Preview Ligy Portugal 2022/23 - 2. část

12.08.2022, 13:14
Previews
Portugalský ligový fotbal má za sebou první kolo nové sezóny a společně s ní přichází i velký předsezónní přehled letošních účastníků nejvyšší portugalské fotbalové soutěže. V druhé části se jednotlivě podíváme na posledních šest týmů, které si zachovaly ligovou příslušnost a tři nováčky z druhé ligy.

Minulá sezóna nabídla stejně jako sezóny předcházející napínavý souboj klubů z chvostu tabulky o udržení mezi ligovou elitou. Ještě čtyři kola před koncem ligy hrozil matematicky sestup polovině týmů a o finální podobě sestupující dvojice se opět rozhodovalo až v posledním kole.

V nové sezóně se v nejvyšší soutěži nepředstaví poslední Belenenses, ani předposlední Tondela. Po neúspěchu v baráži proti Chaves je následuje také Moreirense. Kromě vítěze baráže se do první ligy vrátilo po roční pauze Rio Ave a z druhého místa jej doprovodila Casa Pia.

CS Marítimo

Sezóna 2020/21 byla pro fanoušky fotbalu na ostrově Madeira krizovou záležitostí. Oba hlavní zástupci ostrova Nacional a Marítimo se sice znovu po roční pauze potkali v první lize, ale málem také zažili společný sestup. Zatímco Nacional obsadil poslední místo, Marítimo se v posledním kole vyhnulo baráži a šlo další prvoligové sezóny.

Ta už byla poklidnější a nyní jednoznačná jednička Madeiry obsadila po všech odehraných kolech pod vedením Vasca Seabry 10. místo. Právě angažování mladého trenéra loni v listopadu klubu prospělo. Seabra zlepšil herní projev týmu a to se podepsalo i na výsledcích. Přesto byli fanoušci Marítima zvyklí, že jejich tým atakoval pohárové pozice a to už se pár let nestalo.

Marítimo muselo v tomto přestupovém období řešit pozici brankáře. Jednička minulé sezóny Paulo Victor neprodloužil smlouvu a odešel do Kataru. Zastoupit by ho měl český brankář Matouš Trmal, který přišel z Vitórie SC na hostování s opcí. Smlouvu neproudloužil ani Alipour a v klubu nepokračuje rovněž Henrique. Alipourovy góly by měl nahradit Moreno z rezervy Manchesteru City, střed hřiště přišel vyztužit zkušený João Afonso z Gil Vicente.

Hvězda týmu - Joel Tagueu

Kamerunský útočník je stálicí klubu z Funchalu a v jeho dresu nastřílel 37 ligových gólů. V minulé sezóně jich i přes zranění vsítil 9 a byl nejlepším střelcem svého týmu. Po odchodu Alipoura se na jeho góly bude spoléhat ještě víc. Pokud osmadvacetiletému útočníkovi vydrží zdraví, může se stát opravdovým tahounem svého týmu.

Tip na umístění - 13. místo

Přestupová aktivita to možná neukazuje, ale Marítimo rozhodně chce bojovat o pozice zajišťující zápolení v pohárové Evropě. Pohromadě zůstala sehraná obrana s kapitánem Zainadinem jako lídrem a byla to hlavně defenzivní hra, která se pod Seabrou zlepšila. Od Marítima nelze čekat líbivý fotbal plný rychlých ofenzivních akcí, ale pragmatickou takticky vyspělou hru, na kterou bude mít každý tým problém vyzrát. Otázkou je, jestli se dočkáme nějaké nápaditosti v útoku, kde ze zajímavých hráčů zůstal jen Tagueu.

Paços Ferreira

Před deseti lety začínala sezóna na kterou bude každý fanoušek Paçosu Ferreira vzpomínat už navždy. Tým pod vedením mladého trenéra Paula Fonsecy dosáhl 3. místa a postoupil do předkola Ligy mistrů. U toho už Fonseca nebyl a pohádka Paçosu Ferreira dlouho nepokračovala. Po pár obstojných sezónách klub sestoupil a po roční anabázi v druhé lize se vrátil v roce 2019 zpět mezi elitu.

V první lize se Pacenses cítí jako doma a v minulé sezóně už vítali na svém stadiónu v předkole prvního ročníku Konferenční ligy slavný Tottenham, kterého se nezalekli díky gólu Lucase Silvy ho porazili 1:0. V odvetě už tak úspěšní nebyli a postup do další fáze se nekonal. Letos to poháry pro Paços Ferreira nebudou, neboť se klubu v minulé sezóně tolik nedařilo a obsadil 11. místo.

Na Pepovu práci z vydařené sezóny nedokázal navázat Jorge Simao a v prosinci ho nahradil současný trenér César Peixoto. Ten se musel smířit s odchodem spolehlivé brankářské jedničky Andrého Perreiry, který kývl na nabídku Granady. V týmu nepokračují ani Hélder Ferreira a Baixinho, kteří se vydali na Kypr. Ze Sportingu přišel na hostování zkušený stoper Tiago Ilori a ofenzivní řady rozšířil Nigel Thomas z rezervy PSV.

Hvězda týmu - Nicolás Gaitán

Bývalý reprezentant Argentiny a jedna z hlavních postav mistrovského tažení Benficy pod Jorge Jesusem zakotvil na začátku roku po otočce v Uruguayi opět v Portugalsku, kde ho zaměstnal Paços Ferreira. Čtyřiatřicetiletý záložník toho kvůli zranění v minulé sezóně moc nestihl, ale v šesti zápasech, z nichž jenom ve třech nastoupil v základní sestavě, zaznamenal dva góly a ukázal, že může být pro svůj tým prospěšný i v závěru kariéry.

Tip na umístění - 14. místo

Pohled na přestupovou aktivitu Paçosu Ferreira značí, že klub zatím spíše oslabil než posílil svůj kádr a trenéra Peixota čeká náročná sezóna. Vedení se i přes některé výnosné prodeje bojí utrácet a dá se tak pouze odhadovat, zda letní příchody mají dostatečnou kvalitu na ligový fotbal.

Boavista FC

Když v roce 2001 portská Boavista vyhrála mistrovský titul, způsobila v obrovský šok. V 67. ročníku ligy se stala teprve pátým vítězem a přerušila 55 let trvající nadvládu "velké trojky”. Klub zanechal dobrý dojem v evropských pohárech, držel se vysoko v ligové tabulce a legendární Estádio do Bessa prošel velkou rekonstrukcí, aby se na něm v roce 2004 mohlo odehrát Euro.

Po velkém hurá ale přišel ještě větší pád. Těsně před slavným Eurem portugalský fotbal ochromila rozsáhlá korupční kauza Apito Dourado. Odhalování všech konexí v kauze propletené napříč mnoha profesionálními kluby přivedlo vyšetřovatele i k Boavistě, jejíž představitelé ovlivnili hned tři zápasy a klub byl v roce 2008 přeřazen do druhé ligy. Stále narůstající dluhy způsobily špatný chod klubu a následný sestup do třetí ligy. V té se klub plácal pět sezón, než po soudních tahanicích opět dostal prvoligovou licenci.

Klub se v první lize etabloval, ale jeho místo je převážně v dolní polovině tabulky. Cílem Panterů je ovšem návrat do pohárů a prohánění nejlepších domácích týmů. Rád by u toho byl i současný trenér Petit, který byl před 21 lety součástí mistrovského kádru. Klub vedl už při jeho návratu mezi elitu, ale o moc povedené angažmá nešlo.

Po svém návratu na začátku loňského prosince ale tým pozvedl. Udělal z Boavisty remízového krále sezóny a ze sestupového pásma dostal tým na 12. místo. Úspěšné bylo i tažení Ligovým pohárem, kde černobílé v semifinále po penaltách vyřadila Benfica.

Právě do Benficy odešel nejlepší střelec loňské sezóny Petar Musa. V týmu nepokračuje ani Porozo, za kterého Troyes zaplatilo 3,5 milionů eur a nevydařené hostování ukončil Ilori. Kariéru po sezóně ukončil legendární Javi García. Za Musu by nyní měl střílet góly slovenský útočník Boženík, který přišel na hostování s opcí z Feyenoordu. Ofenzivu posílil ještě Agra z Tondely a Lourenço z Estorilu. Minulou sezónu průchodnou obranu posílil stoper s letitými zkušenostmi z Portugalska Vincent Sasso.

Hvězda týmu - Yanis Hamache

Alžírský bek se stal jednou z prvních akvizic po vstupu majitele Lille Gérarda Lopeze do klubu a ukázal se být dobrou volbou. Třiadvacetiletý levý obránce si po dvou sezónách v klubu vybudoval silnou pozici a dokonce se dostal do poslední nominace alžírské reprezentace. V minulé sezóně zaznamenal čtyři góly a na další čtyři přihrál. Jeho výkony přitahují pozornost dalších zájemců, ale nic nenasvědčuje tomu, že bude Boavista v tomto přestupovém období ještě prodávat.

Tip na umístění - 5. místo

Od návratu do první ligy už uběhlo mnoho sezón a klub krom sportovní stability nalezl v posledních letech i stabilitu finanční. Odchod Musy a Poroza se může na hře projevit, ale jména posil vypadají zajímavě a nad ligovými standardy. Většina opor v týmu zůstala a všechny navíc z brány bude hlídat velezkušený kapitán Bracali.

Portimonense SC

Žádná země v Evropě nemá v angažování brazilských fotbalistů takovou výhodu jako Portugalsko. Daru společného jazyka k angažování hráčů z líhně talentů hojně využívá Portimonense. Klub z jihu Portugalska tento model praktikuje již mnoho sezón, a proto není divu, že i tuto sezónu figuruje na soupisce prvního týmu víc brazilských hráčů než domácích hráčů.

K větším úspěchům zatím tato taktika nevedla a proto 13. místo v loňské sezóně není pro nikoho překvapením. Klubu se totiž do posil moc investovat nechce. Ani v tomto přestupovém období nedošlo k příchodu většího jména a všechny posily přišly zadarmo z nižších soutěží.

Velkým úspěchem tohoto přestupového období je hlavně vyinkasování 7 milionů eur za Beta, který po ročním hostování natrvalo přestoupil do Udinese. Chybět bude i Nakajima, který se po hostování vrátil do Porta. Trenér Paulo Sérgio má ve své sestavě hned několik opor z minulé sezóny, ale ty se hlavně v druhé polovině hodně trápily.

Hvězda týmu - Willyan

Jak jinak než brazilský stoper přišel do klubu v roce 2019 a začíná v něm už svou čtvrtou sezónu. Za tu dobu se z pozice náhradníka propracoval v jasnou první volbu na stoperském postu a měl velký podíl na dobrých defenzivních statistikách minulou sezónu. Pokud bude na hřišti, neměl by jeho tým dostávat moc gólů.

Tip na umístění - 18. místo

Před dvěma lety už Portimonense na sestupové pozici skončilo, ale řízený sestup Vitórie Setúbal udržel klub v nejvyšší soutěži. Tým v několika posledních přestupových obdobích prodal svá největší jména a nedokázal je dostatečně nahradit. Je pravda, že téměř každou sezónu se v Portimonense neznámý hráč ukáže jakou tahoun, ale ani to nemusí stačit.

FC Vizela

FC Vizela loni prolomila 36 let dlouhé čekání na návrat do první ligy a v první sezóně po dlouhém čekání svou pozici mezi elitou udržela. Klub ze stejnojmenného dvacetitisícového města se z farmy Bragy transformoval na respektovaného účastníka nejvyšší soutěže a velký podíl na tom má jeden muž. Alváro Pacheco usedl na trenérskou židli ve Vizele před sezónou 2019/20 a po postupu ze třetí ligy s ničím neotálel a hned s týmem vybojoval postup do Ligy Portugal. V té se klub s omezenými prostředky nenechal zahanbit a díky 14. místo udržel prvoligovou příslušnost.

Tu by si rád udržel i nadále, ale po letních odchodech to nebude jednoduchý úkol. Odešly dvě největší ofenzivní opory - Cassiano za 300 tisíc eur do Saudské Arábie a Schettine nepokračuje v hostování. Skončili také Ofori a Marcos Paulo. Jednou provždy by ale měla být vyřešena pozice brankářské jedničky, kterou by měl zastoupit nově příchozí Buntič. Zajímavou posilou by mohl být pravý obránce Carlos Isaac se zkušenostmi z druhé španělské ligy.

Hvězda týmu - Claudemir

Jedna z hlavních postav zlaté éry FC Kodaň, Claudemir, přišel do Vizely před začátkem minulé sezóny ze Sivassporu a hned se stal oporou. Čtyřiatřicetiletý defenzivní záložník byl režisérem hry nováčka a jeho přehled byl v mnoha utkáních klíčových. Za dobrou sezónu byl vedením odměněn ročním prodloužením smlouvy, a i když ho na začátku sezóny limitují zranění, trenér Pacheco s ním počítá.

Tip na umístění - 10. místo

Vizela v minulé sezóně rozhodně netěžila z nováčkovského entuziasmu. Její začátek v lize byl náročný, ale postupem sezóny šlo cítit, že se nově poskládaný tým sehrává. Tuto sezónu už tolik změn neproběhlo a Pacheco může těžit ze sehranosti už jejím začátku. Jestli se povede nahradit 18 odchozích gólů Cassiana a Schettineho, čeká Vizelu dobrá sezóna.

FC Arouca

I poslední z loňských nováčků dokázal v minulé sezóně udržet svou pozici v první lize. Arouca musela o prvoligovou příslušnost bojovat nejtvrději a dostala se do ligy až přes baráž proti Rio Ave. Také v minulé sezóně se z nováčků o setrvání v první lize bála nejdéle. Absolutní jistotu toho, že se v Arouce po roce baráž nebude hrát znovu, získal klub až v posledním kole.

V tom stále vedl tým z lavičky strůjce postupu Armando Evangelista, se kterým vedení prodloužilo smlouvu do konce právě začínající sezóny. Trpělivost s osmačtyřicetiletým trenérem se vedení klubu vyplatila, i když Arouca setrvání v lize neměla dlouho jisté.

Evangelistovi se podobně jako před minulou sezónou výrazně obměnil kádr. Nejvýraznějším odchodem je přestup desetigólového střelce Andrého Silvy do Vitórie SC. V klubu nepokračuje ani loňská opora Thales. Z příchodu je třeba vypíchnout Oriola Busquetse z Clermontu nebo ukrajinského obránce Milovanova z Gijónu.

Největší hvězda - João Basso

Pětadvacetiletý stoper z brazilské Curitiby se v portugalské lize poprvé představil před pěti lety na půdě Aroucy, ale v dresu Estorilu. Svému současnému zaměstnavateli při svém debutu vstřelil gól. V první lize nastoupil ještě jednou v posledním kole opět proti Arouce, ale pak si dal čtyřletou pauzu. V Estorilu se neprosadil, a tak se na začátku sezóny 2020/21 stal hráčem osudové Aroucy, v jejíž dresu ožil. Byl stabilním členem základní sestavy v postupové sezóně i v loňském ročníku. Stal se pevnou součástí obrany a také spolehlivým penaltovým exekutorem, díky čemuž patří k nejproduktivnějším obráncům celé ligy.

Tip na umístění - 15. místo

Arouca opět udělala velké změny v soupisce, což může znamenat pomalejší vstup do sezóny. Svůj kádr však posílila o zajímavá a na ligu kvalitní jména, což by v konečném důsledku mělo znamenat splnění hlavního cíle sezóny - udržení v lize.

Rio Ave FC

Když v květnu roku 2021 dávalo Rio Ave sbohem nejvyšší ligové soutěži, byl to pro fotbalovou veřejnost v Portugalsku velký šok. Sezónu dříve klub ze severu země skončil na 5. místě a vybojoval si místo v předkolech Evropské ligy, ve kterých velmi překvapil. Po vyřazení bosenského Borac přišel nečekaný postup přes Besiktas a poslední předkolo proti slavnému AC Milán. Sedminásobný vítěz Ligy mistrů byl na severu Portugalska vteřiny od vyřazení, ale v poslední minutě prodloužení vyrovnal z penalty Çalhanoğlu a penalty nakonec byly pro Rio Ave osudné.

V ten moment by asi nikoho nenapadlo, že po 34 odehraných kolech půjde Rio Ave do baráže. V té bylo proti Arouce favoritem, ale po venkovní prohře 3:0 přišel jenom domácí zmar v podobě prohry 0:2 a sestupu do druhé ligy. V té tým přebral Luís Freire a po trápení v první třetině sezóny splnil povinnost a svůj tým nakonec dovedl k prvnímu místu a postupu do ligy.

Tam chce samozřejmě Rio Ave zůstat, a proto se nebálo do týmu investovat. V přestup proměnilo hostování minulou sezónu jedenáctigólového Azize z Vitórie SC. Za ghanského útočníka se vedení nebálo zaplatit milion eur. Dalších 600 tisíc eur putovalo do Vitórie za brankáře Jhonatana, který také minulou sezónu v klubu hostoval. Křídelní prostory klub posílil o Hernâniho. Bývalý hráč Porta nebo Levante strávil poslední sezónu v Las Palmas, kde kvůli zraněním moc zápasů neodehrál.

Největší hvězda - Aziz

Ghanský útočník se v posledních sezónách stal postrachem druholigových obran, ať už nosil jakýkoliv dres. Nejprve na sebe upozornil v pouhých dvaceti letech, kdy v dresu béčka Vitórie nastřílel v druhé lize 11 gólů. Dvojcifernou hranici pak překonal na hostování v Estorilu, kterému vystřílel postup, i uplynulou sezónu v Rio Ave, které se tak nebálo za dnes třiadvacetiletého forvarda zaplatit milion eur a doufá, že v podobném duchu bude pokračovat i o soutěž výše.

Tip na umístění - 9. místo

Rio Ave je stabilním účastníkem nejvyšší soutěže, což rychlý návrat po jedné sezóně jenom dokazuje. Trenér Freire se chce spoléhat na souhru z minulé sezóny a do sestavy mistrů druhé ligy příliš nezasáhl. Pokud si mladá a talentovaná sestava přenese pohodu z minulé sezóny, čeká jí poklidný ročník ve středu tabulky.

Casa Pia AC

Belenenses sice po tragické sezóně opustilo nejvyšší soutěž, ale počet lisabonských klubů mezi elitou tím neklesl. Poprvé během své třiaosmdesátileté existence totiž do první ligy postoupila Casa Pia AC. Klub pojmenovaný podle dětské charity, kterou prošlo velké množství mladých sportovců klubu, má podobně jako největší kluby široké pole působnosti a soustředí se na mnoho populárních sportů.

Fotbal je ale v Portugalsku jasnou jedničkou mezi všemi sporty a historický postup klubu je obrovským milníkem. Velký podíl na tom má oblíbený trenér Filipe Martins, kterého také čeká první prvoligová zkušenost. Klub navíc dlouhou dobu sahal po 1. místu a až velký finiš Rio Ave tuto šanci zmařil a Casa Pia zůstala o dva body na 2. místě.

Casa Pia si nemohla dovolit investovat velké prostředky do posil, a tak se zaměřila hlavně na volné hráče. Zajímavý je příchod Etekiho z Granady, který má zkušenosti z La Ligy i evropských pohárů. O góly by se měl starat japonský útočník Kunimoto, který minulou sezónu působil v Jeonbuku.

Největší hvězda - Yan Eteki

Kamerunský záložník začínal s velkým fotbalem v tehdy druholigové rezervě Sevilly, kde nezaujal natolik, aby si vypracoval pozici v prvním týmu. Přes hostování v Almeríi se dostal do Granady, kde byl stabilním členem sestavy, která se probojovala do čtvrtfinále Evropské ligy. Minulou sezónu ale Granada sestoupila a Eteki vinou zranění i špatných výsledků nedostával tolik příležitosti. Do Casa Pia ale přichází jako velká hvězda, která by měla stát za udržením klubu mezi nejlepšími.

Tip na umístění - 11. místo

Casa Pia má za sebou perfektní historickou sezónu a do nové prvoligové jde s většinou hráčů, kteří mají na postupu podíl. Soupisku klub rozšířil o kvalitní jména a nováčkovský entuziasmus v úvodu sezóny by mohl tým vyšvihnout ke klidnému středu tabulky.

GD Chaves

Po třech letech v druhé lize se GD Chaves opět vrátilo do nejvyšší soutěže. V té naposledy vydrželo také tři sezóny a cílem klubu je tuto periodu nyní protáhnout na mnohem delší čas. Chaves se přeci jen na postup zpět hodně nadřelo.

Na první dva týmy Rio Ave a Casa Pia mělo velkou ztrátu a muselo si hlavně krýt záda před pronásledovateli, aby postoupilo alespoň do baráže z 3. místa. To se podařilo a v baráži čekalo Moreirense, se kterým si Chaves doma poradilo 2:0, a tak venkovní prohra nejtěsnějším rozdílem nemohla hráčům Chaves zkazit náladu, protože vybojovali postup zpět mezi nejlepší.

Mezi nejlepšími bude Chaves také chtít nějakou dobu zůstat, a proto přivedlo mnoho nových hráčů. Pomohl tomu prodej Alexsandra za 2 miliony eur do Lille. Chaves podepsalo ze sestupivšího Moreirense zkušeného Stevena Vitóriu nebo Monteho, který naposledy bez úspěchu hostoval v Almeríi.

Hvězda týmu - Nélson Monte

Sedmadvacetiletý odchovanec odchovanec Benficy se do seniorského fotbalu poprvé podíval v Rio Ave, za které odehrál 139 soutěžních utkání a ani v jednom se mu nepodařilo skórovat. V klubu byl ale dlouhé roky důležitou postavou obranných řad a zasloužil si přestup do ukrajinského Dnipra. Bohužel ruský útok na Ukrajinu přerušil soutěže v zemi a Monte odešel na zbytek sezóny hostovat do druholigové španělské Almeríe. Tam ale nenastoupil ani do jednoho utkání a po hororové sezóně podepsal smlouvu s Chaves, se kterým by se rád udržel v nejvyšší soutěži.

Tip na umístění - 17. místo

Chaves mělo ze všech tří postupujících nejméně přesvědčivou cestu do první ligy, a proto také posilovalo ze všech postupujících nejvíc. Mezi posilami je několik hráčů s velkými zkušenostmi z první ligy, ale zároveň několik neznámých a bude zajímavé pozorovat, jak si nový tým pod vedením zkušeného trenéra Campelose povede. Udržení v lize bude hlavním a velmi složitým cílem klubu.

Autor: Martin Jedlička

Komentáře (8)

Přidat komentář
Blasphemer

Dobrý článek, doporučím všem přátelům.

Reagovat
Kang & Kodos

Oba dva si ho nemohli vynachválit

Reagovat
Blasphemer

Tolik jich zas nemám.

Reagovat
FC Porto

Boavista 5 místo? Trochu fantasy ale nebylo by to zlé, stadion krásný. Určitě jim to přeju.

Reagovat
Hiko

já to teda beru

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele