Preview kvalifikace o postup na ME 2024 - úterý 21.11.

21.11.2023, 08:38
Previews
Zlatko Dalić (© AFP)

Kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 jde do finiše. Stále o co hrát je ve skupině D, kde bude Chorvatsko hájit druhou příčku v zápase s Arménií, případné zaváhání může využít Wales, který ale proti Turecku nastoupí s vědomím, že na postupovou příčku ztrácí dva body. Nizozemci s jistým postupem končí na Gibraltaru, Francie cestuje do Řecka...

Skupina B

Gibraltar - Nizozemsko

úterý 20:45

Nizozemsko plnilo úlohu jednoho z favoritů na postup ze skupiny B a papírové předpoklady nakonec naplnilo - v sobotu dokázalo vyzrát na Irsko (1:0) a díky tříbodovému zisku si zajistilo druhé místo tabulky zaručující přímý postup na evropský šampionát do Německa. Před třetím Řeckem si totiž vytvořilo tříbodový náskok a to ho kvůli horší bilanci vzájemných utkání již nemůže předskočit.

Gibraltar je dlouhodobě považován za jednoho z největších trpaslíků evropské části, nicméně v sobotu v Nice prožil opravdovou černou můru - na půdě suverénní Francie se od něj vůbec nic nečekalo, ovšem potupný debakl 0:14 je i na jeho poměry obrovskou ostudou. V dosavadních sedmi zápasech nezískal ani bod a dokonce nedal jedinou branku, s hrozivým skóre 0:35 je tedy beznadějně poslední a teď si alespoň částečně pokusí vylepšit reputaci.

Oranjes nestačili pouze na Francii (porážky 0:4 a 1:2), jinak ale vybojovali pět výher. Na ty nejdůležitější dosáhli proti Řecku (3:0, 1:0), svého nadcházejícího protivníka přehráli 3:0 a houževnaté Iry vždy zdolali o jednu branku (1:0, 2:1). V sobotu sice nepředvedli proti ostrovní reprezentaci úplně suverénní výkon, nicméně díky trefě Wouta Weghorsta z 12. minuty mohli se svými fanoušky oslavit kýžený postup.

"Po první vstřelené brance jsme věděli, že hlavně nesmíme udělat nějakou chybu v defenzívě. Samozřejmě jsme si přáli pojistit náš náskok, ale i tak to dopadlo dobře a my jsme moc rádi, že už máme klid. Neúčast na ME by se v našem případě rovnala obrovské blamáži a všichni hráči si oddechli, protože tlak byl vskutku velký. Zápas s Řeckem si budeme chtít užít, to však neznamená, že nám nezáleží na výsledku," prohlásil hostující kouč Ronald Koeman.

Jeho uruguayský protějšek Julio César Ribas určitě nemůže počítat s Ethanem Santos, který ve Francii zcela zaslouženě uviděl přímou červenou kartu za surový zákrok na sedmnáctiletého mladíčka Warrena Zaïreho-Emeryho a vzhledem k povaze přestupku ho asi čeká delší absence. Koeman teď může nechat odpočívat své největší hvězdy a po velmi náročném programu pravděpodobně výrazně obmění základní jedenáctku.

Gibraltar - pravděpodobná sestava:
Coleing - Jolley, Sergeant, Mouelhi, R. Chipolina, J. Chipolina - Badr, Pozo, De Haro, Walker - De Barr

Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Flekken - De Vrij, Van Dijk, Blind - Teze, Koopmeiners, Wieffer, Hartman - Stengs, Dallinga, Malen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 50.00 - 45.00 - 1.00

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Řecko - Francie

úterý 20:45

Francie prochází tímto kvalifikačním cyklem naprosto suverénním způsobem a svou dominanci potvrdila v předchozím utkání, kdy doma přivítala jednoho z největších trpaslíků evropské části z Gibraltaru a naprosto ho zdecimovala 14:0, čímž výrazně překonala svůj historický rekord napříč všemi soutěžemi (Les Blues do té doby nejvýše vyhráli nad Ázerbájdžánem, a to v roce 1995 po výsledku 10:0).

Svěřenci trenéra Didiera Deschampse tak ovládli skupinu B bez větších potíží, v sedmi odehraných duelech totiž neztratili jediný bod a jasně postoupili na evropský šampionát, v tuto chvíli se mohou pyšnit málo vídaným skóre 27:1. Teď budou chtít zakončit svou pouť další výhrou na půdě ambiciózního Řecka, které mělo v sobotu volno, ovšem kvůli výhře Nizozemska nad Irskem (1:0) definitivně přišlo o naději na přímý postup.

Řekové v sedmi duelech čtyřikrát vyhráli, dvakrát s poradili s Irskem (2:0, 2:1) i beznadějně posledním Gibraltarem (5:0, 3:0). Nicméně proti favoritům neuspěli - v Paříži totiž podlehli svému nadcházejícímu rivalovi nejtěsnějším poměrem 0:1 a na Oranjes nestačili po výsledcích 0:3, 0:1. Nicméně v generálce na toto úterní vystoupení si vylepšili náladu, jelikož v přátelském střetnutí porazili Nový Zéland (2:0).

Výběr vedený uruguayským koučem Gusem Poyetem však ještě nemusí smutnit, protože i přes třetí místo v tabulce ho čeká dodatečná březnová baráž o zbývající tři vstupenky na EURO a to díky dobrým výkonům v uplynulém ročníku Ligy národů. Poyet kvůli trestu za žluté karty nemůže nasadit duo Petros Mantalos - Dimitrios Kourbelis, místo nich by se v základní jedenáctce měli objevit Andreas Bouchalakis s Dimitriosem Pelkasem.

Řecko ve své historii vyzrálo na Francii pouze jednou a to na ME v roce 2004 (výhra 1:0), kdy celý turnaj nakonec senzačně ovládlo. Největší hvězdou úřadujících vicemistrů světa je bezpochyby Kylian Mbappé. Čtyřiadvacetiletý šplímachr PSG se proti Gibraltaru blýskl hattrickem a třemi asistencemi a je vysoce pravděpodobné, že od samého začátku nastoupí i v tomto případě.

Deschamps vzhledem k situaci zřejmě udělá několik změn v zahajovací sestavě, určitě však nemůže počítat se sedmnáctiletým Warrenem Zaïrem-Emerym. Ten sice při svém debutu za seniorskou reprezentaci vsítil premiérový gól krátce po odehrané čtvrthodině, jenže o tři minuty později opouštěl trávník s bolestivou grimasou po nevybíravém zákroku Ethana Santose.

Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Baldock, Mavropanos, Retsos, Tsimikas - Bakasetas, Bouchalakis, Pelkas - Konstantelias, Giakoumakis, Masouras

Francie - pravděpodobná sestava:
Samba - Koundé, Saliba, Disasi, L. Hernandez - Fofana, Rabiot - Dembelé, Griezmann, Mbappé - Kolo Muani

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.04 - 3.96 - 1.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Francie
7
7
0
0
27 : 1
21
2
Nizozemsko
7
5
0
2
11 : 7
15
3
Řecko
7
4
0
3
12 : 6
12
4
Irsko
8
2
0
6
9 : 10
6
5
Gibraltar
7
0
0
7
0 : 35
0

Skupina D

Chorvatsko - Arménie

úterý 20:45

Chorvatsko v úterý večer přivítá na svém stadionu Maksimir Arménii a rozhodně má o co hrát. Pokud se nechce ohlížet na výsledek Walesu, musí svého soka porazit. Arménie z pozice čtvrtého místa už šanci na postup ze skupinového boje ztratila.

Situace ve skupině D je pořád ještě nedořešená a čeká se až do posledních chvil na definitivní verdikty. První Turecko se utká s Walesem, jemuž patří třetí příčka. K postupu potřebuje velšský celek jednak porazit Turky a taky doufat v zaváhání Chorvatska. Čili Chorvati mají všechno ve svých rukou - stačí jim prostě vyhrát a můžou si vesele bookovat letenky do Německa, aniž by je stresovaly další výsledky.

V sobotu se Chorvatsko radovalo při zmínce o Arménii, protože tahle fotbalová země mu výrazně pomohla k jeho současným nadějím na kvalifikaci. Obrala totiž Velšany o cenné dva body a tím pádem se mužstvo vedené Robem Pagem o jednu příčku sesunulo za Chorvaty. Ti totiž zvládli svou roli v duelu s Lotyšskem a díky trefám Lovra Majera s Andrejem Kramarićem v rozmezí úvodních šestnácti minut si připsali snadnou výhru.

Tím Chorvatsko napravilo svá dvě zaváhání, neboť v minulém měsíci to s ním vypadalo mnohem hůř. Prohrálo totiž dva duely po sobě, nejprve nestačilo na Turky a pak si s ním poradili právě i Velšané. Svěřencům trenéra Zlatka Daliće tak nyní stačí, když dopadnou lépe než v souběžně hraném utkání Velšané.

Trenér Dalić se i nyní musí obejít bez ke zraněním stále náchylnějšího Matea Kovačiće, který se odpojil od týmu a přidal se k absentérovi Perišićovi stejně jako ke zraněným Brunovi Petkovićovi s Nikolou Vlašićem. Hostům schází zraněný kapitán Varazdat Harojan.

Svěřenci trenéra Petrakova si budou muset nechat zajít chuť na velký závěrečný turnaj i tentokrát a jejich čekání se protahuje. Přitom stačilo málo a vše mohlo být jinak. Stačilo, aby si 95. tým žebříčku FIFA poradil lépe s Velšany nebo především s Lotyšskem, s nímž v říjnu překvapivě prohrál 0:2. Naposledy Arménie doma jen remizovala s Walesem, k čemuž jí "pomohl" vlastní gól Najra Tiknižjana.

Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livaković - Stanišić, Šutalo, Erlić, Gvardiol - Modrić, Brozović, Majer - Pašalić, Kramarić, Ivanušec

Arménie - pravděpodobná sestava:
Cancarević - Dašjan, Calisir, Voskanjan, Arutjunjan, Tiknižjan - Sevikjan, Iwu, Spercjan, Zelarajan - Ranos

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 7.64 - 20.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Wales - Turecko

úterý 20:45

Před Walesem stojí možná až nepřekonatelná překážka. Do domácího utkání s Turky jde s vědomím, že ani výhra nad prvním mužstvem tabulky mu ke kvalifikaci nemusí stačit. Dokud se ale hraje o minimální šanci, Velšané to rozhodně nehodlají vzdát.

Svěřenci trenéra Roberta Page se nacházejí v hodně prekérní situaci, protože svůj osud už nemají ve vlastních rukách. A za všechno může minulý duel, který sehráli s Arménií. Pokud by ji porazili a zvládli roli mírného favorita, šli by do posledního kola s mnohem lehčí hlavou. Jenže domácí svého soka překvapili a už po pěti minutách se jim povedlo udeřit. A na gól Lucase Zelarayána hosté nedokázali dlouhou dobu odpovědět.

Povedlo se jim to až s velkým přispěním Arménie, která si vstřelila v nastavení první půle vlastní branku. A nakonec se v Jerevanu body dělily. Což ve výsledku nepomohlo ani jednomu soupeři. Výsledek znamená, že trenér Page přepočítává na svém kontě jen jedenáct bodů a to stačí na třetí místo. Dávno je tedy zapomenuto velké vítězství Walesu s Chorvatskem, protože Chorvati minule svou roli splnili do puntíku a oddělili se od Walesu na rozdíl dvou bodů.

Před Velšany je tedy nyní jediná možná cesta porazit první Turky, což by už samo o sobě bylo velké a překvapivé vítězství. A ještě k tomu doufat v pomoc právě Arménie, která se přijede podívat do Chorvatska. Domácí se navíc musejí obejít bez Aarona Ramseyho, který utkání ze zdravotních důvodů vynechá. Hostům schází několik hráčů, nejvážnější absencí bude jistě záložník Hakan Çalhanoğlu, který onemocněl. A mimo hru je i dlouhodobě zraněný Arda Güler, osmnáctiletý talent Realu Madrid.

Turecko bylo ochuzeno o nedávné mistrovství světa v Kataru a sledovalo ho jen v televizi. O to lepší pocity mají Turci nyní, když ovládli kvalifikační skupinu. Na prvním místě, které jim už nikdo nevezme, mají v tuto chvíli náskok tří bodů. Za sebou mají prestižní přátelské utkání s Němci a trenéra Vincenza Montellu musela výhra 3:2 nad pořadatelskou zemí určitě potěšit. I proto, že Turci dokázali otočit zápas ve svůj prospěch po brzké brance Němců.

Wales - pravděpodobná sestava:
Ward - Lockyer, Rodon, Davies - Roberts, J. James, Ampadu, Williams - Johnson, Wilson - Moore

Turecko - pravděpodobná sestava:
Altay - Celik, Bardakci, Kabak, Kadioglu - Akbaba, Ozcan, Yuksek - Akturkoglu, Yilmaz, Yildiz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.57 - 2.88

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Turecko
7
5
1
1
13 : 6
16
2
Chorvatsko
7
4
1
2
12 : 4
13
3
Wales
7
3
2
2
9 : 9
11
4
Arménie
7
2
2
3
9 : 10
8
5
Lotyšsko
8
1
0
7
5 : 19
3

Skupina I

Andorra - Izrael

úterý 20:45

Izrael už přišel o naději na kvalifikaci ze skupinových bojů a hodlá se spoléhat na to, že si vstupenku do Německa vybojuje v play-off. V posledním duelu kvalifikačního cyklu čeká na Izrael výlet do Andorry, která zakončí skupinu opět na posledním místě.

Andorra opět neprožila ideální kvalifikaci, byť jsme v několika jejích zápasech viděli mírný pokrok. Bojovný výkon, určité taktické prvky a schopnost táhnout za jeden provaz, to vše dělalo z Andorry ne zcela bezbranného outsidera. K postupu to ale samozřejmě stačit nemohlo, domácí za devět duelů dokázali uhrát pouhé dva body.

Andorra se ještě nikdy ve své historii na závěrečný turnaj kvalifikovat nedokázala, takže není moc velkým překvapením, že jí to nevyšlo ani teď. Svěřenci trenéra Kolda Álvareze k tomu ostatně nemají ani moc dobrá čísla, vstřelili jenom tři branky, zatímco sami jich dostali už osmnáct. Historicky to není o moc lepší, Andorra vyhrála jen jediné utkání v kvalifikaci na mistrovství Evropy za celou svou historii.

Izrael nebude ani teď snadným soupeřem, byť ztratil šanci na kvalifikaci ze skupiny. Spoléhá ale na play-off, na které má právo s ohledem na umístění v Lize národů. Tým trenéra Alona Hazana naposled prohrál s Rumuny a protáhl svou sérii zápasů bez výhry už na tři v řadě. Navíc se ještě nikdy v historii nekvalifikoval na závěrečný evropský šampionát, což by rád odčinil.

Andorra - pravděpodobná sestava:
Alvarez - De Pablos, Llovera, Vales, Pomares, Cervos - Alaez, Reves, Vieira, Martinez - Sanchez

Izrael - pravděpodobná sestava:
Glazer - Dasa, Vitor, Goldberg, Revivo - Peretz, Lavi - Baribo, Gloukh, Turgeman - Zahavi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.41 - 4.82 - 1.37

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Kosovo - Bělorusko

úterý 20:45

Kosovo ani Bělorusko již nemůžou postoupit na závěrečný turnaj, v posledním vystoupení o postup na EURO 2024 jim tedy půjde o to dostat se alespoň v tabulce co nejvýše. Zatímco u domácích se může jednat o konečnou třetí pozici, jenom o bod vepředu je Izrael, u hostů o tu čtvrtou, na které se nachází právě jeho soupeř. V prvním vzájemném klání uspěli Bělorusové.

Oba výběry se na druhý společný střet v tomto kvalifikačním cyklu naladily dobře. Kosovu se povedlo uhrát velmi cenný bod na půdě favorizovaného Švýcarska, přičemž ještě předminulou neděli zvítězilo nad Izraelem, Bělorusko naopak skolilo Andorru, a získalo tak očekávaně tři body. Jejich úspěchy se už každopádně nijak nepodepsaly na tom hlavním, na šampionát do Německa zkrátka pocestují ze skupiny I mužstva Rumunska a Švýcarska.

Cesta ani pro jednoho z nich již nevede ani přes dodatečnou baráž. Půjde tak oběma především o to rozloučit se s rokem 2023 co nejdůstojněji. "Už se sice nemůžeme prokousat na mistrovství, čeká nás však tak jako tak důležitý zápas,” uvedl domácí kapitán Fidan Aliti. "Každý z nás se na něj musí soustředit. Musíme si minimálně udržet současné postavení v tabulce a nedovolit Bělorusku, aby nás přeskočilo,” vytyčil jasný cíl.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.72 - 5.64

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Rumunsko - Švýcarsko

úterý 20:45

Rumunsko se po osmi letech vrací na evropský šampionát, jelikož v sobotu zvládlo rozhodující bitvu s Izraelem a po vítězství 2:1 je jasné, že si příští rok zahraje na závěrečném turnaji v Německu. Výběr z Balkánského poloostrova neprohrál ani jednou z devíti utkání a se solidními devatenácti body opanuje skupinu I o dva body před Švýcarskem. Na závěr v Bukurešti přivítá právě největšího favorita a k uhájení prvního místa musí získat alespoň bod.

Svěřenci trenéra Edwarda Iordănescua předváděli od začátku tohoto kvalifikačního cyklu konstantní výkony a po zásluze postupují na ME, cenný bod za remízu 2:2 například vybojovali v polovině června ve Švýcarsku. Před pár dny potřebovali bodovat s Izraelem, a i když velmi brzy prohrávali, tak výsledek otočili a po pátém vítězství ve skupině mohli slavit. Teď jim už půjde jen o to, jestli budou při losování nasazení nebo nenasazení.

"Od prvního momentu jsme hráli sebevědomě a s přibývajícími zápasy nám bylo jasné, že postup máme ve svých rukách. Velkým pozitivem je, že jsme ještě ani jednou neprohráli, a pokud tato bilance vydrží i po duelu se Švýcarskem, tak budeme nadmíru spokojeni. V sobotu jsme věděli, že prohra by nás dostala do obtížné situace, ale my tuto bitvu zvládli a celý národ se teď může radovat z vytouženého postupu na EURO," prohlásil Iordănescu nadšeně.

Země helvétského kříže naopak až tak spokojená být nemůže, na druhou stranu i ona se v Německu představí a na ME bude tedy startovat potřetí za sebou. V dosavadních devíti utkáních zaznamenala hned pět remíz, avšak stejně jako Rumunsko ani jednou neprohrála a svůj postup stvrdila nerozhodným výsledkem s Kosovem (1:1). Na kontě má sedmnáct bodů a před Izraelem si vytvořila nedostižný pětibodový náskok. Ovšem jestli chce ještě skončit první, tak nyní v Rumunsku musí bezpodmínečně vyhrát.

"Byla to velká hra nervů a my jsme věděli, že hlavně nesmíme prohrát. Kosovo předvedlo velmi dobrý výkon a moc nás těší, že i nerozhodný výsledek nám na postup stačil. V tuto chvíli jsme šťastní, nicméně v Bukurešti se hodláme zlepšit po všech stránkách a o prvenství ve skupině budeme bojovat do samotného konce," vyjádřil se kouč Švýcarska Murat Yakin.

Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Moldovan - Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu - Marin, Screciu - Hagi, Stanciu, Dragus - Puscas

Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Sommer - Comert, Akanji, Elvedi, U. Garcia - Zakaria, Xhaka, Freuler - Shaqiri, Okafor, Vargas

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rumunsko
9
5
4
0
15 : 5
19
2
Švýcarsko
9
4
5
0
22 : 10
17
3
Izrael
9
3
3
3
9 : 11
12
4
Kosovo
9
2
5
2
10 : 9
11
5
Bělorusko
9
2
3
4
8 : 14
9
6
Andorra
9
0
2
7
3 : 18
2

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
fabec1222

Je někde live tabulka baráže? Vim, že coen to má na svém webu rozepsané, ale to se nemění v závislosti na aktuálně hraných zápasech.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele