Preview Ligy Mistrů 26.11.

26.11.2002, 13:42
Aktuality
Prvními čtyřmi zápasy dnes začíná druhá fáze letošní Ligy Mistrů. Už v 18:45 odstartuje duel mezi Lokomotivem Moskva a Borussií Dortmund, souboj překvapení první fáze a loňského finalisty poháru UEFA. Největším šlágrem nejen prvního dne, ale celého prvního kola je bezesporu duel mezi AC Milán a Realem Madrid.

Lokomotiv - Dortmund

Lokomotiv Moskva má skvělou sezónu. Poprvé v historii získal ruský titul, obrovským úspěchem je také postup do druhé fáze Ligy Mistrů. Ve skupině C má ale pramalé šance na další úspěch, jeho soupeři jsou kromě Dortmundu ještě Real Madrid a AC Milán. Lokomotiv nastoupí v plné síle a trenér Yuri Semin svému týmu věří. "Zápas bude těžký, ale pokud předvedeme podobný výkon, jako v posledních třech zápasech Ligy Mistrů, výsledek přijde," řekl Semin. "Emoce ze zisku titulu jsou pryč a teď na sebe musíme vzít velkou zodpovědnost – nastupujeme v nejprestižnější evropské fotbalové soutěži jako mistři Ruska," dodal kouč. Borussii se v poslední době moc nedaří, prohrála čtyři z pěti svých posledních zápasů a v Bundeslize se propadla na čtvrté místo. "Naším problémem je ztráta koncentrace, ne nedostatek kvality," má o příčinách krize jasno trenér Matthias Sammer. "To se musí změnit," dodal Sammer. Otazníky v sestavě úřadujícího německého mistra visí nad obráncem Christophem Metzelderem, který má problémy se stehenním svalem, poraněné koleno trápí Stefana Reutera a s nataženým lýtkem odpočívá také Heiko Herrlich. Jako hlavní sudí bude zápas řídit René Temmink z Nizozemí. Můj odhad šancí: 30%-30%-40%.

AC Milán – Real Madrid

Souboj dvou gigantů – i tak lze nazvat duel pětinásobného vítěze s obhájcem trofeje, který vyhrál už devětkrát. Oba trenéři se shodují, že se dnes na San Siru odehraje velký zápas. "Po horších letech se vracejí na výsluní. Bude to souboj dvou z nejlepších týmů na světě. Změnili styl hry, hrají více útočně a skvěle ovládají krátké přihrávky," vysekl milánskému klubu poklonu kouč Realu Vicente del Bosque. Real se bude muset obejít bez několika hráčů základní sestavy. Kapitán Fernando Hierro a záložník Claude Makelele jsou zranění už déle, Ronalda o víkendu přepadla chřipka a nově se zranil také Guti, na včerejším tréninku si poranil kotník a dnes nenastoupí. Velkou morální vzpruhou by pro Real měl být návrat Zinedina Zidana, který by podle posledních zpráv i přes původní pochybnosti měl nastoupit. Už delší dobu se trápí s bolavými zády, vynechal kvůli nim sobotní zápas s Barcelonou. AC Milán je ve skvělé formě, o víkendu v derby porazil Inter a vyhoupl se na první příčku italské Serie A. Jediným hráčem základní sestavy, kterého bude trenér Carlo Ancelotti postrádat, je zraněný obránce Alessandro Nesta. "Získáváme sebedůvěru a jsem rád, že nás prověří pravděpodobně nejlepší tým v Evropě. Zápas s Realem je vždy velký svátek," řekl natěšený trenér AC Milán. Utkání začíná v obvyklých 20:45, hlavním rozhodčím bude Švýcar Urs Meier. Můj tip: 30-50-20.

FC Basilej – Manchester United

Největší senzací letošní sezóny Ligy Mistrů je určitě švýcarský FC Basilej. Už postup z předkola přes Celtic Glasgow byl překvapením, mnohem více se ale lídr švýcarské ligy blýskl postupem do druhé fáze na úkor Liverpoolu. Trenér Christian Gross, který se pomalu stává švýcarským národním hrdinou, cítí, že tým je "připraven poměřit se s dalším těžkým soupeřem." Všichni klíčoví hráči Basileje by měli být fit, zranění trápí pouze Antonie Esposita a Georgeho Koumantarakise. "Pokud chceme proti Manchesteru uspět, musíme si hlavně věřit," nastínil hlavní taktický pokyn trenér Gross. "Budeme hrát ofenzivně, budeme se snažit kontrolovat míč, nesmíme ale zapomenout na obranu a hlavně nesmíme ztratit koncentraci, jako ve druhém poločase posledního utkání s Liverpoolem," řekl Gross. "Mají několik zraněných hráčů, úplně novou obrannou dvojici – to by pro nás mohla být šance," dodal kouč. Manchester se vlastně celou sezónu trápí se zraněními. Mimo hru je hned šest hráčů základní sestavy – David Beckham, Roy Keane, Nicky Butt, Laurent Blanc, Rio Ferdinand a Gary Neville. Slabinou se může zdát nezkušená dvojice stoperů, v srdci obrany United vedle sebe nastoupí dva mladíci – John O’Shea a Wesley Brown. Trenér Ferguson jim ale věří: "Je pravda, že na této úrovni nemají zkušenosti, já ale spoléhám na jejich kvalitu," řekl kouč. "Mají kvalitní tým, hlavně několik výborných útočníků. Nebude to pro nás lehký zápas, oni to ovšem také nebudou mít snadné," uznal Ferguson sílu soupeře. Zápas bude řídit ruský sudí Valentin Ivanov. Můj tip: 20-40-40.

Deportivo – Juventus

Dalším dnešním španělsko-italským soubojem je duel mezi Deportivem La Coruňa a Juventusem Turín. Juventus na španělské půdě nedokázal vyhrát už dlouhých 32 let, Deportivo nedokázal v předchozích čtyřech zápasech za poslední dva roky ani jednou porazit. Odhodlání Juventusu vyjádřil záložník Alessio Tacchinardi: "Vím, že jsme schopni uhrát dobrý výsledek kdekoli." Druhá fáze Ligy Mistrů bude podle něj hlavním testem, který ukáže, co jsou schopni dokázat. Trenér Marcello Lippi nemůže počítat s útočníky Salasem a Trezeguetem, jinak by měli být všichni klíčoví hráči fit. Deportivo v posledním utkání první fáze vyhrálo na stadiónu AC Milán 2:1 a zajistilo si tak postup. V sestavě by oproti poslednímu ligovému utkání se Sevillou (1:1) mělo dojít k jediné změně. Na pravém kraji obrany zřejmě Lionel Scaloni nahradí Héctora Berenguela, jinak zůstane obrana stejná – v jejím středu tedy místo zraněných Naybeta a Donata zůstanou Enrique Romero a César Martín. Hlavním rozhodčím pro tento zápas byl jmenován německý sudí Herbert Fandel. Můj tip: 40-35-25.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele