Preview Serie A 2019/2020

22.08.2019, 17:50
Názory a komentáře
V sobotu 24. srpna vypukne na Apeninském poloostrově nejvyšší fotbalová soutěž a eurofotbal.cz přináší menší preview nadcházejícího ročníku. Scudetto bude znovu obhajovat Juventus a jeho největší konkurenti se ho pokusí po osmileté nadvládě konečně svrhnout. Letošní ročník slibuje napínavější podívanou a to na obou koncích tabulky. Dvacet týmů, osmatřicet kol a jeden vítěz. Ročník Serie A 2019/2020 začíná...

Boj o titul



Juventus: Stará dáma vyhlíží devátý titul v řadě, znovu je favoritem číslo 1

Neohroženého krále Itálie Juventus čeká další obhajoba mistrovského titulu a to rovnou osmá v řadě. Stará dáma kraluje od sezony 2011/2012 bez přestávky, přesto letos začne novou éru. Po loňské sezoně se rozhodl opustit klub úspěšný trenér Massimiliano Allegri a vedení jako náhradu přivedlo Maurizia Sarriho. Šedesátiletý rodák z Neapole se vrací do Itálie po ročním intermezzu v londýnské Chelsea, kde navzdory kritice odvedl slušný kus práce. S Blues obsadil v Premier league třetí místo a v Evropské lize dosáhl vítězství. Jeho návrat je o to pikantnější, že nesměřuje do rodné Neapole, kterou před svým odchodem na ostrovy trénoval, nýbrž přímo k hlavnímu konkurentovi v boji o titul Juventusu.

Podobně jako každý rok je i tentokrát nasnadě otázka: Dokáže Juventus znovu opanovat Scudetto? A tak jako každou sezonu se sluší minimálně odvětit, že má pro to ty největší předpoklady. V kádru zůstaly hlavní hvězdy včele s Cristianem Ronaldem či zkušeným stoperem Giorgiem Chiellinim a navíc se fanoušci italského mistra mohou těšit na nové tváře. V létě přišli Aaron Ramsey, Adrien Rabiot, Merih Demiral, Danilo a z Ajaxu talentovaný Matthijs de Ligt. Uskutečnil se také jeden velký návrat, po sezoně strávené v Paris Saint-Germain znovu oblékne černobílý dres legendární brankář Gianluigi Buffon. Přesto u fanoušků panuje nad letním mercatem jisté rozčarování. Vedení je vyčítán odchod talentovaného Moiseho Keana do Evertonu navzdory faktu, že v týmu zůstává nechtěný Gonzalo Higuaín, nebo odchod dobře hrajícího Cancela do Manchesteru City. Velké emoce rovněž vzbudil případný a zatím neuskutečněný odchod Paula Dybaly, jehož vedení nabízelo hned několika předním klubům včetně PSG, Manchesteru United nebo Interu Milán. Argentinská hvězdička zatím zůstává, ale přestupové období ještě není u konce.

Juventus má na prahu nové sezony 2019/2020 opět papírově nejsilnější kádr, ale konkurence nezahálela a rovněž vydatně posilovala. Úspěšnost sezony bude v Turíně hodnocena nejen podle obhajoby Scudetta, ale také podle Ligy mistrů, na jejíž vítězství čeká Juventus od roku 1996. Od této doby se sice pětkrát probojoval do finále, ale pokaždé se musel poklonit svému soupeři. V minulé sezoně vysoká očekávání nenaplnil a vypadl už ve čtvrtfinále na kopačkách Ajaxu Amsterdam.

Inter: Na vrchol mu má dopomoci bývalá stálice Juventusu trenér Antonio Conte

Na startu minulé sezony visel nad Interem otazník, protože se hodně věcí v klubu měnilo. Čínští majitelé ale nezastavili a právě Inter se stal suverénně nejaktivnějším klubem na letní přestupové scéně. Každá pořádná revoluce začíná od hlavy, kterou v minulé sezoně ztělesňoval trenér Luciano Spalletti. Ten už u kormidla není, za což může "poděkovat" nevyrovnaným výkonům, rebelii Maura Icardiho a také vypadnutí ze skupiny Ligy mistrů.

Můžeme se sice hádat, do jaké míry měl Inter šanci uspět proti Barceloně a Tottenhamu, nebo do jaké míry se Spalletti stal po Maxi Lópezovi další obětí jisté ženštiny, ale na to se správní rada neptá. Chtěla okamžitou kvalitu a když byl ze svým povinností v Londýně po delším právním sporu uvolněn Antonio Conte, nebylo o čem. U někdejší populární osobnosti Juventusu (což ani jeden z táborů netráví úplně snadno) ale nezůstalo. Doposud Inter vynaložil na posily 150 milionů eur!

Nerazzurri sice minule dostali jen 33 branek (druhá nejlepší obrana ligy), ale přesto posilovali i tuhle linii. Možným majstrštykem by se mohl ukázat být velezkušený stoper Diego Godín, který přišel zadarmo z Atlética Madrid. V nové sezoně musí týmy čítat jen 25 hráčů, z toho 4 musí být odchovanci klubu. Další čtyři by pak měli pocházet z juniorek ostatních italských klubů. Z těchto důvodů byl přiveden obránce Cristiano Biraghi.

Antonio Conte si vytipoval několik posil a až na výjimky (zdravíme do Říma), je dostal. Jmenovitě šlo především o záložníky Barellu a Sensiho, což je oproti Máriovi, Valerovi nebo Brozovićovi sakra rozdíl. Jeho největší touhou už z působení v londýnské Chelsea byl ale útočník Romelu Lukaku, stěžejní útočná věž v rozestavení 3-5-2. Po dlouhých tahanicích mezi Interem a Manchesterem United se nakonec celý transfer uskutečnil za - na poměry Interu astronomických 65 milionů eur, ke kterým může přibýt dalších 13 v bonusech. Lukaku se tím pádem stal nejdražší posilou Interu od Christiana Vieriho a rád by ho překonal i v jiných ohledech.

Místo v kádr by mu měl (pro dobro klubu) uvolnit někdejší kapitán Mauro Icardi, jehož absence ale přeci jen zanechá na týmu hlubší následky. Ty se pokusí zmírnit další známé jméno. Pro Alexise Sáncheze se v Manchesteru "Divadlo snů" stalo noční můrou, kterou se pokusí zahnat právě v Miláně. V ofenzivě mu jedna konkurence ubyla, Ivan Perišić zamířil do Bayernu Mnichov. Antonio Conte je pověstný jako výborný motivátor, který z hráčů rád ždíme to nejlepší. A pokud se mu to povede u takových hvězd, mohl by se jeho mateřský Juventus ocitat v problémech.

Neapol: Pod Vesuvem už nechtějí být "jen" věčně druzí

Kdekdo si myslel, že s odchodem svérázného trenéra Maurizia Sarriho končí v Neapoli jeden velký cyklus. Příchod Carla Ancelottiho ale ukázal, že se pod Vesuvem zase tak moc nemění. Partenopei opět udivovali atraktivní hrou (často v protikladu k profesorsky účelnému pojetí Juventusu), čímž dodávali tradičnímu úsloví "Vidět Neapol a zemřít" nový rozměr. Hrdý majitel Aurelio De Laurentiis opět hlásil boj o postup ze skupiny Ligy mistrů a útok na Scudetto.

Jenže se opět se projevily slabiny týmu v klíčových fázích sezony a nepříliš široký kádr. Znovu ale nehrozil pád mimo první čtyřku, která je pro téměř všechny týmy Itálie existenční záležitostí. Přetahovanou o druhé místo vyhrála právě Neapol a podle mého názoru může svůj počin obhájit také v té nadcházející. Důvodů pro to je hned několik. Neapol se vicemistrem stala už počtvrté v posledních sedmi letech, takže je tu jistá návaznost.

Ta spočívá i v osobě dvou hlavních garantů úspěchu neapolské pýchy. Trenér Carlo Ancelotti zůstal a od sportovního ředitele Cristiana Giuntoliho dostal do vínku další posily, které dál zvedají úroveň tradičního celku. Velmi zajímavé bude sledovat především to, kolik útoků se rozbije o skálopevnou stoperskou dvojici Kalidou Koulibaly - Kostas Manolas. Pozice druhého stopera, s prominutím k Raúlu Albiolovi, byla minule tak trochu Achillovou patou. Neapol loni dostala jen o šest branek víc než Juventus a s Manolasem by mohla tuhle propast ještě zmenšit.

Další zajímavé zkvalitnění kádru představuje mladý obránce Giovanni Di Lorenzo z Empoli nebo makedonský talent Eljif Elmas. První titul od sezony 1989/1990 by Neapoli měl pomoci získat také mladý útočník Hirving "Chucky" Lozano, který přichází z PSV Eindhoven. Bez něj Neapol nasázela 74 branek, což z ní dělalo druhé nejlépe střílející mužstvo první ligy. Opět to tedy vypadá, že obyvatelé "nového města" budou moct být hrdí na Maradonovy potomky stejně jako na svou legendární pizzu Margherittu.

AC Milan - Uvadající gigant hodlá znovu rozkvést

Pád jednoho z největších evropských velkoklubů loňská sezona znovu prohloubila a AC Milán se v té letošní, po velkých změnách, opět pokusí zaútočit na první čtyřku. Páté místo bylo v minulé sezoně neúspěchem, k tomu má klub problémy s finančním fair-play a nebude hrát základní skupinu Evropské ligy. V lombardské metropoli se v posledních letech nedařily velké přestavby kádru a fanoušci doufají, že letošní budování nového Milána už bude o poznání úspěšnější, byť kroky na přestupovém poli by se daly označit za minimálně podivné. Majitel klubu - americká společnost Elliott vybrala nové vedení a do funkce sportovního ředitele uvedla letitou legendu Paola Maldiniho. Nový je i hlavní trenér, další bývalou hráčskou legendu Gennara Gattusa nahradil Marco Giampaolo, jenž zaujal ve svém předchozím působišti v Sampdorii Janov. Potud je vše v pořádku.

Bylo už naznačeno, že kroky na přestupovém poli se dají označit za minimálně podivné. Fanouškům se vůbec nelíbil odchod odchovance a milánského srdcaře Patricka Cutroneho do Wolverhamptonu Wanderers. Místo něho přišel z francouzského Lille nepříliš známý útočník Rafael Leão. Pozdvižení přineslo i 20 milionu eur za obránce Thea Hernándeze, který se neprosadil v Realu Madrid a žádná sláva to nebyla ani při hostování v San Sebastianu. AC Milán se ohlížel po posilách i v Itálii a ze sestupujícího Empoli přivedl dvojici Rade Krunjić, Ismaël Bennacer. Především od druhého zmiňovaného se ale čekají velké věci. Jedenadvacetiletý Alžířan byl vyhlášen nejlepším fotbalistou nedávno skončeného Afrického poháru národů, který Alžírsko opanovalo. Problémy v obraně by pak měl zacelit Brazilec Leonardo Duarte. Giampaolo má k dispozici zajímavé hráče a nesmíme zapomínat na loňské posily Krszysztofa Piąteka a Lucase Paquety, dokáže však AC Milán konečně dostat do první čtyřky a kvalifikovat ho příštího ročníku Ligy mistrů?

AS Řím: Věčné město čeká na titul už osmnáct let, bude sezona 2019/2020 přelomová?

Po skončení minulého ročníku si majitel a prezident AS Řím James Pallotta nebral servítky. "Toto byla naprosto katastrofální sezona, která se nesmí opakovat," běsnil po jejím skončení. Důvod? Těch bylo několik. Fanoušci mu dávali hodně okatě najevo, že odchodem ikonického záložníka Daniela De Rossiho jim zničil poslední naděje. V lize skončil římský klub až na šestém místě a nebýt trestu pro AC Milán, musel by do předkola Evropské ligy. Kvůli tomu musel také odříct účast na letním mezinárodním turnaji hvězd, což je pro Američana Pallottu vždycky otázka prestiže.

Depresi mohli fandové cítit také ze slov legendárního kapitána Tottiho, který už se na dění v klubu nemohl dívat a na dobro klub i svou loutkovou pozici opustil. V Lize mistrů AS skončilo na Portu a předvádělo výrazné výkyvy, které z průměru nevytáhla ani životní sezona Stephana El Shaarawyho. Po fiasku skončili sportovní ředitel Monchi a trenér Eusebio Di Francesco a začala (již několikátá) revoluce. Stadion v nedohlednu a kritika valící se ze všech stran, naposledy výživná výměna názorů Pallotty s tureckým agentem Bayramem Tutumluem.

Restart Giallorossi dostal na starost úspěšný architekt turínské estrády Gianluca Petrachi, který jako hlavního kouče zvolil Portugalce Paula Fonsecu. A tady už to začalo být zajímavé. Fonseca vtiskl jasný styl Šachtaru Doněck, se kterým produkoval velmi líbivý a nápaditý fotbal. Kvůli angažmá v Římě byl ochoten nechat si sáhnout na peníze a v posledních dnech dokázal pro svůj projekt nadchnout i hráče.

Právě díky němu v AS Řím prodloužil Edin Džeko, který to dobře půlrok odmítal, nebo Federico Fazio s Nicolòu Zaniolem a Cengizem Ünderem. Když bylo třeba, zvedl telefon a k přestupu přesvědčil hráče jako Jordan Veretout (Fiorentina), Amadou Diawara (Neapol), Leonardo Spinazzola (Juventus) nebo Gianluca Mancini (Atalanta).

Bude to chtít ale hodně práce a trpělivosti, aby se z jedenáctky hráčů stal tým. A římští fanoušci trpělivostí zrovna neoplývají. Vysněnou metou pro tradiční klub bude čtvrté místo zaručující Ligu mistrů, ale cesta k němu bude hodně trnitá. Zatím to vypadá, že AS zažívá ústup ze "slávy" druhých míst. Může ale jenom překvapit.

Atalanta: Bergamaschi touží zopakovat loňskou sezonu, premiérově je čeká i Liga mistrů

Jako se to povedlo Atalantě. Celek z Bergama sice zažil hrůzostrašný úvod sezony poté, co v pohárovém předkole vypadl s Kodaní. Starý, mazaný lišák Gian Piero Gasperini ale znovu ukázal, že svůj milovaný klub umí zvednout ze dna a dostat ho na vrchol. A to doslova, protože Atalanta po spanilé jízdě překvapila sázkovky a skončila třetí!

A to se pořád bavíme o týmu, jehož roční rozpočet ještě v prosinci 2018 vycházel na něco málo přes 51 milionů eur a pohárové zápasy hraje v Sassuolu. V první lize fungují La Dea jen devět po sobě jdoucích let a mají za sebou Evropskou ligu. Právě třetí místo v Serii A je pro ně ale vrcholem. Dobrou zprávou je, že trenér Gasperini i přes vábení movitějších klubů setrval a chce si užít jízdu Ligou mistrů.

Atalanta sice prodala mladého stopera Manciniho do AS Řím nebo útočníka Andreu Petagnu do SPALu, ale sportovní ředitel Giovanni Sartori tým všeobecně posílil. Petagnovo místo zaujal Kolumbijec Luis Muriel, který pokud je zdraví, umí tým táhnout prakticky sám. Ne snad, že by to útok Bergamaschi nějak extra potřeboval, protože právě Atalanta nasázela v minulé sezoně nejvíc branek ze všech (77!).

Konkurenci v záloze zvýší dynamický Ruslan Malinovskij, velký talent z Genku. A skvělou posilou by mohl být také zkušenosti rozdávající zadák Martin Škrtel. Jeho zkušenosti se Atalantě budou hodně hodit, protože ji premiérově čeká zápolení s nejlepšími. A to je vždycky trochu dvojsečná zbraň. Zvládnout boje na třech frontách, to bude pro Gasperiniho partu pořádný oříšek.

Lazio: Stabilizovaný kádr a velké ambice. Vítěz poháru chce do Ligy mistrů

Vítěz italského poháru chce letos hrát v boji o první čtyřku důstojnější roli. V předloňské sezoně mu Liga mistrů utekla v posledním zápase, ale v té minulé se mu už tolik nedařilo. Osmé místo bylo pro Inzaghiho svěřence jednoduše zklamáním, které alespoň triumf v Coppa Italia trochu vyvážil. Vedení je však dlouhodobě s prací Simona Inzaghiho spokojeno a s méně známějším bratrem legendárního Superpipa podepsalo nový kontrakt do roku 2021.

Biancocelesti byli i letos na přestupovém trhu aktivní, ale do věčného města přivedli několik nepříliš známých hráčů, jejichž potenciál budeme moci sledovat. Asi nejznámější posilou je Manuel Lazzari přicházející se SPALu nebo slovenský obránce Denis Vavro. Příslibem by měli být i Jony z Málagy a Gustavo Cipriano ze Santosu. Simone Inzaghi bude spoléhat na tradiční kostru týmu postavenou kolem Marca Parola, Lucase Leivy nebo střelce Cira Immobileho. Zůstává i kdysi žhavé zboží Srb Sergej Milinković-Savić. Právě soudržnost a fakt, že jsou hráči již delší dobu spolu pohromadě, by měla být největší zbraní Lazia.

Co dělat, aby se neopakovalo osmé místo? Minulá sezona odkryla slabinu jasně, Lazio nemělo dostatečně široký kádr a boj na více frontách, včetně Evropské ligy, týmu neprospěl. Letos to bude se startem v Evropské lize podobné, ale vedení se poučilo a kádr snad vhodně doplnilo. Na papíře vypadají Biancocelesti silně, promítne se to ale v tabulce?

Fiorentina: pomůžou zvučné posily k renesanci? Evropské poháry jsou nutností

Vincenzo Montella při svém prvním trenérském angažmá s Fiorentinou válel a dokonce v lize obsadil čtvrté místo. Jeho návrat v loňské sezoně však dopadl katastrofálně a Fiorentina nakonec byla ráda, že sezona skončila, jinak by mohla mít záchranářské potíže. Čtrnáct zápasů v řadě bez vítězství a konečné šestnácté místo fanoušky v závěru sezony šokovalo. Vedení však nehodlá něco podobného opakovat a při letním mercatu se postaralo o velký rozruch, když překvapivě přivedlo francouzskou superstar Francka Ribéryho. Francouzovi skončila v Bayernu smlouva a do Florencie přicestoval jako volný hráč, aby tu podepsal smlouvu na dva roky.

Ribéry neznamená jedinou výraznou posilu. Z Lazia se vrátil Chorvat Milan Badelj a zálohu vyztuží rovněž Erick Pulgar nebo Kevin-Prince Boateng. Vincenzo Montella má k dispozici zajímavý mix zkušených i mladých hráčů a přinejmenším na papíře vypadá Fiorentina velice silně.

Cílem Fiorentiny bude návrat do evropských pohárů a není jediný důvod proč by se to nemělo povést. Její kádr budí respekt a každý soupeř, který zavítá na Stadio Artemio Franchi, to bude mít nesmírně složité. Do karet Viole hraje fakt, že se může koncentrovat výhradně na Serii A.

Ti další: Turín, Boloňa, Sampdoria, Cagliari, Parma, Sassuolo, Janov, Udinese



Turín: Všechny opory pohromadě, kvalitní trenér a velké ambice

Granata loni obsadila pěkné sedmé místo a nakonec se i díky milánskému AC podívá do předkola Evropské ligy. Svěřenci Waltera Mazzarriho byli obtížným soupeřem pro kterýkoliv celek, zejména na vlastní stadionu. Venku ale byla bilance o poznání horší a to nakonec stálo Turín čtvrté místo. I v sezoně 2019/2020 chce Turín hrát nahoře a z tohoto důvodu se rozhodl pro stabilizaci kádru. Jinými slovy žádná z výrazných opor neodešla a nikdo nepřišel.

Z tohoto hlediska bude důležité, jak si Turín povede v Evropské lize. V předkole má těžkého soupeře v podobě anglického Wolverhamptonu Wanderers, do kterého přestoupil italský mládežnický reprezentant Patrick Cutrone. Pokud by se Mazzarrimu a spol. povedlo postoupit do základních skupin Evropské ligy, znamenalo by to boj na více frontách, pro který Granata nemusí mít dostatečně široký kádr.

Walter Mazzarri udělal z Turína silný a respektovaný tým, který však bude vždy ve stínu slavnějšího Juventusu. Pakliže si udrží vysokou domácí laťku a přidá více bodů zvenku, může se těšit na dost zajímavou sezonu a kdo ví, třeba znovu promluví do bojů o první čtyřku.

Boloňa: Dravý tým bojující za trenéra

Hodně vysoko by mohla skončit Boloňa. Pod vedením charismatického trenéra Siniši Mihajloviće dovedla loňskou sezonu až na desáté místo, což je na její poměrně impotentní útok (jen 48 branek) velká paráda. Vedení navíc nezahálelo a v přestup změnilo hostování Orsoliniho, Sansoneho a Soriana. Už to samo o sobě demonstruje ambice klubu založeného studentem pražské univerzity Emiliem Arnsteinem.

Do týmu zavítali obránci Danilo, Tomiyasu, Denswil nebo Bani a velká pozornost bude upřena na dánský klenot v podobě křídelníka Andrease Skova Olsena. Velkou překážkou by ale mohl být strůjce minulého úspěchu. Trenér Siniša Mihajlović totiž šokoval na začátku července prohlášením, které mnoho fandů vyděsilo. Srbský stratég trpí akutní leukémií a musel se vzdát svých fotbalových povinností, respektive jich většinu delegoval na své asistenty.

Boloňa sice překypuje talentovanými hráči, ale zatím postrádá vůdce, který by je vedl. Mihajlovićův stav je hodně proměnlivý a s takovými myšlenkami se hráčům nehraje nejlépe, třebaže je trenér podle svého zvyku na nemnoha trénincích často okřikuje.

Sampdoria: Námořníci bez kapitána Giampaola chtějí zakotvit v první polovině tabulky

První z janovských celků loni zaujal zajímavým herním projevem, za který vděčí především práci Marca Giampaola. Dvaapadesátiletý švýcarský rodák po sezoně vyslyšel vábení milánského AC a jeho místo na lavičce Námořníků zaujal Eusébio Di Francesco, kterému naopak nevyšlo angažmá v AS Řím. Di Francesco se jeví jako vhodná náhrada, k dispozici však bude mít odlišný kádr, neboť vedení se rozhodlo prodávat. Ze Sampdorie odešli Joachim Anderson i Dennis Praet, naopak zůstal nestárnoucí kanonýr Fabio Quagliarella, který byl s 26 brankami nejlepším střelcem minulého ročníku Serie A i brankář Audero, o kterého měl zájem Juventus. Nejvýraznější posilou je obránce Jeison Murillo, známý z působení v Interu nebo Barceloně.

V Sampdorii se opět můžeme těšit na výkony Jakuba Jankta. Český záložník zůstal loni i vinou zranění za očekáváním a tentokrát by určitě rád odehrál větší porci minut. Jankto by měl Sampdoii pomoci v bojích o evropské poháry, Evropská liga bude hlavním cílem.

Cagliari: Posílený zástupce Sardínie nebude mezi italskou elitou znovu chybět

Z Cagliari na začátku léta podle očekávání odešla velká naděje italské kopané, domácí miláček Nicoló Barella, po němž zůstala ve středu hřiště obrovská díra. Bylo jasné, že Tommaso Giullini najde nějakou náhradu. Ale že předvede takovou show, to asi čekal málokdo. Velkou mezeru začal látat talentovaným Chorvatem Markem Rogem, který neměl dostatek prostoru v Neapoli.

U toho ale nezůstal a v následujících týdnech pilně pracoval na zisku záložníka Nahitana Nándeze, z něhož se vyklubala opora Bocy Juniors. Když už bylo jasné, že Nández posílí sardinský celek, pustil se Giullini do další náročné operace. Využil totiž nevýrazné sezony Interu a zpět domů přivedl belgického záložníka Radju Nainggolana. Zatímco v lednu 2014 odcházel do Říma v roli defenzivního štítu, teď se na Sardinii vrací jako ofenzivní záložník schopný tvořit hru celého týmu.

Za zády bude mít Ionitu, Roga nebo Nándeze, zatímco před sebou zkušeného snajpra Leonarda Pavolettiho. První desítka je minimum a není divu, že se vedení podařilo přesvědčit slovutný Juventus o výhodném prostředí pro růst beka Pellegriniho.

Parma: Loni se klub zachránil, letos chce své postavení v Serii A stabilizovat

Parma po svém návratu do Serie A prožila vcelku povedenou sezonu, která však měla dva odlišné poločasy. V první polovině sbírali Ducali body jako na běžícím pásu a dokonce nenápadně pokukovali po evropských pohárech, nicméně druhá polovina sezony ukázala možnosti týmu. Parma vyhrála v devatenácti kolech všeho všedy jen třikrát a nakonec byla ráda, že sezonu zakončila na čtrnácté místě, jen s tříbodovým náskokem před sestupovými pozicemi.

Klub z města šunky se chce letos vyhnout tzv. druhosezónnímu syndromu, který postihuje kluby, které se coby nováčci v první sezoně zachrání, aby ve druhé sezoně sestoupily. Parma neměla vůbec špatnou přípravu, udržela všechny opory pohromadě a natrvalo získala Roberta Ingleseho. Trenéra Roberta D'Aversu přesto čeká pořádný kus práce.

Sassuolo: Neroverdi pošilhávají po první polovině tabulky

Neroverdi v létě postihl tradiční odliv a z týmu se ke konkurenci pakovali klíčoví hráči Merih Demiral (Juventus), Stefano Sensi (Inter), Kevin-Prince Boateng (Fiorentina, předtím ale hostování v Barceloně) nebo Pol Lirola (Fiorentina). Soupisku pochopitelně okysličilo několik jmen, většinou nepříliš známých, zato mladých a hladových po úspěších, předně můžeme jmenovat Francesca Caputa, který v minulé sezoně střílel za Empoli. Během několika let se sice kádr Sassuola výrazně proměnil, na druhou stranu kouč Roberto De Zerbi má k dispozici o něco fyzičtější tým a rozhodně má z čeho vybírat. Kostra týmu stojí na domácích nadějí Locatellim, Berardim nebo Magnanellim.

Sassuolo loni skvěle odstartovalo, ale postupně mu docházel dech, což se promítlo v tabulce. Jedenácté místo je i tak dobrým počinem a zřejmě by s ním panovala spokojenost i po sezoně následující. Nebo se Neroverdi zapojí do bojů o pohárovou Evropu?

Janov: Grifové už nechtějí hrát o záchranu, na vyšší pozice je má dotlačit Aurelio Andreazzoli

Celá loňská sezona v podání janovských fotbalistů nebyla dobrá. Jakoby tragédie pádu mostu Morandi předznamenala i trápení Grifone. CFC Janov se na poslední chvíli zachránil. Prezident klubu Enrico Preciozi měnil trenéry jako ponožky a příznivci klubu jsou zvědaví, jak si jejich miláčci povedou tentokrát. Na trenérské lavičce začíná Aurelio Andreazzoli a doufejme, že nebude jen první z řady.

Na přestupovém trhu udělal Janov některé zajímavé obchody a například z Ajaxu přivedl Laseho Schöneho. Obranu zpevní Cristian Zapata, kolumbijský stoper přichází po letech strávených v AC Milán. Společně se zkušeným Domenicem Criscitem představují solidní základ. Příslibem je i Andrea Pinamonti, kapitán italské U-20.

Udinese: De Paul zůstává, dosáhnou Zebry na lepší jak dvanácté místo?

Byly časy, kdy Udinese válčilo v evropských pohárech a marně se snažilo proklouznout nástrahami předkol Ligy mistrů. Na to však musí fanoušci zapomenout. Loňské dvanácté místo bylo za uplynulých pět let nejlepším.

Zebry platily a platí za jedno z nejnevyzpytatelnějších mužstev, které dokáže potrápit kterýkoliv tým, zároveň ale platí, že může prohrát absolutně s kýmkoliv. Léto se obešlo bez výrazných posil, jedním z důvodů je fakt, že rodina Pozzo spíše financuje anglický Watford a Udinese je v tomto směru na vedlejší koleji. Na druhou stranu Zebrám by mohla pomoci stabilita a udržení největšího klenotu Argentince Rodriga De Paula. V kádru zůstávají i Mandragora a Fofana. Důvěru na trenérské lavičce dostává starý známý Igor Tudor.

Boj o záchranu: Důležitý bude každý bod, drama až do posledního kola



Brescia, SPAL, Lecce, Hellas Verona

Do bojů o záchranu se může namočit kterýkoliv z týmů, obecně se ale předpokládá, že nejvíce nervů se záchranou budou mít jako obvykle nováčci. Prvním z nich je Brescia. Kádr trenéra Eugenia Coriniho se o bod stal vítězem Serie B a k tomu zvládl produkovat velmi kvalitní fotbal. Nejméně inkasovaných branek, nejvíc vstřelených a v kádru tvrdí muziku generační talent povolaný v sedmnácti letech mezi seniory. Přesto nečeká na klub podnikatele Massima Cellina snadná práce.

A proto usilovně zbrojí. Tím nenarážím na angažování obránce Matějů nebo záložníka Zrmhala, ale pochopitelně na návrat zlobivého chlapce. Mario Balotelli se poprvé od neslavného angažmá v AC Milán tři roky zpátky znovu pokusí o restart své bohaté kariéry. Přichází zadarmo, ale vzhledem k jeho pověsti by celý transfer mohl Brescii vyjít hodně draho.

Záchranářské práce nejspíše čekají i dalšího nováčka Lecce. To si zahrálo Serii A naposledy v sezoně 2011/2012, po které následoval tvrdý pád o několik soutěží níže. Ještě předloni se v Apulii hrála třetí liga, loni druhá a letos se místní Tifosi mohou znovu těšit na nejvyšší soutěž. Jakožto nováčkovi se Lecce přisuzuje nejednoduchý boj o záchranu, byť vedení dělalo co mohlo, aby zkvalitnilo kádr a teto šlamastice se vyhnulo. Žlutočervený dres obléknou Romario Benzar z Bukurešti, Luca Rossettini, Panagiotis Tachtsidis, na hostování Gianluca Lapadula nebo Lo Faso z Palerma. Lecce pod vedením bývalého hráče Fabia Liveraniho má na začátek sezony obtížný los a hned v prvním kole cestuje na půdu Interu Milán.

Třetím nováčkem do party je veronský Hellas a je věčná škoda, že se minulou sezonu poroučel z nejvyšší soutěže jeho městský rival Chievo. Veronské derby mohlo být vítaným kořením Serie A, nicméně fanoušci se musejí nechat zajít chuť a doufat, že třeba další sezonu to oběma klubům v Serii A vyjde. Hellas se pochopitelně do záchranářských prací namáčet nechce, ale veřejností je vnímán jako největší aspirant. V Serii B loni obsadil až páté místo, ovšem v play-off zazářil a Serii A si zahraje zaslouženě. Chorvatský kouč Ivan Jurić byl s letní přípravou spokojen, Hellas například remizoval s Hoffenheimem nebo Trabzonsporem, ale záchrana v Serii A bude stále těžkým oříškem. Společně s Hellasem se na prvoligovou scénu vrací i veterán Giampaolo Pazzini.

Posledním vážným adeptem na sestup bude SPAL, jakkoliv byla jeho minulá sezona vyvedená. Ferrarský celek jí zakončil na skvělém třináctém místě. Tým však přišel o Manuela Lazzariho, který odešel do Lazia a to by mohl být problém. Vedení sice přivedlo několik nových hráčů, ale ti si teprve budou muset na herní systém zvykat. Každopádně SPAL chce na minulou sezonu navázat a postavení ve středu tabulky potvrdit. Spoléhat chce přitom opět na domácí prostředí stadionu Paola Mazzy.

Na co se těšit?



Tahle země není pro staré, nebo snad ano?

Kromě obvyklých šlágrů, milánských, římských i turínských derby se fanoušci mohou těšit na hráče, jejichž hvězdná kariéra se možná chýlí ke konci, ovšem kteří mají stále co nabídnout. Fabio Quagliarella loni ukázal, že i v pokročilém fotbalovém věku se může stát nejlepším střelcem. Svůj věk už mají i další hvězdy Franck Ribéry nebo i Cristiano Ronaldo. Také na Apeninském poloostrově se hlásí čím dál více ke slovu dravé mládí. Průměrný věk hráče v rámci celé ligy činí 26,4 let. Z elitní pětky má méně jen německá Bundesliga (25,4) a francouzská Ligue 1 (25,2). Po přestupech Cutroneho a Keana do Premier League se sice mluvilo o exodu mladých hráčů, ale dostatek talentů bude i v novém ročníku. Nováček z Brescie dlouhodobě sází na Sandra "nového Pirla" Tonaliho, který v devatenácti letech diriguje zálohu týmu už druhým rokem.

Schopnost táhnout svůj tým má také Nicoló Zaniolo z římského AS. V dresu Vlků tento generační talent ještě nějakou dobu uvidíme, neboť nedávno prodloužil kontrakt až do roku 2024. Při absenci De Rossiho s Tottim fanoušci očekávají další modlu a Zaniolo by jim v této sezoně rád vyhověl. Přerod překvapení mezi opory ale bývá hodně složitý.

Perfektně ho zvládl například Federico Chiesa. Syn slavného otce má v Toskánsku kořeny zapuštěné hodně hluboko a i když ho velmi vábil Juventus, Chiesa ještě zůstává. Hodlá totiž dotáhnout Fialky zpět do pohárů a trenér Montella na něj hodně sází. Fiorentina se přes léto podstatně změnila a právě Chiesa by měl být hlavním lákadlem fanoušků. Dokonce se kromě prodloužení mluví i o kapitánské pásce.

Osobně očekávám velké věci od Ismaëla Bennacera. V Arsenalu si asi teď drbou hlavu, protože jednadvacetiletému záložníkovi stačila jedna prvoligová sezona v Empoli na to, aby si vysloužil přestup do věhlasného AC Milán. A je pravda, že jeho výkony braly dech. V celé sezoně vynechal jen jeden duel a i když nedal žádnou branku, jeho přínos pro tým byl neocenitelný. To ostatně stvrdil na Africkém poháru národů, který s Alžírskem vyhrál.

Velmi zvědavý jsem na to, jak si v Boloni povede mladá dánská hvězdička jménem Skov Olsen. Rychlonohý a technicky skvěle vybavený křídelník nasázel v minulé sezoně za Nordsjaelland 25 branek a právě Boloňa by pro jeho schopnosti mohla být ideálním prostředím. Všeobecně se očekává, že bude alternovat na obou krajích útoku a sbírat zkušenosti v náročnější lize.

"Bohemian Rhapsody" aneb Čechoslováci v Itálii

Po delší době se síly mezi Čechy a Slováky v první lize dorovnávají. Slovenská reprezentace bude lovit především ve vodách obránců, protože v Itálii kromě jasné jedničky v podobě Milana Škriniara působí také veterán Martin Škrtel (Atalanta) a Denis Vavro, rychle se učící stoper Lazia. Zapomenout nesmíme ani na Juraje Kucku, který v Parmě znovu ožil.

Čeští reprezentanti takové štěstí nezažívají a loňská sezona se nepovedla ani jednomu z nich. Patrik Schick střídal nepovedené výkony s leštěním lavičky, Ladislav Krejčí byl často dalším neplatícím divákem Boloni. Antonína Baráka stíhala zranění a celkově špatná sezona Udinese, zatímco Jakub Jankto si dlouho nemohl zvyknout na přesun do Janova. Teď má v Sampdorii nového kouče a trenér Di Francesco by jeho rychlost i tah na bránu mohl ve tříčlenné záloze využít mnohem lépe. Mladou naději představuje David Heidenreich, který čeká na šanci v Primaveře Atalanty. S postupem Brescie se legionářská obec rozrostla o Aleše Matějů a Jaromíra Zmrhala, kterým držíme palce.

Autor: Ondřej Linhart, Ondřej Pražák

Komentáře (139)

Přidat komentář
Euphael

Inter a AC mimo top 4

Reagovat
Deki

Arsenal mimo top 4... oh wait...

Reagovat
cink

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
PISTOLERO

Inter letos boj o titul

Reagovat
Pipo123

" Příslibem by měli být i Jony z Málagy, Gustavo Cipriano ze Santosu nebo dvojice Portugalců z Bragy Bruno Jordao nebo Pedro Neto."

Neto aj Jordao už nie sú v Laziu

Reagovat
fabec1222

Nejzkorumpovanější liga světa

Tady se ani nemusí hrát, o vítězi je stejně jasno

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

Nezavid trotle

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
smazaný uživatel

Tip:

1. Juve

2. Napoli

3. Inter

4. AS

5. Atalanta

6. AC

7. Fiorentina

8. Lazio

9. Bologna

10. Cagliari

11. Torino

Zostup: Hellas, Lecce, SPAL

Coppacanoniere: CR7

Prekvapenie roku: Brescia

Sklamanie: Sampdoria

Reagovat
smazaný uživatel

1. Neapol

2. AC

3. Juventus

4. Lazio

5. IFiorentina

6. Cagliari

Zklamání Inter 8. AS 10, překvapení Cagliari 6, Bologna 8, sestup Brescia, Lecče, Sampdoria.

Střelci Piatek, Belotti nebo Orsolini

Reagovat
snuff24

hodně mimo mísu

Reagovat
fenixLFC

inter aj bologna budu 8.?

Reagovat
popltak

Jeden tam tahá za nitky, tak je jasné, jak to dopadne. Ale snad se dočkáme spravedlivého překvapení a titul do Neapole.

Nejlepší střelec ligy Mertens.

Reagovat
KingMaster13

Letos se hodně těším. Hlavně Neapol, Inter a myslím si že i Lazio budou dost dobré oživení ligy. Pak budu též hodně fandit Brescii která má hrozně zajímavý kádr až na Balotelliho ale i na něj jsem zvědavý jak se s tím vypořádá Docela se bojím o AC, tam si myslím že to bude další sezona budování a nic moc se tam nezlepší

Můj tip:

1. Juventus

2. Neapol

3. Inter

4. Lazio

5. Atalanta

6. AS Řím

7. AC Milán

8. Samdoria

9. Fiorentina

10. Turín

11. Bologna

12. Cagliari

13. Udinese

14. Brescia

15. Janov

16. Sassuolo

17. Lecce

18. Parma

19. Spal

20. Hellas

Reagovat
Liquid

Parma zostup no to teda nééééé

Reagovat
KingMaster13

Promiň ale moc jim nevěřím. Nicméně přál bych jim ať se zachrání ale jako je tam dost klubů kterým sestup nepřeju. Pak by to vycházelo teda na Lecce ale pro to mám zvláštní slabost a nechci aby sestoupili. Pak jedině juventusácká farma Sassuolo ale ti mají zase zajímavé mladé hráče, takže ty taky nechci aby padli. Těžké to je. Hlavní prioritou je ale pro mě ať se daří Princovi se Supermariem

Reagovat
Liquid

já si tipnu na sestup Bolognu, on ten střed až závěr tabulky byl dost našlapanej, sestoupit mohlo klidně až 8 týmů a myslím, že podobné to bude i v tuto sezónu

Reagovat
KingMaster13

v Serii A většinou platí, že sestupují nováčci ale letos si myslím že tomu tak nebude a zachrání se rovnou dva. Přitom ta Brescia by mohla být takový černý kůň soutěže. Lecce věřím zase, že tam bude obrovská euforie, ten jih Itálie je divokej a nespoutanej. Bolognu bych zrovna netipnul na sestup, ti na to mají silný tým ale ten Spal a Parma to budou mít dost těžký dle mě. Možná Udinese by mohlo mít taky problémy, ten tým je poslední dobou vedený hrozně

Reagovat
Liquid

tak já tipuju záchranu pro všechny 3 nováčky, ale 2 to budou mít hodně těsný

Reagovat
Seydou Doumbia

Co takhle?

1. Juventus

2. Neapol

3. Inter

4. Atalanta

------------------

5. AS Řím

6. AC

7. Lazio

----------------------

8. Turín

9. Fiorentina

10. Bologna

11. Janov

12. Udinese

13. Sampdoria

14. Cagliari

15. Parma

16. Sassuolo

17. Brescia

--------------------

18. Leece

19. Hellas

20. Spal

Reagovat
KingMaster13

Taky to vypadá docela rozumně Jen ta Sampdoria si myslím že bude výš a Atalanta bude mít problémy se zvládnutím 2 soutěží najednou takže ta si myslím že skončí mimo LM. A Lecce doufám že se zachrání ale ne na úkor Brescie

Reagovat
Seydou Doumbia

Já prostě nevím koho na to čtvrté místo dát, tak jsem tam dal tu Atalantu. Nesedí mi tam AS, AC a už vůbec ne Lazio. Sampdoria pocítí odchod Praeta a Andersena si myslím. Někdo s těch silnějších každý rok je níže než se očekává. Ted to byla třeba Fiorentina a taky se to neočekaválo, že? A De Paul musí zůstat, jinak Udine na 16.

Reagovat
KingMaster13

Udinese si poslední roky zadělává na průser, ten tým není v pohodě a je to vidět i na jejich umístěních. Vždy to byl tým co se motal kolem toho 8-10. místa občas vyletěl třeba i do top 4 občas se sotva zachránil ale teď už má 3. podprůměrnou sezonu za sebou Jinak nikdo mi též do top 4 moc nesedí. AC měl hrozně divné Mercato které vyvrcholilo odchodem Cutroneho, Řím je taky na tom dost divně navíc jim odešel Manolas. Lazio má hodně sehraný tým, neodešel jim žádný klíčový hráč a ještě rozšířili tým, což jim poslední roky chybělo. Proto je typuju na to 4. místo. Sampdoria sice prodává ale ona umí i šikovně za pár chechtáků přitáhnout hráče ze slabších lig a pak je s velkým ziskem prodat. Takže o ty se nebojím

Reagovat
Seydou Doumbia

Lazio když se podívám na jejich kádr, tak je sice sehraný, ale oproti těm dalším velkým klubům moc těch hvězd nepřivádějí. Spíš ty méně okoukané tváře, kteří mohou překvapit. Kdyby do toho praštili trochu více tak ten potenciál se dostat mezi špičku a bojovat rok co rok o LM by tam byl.

Reagovat
smazaný uživatel

Letos Inter titul

Reagovat
KingMaster13

S tím buřtem v útoku? Sorry ale ne Ačkoli je pravda, že Juventus má v útoku taky špekáčka

Reagovat
smazaný uživatel

No? Tonda udělal titul v Juve hned v první sezoně (po 2x 7 fleku) a pak i v Chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

letos je to jasný

Reagovat
KingMaster13

Jinak je to konečně tady Druhá nejlepší liga na světě hned po české lize je tu

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
smazaný uživatel

v Čechách je nějaká liga?

Reagovat
KingMaster13

Ta nejlepší na celým světě. Kde nejlepší hráč dokáže nasrat lidi na prázdným stadioně, kde tým hrající o titul je složen z alkoholiků a lize vládnou čínské juany Plus Sparta samozřejmě

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžu se dočkat, posilněný Inter,stabilizovaná Neapol,sem zvědav na Juventus.Na hráče Balotelli, Ribery.Je toho víc proč se těšit.

Reagovat
KingMaster13

Zmrhal

Reagovat
smazaný uživatel

Zzz Zzz Nuda A

Reagovat
smazaný uživatel

To je Španělska liga kde je jasný kdo to vyhraje opět.

Reagovat
Largo

Tak zrovna tenhle argument u fanouska Juventusu....

Reagovat
smazaný uživatel

To nemění nic na tom že mám pravdu

Reagovat
JozkokozleJ

Suboj o titul je len jeden z mnoha pribehov, ktore liga ponuka. Bud konkretnu ligu sledujes a zaujma ta, alebo nie a v tom pripade vysvetlovat fanusikom danej ligy, ze je nudna, je ukazka obmedzenosti (to samozrejme plati i na Fesaka apod.).

Reagovat
Largo

Ani ne. Ve Spanelsku je to mnohem vyrovnanejsi nez v Italii.

Reagovat
Y.N.W.A

liga, kde se o Balotellim, Riberym, Sanchezovi ci Lukakuovi pise jako o posilach a fanousci se na ne tesi jako na hvezdy... Sorry jako, z Italie se stava takovy lepsi Katar

Reagovat
smazaný uživatel

Ale zas tam máme toho ÚPLNĚ nejlepšího!

Reagovat
Largo

Jo, protože o Lukakovi nebo Sánchezovi se v Anglii jako o posile nepsalo...

Reagovat
smazaný uživatel

jen samotnej prichod Ramseyho italskou ligu posunul pred Nemecko a Spanelsko

Reagovat
smazaný uživatel

Jj klasickej vypatlanej fanoušek Liverpoolu

Reagovat
smazaný uživatel

ííenvéáá

Reagovat
Zark

Reagovat
smazaný uživatel

FORZA piemonte-calcio

Reagovat
cresposuper

Ja osobne mam teda pred zaciatkom ligy vcelku zmiesane pocity. Na to, ako vela sme investovali, sme dostatocne nezmensili ten gap na Juve a Napoli.

Co sa tyka obrany, tam sme na tom najlepsie, ale... Predovsetkym idealna obrana Godin-De Vrij-Skriniar spolu nenastupila ani raz, Godin absolvoval nie najlepsiu pripravu a u Skriniara je vidiet, ze mu system na troch vzadu moc nesedi (co sme videli aj pod Spallom).

Kraje budu v konecnom dosledku asi najvacsou slabinou. Lazarovi vobec neverim, podla mna je to prototyp hraca, ktory sa v calciu nepresadi; navyse priprava nic moc. Candreva, aj ked 3-5-2 mu sedi a Conte tiez, je predsalen Candreva a uz minuly rok bol vylozene tragicky. Asamoah sa podla mna viac hodi do 4-clennej obrany, uz predsalen stratil velku cast svojej dynamiky; v priprave sa tiez nemal kedy ukazat. Pripadna vymena Dalbert-Biraghi je ok, ale zakladu sa to aj tak tykat nebude.

V zalohe je najvacsim prekvapenim Sensi, ten odohral kvalitnu pripravu a konecne by mohol byt tym zaloznikom, ktory ma mozog aj techniku, a ktory nam dlho chybal. V priprave moc nepresvedcil Barella, ten volnejsi post v Cagliari mu minuly rok sedel viac, ale verim, ze sa postupne chyti a posadi Vecina. Brozovic je za mna ok, lavicka Gagliardini, Borja, Vecino uz menej.

Lukaku bude v tomto systeme platny hrac, urcite platnejsi nez by bol Mauro. Za Sancheza vzhladom k platu a nedavnej vykonnosti nie som, ale ak uz nikto neodide, tak je tam mame solidnu kvalitu. Lautarovi bude 3-5-2 vyhovovat viac, Politanovi menej.

Celkovo ma znepokojuje hlavne mnozstvo hracov, ktori neabsolvovali plnohodnotnu pripravu, kvalita krajov a nezvladnute odchody (Nainggolan, Icardi, zatial aj Mario).

Na druhej strane okrem zapasu s United sme odohrali proti tazkym superom plus minus vyrovnane zapasy a Conteho ruka bola citit.

Moj tip:

Juve titul, my 3., Atalanta dole a Torino hore, tragicka Sampdoria a Fiorentina, zostup Parmy a Lecce.

Reagovat
fenixLFC

viac nez hracmi sa ten gap zmensil anagazovanim trenerov. vy ste dovieldi conteho ktory bol schopny ziskat titul aj s vacsimi tragedmi, zatial co juventus vam siel naproti ked dotiahol sarriho. to spravi vacsi rozdiel nez si myslis

Reagovat
El-Pistolero-68

Ja si teda myslim, ze Biraghi prichazi do zakladu.

Reagovat
cresposuper

Ak bude hrat Asamoah rovnako ako minuly rok, tak je to podla mna stale lepsi hrac, Biraghi je taky mierne nadpriemerny nakopavac typu Zappacosta.

Reagovat
El-Pistolero-68

A ja jsem mel pocit, ze Asamoah hral vloni casto i v zaloze. A rikal jsem si, ze vzhledem k veku by ho tam mohl zacit vic vyuzivat i Tonda.

V tom pripade to bude na levem wingbackovi dobry souboj a jsem na to zvedavy. Prece jenom Biraghi je v idealnim veku a italsky reprezentant, tak asi neprichazi s tim, ze by pocital s lavickou.

Reagovat
smazaný uživatel

Trošku mám obavu o to 9-té Scudeto v řadě. Tonda Conte má svoje první sezony No.1, Hladový po úspěchu budou i Neapol a AC, šikovně posiluje Fiorentina. Atalanta vrhne všechny síly do premiérové sezony Ligy mistrů, naopak nic nečekám od AS

Reagovat
Liquid

1.Juventus

2.Inter Milán

3.Neapol

4.AS Řím

-----

5.Bergamo

6.Fiorentina

7.Parma

-----------

8.AC Milán

9.Cagliari

10.Lazio

11.Sassuolo

12.Brescia

13.FC Turín

14.FC Janov

15.Sampdoria Janov

16.Lecce

17.Hellas Verona

----------

18.Bologna

19.Udinese

20.SPAL

a Coppu vyhraje Inter, ve finále porazí Juventus

Reagovat
Zark

Jsi na novacky hodny vidim

Reagovat
smazaný uživatel

Líbí se mi, jak pod Italskou sekci chodí kdejací nýmandi z La Ligy nebo PL sekce, hodí sem nějaký rádoby vtipný komentář a myslí si, že na ně budou všichni reagovat ...

Reagovat
Yanek

Reagovat
sinter

zatial nímandi z PL

už sa teším na novú sezonu, ja som zvedavý v ktorom kole nastúpi do zápasu MI"9"

Reagovat
The Krupy

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Adyss

liga slabšia ako tá naša

Reagovat
smazaný uživatel

vy máte u vás ligu?

Reagovat
El-Pistolero-68

Pivni ligu mozna.

Reagovat
smazaný uživatel

No konečně to začne už se nemůžu dočkat

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
cink

Můžeme se sice hádat, do jaké míry měl Inter šanci uspět proti Barceloně a Tottenhamu,

Asi takové že dvakrát chybělo pár minut k postupu interu

Reagovat
smazaný uživatel

Tam byl největší fail že jsme doma neporazili poslední PSV, to prostě vzhledem k vývoji skupiny bylo naprosto hloupé.

Na druhou stranu a upřímně, letěli bychom hned v dalším kole a to co Slepice předvedli ve čtvrtfinále a semifinále byly pro mě jedny z největších fotbalových zážitků co jsem v přímém přenosu viděl.

Reagovat
cink

Nevím nevím, jestli SPAL udrží Petagnu a ten zas bude o něco lepší než letos tak nespadnou

Reagovat
smazaný uživatel

Skurveny kokot Pallotta OUT. A je mi jedno akym sposobom

Reagovat
smazaný uživatel

Klasika: Juventus (aj keď Sarri), Neapol a ďalej môže byť ,Inter,AS,Lazio,AC moc neverím žiadna poriadna posila zhruba ten istý káder takže 6-8 miesto.

Reagovat
Largo

Tak Rugani prej zustava v Juve, dohoda s AS pada. Ruganiho jsem hodne chtel, ale za tehle podminek...Paratici se musel zblaznit, jestli si myslel, ze mu AS da 20 mega a Celara s Riccardim k tomu!

Reagovat
Spalovač šancí

Jank to, žádná anketa se sem neschickla? A to by se dal vsadit barák, a ani by se přitom jeden nezakuckal.

Reagovat
The Krupy

Pre mňa osobne začína najlepšia liga na svete. Atmosféra na štadiónoch, spôsob, akým ľudia v Taliansku žijú futbalom (bol som tam trikrát a vždy to bol zážitok), občasné výstrelky excentrických majiteľov, rivalita medzi klubmi, proste toto je Calcio. Aj podľa komentárov pod týmto článkov budeme musieť znášať primitívne príspevky od trollov, respektíve hlupákov, ktorí nevideli ani jeden zápas ale z princípu si prídu zapičovať. No srať na nich. SA je objektívne najpodceňovanejšou súťažou na svete a už sa neviem dočkať novej sezóny, tento rok premiérovo kvôli futbalu a ani nie tak kvôli Juventusu.

Klubu fandím od roku 2002 a počas tohto leta som rovnako ako ostatní pocítil ešte väčšie odtrhnutie sa od hodnôt Juve. Agnelli, Paratici a Pavel sa zjavne ženú smerom, ktorý síce potvrdí status top klubu a zarobí ďalšie milióny, no romantiku v ňom nenájdeme a nebohý Gianni hore asi len krúti hlavou. Nebolo to pekné futbalové leto. Andrea kvôli osobným sporom odmietol Conteho, fanúšikmi zbožňovanú modlu, ktorá sa zrejme z trucu následne vybrala k najväčšiemu rivalovi. Nebudem klamať, Tondo mi zlomil srdce

Priviedol sa Sarri, nesympatický tréner, ktorý Contemu a ani Allegrimu podľa mňa nesiaha ani po členky, navyše si v minulosti otváral hubu na klub. Bolo jasné, že fanúšikov nahnevajú ešte viac. Ďalšou obrovskou hanbou bolo správanie sa k Dybalovi, ktorý neustále prízvukoval, že chce v klube ostať a stať sa legendou. Chcel to on, chceli to fanúšikovia, chcel som to aj ja, hoci som ho počas sezóny niekoľkokrát "predával". No to, ako bozkával znak, ako dával najavo lásku k Juve si ma proste získalo. Presne kvôli tomu sme vydržali fandiť tak dlho. Verím, že ostane a počas sezóny vedeniu zavrie hubu.

Veľmi ma sklamal odchod Keana, hovorilo sa o tom že agent úradoval, no aj tak myslím, že sa to dalo vyriešiť vhodnejšie, hlavne čo sa týka klauzuly o spätnom odkupe. To je proste obrovský prúser, inak sa to vysvetliť nedá. Cancela sral pes, Spinazzola mohol ostať. Ramsey, Rabiot a predovšetkým Danilo sú hráči, ktorí rozhodne nemali prísť, naša záloha sa nikam neposunula a práve to bola v minulej sezóne naša najväčšia slabina.

Demirala hodnotím ako jedinú vyslovene skvelú posilu + samozrejme návrat kráľa Gigiho, ktorého prítomnosť v kabíne bude veľmi dôležitá. De Ligt potešil, je to obrovský talent a vedenie vyslalo do sveta jeho podpisom jasný signál, no ten plat je fakt veľký a Juventus by pred pár rokmi takýto nákup neurobil, čiže je to akási trpká symbolika toho postupného prechodu. Prirátajme do toho tie nové hnusné dresy a snahu vyhovieť divákom v Ázii + čoraz menšiu taliansku stopu v kádri, no a je mi z toho smutno. Na druhej strane sú to však ľudia, ktorí už viackrát ukázali že vedia čo robia a vytiahli klub z obrovských sračiek. Obávam sa však že odchod Marottu bude pre Juventus zlou správou kvôli tomu, že sa tí traja odtrhnú z reťaze.

Neapol má podľa mňa obrovské šance na Scudetto, Inter pôjde pod Contem tiež hore a celkom zaujímavo to skladá aj AS, napriek odchodu Tottiho. AC je obrovskou neznámou, fakt netuším, čo od nich čakať ale prajem im kvalifikáciu do LM, takýto veľkoklub tam patrí. Minulú sezónu bol napínavý hlavne boj o LM a dúfam, že sa niečoho podobného dočkáme aj teraz, takisto by som pokojne bral vyrovnaný súboj o prvé miesto, nech nás už konečne niekto preženie. A hlavne by bolo fajn ak by talianske kluby niečo uhrali v Európe.

Na záver verím v dobrý futbal, napínavé momenty a čím najmenej debilov v diskusiách. Forza Juve, Forza Calcio!

A díky za skvelé preview chalani

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

a ještě hoď tip jak to celý dopadne

Reagovat
The Krupy

Tento rok je to ťažké. Ale zostup Spal, Hellas, Udinese a 1. Juventus/Neapol 2. Neapol/Juventus 3. Inter 4. AC

Reagovat
Liquid

a ještě trojice do EL přihoď, jinak se víceméně tu shodujeme, že trojka JU-INT-NEA by měla být jasná, ale na tom 4.místě klidně může být nějaký překvápko, já tam teda dal AS ale moc jim nevěřím, zrovna tak vůbec nevěřím Laziu ani AC Milán, Bergamo s ohledem na LM to bude mít těžký s tříštěním sil, aby ještě Ribery nedotáhl Violu do LM a z největšího zklamání rázem nebylo největší překvapení

Reagovat
The Krupy

Do EL to vidím na AS, Lazio a Fiorentinu, hoci by som bol rád za malé sci-fi a kvalifikáciu Parmy no hlavne budem rád, ak sa zachránia.

Atalanta kľudne môže kvôli LM skončiť v druhej polovici tabuľky.

Reagovat
Liquid

a vidíš to na návrat Empoli ? Je jich škoda, že spadli.

Reagovat
The Krupy

To jo, bez nich to nie je ono verím že to dajú, je to klub ktorý dlhodobo pendluje medzi prvou a druhou ligou.

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Yanek

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
stuff

Reagovat
uff

Reagovat
Pipo123

Obrana Torina dnes iná paródia

Reagovat
smazaný uživatel

1. Juventus

2. Inter

3. Napoli

4. AC Milan

5. AS Roma

6. Atalanta

7. Lazio

8. Fiorentina

9. Torino

10. Sampdoria

11. Bologna

12. Udinese

13. Sassuolo

14. S.P.A.L. 2013

15. Cagliari

16. Parma

17. Brescia Calcio

18. Genoa

19. Hellas Verona

20. Us Lecce

Reagovat
cink

Inter

Napoli

Juventus

Lazio

Milan

Sestup

Hellas

Lecce

Reagovat
Forza_Inter

Čakám vyrovnanejší boj o titul, ale nakoniec to Juve zvládne , 2. Neapol (ktorá má za mňa najlepšie mercato) a 3. Inter.

4. asi Roma.

na LM tentoraz tesne nedosiahne Atalanta. Ac Milan a Lazio

budú nevyspytateľné ale bude to asi stačiť len na EL.

Velmi som zvedavý na Fiorentinu a Bresciu (Balotelli, Tonali).

Zostupia všetci nováčikovia.

Reagovat
RadekVonCZE

Zmrhal

Reagovat
smazaný uživatel

Fortuna je drsně pragmatická:

Juventus získá 92 a více bodu ANO 1,75

AS získá 68 a více bodů NE 1,67

Reagovat
ttopi

Reagovat
smazaný uživatel

Kto by mal zaujem si zahrat Fantasy Serie A tak prikladam link na pripojenie: "https://fantasyseriea.com/" a kod: "TmDK9NlA" na pripojenie do nasej roomky z eurofotbalu

Reagovat
PISTOLERO

Už se těším Letos hodně věřím Interu že by to scudetto konečně mohlo klapnout. Kdy jindy, než tuto sezónu? Conte to hodně zvedne a všichni víme jaké má Tonda své první sezóny. Mercato jsme dle mě měli lepší než Juve a doufám že se to projeví i na hřišti. Také Neapol bude hodně silná a i ona určitě cítí šanci že by to letos mohlo vyjít. Doufám že letos uvidíme souboj o titul až do posledních kol, se šťastným koncem pro Inter

FORZA NERAZZURRI !!!

Tip na umístění:

1.Inter

2.Juventus

3.Neapol

4.Lazio

5.AS

6.Atalanta

7.AC

8.Turín

9.Fiorentina

10.Sampdoria

11.Janov

12.Bologna

13.Brescia

14.Sassuolo

15.Cagliari

16.Parma

17.Lecce

18.Udinese

19.Spal

20.Verona

Reagovat
smazaný uživatel

Špagety nebo lazáně?

Reagovat
cink

Fašista nebo debil?

Reagovat
smazaný uživatel

Byl bych hodně překvapenej, kdyby AC udělalo alespoň 4. flek..

Reagovat
Liquid

pokud si čteš zde tipy tak AC do LM tipuje fakt málokdo

Reagovat
KingMaster13

Bohužel ani jeho fanoušci mu moc nevěří

Reagovat
rossoneri89

Už sa teším na začiatok ligy aj keď mam obavy resp. neviem vôbec na com AC Milan je... Tie prestupy sú naozaj zvláštne... Odchod Cutroneho beriem ako obrovský mínus a sklamanie od vedenia ako Maldiniho tak aj Bobana... Odchody Mauriho, Montyho, Zapatu a pravdepodobne aj Laxalta mi nevadia... Ešte zopár hráčom by som vedel dat dole menovky zo skriniek... Ako pozitívum beriem ze konečne nebudeme hrať nefunkčné 4-3-3 ale 4-3-1-2 ktoré hra Giampaolo ofenzívne... Hernandez sa ukazoval celkom šikovne a bol dosť aktívny do zranenia, od Bennacera neviem co čakať ale hádam to oživí a super je aj návrat Bonaventuru.... Ako mínus beriem spomínaný odchod Patrick, teoreticky žiadne skvalitnenie kádra, impotencia Piateka a nepáči sa mi ani experimentovanie s hráčmi ako Suso, Borini a Castillejo... Poslední spomínaní mali byť už dávno predani pretože títo nás nikam neposunu... Pri Susovi sa obávam že zase odohrá 10 dobrých zápasov a 28 katastrofálnych... Napriek tomu budem každému jednému hráčovi fandiť a dúfat že tento rok to bude lepšie.... Myslím ze tuto sezónu prekvapí Inter, znova Atlanta naopak sklame AS Rím, Neapol a možno trocha aj Juve....

Forza Milan

Reagovat
uff

Reagovat
lajka30

Atlanta?

Reagovat
rossoneri89

Samozrejme som myslel Atalantu...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že letos AS moc zklamat nemůže, nejsou moc velké očekávání. Pokud Fonseca bude hrát hezký fotbal, dostane se daleko v EL a skončí 4 v lize byla by to neskutečná sezóna. Já si myslím dokonce, že vy máte lepší kadr, možná i Lazio. U AS vidím 2 velký pozitiva: Fonseca je opravdu hodně nadějný trenér, který možná časem převezme velkoklub a pak mám tušení i podle přípravy, že Diawara se hodně ukáže a Neapol možná bude litovat, že ho pustila tak snadno, věřím, že Diawara bude neskutečný zvíře a velký překvapení ligy, už v přípravě byl výborný. Takže vy a Lazio máte lepší kádr, AS zase možna nejvíc perspektivniho trenéra v lize.

Reagovat
netopier

Atalanta už nemôže prekvapiť. Myslím si že sa už regulérne zaradili medzi špičku ligy.

Reagovat
Remt

OT: Hoši přišel ještě nekomu jako refund poukaz na nákup za 500 do O2?

Reagovat
wiggum

Mně přišel a to mám zaplacené jenom na zkoušku za 1,-

Reagovat
Banger

jo

Reagovat
Remt

A resil jsi to už nějak? Např vybral jsem si 64gb paměťovou kartu za 615,-... přijdu tam, ukážu kód, doplatim kilo a jdu dom? Já jen abych se tam netah zbytecne .. zda to fakt plati.. pisou na telefony a příslušenství, tak snad by melo

Reagovat
Shevchenko

A když bych chtěl obal na mobil za 399 tak k tomu musím ještě něco přibrat?

Reagovat
Remt

hele píšou v hodnotě 500 minimálně, ale jestli je to na víc věcí? Každopádně taky mám televizi za 1,- ale teda k hodně drahýmu rodinnýmu paušálu v pondělí tam zajdu pro paměťovku a uvidím, zdá se že tam nikdo z vás asi ještě nebyl

Reagovat
Shevchenko

Nad paměťovkou jsem uvažoval ale stála 499 doufám že mají aspoň nabíječku do auta tu bych potřeboval

Reagovat
Remt

jo já taky premyslel k novymu telefonu na quick charge nabijeckou ale je jen za 350

Reagovat
Pipo123

1. Juventus

2. Neapol

3. Inter

4. AC

18. Bologna

19. Verona

20. Janov

Reagovat
smazaný uživatel

To sa v tom AC fakt zbláznili? Útok Castillejo, Piatek .Paqueta na lavičke, sezónu začnú ty istí čo hrali minulú sezónu to nedajú ani 6 miesto.

Reagovat
Largo

V útoku je i Leao...

Reagovat
smazaný uživatel

V příloze dnešního Sportu je kreslenej vtip, maník stojí v sázkovce u okýnka a bába mu říká: Na Serii A přijímáme sázky až od 2. místa

Reagovat
Zark

1.Juventus

2.Neapol

3.Inter

4.Lazio

-----

5.AS Řím

6.Turin

7. Atalanta

-----------

8.AC Milán

9.Cagliari

10.Janov

11.Fiorentina

12.Sampdoria

13.Sassuolo

14.Bologna

15.Udinese

16.Parma

17.Lecce

----------

18.SPAL

19.Brescia

20.Verona

Reagovat
snuff24

Tip:

1.Juventus

2.Neapol

3.Inter

Wet dream:

1.Inter

2.Neapol

3.Atalanta

4.Lazio

5.As

6.Ac

7.Juventus

Reagovat
smazaný uživatel

AC se tu moc nevěří, ale ja si právě letos myslím opak. Kostra týmu zůstala a to je velice dobře. Hodně si slibuji od trenéra MG. Ok taky jsem nebyl nadšený z odchodu Cutroneho a moc jsem ho nepochopil, ale prozatím to byl asi jediný krok vedle (ikdyž budoucnost teprve ukáže).

4-3-1-2

Gigio - Conti/Calabria, Musacchio/Duarte/Caldara, Romagnoli, Theo/Rodriguez - Paqueta/Hakan, Bennacer/Biglia, Kessie/Krunič/Borini - Suso/Bonaventura - Piatek, Leao/Casti (do útoku si myslím, že někdo přijde - možná ten Correa)

Poskládané je to celkem dobře, tak snad TOP 4

FORZA MILAN!

Reagovat
snuff24

Sorry,ale mě to přijde o něco lepší než Inter za dob žabáka a Guarina v základu ale já osobně bych třeba rad viděl AC v LM, ale nevěřím tomu moc.

Reagovat
PISTOLERO

Z FB stránky Inter CZ/SK

❗️ TÁTO INFORMÁCIA NEJE OVERENÁ ŽIADNYM PODSTATNÝM ZDROJOM, AVŠAK ČÍM ĎALEJ TÝM VIAC SA ZAČÍNA OBJAVOVAŤ. BERME PROSÍM TÚTO INFORMÁCIU S NADHĽADOM.

"Všetko to začalo počas zimného prestupového obdobia, približne v strede Januára. Dirigent Juventusu Paratici sa rozhodne kontaktovať Maura Icardiho a Wandu. Spoločne sa rozhodli, že sa stretnú v maximálnej tajnosti v modernom nemenovanom hoteli v Bologni. Pozri na tu náhodou, práve v ten deň bol Marcelo Brozović ktorý využil deň voľna od Spallettiho v Bologni s jeho kamarátom Pasalićom ( v tom čase zranený, takže nemal tréning ). Pre ich veľké nešťastie, Marcelo videl na jeho oči ako Icardi, Wanda a Paratici odchádzaju od hotela a spoločne nastupujú do auta. Brozović zostal šokovaný ale rozhodol sa že sa bude tváriť že nič nevidel, nechal si to pre seba. Ďalšie zápasy s Interom pre Icardiho však boli katastrofou, nedával góly, nepomáhal tímu, hral "lenivo". Až kým došlo do zápasu v Parme, ktorý rozhodol jediným gólom Lautaro a Icardi bol najhorším na ihrisku. Po zápase v šatni Brozović neudržal nervy a vykríkol " V poriadku že chceš odísť, ale aspoň hraj do konca poriadne.". Keď to Icardi počul odpovedal "Ty mi nemáš čo hovoriť, s Perisicom sú to dva roky čo sa prechádzate po ihrisku." Ranocchia a Handanović situáciu ukludnili ale Brozović sa na ďalší deň rozhodol všetko vyzvoniť vedeniu a trénerovi, ktorí sa následne rozhodli mu strhnúť kapitánsku pásku. Keď sa Icardi všetko dozvedel, vybuchol od nervov a začal sa všetkým vyhrážať že donesie všetkých na sud, za vyhrážky a poníženia. Najhoršie na tom všetkom bolo, že sa našli screenshoty správ medzi Wandou a Paraticim, kde Wanda písala že urobí z toho mediálnu katastrofu a rozruší to celý Inter tak, že sa nedostanú ani do Ligy Majstrov. Čo sa dialo potom sme všetci videli, Icardi bol vyradený z tímu atď. " [MC]

Reagovat
The Krupy

"Najhoršie na tom všetkom bolo, že sa našli screenshoty správ medzi Wandou a Paraticim, kde Wanda písala že urobí z toho mediálnu katastrofu a rozruší to celý Inter tak, že sa nedostanú ani do Ligy Majstrov. "

Hmmm, Icardiho a Wandu začínam mať čoraz radšej.

Reagovat
The Krupy

Ale inak pekná rozprávka, v Interi vždy vedeli vymýšľať fantastické príbehy

Reagovat
JuventusFC1897

Reagovat
Rip

Lidi by měli více chodit ven, pak aspoň nebudou mít čas vymýšlet tyhle pičoviny.

Reagovat
cresposuper

Dirigent Juventusu

Reagovat
Shevchenko

Tipuju zas 5. nebo 6. místo pro nás.

Reagovat
Yanek

Vidím to stejně.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad už ne a překvapíte !

Reagovat
mojmira

Je nějaká liga EF liga na fantasyseriea.com?

Reagovat
didosh

Stream na Viola Napoli?

Reagovat
didosh

Stream na Viola Napoli?

Reagovat
didosh

Ty vole to je přestřelka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele