PŘESTUPY PO FRANCOUZSKU

29.07.2006, 00:42
Aktuality
Real, Barcelona, Juventus a Serie A! Tisíce článků na stejné téma, jako by se snad ani jinde fotbal nehrál! Ano, je to zcela normální, že tyto velkokluby a jejich skandály a skandálky přitahují pozornost příznivců fotbalu na celém světě. Ale co takhle odpočinout si od nich a podívat se třeba na nejzajímavější přestupy ve francouzské lize? Patří k nim i ten Kollerův do Monaca!

Sezóna ve Francii začíná tuto neděli zápasem Superpoháru, o který budou bojovat Olympique Lyon a Paris Saint Germain. Ještě celý srpen bude trh "nohou do míče kopajících" otevřen, ale zdá se, že většina týmů již uzavřela jednání a podepsala různě lukrativní smlouvy s hráči, které chtěla a na které měla...

Hlavní cíl pro všechny? Skončit s nadvládou Lyonu! Ale nebudou to mít ti ostatní právě jednoduché. Lyonští nepatří k těm, kteří by se pohodlného trůnu lehce vzdávali.

Ale zanechme úvah a pojďme se podívat na fakta. Zde jsou jména těch, kteří do Francie přišli, vrátili se, nebo jen klub za klub měnili:

Mickaël Laudreau (brankář, PSG)
Po deseti letech, zisku jednoho titulu a dvou vítězství v národním poháru, to vše v dresu Nantes, se Laudreau rozhodl změnit prostředí a dýchat jiný vzduch. Sám řekl, že chce hrát za tým, kde se od něj bude očekávat něco víc. Ale co ho čeká v hlavním městě Francie? Je mu 26 roků a u Les Canaris měl místo v brance, jak se říká, pod penzí. Byl jasnou jedničkou. Zdá se, že i zde, na Parc des Princes, si zajistil nominaci do základní jedenáctky. Hodně mu k tomu pomohl odchod Lionela Letiziho do Glasgow Rangers. A tak "trojka" francouzské stříbrné reprezentace bude moci nedůvěřivcům zpod Eiffelovky ukázat, že PSG udělal dobrý obchod!

Vladimir Stojkovič (brankář, Nantes)
Nebude vůbec lehké nahradit Landreaua. Ale Nantes získalo dobrého gólmana. Je jím 195 cm vysoký obr, teprve 22letý Vladimir Stojkovič, který na první pohled působí až korpulentním dojmem. Jako velký tlouštík. Ale v dresu Crvene Zvezdy Bělehrad si odchytal své a také proto vyvolal zájem tohoto francouzského klubu. Na mistrovství Evropy do 21 let představil v dresu Srbska a Černé Hory a pomohl svému týmu až do semifinále. Všichni se ptají, jak bude po zápase vypadat jeho úsměv, když právě na tomto turnaji, po srážce s jedním protihráčem, přišel o hezkých pár zoubků...

Sébastien Squillaci (obránce, Lyon)
Squillaci měl smůlu a do konečné nominace Francie na nedávno skončeném MS 2006 se nedostal. Ale i tak na něj Lyon nezapomněl, složil na účet Monaka požadovaných 5 miliónů eur a tím si zajistil jeho služby pro následující sezónu. A jak Lyon, tak tento 25letý fotbalista pevně věří, že nebude jediná. Zkušeností má na rozdávání, vždyť hrál v dresu Monaka dokonce finále LM! Sám říká, že když přišel do Monaka, ukázal brzy všem, jakým je hráčem, co v sobě má. Od onoho památného finále vyrostl jako fotbalista mnoho a právě tak v Lyonu chce získat místo v základu a vrátit se do reprezentace Francie. Cris, Claudio Cacapa a Patrick Müller se musí mít na pozoru! Boj o sestavu začíná!

Jérémie Bréchet (obránce, FC Sochaux)
V minulé sezóně se to týmu Sochaux s přestupem z Itálie moc nepovedlo. Mourad Meghni měl být posilou, 5 let v Serii A v dresu Bologni mu dávalo to nejlepší vysvědčení. Ale jeho výkony byly jako počasí, střídavě oblačno. Bréchet, kterému je 26 roků a hraje na levé straně obrany, odešel z francouzského Lyonu na zkušenou do Interu Milán před třemi lety. Bude mít tentokráte Sochaux s tímto krajánkem více štěstí?

Ronald Zubar (obránce, Olympique Marseille)
V posledních měsících toho moc nenahrál, jedno zranění střídalo druhé. To znamenalo, že jeho fotbalový růst poněkud ustrnul. Také z tohoto důvodu se ho Caen zřekl bez dlouhého přemýšlení. Dnes, zejména po prvních zápasech v dresu Marseille, vše vypadá, že Zubar se ze zranění vyléčil. Hrál dobře, v Poháru Intertoto se mu dařilo a Vélodrome mu několikrát tleskal. Je mu teprve 20 let a má jeden velký sen: být stejně vynikajícím obráncem jako jeho vzor, Lilian Thuram. Čeká také na něj Barcelona?

Kim Källström (záložník, Lyon)
Odehrál fantastickou sezónu za Stade Rennais a to mu pomohlo k přestupu do v současnosti nejlepšího celku Francie. "Tady je všechno úplně jiné, než v mém minulém působišti!" To byla první slova tohoto švédského reprezentanta po příchodu do Lyonu. Nesmí ovšem zapomenout, že pod slůvkem "jiné" se také skrývá boj o místo v základní jedenáctce! A to nebude až zase tak jednoduché...

Karim Ziani (záložník, Sochaux)
Je z Alžírska, je mu 23 roků a do Sochaux přichází s vizitkou nejlepšího fotbalisty Ligue 2, kde pomohl Lorientu k postupu. Druhá francouzská liga má vysokou úroveň, ale bude tato zkušenost stačit na nejvyšší soutěž? Nejlepší asi nebude, ale rád by hrál pravidelně. To je cíl pro první sezónu. Později se prý uvidí...

Johan Micoud (záložník, Girondins Bordeaux)
Byla to jedna z přestupových bomb letního francouzského trhu. Vrací se po letech do míst, kde slavil největší úspěch své dlouhé kariéry. Právě v dresu Bordeaux získal Micoud titul mistra Francie v roce 1999. Je mu 33 let, hrál za Werder Brémy a i když již od roku 2004 neobléká dres národního týmu, jeho obrovská zkušenost z něj dělá jednoho z těch NEJ...! Trenér Ricardo prohlásil: "Poznal toho v Evropě víc než dost. A to se nám bude pro náš start v LM jen a jen hodit!"

Jan Koller (útočník, Monaco)
Tak tohoto českého obra nemusím asi moc představovat. Dal náš první gól na letošním MS v Německu a proti Ghaně a Itálii moc a moc chyběl. Zranění ho pronásledují, čeká ho závěr kariéry, ale ještě by rád něco ze svého střeleckého umění fotbalovým fanouškům ukázal. Christian Vieri se v Monacu neprosadil. Všichni věří, že právě Jan Koller to dokáže!

Tosin Dosunmu (útočník, AS Nancy-Lorraine)
Uplynuly dva roky od chvíle, kdy nejlepší střelec belgické ligy sezóny 2003/04, Luigi Pieroni, přestoupil do Auxerre. Nigerijský fotbalista Tosin Dosunmu se vydal nyní po stejné cestě. Také on se stal "pichichi" v Belgii, také on zamířil do Francie. V dresu KFC Germinal Antverpy dal 18 branek, klub Nancy-Lorraine za něj zaplatil 1,3 miliónů eur. Říká se, že má čich na góly, vždy se objeví na správném místě a ve správnou chvíli. Narodil se v roce 1983 a má tedy celý fotbalový život před sebou. Měl by Nancy nejen zajistit ligovou příslušnost pro příští roky, ale také pomoci k vybojování některé z evropských pohárových soutěží.

Djibril Cissé (útočník, Olympique Marseille)
Prezident klubu Pape Diouf řekl: "Jeho zranění bylo vážné, ale jak se zdá, objeví se na zeleném trávníku minimálně o dva týdny dříve než jsme předpokládali!" Do Marseille přichází z Liverpoolu, s kterým v roce 2005 získal titul vítěze LM. V dresu Auxerre dal 26 branek a stal se králem střelců! Letos by velice rád tento rekord překonal, bude však mít k dispozici méně příležitostí. Jeho první start se očekává v polovině října. Ale fanoušci Marseille, a nejen oni, mu budou držet palce, aby to dokázal.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Moc pěkný článek, alegre Chápu, že to nebude možné, ale něco takového bych uvítal řekněme každé dva týdny v přestupovém období ze všech podstatných lig, samozřejmě tedy ESP/ENG/ITA (i když o její podstatnosti by se mohly vést debaty) a případně ještě GER, FRA nebo CZE...

Jinak jsem se právě dozvěděl, že muj oblíbenec a jeden z adeptů na nošení rudého dresu mého milovaného AS Řím se právě upsal korupcí nasáklému ACM. Daniele Bonero a Franco Sensi - PROČ?

Reagovat
smazaný uživatel

Nechcu ho podceňovat, ale když si vzpomenu na Ferrariho, pro kterého bylo i AS moc...

Reagovat
smazaný uživatel

Ferrariho jsem nikdy neměl v oblibě. NIKDY. Navíc si ale myslim, že Bonera je trochu jiný případ. Nakonec i zájem AC to dokazuje.

Reagovat
smazaný uživatel

A nejvíc mě štve, že zájem od ASR tam byl dva rozky nazpět i uplynulé léto, ale kde nic tu nic. Takže nám ho musel "ukrást" muj nejneoblíbenější klub.

Reagovat
HOST*danny

pro boneru ted v tymu neni misto, odesel sice bovo (to byla velka chyba vedeni), ale z hostovani se vraci ferarri a comotto, plus mozna zustane kuffour. boneru bych sice do tymu chtel taky (a jeste felipeho z udinese, kteryho chce spaletti jeste vic), ale v obrane nas bota netlaci. krome toho nejsou penize na jeho prestup (ale vubec), je treba koupit konstruktivniho zaloznika (pizarro/appiah) a strikera (trezeguet/vucinic) coz se hodne prodrazi. idealni by bylo duo pizarro a trezeguet, ale zda se, ze to bude appiah s vucinicem. doufejme aspon v to.

Reagovat
smazaný uživatel

No já nevim... jestli odejde Chivu, tak určitě je a když ne, tak možná taky... hrál bych: Panucci - Bonera - Mexes - Chivu a třeba Ferrariho nebo Cufrého klidně prodat, pokud bude zájemce a nenechá se vysmát svou nabídkou. Záloha - Sneijder (nevim, jestli pořád přetrvává, ale ještě v průběhu sezony tam zájem byl). Do útoku by to chtělo Trezególa, zapadl by do systému (Montella je často zraněn a vysoký a dobře hlavičkující hráč se k Tottimu hodí). Jinak Mido zůstat, Nonda ven (bohužel se schyluje k opaku)

Reagovat
smazaný uživatel

Ferrariho, Cufrého a Kuffoura, of course

Reagovat
smazaný uživatel

ja naturlich, vole

Reagovat
HOST*danny

chivu neodejde, ferarriho bych taky klidne prodal, jenze se nenasel zadny zajemce s dobrou nabidkou (po 2 spatnych sezonach se neni cemu divit). takze za par supu bych ferarriho nechal jako zaskok za stopery, treba se zase chytne. sneijder urcite neprijde a mido uz urcite zustane, coz je dobre. odejde asi nonda a prijde vucinic. jinak roma prohrala v portu 0:1 (mexes si dal vlastnaka), zapas jsem nevidel, ale udajne ten vykon za moc nestal, za porto hrala hlavne juniorka. sestava Curci, Cassetti, Mexes, Chivu, Panucci; Alvarez, Faty, Aquilani, Mancini; Nonda, Tonetto. nonda pry hral mizerne, vystridal ho mido a pry to bylo mnohem lepsi. btw udajne se zase zacina jednat o vymene mancini - pizarro.

Reagovat
smazaný uživatel

akorát Laudreau je Landreau... ale stane se

Reagovat
HOST*alegre

To je ostuda, ani se nebudu vymlouvat na překlep, na klávesnici je n a u daleko od sebe...

Reagovat
smazaný uživatel

... zdroj velmi blízký FC Sao Paulo mi prozradil, že po skončení poháru osvoboditelů zamíří tvůj Lugano do Evropy - hovoří se o jednom nejmenovaném španělském velkoklubu a Fenerbahce Istanbul.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele