Preview pro FC Valenciennes

07.08.2013, 17:00
Názory a komentáře
Na první pohled nenápadné Valenciennes se i nadále drží relativně bez problémů v Ligue 1. Konkurence ale neoslabuje a skromný klub letos opustilo několik důležitých hráčů, zvládne na tyto odchody zareagovat?

Valenciennes FC (Daniel Sanchez)

Změny v kádru: Pokud se podíváme na přestupové dění u Les Athéniens, určitě musíme smutně konstatovat, že se nese v duchu značného oslabení. Klub opustila celá řada hráčů, z toho většina coby stabilní členové základní jedenáctky, případně jedni z prvních náhradníků. Zřejmě nejhůře nahraditelný bude v uplynulém ročníku výborně hrající Gaël Danic, který odešel za pakatel (přibližně jeden milion euro) do Lyonu. Jeho důležitost nejlépe dokreslí jeho produktivita - 5 branek a 11 asistencí je na levého záložníka úctyhodná porce.

Další opora, kterou ulovil ligový konkurent, je Nicolas Isimat-Mirin, mladého obránce získalo Monako. Rémi Gomis a Carlos Sánchez, dva defenzivní záložníci, odcházejí oba zadarmo a odstupné nedostane Valenciennes ani za Vincenta Aboubakara, který podepsal coby volný hráč v Lorientu. Nazpět do Dijonu po ročním hostování zamířil také Younousse Sankharé. Suma sumárum šest více či méně důležitých hráčů fuč a zisk 5 milionů eur, těžko hodnotit nějak pozitivně.

Výčet příchozích již není tak široký, o to více dokresluje rozporuplné dění vedení Valenciennes na přestupovém poli. Na roční hostování přichází mistr světa do 20 let Jean-Christophe Bahebeck, který bude mít za úkol nahradit útočníka Aboubakara. Rumunské levé křídlo Aurelian Chitu dorazilo z tamního FC Viitorul Constanta a defenzivní záložník Eloge Enza-Yamissi loni působil v Troyes.

Přednosti a slabiny: Především úzkost kádru příliš nenahrává prvoligovým ambicím severofrancouzského výběru, na mnoha klíčových postech, například na stoperu či středním záložníkovi, chybí dostatek hráčů v nejlepších letech; mnoho přestárlých fotbalistů v sestavě může mít problém uhrát celou sezónu bez zranění a naopak řadě talentovaných mladíků chybí zkušenosti, které spoluhráči z konkurenčních klubů mají. V obraně celkově až na pár výjimek (Gaetan Bong) chybí pořádná kvalita, což je ale dlouhodobým problémem Les Athéniens, který obvykle spravila dobře fungující ofenziva.

Odchod Danice ale zřejmě znamená, že vše bude ležet na mladém Bahebeckovi, který nemá s prvoligovým fotbalem zase tolik zkušeností, nebo na nevyrovnaně hrajícím Le Tallecovi, který trpí na zranění a nestálost formy, a zřejmě tak opět bude třeba sázet na vzkříšení veterána Pujola. Těžko ale očekávat, že nastřílí 17 branek jako v jeho nejlepší sezóně před třemi lety. Příliš mnoho otazníků vyvstává při pohledu na výběr Valenciennes a příliš mnoho nedostatků je patrno na první pohled, vše nasvědčuje tomu, že tuhý boj o záchranu bude v ročníku 2013/14 na pořadu dne.

Hráč ke sledování: Jean-Christophe Bahebeck
Dvacetiletý útočník na sebe poprvé upozornil v poslední sezóně, přestože Troyes bylo v podstatě už od začátku odsouzeno k sestupu, Bahebeck při své první pořádné sezóně v Ligue 1 rozhodně ukázal něco ze svého potenciálu. Vyvrcholením byl pro odchovance PSG závěr ročníku, kdy se svými stejně starými kolegy získal titul pro mistra světa do dvaceti let, v 6 zápasech zaznamenal 2 góly a tři asistence. Nyní jej čeká velice těžká mise u Les Athéniens a bude zajímavé sledovat, jak se mladíček s obtížným úkolem přispět k záchraně popasuje, určitě by moc rád ukázal mateřskému klubu z Paříže, že na to má.

Prognóza: 16. místo
Přestože výběr kouče Sáncheze není tak kvalitní, jako tomu bylo v dřívějších letech, nakonec by měl záchranu s menším náskokem uhájit. Klíčový bude zdravotní stav zkušených opor - vážnější zranění by mohlo znamenat nepříjemnou trhlinu v prvoligovém setrvání.

Tip na sestavu: (4-3-3) Nicolas Penneteau - Rudy Mater, Benjamin Angoua, Lindsay Rose, Gaetan Bong - David Ducourtioux, Eloge Enza-Yamissi, Jose Saez - Mathieu Dossevi, Jean-Christophe Bahebeck, Maor Melikson

Autor: David Dobrovolný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele