PREMIERSHIP PREVIEW - 26. KOLO

02.02.2007, 20:15, aktualizováno 03.02.2007, 20:51
Previews
V Anglii o víkendu pokračují dostihy o mistrovský titul. Vedoucí Manchester United čeká těžký zápas na půdě Tottenhamu, další dva kandidáty pak městská derby. Chelsea se představí na hřišti Charltonu a Liverpool doma přivítá Everton. Lehký úkol před sebou nemá ani Arsenal, který zavítá do Middlesbrough.

Liverpool - Everton (sobota 13:45)
Everton o víkendu pojede na Anfield road, kde bude hrát proti domácímu Liverpoolu a bude to mít zatraceně těžké. Liverpool z posledních 10 zápasů 9 vyhrál a po vynikajícím výkonu porazil i takového soupeře jako je Chelsea. Na obou stranách budou debutanti - Alvaro Arbeloa (Liverpool) a Manuel Fernandes (Everton). Liverpoolu budou chybět Luis Garcia (koleno), Mohamed Sissoko (rameno), Harry Kewell (artritida) a Fabio Aurelio (chodidlo). David Moyes se zase bude muset obejít bez Jamese McFaddena (zánártní kůstka) a Nuna Valenteho (koleno).



Wigan - Portsmouth (sobota 16:00)
Latics sice v minulém kole dokázali protrhnout střeleckou smůlu a v Readingu dali dvě branky, přesto prohráli již poosmé v řadě a vyrovnali tak smutný klubový rekord. "Dostává branky po školáckých chybách," posteskl si manažer Paul Jewell. Wigan je na 17. příčce a v utkání proti Portsmouthu mu opět budou chybět pilíře defenzivy Arjan De Zeeuw a Paul Scharner. Otazníky visí nad starty Leeho McCullocha a Emila Heskeyho.

Pompey poslední dobou dochází dech, nevyhráli již petkrát v řadě a vidina evropských pohárů se jim vzdaluje mílovými kroky. "Wigan prohrál rekordní počet zápasů v řadě, takže v sobotu budou chtít něco uhrát. Absence hráčů jako De Zeeuw, Scharner nebo Kamara pro ně byla obrovskou ztrátou," hledá příčinu neúspěchů soupeře manažer Harry Redknapp. Ten se bude muset obejít bez Dejana Stefanoviče a možná také Djimiho Traoreho.



Watford - Bolton (sobota 16:00)
Londýňané se v týdnu vrátili zpět na zem, když po výhrách nad Blackburnem (liga) a West Hamem (FA Cup) utrpěli debakl na Old Trafford. "Do roku 2010 chceme být mezi deseti nejlepšími kluby a uděláme pro to všechno na hřišti i mimo něj. Jsem ale hodně netrpělivý a také podrážděný," říká manažer Alan Boothroyd. Watford, jemuž až do konce sezóny bude chybět kapitán Marlon King, bude spoléhat na historickou bilanci - doma ještě s Boltonem neprohrál ani jeden ligový zápas.

Wanderers před výletem do Londýna trápí početná marodka. Mimo hru jsou Joey O'Brien, Nicolas Anelka, Kevin Davies, Quinton Fortune a Abdoulaye Faye, po odpykání karetního trestu se naopak do sestavy vrací El Hadji-Diouf a fit je i Tal Ben Haim. "Zápas proti Watfordu bude hodně těžký. Chybí nám několik klíčových hráčů, což je na druhou stranu šance pro ostatní, aby se poprali o místo v sestavě," prohlásil Sam Allardyce. Na Bolton v lednu padla deka a v roce 2007 ještě nevyhrál.



Manchester City - Reading (sobota 16:00)
Na City of Manchester Stadium se budou dělit o svého manažera Stuarta Pearce, který je rovněž koučem anglické reprezentace do 21 let. City se po třízápasové vítězné šňůře trochu stáhli do ústraní, z posledních dvou utkání vytěžili jediný bod a nedali branku. Špatná střelecká potence je provází po celou sezónu, dali jenom devatenáct branek. Na druhou stranu pokud v zápase skórovali jako první, nikdy neprohráli. Stuart Pearce nemůže povolat do zbraně hned čtyři hráče - Paula Dickova, Dannyho Millse, Trevora Sinclaira a Neduma Onuohu.

Reading vyhrál tři z posledních čtyř zápasů a opět myslí na ophárovou Evropu. "Stále jsme nováčky a zápas na tak obrobském stadionu je pro nás hodně složitý. Tohle bude velmi těžké, mají dobrou domácí bilanci a je to velký, velký test," říká manažer Steve Coppell. Ten nemůže počítat s trojicí Ibrahima Sonko, Kevin Doyle a Peter Mate. Reading je nejslušnějším týmem Premier League, jeho hráči obdrželi jenom 27 žlutých karet.



Blackburn - Sheffield United (sobota 16:00)
Blackburn má z posledních deseti zápasů absolutně vyrovnanou bilanci (5-0-5) stejně jako Sheffield (4-2-4), tudíž ať zápas dopadne jakkoliv, nemělo by to být překvapení. Mírným favoritem je ale Blackuburn. Rovers budou chybět hlavně záložnící Reid (křížový vaz) a Savage (zlomená noha). Na druhé straně bude absentovat hlavně Keith Gillespie, který je suspendovaný a pak také Mikele Leigertwood a Matthew Kilgallon (oba kotník). Celkově to bude velice zajímavý zápas s mnoha možnými konci.



Fulham - Newcastle (sobota 16:00)
"Straky" poslední dobou na Fulham neumí a neporazily ho téměř dva roky. "Hráli jsme dobře, ale inkasovali dva góly v samém závěru a navíc po hrubých chybách. Nemyslel jsem si, že bysme ten zápas mohli prohrát," vzpomíná manažer Glenn Roeder. Ten má stále hodně početnou marodku. Mimo hru jsou Tim Krul, Shay Given, Peter Ramage, Emre, Celestine Babayaro, Charles N'Zogbia, Craig Moore, Shola Ameobi a Michael Owen, nejistý je navíc start čtveřice Antoine Sibierski, Titus Bramble, Damien Duff a Nicky Butt.

Na Craven Cottage litují prohraného zápasu se Sheffieldem United. "Promarnili jsme možnost odskočit soupeři a vzdálit se sestupové trojici. Pokud ale vyhrajeme s Newcastlem, vše bude zapomenuto," nedělá z porážky na Brammal Lane tragédii Chris Coleman. Nejmladší manažer v soutěži již od poloviny prosince čeká na své jubilejní 50. vítězství na lavičce Fulhamu, který v posledních sedmi zápasech šestkrát remizoval a jednou prohrál. Proti Newcastlu určitě nenastoupí Jimmy Bullard, Ahmed Elrich, Mark Pembridge a Simon Elliott, do brány se naopak vrací Antti Niemi.



Charlton - Chelsea (sobota 16:00)
Chelsea v 25 odehraných zápasech získala 54 bodů, což je o šest méně než první Manchester United a o dvanáct méně, než měla touto dobou na svém kontě před rokem. Souboj o titul ale zdaleka není rozhodnutý, zvláště, když se do sestavy Blues vrací jejich kapitán. "John Terry je pro nás obrovsky důležitý. Hodně jsme ho postrádali. Je důležité, že se vrátil, navíc ve chvíli, kdy nám ze sestavy vypadávají zranění obránci," naráží manažer Jose Mourinho na zranění Ashleyho Colea z utkání proti Blackburnu. Vedle anglického reprezentanta jsou mimo hru také Khalid Boulahrouz, Joe Cole a Arjen Robben.

Charlton půjde do londýnského derby z pozice outsidera a jeho postavení v tabulce mu příliš šancí na bodový zisk nedává. "V zimě jsme získali několk dobrých hráčů, další se navíc vracejí po zraněních. Pokud budeme i nadále hrát týmově, máme velkou šanci," říká manažer Alan Pardew, pod jehož vedením mají Addicks vyrovnanou bilanci 2-2-2. Problémy s koleny vyřadily ze hry trojici Darren Bent, Luke Young a Cory Gibbs.



Aston Villa - West Ham (sobota 16:00)
Villans letos skvěle odstartovali, jenomže pak následoval strmý pád a Aston Villa z posledních třinácti zápasů vyhrála jenom jednou. i>"Mám teď na výběr daleko více možností, než když jsem přišel. Nedostatek hráčů byl také naším problémem v posledních osmi týdnech," hledá příčiny neúspěchů Martin O´Neill. Mimo hru je Mark Delaney, otazník visí nad starty Stiliana Petrova, Craiga Gardnera a Chris Sutton.

"Kladiváři" v minulém kole opět prohráli, posledních dvacet minut utkání s Liverpoolem ale naznačilo zlepšenou formu. "Nejsmutnější na tom je, že v minulých týdnech jsme měli na dosah výhry nad Fulhamem a Newcastlem, jenomže jsme tyhle zápasy nedovedli do vítězného konce, a tak jsme stále v sestupovém pásmu," mrzí Alana Curbishleyho. Manažer londýnského klubu se bude muset vypořádat s početnou marodkou, do zápasu v Birminghamu nezasáhnou Lucas Neill, Dean Ashton, Anton Ferdinand, Danny Gabbidon, James Collins s Lee Bowyer.



Middlesbrough - Arsenal (sobota 18:15)
Arsenal již desetkrát v řadě neokusil hořkost porážky a určitě s tím nehodlá začít v sobotu, kdy zajíždí na Riverside. "Víme, co se od nás očekává. V posledních zápasech splňujeme předpoklady a daří se nám, chceme v tom pokračovat," říká odhodlaně Arsene Wenger. Arsenal v týdnu sice nehrál ligu, jeho hráči za sebou ale mají 120 těžkých minut pohárového klání s Tottenhamem. Do sestavy se sice vracejí Emmanuel Adebayor a Johann Djourou, mimo hru jsou však Abou Diaby, Aleksandr Hleb, Robin van Persie, Freddie Ljunberg a William Gallas.

Middlesbrough za sebou mám nejlepší start do roku v historii klubu. Tým Garetha Southgatea v lednu ani jednou neprohrál a dal osmnáct branek. "Bude to dobrý zápas, nám se daří a Arsenal je jeden z nejlepších klubů v zemi, určitě se bude na co koukat," myslí si domácí manažer. Vrásky na čele mu dělá zdravotní stav brankářské jedničky Marka Schwarzera, který má problémy se zády. Mimo hru jsou pak Matthew Bates, Robert Huth a Chris Riggot.



Tottenham - Manchester United (neděle 17:00)
Sir Alex Ferguson se vedle prvního místa může letos pochlubit ještě jedním primátem - jako jediný ze všech dvaceti manažerů má prázdnou marodku. Do sestavy se vrací i Louis Saha. "Jsme spokojeni se současným kádrem, panuje v něm výborný týmový duch, tuhle sezónu dohrajeme s tím, co máme," nemrzí manažera United krach jednání ohledně příchodu Owena Hargreavese. Do střelecké listiny se letos zapsalo již 15 "Rudých ďáblů".

"Kohouti" jsou na tom co se zranění týče o mnoho hůře. Mimo hru jsou Ledley King, Dimitar Berbatov, Dorian Dervite, Teemu Tainio a Lee Barnard. Do týmu se sice vrací Aaron Lennon, proti Spurs ale bude hrát bilance z posledních let - na Manchester United vyzráli naposledy na konci sezóny 2000/2001.

Autor: Tomáš Pavlík, Jakub Hasek / eurosport.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*

Watford vyhraje!!!!

Reagovat
HOST*

takto sa budu vseci kukat ako vyhra newcastle!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele