Preview kvalifikace o postup na MS 2010 - Evropa, 9.9.

09.09.2009, 08:42, aktualizováno 09.09.2009, 08:42
Previews
Hned o pěti dalších účastnících červnového mistrovství světa ve fotbale v JAR mohou rozhodnout středeční zápasy v evropské části kvalifikace. K dosud jedinému jistému účastníkovi ze starého kontinentu Nizozemsku se mohou přidat Španělé, Angličané, Dánové, Srbové a také Slováci.
Skupina 1
Malta - Švédsko  (středa 19:30)
Švédové cestují na Maltu, kde by se po důležitém vítězství v Maďarsku rádi přiblížili postupu a zmenšili tak postupové šance Portugalců.

Malta je v kvalifikační skupině 1 jasným outsiderem a dokazuje to i bilance sedmi porážek a jedné remízy z dosavadních osmi utkání, které Malťané odehráli. To by se však dalo od fotbalového trpaslíka očekávat, ale Malta má i další handicap. Mimo nevyhraných utkání tíží útok Malty i branková bezzubost. Během osmi zápasů totiž svěřenci Johna Buttigiega nedokázali vstřelil ani jedinou branku. Navíc na hráčích Malty leží deka z přátelského utkání, ve kterém před čtyřmi dny vyzvali na své půdě Kapverdy a před domácími fanoušky podlehli 0:2.

Naopak Švédové již delší dobu patří mezi ty lepší celky evropského fotbalu a díky vítězství nad Maďarskem na jeho půdě se znovu vrátili do boje o postup do JAR. Švédové cestují za jasným vítězství a nic jiného si nepřipouští ani trenér Lars Lagerback. Ten se nechal slyšet, že pravděpodobně přistoupí ke stejné sestavě, kterou vyslal do boje v Maďarsku. Dále dodal, že mu nejde jen o vítězství, ale usiluje i o počet vstřelených branek. Nejvíce se bude země tří korunek spoléhat na miláčka Švédů - Zlatana Ibrahimoviče
Malta - pravděpodobná sestava:
Mario Muscat, Manny Muscat, A. Muscat, Said, Failla; Agius, Briffa, Pace, Fenech; Mifsud, Schembri
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Isaksson, Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari; Elm, Svensson, Kallstrom, Holmen; Ibrahimovic, Elmander
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 20.00 - 8.00 - 1.07
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Albánie - Dánsko  (středa 20:30)
Fotbalisté Dánska jsou kousek od velkého úspěchu, naposledy totiž hráli na vrcholné akci v roce 2004 na evropském šampionátu v Portugalsko, kde vypadli s Českem ve čtvrtfinále po jasné prohře 0:3. Nicméně nyní jsou na tom mnohem lépe než náš národní výběr a jen malý krůček stačí k tomu, aby se severskému národu na chvíli změnil život. Albánie sice hraje vzhledem ke svým podmínkám docela a dobře, ovšem v duelu je jasným outsiderem.

V těžké skupině získala Albánie šest bodů, o body doma oloupila jak Švédsko, tak i Portugalsko a postarala se proto o velmi vyrovnanou situaci. Jednou trestuhodně darovala bodík Maltě, zřejmě tak už i přes překvapení zůstane na předposlední příčce. Naposledy hrála před domácími tribunami s Dánskem v roce 2004 právě v kvalifikaci na evropský svátek, tehdy podlehla 0:2. Předchozí výhra je datována do roku 1963, nyní by to byla hezká perlička.

Dánsko si počíná ve skupině suverénně a hlavně bez zaváhání, mohutně mu pomohla neskutečná výhra v Portugalsku i Švédsku, úvodní remíza v Maďarsku nemusela tolik mrzet. Dánsko zatím ještě ani jednou neprohrálo a druhou ztrátu zaznamenalo teprve v sobotu doma s Portugalskem, jen čtyři minuty ho dělily od jisté účasti v JAR. I tak má výběr vedený Mortenem Olsenem velkou možnost postoupit, 95% šanci dá Dánům právě úspěch v Albánii.

I když se to nezdá, domácí kádr disponuje několika prvoligovými hráči, kteří hrají např. i Bundesligu. Příkladem jde záložník a zároveň i kapitán Altin Lala hájící barvy Hannoveru, jenž bude v základní sestavě, notoricky známý je i Lorik Cana ze Sunderlandu nebo forvard Erjon Bogdani z italského Chieva. Hosté opět budou spoléhat na útočnou kvalitu oživeného Jon Dahla Tomasson a Nicklase Bendtnera, přihrávat by jim tradičně měli Poulsen s Rommedahlem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.10 - 3.75 - 1.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Maďarsko - Portugalsko  (středa 20:45)
Portugalci mají nůž na krku a i přesto, že byli jasně tipování na první místo ve skupině, nyní obléhají až čtvrtou příčku. Sen o prvním místě se téměř rozplynul do nenávratna. Nicméně cestička by vedla přes baráž, Portugalsko už ale nesmí ani jednou zaváhat a uspět ve dvojzápase s Maďarskem a následně i Maltou. Nejtěžší utkání je čeká právě teď, ovšem v boji o postup je také Švédsko, které, vyjma souboje na půdě Dánska, hraje s velmi snadnými soupeři.

Maďarsku se vůbec nevěří, avšak pokud by dokázalo uhrát se superfavoritem alespoň bod, naděje by pochopitelně žila. Doma proti severskému výběru ze Švédska hrálo více než dobře a až v závěru přišlo o cenný bodík, reálnější naděje na šampionát se proto díky těmto posledním vteřinám utkání rozplynula. Maďaři totiž kromě vystoupení na horké jižanské půdě pojedou na opačný a podstatně mrazivější kraj Evropy do Dánska. Výhodou ale může být, že Dánům už o nic nepůjde.

Portugalsko ztrácí body pravidelně a výběru i s největší hvězdou planety Cristianem Ronaldem hrozí, že po několika letech nepojede na vrcholnou akci. V sobotu se muselo prát na severu Evropy a zachraňovalo situaci až v závěru, avšak zisk bodu je v tuto chvíli hodně málo. Oba protivníci se potkali naposledy před jedenácti lety v kvalifikaci na EURO 2000 v Nizozemsku, tehdy před vlastním fandy Maďaři jasně prohráli 1:3.

Maďarsko se bude chtít vzpamatovat po kolapsu z poslední minuty se Švédskem, zranil se ovšem důležitý článek Zoltán Szélesi, kterého by měl na místě obránce nahradit zkušený spoluhráč s Debrecenu László Bodnár. Zraněný je také Philip Marton, kvůli žlutým kartám nenastoupí ani Zoltán Gera a duo Juhász Rolandról a Rudolf Gergelyről tentokrát nebude v základní jedenáctce kvůli výkonnosti. "Máme před sebou velmi těžké utkání, to je jasné. Neznáme příčiny, proč jsme zklamali proti Švédsku a je nám to líto i vůči fanouškům, ale chceme jim tentokrát věnovat nezapomenutelný zážitek," vytyčil si cíl holandský trenér Erwin Koeman.

Portugalsko bude hrát zřejmě ve stejné sestavě jako proti Dánsku, tedy i s Cristianem Ronaldem. Kouč Carlos Queiroz si zcela uvědomuje, v jaké situaci se jeho tým nachází: "V Dánsku jsme hráli dobře, naši hráči ale byli pod tlakem a tak můžeme být rádi alespoň za bod. Avšak je to pro nás ztráta, jsme v pekelné situaci. Nyní musíme věřit, odrazit se od tohoto utkání ke všem výhrám a čekat," uvedl Queiroz s velkými obavami.
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Eduardo - Bosinwga, Carvalho, Pepe, Bruno Alves, Duda - Raul Meireles, Deco, Tiago - Simäo, Christiano Ronaldo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 3.85 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dánsko752014:317
2.Maďarsko74129:413
3.Švédsko73318:312
4.Portugalsko72419:510
5.Albánie81344:86
6.Malta80170:211
Skupina 2
Izrael - Lucembursko  (středa 20:00)
Zdaleka ne tak jednoduché utkání bude čekat v Ramat Gunu na izraelskou reprezentaci. Přijede totiž nevyzpytatelný soupeř z Lucemburska, který se v sobotu namlsal jedním bodem v Moldavsku.

Izraelskému národnímu týmu se hroutí poměrně dobře rozehraná kvalifikace. Dvě poslední utkání se rovnala dvěma prohrám. Jak v Heraklionu, tak i v Ramat Ganu nestačili svěřenci Drora Kashtana na svého soupeře jednogólovým rozdílem. Na druhé místo skupiny navíc ztrácejí čtyři body a do konce kvalifikace zbývají už jen tři zápasy.

"Po posledním utkání jsem si řekl, že je to velké zklamání, které už se nesmí opakovat," řekl Dror Kashtan. "Není to jen o kvalifikaci na konečný šampionát, ale musíme kvalifikaci dohrát se ctí."

Sám Kashtan také řeší jeden osobní problém z utkání s Lotyšskem. V 67. minutě totiž stáhl ze hry kapitána Benayouna, který toto rozhodnutí vstřebával velmi dlouho. Benayounovi to pak nedalo ani na tréninku a od reprezentačního trenéra měl dostat lidově řečeno "pár facek", za což se mu čtyřiašedesátiletý rodák z Petahu Tikva omluvil. "Jsi jako můj syn, biologičtí otcové někdy své děti bijí," řekl na tiskové konferenci.

Proti lucemburskému soupeři to ale nebude mít jeho tým jednoduché. Lucembursko totiž jde do utkání posíleno remízou v Kišiněvě, díky níž si zřejmě s konečnou platností zajistilo předposlední místo ve skupině. Na utkání se těší i hlavní trenér Guy Hellers. "V Kišiněvě jsme uhráli cenný bod a chceme to zopakovat v Izraeli. My nemáme co ztratit, soupeř musím," řekl novinářům na tiskové konferenci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lotyšsko - Švýcarsko  (středa 20:30)
Lotyšsko se překvapivou výhrou na půdě Izraele vrátilo do hry o světový šampionát a v důležitém zápase se Švýcarskem může jen překvapit. Švýcarsko totiž vede druhou kvalifikační skupinu, když o víkendu porazilo druhé Řecko.

Lotyšsko fotbalový úspěch z postupu na EURO 2004 prozatím nezopakovalo, celá země však věří, že nyní je ideální šance překvapit a dostat se do Jihoafrické republiky. Lotyšsko se totiž momentálně se třinácti body dělí o druhé místo skupiny s Řeckem.

Izrael byl přitom jasným favoritem sobotního utkání, navíc nastoupil na vlastním stadionu, s velkou podporou diváků. Gól Gorkšse však rozhodl o překvapivém vítězi, jenž může z dobrého výsledku těžit i proti Švýcarsku. Aleksandar Starkovs má navíc kompletní tým a podle všeho nasadí stejnou sestavu, jako proti Izraeli.

Švýcarsko ukázalo na mistrovství Evropy 2008 velký potenciál a po příchodu nového kouče Otmara Hitzfelda se tým ještě zlepšil. Švýcarsko mělo překvapivě slabý vstup do kvalifikace, když nepochopitelně podlehlo 1:2 Lucembursku, postupem času se ale výsledky zlepšily.

V současnosti je Švýcarsko vůdcem skupiny a jasným favoritem k postupu na šampionát. V zápase s Řeckem se Švýcaři nevzdali a dvěma góly v posledních deseti minutách rozhodli o vítězi. Hitzfeld bude moci využít služeb suspendovaného Stephana Lichtsteinera a do hry by mohl nastoupit i uzdravený Gokhan Inler.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.85 - 3.50 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Moldavsko - Řecko  (středa 21:30)
Diváci na stadionu Zimbru v Kišiněvě budou svědky zápasu domácího Moldavska s Řeckem. Šampióni Eura 2004 v Portugalsku si zkomplikovali postup poslední porážku se Švýcarskem, v zápase s posledními Moldavany by si měli napravit reputaci.

Moldavsku se v kvalifikaci vůbec nedaří a se dvěma body jsou na posledním místě, před nimi je dokonce i slabé Lucembursko. Moldavský fotbal aneb postrach pražské Slavie rozhodně neměl postupové ambice, nicméně neočekávalo se, že by mohla být Moldávie na posledním místě s pouhými dvěma body. Vždyť Moldavsko nedokázalo vstřelit ani branku Lucembursku a právě jediné dva body, které na svém kontě má jsou ze zápasu s Lucemburskem. Domácí už těžko nasbírají body někde jinde.

V poslední době se nedaří ani Řecku, i když jejich situace a postavení v tabulce je o mnoho lepší, než to Moldavské. Řekové o víkendu podlehli v nesmírně důležitém zápase Švýcarsku 2:0 a ještě předtím stejným výsledkem podlehli v přátelském utkání Polsku. Nyní čeká svěřence trenéra Rehakla zápas s Moldavskem, ve kterém Řekové nesmějí ztratit. Postup na světový šampionát je stále otevřen jak třetímu Lotyšsku, tak i čtvrtému Izraeli.

Řekové by neměli mít v Kišiněvě žádné problémy, s Moldavskem mají vynikající bilanci. V roce 2006 vyhráli na moldavské půdě pouze 1:0, brankou Liberopoulose ze 77. minuty.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.50 - 4.30 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Švýcarsko751113:616
2.Řecko741212:613
3.Lotyšsko741211:613
4.Izrael723210:99
5.Lucembursko71243:135
6.Moldavsko70252:112
Skupina 3
Česko - San Marino  (středa 17:20)
Česká reprezentace ve středu zahájí plán na zachování nadějí na postup na mistrovství světa. Cílem je vyhrát zbývající tři zápasy, ale v utkání proti San Marinu v Uherském Hradišti nepůjde pouze o očekávané vítězství, ale také o jeho výši. Tým Ivana Haška půjde do zápasu s myšlenkami na vysokou výhru, v ideálním případě na hranici rekordního zápisu v české historii. A to i přesto, že na hřiště už nevyběhne nejlepší reprezentační kanonýr Jan Koller.

Rekordní výsledek se zrodil před čtyřmi lety, kdy v Liberci národní tým vyhrál nad Andorrou 8:1, a sedmibrankový rozdíl si vystříleli fotbalisté také v duelu se středečním soupeřem o rok později na témže stadionu (7:0).

Vzhledem k situaci českého týmu v tabulce může mít celkové skóre pro závěrečné pořadí velkou cenu, vyvstala proto otázka, kolikrát se ve středu podaří překonat sanmarinského gólmana. A ani trenér Hašek se netají plánem uspořádat proti fotbalovému trpaslíkovi kanonádu. "Nic jiného než vyhrávat nám nezbývá. Ale je třeba hledět i na skóre, to může mít obrovskou cenu," připomněl kouč zásady kvalifikace MS, kde na rozdíl od evropských soutěží nerozhodují vzájemné zápasy.

Teoreticky by při bodové rovnosti mohli Češi nakonec přeskočit i první Slováky, to ale jen za předpokladu, že východní soupeř nezíská ze tří utkání více než dva body. Reálnější je pro český celek útok na druhé místo, a tím účast v listopadové baráži.

Snaha o co nejvyšší výhru podle všeho výrazně promluví i do sestavy, ve které se dají čekat oproti sobotě některé změny. I přes absenci Kollera, který se od týmu oddělil po překotném ukončení reprezentační kariéry už v neděli ráno, bude výrazně ofenzivní. Na hřiště se zřejmě dostane vedle Baroše i Necid, útočně laděná bude i záloha, z níž by mohl v případě návratu Rosického vypadnout Jarolím, a není vyloučeno, že se na pravý okraj obrany postaví Pospěch.

Rosického start byl nejdiskutovanější otázkou před zápasem na Slovensku, ale nyní se zdá být jeho návrat na trávník téměř jistou záležitostí. "Tomáš je připraven nastoupit," řekl v pondělí odpoledne lékař mužstva Petr Krejčí.

O tom, že je záložník připraven, svědčí i skutečnost, že se nevrátil do Londýna. Zdá se být pravděpodobné, že trenér Arsenalu Wenger se se svým kolegou a přítelem Haškem domluvil na tom, že duel proti slabému soupeři může být ideální pro Rosického rozehrání před sobotním zápasem londýnského klubu proti Manchesteru City. I tak ale bude případný Rosického start výjimečný - poslední soutěžní zápas hrál 19. ledna loňského roku a za Arsenal nastoupil dosud jen v letní přípravě.

A schopnosti šikovného špílmachra by mohly být proti San Marinu klíčové. Dá se očekávat, že se soupeř "zabarikáduje" ve své šestnáctce a bude tvrdě bránit i v době, kdy už bude o jeho prohře jasno. "Budou štípat, kousat, dvoubranková prohra je pro ně vlastně vítězstvím," řekl na adresu nadcházejícího protivníka ještě před svým odjezdem Koller.

Tým z malé země uprostřed Itálie má za sebou sérii 31 porážek a jen v pěti zápasech vstřelil gól. V Uherském Hradišti bude proto jeho plánem především zabránit dvoucifernému skóre.

České hře by ale mohl v honbě za co nejvyšším skóre pomoci i osmitisícový stadion, kde hraje své zápasy prvoligové Slovácko. Absence atletické dráhy, uzavřené hlediště a hluční fanoušci mohou vyburcovat tým k vytrvalému tlaku a soupeře zlomit. "Stadion hrál při plánování zápasu svou roli. Především jsou tu skvělí diváci, kteří nás nenechají vydechnout," připustil kouč Hašek jeden ze strategických záměrů.

Zápas začne v 17:20, přímo ho odvysílá Nova. Rozhodčí přijedou z Arménie, hlavním bude Arman Amirchajan, asistenty pak Zaven Hovhannisjan a Artus Muradjan.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Pospěch, Sivok, Kadlec, Jankulovski - Hübschman - Štajner (Pudil), Rosický, Plašil - Necid, Baroš.
San Marino - pravděpodobná sestava:
A. Simoncini - F. Vitaioli, Bacciocchi, Della Valle, Albani, Vannucci - Ciacci, Bugli, Manuel Marani, Berretti - Selva.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 12.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Severní Irsko - Slovensko  (středa 20:45)
Třetí kvalifikační skupina má ve středu na programu tři zápasy, jedním z nich je i střetnutí dvou nejlepších týmů v tabulce. Severní Irsko hostí vedoucí Slováky. Ti si jedou do Belfastu pro svůj historický postup na finálový turnaj světového šampionátu v Jihoafrické republice.

Ale nebudou to mít vůbec snadné, protože Severní Irové potřebují doma vyhrát, pokud se chtějí přiblížit africkému snu. Sice v tabulce figurují na druhém místě, ale oproti ostatním největším konkurentům na postup mají na kontě o jeden zápas více. A do konce kvalifikace mohou získat maximálně šest bodů. Na Ostrovany nepříjemně dotírají s tříbodovým mankem celky Polska a Slovinska. Bez postupových šancí není ani česká reprezentace, kterou čeká domácí zápas se San Marinem, kde se očekává jasné vítězství Haškova výběru.

"Jsme v dobré pozici, nyní však musíme a chceme vyhrát. Doufám, že se nám podaří celkem dobře rozehranou kvalifikaci dovést do úspěšného konce. Pro hráče, trenéry i fanoušky je to obrovská šance. Těším se na skvělý zápas, který nás ve středu večer čeká. Věřím, že Slováky zdoláme," řekl na tiskové konferenci trenér Severního Irska Nigel Worthington, jehož svěřenci se v případě výhry posunou do čela tabulky.

Slovensko, jež vede s dvoubodovým náskokem tabulku, se může stát již ve středu v noci dalším evropským týmem, který si definitivně zajistí letenky na africký kontinent. Stačí k tomu dvě podmínky. Vyhrát v Belfastu a zároveň doufat v remízu Slovinska s Polskem. "Já takto nekombinuji, ale soustředím se jen na náš zápas. Bude to těžké střetnutí, které už může rozhodnout o postupu, ale možná to bude otevřené až do konce," uvedl trenér našich východních sousedů Vladimír Weiss.

V severoirské sestavě se nakonec neobjeví útočník Glasgow Rangers Kyle Lafferty, jenž si při sobotním utkání v Polsku poranil koleno. Slováci se budou muset obejít bez obou záložníků vykartovaného Marka Hamšíka a zraněného Miroslava Karhana.
Severní Irsko - pravděpodobná sestava:
Taylor - McAuley, Craigan, Hughes, Evans - Johnson, McCann, Clingan, Davis - Healy, Paterson.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Mucha - Pekarik, Skrtel, Durica, Cech - Strba, Kopunek, Sestak, Weiss, Stoch - Vittek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.15 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slovinsko - Polsko  (středa 20:45)
Ostře sledovaný zápas třetí kvalifikační skupiny svedou Slovinsko a Polsko. Oba týmy si jdou pro vítězství, které jediné jim zvýší šance k postupu na vysněný světový šampionát.

Skupina 3 se rýsuje jako nejvyrovnanější skupina ze všech, vždyť hned několik týmů má ještě šanci kvalifikovat se na mistrovství světa. Stejně jsou na tom Slovinsko a Polsko, jenž doposud nasbírali shodně jedenáct bodů. Slovinsko má výhodu domácího prostředí a svoji sílu demonstrovalo ve víkendovém přátelském zápase proti Anglii, se kterou prohrálo pouze 1:2. Domácí celek však postihla před očekávaným zápasem velká ztráta a to zranění klíčového obránce Boštjana Cesara, který má problémy s kotníkem.

Polsko bylo společně s Českou republikou největším favoritem na první místo skupiny, ani jeden z celků však příliš nepřesvědčil. Oba také o víkendu čekal důležitý zápas o naději na první místo tabulky, který však Polsko ani Česko nezvládli. Polsko nastoupilo v domácím zápase proti Severnímu Irsku a překvapivě pouze remizovalo 1:1, když vyrovnávací gól vstřelil až v 80. minutě Lewandowski.

Polsko samozřejmě nemůže v utkání se Slovinskem počítat s těžce zraněným obráncem Marcinem Wasilewskim, který se stal v belgické lize obětí tvrdého faulu a mimo hru bude se zlomenou nohou až devět měsíců. Gólman Lukasz Fabianski má problém s kolenem, do brány tak nastoupí Artur Boruc. Zraněni jsou také Tomasz Jodlowiec, Lukasz Gargula a Ireneusz Jelen.
Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Handanovic - Brecko, Suler, Mavric, Jokic - Birsa, Radosavljevic, Pecnik, Koren - Novakovic, Ljubijankic
Polsko - pravděpodobná sestava:
Boruc - Golanski, Zewlakow, Kryznoweck, Dudka - Lewandowski, Obraniak, Murawski, Blaszczykowski, Guerreiro - Brozek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovensko751119:816
2.Severní Irsko842213:714
3.Polsko732219:811
4.Slovinsko732210:411
5.Česko72328:69
6.San Marino80081:370
Skupina 4
Lichtenštejnsko - Finsko  (středa 19:30)
Finsko stále žije v naději v postup z kvalifikační skupiny 4. K tomu však potřebuje ve zbylých utkáních pokaždé zvítězit. Hned na úvod tohoto boje o postup cestují Finové do Lichtenštejnska, které by mělo být pro seveřany snadným soustem.

Domácí celek nastoupí ke svému osmému utkání ve skupině s jediným přáním. Konečně vyhrát. Aby se tomu však stalo, museli by Finové zahodit své ambice na postup. Z toho všeho tedy vyplývá, že se seveřané budou chtít po fotbalovém trpaslíkovi projet a nasázet mu co nejvyšší příděl. Lichtenštejnci ovšem každých devadesát minut nabývají na zkušenostech a každým zápasem se zlepšují. Bohužel pro ně jde toto zlepšení znát pouze herně a ne výsledkově. Navíc domácí trápí velká marodka. Jediné, co může domácího trenéra těšit, je návrat Raphaela Rohrera do základní sestavy.

To Stuart Baxter na finské straně má jiné problémy. V minulém kvalifikačním utkání dokázalo Finsko těsně zdolat Ázerbájdžán na jeho půdě 2:1. Ten navíc ví, že o postupu můžou rozhodnout i branky a tak se na své svěřence obrátil s jasnou prosbou o co nejvyšší vítězství. Dalo by se tedy očekávat, že ve Vaduzu budou padat branky ve velké míře. Finové přijeli do Lichtenštejnska s kompletní sestavou a i to nahrává seveřanům v lehký průběh.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.25 - 4.25 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wales - Rusko  (středa 20:45)
Poslední domácí zápas sehraje Wales ve 4. kvalifikační skupině s Ruskem, které si bude chtít pojistit druhé místo, anebo dokonce sesadit vedoucí Němce. Walesu již prakticky o nic nejde, ale určitě se nevzdají bez boje.

Podle trenéra Welšanů Johna Toshacka se totiž jeho svěřenci budou bít alespoň o čestné třetí místo ve skupině, za suverénní dvojicí Německo - Rusko, za níž momentálně je ještě reprezentace Finska. Ta má na Wales náskok čtyř bodů.

Přestože se Wales na světový šampionát do Jižní Afriky nepodívá, letošní kvalifikace dokázala, že v budoucnu na tom možná bude ostrovní výběr lépe. Mladíci jako Aaron Ramsey, Jack Collison, Wayne Hennessy, Simon Church nebo Joe Ledley jsou velkým příslibem do budoucna a až naberou potřebné zkušenosti, mohou to někam s Walesem dotáhnout. A i tito mladíci budou chtít ukončit kvalifikaci na domácí půdě se ctí a na Millennium Stadium podat co nejlepší výkon.

Proti nim bude stát sebevědomá ruská sborná vedená Guuse Hiddinkem. Pro Rusy by mohl být zápas s Walesem klíčovým, protože výhra by zajistila minimální rozdíl mezi jimi a vedoucím Německem, v lepším případě by ho dokonce mohli přeskočit. Aktuálně Rusové ztrácejí na první místo jeden bod a v dalším zápase je čeká právě duel s Německem, který pravděpodobně rozhodne o osudu celé skupiny. Nicméně do tohoto zápasu ještě několik týdnů zbývá a pro Rusko teď bude důležité, aby vyhrálo nad Walesem.

Guus Hiddink nebude moci pravděpodobně nasadit zraněnou dvojici Jurij Žirkov, Andrej Aršavin. Mimo hru je i vykartovaný Igor Denisov. Domácím bude rovněž chybět několik klíčových hráčů. Jason Koumas oznámil konec v reprezentaci, zatímco Gareth Bale, Andy King a Simon Davies jsou zraněni. Nenastoupí asi ani Jack Collison.
Wales - pravděpodobná sestava:
Myhill, Williams, Collins, Gabbidon, Morgan, Ramsey, Edwards, Ledley, Evans, Bellamy
Rusko - pravděpodobná sestava:
Akinfeev, Bilyaletdinov, Ignashevich, Berezutsky, Anyukov, Zyryanov, Semak, Rebko, Bystrov, Pavlyuchenko, Kerzhakov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.40 - 3.90 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Německo - Ázerbájdžán  (středa 20:45)
Favorit skupiny Německo přivítá v AWD Aréně v Hannoveru předposlední Ázerbájdžán. Hosté jsou samozřejmě bez šance na postup a pro poslední finalisty evropského šampionátu a bronzový celek z domácího mistrovství světa v roce 2006 by Ázerbájdžán neměl být problémem.

Naši západní sousedé si zatím vedou v kvalifikační skupině suverénně, ze sedmi zápasů pouze jednou remizovali a s celkovými devatenácti body vedou skupinu. Němci přitom vstřelili 20 branek, a to je teprve čeká domácí zápas právě s outsiderem skupiny Ázerbájdžánem. Trenér Joachim Löw preferuje rozestavení 4-2-3-1, s tím, že hrotovým útočníkem je střelec Bayernu Mnichov Mario Gomez, podporovaný Marinem, Özilem a Schweinsteigerem. Samozřejmě se nabízí i další varianty. Němci měli v sobotní soutěžních zápasech pauzu, a tak mohli sehrát přípravné utkání s Jihoafrickou republikou. Svěřenci Joachima Löwa vyhráli 2:0. Trefili se útočník Gomez a Özil.

Ázerbájdžán je na tom úplně opačně jak Německo. V tabulce má pouze jeden bod se šesti prohrami a jednou remízou na kontě. Ani v Německu se nepočítá s tím, že by tam outsider skupiny bodoval. Hosté přitom sehráli několik kvalitních zápasů, bohužel se nepodařilo bodovat. Ázerbájdžánci naposledy podlehli Finsku 1:2, ovšem vítěznou branku vstřelili Finové až pět minut před koncem.

Němcům bude chybět zraněná brankářská jednička Enke, přesto jsou pochopitelně jasnými favority. Naši sousedé vyhráli i zápas na půdě svého soupeře 2:0. Na šampionátu v Jihoafrické republice nebudou Němci s největší pravděpodobností chybět.
Německo - pravděpodobná sestava:
Adler - Lahm, A. Friedrich, Mertesacker, Schäfer - Rolfes, Ballack - Schweinsteiger, Özil, Marin - Gómez
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Arhayev - Shukurov, Sadygov, Yunis Oglu, Allahverdiyev - Levin, Abbasov, Abbasov, Mammadov - Javadov, Nadirov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.01 - 12.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo761020:419
2.Rusko760115:318
3.Finsko741210:1113
4.Wales73045:79
5.Ázerbájdžán70161:91
6.Lichtenštejnsko70161:181
Skupina 5
Arménie - Belgie  (středa 19:00)
Zápas Arménie s Belgií bude zápasem nepostupujících. Belgičané mají za sebou pořádný debakl 5:0 od Španělska a ztráta osmi bodů na druhou příčku znamená takřka jistou neúčast na mistrovství světa. Arménie je s jedním bodem poslední.

Arménie má za sebou domácí porážku s Bosnou a Hercegovinou, ovšem kdyby svojí tutovku v zápase proměnil Henrikh Mkhitaryan, mohl domácí celek pomýšlet na bodový zisk. Jenomže se tak nestalo a Arménie je s pouhým jedním bodem poslední a očekává se, že na této příčce zůstane i po skončení celé kvalifikační skupiny. Arménii ještě čeká kromě zápasu s Belgií favorizované Španělsko a zápas na horké půdě v Turecku.

Pořádný výprask zažila o víkendu Belgie. Účastník mistrovství věta v Koreji a Japonsku v roce 2002 naprosto propadl a po prohře s českým výběrem musel spolknout další hořkou pilulku v podobě debaklu se Španělskem. Úřadující Mistři Evropy nasázeli nebohým Belgičanům pět branek a prakticky jim zavřeli postupové šance. I Kdyby Belgičané nakonec vyhráli všechny zbývající zápasy, na šampionátu v Africe se s velkou pravděpodobností neobjeví. Belgii půjde v zápase na Arménské půdě především o čest a nápravu předchozích utkání, v Jerevanu by i přes špatné výsledky měla Belgie vyhrát.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.90 - 3.65 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bosna a Hercegovina - Turecko  (středa 20:00)
Tohle je pro oba týmy klíčový zápas. Pokud Bosna a Hercegovina získá tři body, zhatí účastníkovi semifinále EURO 2008 Turecku šance na jakýkoli teoretický postup a sama si zajistí alespoň účast v baráži. Hosty přitom ani remíza nezajímá. Vyhrát je pro ně prakticky jedinou nadějí.

"Byl bych spokojený, kdybychom neprohráli," uvedl záložník domácích Samir Muratovič. Ano, bod Bosně sice asi definitivně zavře dveře na možný přímý postup přes Španělsko, ale nenechat si dýchat ve zbytku kvalifikace na záda od Turků je rozhodně jasnější cíl. "Výhra vyřeší všechna dilema, ale i bod by byl dobrý. V žádném případě nesmíme myslet na porážku. Musíme do toho dát všechno," dodal.

I kdyby Turecko zvítězilo, stále bude na soupeře ztrácet jeden bod. Pořád bude muset věřit, že v některém ze zbývajících dvou utkání Bosna zaváhá. I když posledním sokem domácích budou dosud neporažení Španělé. "Plné Bilino Polje nás bude táhnout k vítězství. V atmosféře, jaká v Zenici panuje, je prostě radost hrát," věří Muratovič, že domácí prostředí bude klíčem k úspěchu. "Nikomu se tady nehraje dobře. I když jsou Turci na bouřlivost zvyklí, myslím, že nebudou ve své kůži."

Jestli Turecko neporazí Bosnu stejně jako v listopadu loňského roku, může se s postupem do Afriky na 95% rozloučit. Hostům by pak definitivu baráže zajistila následující výhra na půdě posledního Estonska. Oba týmy zvládly své sobotní zápasy před důležitou vzájemnou generálkou, Turecko si doma poradilo s Estonskem 4:2 a Bosna vyhrála v Arménii 2:0.

Kouč domácích Čiro Blaževič může počítat s kapitánem Emirem Spahičem, který se nakonec s nepříjemnou chřipkou po utkání v Arménii popral a bude moci nastoupit. Otazník ovšem visí nad záložníkem Lyonu Miralem Pjaničem a Zlatanem Muslimovičem z PAOK. Hostující lodivod Fatih Terim má určitě radost z návratu Gökhana Gonüla i Emreho Belözoglua, chybět mu bude akorát zraněný Mehmet Aurelio.
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Supič - Jahič, Nadarevič, Spahič - Vladavič, Salihovič, Muratovič, Rahimič, Misimovič - Džeko, Ibiševič
Turecko - pravděpodobná sestava:
Volkan Demirel - Önder Turaci, Servet Cetin, Gökhan Zan, Hakan Balta - Hamit Altintop, Ceyhun Gülselam, Arda Turan, Kazim-Kazim - Tuncay Sanli, Sercan Yildirim
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Španělsko - Estonsko  (středa 22:00)
Španělsko si může ve středečním zápase s Estonskem zajistit přímý postup na Mistrovství světa do Jižní Afriky. Pokud úřadující evropští šampioni outsidera porazí, mohou se radovat z postupu.

Španělé prozatím ve světové kvalifikaci ještě neztratili ani bod a pokud budou v podobném trendu pokračovat i proti Estonsku, čeká je odměna v podobě postupu na světový šampionát. Jistota přímého postupu padne v případě, že Bosna a Hercegovina ztratí body s Tureckem, avšak i kdyby se tak nestalo, Španělé by o něj neměli přijít.

"Musíme stále podávat nejlepší výkony, protože k matematické jistotě přímé kvalifikace potřebujeme ještě čtyři body. Dokud je nezískáme, nemáme nic jisté," řekl Del Bosque, který tak pravděpodobně nasadí nejsilnější sestavu.

Estonsko je v páté kvalifikační skupině předposlední s jedinou výhrou a pěti body na kontě. V minulém zápase podlehli 4:2 Turecku, ale estonský trenér neočekává, že by v základní sestavě udělal nějaké změny.
Španělsko - pravděpodobná sestava:
Iker Casillas; Alvaro Arbeloa, Gerard Pique, Carles Puyol, Joan Capdevila; Xavi, Marcos Senna, Xabi Alonso, David Silva; Fernando Torres, David Villa
Estonsko - pravděpodobná sestava:
Sergei Pareiko; Ragnar Klavan, Raio Piiroja, Alo Barengrub, Anar Jaager; Dmitri Kruglov, Konstantin Vassiljev, Aleksandr Dmitrijev, Joel Lindpere; Vladimir Voskoboinikov, Andres Oper
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.05 - 10.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko770018:221
2.Bosna a Hercegovina750220:715
3.Turecko732210:711
4.Belgie721410:167
5.Estonsko71247:195
6.Arménie70163:171
Skupina 6
Bělorusko - Ukrajina  (středa 19:00)
Nesmírně důležité utkání se odehraje v Běloruském Minsku, domácí Bělorusové hostí Ukrajinu. Oba celky mají stále šanci postoupit do Afriky, ovšem po tomto utkání se může leccos změnit.

Bělorusko si celou situaci zkomplikovalo ve víkendovém zápasu s Chorvatskem, se kterým prohrálo 1:0. Ovšem pokud se Bělorusům podaří porazit Ukrajinu, stále je tu možnost hrát o druhé místo. Jenomže Ukrajině jde o to samé, k postupu má navíc blíž, výhra v Minsku ho posune na stejnou bodovou hranici s Chorvatskem, skóre mají navíc oba týmy velice vyrovnané. Celou skupinu ještě zamotává fakt, že Chorvati hrají s Anglií, tedy s lídrem celé kvalifikační skupiny. V zápase jde tedy o hodně.

Bělorusové nikdy nebyli na žádném velkém turnaji, nicméně kvalitu by na to měli. Vždyť to není tak dávno, co se na Euro 2004 probojovali Lotyši, jiné překvapení je pak celkový triumf Řeků. Hráči Běloruska mají navíc zkušenosti z Ligy mistrů, BATE Borisov sice díru do světa neudělal ale zápasy s Realem Madrid, Juventusem nebo Zenitem Petrohrad jsou velkou zkušeností. K tomu všemu se mohou v Bělorusku opřít o hvězdného Aleksandra Hleba. Bohužel Bělorusům nevyšel ani jeden zápas s Chorvatskem, což zapříčinilo to, že jsou až na čtvrtém místě se ztrátou osmi bodů na druhé místo, nicméně s jedním zápasem k dobru.

Podobně jako Bělorusům půjde i Ukrajině o všechno. Další z bývalých sovětských socialistický zemí bojuje o postup a má k němu blíže než domácí celek. K tomu aby se vyrovnalo Chorvatsku potřebují svěřenci trenéra Michaličenka v Minsku bezpodmínečně zvítězit. Ukrajina se kvalifikovala na loňské Mistrovství světa v Německu a ráda by úspěch zopakovala postupem do Afriky. Pro Ukrajinu by to byla velká náhrada za neúčast ne Euro 2008 v Rakousku a Švýcarsku.
Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Zhevnov - Shytaw, Yurevich, Omelyanchuk, Bardachow - Kulchy, Kalachev, A. Hleb, Sasnowski - Kutuzov, Kornilenko.
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Pyatov - Mandzyuk, Kucher, Chygrynskiy, Kobin - Tymoshchuk, Husyev, Yarmolenko - Milevskiy, Shevchenko, Voronin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 3.65 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Andorra - Kazachstán  (středa 20:00)
Jedno z nejméně důležitých utkání, avšak jedno z nejvýše očekávaných v daných zemích. Tak by se dalo nazvat střetnutí mezi domácí Andorrou a hostujícím Kazachstánem.

Oba celky jsou u dna tabulky a oba celky jsou outsidery ve většině svých zápasů. Domácí Andorra zatím v kvalifikační skupině 6 ještě ani jednou nedokázala zvítězit. To Kazachstán se alespoň jednou dočkal. Symbolicky právě proti Andoře v jejich prvním vzájemném utkání v kvalifikační skupině. Tehdy dokázal Kazachstán na své půdě zvítězit 3:0. Od té doby však nepřišlo žádné vítězství ani na jedné straně.

Favorit je tedy jasný a budou jím hosté, avšak půda domácího trpaslíka z Andorry může udělat své. Další motivací může být také fakt, že za celou jedenáctiletou existenci národního mužstva Andorry dokázal celek z Pyrenejí pouze třikrát zvítězit. Do karet domácím může hrát i nezkušenost kazašského celku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.00 - 4.50 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Anglie - Chorvatsko  (středa 21:00)
Angličané se mohou stát druhým evropským celkem, který si zajistí předčasně účast na mistrovství světa do Jižní Afriky. Potřebují k tomu poosmé vyhrát. A může to být velmi chutná slast z vítězství. Albion totiž ve Wembley přivítá Chorvaty, ty, kteří je v minulé kvalifikaci připravili o EURO 2008 v Rakousku a Švýcarsku.

Chorvatům tehdy vůbec o nic nešlo, pod Alpy by i přes porážku zamířili tak jako tak. Ale oni i přesto ani poslední zápas ve skupině nevypustili a ve Wembley si na slavnou anglickou reprezentaci pořádně vyšlápli. Byl to šok, když svěřenci kouče Slavena Biliče slavili výhru 3:2. Ostrovy byly pod pořádně studenou sprchou, Rusko postoupilo na úkor hvězdné reprezentace. "Je hodně těžké zapomenout ten neúspěch," kál se stoper John Terry. "Něco jim dlužíme."

Postup by už Anglii opravdu neměl uniknout. Tady opravdu tolik nejde o body. Teď ne. Anglie se v hloubi duši bude chtít Chorvatsku za vyřazení jednoduše pomstít. Za to, že se poprvé po 14 letech nepodívala na závěrečný turnaj. A to udělá jedině skvělým výsledkem. "Myslím, že si každý uvnitř pamatuje tu noc," vrací se Terry ke smutnému datu 21. listopad. "Ale nový manažer řekl, že pod ním začíná nová éra," chce zároveň zapomenout.

Domácí proplouvají šestou skupinou bez jediného zaváhání. V Záhřebu dokonce soupeři uštědřili krutou porážku 4:1. "Jeli jsme tam v dobré formě. Bylo by hezké pro fanoušky dokončit práci, kterou jsme tam začali," přála by star Chelsea. "Bylo by i lepší kvalifikaci už teď ukončit. Trenér pak může ozkoušet nové formy hry, nové hráče, cokoli, co bude chtít."

Slaven Bilič si zajisté oné skvělé vítězství pamatuje. "Očekávám lepší Anglii, ale také my jsme v lepší kondici. Angličané sice nijak neexcelovali proti Andoře, ale pořád mají skvělé individuality," připomíná poslední kvalifikační zápas, ve kterém Albion fotbalového trpaslíka smetl 6:0. Chorvatsko generálku před tímto soubojem nezvládlo úplně nejlépe. Tři body proti Bělorusku se nezískávaly vůbec snadno. Jen těsná výhra 1:0 to dokazuje.

Na Chorvatsko se zezadu silně tlačí Ukrajina. Ztrácí jen tři body a má zápas k dobru. Také jí čeká duel a Anglií, ovšem už doma. Pokud bude mít Anglie díky výhře nad Chorvatskem jistý postup, bude moci kouč Capello ve zbytku opravdu jen experimentovat. To znamená i na Ukrajině. A ta by mohla třeba proti "béčkovému" mužstvu nějaký ten bodík uhrát, což by pro Chorvaty znamenalo zřejmě krutý zásah. Bodovat je tedy pro Biličovy hochy téměř povinností.

Anglie od oné prohry prohrála pouze dvakrát, s giganty Francií a Španělskem. V sobotu v přátelském střetnutí zdolala Slovinsko 2:1. "Jestli chceme ve Wembley uspět, musíme změnit svou hru," jasně naznačil kapitán Darijo Srna, že výkon ze soboty se nesmí tentokráte opakovat. "Angličané jsou jistě další motivací pro nás. Vlastně se už na ně moc těším."
Anglie - pravděpodobná sestava:
Green - Johnson, Terry, Upson, Cole - Lennon, Lampard, Barry, Gerrard - Rooney, Heskey
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Runje - Srna, Križanac, Šimunič, Pranjič - Leko, Vukojevič, Kranjčar, Rakitič - Olič, Eduardo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie770026:421
2.Chorvatsko852116:717
3.Ukrajina742114:614
4.Bělorusko730415:119
5.Kazachstán71067:223
6.Andorra80082:300
Skupina 7
Faerské ostrovy - Litva  (středa 18:15)
Ostrované jsou stále bez vítězství a proto bude právě domácí utkání s Litvou jednou z posledních možností poprvé získat tři body v této kvalifikační skupině. Vítězství je také hlavním cílem domácího trenéra Briana Kerra.

Ten přišel k 163. celku světa s úkolem ukončit trápení fotbalového trpaslíka. Jak sám říká, povedlo se mu to. Z porážek 0:5 se Farské ostrovy dostaly k těsným porážkám 0:1 nebo 0:2. "I to jsou však porážky, avšak pomalu se dostáváme do kvality, abychom svá utkání dotáhli do vítězného konce," prohlásil kouč. Ten vyšle svůj celek proti Litevcům s jasným cílem pokusit se zvítězit a zachovat si důstojnost. Chybět mu však bude Frodi Benjaminsen.

To Litevci mají o dost příjemnější problémy. Aktuálně se nacházejí na 4. pozici kvalifikační skupiny 7 a s devíti body mají alespoň minimální šanci na postup. Pokud o něj stojí, musí ovšem hrát nejen o stoprocentní bodový zisk, ale také o co nejvíce branek v síti soupeře. Litva cestuje na Faerské ostrovy i se střelcem Edgarasem Cesnauskisem. O tom, zda do utkání zasáhne, se však trenér Couceiro rozhodne těsně před samotným utkáním.
Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
J. Mikkelsen, E. Bo, J. Davidsen, E. Hansen, A. Gregersen, J. Tor Naes, S. Olsen, A. Danielsen, S. Samuelsen, C. Holst, B. Løkin
Litva - pravděpodobná sestava:
Z. Karchemarskas, D. Semberas, M. Zaliukas, A. Skerla, E. Cesnauskis, L. Pilibaitis, M. Stankevicius, D. Sernas, M. Kalonas, A. Klimavacius, T. Danilevicius
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 5.00 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rumunsko - Rakousko  (středa 20:45)
Rumunsko s Rakouskem už mají prakticky mizivou šanci alespoň získat barážovou pozici a poprat se tak o postupové místo do Jižní Afriky. Naděje přesto žije a žádný z týmu se jí určitě nechce vzdát. A určitě ani odejít s prázdnou. Důležitější jsou však tři body spíše pro Rakušany.

Domácí opravdu postup mohou brát jen čistě teoreticky. Kvalifikace se jim prostě vůbec nepovedla a dohnat šestibodovou ztrátu na druhou Francii, která navíc čeká povinné tři body doma proti Farským ostrovům, je více než bláhové.

Rumuni chtějí dohrát se ctí na a získat co nejlepší umístění v tabulce, tedy třetí místo. Remíza 1:1 na francouzské půdě jim sice zřejmě definitivně uhasila plamínek naděje, ale tento skvělý výsledek může být alespoň dobrým příslibem proti Rakousku. To stále může urvat baráž, i když šance nejsou nijak velké. "Jestli jí ale pořád máme, pak v ní musíme věřit," burcuje kouč Didi Constantini.

Hosté nemají nic ve svých rukách. Nejenže musí bezpodmínečně zvítězit ve všech zbývajících třech zápasech, ale musí také na dálku fandit Srbsku, aby u nich nevyhrála Francie. Pokud-li se Rakousku podaří zvítězit jak v Rumunsku, tak doma nad Litvou, v posledním zápase si to ve Francii rozdá o postup.

"Klíčový bude pro utkání střed hřiště. Musíme se co nejvíce tlačit před branku Rumunska," říkal taktické pokyny Constantini. V Bukurešti se bude muset obejít útočníka Marca Janka, se čtyřmi góly nejlepší střelec týmu, jenž je vykartovaný. "Kéž bych ho tady mohl mít," hlesl rakouský stratég. Nahradit by ho měli Stefan Maierhofer nebo Erwin Hoffer. "Máme dvě nebo tři možnosti. Snad se rozhodneme správně," neodtajnil záměry.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.70 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Srbsko - Francie  (středa 21:00)
Bez jednoho dne tomu bude přesně jeden rok od vítězství Francie na Stade France proti Sbrsku 2:1. Francouzi tehdy měli nůž na krku po prohře v Rakousku, teď budou mít v Bělehradě opět nůž na krku, ale ani případná výhra jim nemusí zajistit postup z prvního místa.

Jenomže Francouzi nemohou vůbec na své poslední vítězství nad tímto soupeřem spoléhat, vždy v srbské sestavě by se mělo objevit až šest nových jmen. Srbům navíc nahrává i to, že Francouzi se po extempore Thierryho Henryho nenalézají v dobrém rozpoložení a mohou si po případné výhře už vyhlédnout hotely v JARu. Tým Radomira Antice má před vzájemným utkáním komfortní čtyřbodový náskok zapříčiněný dvěmi remízami Francie navrch.

Srbský fotbal měl sice většinou v průběhu kvalifikace daleko k dokonalosti, přesto se stal nejefektivnějším. Šance na výhru tak jsou více než dobré, ostatně se to na předzápasové tiskové konferenci pokusil bagatelizovat i obránce Manchesteru United Nemanja Vidic. "Francie je favoritem," přesunul tlak na soupeře. "Ať se stane cokoliv, podáme dobrý výkon. Na francouzské straně je tlak výsledku."

Pro deník Sporza se v poznání bojovnější náladě vyjádřil útočník Milan Jovanovič. "Čekejte vřelé přivítání, stadion bude plný, všech 52 000 míst, kteří nás budou podporovat celých devadesát minut a nepřestanou zpívat. Čeká vás peklo," řekl. "Máte se čeho bát, bude to krásný večer. Je mi sedmadvacet a to bude jeden z vrcholů mé kariéry. Na MS jsem nikdy nehrál a jsem připraven to změnit. Jsem hrdý na to, že jsem Srb!"

Zatímco Srbové stojí na pokraji historického mezníku, trenér Francie Raymond Domenech na samém pokrají začátku zkázy jednoho ochotnického divadelníka. Vše navíc po nepřesvědčivých výkonech a hlavně výsledcích vygradovalo pondělním vystoupením Thierryho Henryho v médiích. Superstar Barcelony se na adresu svého vůdce uštědřila pár pichlavých výroků o trénincích. Většinou francouzských reprezentantů prý tréninky nudí, jsou prý nejnudnější za posledních dvanáct let.

Vypadá to však, že Henry a spol. se budou nudit až do konce kvalifikace. Prezident Francouzského fotbalového svazu Jean-Pierre Escalettes totiž všechny utvrdil, že Domenech na svém místě zůstane až do konce kvalifikace.

Trenér Antic nechá zřejmě v "domácím pekle" odpočívat Marka Panteliće a Miralem Sulejmaniho, neboť oba vypadli z formy a ztratili fyzickou kondici. V případě Panteliće se o jakékoliv ztrátě mluvit nedá, neboť někdejší šutér berlínské Herthy byl celé léto bez angažmá a netrénoval v plném zatížení.

Francouzi musí narychlo vymyslet, co udělat se svou (ne)produktivitou, vždyť remízu doma proti Rumunsku zachraňoval až Julien Escudé. Podle posledních zpráv z francouzského tábora to ale vypadá na start dua Henry - Benzema.
Srbsko - pravděpodobná sestava:
Stojkovic, Ivanovic, Dragutinovic, Vidic, Obradovic, Stankovic, Kacar, Milijas, Krašić, Jovanovic, Zigic.
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris, Sagna, Gallas, Abidal, Evra, L. Diarra, Toulalan, Ribéry, Gourcuff, Henry, Benzema.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Srbsko760115:518
2.Francie74219:714
3.Rakousko731310:1010
4.Litva73046:69
5.Rumunsko72238:118
6.Faerské ostrovy70162:111
Skupina 8
Černá Hora - Kypr  (středa 20:15)
Vypjaté utkání čeká hráče a fanoušky v Podgorice, kde se utká domácí celek Černé Hory s hostujícím Kyprem.

Oba celky již nemají žádnou šanci na postup, a tak by se mělo toto utkání hrát spíše v klidném tempu. Omyl, Černohorci jsou hrdým národem a neradi prohrávají, totéž můžeme říci o Kypřanech a tak se ze zdánlivě klidného utkání stává souboj o vítězství. Černá Hora by také velice ráda odčinila debakl z minulého kvalifikačního utkání, ve kterém odjížděla z Bulharska se čtyřbrankovým přídělem po porážce 4:1.

I Kypřané si vezou menší deku na hlavách z minulého vystoupení, avšak mnohem lehčí. Kypr totiž v minulém utkání vyzval na své půdě Irsko, se kterým hrál více než vyrovnanou partii. Utkání se však rozhodlo až v závěru, kdy o vítězství Irů 1:2 rozhodl Robbie Keane. Motivací pro domácí bude také fakt, že s Kyprem uhrál na jeho půdě remízu 2:2 a nyní jej přivítá na domácím stadionu v utkání, ve kterém by velice rádi získali první vítězství této soutěže.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.25 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Itálie - Bulharsko  (středa 20:50)
Italové budou mít v domácím zápase s Bulharskem úkol jasný - vyhrát. Jen tak si totiž pojistí první místo a tím zároveň přímý postup na světový šampionát do Jižná Afriky. Pokud se tak nestane, situace na čele skupiny zůstane otevřená.

Italové jsou momentálně pouze o bod před Irskem, ale před ostrovním soupeřem mají zápas k dobru, což znamená, že do posledních dvou zápasů mohou jít až se čtyřbodovým náskokem. A právě čtyřbodový náskok by Itálii s největší pravděpodobností zajistil přímou letenku do Afriky. V posledních dvou zápasech pak totiž Itálie jede do Irska, kde v případě neprohry potvrdí první pozici, v případě prohry by pak stačilo uhrát remízu s Kyprem.

Proti Azzurri však nebude stát žádný jednoduchý soupeř. Bulharsko totiž tři zápasy před koncem kvalifikace stále živí šanci na postup a udělá všechno pro to, aby se o něj ještě popralo. Aktuálně na třetím místě ztrácí pět bodů na druhé Irsko, přičemž má ještě zápas k dobru. V případě neúspěchu v zápase s Itálií by ale byly prakticky veškeré naděje ztraceny.

V možná rozhodujícím duelu skupiny 8 bude moci Bulharům opět pomoci obránce Živko Milanov, který minulý zápas stál kvůli kartám. Aleksander Tunchev se ale ze zranění stále nedostal. Italové sice nemají žádné absence, ale oproti poslednímu zápasu se v základní sestavě udělají jisté změny, alespoň to chystá kouč Marcelo Lippi. Na levém kraji se místo Criscita objeví Grosso, Marchisia nahradí De Rossi a v útoku také nenastoupí v zápase s Gruzií neefektivní Rossi.
Itálie - pravděpodobná sestava:
Buffon; Zambrotta, Chiellini, Cannavaro, Grosso; Pepe, Marchisio, De Rossi, Camoranesi; Gilardino, Iaquinta
Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Ivankov; Kishishev, Milanov, Kotev, Manolev; Angelov, Yankov, S. Petrov, M. Petrov; Berbatov, Rangelov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie752011:317
2.Irsko844010:616
3.Bulharsko725010:511
4.Kypr71247:115
5.Černá Hora70436:124
6.Gruzie80354:113
Skupina 9
Norsko - Makedonie  (středa 19:00)
Už jste se někdy cítili jako úplný outsider a k velkému úspěchu by vám snad pomohl jen zázrak? Tak se musejí cítit oba aktéři úplně posledního kvalifikační střetnutí skupiny 9, kde už je dlouho znám jistý účastník svátku v JAR. Jedno barážové místo je stále volné, avšak souzeno zřejmě nebude ani Makedonii, ani Norsku. To totiž trestuhodně nedokázalo vyhrát na Islandu a i když doma Makedonii porazí, musí doufat, že Skotové dostanou v Hampden Parku doma velký debakl od Nizozemska, kterému již vůbec o nic nejde.

Zdá se to být utopické dílo za doby prokletých básníků, nebo dokonce nejapný žert, Norové si totiž stále věří. Nicméně ať už to dopadne jakkoliv, nepovedenou kvalifikaci chtějí zakončit důstojně a i když deset bodů asi stačit nebude, před domácím publikem stojí za to pokusit se o zázrak. Prvním klíčem k úspěchu je vsítit co nejvíce branek, minimálně tři. Norsko má ale problém hlavně v útoku, sedm vstřelených branek v sedmi utkáních není moc dobrá bilance na to, že mělo proti sobě ne zase tak silné protivníky.

Makedonie se určitě vzdát nechce, té ujel vlak po prohře na horké skotské půdě. Celý první poločas se balkánský výběr držel, pak však inkasoval zkraje druhého dějství a trefa v poslední desetiminutovce naděje pohřbila. I tak ovšem Makedonci ukázali, že se mohou měřit s jakýmkoli týmem a jistě to je pozitivní zpráva do dalších let. Jižanský mančaft do Norska už dlouhou dobu nepřijel a bude to tak premiéra, mrazivější počasí může být ovšem handicap.

Domácí trenér Egil Olsen vyšel na povrch zemský s velmi překvapivým vyjádřením a spekulace tisku, že Makedonii snadno porazí, zcela vyvrátil: "Bohužel soupeř je lepší, než jsem si myslel. Skotsko mělo velké štěstí, že vyhrálo, považuji středečního soupeře za druhý nejlepší výběr této skupiny. Mají skvělé hráče, jako je Panděv a jdou správnou cestou. Chceme však zakončit kvalifikaci dobře a získat zpět důvěru fanoušků," přednesl vyčerpávající projev Olsen.

Makedonie vyšle do boje obdobnou sestavu jako v prvním utkání, kouč Mirsad Jonuz si postěžoval hlavně na útočnou produktivitu: "Nepodařilo se nám i přes četné šance dát ve Skotsku branku a proto jsou naše šance takové, jaké jsou. Ještě jsme ale poslední slovo neřekli, budeme se chtít prát i v závěrečném duelu. Mrzí nás, že jsme venku ještě nezískali ani bod, chceme to změnit."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.85 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Skotsko - Nizozemsko  (středa 21:00)
Skotové byli před zářijovým dvojzápasem tipováni za hlavního aspiranta barážového místa a v domácím prostřed proti Nizozemsku, které doposud ještě neztratilo ani bod a pouze dvakrát inkasovalo, jim stačí k postupu jeden jediný korálek. Osudná by jim nemusela být ani případná prohra, nesmí být však nijak výrazná. Holandsko si už chce jistě v přátelském duchu zahrát a otestovat své možnosti před mnohem těžší jihoafrickou zkouškou, avšak plný počet bodů by byl velmi příjemným počinem.

Nizozemci by totiž získali více bodů než skoro všichni lídři svých skupin, které obdarovali šesti body fotbaloví trpaslíci. K hostujícímu výběru lze těžko jen něco dodávat, přehrává jednoho protivníka za druhým. Více se mu sice daří před vlastním publikem, kde ještě nedostalo gól a výsledky 3:0 proti Skotsku, 4:0 proti Makedonii i 2:0 proti Norsku hovoří za vše. V přátelských utkáních se svěřencům Berta van Marwijka též daří. Potvrzuje to remíza s Anglií a následné vítězství 3:0 nad Japonskem.

Skotsko na úvod nezískalo ani bod v Makedonii, od této chvíle se ale Ostrovanům začalo dařit. Porážka od Nizozemska nebyla ničím výjimečným, nejvíce určitě bolí debakl 0:4 na půdě Norska. Avšak předchozí domácí remíza se severským rivalem a hlavně dvě výhry nad Islandem udržely naděje v reálném stavu. A úspěch s Makedonií poslal Skoty velmi blízko baráži. Oba protivníci se v Hampden Parku potkali před šesti lety v kvalifikaci na EURO 2004 v Portugalsku, domácí překvapivě dominovali poměrem 1:0.

Oproti předchozímu duelu dojde v kádru kouče George Burleyho zřejmě hned k několika změnám. V zápase s Makedonií sice nahradil zraněného Stevena Whittakera Callum Davidson, nyní si ovšem úlohy opět vymění. Připraven nebude Shaun Maloney, kvůli kartám se na trávník nepodívá ani hrdina utkání s Makedonií James McFadden. Nahradit by ho ovšem měl Scott Brown, jenž už nemá zdravotní patálie. "Někdy se prostě stane, že některé věci, o kterých nechci ani přemýšlet, se stanou. Věřím však, že každý odvede svůj kus práce dobře," netrápí příliš absence Burleyho.

"Skvělá pozice pro celé Skotsko, fanoušci budou čekat na oslavu a vytvoří neuvěřitelnou kulisu, ve které by jsme opravdu neměli prohrát. Poslední krok jsme ještě zatím neudělali, předčasně však o úspěchu mluvit nemůžeme," krotí správně přehnané ambice Burely. "Dostanou šanci ti méně využívaní, měl bych mezi nimi být i já. Nejde nám příliš o výsledek, ale kdyby se to povedlo, bylo by určitě hezké na závěr slavit zrovna tady," vyjádřil se na druhé straně navrátilec v sestavě Oranjes Rafael van der Vaart.
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Gordon - Hutton, Weir, Alexander,Caldwell, Whittaker - Miler, D. Fletcher, Maloney, Brown, S. Fletcher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.45 - 3.20 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko770016:221
2.Skotsko73136:1010
3.Norsko71427:67
4.Makedonie72144:97
5.Island81257:135

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (66)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Forza Italia!

Reagovat
Steven666

tí severní íri majú neuveretelne sebavedomie.

Reagovat
Godwinson

u Severního Irska bych tu nulu klidně škrtnul ...

Reagovat
smazaný uživatel

Sever.irsko-Slovensko-1:1 nebo 2:1....

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko , Česko , Maďarsko

Reagovat
smazaný uživatel

preco tolko slovakov je zakomplexovanych? madari su nieco menej ako my alebo cesi alebo hocikto iny? su to ludia taky isty len hovoria inym jazykom...preto Slovensko Cesko Madarsko a vsetky ostatne narody

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

zakomplexovaný si asi ty..., podľa čoho súdiš, že ja mojim komentárom tvrdím, že Maďari su niečo menej ako my? Ako môžeš vedieť, že si len neželám aby Maďarsko len nepostúpilo?

Reagovat
smazaný uživatel

pozri, uz len tym ze si zelas aby madarsko nepostupilo mas zrejme nejaky problem...podla mna im rastie super generacia, velmi mi pripominaju nas, maju mladych, talentovanych hracov. zasluzili by si dostat sa na ms. myslim ze portugalcanov porazia

Reagovat
smazaný uživatel

nechcem aby Maďarsko nepostúpilo len preto, lebo Portugalsko alebo Švédsko by viac pozdvihlo úroveň MS

Reagovat
smazaný uživatel

to nikdy nevies mozno by na ms uplne vyhoreli ako francuzsko pred 7 rokmi...prajem si aby na ms boli slovensko, srbsko, madarsko, chorvatsko, irsko, bosna

Reagovat
smazaný uživatel

tvoj názor ti neberiem , ale miesto Hungarie bych som tam videl radšej Čechov alebo San Marino( )

A môžem sa ťa spýtať odkiaľ si?

Reagovat
smazaný uživatel

z bratislavy ale rodinu mam aj v nemecku preco?

Reagovat
smazaný uživatel

len tak... ja su záhorák a tak mám aj určité výhrady k určitému južnému susednému štátu, ale nebudem to tu rozoberat. Tu je to o futbale a každý tým má svojich fans a to isté platí aj o nár. tíme a samozrejme prirodzene mám aj neoblúbené kluby napr. ManU a Chelsea, tak isto nemusím nároďáky Maďarska, Anglicka a Talianska.

A to isté platí aj o tebe s inými neoblúbenými a oblúbenými.

Nič padla, frčím dom

Reagovat
smazaný uživatel

Madari tam nebudu postupia Dani a Svedi mozno do baraze aj ked Madari by si to za svoje vykony tiez celkom zasluzili. A Cesi ak zamakaju tak tak tiez (dufam) nebudu chybat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

v 1 sa to vyvija zaujimavo ak by zapasy favoritov dopadly tak ako sa predpoveda tak na posledne kolo ide svedsko do danska a mozno im to dansko pusti ako na eure04 s talianskom a portugalcani nepostupi verim nasim 1:0 sestak a tiez verim domacim na makarane 2.0 pre domacich

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mame lepsi tym ako ostrovania ale ako dobre vieme tak v Belfaste to nebude o tom, prehrali tam Anglicania, Poliaci, Svedi, Dani, Cesi remizovali atd. Hra sa tam naozaj tazko, ale zase tam napriklad vyhrali tymi ako Bulharsko ci Madarsko. Je to nevyspytatelny zapas a je tazke povedat ako to dopadne ale v tejto kvalifikacii mame dostatok stastia preto si myslim ze mozme kludne aj vyhrat

Reagovat
M11

hlavne neprohrat

Reagovat
smazaný uživatel

presne to by nas a aj cechov pochovalo...ale bude to tazke, velmi

Reagovat
stas87

ak budeme hrat tvrdo dohravat subojov ukazat im ze sa im vyrovname v tvrdosti tak potom by mala rozhodnut nasa vecsia futbalova kvalita paradny den:vyhra 21 proti cypre a aj A keby vyhralo

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Swarley

Maďarsko - Portugalsko čistá 1

Reagovat
smazaný uživatel

bolo by to nadherne

Reagovat
smazaný uživatel

Mal - Švé 2

Alb - Dán 2

Maď - Por 10 (Portugalcům nevěřím)

Izr - Luc 1

Lot - Švý 02

Mol - Řec 2

ČR - SM 1

SIr - Svk 10 (nejsem si jistý, zda Slováci mají na výhru, každopádně jim přeju, ale tip je 10)

Slo - Pol 10

Lich - Fin 2

Wal - Rus 2

Něm - Aze 1

Arm - Bel 2

BaH - Tur 1 (snad to urvou)

Špa - Est 1

Běl - Ukr 2

And - Kaz 2

Ang - Chor 1

Fae - Lit 2

Rum - Rak 1

Srb - Fra 2 (že by konečně?)

ČH - Kyp 10 (ale těžký zápas na tip)

Ita - Bul 1

Nor - Mak 1

Sko - Niz 02 (musíme doufat)

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíš že Portugalci zamakají,těmhle týmům kdy teče do bot zapnou na plné obrátky a budou do toho jezdit i když sou to hračičky s míčem,Na portugalce sem vsadil,Bosnu bych si zkusil remízku,Bělorusko s Ukrajinou taky plichtu a věřil bych srbům ti sou doma v kvalifikaci vždy k neporažení a na Holanďany sem dal taky čistou dva,Skoti nejsou nic moc a Holanďani sou v klidu sou v laufu a s chutí si zahrají fotbal a potvrdí svoji formu,těm už výjde v kvalifiakci do čeho bouchnou.Skoro ze vším souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Francie-Portugalsko.. To bude zajímavý zápas!!

Reagovat
smazaný uživatel

*Srbsko

Reagovat
smazaný uživatel

Srbi jsou doma

Reagovat
smazaný uživatel

To já vím.. Jen se nevyjadřuju, tak přesně.

Reagovat
smazaný uživatel

Až teď jsem si uvědomil chyby v preview...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No ne, většina Srbů nemá daleko k portugalským fotbalovým tradicím... Třeba Pantelić, to je mánička a ještě k tomu si vymýšlí...

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, ale takovej Vidič by jako Portugalec moc holek na pláži nesbalil..

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, ale třeba takovej já bych je nesbalil ani jako Maďar...

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jde taky o to, jestli by z tebe byl v temný uličce strach jako ze Srba

Reagovat
smazaný uživatel

Byl...

Reagovat
smazaný uživatel

To je dobře..

Reagovat
Arne

Co máš zase proti Pantemu?

Reagovat
smazaný uživatel

Jak zase?

Reagovat
Arne

To spojení "Pante+vymýšlení" u tebe nevidím poprvý... Takže tak zase.

Reagovat
smazaný uživatel

A není to snad pravda?

Reagovat
Arne

Ne, to teda není.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, každý na to máme jiný názor...

Reagovat
Arne

Tam mi zcela konkrétně předveď případ, kde si Marko vymýšlel...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem dostatečně zainteresován, ale kdo pořád vyhlašoval, jak chce zůstat v Hertě a potom odešel do Ajaxu?

Reagovat
Arne

Ty to furt nechápeš... On v Hertě zůstat chtěl, ale pokud jsme mu nenabídli smlouvu, tak co měl dělat? S Favrem to zkrátka neštimovalo, o to šlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko,Cesko a este prajem aj Srbom

Reagovat
Godwinson

Francouzi už by to s tím týmem, kterej maj měli začít pořádně sázet ...

Reagovat
onze

ALLEZ FRANCE ! ! ! Chlapci bojovat ! allez Les Blues

Reagovat
Arne

Srbija je porazí!

Reagovat
smazaný uživatel

To snad ne. :)

Reagovat
Arne

Ale jo jo... V dnešním Bildu je článek s nadpisem "Kačar může odstřelit Ribéryho", nebo něco podobného. Doufám, že se to Maestrovi povede.

Reagovat
smazaný uživatel

V Obrázku nakecají blbostí, znáš to..

Reagovat
Arne

Jj, to víš, že znám. Ale docela se na tenhle zápas těším, Jovanović Francouzům slibuje peklo, tak jsem na to zvědavej.

Reagovat
Arne

Ajo, ten Jovanović je vlastně psanej tady... Já myslel, že taky na bildu.

Reagovat
smazaný uživatel

To i já, pro Francouze v podstatě poslední šance, jak zaútočit na první flek. Na druhou stranu Srbové mi taky nevadí, takže tohle je jeden ze zápasů, který mě nemůže tolik zklamat, ať dopadne jakkoliv..:) Ale klukům od Galského kohouta přirozeně přeju o něco víc.

Reagovat
miezto

Čech - Grygera, Hubník, Rozehnal, Kadlec - Plašil, Hübschman, Rosický - Baroš, Necid, Svěrkoš.

a chcu videt paradni fotbalek s mnoha goly

Reagovat
Shevchenko

Dneska samé parádní zápasy. U mě vyhrává Bosna - Turecko.

Reagovat
božský John

To bude moc pěknej zápas...očekávám dost branek Turci musej vyhrát a Džeko-Ibiševič bude mít spoustu brejkovejch příležitostí..

Reagovat
božský John

Rumunsko-Rakousko 2?

To se někdo splet nebo to myslíte vážně?

Reagovat
Shevchenko

Taky jsem se divil, pro mě jasná 1.

Reagovat
božský John

Noé já to mam na tiketu,že jo. Tak jsem se mírně zděsil, že někdo ví víc jak já

Reagovat
Shevchenko

Taky mám.

Reagovat
Shevchenko

Portugalci zase bez útočníka. Trapáci.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že se dneska Frantíci k zápasu se Srbskem postaví, jak mají a vyhrají..Kvalitou u nich v týmu jednoznačně je, ale uvidíme, co zase vykouzlí Domenek.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele