrovy40131:51
Skupina 8
Kypr - Černá Hora  (sobota 19:30)
V souboji týmů ze spodních pater tabulky bychom jen těžko hledali vyloženého favorita. Domácí Kypr už několikrát potvrdil, že na domácí půdě umí potrápit kdejakého favorita. Ale i Černohorci jsou výbornými fotbalisty a budou chtít vyhrát.

Tyto dvě reprezentace se spolu utkají vůbec poprvé v celé historii, i to by mohlo být motivací pro oba tábory. Kyperští reprezentanti v dosavadní kvalifikaci jeden zápas vyhráli, jeden remizovali a třikrát odešli poraženi, při celkovém skóre 4:7. V posledním utkání prohráli domácí v Bulharsku 0:2 a v posledním utkání podlehli v přátelském střetnutí Kanadě.

Domácí fanoušci budou upírat zrak hlavně ke kapitánu Michalisu Konstatinuovi, který by měl být hlavním mužem kyperské ofenzívy, dalším důležitým mužem bude beze sporu James Demetriou, který působí v anglickém třetiligovém Leytonu.

Výběr Černé Hory v této kvalifikaci ještě neokusil, jaký je pocit vítězství. Podařilo se jim třikrát remizovat a dvakrát prohrát. Navíc se jim povedlo vstřelit pouze tři branky a dvě z toho dal Mirko Vučinič, hlavní postava černohorské ofenzívy, a dá se říct, že i celé sestavy.

Hosté také hodně spoléhají na mladého Stevana Jovetiče, který má za sebou první sezónu v italské Fiorentině a dá se říct, že trenér Violy Cesare Prandelli s ním je velmi spokojen. Stejný pocit by po zápase chtěl mít i kouč Zoran Filipovič, který svému výběru věří a i v médiích prohlašoval, že si na Kypr jede pro tři body.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.00
více informací
Bulharsko - Irsko  (sobota 19:30)
Domácí Bulharsko nastoupí proti velmi silným Irům, a pokud bude chtít pomýšlet na postup, budou muset jeho fotbalisté naplno uspět, jelikož na druhou pozici ztrácí 5 bodů. Shodou okolností jsou druzí právě Irové.

Ani Iry samozřejmě nečeká nic jednoduchého, dá se očekávat vyrovnaný duel, který by mohla rozhodnout jedna chyba. Kouč hostí Trapattoni však ví, že pokud by jeho svěřenci uspěli, udělali by obrovský krok k postupu na světový šampionát.

Trapattoni nemá k dispozici nejsilnější nominaci, mimo hru budou např. Kevin Foley nebo Darron Gibson, ale i tak se bude moci italský kouč spolehnout na své největší hvězdy. Nejvíce se budou Irové spoléhat samozřejmě na svého kapitána a hvězdu Tottenhamu Robbieho Keana, který vstřelil jedinou branku ostrovanů v kvalifikačním utkání s Itálií, tehdy se obě mužstva rozešla smírně 1:1.

Jiné podmínky nemá ani kouč Stoilov na straně druhé. V posledním střetnutí těchto dvou celků otevřel skóre Dunne a Bulharům dal poté naději vlastní brankou Kilbane. Domácí výběr tedy potřebuje za každou cenu vyhrát, aby si udržel naději ve hře o postup a hlavně, aby si vytvořil lepší bilanci s přímým soupeřem.

Bulharsko se může spolehnout na své největší hvězdy, k dispozici jsou Berbatov, Martin a Stylian Petrovové nebo Valeri Bojinov. Ale ani domácí strana se neobejde bez zraněných. Mimo jsou Sirakov nebo Rangelov.

Utkání v Sofii začne ve 20:30 a pokud se chystáte jej shlédnout, tak se určitě těšte na velmi kvalitní podívanou, které snad nebudou chybět ani góly.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.55
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie64209:314
2.Irsko63307:412
3.Bulharsko51405:37
4.Kypr51134:74
5.Černá Hora50323:63
6.Gruzie70344:93
Skupina 9
Makedonie - Norsko  (sobota 17:45)
Nejhorší týmy deváté kvalifikační skupiny se střetnou o naději v boji o druhou, baráž zaručující příčku. Domácí Makedonci jsou na tom opticky lépe, při bližším pohledu je však zřejmé, že Norsko tak bez šancí prozatím není.

Jedno mají tyto dva týmy společné - jejich trenéři nejspíše vydrží pouze do konce kvalifikační skupiny. Zatímco však severský lodivod Egil Olson prodloužil svou smlouvu až k poslednímu střetnutí o mistrovství Světa, v Makedonii se odehrává podobná situace jako u nás. Po drtivé porážce od Nizozemí odstoupil Slovinec Srecko Katanec, na jehož místo byl pouze jediný kandidát, který souhlasil s podmínkou ukončení smlouvy závěrečným utkáním kvalifikace. Mirsad Jonuz vedl předchozích sedm let reprezentační jednadvacítku a věří, že s prvním týmem může dosáhnout lepších výsledků než jeho předchůdce.

Ten začal celý boj o Afriku překvapivým vítězstvím nad Skotskem, poté ovšem přišla těsná domácí porážka od Nizozemí, stejně tak jediný gól činil rozdíl na Islandu, ale při druhém střetnutí se Zemí tulipánů už tým naprosto zkrachoval a šance na druhou příčku se razantně zmenšili. Norsko zase vidí výhodu ve ztrátě dvou zápasů na vedoucí trojku, ale první výsledky nikterak povzbuzující nejsou. Remíza s Islandem a Skotskem byla zastřešena domácí porážkou od Nizozemska, které nechalo svého soupeře na druhém pólu tabulky. Pokud tedy chtějí udržet své akcie v kurzu, musí přivézt z nechvalně známého (ne)trávníku z Makedonie plný počet bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Island - Nizozemsko  (sobota 20:45)
Nizozemsko má za cíl porazit v Reykjavíku domácí Island, čímž by si zajistilo místo na mistrovství světa 2010 v Jižní Africe. Island ale stále bojuje o postup a rád by favorita utkání překvapil.

Nizozemí je v kvalifikaci ve skvělé formě a z prvních šest zápasů vytěžilo maximální počet bodů. Díky výhře 4:0 nad Makedonií mají Holanďané už osmibodový náskok na druhé Skotsko a už jen vítězství jim stačí k postupu na vysněný šampionát.

Utkání bude mít zvláštní příchuť pro trio z Realu Madrid, Arjena Robbena, Rafaela van der Vaarta a Klaase-Jana Huntelaara. Ti prožili ve Španělsku špatnou sezónu a navíc po příchodu nového prezidenta Realu Madrid Florentina Péreze nemají jisté místo i pro příští sezónu.

"Jen když klub koupí tři nebo čtyři nová křídla, se něco může změnit. Ale to se tak snadno nestane a nemám tak důvod o ničem přemýšlet, když stejně neovlivním klubovou politiku. Bylo by hezké znovu vyhrát utkání, pak bych měl při cestě na dovolenou lepší pocit," řekl Arjen Robben.

Domácí Island je zatím stále ve hře o postup na mistrovství světa. V tabulce deváté skupiny je na třetím místě, jen tři body za Skotskem. V posledním kvalifikačním zápase ale právě se Skotskem prohrál 1:2.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Maarten Stekelenburg - John Heitinga, Andre Ooijer, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst - Dirk Kuyt, Mark van Bommel, Robin van Persie, Nigel de Jong, Arjen Robben - Klaas Jan Huntelaar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.00 - 4.50 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko550012:115
2.Skotsko52124:67
3.Island51135:84
4.Makedonie41032:73
5.Norsko30212:32

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (40)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Wales 2

Reagovat
Kongo

Porad si stojim za Svedskem 1 a Chorvatsko 1 nebo over

Reagovat
smazaný uživatel

Švédsko beru ,ale Chorvatsko podle mě nevyhraje

Reagovat
Kongo

Uz z toho duvodu, ze tam nevidim Schevcenka.Teda jestli to je podle pravdy

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí že bude hrát Nazarenko opilče.

Reagovat
Kongo

Ja uz sem stacil vystrizlivet.Proste Olic a Petric vystrili Chorvatsku 3bodiky

Reagovat
smazaný uživatel

A Srna vid.Uvidíme

Reagovat
Kongo

Srna to byl trosku ulet

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím???? Lepší pravej halv v Chorvatsku momentálně není!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Je asi nejlepší v Evropě. Teda viděl jsem ho jenom ve finále UEFy, ale udělal na mě nekutečný dojem a jestli takhle hraje pořád, tak je bezkonkurenčně nejlepší.

Reagovat
Tomanatura

To zas brrr. Ale jeden z nejlepších zřejmě ano.

Reagovat
smazaný uživatel

nemaj to tady nejak blbě postupujou 3 a ne 2 ne

Reagovat
smazaný uživatel

Svedsko ma hodne silny kadr dvojka Ibra - H. Larsson to je vazne sila docela me prekvapila utocna dvojka Anglie Crouch - Rooney i kdyz je to jen predpokladana...

Reagovat
smazaný uživatel

San Marino,krásnej kurz 34.00

Reagovat
smazaný uživatel

JJ vsadit si na vyhru SA tak sem v baliku, pokud by vyhralo

Reagovat
risk je zisk

Stačí to dát za těch blbej 10Kč a i tak to sou pěkné prachy teda pokud to výjde

Reagovat
smazaný uživatel

no třeba San Marino 34.00 + Lichtenštejnsko 15.00 + Kazachstán 21.00

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

no a kdyby to fakt vyšlo

Reagovat
smazaný uživatel

čo dneska tipuješ?

Reagovat
risk je zisk

Kazachstán - Anglie 2

Bělorusko - Andora 1

Finsko - Lichtenštejnsko 1

Švédsko - Dánsko 0

Chorvatsko - Ukrajina 1

Albánie - Portugalsko 2

Island - Nizozemsko 02

za pádlo a budu doufat

Reagovat
Shevchenko

NIzozemsko 02? RIsk je zisk.

Reagovat
Shevchenko

Bělorusko a Finsko? Vysvětli mi, čím se ti takové zápasy vyplatí?

Reagovat
smazaný uživatel

ukrajina vyhraje podla mna a shevcenko bude hrat lebo ak bi nehral tak by nebol v ponuke že da gol ....a švedsko tam bi som dal 1x dalšia tutovka je litva a azerbajdžan a nakoniec bulharsko a finsko

Reagovat
smazaný uživatel

a na san marino je kolko kurz x2

Reagovat
madridcan

taky,ze ked das za euro,no u vas za nejakych 25 korun ci aky mate kurz tak budes milionar

Reagovat
smazaný uživatel

milionar?možno mi to spravy zopar stovak

Reagovat
madridcan

hmmm,zeby to bolo povedane z nadsazkou?Aha jasne,bolo to povedane s nadsazkou,takze samozrejme milionar nebudes

Reagovat
smazaný uživatel

už dajte nejake odvovodnenie k tim svojim tutovkam lebo každy ten isty zapas a iny tip

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska Slovaci daji San Marino s doutnikama v hube, budeme na ne ztracet 7 bodu, to uz to muzem zabalit

Reagovat
Tomanatura

Jihoamerické nebude?

Reagovat
smazaný uživatel

Ázerbajdžán - Wales = 0:1

Kazachstán - Anglie = 0:3

Slovensko - San Marino = 4:1

Makedonie - Norsko = 1:1

Bělorusko - Andora = 2:0

Finsko - Lichtenštejnsko = 4:0

Bulharsko - Irsko = 2:1

Kypr - Černá Hora = 0:0

Litva - Rumunsko = 2:1

Švédsko - Dánsko = 2:2

Chorvatsko - Ukrajina = 1:0

Srbsko - Rakousko = 2:0

Albánie - Portugalsko = 0:1

Island - Nizozemsko = 1:3

Reagovat
madridcan

myslis,ze san marino da gol?

Reagovat
smazaný uživatel

bohuzial ano

Reagovat
C0br

Srbsko

Reagovat
Lorcan

Japonsko prvním účastníkem MS 2010 vzešlým z kvalifikace

Reagovat
smazaný uživatel

slovensko, anglicko

Reagovat
smazaný uživatel

Wales

Reagovat
madridcan

opat trhaci kalendar

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravím.

Mám na dnes velmi zajímavý zápas.

Naprostá 100% jistota. Dám ho dnes zdarma.

info zde:

http://weto.blog.cz/

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele