Preview kvalifikace o postup na MS 2018 - sobota 8.10.

08.10.2016, 08:48, aktualizováno 08.10.2016, 08:48
Previews
Sobotní kvalifikační program přináší hned několik zajímavých duelů, tahákem pak dozajista bude střetnutí Německa s Českem. Ve skupině E si to Polsko rozdá s Dánskem, zatímco Slovensko čeká nevyzpytatelný duel na půdě Slovinska. Skotové přivítají Litvu, Anglii, Skotsko i Severní Irsko pak čekají duely s outsidery...
Skupina C
Ázerbájdžán - Norsko  (sobota 18:00)
Všechny zápasy v kvalifikační skupině C jsou pro oko českého diváka velmi zajímavé a výjimkou nebude ani souboj Ázerbájdžánu s Norskem. S domácím celkem se český výběr střetne už v úterý, Norové by měli patřit mezi hlavní konkurenty v boji o postup na světový šampionát. Favoritem tohoto utkání určitě budou hosté z Norska, na druhou stranu jsou domácí velmi silní před vlastním publikem a bez šance na bodový zisk rozhodně nejsou.

Ázerbájdžán v uplynulé kvalifikaci na EURO dokázal doma obrat o body například i Chorvatsko po bezbrankové remíze, se svým nedělním soupeřem je starý známý. V boji o evropský šampionát se totiž domácí střetli právě s Norskem a byly to opravdu vyrovnané zápasy. Severský výběr nejprve zvítězil na ázerbájdžánské půdě po výsledku 1:0, ovšem v domácím prostředí na jeho defenzívu recept nenašel a rozešel se s ním smírně bez branek.

Domácí zakončili skupinu na páté pozici se šesti body, Norové skončili třetí s devatenácti body a nakonec neuspěli v dodatečné baráži s Maďarskem. V tomto cyklu je na tom momentálně lépe outsider tohoto střetnutí, když ve svém prvním utkání dokázal vyhrát na půdě trpaslíka ze San Marina nejtěsnějším poměrem 1:0. Norsko přivítalo obhájce světového titulu z Německa a v Oslu mu podlehlo jasně 0:3.

Hostující trenér Per-Mathias Høgmo je u týmu už téměř tři roky a oba dva duely s Ázerbájdžánem zažil, dobře tedy ví, jak těžký úkol to bude. "Vždy se musíme vyrovnat se specifickými podmínkami, navíc nás trochu svazuje úloha favorita. Nedá se očekávat ofenzivní útočná hra z obou stran, spíše to bude vyčkávaná na každou chybu a rozhodovat mohou opravdu jen maličkosti," uvedl Høgmo s velkou dávkou opatrnosti.

Šestapadesátiletý norský stratég doufá, že jeho svěřenci předvedou lepší hru směrem dopředu než proti Německu. "Je to teprve druhý kvalifikační zápas, ale hodně může nastínit naše šance na postup. Musíme hrát trpělivě, vyhnout se panice a hrát na sto procent až do závěrečného hvizdu. Před necelými dvěma lety jsme v Ázerbájdžánu zvítězili, teď nás ale podle mě čeká ještě těžší úkol," dodal Høgmo s mírnými obavami.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.20 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Německo - Česko  (sobota 20:45)
Čeští fotbalisté před měsícem vstoupili do kvalifikace mistrovství světa domácí remízou 0:0 se Severním Irskem a nyní je čeká druhý zápas skupiny C. Půjde o nejtěžší možnou zkoušku, protože změří síly s obhájcem titulu Německem, navíc na jeho hřišti. Češi by se ale rádi vzepřeli roli obrovského outsidera a v Hamburku překvapili podobně jako v posledním vzájemném zápase před devíti lety, který v Mnichově v evropské kvalifikaci vyhráli 3:0.

"Všichni víme, co nás čeká. Německo je mimořádně silné úplně ve všem. Třeba se nám ale podaří poodhalit nějakou slabinku. Budeme se snažit, abychom Němcům nevytvořili komfortní prostředí, které by jim vyhovovalo," řekl český kouč Karel Jarolím, který převzal tým v létě po Pavlu Vrbovi. Vedle remízy se Severními Iry s ním porazil v přípravě Arménii 3:0.

Reprezentanti vědí, že se musí sejít více věcí najednou, aby mohli pomýšlet proti semifinalistovi Eura na bodový zisk. Hlavně nesmějí nastoupit k duelu předem poraženi. "Rozhodně to není nesplnitelná mise, určitě nechceme být odevzdaní. To by byla největší chyba. Pokusíme se předvést maximum a musíme mít také trochu štěstí," řekl stoper Tomáš Sivok.

"Nechceme hledat alibi, že půjdeme něco zkusit, to by asi nešlo. Nesmíme Němcům ukázat, že jsme ti slabší a říkat si, že to s nimi nepůjde. Jde to s každým. Němci taky nejsou neomylní a dají se tam najít nějaké skulinky. Každý bod by byl plusový," uvedl obránce Pavel Kadeřábek.

Německo díky vynikající záložní řadě téměř proti všem dominuje a český tým zřejmě čeká většinu času běhání bez míče. Reprezentanti ale chtějí být aktivnější než v červnu při porážce 0:1 na Euru se Španělskem, které diktuje tempo hry podobně jako tým kouče Joachima Löwa.

"Musíme být aktivní ve všech činnostech. Dobře organizovaní, opravdu bystří v defenzivě, kompaktní a na druhou stranu maximálně odvážní směrem dopředu," nabádal Jarolím.

"Musíme podat disciplinovaný a aktivní výkon. Když to otevřeme, přejedou nás, ale nemůžeme být jen vzadu. Když budeme zodpovědní při defenzivní práci, možná budou prostory pro protiútoky, protože oni se snaží soupeře přehrát za každou cenu," uvedl bek Theodor Gebre Selassie.

Němci od porážky s českým týmem v roce 2007 následujících 22 soutěžních utkání na domácí půdě neprohráli. Na úvod nynější skupiny zvítězili v Norsku jasně 3:0. "Naším cílem je vyhrát skupinu. Papírově jsou Češi naším největším soupeřem, proto si nemůžeme dovolit zápas s nimi ztratit. Podle toho budeme i hrát. Samozřejmě chceme předvést dobrý fotbal, ale nejdůležitější jsou tři body," řekl brankář Manuel Neuer.

Kouč Jarolím musel kvůli zranění oželet několik hráčů a především musí vymyslet, jak poskládat sestavu bez klíčového záložníka Vladimíra Daridy. "Je to citelný zásah, ale musíme se s tím vypořádat," podotkl trenér.

Zápas začne v sobotu ve 20:45 a bude ho sledovat vyprodaný stadion v Hamburku. V úterý ve Vítkovicích pak čeští fotbalisté přivítají Ázerbájdžán.
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Kimmich, Boateng, Hummels, Hector - Khedira, Kroos - Müller, Özil, Draxler - Götze.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Suchý, Sivok, Novák - Hořava, Pavelka - Skalák (Petržela), Dočkal, Krejčí - V. Kadlec.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Severní Irsko - San Marino  (sobota 20:45)
Severní Irsko si na úvod kvalifikace mistrovství světa připsalo slibnou bezbrankovou remízu z české půdy, ovšem nyní se musí projednou popasovat s rolí jasného favorita. Do Belfastu totiž tuto sobotu zavítá fotbalový otloukánek ze San Marina.

Severní Irové se ve Windsor Parku představí v soutěžním zápase poprvé od úspěšného mistrovství Evropy, kde skončili až před branami čtvrtfinále proti dalšímu překvapení z Walesu. Nikoho by tak nemělo překvapit, že svěřence kouče O’Neilla přivítá vyprodané osmnáctitisícové publikum, lačné po dalším úspěchu. San Marino představuje zdánlivě snadné sousto, vždyť za celé působení pod hlavičkou FIFA od roku 1988 ještě nevyhrálo ani jeden jediný zápas a dokonce i na remízu již během světové kvalifikace čeká předlouhých patnáct let.

V posledních dvou venkovních zápasech Sanmariňané inkasovali hned sedmnáct gólů, ovšem stoper domácího týmu Gareth McAuley je ochoten se spokojit s jakýmkoli výsledkem, který Severnímu Irsku přinese tři body. "Jde o zápas, který musíme vyhrát. Předpokládám, že San Marino zvládnou porazit všichni ostatní v naší skupině jak doma, tak venku, a tak teď leží tlak na nás."

"Potřebujeme, aby diváci stáli za námi a byli trpěliví stejně jako my," pokračuje obránce West Bromwiche Albion. "I kdyby padl jen jeden gól v poslední minutě a my vyhráli 1:0, tak budeme mít splněno. Samozřejmě že bychom si přáli zvítězit vyšším rozdílem, ale tomu už dle mého v mezinárodním fotbale nejspíše odzvonilo."

"Opravdu bych ani z jednobrankové výhry nebyl zklamaný - v předchozích letech jsme hráli v Lucembursku a prohráli. Předtím jsme zase uhráli remízu na Faerských ostrovech," připomíná McAuley výsledky zpřed doby, kdy severoirský fotbal vyletěl raketově vzhůru. Ještě v minulé kvalifikaci mistrovství světa Severní Irové podlehli jak Ázerbájdžánu, tak i zmíněným Lucemburčanům. "Chci věřit tomu, že jsme se z těchto zápasů poučili. S Lucemburskem jsme si sáhli na dno, ale teď jsme na tom zase dobře a děláme na hřišti ta správná rozhodnutí," uzavřel McAuley.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.02 - 26.00 - 101.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Německo11003:03
2.Ázerbájdžán11001:03
3.Česko10100:01
 Severní Irsko10100:01
5.San Marino10010:10
6.Norsko10010:30
Skupina E
Arménie - Rumunsko  (sobota 18:00)
Arménie se v posledních letech hodně zvedla a na její půdě se už nezískávají body tak snadno jako v předchozích letech. Nyní se pokusí překvapit účastníka letošního evropského šampionátu ve Francii z Rumunska, který se po hubených letech opět začíná šplhat směrem nahoru. Hosté jsou považováni za mírné favority, jenže na druhou stranu se žádné gólové hody očekávat nedají a o vítězi mohou rozhodovat maličkosti.

Arméni v uplynulé kvalifikaci o ME 2016 nepředvedli nic světoborného, v osmi utkáních získali pouze dva body a skončili na poslední páté pozici, ani jednou tedy nedokázali zvítězit. V přípravě na nový cyklus deklasovali Guatemalu 7:1 a následně si poradili snadno i se Salvadorem 4:0. Porážku utrpěli až s českým výběrem, když v Mladé Boleslavi neuspěli po výsledku 0:3. V prvním zápase o MS 2018 bojovali o cenné body v Dánsku.

Ty jim houževnatý výkon nakonec nepřinesl, kvůli inkasované brance krátce po odehrané čtvrthodině prohráli nejtěsnějším poměrem 0:1. Rumunsko sahalo po výhře proti Černé Hoře a od 85. minuty vedlo 1:0, soupeř však záhy srovnal stav. I tak mělo obrovskou možnost převrhnout misky vah na svou stranu, jenomže v sedmé nastavené minutě selhal Nicolae Stanciu, když nedokázal proměnit pokutový kop.

"Je to nepříjemnost, na výhru jsme rozhodně měli a tříbodový zisk ve vyrovnané skupině potřebovali. Po vedení a nařízené penaltě je bod opravdu málo. Pokud si chceme zachovat solidní šanci na přímý postup, tak teď v Arménii zklamat nemůžeme. Na první pohled se může jednat o snadný zápas, avšak soupeř hraje doma opravdu skvěle a již mnoha favoritů dokázal na svém stadionu obrat o body," řekl realisticky kouč Rumunska Christoph Daum.

Dvaašedesátiletý Němec je na lavičce výběru z Balkánského poloostrova jen krátce, po neúspěšném evropském šampionátu byl odvolán Anghel Iordănescu, který ve třech zápasech v základní skupině prohrál s Albánií i Francií a jedinou remízu uhrál se Švýcarskem. Oba dva sobotní soupeři se spolu naposledy utkali v přátelském souboji v roce 2006 a tehdy Rumunskou zvítězilo 2:0, ani tentokráte nebude spokojeno s ničím jiným než tříbodovým ziskem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.10 - 3.40 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Černá Hora - Kazachstán  (sobota 18:00)
Oba dva protivníci urvali na úvod kvalifikace remízový výsledek a jen čas ukáže, jestli se jim bod bude hodit v dalším průběhu skupiny E. V tomto utkání přeci jen bude mírným favoritem domácí Černá Hora, která v konkurenci Dánska, Polska a Rumunska patří mezi favority na postup. S Kazachstánem se už tolik nepočítá, nicméně ve svém prvním utkání dokázal remizovat se čtvrtfinalistou letošního evropského šampionátu z Polska po výsledku 2:2.

Hosté se svým minulým protivníkem prohrávali po poločase už 0:2, ovšem během čtvrthodiny druhého dějství srovnali stav zásluhou dvou branek Sergeje Chižničenka. "Je to pro nás pozitivní impuls do dalších duelů, srovnat utkání s takto těžkým protivníkem nás může hodně povzbudit. Avšak nemůžeme se upínat pouze k jednomu zápasu, čekají nás další nesmírně náročné duely," uvedl po zápase s Polskem pětadvacetiletý útočník týmu FK Aktobe.

Černohorci zavítali v balkánském derby na půdu Rumunska, a i když v 85. minutě inkasovali, tak za další dvě minuty dokázal vyrovnat na konečných 1:1 Stevan Jovetič. Domácí neměli na cyklus o MS 2018 v Rusku příliš úspěšnou přípravu, prohráli totiž s Tureckem, Řeckem a také utrpěli debakl 1:4 s podceňovanou Makedonií. Nerozhodný bezbrankový výsledek uhráli pouze s Běloruskem. Kazachstán naopak potvrdil, že už mezi největší outsidery nepatří.

Zdolat dokázal Ázerbájdžán a Čínu, remízu uhrál s Gruzií. Jediný výpadek zaznamenal s Kyrgyzstánem po prohře 0:2. "Na půdě Kazachstánu se body získávají velmi těžko, jenže venku se náš soupeř snaží hlavně bránit a čeká na svou příležitost. Potřeba bude hodně trpělivý výkon a za žádné situace nesmíme panikařit. Pokud se dostaneme do vyložených možností, tak je musíme zužitkovat," řekl kouč Černé Hory Ljubiša Tumbaković.

Oba dva výběry se spolu příliš často neutkávají, jejich poslední vzájemný souboj je datován do roku 2008, kdy Černá Hora snadno zdolala Kazachstán 3:0. Hosté v poslední kvalifikaci o ME skončili na pátém místě s pěti body a teď určitě chtějí tuto pozici ještě vylepšit. "Nesmíme nic podcenit. Herně bychom měli mít navrch, ale síla protivníka je přeci jen v kvalitní defenzívě a výborné produktivitě," dodal s mírnými obavami Tumbaković.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.90 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Polsko - Dánsko  (sobota 20:45)
Ve skupině E je jen jeden tým, který v prvním utkání získal tři body. První Dány vyzve Polsko, které minule dokázalo jen remizovat s podceňovaným Kazachstánem. Dokáže hvězdný soubor na domácí půdě vyhrát nad severským sokem?

Z hlediska historického jsou favority jednoznačně domácí Poláci. Těm se povedlo vyhrát oba soutěžní duely s Dány, třebaže na ně už dávno sedl prach. Jednalo se o kvalifikační boje na MS roku 1977 a Poláci doma zvítězili jasně 4:1. V následujících třech přátelských testech se jednou radovali Poláci, jednu výhru si připsal soupeř a jednou se hrálo nerozhodně.

Aktuálně se v lepší formě nalézá možná trochu překvapivě Dánsko. Země, v níž spatřila světlo světa populární stavebnice Lego nebo nejedna známá osobnost světa filmu, vyhrála tři poslední duely. Dva byly pouze přátelské, nejdůležitější pak bylo utkání s Arménií. V něm se sice dánská reprezentace trápila, ale i vítězství 1:0 se počítá. Dánsko možná nemá v kádru tolik hvězd, ale i ono je schopné postavit velmi kvalitní individuality. Mezi opory Dánů patří záložník Tottenhamu Hotspur Eriksen, obránce Kjaer nebo brankář Hansen.

Nastupující generaci pak reprezentují jména jako Vestergaard, Christensen, Fischer, Højbjerg nebo Cornelius. Rovněž Poláci procházejí výraznou generační proměnou, kterou zastupují Zieliński, Kapustka, Linetty nebo Milik. Přirozenými tahouny pak jsou i nadále hvězdy jako Lewandowski, Szczesny nebo Blaszczykowski s Glikem.

Polákům se poslední duel moc nepovedl, neboť proti Kazachům měli určitě na víc. Tím spíše, že ještě po změně stran vedli 2:0. Jenže pak stačila špatná pětiminutovka, během které se dvakrát prosadil Sergej Chižničenko. Poláci i přesto dál tlačili a byli aktivnějším týmem, jenže na tři body to tentokrát nestačilo. Polsko je jasným favoritem na postup a zřejmě i první místo skupiny a dokázat to může už v sobotu na varšavském stadionu Narodowy.

Před duelem s Dány má trenér Nawałka víceméně kompletní tým, což potvrdil Hubert Małowiejski. Člen trenérského týmu prozradil: "Všichni hráči jsou připraveni a koncentrovaní. Už máme za sebou několik tréninků a celý tým vypadá dobře. Jen Robert Lewandowski trénoval individuálně, aby měl klid a trochu si odpočinul. Ale nemusíte se bát, po zdravotní stránce nemá žádné potíže a bude připraven."

"Jsme si vědomí síly našeho soupeře, který hraje výborný fotbal a umí být nepříjemný. Zároveň hraje velmi rychle a elegantně. Má v týmu několik skvělých hráčů, kteří pravidelně nastupují v Anglii, Španělsku nebo Německu. Musíme být velmi opatrní, protože dokáží využít jakékoli slabiny. Už minule jsme si ověřili, že je potřeba dávat pozor pořád a především tehdy, když si myslíte, že se nic nepokazí. Další ztrátu bodů už tentokrát nesmíme připustit," varuje Małowiejski.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dánsko11001:03
2.Polsko10102:21
 Kazachstán10102:21
4.Rumunsko10101:11
 Černá Hora10101:11
6.Arménie10010:10
Skupina F
Anglie - Malta  (sobota 18:00)
Anglická reprezentace nadále prožívá bouřlivé období plné nejistot, během nějž musí nadále potvrzovat roli favorita v kvalifikační skupině F. Tuto sobotu čeká Albion střetnutí z kategorie těch vůbec nejlehčích, neboť na stadion Wembley zavítá fotbalový trpaslík z Malty.

Kvůli skandálu manažera Sama Allardyce vydržel nástupce Roye Hodgsona ve funkci pouhopouhých sedmašedesát dní. Zatímco se stále rokuje o nové trenérské tváři anglického výběru, roli dočasného kouče převzal trenér anglické jednadvacítky Gareth Southgate. Ten se samozřejmě musel na tiskové konferenci vypořádat s řadou dotazů ohledně své případně dlouhodobé budoucnosti v této nové funkci, ovšem vytrvale je všechny do jednoho odrážel a kladl důraz především na herní výkon svých hráčů. "Myslím, že už začínají chápat, jak bych si představoval hru našeho týmu. To je pro mě momentálně nejdůležitější."

"Chci, aby hráči byli odvážní a dokázali bavit diváky. Hlavním cílem je sice vítězství, ale toho docílíme kvalitou výkonu a naší každodenní prací," pokračoval Southgate, jenž se může opírat také o dlouholeté hráčské zkušenosti, neboť za Albion nastoupil hned sedmapadesátkrát. "Musím s tím být opatrný, abych hráče historkami o své kariéře neunudil. Ale do jisté míry to užitečné je, neboť jedním z aspektů trenérovy práce je předávání vlastních zkušeností, být hráčům mentorem."

"Současný kádr disponuje obrovským talentem i potenciálem a mým cílem je, aby toho náležitě využil," dodává Southgate, jenž sice neodtajnil celou základní sestavu, ovšem potvrdil jistý start kapitána Waynea Rooneyho či křídelníka Arsenalu Thea Walcotta. Již takřka legenda Manchesteru United Rooney se poslední dobou herně trápí a neustále panují dohady o jeho nejlepší pozici, čemuž neunikl ani Southgate. "Jakou že bude mít roli? Doufám, že dobrou. Dle mého dokáže zahrát hned na několika místech sestavy."

Co se herního stylu týče, vyžaduje někdejší manažer Middlesbrough větší drzost v osobních soubojích. "Chci, abychom byli s míčem odvážnější, právě to jsem se hráčům v tomto týdnu snažil předat. Chci vidět anglický národní tým, který se nebude bát riskovat v situacích jeden na jednoho."

K tomu by mohl dopomoci i zdánlivě znovuzrozený Theo Walcott, jenž prožívá v dresu Arsenalu výtečný vstup do nové sezony, okořeněný hned pěti góly. "Je zrovna ve výborné formě, což jako manažer národního týmu oceňujete při výběru především. Ohromně jako hráč fotbalově dozrává a měl by zrovna překypovat sebevědomím, protože z toho, co jsem od něj měl možnost vidět, to vypadá, že ve své formě bude pokračovat," libuje si Southgate.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.02 - 29.00 - 101.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Skotsko - Litva  (sobota 20:45)
Skotsko s Litvou na sebe narážejí poměrně často. Oba týmy mají ale mnohem více společného, než by se na první pohled mohlo zdát. Lídr skupiny F v Glasgow opět uvítá litevské hráče, z nichž někteří mají na Skotsko skvělé vzpomínky.

Znáte tu o podnikateli Vladimiru Romanovovi, který koupil skotský celek Heart of Midlothian a snažil se z něj udělat moderní fotbalový klub dosahující evropských pohárů? V té době se spoléhal mimo jiné na české hráče, velkou fluktuaci kádru a samozřejmě si vzpomněl také na svou domovinu. K Hearts tehdy chodili litevští hráči poměrně často, třebaže jejich fotbalové kvality byly zpochybňovány. V roce 2013 ale klub musel do administrace kvůli dluhům ve výši 25 milionů liber.

Teď je zase zpět v první lize a na působení ve Skotsku vzpomíná hned několik hráčů Litvy. Do skotského prostředí se díky utkání s domácími fotbalisty vrací mimo jiné trenér Edgaras Jankauskas, obránce Deividas Česnauskis a útočník Arvydas Novikovas. Právě Novikovas rád na Skotsko vzpomíná, protože sem přišel před svými osmnáctými narozeninami a v Edinburghu strávil téměř šest let. O důvod víc těšit se na tento duel.

V rozhovoru se skotskými médii poznamenal: "Mám mnoho nádherných vzpomínek na mé působení ve Skotsku. Hodně mi to dalo, naučil jsem se tady plno věcí a zamiloval si skotské prostředí. Dospěl jsem tady a ve vzpomínkách se sem rád vracím. Chtěl jsem tady strávit poslední dovolenou, ale nakonec to nevyšlo. Jsem přesvědčen, že stadion bude plný k prasknutí, protože skotští fanoušci jsou hodně vášniví a fotbal milují. Bude to skvělé utkání a já se nemůžu dočkat," míní útočník Arvydas Novikovas.

Tým trenéra Gordona Strachana by se rád konečně podíval na světový šampionát, což se mu nepovedlo od roku 1998. Teď mají Skotové poměrně hratelnou skupinu a navíc ve svých řadách skvělého útočníka Roberta Snodgrasse. Ten je ve skvělé formě, což dokázal v minulém utkání. Svým hattrickem pomohl zdemolovat Maltu a Skoty poslal do čela skupiny. Na Litevce se těší nejen on, ale také záložník Darren Fletcher. Právě do jejich sítě v roce 2003 vstřelil svůj první reprezentační gól v seniorském výběru.

Litva naposledy překvapila Slovince, když o výhru nad nimi přišla až ve třetí minutě nastavení druhé půle. Další branky do její sítě by rád přidal střelec Chris Martin. Hráč se stejným jménem jako frontman kapely Coldplay zmínil: "Na téhle úrovni nejsou snadní oponenti, to je jasné. Myslím ale, že po tak skvělém prvním utkání vyhrajeme. Navíc hrajeme doma, což nám může jen prospět a naši fanoušci nás určitě budou hnát za skvělým výkonem," přeje si útočník Martin.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovinsko - Slovensko  (sobota 20:45)
Slovensko si chce spravit chuť po prvním utkání kvalifikačních bojů, které se mu příliš nepovedlo. V týmu ale nevládne dobrá atmosféra a mnozí fanoušci jsou přinejlepším skeptičtí. Využije toho domácí Slovinsko?

Nálada kolem slovenské reprezentace není v poslední době úplně optimální. Sérii negativních situací odstartovalo první utkání kvalifikační skupiny, v němž se Slovensko utkalo s favorizovanou Anglií. Tento duel Slováci vůbec neodehráli špatně, ale vaz jim zlomilo vyloučení stopera Martina Škrtela, který musel ze hřiště už v 57. minutě. Slováci sice dobře bránili, ale nakonec byli v páté minutě nastavení přemoženi gólem Adama Lallany.

Pachuť porážky v samém závěru a po vyčerpávajícím utkání nebyla tím jediným faktorem, který přispěl k negativní náladě. Jednak v týmu zřejmě nastálo skončil Miroslav Stoch, se kterým trenér Kozák nepočítá. A zkušený lodivod vynechal ještě jednoho důležitého hráče. Pro nadcházející dva duely vynechal také Vladimíra Weisse. 26letý křídelník byl obviněný z řízení pod vlivem alkoholu a podle trenéra tým potřebuje mediální klid.

Ten se mu ale stále vyhýbá, k čemuž přispívá další kauza. Nejen slovenská média přinesla zprávy o tom, že hráči požadují zvýšení finančních odměn. Na Slovensku je nastaven určitý systém odměn hráčů podle úrovně soupeře, což vedení svazu nechce měnit. Dokážete si asi představit, že atmosféra kolem týmu teď není právě ideální. Přesto se hráči nevzdávají a před duelem se Slovinskem si věří.

Brankářská jednička, kterou je dlouhodobě Matúš Kozáčik, uvedla: "My se koncentrujeme jen na fotbal. Ostatní věci nemá smysl řešit, protože pak bychom se nedokázali soustředit na to nejdůležitější. První utkání jsme prohráli, ale stál proti nám nejtěžší soupeř skupiny. Myslím ale, že jsme odehráli velmi dobrý zápas. Bod by z něj byl určitě lepší, ale teď už s tím stejně nemůžeme nic udělat. To, co dělat můžeme, je připravit se co nejlépe na další duely a zvládnout je. Teď hrajeme venku a navíc už není lehkých soupeřů," varuje Kozáčik.

Slovenský výběr bude hodně okleštěný, protože kromě vykartovaného stopera Škrtela nebudou schopni nastoupit ani zranění Peter Pekarík, Viktor Pečovský, Norbert Gyömbér nebo Ondrej Duda. Mladík Škriniar pak hraje za "jednadvacítku". Tyto dva týmy se spolu už dvakrát utkaly a v obou případech odcházeli spokojenější hráči Slovinska. Ti mají rovněž velmi kvalitní hráče, z nichž někteří reprezentují evropské velkokluby. To se dá říci především o brankáři Oblakovi nebo záložnících Iličićovi s Birsou.

Slovinci se v prvním duelu trápili s Litvou a nakonec si odvezli jen bod. Ten jim ve třetí minutě nastavení zajistila branka obránce Cesara. Také Slovinci mají pár absencí, z nichž nejdůležitější ztrátou je omluvenka záložníka Kevina Kampla. Ten se omluvil pro nedostatečnou kondici a přílišnou únavu. Kromě něj schází ještě útočník Robert Berič. Přesto se Slovinci pokusí o další výhru.

Záložník Valter Birsa, který se s Hamšíkem utkává pravidelně díky působení v Chievu Verona, prozradil: "V každém zápase se snažíme odevzdat maximum. Nejde to vždycky, někdy jsme dost unavení z klubů, ale nechodíme do reprezentace jen proto, abychom se viděli. Víme, že důležitá je i pomoc našich fanoušků, tak je chceme poprosit o trpělivost, pokud se vše nebude vyvíjet podle našich představ. Marka Hamšíka znám a musíme se na něj dobře připravit. Nezbývá než doufat, že bude mít slabší den," dodává ofenzivní tvůrce hry.
Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Oblak - Cesar, Jokić, Samardžič, Skubic - Birsa, Krhin, Verbič - Iličić - Bezjak, Novakovič
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Pauschek, Saláta, J. Ďurica, Hubočan - Greguš, Kucka - Mak, Hamšík, Švento - M. Ďuriš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Skotsko11005:13
2.Anglie11001:03
3.Slovinsko10102:21
 Litva10102:21
5.Slovensko10010:10
6.Malta10011:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (88)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Uvidíme, ako sa Malta popasuje s rolou favorita na pôde videonahrávok.

Reagovat
popltak

Wow, vtip.

Reagovat
adalbertus

fotka , niekto tu lezie Nemcom do zadku

Reagovat
FuckT

Ako sa tak tak lahko prist na motiv? Urcite tam moze byt aj iny dovod...

Reagovat
smazaný uživatel

Knírci : ČR 7:0 3x Götze, 2x Müller, 1x Kimmich, 1x Khedira, Götze pen, Müller pen, Kadeřábek červená.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

gotze nedá ani gol mamlas

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, to byl vtip. Němci se proti nám nemají důvod tak hecovat a Češi na tom až tak bídně se sebevědomím nebudou. Tak 2:0 nebo 3:0.

Reagovat
oli9

Můžeme maximálně překvapit....

Reagovat
Rudnevs

Krásny dres (ten ktorý má Özil na fotke)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Podľa niekoľkých médií v lete z Kodane prestúpi do Brém aj krídelný obranca Augustinsson...to by bola paráda hovorí sa o nejakej klauzule ktorá vznikla toto leto.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Už to je vraj dohodnuté.

Reagovat
smazaný uživatel

AZE-NOR 2

ARM-ROM 2

MNE-KAZ 1

POL-DEN Polsko over 1,5

SCO-LTU over 3

SLO-SVK 2

GER-CZE hcp 0:2 a 1

Reagovat
smazaný uživatel

Dát na Slováky a Rumuny čistou dvojku je chyba

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

nemyslím

Reagovat
uff

Potom ked to nevyjde. Nezabudni nadávať na vsetkych a na vsetko.

Reagovat
FuckT

Tomu ver, Vladko ale nesoferoval, on bol len kebab.

Reagovat
blaugrana

Tí Rumuni to asi nedajú...

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

aha...

Reagovat
Pipo123

Našim vôbec neverím, tam skôr kurz 2,3 na obaja gol

Reagovat
Shevchenko

Dej ty peníze radši mně.

Reagovat
Ed_Hazard

Nóri strašný šmatláci. Nikdy nehrali nič svetoborné, ale teraz je to úroveň Malty, Lotyšska, Lichtenštajnska a pod

Reagovat
eder

Ta generace z přelomu milénia nehrála špatný fotbal. Hráči jako Flo, Solskjær, Riise, Bjørnebye, Carew měli řekněme evropskou top kvalitu.

Reagovat
Ed_Hazard

Vtedy to bolo ako tak fajn, ked som ich videl v telke tak som vždy len čakal kedy Riise vypustí z ľavačky projektil Dnes to bolo strašné, nikto žiadna myšlienka, všetko sa nasilu a bezhlavo tlačilo do vápna. Strašná nemohúcnosť.

Sa čudujem že pri takej "mozgovej nemohúcnosti" neskúsia využiť Odegaarda. On tú prihrávku vie dať, nie ako tie lomidrevá ktoré im dnes behali v zálohe.

Reagovat
Nikikrew

Dnes mam z toho spatny pocit, marodka velka. Pocitam s prehrou 2:1

Reagovat
Hokaido

Může mi někdo vysvětlit, proč je na Sport 1 Azerbájdžán-Norsko a ne Anglie?

Reagovat
Coutinho10

je to nase skupina Anglii teda zbejva sledovat pouze na notesu no

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ma to byt vyrovnanejsi match.

Reagovat
db18

Koho zajímá Anglie?

Reagovat
Hokaido

Wilhelm pls

Reagovat
smazaný uživatel

Za to meno

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Uwe háže buly

Židomrde.

Reagovat
Hokaido

Dal sis 5 piv a tvůj hloupej mozeček dostal tolik sebevědomí, že se dokonce zmůžeš na urážky na internetu?

Tleskám.

Reagovat
Uwe háže buly

Zatim 4, ale díky za potlesk.

Reagovat
Coutinho10

Gooooooaaaaaal Azeeerbaaaijaaaan

Reagovat
smazaný uživatel

Rumunsko

Reagovat
smazaný uživatel

šrek rudá dopíče, to je zákeřák zkurvený a sturridge kopyto

Reagovat
Coutinho10

Danny bez tanecku

Reagovat
blaugrana

Angláni zas majú v skutku nadupanú skupinu.

Reagovat
Counter

Jn, Slovensko, Malta, samé srágory.

Reagovat
blaugrana

Celá tá skupina sú srágory. Vrátane hrdého Albionu.

Reagovat
Counter

Slovinci možná až tak ne

Reagovat
blaugrana

Vyhrajú skupinu.

Reagovat
smazaný uživatel

Southgate je šašek, jestli zůstane jako hlavní kouč, tak je to konec

Reagovat
smazaný uživatel

Litva vyhraje dneska:D

Reagovat
Counter

https://twitter.com/honigstein/status/784795120323420160

A já bláhově myslel, že to je ryzí csaplárovina

Reagovat
Miguel19

Co je s norským Messim?

Reagovat
eder

Nic, co by bylo. Norsko ani Argentina s oběma nikdy nic nevyhraje.

Reagovat
blaugrana

No ty kokot. Keď vidím tu zálohu, tak mi je do plaču. Hamšíka tam dnes s tými nekopami jebne.

Reagovat
smazaný uživatel

To ideme betonit ?

Reagovat
blaugrana

Čo iné. Slovenské krídla sa radšej vozia s mafiánmi, kurvami a ožraté šéférujú.

Reagovat
penepi

Samozrejme, čo si aj čakal od Kozáka. Zase raz budeme mať pol strely na bránu za celý zápas. Zostava ako keby sme hrali proti Brazílii.

Reagovat
#33CCCC

Ked vidim tu zostavu presla ma chut pozerat ten zapas.To ze Kozak nedokaze najst ako tak priemerneho utocnika mi pride az zufale.

Reagovat
blaugrana

Paródia ku pive dobrá.

Reagovat
Ed_Hazard

Ku pive? K pivu snaď Nepovedz mi že tento tvar sa skutočne niekde používa

Reagovat
blaugrana

Asi ako dva piva.

Reagovat
Uwe háže buly

to rikam taky, cigani naucili.

Reagovat
tulen

no hej, ako koho ?

Reagovat
smazaný uživatel

Skopirujte tu zostavu SR niekto

Reagovat
Ed_Hazard

Kozáčik – Pauschek, Hubočan, Saláta, Ďurica, Švento – Kucka, Hrošovský, Greguš – Hamšík - Mak

Skopírované zo šport.sk. Dúfam že to rozostavenie 5-3-1-1 je len výmysel redakcie a nič potvrdené.

Reagovat
Grahf

Kozáčik - Pauschek, Hubočan, Saláta, Ďurica, Švento - Kucka, Hrošovský, Greguš - Hamšík - Mak

Reagovat
smazaný uživatel

Dakujem obom. To je fakt slabe.

Reagovat
Emmett Brown

Slovenské dresy ľúbi sa mi tá kombinácia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Hrosovsky. Preco ho tam dava?

Reagovat
db18

Reagovat
johnik

A uz se vezem....

Reagovat
Grahf

podľa očakávania hrajeme na 0:0

Reagovat
ZB 07

Litva

Reagovat
smazaný uživatel

Hamsik, ten ma prehlad. Kral.

Reagovat
smazaný uživatel

Strasne staticke. Gregus, Pausek, Hrosovsky a Svento su neuveritelne slabucki.

Reagovat
smazaný uživatel

Laxnost, skurvena laxnost.

Reagovat
Grahf

Tak im treba za ten posratý fotbal. Totálna nechuť hrať dopredu, pritom slovinci sú tragédi a s poriadnym trenerom a taktikou by sme ich dali.

Reagovat
smazaný uživatel

Hrosovsky

Reagovat
db18

Reagovat
Hokaido

Ale když to napíše Čech (a taky oprávněně), tak je hned za debila.

Reagovat
penepi

Kozák von kurva, na toto sa nedá pozerať už od zápasu s Ukrajinou v septembri pred rokom.

Reagovat
smazaný uživatel

Kedy chceme akoze kurva ostarsovat talenty z 21ky? Nie. Budeme tam mat pokokot slabych CM/DM. Kua, Jany, zda sa mi, ze to pomaly zacinas nezvladat. Nalada mi pride tiez velmi zla.

Reagovat
Virtuos

Za taketo vykony chcu vyssie peniaze? Ved by oni mali ludom

Reagovat
smazaný uživatel

Holubek? Sabo? Kua, a Stoch vystvany z repre a Weisskovi ebe...

Reagovat
smazaný uživatel

Hanebny vykon.

Reagovat
smazaný uživatel

Hanba, hanba, hanba.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele