Preview kvalifikace o ME 2012 - pátek 7.10.

07.10.2011, 08:48, aktualizováno 07.10.2011, 08:48
Previews
Kvalifikace o evropský šampionát vstupuje do své závěrečné fáze a v pátek servíruje několik atraktivních duelů. O hodně půjde v souboji Slovenska s Ruskem, stejně tak jako v Řecku, kde hraje Chorvatsko. Anglie chce přímý postup potvrdit v Černé Hoře, teoreticky může postoupit i Francie. Ostře sledovaný bude duel Turecko - Německo...
Skupina A
Ázerbájdžán - Rakousko  (pátek 18:00)
Boj o čtvrté místo ve skupině nabídne Dalga Arena, kde domácí reprezentace Ázerbájdžánu přivítá Rakousko. Účastník Eura 2008 Rakousko si na dalším šampionátu nezahraje, druhé Turecko už se totiž předehnat nedá. Rakousku tak nezbývá nic jiného, než se pokusit skončit na třetím či čtvrtém místě.

Domácí tým si před losem ambice na postup nedělal, týmy jako Německo, Turecko či Belgie jsou na úplně jiné úrovni a Ázerbájdžán to samozřejmě moc dobře věděl. Jeho hlavním cílem bylo neskončit na posledním místě, popřípadě se pokusit potrápit výše zmíněné favority. A tento cíl se víceméně podařilo naplnit, o čemž napovídá nejen sedm bodů na kontě, ale také senzační vítězství s Tureckem 2:0 či poslední remíza s Belgií 1:1. Ázerbájdžán se tak přesvědčil, že doma může pomýšlet na větší úspěchy. S jeho dalším soupeřem z Rakouska si to rozdá v boji o čtvrté místo a i když není favoritem, tak se mu to rozhodně může podařit, byť Ázerbájdžán nedokázal Rakousko nikdy porazit, dokonce nedokázat vstřelit ani branku.

Rakouská reprezentace si po eufórii na domácím Euru v roce 2008 slibovala další účast, jenže s tím se už musí definitivně rozloučit. Reprezentace našich sousedů se zkrátka zatím s těmi nejlepšími měřit nemůže a v této kvalifikaci to bylo jasně vidět. Podobně jako u Ázerbájdžánců nezbývá nic jiného, než se pokusit stávající postavení co nejvíce vylepšit a pokud možno skončit na třetím místě.

V Baku na Rakušany čeká těžká práce, ale jak už bylo zmíněno, Ázerbájdžán hosty nedokázal nikdy porazit a dokonce jim nevstřelil ani branku. Velkým úspěchem by určitě byla remíza, podobná té z roku 2005, kdy se oba celky v Baku rozešly smírně 0:0. Ani tenkrát nedokázal postoupit ze skupiny žádný z týmů.

Dobrou zprávou pro trenéra Bertiho Vogse je návrat dvou hráčů - Levina a Nadirova. Ázerbájdžán tak bude moci postavit co nejsilnější možnou sestavu. Velký návrat oslavuje také Rakousko, Andreas Ivanschitz si v reprezentaci nezahrál dva a půl roku, avšak nyní je zpět. V zápase ale bude chybět jiný zkušený borec Emanuel Pogatetz.
Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Agayev - Nabiyev, Sadygov, Chertoganov, Levin - Huseynov - Shukurov, Ismayilov, Amirguliyev, Aliyev - Nadirov
Rakousko - pravděpodobná sestava:
Grunwald - Dag, Scharner, Prodl, Fuchs - Baumgartlinger, Alaba - Ivanschitz, Royer, Arnautovič - Janko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.40 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Turecko - Německo  (pátek 20:30)
Jeden z nejatraktivnějších pátečních zápasů se odehraje v nové Türk Telekom Areně. Svěřenci Guuse Hiddinka zde přivítají suverénního lídra skupiny A Německo, které si již s předstihem zajistilo účast na závěrečném turnaji a v Turecku bude bojovat o prodloužení úspěšné série.

Turci právě vstupují do rozhodující fáze kvalifikace. Turecko se aktuálně nachází na druhém místě tabulky s nedostižným náskokem na svěřence Joachima Löwa, z druhé vlny však mocně dotahuje ambiciózní Belgie, která před posledními dvěma zápasy ztrácí na druhou příčku pouhé dva body.

Turkům tak může hrát do karet alespoň to, že na rozdíl od Belgie odehrají oba zbývající duely v domácím prostředí. "Doufám, že se nám podaří oba závěrečné kvalifikační zápasy s Německem i Ázerbájdžánem zvládnout a dotáhneme tak naši misi do úspěšného konce," prohlásil Hiddink. Ten by měl mít na rozdíl od posledního utkání v Rakousku k dispozici kompletní kádr.

Na druhé straně stojí Německo, které může být na rozdíl od svého soupeře v klidu, i tak má ale Nationalelf velkou motivaci v Istanbulu uspět. Pro svěřence Joachima Löwa totiž stále existuje šance, že by kvalifikací prošli bez ztráty kytičky, což by byl sám o sobě velký úspěch. "Sice nemáme povinnost vyhrát, ale i tak chceme předvést důstojný výkon, za který se nebudeme muset stydět," uvedl manažer reprezentace Oliver Bierhoff.

I přes hladký průběh v úvodním střetnutí v Berlíně však zůstávají hosté na pozoru. "Turci v Berlíně neukázali svou pravou herní tvář. A přestože disponují velmi mladým týmem, tak mají ve svém středu hned několik kvalitních hráčů, kteří mohou sami rozhodnout," zdůrazňuje Löw, kterého před utkáním trápí zdravotní stav jeho svěřenců. Jistá je absence nemocného Kroose, jehož by tak měl ve středu nahradit Khedira, nejistý je potom start trojice Gómez, Klose a Özil.
Turecko - pravděpodobná sestava:
Demirel - Gönül, Çetin, Korkmaz, Balta - Emre, Selçuk Inan - Hamit Altintop, Ekici, Arda Turan - Yilmaz
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Höwedes, Mertesacker, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Müller, Özil, Podolski - Gómez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Belgie - Kazachstán  (pátek 20:45)
Dalším týmem, který má stále ještě o co hrát je Belgie. Svěřenci Georgese Leekense musí bezpodmínečně zvládnout utkání v Kazachstánu a potom se pokusit něco vydolovat s Německem, zároveň k tomu ovšem potřebují, aby Turecko zaváhalo v obou zápasech, což nevypadá příliš reálně.

Belgičané podobně jako v minulosti započali kvalifikaci poněkud laxně. Perspektivní, avšak mnohými přeceňovaný celek nezvládl, jak zápas s Německem, tak posléze ani s Tureckem a problém byl rázem na světě. Potom sice přišlo zlepšení, ale zbytečné domácí ztráty s Rakouskem, Tureckem a v Ázerbájdžánu vrátili ambiciózní celek zpátky na zem.

To Kazachstán je na tom pod vedením českého kouče Miroslava Beránka ještě hůře, nutno ovšem dodat, že pod vedením bývalého asistenta Karla Brücknera šly především výkony a částečně i výsledky středoasijského celku nahoru. Výsledkem budiž prestižní výhra v derby nad Ázerbájdžánem, pod kterou se dvěma zásahy podepsal Gridin.

Avšak cíl, který bývalý trenér Slavie dostal a to skončit v tabulce před úhlavním rivalem z Ázerbájdžánu se mu už zcela jistě nepovede. Za domácí nenastoupí zraněná brankářská jednička Gillet, jenž si minulý týden vykloubil rameno, mimo hru je také Alderweireld. Na hostující straně není k dispozici pouze Geteriev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 8.50 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo880028:524
2.Turecko842211:814
3.Belgie833216:1112
4.Rakousko822412:168
5.Ázerbájdžán82159:217
6.Kazachstán81075:203
Skupina B
Arménie - Makedonie  (pátek 17:00)
Fotbalisté Arménie se překvapivě zapojili do hry o postupová místa a pokud se jim podaří porazit o nic hrající Makedonii, můžou si dělat reálné naděje na evropský šampionát. Samozřejmě záleží i na ostatních výsledcích, ovšem po jasné výhře ve Slovensku se s Arménií musí počítat.

Byl to šok nejenom pro Slovensko a Arménii, nýbrž pro celou fotbalovou Evropu. Slováci, kteří se dostali až do vyřazovací části mistrovství světa a kteří mimojiné porazili Itálii, doma utrpěli od Arménců čtyřbrankový debakl! Je to až neuvěřitelné, ale Arménci mají i nejlepší skóre z celé skupiny. Svým soupeřům dohromady nasázeli sedmnáct branek a pouze sedmkrát inkasovali. Po dvou jasných výhrách čeká na Arménii nepříjemný soupeř, totiž Makedonie.

Hosté naposledy udolali slaboučkou Andorru 1:0. O vítězství rozhodl v 59. minutě Ivanovski. Každopádně navzdory trístnímu startu a kvalifikace celkově se musejí spokojit s pátým místěm ve skupině. Ať už zbylé zápasy dopadnou jakkoliv, Makedonci si v tabulce nepřilepší ani nepohorší.

Arméncům budou chybět Denis Tumasyan a Masis Voskanyan. Ani na druhé straně není situace nikterak dramatická, naopak Makedonci vítají návrat Nikolce Noveskiho a Muhameda Demiriho. Domácí nedokázali porazit Makedonce třikrát v řadě, což chtějí v tomto důležitém zápase napravit.
Arménie - pravděpodobná sestava:
Berezovsky - A'sanyan, Mkoyan, Hayrapetyan - Hovsepyan - Mkhitaryan, Mkrtchyan, Y'garyan, Ozbiliz - Manucharyan, Ghazaryan
Makedonie - pravděpodobná sestava:
Bogatinov - Popov, Sikov, Noveski, Lazarevski - Gjurovski, Šumulikoski, Demiri - Grozdanovski - Ivanovski, Trickovski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.70 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovensko - Rusko  (pátek 20:15)
Stadión Pod Dubňom bude svědkem dalšího dramatu. Slováci se po skvěle rozjeté kvalifikaci dostali posledními neúspěchy pod tlak, mrzet je musí zejména nečekaná ztráta s Arménií. Před nadcházejícím soubojem s Ruskem tak mají svěřenci Vladimíra Weisse co napravovat.

Velkým varováním je však pro domácí již zmíněná porážka s Arménií. "Hráče jsem nemusel nějak výrazněji motivovat a poučovat, každý je natolik inteligentní, že si uvědomí, o co všechno jsme nepovedeným druhým poločasem s Arménií přišli," zhodnotil trenér Weiss. "Dnes je nálada v týmu velmi dobrá, střelecká impotence se již musí zlomit a věřím, že se nám konečně povede překonat to žilinské prokletí," dodal domácí lodivod.

Před Ruskem, jenž má k jistotě postupu na mistrovství Evropy nejblíže, ale zkušený kouč varuje. "Tentokrát už si žádné chyby nemůžeme dovolit. V každé vteřině na hřišti musíme být maximálně koncentrovaní. Když máte hrát proti celku jako je Rusko, tak si prostě nemůžeme vybrat slabší den, protože soupeř má jednoduše takovou kvalitu, že každé sebemenší zaváhání krutě trestá," nabádá protřelý stratég.

"Určitě musíme získat tři body. Rusové ovšem nepřijedou pouze bránit, jejich síla je především v ofenzivě, a tak budou chtít určitě vyhrát," přidává Peter Pekarík, jeden z žilinských odchovanců v národním dresu. Co se týká absencí, tak kromě dlouhodobě zraněného Vitteka je mimo hru i stabilní bek Marek Čech a připravený nebude ani kapitán Slovanu Žofčák.

Rusové sice cestují do Žiliny v o poznání lepším rozpoložení, na předchozí měření sil však nemají svěřenci Dicka Advocaata právě ty nejlepší vzpomínky. "Celou kvalifikaci hrajeme se stejným týmem. Já tomuto mužstvu věřím a vím, že bychom měli splnit postupový cíl. Zápas se Slovenskem tak zároveň bereme jako odvetu, ve které se budeme chtít revanšovat za výsledek prvního zápasu," vysvětil optimisticky naladěný kouč.

"Jsme připravení na vše. Nemyslím si, že se Slováci budou hned od úvodu tlačit dopředu. Spíše budou hrát ze zatažené obrany a až s přibývajícím časem začnou více stupňovat svou ofenzivní aktivitu," odhaluje Advocaat. Tomu se na rozdíl od soupeře stihly dát až na Keržakova do pořádku všechny opory. "Až na Sašu jsme kompletní. Důležité ovšem bude, aby všichni podali stoprocentní výkon," uzavřel holandský odborník.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Karhan, Kucka - Stoch, Hamšík, Weiss - Hološko
Rusko - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, V. Berezuckij, Ignašević, A. Berezuckij - Semšov, Zyrjanov - Aršavin, Dzagojev, Žirkov - Pavljučenko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Andorra - Irsko  (pátek 21:30)
Do maličkého, leč hlavního města Andorry la Vella přicestuje Irsko Giovanniho Trapattoniho. Ostrované drží postupové šance ve svých rukou a jejich závěrečný los napovídá, že by se mohl postup na šampionát konečně podařit. Irové také budou po oku sledovat druhý zápas mezi Slovenskem a Ruskem.

Andorra patří k nejslabším článkům celé kvalifikace a Irové by neměli mít žádné problémy. Vždyť domácí trpaslík ještě nebodoval, vstřelil jedinou branku a sedmnáctkrát inkasoval. Poslední příčka ve skupině B patří a bude patřit Andoře. Ta ale flintu do žita nehází a koneckonců ani sami Irové nechtějí nic podcenit, není to tak dávno co dokázali Lichtenštejnci, tedy celek podobného ražení, obrat o body Litvu.

Irové už neprohráli v kvalifikaci sedm zápasů, naposledy si odvezli z Ruska velmi cennou remízu 0:0, čímž jednou nohou obsadili jednu z prvních dvou příček. Irové, ačkoliv nevedou skupinu, mají paradoxně nejlepší situaci, momentálně totiž drží druhé místo a mají mnohem snazší los než největší konkurenti, totiž Rusové a Slováci, kteří navíc v tomto kole hrají proti sobě. Pokud Ostrované zvládnou zápas s Andorrou, jakože by ho zvládnout měli, utkají se na závěr s Arménií, což je sice soupeř, který dokáže překvapit, ale Irsko má kvalitu na to, aby získalo další tři body.

Skupina B je zkrátka hodně zamotaná a více jasno bude až po tomto kole. Může se také stát, že Irové díky výhře Ruska nepřijdou už o druhé místo a právě s největším státem si to rozdají o prvenství a přímý postup na šampionát. To vše jsou však předběžné spekulace.

Andořané Manolo Jimenez, Xavi Andorra a Jordi Rubio do zápasu nezasáhnou, na vině jsou nejrůznější zranění. Italský stratég, lodivod Irska Giovanni Trapattoni bude mít k dispozici prakticky celý kádr. Počítat může i se službami navrátilců Colemana, McCarthyho a Walterse.
Andorra - pravděpodobná sestava:
Gomes - Martinez, Lima, E. Garcia, Bernaus - Vieira, Sonejee, Ayala, Pujol - Silva, Gomez
Irsko - pravděpodobná sestava:
Given - O'Shea, O'Dea, St Ledger, Ward - McGeady, Fahey, Andrews, Duff - Keane, Doyle
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 29.00 - 9.75 - 1.07
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rusko852110:417
2.Irsko843111:615
3.Arménie842217:714
4.Slovensko84226:814
5.Makedonie82156:97
6.Andorra80081:170
Skupina C
Srbsko - Itálie  (pátek 20:45)
Celkem špatné vzpomínky mají na poslední vzájemný zápas reprezentace Srbska a Itálie. Naposledy se totiž díky řádění balkánských fanoušků muselo jejich střetnutí v Janově přerušit a Itálie nakonec vyhrála kontumačně. Oba týmy doufají, že se nic podobného opakovat nebude. A že především Srbsko bude moci zabojovat o druhou pozici.

Přímým postupujícím z kvalifikační skupiny C je už jistě Itálie, na tom se nic měnit během dalšího průběhu nebude. Ta tak odlétá do Bělehradu s cílem dohrát kvalifikaci se vztyčenými hlavami. Italové by určitě rádi udrželi svou neporazitelnost, na kontě mají sedm vítězství a jen jednu remízu z půdy Severního Irska.

Hosté nečekají vůbec lehký zápas. Hlavně mají obavy z toho, co zase předvedou srbští fandové. "Vidět, co provádí za násilnosti, byl šok pro každého," připomínal záložník Daniele De Rossi. "V Bělehradě to bude hodně horká atmosféra, soupeř nás tím bude chtít zastrašit. Doufám, že nedojde k násilí. Jsem si jistý, že budou podniknuty bezpečnostní opatření."

Trenérovi Cesaremu Prandellimu vypadli někteří hráči, takže do Srbska povolal několik méně známějších jmen. Chybět totiž zřejmě bude Domenico Criscito i Federico Balzaretti, zraněný je i Giampaolo Pazzini s Mariem Balotellim. Z Atlanty si tak pozvánku vysloužil Luca Cigarini, společně s ním i Pablo Daniel Osvald a Angelo Ogbonna.

Dobrou zprávou je alespoň uzdravení Giuseppe Rossiho, který by měl pomoci prodloužit slušnou bilanci se srbským týmem. Itálie s ním, tedy i s bývalou Jugoslávií, totiž neprohrála od roku 1979. "Bude to těžký souboj," ví De Rossi. "Pro nás to hlavně bude zkouška psychiky. Celkově to je pro nás moc dobrá prověrka."

Přitom teď by se domácím tři body hodily jako sůl. Pokud je získají, zajistí si ono druhé místo zaručující baráž a ještě dýchajícímu Estonsku se Slovinskem skřípnou definitivně vrátka. "Je čas, aby ta negativní série skončila. Třicet dva let je dlouhá doba," uvedl kouč Vladimir Petrovič. "To, že je Itálie kvalifikována, nic nemění. Pořád je to hodně silný protivník."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Severní Irsko - Estonsko  (pátek 20:45)
Naděje žije poslední. Asi v tomhle duchu zabojuje Severní Irsko s Estonskem o druhé místo, byť ani jeden z nich nemá nic ve svých rukách. Oba dva nutně potřebují tři body, remíza jim definitivně srazí vaz. Oběma bude záležet také na tom, jak si povede Srbsko. Ačkoli to rozhodně není sportovní, k postupu si musí přát jeho neúspěch.

Vítězství a nic jiného. A ani to stačit nemusí. Pokud totiž Srbsko vyhraje nad Itálií, může být konečný výsledek výherci třech bodů v Belfastu vlastně úplně jedno. Estonsko však má před sebou poslední zápas, pokud Pobalťané získají tři body, budou už jenom čekat, jak celá situace dopadne.

Jenže Severní Irsko má o poznání těžší úkol. V tabulce je až na pátém místě s devíti body na kontě. Nejenže doma musí skolit Estonce, ale to samé musí předvést i v zápase posledním - a to v Itálii. A navíc věřit v to, že Srbsko ve svých zbylých dvou utkání nevytěží více jak jeden bod. Na Ostrovech jsou zkrátka šance hodně skeptické.

Domácí alespoň chtějí soupeři oplatit poslední porážku. Že prohrají v Tallinu 1:4, to čekal asi málokdo. "Hlavně zklamání našich fanoušků je pochopitelné," říkal pro server BBC kouč Nigel Worthington. "Utratili své peníze za cestu a vzali si volno v práci, aby nás v Estonsku mohli podpořit. Frustrování byli oni i my."

Naposledy se před vlastními fandy mohl rozloučit Aaron Hughes. Ten již před dvěma týdny avizoval, že touto kvalifikací pro něj reprezentační kariéra končí. Jednatřicetiletý obránce si však poranil tříslo, takže zmešká oba duely zbytku kvalifikace a nikdy už na sebe reprezentační dres nepoblékne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.50 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie871016:122
2.Srbsko842212:1014
3.Estonsko941413:1313
4.Slovinsko932410:711
5.Severní Irsko82338:89
6.Faerské ostrovy101186:264
Skupina D
Bosna a Hercegovina - Lucembursko  (pátek 20:00)
Do konce kvalifikace zbývají poslední dva zápasy a fotbalisté Bosny jsou velce blízko historickému úspěchu. Utkají se totiž v domácím prostředí s trpaslíkem z Lucemburska a pokud zvítězí, tak ve skupině skončí nejhůře na druhém místě a zahrají si tedy minimálně baráž evropské kvalifikace. A pokud Francouzi neporazí v domácím prostředí houževnatou Albánii, tak Bosně na závěr ve Francii stačí uhrát bod.

Pro Lucembursko je to poslední duel v kvalifikaci a rozhodně neudělalo nějakou obrovskou ostudu. Skončí sice na posledním místě, ale naposledy si připsalo první výhru nad Albánií v poměru 2:1, předtím též v domácím prostředí remizovalo bezbrankově s Běloruskem. Nyní se nečekají žádné velké zázraky a pokud by hosté na půdě Bosny uhráli alespoň bod, byl by to jejich nejcennější bodový zisk.

Bosna se s trpaslíkem utkala od roku 2003 třikrát a i když tehdy neměla zdaleka takovou výkonnost jako dnes, tak vždy soupeře porazila. Jednou 2:0, podruhé 1:0 a naposledy na jeho půdě 3:0. Bosna dokázala posbírat šestnáct bodů a vzhledem k zaváhání Běloruska, odpadnutí Albánie a pozdního probuzení Rumunska si vskutku brousí zuby na druhé místo, které má na 95% zajištěno.

Bosna sice prohrála na půdě Rumunska jasně 0:3, celkově však měla vyrovnanější výkony a hodně jí pomohly hlavně obě výhry v dvojzápase s Běloruskem, kterému tak rázem odskočila. Domácí se budou muset obejít Safet Susiče, který se zranil v duelu s Běloruskem, do jednadvacetičlenného výběru se ovšem vrací Vedad Ibiševič po bok Edina Džeka.

Hosté se musejí obejít bez kapitána Reneho Peterse a také Erica Hoffmana, oba dva totiž laborují se zraněními. Naopak poprvé se do kádru dostal mladičký talent Nenad Dragovič, on ale asi prohru Lucemburska na půdě favorita neodvrátí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.07 - 9.25 - 36.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rumunsko - Bělorusko  (pátek 20:30)
Do svého finiše směřuje také skupina E, kde si dělají postupové naděje ještě tři týmy. Je jasné, že minimálně jeden z týmů si dveře zavře. Pokud to nechtějí být Rumuni, musejí bezpodmínečně porazit Bělorusko. V jistém případě nemusí stačit ani to.

Pro domácí je to kritická situace, Rumunsko bylo rozhodně spolufavoritem společně s Francií. Bohužel ve velmi vyrovnané skupině poztráceli Rumuni až příliš mnoho bodů a to se jim stane s největší pravděpodobností osudným. Balkánský celek po špatných výsledcích zabral a ze čtyř posledních zápasů vytěžil skvělé tři výhry a jednu remízu s Francií, v celém Rumunsku se ale obávají, že zlepšení přišlo pozdě.

Bělorusové jsou na tom přesně opačně, ti začali kvalifikaci poměrně dobře, ale stopku si vystavili až v posledních dvou kolech, kdy v obou případech podlehli Bosně a Hercegovině. Jejich šance na postup by žila, kdyby v říjnu loňského roku přivezli z malého Lucemburska vítězství a nikoliv remízu 0:0.

Do sestavy Rumunů se vracejí Adrian Mutu a Gabriel Tamas, což je pro kouče Victora Piturcu velmi dobrá zpráva, naopak k dispozici nebude Adrian Cristea. To Bělorusové mají větší potíže se sestavou, Anton Putilo, Igor Šitov, Timofei Kalačev, Aleksandr Martynovich,Vitaly Trubilo, Aleksandr Jurevich, Vitali Rodionov, Aleksandr Hleb, Yan Tigorev, Dmitri Mološ a Vitaly Kutuzov, ti všichni budou scházet. Trenér Bernd Stange se tedy má s čím vypořádávat.
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Nicolita, Goian, Tamas, Rat - Torje, Bourceanu, Lazar, Cocis - Mutu, Marica
Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Zhevnoc - Amelyanchuk, Filipenko, Plaskonnya - Ver'sov - Kulchiy, Krivets, Rudik, Kislyak - Kornilenko, Voronkov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Francie - Albánie  (pátek 21:00)
Ve skupině D si to o postup rozdají zřejmě Francie s Bosnou a Hercegovinou. Oba týmy dělí v tabulce jen jeden bod a oběma v předposledním kole los naplánoval dva nejslabší účastníky skupiny. Francie se střetne s Albánií, která však dokáže hodně potrápit. Domácí přitom nesmějí zaváhat, aby měli v posledním utkání vše ve svých rukách.

Případná ztráta by se galským kohoutům nemusela vyplatit. Bosna a Hercegovina totiž hraje doma s Lucemburskem a tam nemohou příliš předpokládat, že by balkánský celek výrazněji polevil. Pokud by se tak však stalo a Francie by nad Albánií potvrdila úlohu favorita, mohla by si rovnou kupovat letenky na EURO 2012.

Laurenta Blanca však musí strašit nečekaná marodka, která citelně zasahuje do sestavy. Benzema, Ribéry a Matuidi se zranili během přípravy, mimo hru je i Abidal z Barcelony, problémy s kotníkem má zase Gourcuff s Diabym, Méxes laboruje s kotníkem a čerstvé zprávy informují, že nenastoupí ani Gámeiro se Sagnou.

Blanc však rozhodně nechce riskovat zdraví hráčů na úkor úspěchu. Třeba jako v případě Erica Abidala. "Je příliš brzy na to, aby hrál," uvedl. "Náš tým se snažil dělat všechno pro to, aby proti Albánii hrát, dokonce dělal i zázraky, ale to po hráčovi nemůže chtít, aby nastoupil. Je lepší, když počkáme."

Bude to složitější úkol, i tak by měla být Francie jasným favoritem a měla mít kvalitní kádr na to, aby soupeře porazila. Rozhodně nesmí usnout na vavřínech - nikdo totiž nechce opakovat úvod kvalifikace, kde v Paříži sebralo senzačně všechny body Bělorusko. Domácí se ale z tohoto výsledku oklepali a naposledy uhráli cennou remízu 0:0 v Rumunsku.

Hosté už nemají žádnou možnost promluvit do bojů o první dvě příčky, mohli by se ovšem pokusit v tabulce poskočit na čtvrtou, popřípadě i třetí příčku. Jenže k tomuto scénáři by potřebovali v Paříži nutně vyhrát a pak vyhrát i v posledním klání nad Rumunskem, přitom to nyní musí remizovat s Běloruskem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 7.75 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Francie852111:317
2.Bosna a Hercegovina851211:716
3.Rumunsko833210:612
4.Bělorusko93336:512
5.Albánie82246:108
6.Lucembursko91173:164
Skupina E
Finsko - Švédsko  (pátek 18:15)
Na fotbalisty Švédska nyní čeká těžká zkouška a i když se zdálo, že severský národní výběr v pohodě uhájí místo v baráži, tak je situace dvě kola před koncem jiná. Švédové mají stejně bodů jako dotírající Maďaři, k tomu zápas k dobru. Na druhou stranu však hrají ještě s Nizozemskem, které doposud neztratilo ani jeden bod.

Navíc je pravděpodobné, že druhý celek tabulky by mohl dosáhnout na přímý postup a to by pro Maďarsko byl obrovský úspěch. Švédové mají slušnou výchozí pozici a do dnešního duelu jdou s vědomím, že výhra je posune dále, v případě neúspěchu by měli ještě možnost na reparát, soupeřem v posledním klání jim ovšem bude Nizozemsko. Švédové sice ještě mohou myslet na první příčku Oranjes, tato varianta je ale ve velkých oblacích teorie.

Finsko doposud dokázalo zdolat dvakrát trpaslíka ze San Marína a jednou doma naprosto deklasovalo Moldavsko, jinak to ale pro mladý kádr byla vskutku bída. Výkony svěřenců trenéra Mixu Paatelainena jdou v poslední době nahoru, těsná prohra 0:2 s Nizozemskem svědčí o solidním výkonu. To uznal také holandský kouč Bert van Marwijk. "Finsko nám ukázalo, že se proti němu musí hrát s respektem, jeho útočných výpadů jsme se občas museli bát," uvedl Marwijk.

Švédové doposud prohráli jednou s Nizozemskem a podruhé právě překvapivě s Maďarskem, což opravdu čekal málokdo. Švédsko v minulém duelu doma deklasovalo pátečního soupeře 5:0, před dvěma lety v přípravě ho zdolalo v poměru 1:0 a ještě o tři roky dříve jen remizovalo 0:0. Pokud chtějí hosté mít klidný závěr kvalifikace, nic podobného se na stadionu v Helsinkách nesmí opakovat.

Švédsko má trošku vrásky z rozhodnutí Zlatana Ibrahimoviče, jehož reprezentační kariéra se podle jeho vlastních slov chýlí ke konci. "Čas utíká velice rychle. Mám dvě děti, hodně klubových povinností a čím budu starší, tak už fyzicky nemusím stačit. Nicméně ještě se chystám nějaký ten rok na reprezentační úrovni odehrát," uklidnil své příznivce alespoň na závěr.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 4.00 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Nizozemsko - Moldavsko  (pátek 20:30)
Kvalifikací suverénně procházející Holanďané si budou moci doma opět zastřílet a znovu potvrdit svojí jasnou nadvládu ve skupině. Na jejich "oranžové" půdě stadionu De Kuip se představí Moldavsko, předposlední celek tabulky.

Osm zápasů a osm výher - celkové skóre 34:5. Nizozemci jsou již takřka jistým účastníkem evropského šampionátu v Polsku a na Ukrajině, skupinou prošli naprosto suverénně a už nezbývá nic jiného, než v klidu kvalifikaci dohrát. V posledních dvou zápasech se Tulipány poměří s Moldavskem a se Švédskem a určitě celý tým láká vidina dohrání kvalifikace beze ztráty bodu.

Cíle Moldavanů byly už před losem skromnější než ty Holanďanů. Družina Gavrila Balinta odstartovala skvěle - výhra nad Finskem se příliš neočekávala a i s mnohem silnějšími protivníky dokázali hosté sehrát vyrovnanou partii. Bohužel v kvalifikaci jsou důležité body a těch získali Moldavané pouze šest, což stačí na prozatímní předposlední místo ve skupině. V zemi větrných mlýnů to bude mít Moldavsko ohromně složité, rádo by však minimálně favorita potrápilo, stejně jako v říjnu loňského roku, kdy si favorit odvezl z Balkánu hodně těsné vítězství 1:0.

Nizozemský trenér Bert van Marwijk se bude muset obejít bez několika klíčových hráčů, mimo je brankářská jednička Stekelenburg, obránce Heitinga, záložníci Sneijder s Afellayem a útočník Bayernu Mnichov Robben. Otazník visí i nad Van Bommelem. Nizozemce tato marodka nemusí příliš trápit, kvalifikace už je vyhraná a šanci alespoň dostanou další - kádr Oranjes má rozhodně z čeho vybírat.

V nejsilnějším složení nepřijedou ani hosté, po porážce s Maďarskem se rozhodl kouč Gavril Balint nevzít zkušené hráče Boreta, Savinova, Bordiana a Frunzu. Sám trenér si je vědom faktu, že jeho tým nemá v Nizozemí co ztratit.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Vorm (Krul) - Van der Wiel, Bruma, Mathijsen, Pieters - De Jong, Strootman - Van Persie, Van der Vaart, Kuyt - Huntelaar
Moldavsko - pravděpodobná sestava:
Gaiduchevici - Armas, Golovatenco, Epureanu, Bulgaru - Cebotarov, Ivanov, Suvorov, Tigirlas - Alexeev - Bugaiov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.03 - 13.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko880034:524
2.Švédsko860226:818
3.Maďarsko960322:1418
4.Finsko830515:149
5.Moldavsko82068:156
6.San Marino90090:490
Skupina F
Lotyšsko - Malta  (pátek 19:00)
V tomto zápase už v podstatě nejde o nic a oba soupeři si budou spíše chtít užít pocit ze hry. Nicméně Lotyšsko se stále ještě může probojovat i na třetí příčku před Gruzii a Izrael, tato situace ale příliš reálná není. Na Gruzii sice ztrácí jen dva body a ta má navíc o odehraný duel navíc, nicméně Izrael je už vzdálen na pět bodů a že by Lotyšsko dokázalo zvítězit na závěr v Chorvatsku, to se očekávat nedá.

Izrael navíc na závěr hraje v Maltě a má tak téměř s jistotou pojištěné třetí místo, i když má na kontě také o jeden odehraný zápas více. Lotyšsko doposud posbíralo osm bodů, vyhrát dokázalo dvakrát. Nejprve se mu podařilo vyhrát na Maltě 2:0 a nedávno vyhrálo také v Gruzii 1:0. Avšak o postupové naděje ho připravily obě prohry s Izraelem.

Lotyšsko podlehlo na půdě Řecka a Chorvatska, nicméně remizovalo doma s Gruzií a naposledy s Řeckem. Právě jemu výrazně zkomplikovalo přímou cestu na šampionát. Výkony Lotyšska se zápas od zápasu zlepšují a když už je pozdě myslet na postup, v příštím boji o postupová místa může hrát přeci jen větší úlohu a třeba i zopakovat účast jako v roce 2004 na evropském šampionátu v Portugalsku.

Malta až do minulého kola byla bez bodu, ovšem dvakrát přišla o bodový zisk v nastaveném čase. Proti Řecku dokonce v páté minutě nastavení. Malta se po seriózních výkonech dočkala doma s Gruzií, kde sice prohrávala, nakonec se ale mohla radovat z úspěchu po remíze 1:1. Pro oba celky je vzájemný zápas v Lotyšsku vůbec prvním.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 5.00 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Řecko - Chorvatsko  (pátek 20:45)
Asi nejdůležitější zápas celé skupiny F. Rozhoduje se totiž o tom, kdo z těchto dvou celků postoupí přímo na evropský šampionát. Svěřenci kouče Slavena Biliče mají o něco výhodnější postavení z pozice tabulky a stačí jim zřejmě pouze bod. Ovšem představí se na horké řecké půdě, kde to v žádném případě nebude jednoduché. Oba dva celky už mají jistotu alespoň baráže, to jim ale v tuto chvíli nestačí.

Chorvatsko doposud ztratilo body právě pouze po domácí remíze s Řeckem, jednou prohrálo na půdě Gruzie a nebýt tohoto zaváhání, o účastníkovi evropského šampionátu by bylo asi rozhodnuto. Řecko jako jediný výběr ve skupině ještě nezaváhalo, nicméně už třikrát remizovalo. Mrzet může hlavně minulý nerozhodný výsledek, kdy hrálo nerozhodně v Lotyšsku 1:1 a tato ztráta může být opravdu klíčová.

Chorvati ale i přes případnou prohru budou mít přeci jen výhodnější pozici do dalšího utkání. Doma přivítají Lotyšsko, které by mělo být snadnějším soustem než řecký soupeř pro závěrečné kolo - Gruzie. Ta navíc bude hrát v domácím prostředí a před vlastními fandy je nesmírně silná. Oba celky se spolu naposledy utkaly před bezbrankovou remízou v kvalifikaci o MS 1998 a Chorvatsko zvítězilo v Řecku 1:0 a před vlastními fandy remizovalo 1:1.

Jedna z největších hvězd výběru Slavena Biliče, záložník anglického Tottenhamu Luka Modrič, je přesvědčen o tom, že Řecko za žádnou cenu nevyhraje. "Opravdu věřím, že máme na to uhrát alespoň bod, ne-li dokonce vyhrát. Vůbec nemyslím na porážku, tento scénář v mé hlavě jednoduše neexistuje. Máme velké zkušenosti a já doufám, že svým herním projevem dokážeme, že jsme dlouhodobě lepší než Řecko," volí odvážná slova Modrič.

Řecký hrdina evropského šampionátu v roce 2004 v Portugalsku Angelos Charisteas se vrací do reprezentace na klíčové dva zápasy kvalifikace, naposledy se představil na MS 2010 v Jižní Africe. "Jsem velice šťastný, že jsem zpátky. Považuji to za odměnu za svou snahu a chci svému týmu pomoci, jak jen to půjde. Chorvatsko je fyzicky silné s vytříbenou technikou, je to skvělý soupeř. Jsme ale natolik zkušení zvládat tlak, domácí publikum by nám k vytoužené výhře mohlo pomoci," uvedl jednatřicetiletý útočník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.10 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chorvatsko861116:519
2.Řecko853010:418
3.Izrael941411:1113
4.Gruzie92436:710
5.Lotyšsko82247:108
6.Malta80174:171
Skupina G
Wales - Švýcarsko  (pátek 20:45)
Švýcarsko se na závěr kvalifikace přeci jen zvedlo a ve velice těžké skupině, kde není jediný outsider, se ještě může alespoň probojovat do baráže. Černá Hora totiž nedokázala udržet nastavené tempo z první poloviny kvalifikace a začíná se dostávat do velkých problémů. Naopak tradiční účastník závěrečných akcí má velkou možnost ještě v závěru zachránit nepříliš pěkné vystoupení, po domácím šampionátu chce i tak ještě obhájit účast.

Bulharsko i Wales jsou z postupové hry venku, nicméně Švýcaři dvě kola před koncem ztrácejí na Černou Horu tři body. Na tu navíc čeká v domácím prostředí Anglie, zatímco Švýcaři budou muset tvrdě bojovat o body na půdě Walesu. Anglie ještě nemá stvrzen postup z prvního místa, a tak prohrát jistě chtít nebude, Švýcaři tak přeci jen mají mírnou výhodu. A navíc na závěr přivítají Černou Horu doma, vše tak mají ve vlastních rukách.

Švýcaři prohráli v pětičlenné skupině doma s Anglií a právě v Černé Hoře, jinak v Anglii remizovali a porazili Bulharsko i Wales, na závěr si přivezli cenný bod z Bulharska. Wales získal v šesti utkáních jen jednu výhru. Prohrál ve dvojzápase s Anglií, na body nedosáhl ve Švýcarsku, Černé Hoře ani doma s Bulharskem, kterému tak daroval dosavadní jediné vítězství ve skupině. Porazit dokázal v předminulém utkání jen Černou Horu nejtěsnějším poměrem 1:0. Nyní proti sobě bude mít podobného soupeře.

Wales totiž bojuje stále o čtvrté místo ve skupině a určitě si chce do závěrečného souboje na bulharské půdě zajistit co nejlepší výchozí pozici. K tomu má svému pátečnímu sokovi co vracet, porážka 1:4 musela určitě hodně bolet. Podle mnohých odborníků by měl být nejsilnější zbraní Walesu Gareth Bale, kouč Švýcarů Ottmar Hitzfeld se ale neobává pouze jeho a upozorňuje na jiné zbraně soupeře.

"Měli jsme těžký začátek, já ale svému výběru věřit nepřestal. Máme slušnou šanci kvalifikovat se do baráže a uděláme pro to všechno," uvedl. "Jenže ve Walesu to bude peklo. Všichni mluví Garethu Baleovi, jsou tam ale i Aaron Ramsey, Steve Morison, Craig Bellamy a další. Po mistrovství světa nám odešla spousta starších hráčů, ti mladí se ale chytají výborně a do budoucna můžeme udělat velkou díru do světa," uvedl závěrem Hitzfeld
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 3.50 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Černá Hora - Anglie  (pátek 21:00)
Angličané sice dál zůstávají jedinou neporazitelnou složkou své kvalifikační skupiny, pokud ovšem Černá Hora zvládne páteční složitý souboj před domácím publikem, může pak v případě další výhry klidně pomýšlet na přímý postup na ME. Je to zkrátka zamotané, oba celky chtějí jít dál - v Podgorice se jinými slovy bude hrát o všechno a nic.

Pokud by totiž Balkánci domácí duel prohráli, nejenže by si Ostrované na jejich úkor zajistili přímý postup, ale ke všemu by se Švýcarům, kteří zajíždí na půdu posledního Walesu, naskytla jedinečná příležitost bodově se dotáhnout na druhé Černohorce a pak si to s nimi v alpském prostředí rozdat tváří v tvář o baráž. Pro Černohorce je tedy páteční klání patrně ještě důležitější než pro Angličany, kteří si přeci jen ještě jedno škobrtnutí víceméně dovolit mohou. Přesto Capello nikoho šetřit nebude a dá se od něj čekat beze zbytku nejsilnější možná sestava. O tom svědčí i potvrzení startu Rooneyho nebo Italovo tvrzení, že by bylo "velkou chybou", kdyby se jeho tým v Podgorice snažil hrát na remízu.

Vloni se ve Wembley diváci gólu nedočkali a museli být zklamaní. Pro nejambicióznější zástupce Britského království to nicméně byla jedna z pouhých dvou remíz za celý dosavadní průběh kvalifikačního cyklu, zbylých pět duelů už Angličané ustáli. Proto by jim i ten bod nyní k neohroženému postupu z prvního místa stačil. Jak ale uvedl i sám Capello, jet do Černé Hory s myšlenkami na nejmenší bodový zisk by se rovnalo sebevraždě. Vždyť také Balkánci ještě doma ani jednou nepadli. Na druhou stranu až do posledního kola nebyli dokonce poraženi, což mávnutím kouzelného proutku změnil outsider z Walesu. I v pátek by se tedy klidně mohla konat další taková premiéra.

Ovšem Balkánci nemají důvod věšet hlavy a jít do klíčového souboje s poraženeckou náladou. Trenér Branko Brnović má také koneckonců oproti bitvě s Walesem k dispozici tři muže, kteří dělali černohorskou defenzívu defenzívou a na Ostrovech minule scházeli. Konkrétně šlo o zraněné Džudoviće, Bašu a Jovanoviće, k nimž se navíc přidal suspendovaný pravý bek Pavičević.

I anglická jedenáctka by se přitom mohla měnit. Nedá se momentálně vyloučit, že si vedle Garyho Cahilla na stoperu odkroutí svůj kompletní debut v reprezentačním dresu Phil Jones - jedno z největších a nejpříjemnějších překvapení letošního ročníku Premier League. Soutěžní premiéru ke všemu vyhlíží Jonesův spoluhráč z Manchesteru United Danny Welbeck, přičemž o místo v trojčlenném útoku vedle Rooneyho a Younga se patrně pobijí Walcott s Bentem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 3.60 - 1.60
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie752015:317
2.Černá Hora63215:311
3.Švýcarsko622210:88
4.Bulharsko71243:125
5.Wales61053:103
Skupina H
Kypr - Dánsko  (pátek 20:30)
Další utkání skupiny H se odehraje na Kypru, kde domácí tým vyzve Dánsko. A jestliže domácím jde už pouze o čest, tak svěřenci Mortena Olsena potřebují bodovat, neboť je v posledním duelu v Kodani čeká souboj o všechno s Portugalskem.

Kyperští hráči započali kvalifikační boje na jedničku. V úvodním utkání v Portugalsku dokázali s domácími překvapivě držet krok až do konce, výsledkem čehož nakonec byla nevídaná přestřelka 4:4. V dalších zápasech ale začal ostrovní celek až nebývale klopýtat a bodovat se mu povedlo už pouze v jediném utkání a to na Islandu.

To Dánsko je na tom o poznání lépe. Tradiční severský celek sází pod vedením protřelého kouče Mortena Olsena na kontinuitu, a jak se zdá, tak to přináší své ovoce. Dánové se od samého začátku pohybují na čele skupiny a nebýt prohry v Portugalsku a zbytečné ztráty v Norsku, tak na tom mohli být ještě lépe.

Podobně jako v předchozí kvalifikaci na Mistrovství světa se tak bude rozhodovat právě mezi tradičními rivaly, kteří však před vzájemným duelem ještě musí zvládnout předehry. A zatímco domácím nikdo z důležitých článků nechybí, tak Dánsko se bude muset obejít bez zraněných Aggera s Boilesenem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.25 - 4.10 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Portugalsko - Island  (pátek 22:00)
Po důležité výhře v Nikósii čeká rozjeté Portugalsko další papírový outsider skupiny H Island. Svěřenci Paula Benta by tak v případě úspěchu udělali další krok k účasti na závěrečném turnaji.

Portugalci, jako je již u tohoto celku tradicí nerozjeli kvalifikaci zrovna nejlépe, především domácí ztráta s Kyprem a prohra v Norsku byla pro ambiciózní tým velkým varováním. Tyto zápasy pak byly zároveň konečnou pro Carlose Queiroze a na lavičku se místo něj posadil bývalý kouč Sportingu Paul Bento. Od té doby se tým okolo Cristiana Ronalda výrazně zvedl a před závěrem kvalifikace má velkou šanci na postup.

Island je v úplně opačném rozpoložení. Ostrovní celek se podobně jako v minulých kvalifikacích od úvodu potácí na dně a střídá špatné zápasy s těmi ještě horšími. A nebýt poslední hubené výhry nad Kyprem, tak by měli Islanďané na svém kontě pouhý bod za bezbrankový výsledek právě na kyperské půdě. Pro Olafura Johannessona tak alespoň mohou být příslibem do budoucna mladí hráči, kteří se stále ve větší míře začínají do týmu prosazovat.

Domácím před utkáním přidělává starosti složení obrany. Mimo hru je totiž stěžejní stoper Pepe, s reprezentací se navíc definitivně rozloučil Ricardo Carvalho, a tak se ve středu obrany představí ještě nedávno spoluhráči z Porta Bruno Alves - Rolando. Hrát nebude rovněž zraněný Coentrão. Na opačné straně chybí zkušený Helguson a střelec Ajaxu Sigthórsson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.07 - 10.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Portugalsko641115:713
2.Dánsko64119:413
3.Norsko74127:613
4.Island71153:94
5.Kypr60245:132
Skupina I
Česko - Španělsko  (pátek 20:45)
Poslední dva kvalifikační zápasy mají před sebou čeští fotbalisté usilující o postup na mistrovství Evropy. Vysněnou účast v baráži jim může za předpokládaného vývoje přinést zisk pouhého bodu ze zbývajících duelů, nejlépe už z pátečního duelu proti mistrům světa ze Španělska.

V utkání na pražské Letné se střetnou dva nejlepší celky skupiny I. Zatímco Španělé už mají postup na Euro v kapse, Češi na dálku bojují se Skotskem o druhé místo, které může za ideální konstelace přinést dokonce i přímý postup, ale reálně spíše účast ve dvojzápasové baráži. Český celek si udrží druhé místo za předpokladu, že získá z nejbližšího zápasu a duelu v Litvě alespoň bod a současně Skotové nedokážou bodovat v posledním duelu ve Španělsku.

Proti Španělům dává týmu Michala Bílka naději málokdo, soupeř je dominantním národním týmem a body ztrácí jen výjimečně. Případný bodový zisk z posledního domácího zápasu by ale mohl Čechům ulehčit dramatický závěr kvalifikace, proto hodlají udělat maximum pro případný úspěch. "Motivaci máme obrovskou. Pokud bychom dokázali překvapit, hodně bychom si ulehčili kvalifikační závěr," prohlásil český kouč.

V pátek bude mít k dispozici největší hvězdy týmu, Petr Čech a Tomáš Rosický se už dali po svých zraněních dohromady. Ale chybět bude další záložník Jaroslav Plašil, který stejně jako Jan Rezek má na jeden zápas zastavenou činnost kvůli žlutým kartám.

I proto je pro Bílka nejtěžším úkolem poskládat záložní řadu. Zvlášť proti Španělům se totiž zápasy rozhodují ve středu hřiště. "Jak jim dáme prostor ve středu, vykombinují nás až před branku. Musíme je vytlačit do krajních prostorů," naznačil stoper Tomáš Sivok taktické plány. V prvním vzájemném duelu se v březnu v Granadě českým fotbalistům dlouho dařilo soupeře držet v šachu, Španělé zápas otočili dvěma góly až v závěrečné fázi utkání.

Doma se ale Češi nechtějí soustředit jen na bránění, i kvůli vlastním divákům by chtěli soupeře dostat častěji do úzkých. To by měl mít ve svých rukou především Rosický, zdatně by mu mohli sekundovat především Petr Jiráček s Milanem Petrželou.

Hosté nedorazí do Prahy kompletní, ale absenci záložníků Iniesty s Fábregasem i útočníka Negreda, který se od týmu odpojil kvůli zranění až ve středu, dokáže trenér Vincent Del Bosque bez potíží vyřešit. V Praze stejně hodlal podle všeho vyzkoušet nové varianty sestavy, o svou šanci v národním týmu bude například muset tvrdě bojovat útočník Torres.

"Očekávám, že pokud dostane šanci, tak že nám to začne oplácet svými výkony," prohlásil španělský kouč před odletem do Prahy.

Současně varoval Čechy a také Skoty, s nimiž Španělé uzavřou kvalifikaci o čtyři dny později, že nemají počítat s lehčími zápasy. "Budeme se chovat naprosto profesionálně a vím, že ostatní celky ve skupině neočekávají nic jiného. Chceme dál vyhrávat a hráči mají zájem projít kvalifikací bez ztráty bodu," vzkázal náročný trenér.

Španělé dnes po odpoledním příletu absolvují večer otevřený trénink v dějišti pátečního duelu. Ten začne ve 20:45 ve vyprodané sparťanské Generali Areně, hlavním rozhodčím bude Paolo Tagliavento z Itálie. Utkání odvysílá ČT4.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Hubník, Sivok, Kadlec, Pudil - Hübschman - Petržela, Rosický, Vacek, Jiráček - Baroš.
Španělsko - pravděpodobná sestava:
Casillas - Ramos, Busquets, Albiol, Arbeloa - Xavi, Xabi Alonso, Thiago - Mata, Torres, Villa.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.60 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko660021:518
2.Česko63128:510
3.Skotsko62227:78
4.Litva71243:95
5.Lichtenštejnsko71153:164

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (119)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám, že to kluci večer odjezdí od začátku do konce, že budou bojovat jako lvi a aspoň bod vyválčí

Reagovat
Arbiter

Россия вперёд!!!

Reagovat
Kenneth

Reagovat
cubinho

Tvé reakci se divím, většinou Slovákům nepřeješ.

Reagovat
Kenneth

Proti Rusákům přeju všem.

Reagovat
Arbiter

ты сволоч Kenneth

Reagovat
Honda

Reagovat
smazaný uživatel

просто побеeдy

Reagovat
smazaný uživatel

Победа или смерть!!! *písk* AAAAAAAAAA!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám,že to kluci večer budou srát od začátku až dokonce,že budou chybovat jako Češi a přijmou nadílku od Španělska

Reagovat
smazaný uživatel

je tam maly preklep v slovenskej zostave, nie Štoch ale Stoch

Reagovat
Arbiter

Našli jste v článku chybu? Můžete nám ji oznámit.

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
kbtk23

Rusko by mohl vyhrat a priblizit se euru. Minule se na ne fajn divalo

Reagovat
onze

ALLEZ LES BLEUS ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Baros v utoku? Tak to je uz neskutecny od Bilka.

Reagovat
vocasisko

taky furt nechápu, proč cpe brankáře do útoku, útočníky do obrany a obránce do zálohy

Reagovat
smazaný uživatel

vždyť je to jen pravděpodobná sestava. Jinak nikoho lepšího v nominaci stejně nevidim.

Reagovat
cubinho

Kdo jiný? Dejme tomu, že Lafata. Ale opravdu má na to, aby se prosadil proti Španělsku? Baroš je spíše ten typ, který by to dokázat mohl.

Reagovat
smazaný uživatel

No Pekhart. Sazka na Barose proti Spanelum mi prijde jako blind.

Reagovat
Liquid

Reagovat
kbtk23

Bohuzel lepsiho utocnika nemame...

Reagovat
kiwwi

mate aspon nejakeho

Reagovat
kbtk23

Tak jako jo. Ja verim ze porad umi ale zaloha je vetsinou tak jalova ze mu neda takove balony jake potrebuje

Reagovat
kiwwi

zakladam dom a davam SVK - RUS X2

tam proste nema kto dat gol

Reagovat
smazaný uživatel

Hološka napáli do hlavy pred Malafejevom bombou Ďurica. Síce Filipa to bude stáť otras mozgu, ale pre nás to bude rozhodujúci gól 1:0. Oraniská nám vyhovujú.

Reagovat
kiwwi

toto je jediny mozny scenar

Reagovat
smazaný uživatel

Bosna a Estonsko

Reagovat
smazaný uživatel

FORZA ITALIA

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

ako by ste tipli experta vo fortune?

Čierna Hora-Anglicko

Wales-Švajčiarsko

Srbsko-Taliansko

Grécko-Chorvatsko

Česko-Španielsko

Turecko-Nemecko

Slovensko-Rusko

Azerbajdžan-Rakúsko

Reagovat
Arbiter

02122020

Reagovat
smazaný uživatel

blok A, 3 podlaží, ubikace 23 úplně vpravo. Vězeň Maštalíř se hlásí !

Reagovat
Arbiter

Reagovat
Marv

naprosto se vším souhlasim

Reagovat
stas87

2,0,1,0,2,2,0,2 prachy zadarmo su v ciernej hore,oni nepostavi 3 hracov zakladu kvoli utorku a zapasu so svajciarmi

Reagovat
smazaný uživatel

doufam ze to bude o polocase minimalne 0-3 at jsem klidnejsi a muzu premyslet ja nalozim s vyhranyma penezma :)

Reagovat
smazaný uživatel

Forza Italia !

Reagovat
smazaný uživatel

Weiss out

Reagovat
smazaný uživatel

a koho tam chceš Jožka Adamca, nech sa slovenský fanúšik pokochá spisovnou trnafčinou?

alebo trénerský dvojzáprah, Borbély - Marko, budeme valcovať súperov aspoň blbými rečami

Reagovat
kiwwi
Reagovat
smazaný uživatel

má talent ten týpek, škoda že zpívá takový sračky

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska vubec nevim, komu fandit, jestli Rusum, nebo Slovakum. Pokud budu spolehat na to, ze si Armenie v utery neodveze ani bod z Dublinu, budu dnes vyjimecne prat Slovensku Skoda, ze Trapattoni nechce nic ponechat nahode, takze do boje posle sestavu:

Shay Given - John O’Shea, Sean St Ledger, Darren O’Dea, Stephen Ward - Damien Duff, Keith Andrews, Glenn Whelan, Aidan McGeady - Kevin Doyle, Robbie Keane.

Pral jsem si videt Colemana s McCarthym, proti Andorre by se takove oziveni primo nabizelo, ale Trap je na to az moc konzervativni. Snad aspon Keana prestane bavit litat z US pres pul sveta a skonci v repre, na utok Doyle-Long se uz strasne moc tesim

Reagovat
kiwwi

kazdopadne skoro kazdy zo stvorice to ma vo svojich rukach

po dnesnom zapase pojde jeden z kola von - najskor asi my

Reagovat
smazaný uživatel

Ja bych byl rad, kdyby sli dnes z kola ven Armenci, aby uz nemeli v utery o co hrat Ale je to skvela skupina, asi nejzamotanejsi ze vsech. Ja musim Irsku prat primy postup, protoze v barazi by byli na 99% nenasazeni a nejspis by vypadli. Jedina schudna cesta pres nasazeny tym by vedla pres ceskou repre a tenhle los si vazne nepreju ani trosku

Reagovat
kiwwi

k vyhraju Rusi, Iri a prehraju Slovaci a Armenci, tak je to jasne...mohlo by to ostat napinave az do posledneho kola...my hrame v Macedonsku a Iri s Rusmi, cize v pripade nasho vitazstva by Iri s Rusmi hrali na zivot a na smrt

Reagovat
smazaný uživatel

Iri maji ale doma Armenii a Rusaci v Luznikach Andorru

Reagovat
kiwwi

jaj tak to som poplietol...vlastne Iri hrali s Rusmi minule kolo

tak potom: my proste musime vyhrat oba zapasy - ina cesta nie je a tym padom mame istu minimalne baraz pretoze Iri hraju spolu s Armencami a len jeden z nich nas moze predbehnut

uplne najlepsie by bolo, keby sme vyhrali s Ruskom a potom by Iri remizovali s Armencami

Reagovat
smazaný uživatel

Popravde vubec neverim, ze byste vyhrali oba zapasy Nejpravdepodobnejsi varianta je 1. Rusko 2. Irsko, ale v teto skupine je mozny vsechno Iri muzou klidne remizovat uz dnes, bude to podle me hodne tezky udolat Andorrany. Pak byste meli velkou sanci na baraz i v pripade prohry s Ruskem.

Reagovat
kiwwi

tomu neverim...sice tam maju tragicke ihrisko, ktore nevyhovuje prave lepsim timom a z jasnej vyhry je nakoniec boj, ale aj tak, v takomto stadiu si tim ako Irsko nemoze dovolit take zavahanie

ja nasim asi poprvykrat neverim, ale fandit dnes v Ziline budem o 106

Reagovat
smazaný uživatel

Budes primo na stadionu?

Reagovat
kiwwi

jo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arbiter

já původně měl v plánu také jet, ale nakonec skutek utek Ale fandit budu, těm mým ovšem

Reagovat
smazaný uživatel

V karetnim ohrozeni pred Armenii je jen Whelan, tak to uz vubec nechapu, proc nedostal sanci McCarthy

Reagovat
adalbertus

dnes vyjimečně fandím Finům

Reagovat
AnthonyR

Tänään on sit Suomen ihan oikeesti voitettava ne Ruotsalaiset sekopäät. Nähään stadikalla.

Reagovat
smazaný uživatel

hä ?

Reagovat
AnthonyR

Mitä? Etkö ole samaa mieltä?

Reagovat
adalbertus

haverkám én nem tudom hogy mit akarsz,de köszi

Reagovat
stas87

ako ze si dneska fini pomozu ugrofinom?

Reagovat
adalbertus

ta jak,my sme jedna rodina

Reagovat
Shevchenko

Parádně nabitý program. Skoro ve všech zápasech půjde o všechno.

Reagovat
smazaný uživatel

rusi nemajú lepších obrancov ako sestry Berezutské?

Reagovat
stas87

maju,ale advocaat im zatial nedal sancu,v strede vladne ignasevic moc dobry obranca,taktiez skvely je anukov,pravy bek zenitu,nalavo moze hrat scennikov,ked najdu skveleho stopera k ignasevicovi maju vystarano na nejaky cas

Reagovat
stas87

takze armenci momentalne 2,s 21 nastrielanymi brankami takto ma hrat ucastnik baraze nie ako my snad uz to armenci dohraju do tej baraze narozdiel od nas a irov si to zasluzi svojmi vykonami

Reagovat
2miguel1

tí armeni chnapu riadne ďakujeme zas za takeho supera z 5kosa(slovinsko)

Reagovat
OnderCZ

Teď jsem si uvědomil, že Arménii má ČR vlastně v kvalifikaci na MS 2014, super.

Reagovat
domingo

Ja te Armenii normalne uprimne preju, sice by dopadli jak Lotyssko, ale tyhle prekvapeni mam rad

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale, neverím,že by Armeni dopadli tak isto. Sice možno výsledkovo, ale herne sú celkom inde.

Reagovat
Arne

A k nim Irsko, to by byla paráda.

Reagovat
stas87

Reagovat
Arne

Sorry, ale já vás prostě beru jako rivaly... Jinak mrkni na mail, máš tam info o výjezdu.

Reagovat
stas87

tak my si tam nezasluzime byt,o tom ziadna len irsko hralo doma s nami uplne nic a tak isto v rusku,v armensku tiez nevyhrali jednoznacne,za tie vykony co predvadzaju to radsej prajem armencom

Reagovat
Arne

Ok... Já to beru čistě podle sympatií, z týhle skupiny jsem snad neviděl ani jeden zápas.

Reagovat
stas87

parada my este musime poriesit ubytovanie v plzni,to spravim zajtra ci pondelok,videl som jednu ubytovnu 10 minut peso od nadrazky takze asi tam budeme spat

Reagovat
Arne

Ok... A došly ti všechny čtyři, jo? Ty jak tam na začátku máš velký písmeno, tak pak při dalších mailech si to ten systém nijak nepřevzal a psal už to všechno malý..

Reagovat
Liquid

Reagovat
fantomas

Anglie ve 4-4-2. S Bentem, Theem, Youngem i Rooneym. To chci vidět.

Reagovat
smazaný uživatel

Sleduj mi kdyztak debutanta

Reagovat
fantomas

Nemyslel sem to takle... Samozřejmě budu koukat na naše.

Reagovat
smazaný uživatel

To bude hotovy nez zacne Anglie

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

To rikam

Reagovat
Arbiter

Natrhnem Slovákům prdel

Reagovat
fantomas

Ajéje, Arbitr zase dostal chuť hádat se o tom, proč nefandí Čechům, když píše česky.

Reagovat
Arbiter

mám začít psát rusky?

Reagovat
stas87

dneska to tak vyzera rusi maju obrovsku kvalitu,keby trosku omladili obranu tak na tom budu vyborne

Reagovat
smazaný uživatel

Come on Wales!

Reagovat
Arbiter

Neee, Jura neee

Reagovat
Bayern +

Juan Manuel Mata

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

inak Pavlucenko je dost slaby dneska, to uz Rusi nemaju nejakeho kvalitneho utocnika ?

Reagovat
stas87

maju,kerzakova ale ten sa zranil potom este pogrebnaka a bucharova

Reagovat
Arbiter

Stoch

Reagovat
Arbiter

Šava

Reagovat
Arbiter

Vyhoď Buratina

Reagovat
Arbiter

АЛАН ДЗАААААГООООЕВ!!!!!

Reagovat
stas87

cely cas neviditelny takze rusko je dalsim ucastnikom eura

Reagovat
Arbiter

se trochu déle rozehrával

Reagovat
Tomekcz

GOOOL Rusove

Reagovat
mithro

taky gol omg

Reagovat
smazaný uživatel

šajba

Reagovat
smazaný uživatel

Cabaye v zakladu

Reagovat
Arbiter

žádný ofsajd

Reagovat
Liquid

ten Baroš je nejpomalejší český hráč vůbec, to je vážně ostuda že vůbec ho Bílek nominoval natož ho ještě poslal do základu, Drulák

Reagovat
Arbiter

já z toho ruského komentátora nemůžu prý: "Slováčtí fandové opouštějí tribuny, ale jen těžko spěchají na metro, v Žilině žádné metro totiž není."

Reagovat
Liquid

ono není ani v Bratislavě

Reagovat
smazaný uživatel

Asi nevie koľko obyvateľov má Zilina

Reagovat
Arbiter

Alane, Alane

Reagovat
Liquid

Švýcarsko červená, Wales vyhrát kua a pomot Montenegru do baráže

Reagovat
Arbiter

Урааааа, урааааа, урааааа

Reagovat
stas87

zasa sa ukludni trosku,alebo mas druhe vianoce ze ste porazili slovensko?

Reagovat
Arbiter

jsem rád za další body v tabulce

Reagovat
smazaný uživatel

No nato že ste najväčší štát sveta, kedy ste boli majstrami sveta?

Reagovat
Arbiter

Nikdy, co to s tím má společného?

Reagovat
smazaný uživatel

KOMPANY

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele