Preview kvalifikace o postup na ME 2024 - finále baráže

26.03., 10:54
Previews
Rob Page (© AFP)

Mezi hráči Gruzie a Řecka se dnes rozhodne o zbývajícím soupeři české reprezentace na letním mistrovství Evropy. Vítěz finálového utkání kvalifikace v Tbilisi se zařadí na šampionátu v Německu do základní skupiny F, v níž jsou vedle svěřenců trenéra Ivana Haška také Portugalsko a Turecko. Ve večerních hodinách se Wales popere o účast na turnaji s Polskem, Ukrajina pak s Islandem...

Finále

Wales - Polsko

úterý 20:45

Úvodní zápasy play-off v barážové skupině A dopadly dle papírových předpokladů, a nyní si to tak v Cardiffu rozdají o jedno z posledních tří postupových míst na nadcházející evropský šampionát v Německu výběry domácího Walesu a mírně favorizovaného Polska. Ostrovní reprezentace se pokusí využít domácího prostředí, nicméně hosté včele s hvězdným kanonýrem Robertem Lewandowským nechtějí za žádnou cenu zklamat své věrné příznivce.

Velšané v kvalifikační skupině D dlouho dokonce bojovali i o přímý postup, jenže pak jen remizovali v Arménii (1:1) a po shodném nerozhodném výsledku v Turecku skončili na třetí pozici o čtyři body za druhým Chorvatskem. Úvodní duel baráže proti Finsku jim však pro změnu vyšel na jedničku.

Severského konkurenta totiž zaskočili drtivým nástupem a i přes snížení v samém závěru první půle přidali po změně stran další dvě branky. Jejich vysoké vítězství 4:1 tedy bylo naprosto zasloužené. "Hodně nám pomohl první vstřelený gól a pak už jsme si věřili, ale Finsko rozhodně nehrálo špatně a i přes jasný výsledek to nebylo snadné. V tuto chvíli nás čeká ještě o něco kvalitnější rival, který v defenzívě téměř nechybuje," má jasno kouč Walesu Rob Page.

Ten nemá příliš důvodů měnit základní jedenáctku, i když by se v ní mohl objevit bývalý kapitán a dlouholetá opora Aaron Ramsey. Polsku se vůbec nepovedla kvalifikace - v konkurenci Albánie a českého národního výběru skončilo taktéž až třetí s jedenácti body, a hodně nečekaně tedy putovalo do play-off- V něm začalo proti vítězi čtvrté výkonností kategorie Ligy národů Estonsku a i díky brzkému vyloučení Maksima Paskotšiho ho rozdrtilo vysoko 5:1.

Oba protivníci se spolu naposledy utkali právě v předchozím cyklu Ligy národů a v obou případech bylo úspěšnější Polsko (2:1, 1:0). "Estonsko si po červené kartě přestalo věřit a my jsme oproti kvalifikaci konečně proměnili vytvořené šance. Wales bude stavět svou hru na pozorné obraně, nesmírně silný je v rychlém přechodu na útočnou polovinu. Musíme se tedy připravit na opatrnou a taktickou bitvu, rozhodnout může jediný moment," prohlásil hostující stratég Michał Probierz.

Polsko nechybělo na evropském fotbalovém svátku čtyřikrát v řadě, naposledy se nekvalifikovalo v roce 2004 na turnaj do Portugalska. Domácí se účastnili ME poprvé v roce 2016 a hned senzačně dokráčeli až do semifinále, o pět let později vypadli v osmifinále. Oba národní výběry mají s tímto systém play-off příjemné zkušenosti, protože v boji o MS 2022 v Kataru byli ve čtyřčlenném složení úspěšní.

Wales - pravděpodobná sestava:
Ward - Davies, Mepham, Rodon - Roberts, Ampadu, J. James, Williams - Brooks, Wilson - Johnson

Polsko - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Kiwior, Bednarek, Dawidowicz - Bereszynski, Zielinski, Slisz, Piotrowski, Zalewski - Swiderski, Lewandowski

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.79 - 2.85 - 3.15

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Ukrajina - Island

úterý 20:45

Island se opírá o skvělou formu útočného talismanu jménem Albert Gudmundsson, který naplno rozvinul svoje schopnosti už minule proti Izraeli. Jenže tentokrát čeká na Islanďany přeci jen těžší oříšek. Cestují do Wroclawi, kde je uvítá "domácí" Ukrajina.

Ukrajinci to neměli jednoduché ani v minulém kole a Bosna a Hercegovina jim dávala pěkně zabrat. Ještě šest minut před koncem dokonce favorit utkání s Bosnou prohrával! Jenže pak se strhla ofenzivní smršť a svěřenci trenéra Rebrova naplno ukázali, že se nevzdávají až do samotného konce. V 85. minutě srovnal Roman Jaremčuk na 1:1 a jen tři minuty po něm se trefil i letos skvěle produktivní Artem Dovbyk.

Pro Bosnu to bylo hodně bolestivé utkání s dramatickou koncovkou, dál šla Ukrajina. A s tímto comebackem se Ukrajinci dočkali už třetího vítězství ze čtyř posledních utkání, což jim jistě dodalo sebevědomí. K těmto výhrám musíme také připočítat soutěžní remízy s Anglií a Itálií, což ukazuje, o jak kvalitní kádr se trenér Rebrov nyní opírá. Od roku 2015 Ukrajinci v domácím utkání (a to včetně polského azylu) neprohráli už devět duelů.

Drží i jejich obrana, která víc než jednu branku za utkání inkasovala naposledy v roce 2007! Tehdy jí dva góly nasázela Francie. Otázkou je, zda Ukrajině tentokrát pomůže útočník Cyhankov, který vynechal minulý střet s Bosnou. Ani Island nebude kompletní, protože v minulém kole se mu zranilo duo Arnór Traustason - Arnór Sigurdsson.

Jinak se ale minulý duel Islandu povedlo maximálně. V duelu proti Izraeli si poradil mnohem lépe než Ukrajinci a svému soupeři nastřílel hned čtyři góly, i když zprvu o gól prohrával. Hattrickem se o velký obrat postarala hvězda CFC Janov Albert Gudmundsson.

Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Lunin - Konoplja, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Zinčenko, Bražko - Zubkov, Sudakov, Mudryk - Dovbyk

Island - pravděpodobná sestava:
Valdimarsson - Palsson, Ingason, Gretarsson, Thorarinsson - Thorsteinsson, Johannesson, Haraldsson, Willumsson - Gudmundsson, Oskarsson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.01 - 6.59

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Gruzie - Řecko

úterý 18:00

Gruzie si podle očekávání zcela jasně poradila s Lucemburskem a postoupila do finálové části play off skupiny C. Tentokrát ji ale čeká mnohem náročnější soupeř - namlsané Řecko, které minule dokázalo smést Kazachstán dokonce pěti brankami.

V Tbilisi se představí Gruzie, kterou dělí pouhých devadesát minut od toho, aby se vůbec poprvé ve své historii podívala na větší evropský turnaj. První krok zvládli svěřenci trenéra Willyho Sagnola na výbornou a to i bez hvězdného útočníka Neapole. Chviča Kvaracchelija proti Lucembursku nemohl nastoupit, ale naštěstí pro Gruzii ho zastoupil zkušený střelec z druhé nejvyšší německé soutěže Budu Zivzivadze, který se postaral o oba góly své země.

Velkou měrou se na postupu a vítězství Gruzie podepsalo i vyloučení Chanota, který nechal své spoluhráče v početním oslabení po 58 minutách hry. Pokud by se Gruzii povedlo skolit i Řeky, jednalo by se o dosud největší úspěch historie země. A potvrdilo by to její vzestup, který dokreslil i postup ze čtvrté výkonnostní skupiny Ligy národů do druhé.

Řekové si v minulém utkání na Agia Sofia Stadium pořádně a s chutí zastříleli. Do sítě brankáře Igora Šackého poslali míč celkem pětkrát. Země, která bude zanedlouho oslavovat jubilejních dvacet let od překvapivého vítězství na Euru 2004, prohrála v šesti posledních duelech jen jednou. A mužstvo vedené zkušeným koučem Gusem Poyetem si klade ty nejvyšší možné cíle i na půdě Gruzie.

Gruzie - pravděpodobná sestava:
Mamardašvili - Kvirkvelia, Dvali, Kašia - Kakabadze, Kiteišvili, Čakvetadze, Kočorashvili, Šengelia - Zivzivadze, Kvaracchelija

Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Baldock, Mavropanos, Hatzidiakos, Tsimikas - Bakasetas, Kourbelis, Mantalos - Masouras, Ioannidis, Pelkas

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.66 - 2.92 - 2.43

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
Shevchenko

Polsko, Ukrajina, Gruzie

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Cotton

Reagovat
Shevchenko

Yeees

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Elmas

Nevím kdy jsme hráli naposledy s Gruzií, ale budeme s ní hrát v LN, kdežto s Řeckem jsme hráli naposledy před 12 lety. Radši Řecko než Gruzie.

Reagovat
Perzifláž

nikdy

Reagovat
Stannis Baratheon

Přání: Polsko, oba, nikdo

Tip: Wales, Ukrajina, Gruzie na penalty

Reagovat
olymp

HELLAS! ΕΛΛΑΣ!

Reagovat
Cotton

Hlavně ne Wales, už to Skotsko na Euru bohatě stačí

Reagovat
Perzifláž

skotsko má teď parádní tým, to je jasnej černej kůň turnaje.. a wales omladil a hraje pěknej běhavej čutec - určitě radši je, než totálně nudný a unylý poláky

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Antijazvec

Dúfam že dneska Gruzínsko, to budú pravé kaukazské oslavy.

Reagovat
oli9

Já zas nechápu proč všichni favorizuji tragické Poláky a většina jim věří..

Já si naipak myslím že je Wales doma porazí, 2:0... 3:0

Dál to přeju Ukrajině a Gruzii

Reagovat
Neutron

Gruzinsko, Island, Wales

Reagovat
Greny

Ten Štěpán co komentuje U21 je nachcanej??... Tři minutY a osm chyb

Reagovat
vacin

Myslíš, že v jeho případě je nutné, aby byl nachcanej?

Reagovat
vacin

Komentovat zápas Gruzie-Řecko by se mohlo využít jako sezení u logopeda

Reagovat
Stannis Baratheon

A podle průběhu hry i jako očistec.

Reagovat
fabec1222

Ten zápas v Gruzii podle statistik vypadá jako pastva pro oči Co udělal ten náhradní golman Gruzie, že ho vypakoval?

Reagovat
vacin

Podle mě při odchodu do šatny se požduchal s někým z realizačního týmu Řecka, a aby se to Marciniakovi nerozesralo, tak je oba vyloučil

Reagovat
monty25

Normálně bych to přál Gruzii asi víc než Řecku, ale to osvětlování laserem řeckých střelců při penaltách byla od fanoušků pěkná sviňárna.

Reagovat
Modroočko

Radšej Poľsko než Wales, tí Velšania majú v posledných dvoch barážach nechutné šťastie - štyri zápasy, všetko doma...starý štýl baráže doma - vonku by sa mal vrátiť, lebo toto je fakt nespravodlivé.

Reagovat
Tomanatura

Ralf Rangnick je king, bych mu v lete pral ten Bayern.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele