Preview sobotních zápasů evropské kvalifikace MS 2010

10.10.2009, 09:11
Aktuality
Evropská kvalifikace mistrovství světa v Jižní Africe jde do finále, zbývají poslední dva hrací dny. Ani na barážové pozici zatím není Portugalsko, ovšem to se dnes může změnit. České fanoušky mimořádně zajímá zápas Slovensko - Slovinsko, Němci budou odrážet atak Ruska, Francie se pokusí přeskočit Srbsko.
Skupina 1
Dánsko - Švédsko  (sobota 20:00)
Švédové věří, že Zlatan Ibrahimovic si udrží svou formu z Barcelony a oživí také útok národního týmu. Tři korunky totiž notně potřebují bodový zisk k zachování naděje alespoň na účast v baráži.

Právě souboj dvou skandinávských velmocí může definitivně vyřešit otázku, který z nich nakonec vyhraje skupinu a automaticky si tak zajistí postup do Jižní Afriky. Momentálně jsou na tom lépe fotbalisté z Jutského poloostrova, kteří dosud nastřádali 18 bodů, jejich švédský soupeř pak o tři méně.

Hlavním problémem modrožlutých během kvalifikačního cyklu bylo střílení gólů. S Dánskem Švédové prohráli 0:1, poté si připsali dvě remízy s Portugalskem 0:0 a tentýž výsledek zaznamenali také v Albánii. Jejich příznivce rozhodně nepotěšila ani výhra 1:0 nad Maltou po vlastním gólu soupeře.

Právě s Ibrahimovicem v sestavě ale Švédové doufají v lepší zítřky. V dosavadním průběhu La ligy už totiž vytáhlý forvard zatížil konta soupeřů o pět branek. Chystá se plně nahradit Henrika Larssona, kterého ze hry vyřadilo zranění. Dánská obrana, kterou během posledních dnů klátila zranění, má z Ibrahimovice obavy.

"Zlatan je jedním z nejlepších útočníků současnosti. Mám velkou úctu k jeho schopnostem. V Barceloně hraje v životní formě, to ale ještě neznamená, že totéž bude předvádět také v reprezentaci," prohlásil dánský sniper Nicklas Bendter.

Ani případná porážka by Dány nepřipravila o možnost přímého postupu. Pouze by akorát došlo ke zkomplikování situace, neboť kromě Dánska by zůstávali ve hře ještě Švédové a Portugalci. Dánové budou chtít zvítězit, tím spíše, že už ve středu narazí na nebezpečné Maďary. Soupeřem Švédů bude v posledním kole na domácím hřišti Albánie.

Zlatan Ibrahimovic vidí postupovou matematiku takto: "Samozřejmě je nám jasné, že náš sobotní soupeř je v aktuálně nejlepší pozici. My ale máme stále velkou šanci a o tu se popereme. Pokud vyhrajeme, pak budeme blízko výhře ve skupině a přímému postupu na MS," řekl pro deník Aftonbladet.

Zatímco Švédové mají potíže v útoku, jejich tradičního rivala trápí potíže v obranné fázi. To vše je zapříčiněno především častými zraněními. Do sestavy se naopak vrací zkušený bek Liverpoolu Daniel Agger, který v prvním vzájemném červnovém utkání chyběl. "Je to ten nejlepší dar, mít ho zpět v týmu. Pokud se nestane nic nepředvídatelného, v sobotu nastoupí od první minuty?" tvrdí dánský trenér Morten Olsen.

Oba celky se střetly už v předchozím kvalifikačním cyklu. Tehdy Švédové vedli už 3:0, ale bojovní Dánové srovnali záhy na 3:3. V samotném závěru ale sudí Fandel odpískal proti domácím pokutový kop, jeden z fanoušků situaci nevydržel a zaútočil na rozhodčího. Utkání bylo kontumováno ve prospěch Švédska. "Neberu ten zápas jako bychom ho prohráli. V posledních dvaceti minutách nastaly věci, které jsme neměli a ani nemohli mít pod kontrolou," uzavírá Olsen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Portugalsko - Maďarsko  (sobota 21:45)
Druhý díl souboje o postup na mistrovství světa do Afriky mezi Portugalskem a Maďarskem se odehraje na jihu Evropy. Domácí favorité budou mít stejně jako Maďaři nůž na krku, ale v případě nepostupu obou celků se bude hovořit spíše o portugalském neúspěchu.

Portugalci nerozehráli kvalifikační skupinu příliš dobře a až do jejího závěru nemají nic jistého. Ronaldo a spol. sice naposledy vyhráli v Maďarsku, což bylo vzhledem k postupujícím ambicím nezbytně nutné, ale i přesto nemají cestu do Jihoafrické republiky vůbec jistou. V této zamotané skupině totiž vévodí severské země, Dánsko a Švédsko, Portugalci jsou v pořadí až třetí a klidně se může stát, že budou na největším fotbalovém svátku chybět. Ale vraťme se zpět do utkání s Maďarskem. Rychlá branka Pepeho znamenala, že si Portugalci od našich bývalých sousedů v rámci tehdejšího Československa odvezou veledůležité vítězství.

Nyní je na programu zápas číslo 2, který se odehraje na jihu Evropy. Finalista Evropského šampionátu z roku 2004 musí vyhrát zbývající dva duely a doufat ve ztrátu Dánska či Švedska, což vzhledem k závěrečnému losu nemusí být tolik jednoznačné. V kuloárech se navíc poukazuje na situaci z roku 2004, kdy na úkor Dánska a Švédska vypadla z evropského šampionátu favorizovaná Itálie. To, zdali se bude historie opakovat, nám napoví právě utkání s Maďarskem. Dobrou zprávou je pro Portugalce návrat Cristiana Ronalda, který vynechal poslední klubové utkání za Real Madrid, návrat hlásí rovněž obránce Chelsea Paulo Ferreira.

Hosté už se viděli po dlouhých letech opět na velkém závěrečném turnaji, skvělý začátek nikdo nečekal a dlouhou dobu Maďaři drželi postupové trumfy. Jenomže v závěru skupiny došel Maďarům dech a dvě porážky znamenaly přenechání pozice Švédsku a Portugalsku. Postupové šance ale ještě nejsou odepsané, ztráta na druhé místo činí pouze dva body, ovšem Maďaři ve zbývajících duelech pocestují nejprve do Lisabonu, poté do Kodaně. Proto se jim už příliš nadějí nedává.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.13 - 7.25 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dánsko853015:418
2.Švédsko84319:315
3.Portugalsko834110:513
4.Maďarsko84139:513
5.Albánie91445:97
6.Malta90180:221
Skupina 2
Lucembursko - Švýcarsko  (sobota 17:45)
Fotbalisté Švýcarska mají ve velmi lehké skupině nakročeno na šampionát a stačí jim k tomu jediné - porazit slaboučké Lucembursko a zajistit si minimálně baráž a pokud nastřílí třeba osm branek, bude první místo téměř potvrzeno. Definitivní pojistku by jim dal bodík doma s Izraelem, a tak to vypadá, že reprezentace helvétského kříže nebude chybět ani další velké mezinárodní akci.

Lucembursko už definitivně splnilo svůj cíl a po historické výhře právě nad Švýcarskem možná neskončí v tabulce ani poslední. Lucembursko pak získalo i dva další body a pět bodů je maximum v celé historii této maličké zemičky. Švýcarko prohrálo v této soutěži právě pouze jednou proti sobotnímu sokovi a pak ještě jednou remizovalo s Lotyšskem, důležité byly jak obě výhry nad Řeckem, tak i v Lotyšsku a v Izraeli.

V minulém duelu na půdě Švýcarska v Curychu hosté za nerozhodného stavu rozhodli v 86. minutě a postarali se zatím o největší dosavadní senzaci této kvalifikace. Lucembursko bude moci nastoupit v kompletní sestavě, oproti minulému vystoupení s Izraelem se jim navíc vrací jeden z nejznámějších hráčů tohoto výběru Jeff Strasser. Zkušený obránce byl totiž v minulém zápase vykartován.

Hostující kouč Ottmar Hitzfeld bude postrádat důležitého obránce Arsenalu Johana Djouroua, který bude mimo až do března kvůli operaci kolene. Další základní kámen Ludovic Magnin je též zraněn, zatímco Stephane Grichting nebude hrát kvůli karetnímu trestu. Fanoušci se hodně těší na výkon švýcarského útočníka Alexandera Freie, jenž by mohl mířit mnohokrát do černého.

Kouč Hizfeld varuje národ, že rozhodně ještě není nic vyhrané: "Musíme nejprve zvládnout obě domácí utkání a teprve pak můžeme slavit." O sestavě má úplně jasno: "Dobrým směrem jde Vonlanthen, který by měl hrát jak proti Lucembursku, tak proti Izraeli. V poslední době jsem nebyl nespokojený s ničím. Proti Řecku jsem odvedli perfektní výkon v defenzívě a v Lotyšsku jsme také nevyhořeli," dodává navýsost spokojeně.
Lucembursko - pravděpodobná sestava:
Joubert - Strasser, Hoffmann, Kintziger, Janisch - Blaise, Peters, Lombardelli, Bettmer - Payal, Pupovač
Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Benaglio- Spycher, Senderos, Lichtsteiner, Von Bergen - Huggel, Inler, Barnetta, Padalino - Frei, NKufo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 18.00 - 9.00 - 1.09
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Izrael - Moldavsko  (sobota 20:00)
Izraelští fotbalisté budou nastupovat k utkání proti Moldávii s vědomím, že cokoliv jiného než výhra bude znamenat veškerý konec všech postupových nadějí. Se ziskem dvanácti bodů po osmi zápasech totiž na druhé týmy Řecka a Lotyšska ztrácí hned dva body.

Před bouřlivým publikem tak budou muset zopakovat vítězství z minulého roku, kdy stejného soupeře přehráli na jeho hřišti. Izrael má nepochybně k dispozici velmi talentované mužstvo v čele s kapitánem z Liverpoolu Yossi Benayounem. Avšak to není jediný zástupce ze slavné Premier League. Domácí tým doplnilo také duo Ben Sahar a Tal Ben Haim z Portsmouthu. Tyto tři jmenované osobnosti by měly být ústředními postavami sobotního večera.

V posledním kole čeká na Izraelce velmi těžký souboj s momentálně vedoucím týmem skupiny - Švýcarskem. Kromě toho, že je potřeba obě zbylá utkání vyhrát, musí ještě modrobílí doufat v přijatelný výsledek utkání Řecko - Lotyšsko. V případě remízy by jejich šance na účast v baráži rapidně stouply.

Moldavci mají velice mladý kádr, který lze jen těžko porovnávat byť i se světovým průměrem. Bez ohledu na to ale asi nikdo nebude skrývat velké zklamání z moldavského vystoupení v této kvalifikaci. Po rozpadu Sovětského svazu se Moldávie do soutěží FIFA přihlásila až v roce 1994 a o svůj první velký turnaj bojovala v kvalifikaci o MS 98 ve Francii.

Pomineme-li fakt, že všechna utkání Moldavci prohráli, jejich výkonnost pomalu ale jistě rostla. Přesto však tato postkomunistická reprezentace neprohrála hned v pěti posledních zápasech, převážně přátelských. Připsala si navíc dvě cenné výhry nad Arménií, přičemž dodala ještě tři remízy.

Dva nerozhodné výsledky s Lucemburskem připravily Moldavsko o lepší umístění než poslední. Původním cílem měl být zisk šesti bodů, ten se ale po těchto blamážích stal nereálným. Právě snižovací branka z poslední minuty, které Moldavci dosáhli v úvodním kvalifikačním souboji obou mužstev může dodat týmu potřebnou sebedůvěru k případné první výhře v tomto cyklu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 7.00 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Řecko - Lotyšsko  (sobota 20:30)
Řecko vytěžilo z posledních dvou kvalifikačních zápasů pouze bod a nyní čeká mužstvo kouče Rehhagela veledůležitý zápas s Lotyšskem, které má totožně na svém kontě čtrnáct bodů.

Řecko v zápase s Moldavskem nepřesvědčilo a po remíze 1:1 se stále musí obávat o své druhé místo skupiny. Otto Rehhagel má už od evropského šampionátu 2008 velký problém s výběrem hráčů, mnoho opor sestavy se totiž ve svých klubech nedostává do hry. Rehhagel přesto zariskoval a pro poslední zápasy povolal například Seitaridise, Mantziose nebo Tziolise.

Trenér Řecka má dobrý důvod, národní tým totiž postihla vlna zranění, které se nevyhnul například ani klíčový útočník Angelos Charisteas. O startu obránce Sokratise Papastathopoulose se rozhodne až před utkáním, obrana má však velké problémy, neboť trest mají Sotiris Kyrgiakos i Avraam Papadopoulos.

Hosté v minulém zápase remizovali 2:2 se Švýcarskem, do souboje s Řeckem však jdou s cílem získat tři body. Od kouče Alexandera Starkova nikdo postup na světový šampionát neočekával, Lotyšsko se ovšem po slabém startu zlepšilo a nyní je krok od Jižní Afriky. Vstřelit góly defenzivně hrajícímu Řecku může být problém, formou rychlých protiútoků a s pomocí zkušených útočníků má však Lotyšsko šanci na úspěch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švýcarsko852115:817
2.Řecko842213:714
3.Lotyšsko842213:814
4.Izrael833217:912
5.Lucembursko81253:205
6.Moldavsko80353:123
Skupina 3
Česko - Polsko  (sobota 20:30)
Česká reprezentace bude v sobotu večer hrát o uchování naděje na účast na mistrovství světa. V předposledním kvalifikačním duelu se tým Ivana Haška utká s Polskem a potřebuje v Praze vyhrát. Ani soupeř ale ještě nepřišel definitivně o postupovou šanci a velmi záležet bude na výsledku souběžně hraného zápasu Slovensko - Slovinsko. Na Letné se proto čeká bitva, na jejímž konci můžou zůstat oči pro pláč jednomu, ale také oběma týmům.

České fotbalisty ponechá ve hře jen vítězství. A to ještě musí doufat, že Slovensko neprohraje se Slovinci. "Nemáme svoji situaci ve svých rukou, ale boj o baráž nevzdáme do poslední minuty, v které pro nás bude existovat postupová naděje. Věříme navíc tomu, že nám Slováci pomohou a zvítězí," opakuje od zápasu se San Marinem trenér Hašek.

Na zbývající zápasy sice přišel o Jana Kollera, s nímž se spoluhráči i fanoušci rozloučí těsně před sobotním duelem, a na poslední chvíli také o zraněného Václava Svěrkoše, přesto kouč věří ofenzivní síle svého týmu. Především pak sází na souhru navrátilce Tomáše Rosického s Milanem Barošem, který se už nemůže dočkat, až mu bude jeho parťák zase připravovat gólové šance.

"Rosa vždy vymyslí něco neočekávaného. Musím být soustředěný a být připravený šanci proměnit," uvedl Baroš, jenž je s 38 góly po Kollerově odchodu nejpilnějším kanonýrem národního týmu.

Hašek tentokrát na rozdíl od jiných utkání nemůže počítat s tím, že se mu s pomocí stratéga Karla Brücknera podaří najít protihru na systém soupeře. Polsko se totiž po nedávném otřesu a změně trenéra představí ve zcela jiné sestavě a zbrusu nová bude především obranná řada. "Bude to pro nás trochu neznámá, ale musíme se soustředit na svoji hru. Hrajeme doma," zopakoval další navrátilec do týmu Libor Sionko krédo, s nímž reprezentace porážela v nejlepší Brücknerově éře přední světové týmy.

Češi navíc věří, že zůstane zachována tradice posledních let, podle níž v závěru kvalifikace mají nejlepší formu. Stačí připomenout minulou kvalifikaci ME a zápas v Německu, nebo předchozí baráž o účast na MS proti Norsku. V brance má tým navíc Petra Čecha, který sází na to, že dosud ve všech kvalifikacích postoupil, tedy pokud byl v brance.

Poláci mají ještě také teoretickou naději na postup, ale už také myslí na evropský šampionát v roce 2012, který budou pořádat. Polský svaz trochu překotně vyhodil nizozemského experta Lea Beenhakkera, na jehož místo byl dosazen Stefan Majewski, který ale není mezi fanoušky tolik oblíbený kvůli svému údajně příliš pedagogickému přístupu k fotbalu.

Každopádně Majewski reprezentaci přes noc obrátil naruby. Zbavil se i obvyklých opor, na poslední chvíli i nejlepšího kanonýra Euzebiusze Smolarka. Polská média věří, že jeho sázka na mladé hráče, klasické rozestavení 4-4-2 a taktické záměry mohou soupeři znepříjemnit plány. Očekává se hra na rychlé brejky v křídelních prostorech, proto údajně trenér zvažuje nasazení mladého rychlonohého útočníka Kamila Grosického z Bialystoku, který je však nejméně zkušeným členem současného kádru Polska.

Těžký úkol čeká i na trenéra brankářů Jozefa Mlynarczyka, který musí vybrat jedničku mezi Jerzym Dudkem a Wojciechem Kowalewským. Oba se vrací do národního týmu po delší pauze, ale zatímco Kowalewski pravidelně nastupuje za Iraklis Soluň, zkušenější Dudek je náhradníkem v Realu Madrid. Přesto vše nasvědčuje tomu, že právě on bude chytat.

Ve středu obrany by měl kapitána Michaela Žewlakowa, kterého Majewski vynechal z nominace, překvapivě nahradit třiadvacetiletý Piotr Polczak z Cracovie Krakov, jenž má na kontě pouze čtyři přípravné zápasy.

Novým kapitánem bude spoluhráč Tomáše Hübschmana z Šachtaru Doněck Mariusz Lewandowski. "Už jsem párkrát kapitánskou pásku měl, a tak to pro mě není nic nového. Není to ale to nejdůležitější. Hlavní je, abych týmu pomohl k lepším výkonům. Šance na postup jsou minimální, ale to neznamená, že poslední dva zápasy můžeme vypustit. Každý zápas na mezinárodní scéně je důležitý. Je tu hodně hráčů z polské ligy a právě v těchto dvou zápasech se mohou ukázat a zajistit si tak třeba angažmá v některé z evropských lig," řekl Lewandowski.

Zápas začne ve 20:30 v přímém přenosu Novy a na stejný čas je naplánován i výkop bratislavského souboje Slovensko - Slovinsko. Pražské utkání bude řídit jeden z nejzkušenějších evropských sudích Dán Claus Bo Larsen, asistenty budou Henrik Sonderby a Anders Norrestrand.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Grygera, Sivok, Hubník, Jankulovski - Štajner (Sionko), Hübschman, Rosický, Plašil - Baroš, Necid.
Polsko - pravděpodobná sestava:
Dudek - Rzezniczak, Glowacki, Polczak, Gancarczyk - Blaszczykowski, M. Lewandowski, Guerreiro, Obraniak - Jeleň, Brožek (Grosicki).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovensko - Slovinsko  (sobota 20:30)
Dnes můžeme znát přímého postupujícího ze třetí kvalifikační skupiny, pokud Slováci doma získají aspoň bod proti Slovincům. Ti ale cestují na bratislavské Tehelné pole, které bude praskat ve švech, s velikým sebevědomím. Chtějí si odvézt všechny tři body.

Celé Slovensko čeká v sobotu velký fotbalový svátek. Desátého října 2009, v nočních hodinách tam totiž mohou vypuknout obrovské oslavy v podobě historického postupu na MS v Jihoafrické republice. Má to jednu podmínku. Svěřenci slovenského trenéra Vladimíra Weisse nesmí prohrát se Slovinskem. "Věřím hráčům, že to zvládnou. Máme mladou generaci, která je dravá, nemá žádné zábrany a hraje fotbal pro radost. Pro naši reprezentaci to je zápas dvacetiletí, jsme krůček od splnění snu," řekl Weiss. Ten také myslí i na Čechy.

Haškův výběr, jenž se nechce vzdát myšlenky postupu na světový šampionát, musí jednak ve zbývajících dvou zápasech naplno bodovat a zároveň by se ji náramně hodilo vítězství Slováků nad Slovinskem. "Potřebujeme bod, ale už kvůli Čechům budeme hrát na výhru. Samozřejmě to ale nemůžeme příliš otevřít," dodal slovenský kouč.

Slovinsko je jediným týmem, který naše východní sousedy porazil. A se stejným cílem odjíždí na odvetu do Bratislavy. Slovinci v tabulce figurují na druhém místě, jež by jim zaručovalo baráž. Ale svěřenci hostujícího trenéra Matjaže Keka myslí i na prvenství ve skupině a přímý postup. To by však museli v sobotu vyhrát, poté ve středu by si měli odvézt bez problémů tři body z beznadějně posledního San Marina a Slováci by museli prohrát v Polsku. "Věřím svým hráčům, jsem velký optimista. Půjdeme štěstí naproti," řekl Kek, jehož tým by si případnou prohrou v Bratislavě mohl zkomplikovat postupové šance.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
J. Mucha ml. - Pekarík, M. Škrtel, J. Ďurica, Zabavník - Štrba, Karhan - Weiss ml., Hamšík, Jendrišek - Vittek
Slovinsko - pravděpodobná sestava:
S. Handanovič - Brečko, Cesar, Šuler, Jokič - Birsa, Radosavljevič, Koren, Kirm - Novakovič (Ljubijankič), Dedič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.50 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovensko861121:819
2.Slovinsko842213:414
3.Severní Irsko942313:914
4.Česko833215:612
5.Polsko832319:1111
6.San Marino90091:440
Skupina 4
Finsko - Wales  (sobota 16:00)
Finsko i Wales chytly velmi těžkou skupinu, a tak je jasné, že ani jeden nemůže dvě kola před koncem bojovat ani o baráž. Jisté je, že si to nyní rozdají o třetí místo. Mnohem lepší výchozí pozici má severský mančaft, hraje doma, ovšem předem určitě není nic rozdané. Remíza by mu dala klid, prohra by znamenala uspět v dalším klání. V letošním roce na waleské půdě dokázali hosté zvítězit 2:0, v tu chvíli ještě živili naději na postup.

Finové odehráli velmi slušný přátelský zápas se Švédskem, kdy na jeho půdě prohráli jen o gól a ukázali zvedající kvalitu tamních hráčů. Avšak minulá remíza na hřišti Lichtenštejnska nic dobrého nevěští, a proto se klidně může stát, že Finsko vyhoří. Wales má k dispozici velmi mladý kádr a buduje mužstvo od základů, na výsledcích je to znát. V přátelském utkání prohrál v Černé Hoře a následně se mu nedařilo ani s Ruskem, kterému doma podlehl 1:3.

Wales se bude muset v závěrečném dvojutkání obejít bez čtveřice záložníků Simona Daviese, Jacka Collisona, Joeyeho Ledleyho a Briana Stocka, v sestavě chybí i další dvojice obránců Sam Ricketts a Danny Gabbidon. Z nominace na poslední chvíli vypadl David Cotterill, kterého nahradil Rob Earnshaw z Nottinghamu Forest. "Chci, aby se základní jedenáctka příliš neměnila a hráli jsme v plné sestavě," naznačuje před kláním kouč hostů John Toshack.

"Sezónu zakončujeme s deseti zdravými hráči, což je velký handicap pro nás všechny. Naštěstí můžeme využít playjery z naší ligy. I když nemáme takovou kvalitu, bojujeme až do konce utkání. Jsem docela rád, že trénujeme v Helsinkách, mladí se mohou zlepšovat a hlavně se může stát cokoliv, můžeme se svézt na dobré vlně," zná možnosti svého týmu trenér Toshack.

Na druhé straně zkušený obránce Sami Hyypia dobře ví, že se nehraje o moc, nicméně o prestiž jde pořád: "Musíme co nejrychleji zapomenout na duel s Lichtenštejnskem. Nevím, co jsme dělali špatně, ale nesmíme to opakovat. Přirovnal bych to k loterii. Možná jsme si mysleli, že je soupeř moc slabý. Chceme mít na hřišti dobrý pocit a mít v sobě vlastní důvěru, to je cíl pro toto utkání," představil svůj nápad Hyypia.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.45 - 4.25
více informací
Rusko - Německo  (sobota 17:00)
O tom, že první dvě místa ve čtvrté kvalifikační skupině obsadí Německo a Rusko, je už nějaký ten pátek rozhodnuto, stále však zbývá určit, který z těchto týmů bude mít účast na mistrovství světa jasnou, a kdo se naopak bude muset prokousávat přes strastiplnou baráž. Před vzájemným zápasem mají o bod více Němci, zato Rusové výhodu domácího prostředí...

Oba týmy své postupové ambice dávaly mohutně najevo od prvních zápasů a v celé kvalifikaci doposud ztratili pouze jedinkrát. Němci ve svém druhém zápase remizovali 3:3 ve Finsku, Rusové zaváhali pouze v prvním vzájemném utkání hraném v Dortmundu, kde byli šťastnější domácí a mohli se radovat z výhry 2:1.

Z toho plyne, že Sborná musí doma bezpodmínečně vyhrát, aby se umístila na první příčce zajišťující přímý postup, podle jejího trenéra to však může být výhodou. "Dává nám to více svobody. Nepotřebujeme hrát na remízu, můžeme více riskovat v útoku," domnívá se Guss Hiddink, jehož týmu domácí půda hraje do karet více než je tomu obvyklé - díky umělé trávě na stadionu Lužniki.

Zde Rusové porazili například v minulé evropské kvalifikaci 2:1 Anglii a udělali tak rozhodující krok k postupu na EURO, o jejich síle na vlastním hřišti však více svědčí fakt, že v dosavadních 51 domácích utkáních kvalifikace na mistrovství světa neprohráli - dvaačtyřicetkrát brali všechny body a devětkrát remizovali.

Zkušenému stratégovi Hiddinkovi hraje do karet i zdravotní stav jeho oveček. "Nemáme žádné zraněné, všichni hráči jsou fit," prohlásil 62letý Nizozemec, ačkoliv otázku, kdo nastoupí vedle Aršavina v útoku, ještě více komplikují Pavljučenkovy potíže s achilovkou. "Zatím nervózní nejsme. Dosud se svědomitě připravujeme, svědění vzroste až krátce před zápasem," popsal atmosféru v týmu kapitán Sergej Semak.

Němci jedou do Moskvy s cílem "hlavně neprohrát", podle trenéra Joachima Löwa ale nebudou "v žádném případě hrát jen defenzivně". Případná výhra by DFB-Team definitivně poslala na šampionát v Jihoafrické republice, remíza mu zase nechá vše ve vlastních rukou směrem ke středečnímu zápasu proti Finsku. "Bude to zápas dvou mančaftů, které dovedou hrát na té nejvyšší úrovni," řekl k zápasu Löw.

"Rusové musejí hrát, oni musejí dát branku. My se jistě nebudeme extrémně pouštět do ofenzivy, nýbrž hlavně musíme být jistí vzadu. A pak dopředu udeřit bodavými protiútoky," prohlásil záložník Bastian Schweisteiger. "Napětí u hráčů stoupá s každou hodinou," prozradil "Jogi" Löw.

Právě 49letý trenér německé reprezentace čelí doma kritice kvůli výběru útočníků, Löw totiž povolal momentálně špatně hrající Kloseho, Gómeze či Podolského, naopak se nedostalo na aktuálně nejlepšího bundesligového kanonýra Stefana Kießlinga. Druhou ošemetnost musel Löw řešit v brance, kvůli infekci je totiž mimo hru zkušený Robert Enke, mezi třemi tyčemi ho tak pravděpodobně nahradí René Adler, jenž odchytal i poslední utkání proti Ázerdbájdžánu.
Rusko - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Aňukov, Ignaševič, V. Berezuckij, Žirkov - Semak, Zyrjanov - Bystrov, Biljaletdinov - Aršavin, Pogrebňak
Německo - pravděpodobná sestava:
R. Adler - A. Friedrich, Mertesacker, Westermann, Lahm - Ballack, Hitzlsperger - Schweinsteiger, Özil, Podolski - Klose
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.30 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lichtenštejnsko - Ázerbájdžán  (sobota 20:00)
Souboj trpaslíků jak má být. Oba soupeři dohromady získali tři body a dva po vzájemné bezbrankové remíze. Nicméně Lichtenštejnsko zaznamenalo obrovský úspěch po domácí remíze s Finskem a má blíže k tomu, aby neskončilo na posledním místě. Stačí mu k tomu uhrát v domácím prostředí jediný bodík a pokud náhodou dokážou vyhrát, zaznamená vůbec nejlepší kvalifikaci dlouhé historie.

Ázerbajdžán odehrál též velmi solidně poslední kvalifikační střetnutí a i když nebodoval, špatný výkon nepředvedl. Proti Německu v domácím prostředí inkasoval pouze dvakrát, následně proti Finsku obdržel též dvě branky a dokonce jednu dal a ani po čtyřbrankovém debaklu na půdě Německa nemusí bývalá postsovětská republika smutnit. Naposledy hráli domácí s Ázerbajdžánem doma před 11 lety a vyhráli 2:1, na podobný výsledek by chtěli navázat.

Trenér alpské zemičky Hans-Peter Zaugg se nemůže spolehnout hned na trio hráčů. Mimo jsou potrestaní základní články sestavy Michele Polverino, Mario Frick a Martin Buchel. Hostující trenér Berti Vogts bude moci využít plnou sestavu a opět by jeho tým do boje mělo táhnout duo Daniel Akhtyamov a Vuqar Nadirov. Právě Voigt volí velmi odvážná a pro většinu odborníků velmi nepochopitelná až utopická slova.

"Mnohem důležitější je pro nás porazit Rusko než uspět v souboji s Lichtenštejnskem. Chceme, aby šlo Německo přímo z prvního místa," šokoval většinu přítomných na tiskové konferenci. Práce u národního družstva ho náramně baví: "Jsem velmi spokojený, jak se tady lidé začínají starat o mládež a kolik investují prostředků do fotbalu. Domácí jsou favoritem i díky výhře nad Finskem, my ale půjdeme za každou cenu za premiérovým vítězstvím."
Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
Jehle - Vogt, Stocklasa, Oehri, D'Elia - Roher, Rechsteiner, Burgmeier, Ritzberger - Hasler, T. Beck
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Agaev - Levin, Yunisoglu, Abishev, Allahveriyev - Sadygov, Shukurov, Abbasov, Mammadov - Nadyrov, Javadov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo871024:422
2.Rusko870118:421
3.Finsko842211:1214
4.Wales83056:109
5.Lichtenštejnsko80262:192
6.Ázerbájdžán80171:131
Skupina 5
Estonsko - Bosna a Hercegovina  (sobota 18:00)
K velkému překvapení se schyluje v páté kvalifikační skupině, po suverénně postupujícím Španělsku má nakročeno k odletu do Afriky Bosna a Hercegovina, které stačí vyhrát v Estonsku. Pobaltské republice již o nic nepůjde.

Pět bodů a páté místo ve skupině, hůř už je na tom pouze poslední Arménie. S Estonci se ale přeci jenom na postup nepočítalo. V konkurenci se Španělskem, Belgií či Tureckem mělo minimální šance, ale totéž se říkalo i o Bosně a Hercegovině, která jak se ukázalo velmi příjemně překvapila. Estonsku se ale nic podobného nepovedlo, body získalo víceméně jen s Arménií, což byla svatá povinnost. Naposledy si pobaltská země odnesla porážky 2:4 s Tureckem a 0:3 se Španělskem, přesto právě Turecko bude ve zbývajících zápasech kvalifikace na Estonsku závislé, protože pouze bodová ztráta Bosny jim dává šance na Afriku.

Bosna a Hercegovina tuto velkou šanci nehodlá propásnout a v Estonsku bude chtít vyhrát. Pro Evropu by to bylo jednoznačně největší překvapení, srovnatelné s postupem Lotyšska na mistrovství Evropy do Portugalska v roce 2004. Na postup se počítalo jednoznačně se Španělskem, ale o druhé místo měli svést bitvu Belgie s Tureckem, jenomže, světe div se, ani jedna z těchto zemí nedokázala nasbírat dostatečný počet bodů a Bosna toho náležitě využila.

Jaká je tedy situace ve skupině ? Postupují Španělé, druhá je zatím Bosna, jež má náskok čtyř bodů před Tureckem. Čtvrtá Belgie už je bez šancí na postup. O druhé postupové místo svedou boj Bosna a Turecko, ale v jasně lepší pozici je právě druhá Bosna, která se do konce skupiny střetne s Estonskem a Španělskem. Turci mají na programu cestu do Belgie a domácí zápas s Arménií. Pokud se Bosně skutečně podaří postoupit, může na závěrečném šampionátu dojít k pikantnímu střetnutí Bosna a Hercegovina - Srbsko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.25 - 4.50 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arménie - Španělsko  (sobota 18:00)
Fotbalisté Španělska už mají jistotu prvního místa v tabulce, a proto už u nich je klid v duši. Avšak nutno podotknout, že výkon mistrů Evropy byl více než suverénní. Osm zápasů - osm vítězství a celkové skóre 21:2 hovoří za vše. A co má v tomto případě dělat trpaslík z Arménie, který je zatím na posledním místě a určitě by se chtěl ještě z něho dostat. Španělsko zřejmě bude hodně experimentovat, i tak by ale mělo soupeře jasně přehrát.

Arménie získala až do minulého kola pouze jeden bod za remízu s Estonskem, jinak to byly většinou vždy těsné porážky o branku či dvě. Předtím byl úspěch remíza s Lotyšskem a hlavně v minulém kvalifikačním utkání zdolala Arménie před vlastními fanoušky Belgii. Vůbec první výhra v kvalifikaci vyvolala v celé zemi velký boom. I když Belgie v podstatě o postup už nehraje.

Domácí výběr se bude muset obejít bez Davita Grigoryana a Edgara Manucharyana, oba jsou totiž zranění. Nahradit by je mohly vycházející hvězdy Artak Grigoryan a Artak Dashyan, oba ovšem začnou ještě na lavičce. Dále je mimo zkušený pravý bek Alexander Tadevosyan. Za hosty nebude v základní jedenáctce ostrostřelec David Villa, jehož trápí svalové problémy. Na jeho místo by se mohla objevit nová tvář Alvaro Negredo.

Mírné problémy má totiž i další útočník Dani Guiza a jeden nejlepších hráčů na světě Fernando Torres zřejmě též nebude pokoušet alespoň do středečního klání poraněné lýtko. Kouč Vicente Del Bosque si hodně pochvaluje, že má široký kádr: "Je opravdu dobré vědět, že hned dvě jedenáctky v mém týmu jsou schopny porážet i ty nejvěhlasnější protivníky. Nemůžu vůbec říct, který je lepší, všichni začínají na stejné startovní čáře."

A podcenění před oběma spíše přátelskými vystoupeními rozhodně nechce ponechat náhodě: "Je naší povinností, abychom makali naplno a obě utrkání vyhráli. 30 bodů na kontě by bylo hezké číslo, to jen tak nějaký mančaft nemá. Našim hlavním cílem je, aby se všichni v nároďáku cítili užiteční a proto nezáleží na tom, proti komu hrajeme. Soupeře plně respektujeme," volí rozumná slova Del Bosque.
Arménie - pravděpodobná sestava:
Kasparov - Yedigaryan, Mkoyan, Hovsepyan, Arzumanyan, Aghvan Mkrtchyan - Arakelyan, Karlen Mkrtchyan, Artavazd Karamyan - Goharyan, Arman Karamyan
Španělsko - pravděpodobná sestava:
Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Pique, Capdevila - Xabi Alonso, Senna - David Silva, Xavi, Iniesta - Torres/Negredo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 17.00 - 7.00 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Belgie - Turecko  (sobota 20:45)
Belgie utrpěla v zatím posledním odehraném kvalifikačním zápase nepříjemnou porážku s Arménií, čímž ztratila dokonce teoretickou šanci na druhou příčku tabulky. Naopak hosté z Turecka musí vyhrát a sledovat zápas Bosny a Hercegoviny.

Čtyři kvalifikační porážky v řadě jsou důvodem, proč je Belgie venku ze hry o postup na světový šampionát. Belgický fotbalový svaz už v této kvalifikaci vyhodil dva trenéry, Vandereyckeho i Vercauterena, který vedl národní tým v posledních čtyřech měsících.

S Jižní Afrikou se Belgie definitivně rozloučila, nyní chce však s pomocí věhlasného Dicka Advocaata vybudovat mladý a dobře fungující tým pro mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině. Pro první zápas na lavičce Belgie má Dick Advocaat k dispozici plný počet hráčů a jako kapitána zvolil Thomase Vermaelena.

Turecko má oproti Belgii stále šanci na postup ze skupiny, po remíze z posledního zápasu s Bosnou a Hercegovinou je však v dosti ošemetné situaci. Turecko musí v Belgii bezpodmínečně vyhrát, ale zároveň Bosna a Hercegovina musí alespoň v jednom z posledních zápasů prohrát.

Problémem Turecka může být několik důležitých hráčů mimo hru, zranění jsou totiž Sabri Sarioglu, Mehmet Aurelio a obránce Gokhan Zan, navíc Emre Belozoglu a Arda Turan mají karetní trest. Poslední ranou pro Turecko jsou menší zranění útočníků, o startu Sercana Yildirima a Nuriho Sahina se teprve rozhodne.
Belgie - pravděpodobná sestava:
Gillet - Swerts, Vermaelen, V. Buyten, Deschacht - Defour - Hazard, Camargo, Martens - Dembele, Sonck
Turecko - pravděpodobná sestava:
Volkan Demirel - Cetin, Emre Asik, Turaci, Hakan Balta -Altintop, Ibrahim Uzulmez, Tuncay Sanli, Guiselam - Nihat Kahveci, Semih Senturk
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.35 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko880021:224
2.Bosna a Hercegovina851221:816
3.Turecko833211:812
4.Belgie821511:187
5.Estonsko81257:225
6.Arménie81165:184
Skupina 6
Bělorusko - Kazachstán  (sobota 17:00)
Na stadionu Dinamo v Brestu sice nepůjde o postup, nicméně svojí pikantnost toto střetnutí má. Bělorusko totiž hostí Kazachstán, takže se jedná o střetnutí dvou týmů již neexistujícího Sovětského svazu.

Bělorusko nějakou dobu reálně bojovalo o první dvě příčky, nicméně na kolena je poslal dvojzápas s Chorvatskem, který svěřenci trenéra Bernda Stanga nezvládli. Domácí mohli jistě vykřesat mnohem víc, deset bodů a čtvrté místo v tabulce je sice standard, nicméně Bělorusové mají stále v týmu hvězdného Aleksandra Hleba a klubový fotbal měl donedávna zastoupení v Lize mistrů, v podobě borisovského BATE, jehož většina fotbalistů tvoří současný reprezentační tým.

Jestliže se čekalo více od Běloruska, od Kazachstánu se nečekalo vůbec nic. Kazachstán vyhrál dvakrát, pokaždé s trpaslíkem z Andorry ale to bylo v jeho podání vše. Někdejší socialistická republika působila společně s Andorrou jako otloukánek a zbývající soupeři ve skupině si mohli s oblibou zastřílet, což dokazuje třiadvacet inkasovaných gólů na jejím kontě.

Bělorusko bude v zápase dvou zemí, jež byly součástí SSSR postrádat kapitána a kreativního záložníka Stuttgartu Aleksandra Hleba. K dispozici nebude nejspíš ani jeho bratr Vjačeslav Hleb. Veškerá pozornost tedy bude mířit na střelce italského Bari - Kotuzova. Bělorusko bude i přesto favoritem, vždyť první zápas těchto soupeřů skončil na půdě Kazachstánu výpraskem domácího celku 5:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.65 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ukrajina - Anglie  (sobota 18:15)
Angličané se už v současnosti mohou pyšnit účastí na příštím mistrovství světa, jenže ani to jim nestačí. Rádi by napodobili Holandsko a ve své kvalifikační skupině vyhráli všechny zápasy. Předposlední krok ke splnění tohoto cíle musí udělat na Ukrajině, která stále bojuje s Chorvatskem o druhé místo.

Po posledním zpackaném kvalifikačním boji o Euro 2008 si nyní fanoušci hrdého Albionu mohou poslední zápasy skutečně užít. Tentokrát se nemusí obávat, jelikož díky sedmibodovému náskoku už nikdo Anglii předehnat nemůže.

Trenér Capello udělal z týmu stroj, který semele každého. Kvalitu současného výběru Ostrovanů pocítily všechny celky. Dosud nebyla schopná ani jedna země dosáhnout na body. Nejblíže byla zatím právě Ukrajina, která v prvním vzájemném střetnutí ve Wembley hrála až do 85. minuty nerozhodně 1:1, poté se ale prosadil John Terry a partě okolo pohaslé hvězdy Andreje Ševčenka zbyly jen oči pro pláč.

V Dněpropetrovsku, kde bude tento zápas sehrán, sice už Anglii o nic v podstatě nepůjde, kouč Capello ale nechce slyšet nic o tom, že by mohli jeho hráči něco vypustit. "Trenér nám řekl, že by rád vyhrál všech deset utkání. To je teď náš nový cíl," prohlásil Wayne Rooney. Ten by měl pro domácí obranu opět znamenat největší hrozbu, jelikož doposud se mu nebývalé dařilo - vsítil už devět branek.

Naposledy si připsala Anglie tři body v zápase s Chorvatskem, které rozstřílela 5:1. V tomto duelu zazářili především středopolaři Gerrard s Lampardem a jejich výkony budou moc obdivovat diváci zřejmě i tentokrát, jelikož Anglie by měla nastoupit v té nejsilnější sestavě. Nějaké velké změny čekat nemůžeme, přesto se však očekává, že místo v základní sestavě zřejmě dostane Michael Carrick. Po zranění se naopak vrací Rio Ferdinand a v bráně se nám představí s největší pravděpodobností Robert Green, a to i přes uzdravení zkušeného Davida Jamese.

Ukrajina má v současnosti vše ve svých rukou a je jen na ní, jak s možností dostat se do baráže naloží. Pokud se nechce spoléhat na pomoc ostatních, musí bezpodmínečně oba poslední zápasy vyhrát. Všem je však jasné, že chléb se bude lámat již tuto sobotu. Na závěr totiž hráče z východu Evropy čeká slaboučká Andorra.

V této kvalifikační skupině si doposud Ukrajina připsala jen jednu prohru a po odehrání osmi střetnutí má na kontě patnáct bodů. Navíc se pyšní výbornou obranou, která prozatím kapitulovala pouze v šesti případech. Jenže tentokrát bude postrádat svou největší hvězdu Dmitrije Čigrinského z Barcelony. Mimo hru je také Andrej Rusol. Disciplinárně potrestaný je pro změnu Mandzjuk.
Anglie - pravděpodobná sestava:
Green, Johnson, A Cole, Terry, Ferdinand, Gerrard, Barry, Lampard, Lennon, Rooney, Heskey.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.45 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie880031:524
2.Chorvatsko952217:1217
3.Ukrajina843114:615
4.Bělorusko831415:1110
5.Kazachstán820610:236
6.Andorra90093:330
Skupina 7
Rakousko - Litva  (sobota 20:30)
Pokud by francouzský tým prohrál obě zbylá utkání, zatímco jeho rakouský konkurent zbytek programu zvládl, radoval by se nakonec z druhého místa právě "Das Team". K tomu je ale potřeba velká shoda náhod.

Tou první je porazit Litvu a poté ve středu uspět na hřišti Francie. Na první pohled tato vize vypadá velmi utopicky, jenže pod Raymondem Domenechem je toto docela dost možné. Zůstaňme ale u verze, že postup Rakouska alespoň do baráže je nyní pouze otázka matematických propočtů a realita je vskutku jiná.

O tuto hodně teoretickou naději může Rakušany připravit pouze francouzské zaváhání v souboji se slabými Faerskými ostrovy. Svěřenci Dietmara Constantiniho ale půjdou do boje s trochu odlišnými cíli. V prvním vzájemném utkání podlehli svému soupeři v Kaunasu 0:2 a zdá se, že se pro tentokrát z přemíry chyb poučí. Pořadatelé posledního evropského šampionátu doma příliš neprohrávali v tomto kvalifikačním cyklu a všeobecně se od nich očekávají tři body.

Také Litevci už jsou bez šance na postup do Jižní Afriky. V posledních dvou utkáních tak této pobaltské zemičce už půjde pouze o čest. Senzační porážka 2:1 na půdě Faerských ostrovů hodně ostře probrala Litvu ze sladkého snu a její fotbalisté se v Rakousku pokusí toto zaváhání napravit a vrátit se zpět ve velkém stylu.

Výběr Jose Couceira nemá za hranicemi příliš vysokou úspěšnost. Světlou výjimkou byla pouze úvodní výhra 3:0 v Rumunsku. Hned na tu pak navázali dalším tříbodovým ziskem, právě proti Rakousku. Existuje tedy možnost, že by Litevci zavzpomínali na slavné časy a pokusili se soupeře obrat o body také na území vídeňského Prátru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.55 - 4.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Srbsko - Rumunsko  (sobota 20:30)
Srbsko je na prahu historického úspěchu své krátké fotbalové historie od rozdělení s Černou Horou. Jestli se mu podaří doma porazit Rumunsko, může si definitivně rezervovat letenky do Jižní Afriky.

Už takhle mají Srbové v sedmé kvalifikační skupině přímo výsostné postavení. Na druhou Francii mají náskok čtyř bodů a asi jen shoda okolností je shodí z první příčky. Srbsku by mohla stačit remíza a dokonce i prohra, pokud by Francouzi neporazili Faerské ostrovy. "Výhra na paměti, Srbsko v srdci," neohlíží se však na nějaké spekulace srbský útočník Marko Pantelič.

Hostům světová kvalifikace vůbec nevyšla a už jim ve zbývajících dvou utkání půjde jenom o čest - skončit v tabulce nejlépe, tedy na třetím místě. "Jsem velký optimista. Uděláme v Bělehradě všechno proto, abychom na šampionát postoupili. Kluci už několikrát potvrdili svou kvalitu, všichni jsou na ten zápas připraveni," potvrzuje srbský kouč Radomir Antič. "Všichni si přejeme obdarovat plný stadion i celý národ úspěchem, který bude oslavovat."

Protože Rumunsku už opravdu o tolik nejde, na Marakaně se objeví možná mnoho nových jmen. Trenér Razvan Lucescu přicestoval i s několika mladými hráči. "Těšíme se, že budeme hrát proti Srbsku před plným stadionem. Chceme předvést dobrý fotbal a odvést si dobrý výsledek," předsevzal si.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Francie - Faerské ostrovy  (sobota 21:00)
Nad fotbalisty galského kohouta se snáší Damoklův meč a opravdu to možná dopadne tak, že stejně jako většina favoritů bude hrát pouze baráž. Na vedoucí Srbsko totiž ztrácí čtyři body a balkánskému národnímu výběru proto stačí jedno vítězství ze dvou utkání. Francie by si mohla udržet naději po utkání s outsiderem z Faerských ostrovů, se kterým navíc hraje před vlastními fanoušky.

Francouzská brankářská dvojka Steve Mandanda stále věří, že by se Francie mohla na šampionát probojovat z prvního místa, i když Srbové zřejmě tři body z duelů s Rumunskem a Litvou získají: "Stále se nám to může povést, pevně v to věříme. Nic není nemožné a my se rozhodně budeme rvát až do úplného konce. Hodně sice musíme na Srbsko spoléhat, našim cílem ale je oba duely vyhrát," vyhlašuje obvyklou frázi domácí gólman.

Trenér mistrů Evropy z roku 2000 Raymond Domenech se musí obejít bez dlouhodobě zraněné trojice Ribéry - Gourcuff - Nasri, všichni tři budou domácím hodně chybět. Lehké zranění utrpěl Sebastien Squillaci a na čtvrtečním tréninku chyběl, do tréninku se ovšem zapojil Bafetimbi Gomis a měl by být připraven. V brance se objeví právě Mandana, který na jedno utkání nahradí Hugo Llorise, jenž byl vyloučen v předchozím kvalifikačním střetnutí.

Francie vlétne do utkání zřejmě ve velmi útočném rozestavení 4-2-4 s tím, že typičtí dva hrotoví útočníci budou Nicolas Anelka a Andre-Pierre Gignac. Na levém kraji na postu ofenzivního záložníka by se měl prohánět kapitán Thierry Henry a na pravém Sidney Govou. V defenzívě by měl vedle Erica Abidala zacelit zívající díru na postu stopera opět zkušený William Gallas.

"Francie je zpátky a na stánku v Guingampu chceme otevřít novou kapitolu, začít zase dobývat nejvyšší mety. Myslím si, že tady bude pro mnohé klidnější atmosféra než v Paříži. Žádné iluze si soupeř dělat nesmí, chceme si vylepšit skóre," podceňuje mírně soupeře Domenech. Hosté opět budou spoléhat na veteránského gólmana Jakupa Mikkelsena a hráče Manchesteru City Gunnara Nielsena, určitě chtějí předvést minimálně stejný výkon jako proti Litvě, které podlehli těsně 1:2.
Francie - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Sagna, Gallas, Abidal, Evra - Govou, Toulalan, L. Diarra, Henry - Anelka, Gignac
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
Mikkelsen - Davidsen, Hansen, Bo, Gregersen, Eliasen - Borg, Petersen, Samuelsen, Olsen - Holst
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 15.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko861116:619
2.Francie843110:815
3.Rakousko832311:1111
4.Litva83057:89
5.Rumunsko82339:129
6.Faerské ostrovy81164:124
Skupina 8
Černá Hora - Gruzie  (sobota 19:00)
Ve střetnutí mezi Černou Horou a Gruzií už o nic nepůjde. Potkají se totiž dva vůbec nejhorší celky z osmé kvalifikační skupiny. Ani jeden tým dosud nebyl schopný alespoň jednou zvítězit, a tak mají báječnou příležitost to změnit v tomto vzájemném duelu.

Černá Hora zažila za poslední měsíce mnohem více zklamání než úspěchů. Zatímco v přátelských zápasech dokázala porazit výběry Makedonie nebo třeba Walesu, v kvalifikaci se většinou trápila a hned pět zápasů dovedla do nerozhodného konce. Samozřejmě, domácí remízy proti Bulharsku a Irsku mají velkou cenu, jenže naopak výsledek 1:1 proti Kypru je považován za ztrátu. Výkony Černé Hory závisí především na dvou mužích, a to Mirku Vučiničovi a Stevanu Jovetičovi. Ovšem prvně jmenovaný se v současné době nachází na seznamu zraněných, a tak jej diváci na hřišti neuvidí.

Gruzínci naposledy podlehli podle očekávaní Itálii, i přesto se jejich zápas dostal do několika evropských médií. Postaral se o to zkušený stoper Kaladze, jenž si vstřelil hned dva vlastní góly, což je počin, který se nepovede většině hráčů za celý život. Gruzie tak stále čeká na svou první výhru. Její výkony jsou prozatím celkem zklamání a pokud nevyhraje ani tentokrát, v posledním klání s Bulharskem toho dosáhne asi jen hodně těžko. Trenér Hector Cuper bude pro nadcházející klání postrádat Mentešašviliho a Aleksidzeho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kypr - Bulharsko  (sobota 19:00)
Bulhaři cestují do kyperské Larnaky pro výsledek a naději, která je udrží ve hře o postup na světový šampionát. Druhé postupové místo totiž drží s náskokem čtyř bodů doposud neporažené Irsko. Kypr bude v domácím zápase hrát především o čest.

Kyperský fotbal jde poslední dobou hodně nahoru, tedy alespoň klubová část. Svědčí o tom zastoupení kyperských klubů v Lize mistrů. Zatímco v loňské sezoně se bil o postup do osmifinále Anorthossis Famagusta, letos soupeří s nejlepšími celky Evropy APOEL Nikósie. Nicméně na reprezentační úrovni je to stále stejné, důvodem je neustále vzrůstající počet cizinců, kteří pochopitelně nemůžou Kypr jako takový reprezentovat. I přes to všechno dokáží Kypřané doma potrápit nejeden silný celek. Postup do Afriky je tedy definitivně vyloučen, Kypru tedy půjde v zápase s Bulharskem především o potěšení domácích fanoušků a když se zadaří, tak i vylepšení vzájemné bilance s tímto soupeřem.

Bulharsko rozhodně nenaplnilo roli druhého favorita na postup společně s Itálií a nakonec to vypadá, že mistrovství světa v Jihoafrické republice bude balkánskému celku zapovězeno. Nicméně dokud bude existovat jakákoliv šance, budou o ní v Bulhaři bojovat. Momentálně činí ztráta na druhé Irsko pět bodů, Bulhaři cestují na Kypr a v Sofii přivítají Gruzii. Irové ale hrají obě zbývající utkání doma, nejprve s Itálií a poté s Černou Horou. Bulharům tedy nemusí stačit ani dvě poslední výhry.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.85 - 3.25 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Irsko - Itálie  (sobota 21:00)
Irové už zřejmě jen těžko mohou postoupit do Afriky z prvního místa. Na vedoucí Itálii ztrácejí čtyři body, a i kdyby se jim nyní podařilo nad ní zvítězit, stále budou ztrácet před posledním zápasem bod. A tak Irsko může alespoň prověřit své schopnosti před očekávanou baráží.

Mistrům světa z Itálie by první místo nemělo uniknout, k definitivní jistotě postupu mu stačí v Irsku neprohrát. Pokud by se tak nestalo, stále budou mít Italové vše ve svých rukách. Stačí jim pak jen v posledním zbývajícím utkání porazit doma Kypr. V prvním zápase s Irskem mužstvo z Apeninského poloostrova remizovalo 1:1.

Bude to také souboj dvou italských trenérů. Zatímco hosty vede úspěšně Marcello Lippi, Irsko před touhle kvalifikací povolalo do služeb Giovanniho Trapattoniho. Ten vedl Azzurri v letech 2000 až 2004 a dodnes nezapomněl na svého svěřence. "Antonio Cassano mě uchvátil. Byl to nejtalentovanější hráč Itálie, kterého jsem kdy vedl," rozplýval se.

Cassano si proti Irsku nezahraje, není ani v nominaci. "Cassano je koncový hráč, který umí dávat góly. Samozřejmě že Lippi má i jiné varianty a já mu do sestavy nemohu zasahovat," dodal. Italové se budou muset obejít též bez kapitána Fabia Cannavara. Kolem něho je poslední dny velký humbuk.

Prosákly totiž informace, že měl pozitivní test na užívání léku kortizonu, zakázané látky. Cannavaro by utkání vynechal tak jako tak, jelikož je vykartovaný, zda-li se objeví následně proti Kypru, není doposud jasné. Lippi do sestavy nemůže též zařadit zraněného Marchisia. Irsko je bez Stephena Hunta i Damiena Duffa, Folanův i Dunneho start je nejistý.

Pikantní bude utkání pro domácího brankáře Shaye Givena. Ten si totiž proti Itálii odbude svůj devětadevadesátý start v reprezentačním dresu. "Je to vrchol mé reprezentační kariéry," říkal třiatřicetiletý matador. Rovněž ví, že zezadu ještě Iry ohrožuje na dálku Bulharsko, které ztrácí stažitelných pět bodů a může mu sebrat za určitých okolností druhé místo. "Potřebujeme body, abychom se definitivně zajistili. Můžeme získat v sobotu tři a pak čekat na středu," nevzdává se však stále ještě první pozice.
Irsko - pravděpodobná sestava:
Given - O'Shea, St Ledger, Dunne, Kilbane - Lawrence, Whelan, Andrews, McGeady - Keane, Doyle
Itálie - pravděpodobná sestava:
Buffon - Zambrotta, Chiellini, Legrottaglie, Grosso - De Rossi, Pirlo, Palombo, Camoranesi, Iaquinta - Gilardino
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.45 - 2.80 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie862013:320
2.Irsko844010:616
3.Bulharsko825110:711
4.Kypr81348:126
5.Černá Hora80537:135
6.Gruzie80354:113

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (64)

Přidat komentář
smazaný uživatel

neco se tu posralo...

Reagovat
smazaný uživatel

jj chyba no, stat se to muze kazdymu admini to urcite opravej

Reagovat
smazaný uživatel

portugalci mui dnes jen remizovat

Reagovat
smazaný uživatel

*musi

Reagovat
smazaný uživatel

ITALY

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina

Reagovat
smazaný uživatel

Duo z Juventusu do Neapole?

Podle listu Corriere Dello Sport se nový kouč Neapole chystá v zimě přivést dva hráče Juventusu, údajně jimi jsou Paolo De Ceglie and Cristian Molinaro.

and

Reagovat
M11

Reagovat
Xavi8

Reagovat
Tsigi

Reagovat
jtbs

ak nam poslu hamsika tak kludne

Reagovat
smazaný uživatel

Deutschland!!! ehm... no jo, dobře... tak teda ČEŠI!

Reagovat
Shevchenko

Nějak moc hrotíte tu Bosnu, já bych to klidně srovnal se Slovenskem, větší šok by bylo určitě Slovinsko.

Reagovat
Shevchenko

Můj dnešní plán:

17:00 - Rusko-Německo

18:15 - Ukrajina-Anglie

20:30 - Česko-Polsko

21:45 - Portugalsko-Maďarsko

Reagovat
Shevchenko

+ 00:00 - Argentina-Peru a jedním očkem snad budu sledovat i Dánsko-Švédsko. Dneska bude skvělý večer.

Reagovat
Tomanatura

Mám to úplně stejně, jen vyhodím tu Portugalce.

Reagovat
Tomanatura

A zapnu Rakušáky

Reagovat
Xavi8

preco zrovna ich?

Reagovat
Tomanatura

Protože mě zajímají

Reagovat
smazaný uživatel

Já je budu muset zkouknout taky, v pondělí to bude téma tak na dva řádky ve vinohradu. Doufám, že naši rozdupou Poláky, ať se můžu vytahovat, jakej je Brůckner skvělej poradce nároďáku.

Reagovat
smazaný uživatel

V Luznikach je mazec atmosfera, zapas roku - bude na co koukat .....na zapas bylo 400 000 zadosti o listky. Verim Rusku.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby skončilo v tabulce Německo druhé, byl bych možná radši. Chci na MS oba týmy a Němci podle mě v baráži nebudou mít žádný problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zatim to tak nevypada

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Němci opět dokazují, že se v téhle skupině hraje jen o druhé místo.

Reagovat
Shevchenko

A kdo hraje o druhé místo?

Reagovat
smazaný uživatel

No Německo v Moskvě přece

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli teda koukam dobre na tabulku, tak v tyhle skupine se naopak hraje jenom o prvni misto

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, napsal jsem to blbě. :)

Reagovat
smazaný uživatel

atmosféra je fakt výborná

Reagovat
Xavi8

Este pol hodinka a vyrazam smer Tehelne Pole

Reagovat
smazaný uživatel

vidite Cesi, Weiss na vas mysli

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Shevchenko

A už to začíná.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě ne. Až o půl deváté. Teď to jsou Babicovy dobroty a ten seznam na obrazovce není sestava, ale přísady do jídla.

Reagovat
Shevchenko

Začíná tlak Rusů.

Reagovat
smazaný uživatel

Mam 1X tak dufam, ze rusi daju gola. Zatial mali dost vela sanci ale nie a nie dat gol

Reagovat
Shevchenko

Už hrajou proti 10.

Reagovat
smazaný uživatel

A tak to jo...

Reagovat
Shevchenko

Nevíte o nějakém kanálu, kde dávají Ukrajinu? Když už jsem u TV, tak bych toho mohl využit.

Reagovat
$dolar$

Ukrajina

Reagovat
Tomanatura

Nechtěl bych být tím rozhodčím v Rusku, jelikož jestli nebude po zápase zastřelený, tak minimálně mu Gazprom vypne plyn doma...

Reagovat
tomasinho

Co tam provádí? Mi se to seklo a znova se mi to nechce zapínat

Reagovat
Shevchenko

Jasná penalta.

Reagovat
tomasinho

Aha, takže Rusové jenom baráž

Reagovat
smazaný uživatel

A o postup si to rozdaj s cechama

Reagovat
Shevchenko

Ukrajina vypadá velmi dobře, ještě ať to ukope Švédsko a budeme společně s Rusama mezi nasazenými.

Reagovat
$dolar$

Ten druhej zakrok byl 100% penaltovy, ten prvni ne Ale je to dobre, jen at rusaci prohrajou

Reagovat
Tomanatura

Jak říká dolar, ten druhej penaltovej zákrok byl stoprocentně penaltový, toto byla kosa přes nohy. Rozhodčí byl ale 5 metrů od toho..

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodci asi zna Bystrova a jeho oblibu v padani do vapna

Reagovat
$dolar$

Německoooooooooooooooooooooooooo

Deutschland

Reagovat
Arne

Pěkně klucí.

Reagovat
$dolar$

Videl jsi jak perfektne hral Boateng Skoda te rude, ale oboji zaslouzene

Reagovat
Arne

Neviděl, já byl pryč a přijel právě teď... Co jsem četl na livetickeru, tak prej šťastný vítězství, gól po krásný akci a skvělej Adler.

Boatenga jsem místo Arneho napravo tak trochu čekal, ale neměl jsem obavy z toho, že by to nezvládl. Kvalitu i momentální formu má impozantní.

Reagovat
smazaný uživatel

Adler dneska

Reagovat
smazaný uživatel

Green asi penalta a pak rudá a James chytil nevíte někdo ?

Reagovat
smazaný uživatel

škoda Rusko

Reagovat
smazaný uživatel

to je neuvěřitelné. Němci hráli kulové, ale stejně TAM jsou :D ale co... přála jsem jim to. :) jen je mi líto Rusů, dneska byli lepší a zasloužili si vyhrát. navíc ta pentle

Reagovat
smazaný uživatel

Co ta Anglie provadi sakra Podme aspon vyrovnat

Reagovat
Shevchenko

Leda hovno.

Reagovat
jtbs

Green co tam spravil preboha?

Reagovat
smazaný uživatel

Papen v základu

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina do baráže(ale ne proti Rusku) .. Angláni bez motivace jsou poloviční..

Reagovat
smazaný uživatel

Puyol to prodal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele