PREMIERSHIP PREVIEW - 27. KOLO

09.02.2007, 20:32, aktualizováno 10.02.2007, 14:14
Previews
Manchester United chce o víkendu udělat další krok směrem k zisku titulu, doma proti Chrltonu by to příliš těžké mít neměl. Před vlastními fanoušky nastoupí i druhá Chelsea, na jejíž půdu zavítá letos ještě neporažené Middlesbrough. Liverpool čeká výlet do Newcastlu, Arsenal doma přivítá Wigan...

Reading - Aston Villa (sobota 13:45)
O předehrávku se tentokráte postarají nováček soutěže se starousedlíkem a favoritem v ní určitě bude domácí celek. Reading vposledních týdnech nabral vynikající formu, z pěti zápasů vytěžil třináct bodů a vyhoupl se až na šestou příčku zaručující účast v Poháru UEFA. "Jedinou dobou, v níž budeme v Evropě, budou prázdniny. Nikdo z mých hráčů na poháry nemyslí a myslet ani nebude," říká manažer Steve Coppell. Ten má stále rozsáhlou marodku, mimo hru jsou Sonko, Mate a Halls, hrát možná nebudou ani Doyle, Harper a Long.

Aston Villa zatím venku zvítězila jenom jednou, v posledních kolech se jí ale začalo dařit doma a zásluhou výher nad Watfordem a West Hamem se katapultovala ze sestupového pásma. "Mají vynikajícího týmového ducha, je to vidět na každém zápase. Každopádně si myslím, že z Madjeski Stadium můžeme odvézt tři body," věří Martin O´Neill. Rovněž on má problémy se složením sestavy. Hrát nebudou Sutton, Gardner a Delaney, otazníky visí nad starty Boumy, Agbonlahora a Sameula.


Newcastle - Liverpool (sobota 16:00)
Liverpool v minulém kole definitivně přišel o zbytek šancí na titul a vzdálila se mu i druhá příčka, Na Anfield Road se však stále nevzdávají. "Musíme zapomenout na to, že jsme měli tak dlouhou vítěznou šňůru. Remíza s Evertonewm byla samozřejmě zklamáním, ale musíme dále věřit. V téhle soutěži se mohou věci rychle zmenit, za tři týdny to může být úplně jinak," prohlásil manažer Rafael Benitez. Reds vyhráli již tři zápasy na hřišti soupeře v řadě, tentokráte se však budou muset obejít bez distancovaného Xabiho Alonsa a možná také Stevena Gerrarda. Definitivně mimo hru jsou dlouhodobí marodi Harry Kewell a Luis Garcia.

Glenn Roeder sice již bude moci počítat s Celestinem Babayarem, vypadl mu však druhý krajní obránce. Stephen Carr si opranil stehenní sval a mimo hru bude měsíc. Irský zadák tak rozšířil již tak početnou marodku, na které jsou Emre, Given, Ramage, Owen, Ameobi, N'Zogbia a Krul. "V minulých letech se Siru Bobbymu Robsonovi podařilo dostat tým do Ligy mistrů. To je cílem každého manažera, který vede takovýto klub. Tahle sezóna je ale zvláštní, neznám nikoho, kdo by si pamatoval takovouhle krizina zranění," smutní Glenn Roeder. Proti Newcastlu bude vedle rozsáhlé marodky hrát i bilance z posledních měsíců - "Straky" podlehly Liverpooluv posledních třech ligových zápasech v řadě.


Manchester United - Charlton (sobota 16:00)
Na "Rudé ďábly čeká v sobotu celkem snadný úkol, porazit doma Charlton. Manchester je v tomto utkání vysokým favoritem a pokud zápas nepodcení, připíše si tři body. Manažer Sir Alex Ferguson si může pochvalovat pohodu v týmu a také spolupráci ve středu obrany. "Rio hraje v této sezóně skvěle, jsem s ním velmi spokojený. Společně s Vidičem vytvořili vynikající dvojici a mohou se ještě zlepšovat, protože jsou stále mladí," směje se skotský manažer. Volno by od něho tentokráte měl dostat Wayne Rooney a hrát možná nebudou ani Cristiano Ronaldo (lehká nemoc) a Michael Carrick (tříslo). Do zápasu určitě nezasáhnou brankář Edwin van der Sar a obránce John O´Shea. United doma vyhráli již osmkrát v řadě.

V sestavě Charltonu se ani tentokráte neobjeví Darren Bent, kapitán Addicks sice již trénuje, manažer Alan Pardew ale ještě nechce riskovat. Situace londýnského klubu je přitom krizová, na záchranu nyní ztrácí pět bodů a nemůže si tak dovolit vypouštět ani zápasy s tak silným soupeřem, jakým je Manchester United. "Nebude to lehké, ale pokud budeme pokračovat v týmovém pojetí, máme velmi dobrou šanci na záchranu," věří Pardew. Ten kromě Benta bude postrádat také Gibbse a El Karkouriho.


Everton - Blackburn (sobota 16:00)
V Goodison Parku se střetnou dva sousedi v tabulce. S většími šancemi na výhru půjde do zápasu domácí Everton, Toffees jsou o příčku výše, mají o dva body více a navíc již mohou počítat s uzdraveným Andrewem Johnsonem. Goodison Parkem v tomto týdnu otřáslo prohlášení Mikela Artety, který by se nebránil návratu do Španělska. "Není tady šance, že by Mikel odešel. Je hodnotným členem kádru a nebude prodán," vzkázal jasně manažer David Moyes. Everton v posledních sedmi ligových zápasech zakusil jenom jednou hořkost porážky, proti Rovers mu budou chybět McFadden Boyle a Leon Osman.

Blackburn v minulém kole hostil Sheffield United a tři body doslova urval až v samém závěru, kdy se podruhé v zápase prosadil Pedersen. Norský záložník za to ale zaplatil krutou daň, v týdnu si totiž poranil stehenní sval a utkání proti Evertonu bude stejně jako jeho spoluhráči Derbyshire, Savage, Ooijer, Reid a Warnock sledovat jenom z tribuny. "Klidně se ještě můžeme poprat o místo v Poháru UEFA. Je před námi ještě dvanáct zápasů a já cítím, že většinu z nich můžeme vyhrát," říká manažer Mark Hughes, jemuž se do sestavy vracejí Todd, Gray a Roberts.


Chelsea - Middlesbrough (sobota 16:00)
Middlesbrough v minulém kole remizovalo s Arsenalem, teď by o body chtělo připravit dalšího londýnského giganta. Na Stamford Bridge to však bude mít nepoměrně těžší. "Jedním z klíčů naší úspěšné šňůry je fakt, že i hráči jako Malcolm Christie, Jason Euell nebo Andrew Davies, kteří nehrají v základní sestavě, podpurují ty, co hrají od úvodních minut," pochvaluje si manažer Gareth Southgate atmosféru v týmu. Boro v kalendářním roce 2007 ještě neokusili hořkost porážky. Do brány se vrací Schwarzer, chybět naopak budou Cattermole, Huth, Bates, Riggott a možná i Viduka.

Jednou vynikající sérií se může pochlubit i Chelsea - Blues doma neprohráli již 57 zápasů v řadě. Jose Mourinho bude mít problémy s obsazením postu levého obránce, mimo hru jsou totiž Ashley Cole i Wayne Bridge. Hrát určitě nebude ani Joe Cole, otazník visí nad starty Khalida Boulahrouze, Michaela Ballacka a Arjena Robbena. V základní sestavě se naopak po dlouho době konečně objeví kapitán John Terry, jehož úřad po dobu nepřítomnosti zastával Frank Lampard. "Frank byl vynikajícím kapitánem a příkladem pro všechny," pochválil anglického reprezentanta Mourinho.


West Ham - Watford (sobota 16:00)
V Upton Parku bude k vidění jedna z klíčových bitev v boji o záchranu. West Ham v městském derby přivítá Watford a pokud nezvítězí, může se jeho ztráta na 17. příčku zvětšit již na osm bodů. "Čeká nás teď několik důležitých zápasů. Začínáme v sobotu s Watfordem, pak hrajeme s Charltonem. Hráči vědí, že tato dvě utkání musejí vyhrát," říká manažer Alan Curbishley, pod jehož vedením získal tým v devíti zápasech pouhých šest bodů. Proti Watfordu budou chybět Matthew Upson, Danny Gabbison, Lee Bowyer, James Collins a Dean Ashton.

Watford před sebou má poslední šanci, jak si ještě uchovat reálnou šanci na záchranu v soutěži a moc dobře to ví i jeho manažer Adrian Boothroyd. "Musíme vyhrát. Do díry jsme se dostali sami a sami se z ní musíme dostat." Watford letos v lize venku ještě nevyhrál, v Upton Parku by ale rád navázal na nedávný duel z FA Cupu, v jehož čtvrtém kole zvítězil 1:0. Chybět bude kapitán King a Carlisle.


Sheffield United - Tottenham (sobota 16:00)
"Žiletky" si trochu komplikují situaci v boji o záchranu. V posledních pěti zápasech vyhrály jenom jednou, v minulém kole přišly o bod ze hřiště Blackburnu až v poslední minutě. "Ron (Hulse) a Jon (Stead) pracují dobře a jejich příspěvky mohou být ještě lepší. Jsem tím typem manažera, který vždy očekává váce. Ostatní týmy by určitě rády měly naše útočníky," pochvaluje si spolupráci nové složeného tendemu manažer Neil Warnock. Domácí manažer se bude muset obejít bez Keitha Gillespieho, Matta Kilgallona, Lutona Sheltona a Mikela Leigertwood.

Tottenham v minulém kole zažil další hořké zklamání. Proti Manchesteru United nedokázal proměnit své šance a z utkání nakonec odešel z debaklem 0:4. Na "Kohouty" v roce 2007 padla deka, pod kterou se jeden zkandidátů na evropské poháry dusí. Spurs v novém kalendářním roce ještě nevyhráli a z venku v celé sezóně přivezli tři body jenom jednou. Ke zlepšení této bilance by měly přispět návraty Lennona a Mida, chybět naopak budou Ghaly, King, Bernard a Dervite. "Sheffield United bojuje a letos již odehrál několik vynikajících zápasů. Doma jsou silní," varuje manažer Martin Jol.


Portsmouth - Manchester City (sobota 18:15)
Pompey se v duelu proti Citizens budou snažit zastavit výsledkový propad. Po vynikajícím vstupu do sezóny se mašina Harryho Redknappa zasekla, nevyhrála již šestkrát v řadě a na čtvrtý Arsenal ztrácí již osm bodů. "Hrajeme doma, to je naše velká šance na obrat. Potřebujeme více branek od záložníků, jediným hráčem, který skóruje pravidelně, je Kanu," hledá Redknappa recept na zlepšení výsledků. Pompey v roce 2007 ještě nevyhráli, při sobotním pokusu o prolomení této bilance jim budou chybět obránci Primus a Stefanovic, zpět do sestavy se naopak vrací Matthew Taylor.

Na City v posledních týdnech dolehla útočná krize, tým manažera Stuarta Pearce se ze vstřelené branky neradoval již 288 minut. "Boj o záchranu se letos bude týkat jenom několika klubů. Pokud vyhrajeme v Portsmouthu, budeme z něho venku," věří nový kouč anglické reprezentace do 21 let. Pearce nebude moci využít služeb zraněných Millse, Dickova a Sinclaira.


Bolton - Fulham (neděle 14:30)
Bolton v minulém kole zastavil nepříznivou sérii a zvítězil na půdě Watfordu, čímž si upevnil pátou příčku. Wanderers nyní čeká další londýnský klub. "Jsme favority, chceme vyhrát," hlásí manažer Sam Allardyce. Domácímu kormidelníkovi budou chybět O'Brien, Davies, Fortune a Faye. Bolton se letos může spolehnout na pevnou obranu, zatím udržel jedenáctkrát čisté konto a v tomto ohledu je třetí za Liverpoolem (15) a Chelsea (14).

Fulham přijede na Reebok Stadium v hodně improvizované sestavě, z nejroznějších důvodů totiž chybějí Diop, Bullard, Pembridge, Elliott, Elrich, Bocanegra, Niemi, Jensen, a Pearce. "Chtěl jsem mít velký výběr hráčů do pole, oni mi teď místo toho klepají na dvěře a říkají, že nemohou hrát," trochlí Chris Coleman. Velké jubileum čeká Liama Roseniora, anglický reprezentant do 21 let nastoupí ke svému stému utkání za Fulham.


Arsenal - Wigan (neděle 17:00)
Mezi Arsenalem a Wiganem je v letošní sezóně obrovský rozdíl, a to nejenom bodový. "Kanonýři" dali o dvacet branek více než jejich soupeř a rovněž o dvacet méně inkasovali. "Když jsem přišel do Arsenalu, lidé se sázeli, že nevydržím déle než tři měsíce. Já ale mám výsledky a proto jsem také vydržel tak dlouho," směje se Arsene Wenger. Francouzský kormidelník nemůže počítat s kvartetem Diaby, Hleb, van Persie a Gallas, nejistý je start Eboueho a Ljungberga.

Wigan se na Emirates Stadium bude snažit přerušit neuvěřitelnou sérii proti velké čtyřce. Od postupu do Premier League nastoupil ve čtrnácti ligových duelech proti Manchesteru United, Arsenalu, Chelsea a Liverpoolu a pokaždé odešel poražen. Latics přijedou do Londýna sice bez de Zeeuwa a Scharnera, zato posíleni o výhru nad Portsmouthem, jejich první za posledních osm zápasů.

Autor: Tomáš Pavlík / eurosport.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*

Je tady klíčový zápas!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele